View Full Version : Задача от турнир по информатика-есен 2009г.
milenamr
16-01-2010, 14:45
ІХ НАЦИОНАЛЕН ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА И
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
„Джон Атанасов“
Шумен, 28.11.2009 г.
Група A (11-12 клас)
Задача A1. 2012 – ЕДНО НОВО НАЧАЛО
Слънчево изригване е загряло земната кора, причинявайки чудовищен катаклизъм. Тектонски плочи се реят свободно по земната мантия, земетресения с невиждан магнитуд изравняват метрополиси със земята, планини потъват, залети от гигантски цунамита, държави се превръщат в морета от лава и вулканична пепел.
Датата е 21 декември 2012 и единственият шанс да спасите себе си и семейството си от апокалипсиса е да стигнете до правителствените кораби в Хималаите – ноевите ковчези, които ще спасят човешкия род.
За целта имате самолет, който винаги лети с една и съща скорост, и карта на оцелелите летища. За съжаление, не от всяко летище може да се стигне до всяко друго – между някои има огромни облаци от вулканичен прах, през които самолетът не може да премине, а други са прекалено далеч едно от друго, за да стигне горивото. Освен това, не на всяко летище е възможно да се презареди резервоарът – от някои не е останало нищо друго, освен пистите. И тъй като всички видове навигации са разрушени, единственият възможен курс между две летища е най-краткият път. А на всичко отгоре, поради атмосферната нестабилност и драматичното изменение на климатичните условия, на плътността и състава на въздуха в дадени региони, ефективността на самолетните двигатели е различна за различните полети. Следователно консумацията на гориво също варира. Добрата новина е, че вие знаете между кои летища е възможно да се лети и с колко гориво, и на кои може да се презарежда. Остава само да измислите маршрут, който по най-бързия начин ще ви транспортира от летището, където се намирате в момента, до летището в Хималаите, където ще бъдете спасени.
Напишете програма year2012, която по зададени координати на летищата и дали може да се презарежда на тях, капацитет на резервоара на самолета, скорост на самолета, кои двойки летища са свързани и колко гориво се изразходва за всеки полет, намира най-бързия маршрут между дадено начално и дадено крайно летище.:evil:
Ето го и цялото условие :
Апокалипсис-2012 (http://cid-8359cb206f532aab.skydrive.live.com/browse.aspx/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D 0%B8%D0%BA%D0%B0?uc=1&nl=1)
detelazurno
17-01-2010, 12:14
Пътечка в Хималаите с една буква? :crazy:
Наиситина ли е така зададено условието на задачата? :death:
old alfist
17-01-2010, 12:25
ІХ НАЦИОНАЛЕН ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА И
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
„Джон Атанасов“
Шумен, 28.11.2009 г.
Група A (11-12 клас)
Задача A1. 2012 – ЕДНО НОВО НАЧАЛО
Слънчево изригване е загряло земната кора, причинявайки чудовищен катаклизъм. Тектонски плочи се реят свободно по земната мантия, земетресения с невиждан магнитуд изравняват метрополиси със земята, планини потъват, залети от гигантски цунамита, държави се превръщат в морета от лава и вулканична пепел.
Датата е 21 декември 2012 и единственият шанс да спасите себе си и семейството си от апокалипсиса е да стигнете до правителствените кораби в Хималаите – ноевите ковчези, които ще спасят човешкия род.
За целта имате самолет, който винаги лети с една и съща скорост, и карта на оцелелите летища. За съжаление, не от всяко летище може да се стигне до всяко друго – между някои има огромни облаци от вулканичен прах, през които самолетът не може да премине, а други са прекалено далеч едно от друго, за да стигне горивото. Освен това, не на всяко летище е възможно да се презареди резервоарът – от някои не е останало нищо друго, освен пистите. И тъй като всички видове навигации са разрушени, единственият възможен курс между две летища е най-краткият път. А на всичко отгоре, поради атмосферната нестабилност и драматичното изменение на климатичните условия, на плътността и състава на въздуха в дадени региони, ефективността на самолетните двигатели е различна за различните полети. Следователно консумацията на гориво също варира. Добрата новина е, че вие знаете между кои летища е възможно да се лети и с колко гориво, и на кои може да се презарежда. Остава само да измислите маршрут, който по най-бързия начин ще ви транспортира от летището, където се намирате в момента, до летището в Хималаите, където ще бъдете спасени.
Напишете програма year2012, която по зададени координати на летищата и дали може да се презарежда на тях, капацитет на резервоара на самолета, скорост на самолета, кои двойки летища са свързани и колко гориво се изразходва за всеки полет, намира най-бързия маршрут между дадено начално и дадено крайно летище.:evil:
Добре де, какъв е въпроса сега - с каква цел го пишеш всичко това.
Ако искаш решение на задачата дай параметри.
Аз съм готов.
