View Full Version : Тампони на реактивната щанга
ALFA CORSE
15-04-2006, 17:46
Някой сменял ли е?
http://img117.imageshack.us/img117/9947/strut8ux.jpg
Става въпрос за номер 8 и 11? Има ли някаква особеност при махането на щангата? Има ли смисъл да се сменя и болта - 5?
Dodo 155
16-04-2006, 10:13
Тези неща се наричат биалетки :wink:
Особеност няма, просто трябва да си помагаш с крика когато ги монтираш.
Аз съм сменял и двете - биалетките и тези от вътрешната страна и разликата беше голяма преди и след смяната :wink:
На биелетките има два тампона и според мен и двата трябва да се сменят :wink: А за тампоните на щангата според мен се налага сваляне на преден мост :roll:
ALFA CORSE
17-04-2006, 13:26
И последно за вътрешните маха ли се предният мост или не :roll: ?
Ми ако не си фокусник се налага :lol:
netsurfer
25-02-2007, 11:21
а къде да я закарам за да ми ги сменят??
щот мойта щанга я сменях и пак се разхлопа ...
Точно 8 и 11 на типото ги сменях без да махам моста. Малко крива работа е, ма при добро желание става. Тампонът е сцепен и не се налага сваляне на реактивната щанга. Биалетките не е лошо също да ги смениш, не са скъпи. Аз взимах последно за 16лв (по спомен) комплекта (биалетка + тампони)
Разликата после беше огромна :idea:
Има една тънкост при 8 и 11: като сложиш новите не ги стягай докрай докато не спуснеш колата на гуми. След това натискаш предницата 2-3 пъти за да се намести реактивната щанга и чак тогава се стяга. Иначе тампонът ще е под напрежение и ще свърши скоропостижно. :wink:
ALFA CORSE
25-02-2007, 12:46
...Тампонът е сцепен и не се налага сваляне на реактивната щанга...
Е точно това ме интересуваше тогава...
леле чак сега видех откога е темата :oops:
ALFA CORSE
25-02-2007, 13:11
леле чак сега видех откога е темата :oops:
Няма значение откога е... темата ще си е актуална докато се карат 155-ци :D
...и последно - може ли да се семнят тампоните на биалетките и реактивната щанга, без да се сваля предния мост?
А ако ми кажете в сервиза, колко пари ви взимат за труд, ще ми направите услуга... ;)
Питам, защото онзи ден като прочетох темата, рекох да се навра и аз под колата и видях, че тампона на биалетката от лявата страна е скъсан. 100 пъти ходих за оглед на предния мост в сервиза и все ми викат всичко си ОК... ОК...ОК.. ама все нещо ми потропва и ме дразни :(. Вероятно това ще да е проблема?!
По принцип става но с 300 зора и много псуване :wink: :wink: :wink: аз на старата ги сменях с един приятел та ме храни 2 дена той :wink:
ALFA CORSE
02-03-2007, 15:29
...и последно - може ли да се семнят тампоните на биалетките и реактивната щанга, без да се сваля предния мост?
А ако ми кажете в сервиза, колко пари ви взимат за труд, ще ми направите услуга... ;)
Питам, защото онзи ден като прочетох темата, рекох да се навра и аз под колата и видях, че тампона на биалетката от лявата страна е скъсан. 100 пъти ходих за оглед на предния мост в сервиза и все ми викат всичко си ОК... ОК...ОК.. ама все нещо ми потропва и ме дразни :(. Вероятно това ще да е проблема?!
За биалетките нямаш проблем да ги смениш направо (една по една се сменят)... можеш да си ги сменяш и през 6 месеца :) , те са и евтини.
Иначе за свалянето на моста в сервиз ще ти излезе около 50лв... поне тука вземат толкова.
Биалетките са лесни,тънкостта при смяната на горните тампони(11) е,че трябва да се разглобят черупките 12 и 13,а това при първа смяна става с остър секач,защото са споени с точкова заварка.Като се слага новия тампон задължително се мажи с веро за да се плъзга в черупките при стягане на двата болта.Ще има много псуване, скъсани нерви,побеляла коса високо кръвно и така нататък но си заслужава. :D
Окачването става стегнато като ново. :wink: :D
Смяната става без сваляне на моста :wink:
ALFA CORSE
05-09-2007, 11:19
Днеска сложих полиуретанови superpro. Като първи впечатления (преди проливния дъжд) мога да кажа, че определено разлика се усеща... колата се накланя доста по-малко в завой и самото управление е малко по-стегнато и рязко, а също и следва още по-добре пътя. В съчетание със спортни пружини направо предницата не се накланя. Остава да сложа и едно Koni отзад :twisted:
Имам и един въпрос: греста към комплекта слага ли се, щото в сервиза не я сложиха?
