View Full Version : Масло на скоростна кутия
georgievst
12-04-2006, 22:31
Вече навъртях 20000 км а още не съм сменял маслото на скоростната кутия. На колко километра се сменя и коя е подходящата марка. Препоръчайте ми нещо за да не се набутам с нещо неподходящо. Благодаря Ви предварително !
trustworthy
13-06-2006, 12:58
Е това е един въпрос, отговорът на който ме интересува и мен. Само дето съм с JTD двигател...ако въобще има някакво значение , де.
Дано някой сподели.
в книжката на колата пише да се слага Tutela ZC75 Synth- 16лв/л - събира 2л
аз такова слагам и оттогава нямам ядове....
щото съм слагал ZC90 на Тутела - минерално , и имаше ядове
И аз сложих на Тутела ... обаче не знам какво по-точно :roll: Държането на скоростната кутия като превключване на скорости се промени коренно! А това го правих и зимата, имаше преди това един звук все едно чупиш лед на парченца (когато беше бая студено). След смяната това изчезна напълно.
trustworthy
13-06-2006, 13:54
Ок. мерси за отговорите ;)
georgievst
13-06-2006, 17:39
Ок. мерси за отговорите ;)
Погледни под предния си капак. В ляво има залепен червен стикер 15 на 15 см., там някаде. Описано е всичко, което трябва да се слага в колата с препоръка какво. Надявам се и при теб да го има.
Държането на скоростната кутия като превключване на скорости се промени коренно!
сега по-лесно ли се превключват :?:
Държането на скоростната кутия като превключване на скорости се промени коренно!
сега по-лесно ли се превключват :?:
определено! Е, пак са си малко по като тир :) както се изказа някой от форума , но е в пъти по-добре. Поне на моята се усеща много разликата
Dodo 155
14-06-2006, 00:37
в книжката на колата пише да се слага Tutela ZC75 Synth- 16лв/л - събира 2л
аз такова слагам и оттогава нямам ядове....
щото съм слагал ZC90 на Тутела - минерално , и имаше ядове
Ти май тогава счупи кутията, а :roll: :?
trustworthy
14-06-2006, 08:51
Ама дали ZC90 на Тутела е била причината да се счупи кутията?
не, кутията се счупи поради липса на масло в нея....
а с това ZC90 зимата много трудно влизаха предавките, виеше на 5та (което може и да не е било от маслото) и в последна сметка се строши диференциала ... ;)
а с това ZC90 зимата много трудно влизаха предавките, виеше на 5та (което може и да не е било от маслото) и в последна сметка се строши диференциала ... ;)
А я обясни на хората как караш :Tease:
А я обясни на хората как караш :Tease:
никак не карам, най-нормално си карам ! вие ме изкарахте ебаси пилота, а аз карам като пенсионер
дифа се строши при потегляне на заден ход съвсем бавничко!
амаха, аз ша @(Я#*&Ъ трошливите 'талянски кочини, дет се шофера им е виновен :tongue::tongue::tongue:
trustworthy
14-06-2006, 11:08
Aбе то май няма потребител, дето не е чувал поне за Вальовия маниер на каране :roll:
дам и сичкото само слухове, и като дойде некой да го повоза и си вика "глей го тоя пенсионер" .... неша да ме асоциират с никви такива екстремуми.
е който иска рацинг - Пух, Бобо ... тоз оня
вика "глей го тоя пенсионер" ....
остареваш нещо що ли? :tongue:
georgievst
14-06-2006, 15:59
а с това ZC90 зимата много трудно влизаха предавките, виеше на 5та (което може и да не е било от маслото) и в последна сметка се строши диференциала ... ;)[/quote
Преди малко сложих ZC90 на Тутела. Препоръчаха ми го, понеже скоростната ми кутия се предполага, че е износена а това било с по-голям вискозитет. Дано да нямам главоболия с него, ако нещо все пак се случи, ще Ви информирам незабавно. Keep your figers crossed !
а с това ZC90 зимата много трудно влизаха предавките, виеше на 5та (което може и да не е било от маслото) и в последна сметка се строши диференциала ... ;)[/quote
Преди малко сложих ZC90 на Тутела. Препоръчаха ми го, понеже скоростната ми кутия се предполага, че е износена а това било с по-голям вискозитет. Дано да нямам главоболия с него, ако нещо все пак се случи, ще Ви информирам незабавно. Keep your figers crossed !
е мен във Ванто като чуха за ZC90 ми казаха "ама то тва е за москвичи бе" и за мен се приключи сагата
кво значи тва износени скорости бе бате ??? те или са в ред или неса ??
износени ...
Маслото ZC 90 на Тутела се препоръчва за кутии в които няма хипоидни предавки. Поне това пише на опаковката. А в нашите кутии си има всичко-главни предавания,диференциали и т.н.
Мисля че по спецификация препоръчват W90/M-DA на Тутела.
georgievst
15-06-2006, 07:33
Маслото ZC 90 на Тутела се препоръчва за кутии в които няма хипоидни предавки. Поне това пише на опаковката. А в нашите кутии си има всичко-главни предавания,диференциали и т.н.
Мисля че по спецификация препоръчват W90/M-DA на Тутела.
Маслото за моята скоростна кутия е API GL 4. Препоръчва се Tutela ZC 80/S. Препоръчва се, обаче не успях да го намеря и сега явно съм сложил неподходящото масло. Май ще трябва да го сменям.
... и аз смених маслото с Tutela ZC75 и мога да кажа, че това е маслото. Старото масло си беше читаво (незнам марка и модел, с него си дойде колата), но с Tutela ZC75 бая поолекнаха скоростите.
edit: в табличката пише Tutela ZC80 /S, но не намерих
важен е посочения вискозитет на маслото, не само марката на маслото. аз си го смених тутелата с гастрол , но звука на 5-та над 3000 оборота си остана същия, незнам от двигателя ли е щото е боксер или от скоростите, иначе проблеми никви