PDA

View Full Version : Разглобяване на фар с лупа (164 супер)

didod
18-01-2010, 18:11
Онзи ден на срещата показах на Владо и Радо как ми светят ксеноните. Заговорихме се и за възможни подобрения. Понеже днес нямаше какво да правя и отделно отдавна нещо ме влече, реших да разглобя един фар. Да видя има ли такива трагедии като при фаровете на 166, може ли и нашите да се пратят за нанасяне на покритие и пр. Отделно след монтажа на ксенона определено имам ефекта на самозаслепяване, за който се споменава рядко по форумите. Самата конструкция на екрана между крушката и лупата определя специфичното светлинно петно при нашите фарове. Та идеята ми беше и там малко да 'подобря' нещата, като за база ми служат светлинните петна на автомобили с фабрично монтиран ксенон.
Няма да описвам демонтажа на самия фар от колата. Стъклото се държи на 6 пружинни плоски 'щипки'. Внимателно ги сваляте. След това с тънка плоска отверка (примерно) започвате да отделяте стъклото от пластмасовия корпус на фара. Стъклото не е залепено с нищо, има само едно уплътнение отдолу.
С отверка отделяте декоративната 'лайсна' пред рефлектора (1,2,3). Отгоре и отдолу в средата на големия рефлектор има водачи, захванати с жлеб. Отново с отверката леко разкачате рефлектора от водачите (4,5). С леко завъртане изваждате рефлектора от 3-та опора и разкачате кабелите на крушките (6,7,8). Самия малък рефлектор на късите с лупата се държи на 3 винта към големия. Развивате ги с кръстата отверка, като внимавате за подложните шайби. Отделяте лупата и малкия рефлектор (9,10,11). Малко общи снимки, на едната се вижда леко матиралата повърхност на рефлектора. Но далеч от драмите с фаровете на 166 (12,13,14,15). После стенда за проба на моите 'подобрения', снимка на светлинното петно преди и след (16,17,18 ). Обща снимка на корубата на фара (19).

Снимките са от тилифоня, затова е и този шум. Просто много импулсивно действах и не взех нормален апарат.

Bobo
18-01-2010, 22:42
Мдаа и аз ги къпах моите като я взех че единия беше по нов от другия ;) Хич не е трудно само трябва внимателно с амалгамата :)

didod
19-01-2010, 00:04
Абсолютно, особено по големия рефлектор, който е пластмаса. Почистване само със сух парцал, нищо повече. Утре ще видя с паста за зъби мога ли да полирам матиралото петно на малкия. Желателно е да се почисти и самата лупа, със спирт примерно. При монтажа на стъклото на фара аз лично добавих и сив силикон към оригиналното уплътнение, за по-сигурно. Внимателно и с монтажа на щипките на стъклото - опасност от спукване на същото. :)
Тези дни мисля да отделя и лупата от рефлектора (нитове) и евентуално мога да го пратя с още един в Стрелча за ново покритие. А може би не - все пак оригиналното си е оригинално. Въобще другарите от БОШ са се постарали с фара. :mrgreen: Има си и 2 отдушника даже.
И като цяло моята идея ще може да се осъществи с поставяне на една пластинка на екрана м/у крушката и лупата. И ще имам светлини тип 'оргинален ксинонь'. :)

Bobo
19-01-2010, 00:08
Абсолютно, особено по големия рефлектор, който е пластмаса. Почистване само със сух парцал, нищо повече. Утре ще видя с паста за зъби мога ли да полирам матиралото петно на малкия. Желателно е да се почисти и самата лупа, със спирт примерно. При монтажа на стъклото на фара аз лично добавих и сив силикон към оригиналното уплътнение, за по-сигурно. Внимателно и с монтажа на щипките на стъклото - опасност от спукване на същото. :)
Тези дни мисля да отделя и лупата от рефлектора (нитове) и евентуално мога да го пратя с още един в Стрелча за ново покритие. А може би не - все пак оригиналното си е оригинално. Въобще другарите от БОШ са се постарали с фара. :mrgreen: Има си и 2 отдушника даже.