При такова слънчево изригване, радиацията прониква на километри в земната кора.Температурата на въздуха сигурно ще е няколко хиляди градуса.Нищо не може да оцелее, а да лети със самолет си е направо фентъзи.
old alfist
17-01-2010, 13:14
На мен ми е проблем, че не знам възрастта на бабата на втория пилот.
Ами смятай, бабата е от едно село което няма нищо общо с Хималаите т.е. имайки впредвид относителната влажност на въздуха /според сезона/, и това колко буркана с туршия е качила бабата в самолета, се получава разхода на гориво /предимно гроздова/ на дядото на русата стюардеса.Сам си прави изводите.
п.п. Давам жокер: доматите в туршията са градински.
milenamr
17-01-2010, 13:37
Добре де, какъв е въпроса сега - с каква цел го пишеш всичко това.
Ако искаш решение на задачата дай параметри.
Не ,не искам решение, решението го имам :)
Изумена съм от апокалиптичните настроения, които се задават в задачите по олимпиади и турнири, както и начина по който са формулирани.
И поради тази причина исках да го споделя с вас, а иначе точно това е условието, не съм променила нито една буква, цитат е :):innocent:
ААаа, ясно, аз също реших, че се търси нещо, отговора един вид.
Ми че-актуална тема :goodnight:
old alfist
17-01-2010, 15:08
Не ,не искам решение, решението го имам :)
Изумена съм от апокалиптичните настроения, които се задават в задачите по олимпиади и турнири, както и начина по който са формулирани.
И поради тази причина исках да го споделя с вас, а иначе точно това е условието, не съм променила нито една буква, цитат е :):innocent:
Ясно, опитваш се да търсиш сполучлива комбинация между литературен сюжет и математически зависимости - типично романтично женско мислене.
milenamr
17-01-2010, 15:33
Ясно, опитваш се да търсиш сполучлива комбинация между литературен сюжет и математически зависимости - типично романтично женско мислене.
Ами не търся нито литературен сюжет, нито романтика :)Незнам защо ти идват такива асоциации.Чисто и просто тази задача ме впечатли и леко изуми, та затова реших, че е нещо интересно и любопитно, което бих искала да споделя с вас.А впечатленията от сюжета на задачата са ми по-скоро положителни и ги намирам за интересни и актуални с изключително полезна и практична насоченост.
Ако има нещо към което да съм скептична, то това е начина по който е формулирана(както винаги във формулировките на голяма част от задачите за олимпиади и турнири напоследък се срещат двусмислия, неясноти и стилистични грешки).
Не знам какво романтично женско намираш в тая задача, аз не успявам да открия нищо нито романтично, нито пък женско като умисъл :):coolio:
old alfist
17-01-2010, 15:41
Все пак разбрахме какво искаш да кажеш - от тук нататък започва темата.
Ами не търся нито литературен сюжет, нито романтика :)Незнам защо ти идват такива асоциации.Заиграл се е.:kiss:
п.п.:oops:
...Ако има нещо към което да съм скептична, то това е начина по който е формулирана(както винаги във формулировките на голяма част от задачите за олимпиади и турнири напоследък се срещат двусмислия, неясноти и стилистични грешки)...
хахаха, явно авторът/ите на задачата са фенове на филма "2012" и са решили, че тъй като това е най-якият филм за годината, то задължително той е на първо място в листата "Любими" на всички любители на информатиката от 11-12 клас... Интересно ми е само, дали и търсене на оптимален път в граф е сред любимите им теми... :roll2:
П.С. Дали Краси Манев няма пръст в тази задача?
milenamr
17-01-2010, 18:32
П.С. Дали Краси Манев няма пръст в тази задача?
Твърде вероятно е да има общо, след като в използвана и препоръчителна литература на участниците на първо място стои книгата :
"Първи стъпки в програмирането на C/C++",
от Бисерка Йовчева и Ирина Иванова, под общата редакция на Красимир Манев:grin:
Къде без него ;)?
Болнава работа, хлапетата както не са на център съвсем ще бутнат масло:holiday:. Може би скоро ще започнат психо атаки със сюжет 2012 и да се очакват масови самоубийства, какво пък, тъкмо ще се реши проблема с изхранването от темата с генно модифицираните храни. Пък ако има и силна радиация и самия проблем ГМ ще се изпари.
Ако знаеха маите,за какво ще се използва календара им,щяха да го унищожат преди конкистадорите и църквата.:indian:
old alfist
17-01-2010, 21:48
Ако има нещо към което да съм скептична, то това е начина по който е формулирана(както винаги във формулировките на голяма част от задачите за олимпиади и турнири напоследък се срещат двусмислия, неясноти и стилистични грешки).
Аз открих няколко, които наглед са противоречия, но всъщност трябва да се внимава какво е заданието - т.е какво се търси.
Има наглед несъответствия, но тук е от значение да се елиминират някои от данните в условието, които са не нужни, като се обърне внимание на друтите, които трябва да се намерят, а някои от тях изрично са упометани в същото това условие и просто трябва да се приемат като константа.