Log in

View Full Version : Валидност на пълномощно

kolchev
25-01-2010, 22:48
Колеги въпроса ми е следния: Ако купя автомобил и вместо договор за покупко продажба, продавача ми направи пълномощно за МПС-то. Има ли някакъв срок в който трябва да регистрирам колата на мое име или мога да си я карам така за неопределен период. Питам защото било имало нови разпоредби, в които пишело че в двуседмичен срок трябвало да се регистрира колата на твое има независимо дали си с пълномощно или договор.

soldier
25-01-2010, 22:51
По-добре си я прехвърли на твое име :thumbup:
Мисля, че този двуседмичен срок е при договор за покупко-продажба

TishO
25-01-2010, 22:58
Не се занимаваи с глупости.По добре си я пиши на твое име.Патил съм от такива истории.Само с глупости се занимаваш.Недаи си боже някои да те чукне да видиш ко става с застрахователните агенти елатук вари там.........

koolio
25-01-2010, 22:58
Колеги въпроса ми е следния: Ако купя автомобил и вместо договор за покупко продажба, продавача ми направи пълномощно за МПС-то. Има ли някакъв срок в който трябва да регистрирам колата на мое име или мога да си я карам така за неопределен период. Питам защото било имало нови разпоредби, в които пишело че в двуседмичен срок трябвало да се регистрира колата на твое има независимо дали си с пълномощно или договор.
Ако не се уговори срок на пълномощното се приема, че то е валидно безсрочно или докато не бъде оттеглено.
А за такава разпоредба - да регистрираш колата на твое име като си с пълномощно да я караш, аз не знам.

old alfist
25-01-2010, 23:07
Собственикът трябва да си декларира собственоста.
Пълномощното обикновено ти дава право само да я управляваш, освен указани условия изрично упоменати.

kolchev
25-01-2010, 23:19
Продавача и той разполага с пълномощно за колата. Той също я управлява с пълномощно.

koolio
25-01-2010, 23:21
Продавача и той разполага с пълномощно за колата. Той също я управлява с пълномощно.

А упълномощен ли е да я продава?

old alfist
25-01-2010, 23:25
Е, ми тогава виж, кой е собственикът в регистрационния талон - той трябва да ти я продаде, освен ако в пълномощното, което е дал на твоя продавач, не е указано, че може да продава колата.

Kuker
25-01-2010, 23:33
Едно пълномощно може да се формулира по всякакъв начин.Пишете какви права, ти искаш да имаш, и си готов.Пишете го безсрочно.Пълномощното не те задължава с нищо, срокове и т.н.Ако има условия и задължения, се прави договор.

detelazurno
25-01-2010, 23:42
А при условие, че не е посочен някакъв приод на валидност пълномощните (независимо дали е за управление на МПС, за административни дела или просто ви давам позволението си да ми събирате пощата) не са ли със срок 6 месеца? На мен нещо такова ми е останало в главата.

old alfist
25-01-2010, 23:42
Просто чети какво сме ти написали или най-добре върви при един добросъвестен нотариус и той ще ти ги повтори всичките тези неща бавно и внимателно.

Vins
26-01-2010, 20:13
Колега, пълномощните са таралеж в гащите, особено при положение, че ти ще си преупълномощен. Ако стане нещо ходи търси реалния собственик. Дори ако я купуваш от някой който е с генерално пълномощно има риск- собственика може да е дал пълномощно, но ако е женен и жената не е дала пълномощно, какво правиш? Собственика след като е дал пълномощно може да я е заложил и тн.
Не са се свършили колите, та да купуваш с риск!

fred
26-01-2010, 20:43

Ако не е указан срок, пълномощното би следвало да е безсрочно.Ако искаш изрично подчертайте в споразумението, че срока е безсрочен.
Не знам дали има нови разпоредби или не.Посъветвай се и с юрист.