Днеска сложих полиуретанови superpro. Като първи впечатления (преди проливния дъжд) мога да кажа, че определено разлика се усеща... колата се накланя доста по-малко в завой и самото управление е малко по-стегнато и рязко, а също и следва още по-добре пътя. В съчетание със спортни пружини направо предницата не се накланя. Остава да сложа и едно Koni отзад :twisted:
Имам и един въпрос: греста към комплекта слага ли се, щото в сервиза не я сложиха?
А тези на какви пари и откъде си ги купил?
А относно греста - може би е за смазване на тампоните при сглобяването им - да улеснят монтажа... вместо да се ползва олио, както един колега по-горе е отбелязал ;)
ALFA CORSE
05-09-2007, 16:30
А тези на какви пари и откъде си ги купил?
Добавил съм ги в ремонти :)
WhitePower
05-09-2007, 18:31
Полиуретанови тампони Superpro за стаб щанга: 63.83лв от Хеед91
ALFA CORSE
11-09-2007, 11:40
Мога да допълня още малко темата за ентусиастите...
Греста си се слага, каналите които са направени от вътрешната страна на тампона са за да задържат греста, освен по-малкото триене, иначе скърцат :D
Малките и дребни неравности ги взема по-добре, но при големите дупки е малко по-грубичко от стокови (тоест зависи по какви пътища ви се налага да карате).
Но за сметка на това на хубав път е голям кеф, по-малко се накланя в завой + много стегната при неравности.
ALFA CORSE
21-11-2007, 14:01
Още малко развитие по темата
http://img340.imageshack.us/img340/787/16584291db1.jpg
Остава и да станат де, че още не съм ги сложил :)
WhitePower
21-11-2007, 17:13
за да се менят средните тампони не се ли маха предния мост
ALFA CORSE
21-11-2007, 18:08
за да се менят средните тампони не се ли маха предния мост
Не се маха :wink:
ALFA CORSE
11-12-2007, 19:04
Малко снимки от монтажа на биалетките:
http://img253.imageshack.us/img253/6761/p1040306copyzp1.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/715/p1040314rx7.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/5451/p1040316bo1.jpg
WhitePower
12-12-2007, 10:16
с какво си ги мазал ???
ALFA CORSE
12-12-2007, 16:08
с какво си ги мазал ???
С греста към комплекта, има я на снимката по-горе.
Аз мисля, че нямам проблем отпред но мога ли и аз да ги сменя? Какви пари ще е комплекта и колко долу горе е монтажа...
Принципно си нямам почти никакво понятие кое как :oops:
Та ако е удобно да ми се отговори на въпроса..Незнам и за какво става на въпрос, та ако може да ми се разясни...А като гледам е нещо хубаво и за това питам дали има смисъл и ще направя добро на моята количка :P
ALFA CORSE
12-12-2007, 23:19
Аз мисля, че нямам проблем отпред но мога ли и аз да ги сменя? Какви пари ще е комплекта и колко долу горе е монтажа...
Принципно си нямам почти никакво понятие кое как :oops:
Та ако е удобно да ми се отговори на въпроса..Незнам и за какво става на въпрос, та ако може да ми се разясни...А като гледам е нещо хубаво и за това питам дали има смисъл и ще направя добро на моята количка :P
Биалетките можеш и сам ако имаш канал... Щангата излиза от носачите без колата да се вдига на крик. Маха се стария тампон на биалетката като се разпробива втулката, 13мм свредло го хваща. Слага се новия тампон с малко зор, слага се новата втулка и монтираш пак.
За вътрешните тампони на щангата ако нямаш условия е по-добре в сервиз.
Аз очаквах да вози по-твърдо във всяко едно отношение, но малките неравности сега се усещат по-малко, големите повече. Промяна в поведението в завой определено има и не е малка.
Но според чуждите форуми най-голям ефект се постига с тампоните на носачите та сега те са на ред :)