Въобще не се пробвай само с вода ги мих аз и пак се опитаха да подпухнат а лупата я разглобих и на чешмата с меглио ;)

didod
19-01-2010, 00:12
Ми той този фар си ми е за експерименти, ще видим. :)

TS
19-01-2010, 07:22
Като гледам на 55-цата и на 64-ката лупата с рефлектора не са ли еднакви?

didod
19-01-2010, 10:31
Ами нямам идея, възможно е. По-късно снимки с по-добро качество.

Ето други фотоси:

TS
19-01-2010, 19:31
Разводнявам темата за което се извинявам. Ето ги на 55-цата.

didod
19-01-2010, 19:38
Чини ми се баш същия. Интересно откритие. :)

Това след Стрелча ли са снимките или?

TS
19-01-2010, 19:54
Не,това ми е от оборотния фар. :) Тези рефлектори са обработени в Стрелча.За 166-ца са. Нямам идея как ще светнат обещавам,че ще има снимки.

688757
22-01-2010, 18:35
Колега Didod,баш доста зле си е рефлектора ти,точно над крушката е доста матиран а реално фара ползва само тази горната половина.Аз на мареата така единия фар ми беше толкова матиран рефлектора като на тебе,а другия го рециклирах в Стрелча.Качвам ти една снимка с ксенон,десния фар е рециклирания а левия е матиралия,да видиш как рециклирания свети по бяло и силно.И междудругото не пипай с нищо рефлекторите,мий ги само под чешмата с вода и веро.Лупата също с вода и после хубаво бърсане с чист ,сух парцал.Качвам и една снимка на матиралия леко валео който е левия и свети по слабо и на рециклирания валео който е десния фар на снимката на пътя.

didod
22-01-2010, 19:09
Чакам разрешение да разглобя и другия фар и може да пратя 2-та рефлектора до Стрелча. Само не разбрах доколко е трайно покритието им и трябва ли аз да подготвям нещо за него.

688757
22-01-2010, 20:30
Значи колко е трайно не се знае,от фирмата казват че ако не влиза влага се задържало с години,което е малко относително.В бмв форума имаше колега с рециклирани в стрелча рефлектори на лупи отпреди 2 години,карани с халогенни крушки и не бяха мръднали.Аз ще ги карам с ксенони и смятам че така им се удължава живота още.Аз нищо не подготвях те си ги оправяха рефлекторите.Трябва да кажа че имат някои забележки като леко си личи къде е било изгорялото има малки точици и разни косъмчета и прашинки под самото покритие.Но така или иначе докато се сглоби фара в домашна среда полепват още прашинки по рефлектора на късите,дългите и лупата,все пак не сме в стерилна среда.

RSxRacer
03-03-2010, 12:45
така разглобих си днеска единя фар... евентуално да си измия рефлектора и лупата като тайничко се надявах, че е само мръсен....
и така ... ефекта беше "УАУУУУ"

отвворих ги и видях, че са мръсни и леко изгорели ... и си викам айде ще го измия и всичко ще се оправи ... обачееееееееееее

сега ... някой да помага да каже къде да ги пратя да ги оправят, че .....

Въобще не се пробвай само с вода ги мих аз и пак се опитаха да подпухнат а лупата я разглобих и на чешмата с меглио ;)
е меглио де.... ама....

и на последната снимка познайте кой фар отваряхме :haha:

stelt
03-03-2010, 15:23
Питай Роман, той си прави рефлекторите. Изглеждаха много добре с новото покритие.

RSxRacer
03-03-2010, 21:21
Питай Роман, той си прави рефлекторите. Изглеждаха много добре с новото покритие.
да, знам
в понеделник ще ги изпратя
имам кординатите