View Full Version : Разлики м/у Selenia 20K и Selenia Gold
Интересувам се,защото съм за смяна,а виждам,че разликата в цената не е малка.Колата съм си я карал и с двата вида масло,но "кризата" ме кара да се позамисля.Заслужава ли си да спестя 30лв. като сложа Голд или не?
Интересувам се,защото съм за смяна,а виждам,че разликата в цената не е малка.Колата съм си я карал и с двата вида масло,но "кризата" ме кара да се позамисля.Заслужава ли си да спестя 30лв. като сложа Голд или не?
Разбира се... 20к. има доста по-дълъг живот в Т.С. двигателя, докато Голда след 3-4к км. юнашко каране можеш да го точиш като минерална вода. От опит споделям. Не те съветвам да сменяш 20к. с голд!
Някои хора вече бягаме и от 20к ти на Голд искаш да се мяташ. :) Недей така.
Приемам предложения за масла до 20лв. за литър.
Dodo 155
26-01-2010, 20:13
Ето тук има хубави масла на добри цени: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=41908
Слагай 20К и не си прави експерименти!По-добре малко забави смяната,отколкото да сложиш нещо,за което ще съжаляваш.!
Ако не искаш да си счупиш мотора, бягай надалеч от Голд-а.
Ако не искаш да си счупиш мотора, бягай надалеч от Голд-а.
А ве аз Ладата я карам с Голд и няма никакви забележки на първа смяна, НО тя е абсолютно различен двигтел от Т.С.-а.
digitalundgrd
28-01-2010, 00:00
Колега YACCO 5w40 можеш да закупиш от колегата ФЕРАРИСТ... Маслото е хубаво, а и мисля, че цената ще ти хареса :)
А по темата 20К за Алфа Ромео е определено много по-добре от ГОЛД...
Аз карам вече 10 000 км със Селения HPX. Колата е 156 на 210 000 км. Маслото е по-гъстичко, но все пак синтетично. Какви са ви впечатленията от това масло и тъй като е синтетично може ли да изкара до 20к или не?! Благодаря :)
Понеже попита, ще споделя и аз - Yacco, по-конкретно VX600 (5W40).
Jivko7777
04-01-2011, 18:13
Аз карам вече 10 000 км със Селения HPX. Колата е 156 на 210 000 км. Маслото е по-гъстичко, но все пак синтетично. Какви са ви впечатленията от това масло и тъй като е синтетично може ли да изкара до 20к или не?! Благодаря :)
Нищо синтетично не виждам в 20W50...И незнам въобще за какво си с такова масло, толкова ли е зле мотора...
Нищо синтетично не виждам в 20W50...И незнам въобще за какво си с такова масло, толкова ли е зле мотора...
HPX-а е полусинтетика и си е много хубаво масълце,даже и изпитано на силни мотори.
lordliness
04-01-2011, 19:38
И на мен ми предстои смяна(но моята е дизел) и четох и за други марки масла.Написах това в гугъл и си четох доста-( VW 505.00 - моторни масла за дизелови двигатели със свръхпълнене турбодизели) .Сега карам с ALPINE RSD 10w40 не го гори май.http://alpine-oil.eu/ казвам май защото много зависи на какъв наклон е колата-видимо уж е хоризонтална.Малък наклон невидим на око се отразява на показанията на щеката. В книжката на колата пише 10w40.Има един сайт на мотул там пише за всяка кола какво масло е най добро.
Колега! В един сервиз ми го сложиха, когато купих колата и изобщо не разбирах за какво става въпрос. Казаха, че е хубаво и ще съм доволен. Мотора работи добре, но не съм вътре за да знам какво му е. Сега в студеното си пали веднага, въпреки, че съзнавам, че с този вискозитет трябва да се затруднява при -15. Все пак скоро ще го сменям и ще сложа Селения 20К. Надали съм навредил на мотора с това масло...надявам се...вие ще кажете.
И на мен ми предстои смяна(но моята е дизел) и четох и за други марки масла.Написах това в гугъл и си четох доста-( VW 505.00 - моторни масла за дизелови двигатели със свръхпълнене турбодизели) .Сега карам с ALPINE RSD 10w40 не го гори май.http://alpine-oil.eu/ казвам май защото много зависи на какъв наклон е колата-видимо уж е хоризонтална.Малък наклон невидим на око се отразява на показанията на щеката. В книжката на колата пише 10w40.Има един сайт на мотул там пише за всяка кола какво масло е най добро.
Читаво 2.4 JTD спокойно кара с Selenia 5WR40 за дизели.
Меря на едно и също място (подземен паркинг - паркирам все в една клетка) и не го пипа.
lordliness
04-01-2011, 22:53
Читаво 2.4 JTD спокойно кара с Selenia 5WR40 за дизели.
Меря на едно и също място (подземен паркинг - паркирам все в една клетка) и не го пипа. :)
и аз си има място ама дава малко отклонение + -(ще взема да и шибна един нивелир на покрива- хората с декоративни антени -аз с нивелир няма да има друга такава
А да... меря го на напълно изстинал двигател (до температурата на подземния паркинг) винаги :)
Да не е от това отклонението?
lordliness
04-01-2011, 23:25
А обикновено го меря на другия ден преди да потегля.По принцип пише ,че десет минути са достатъчни за да се стече в картера всичко или поне повечето.
badmadafaka
04-01-2011, 23:37
Разлики м/у Selenia 20K и Selenia Gold
Това, че едното ти троши мотора а другото си е читаво отвсякъде, каквото и да приказват състезателите, малка разлика ли е..?
"Голд" май е специална разработка на петронас за да усмъртяват по-бързо старите модели италиянски коли (защото примерно поостарява ти колата, викаш си "айде сега, няма за тая стара чанта да харча ХХХ пари за масло, ще и взема за ХХ ама понеже съм си фенче, айде поне да е на марката с която съм карал толкова време" - оттам пълниш с голд и х(л)оп - само нови алфи, фиатове и ланчии по пътищатааа...) :bored:
Днес купих 5 литра 20к, както и маслен и въздушен филтър за 89 лв, не знам колко е литъра, но със сигурност е под 20 лв :firstprize:
И от къде ако не е тайна, че и аз търся,имам впредвид на тази цена.
Темичката е малко стара,но все пак да питам.
Абе и аз карах с 20к една година...със смесени чувства съм.То това масло самото се разширява и свива от топлината имам чувството.Ако го измеря на съвсем студен двигател (примерно не е пален от снощи ) имам чувството,че показва значително по-малко масло на щеката,отколкото ако загася колата и изчакам 20 мин да се стече в картера. Ей сега старото ми масло 20к е в една 7л туба в коридора и така се е свило,че тубата е хлътнала.А колко го гореше не е истина.И все пак мисля,че ако човек си следи внимателно щеката и си долива редовно,това масло е достатъчно добро.Разход,разход,но пък ако пази мотора...Голд пък не бих сложил.Сега съм с Castrol от ауди форума и съм доста доволен,не личи да го пипа и двигателят не загрява толкова.И мирише на истинско масло,Селенията мирише на мармалад :D
NightRider
17-07-2012, 10:08
Не забравяйте, че има 20К и 20К Alfa Romeo и са на различни цени
Купих,абе явно маслото е добро,щото двигателя сега не се чува,чак подавам газ за да разбера дали работи на празен ход.
Кеф.:band:
i.ganchev.ganchev
20-07-2012, 23:29
Купих,абе явно маслото е добро,щото двигателя сега не се чува,чак подавам газ за да разбера дали работи на празен ход.
Кеф.:band:
Най вероятно си оглушал нещо :coolio:
Селения 20К си е точно едно обикновенно масло.
Честно казано аз смених Селения Рейсинг с Кастрол Едж Формула РС, и съм 10000 пъти по-доволен!
Най вероятно си оглушал нещо :coolio:
Селения 20К си е точно едно обикновенно масло.
Честно казано аз смених Селения Рейсинг с Кастрол Едж Формула РС, и съм 10000 пъти по-доволен!
E,кажи от кво си по доволен,разясни.
А аз че съм си глух,ми сигурно е така,ама ти кажи все пак,за кастрола и то 10000 пъти.
NightRider
21-07-2012, 12:24
E,кажи от кво си по доволен,разясни.
А аз че съм си глух,ми сигурно е така,ама ти кажи все пак,за кастрола и то 10000 пъти.
Давал ги е за изследвания в лаборатория :clap:
i.ganchev.ganchev
21-07-2012, 12:40
Давал ги е за изследвания в лаборатория :clap:
Може пък и да съм ги давал, от де знаеш...
Сега по въпроса - може и селенията, която съм си купил да е била менте, не я знам, но вариатора ми с нея откачаше. След около 7-8к км. стана ужасно. Точно лешникотрошачката. Да не говорим, че като го източих, беше абсолютна вода!
С Кастрола тея проблеми ги нямам. Вариатора ми не трака, мотора работи тихо и "мазно".
Минал съм вече 6000 км. с него и си е същото от как съм го сипал. Че за тва съм по-доволен и не бих се върнал на съмнителната Селения.
Поне в Кастрола съм сигурен за произхода му.
И цената, на която се намира въпросния Кастрол, е 90 лв.
А тази на Селения Рейсинг е 150 лв.
И така, ся схвана ли що съм по-доволен. Причините са достатъчно и основателни...
NightRider
21-07-2012, 12:44
Може пък и да съм ги давал, от де знаеш...
Сега по въпроса - може и селенията, която съм си купил да е била менте, не я знам, но вариатора ми с нея откачаше. След около 7-8к км. стана ужасно. Точно лешникотрошачката. Да не говорим, че като го източих, беше абсолютна вода!
С Кастрола тея проблеми ги нямам. Вариатора ми не трака, мотора работи тихо и "мазно".
Минал съм вече 6000 км. с него и си е същото от как съм го сипал. Че за тва съм по-доволен и не бих се върнал на съмнителната Селения.
Поне в Кастрола съм сигурен за произхода му.
И цената, на която се намира въпросния Кастрол, е 90 лв.
А тази на Селения Рейсинг е 150 лв.
И така, ся схвана ли що съм по-доволен. Причините са достатъчно и основателни...
Знаеш ли, склонен съм да се съглася с теб. Нещо Селенията напоследък и мен не ме кефи
И откъде да си взема Селения 20к, за да съм сигурен, че е оригинална? За София става дума?
i.ganchev.ganchev
21-07-2012, 21:18
И откъде да си взема Селения 20к, за да съм сигурен, че е оригинална? За София става дума?
От никъде. От дето и да я вземеш, не може да си сигурен :)
NightRider
21-07-2012, 21:41
От никъде. От дето и да я вземеш, не може да си сигурен :)
Абе, че повечето си е оригинална, ама нещо качеството и взе да куца. И ако взимаш такава, нека поне да е 20К Alfa Romeo
i.ganchev.ganchev
21-07-2012, 22:05
Абе, че повечето си е оригинална, ама нещо качеството и взе да куца. И ако взимаш такава, нека поне да е 20К Alfa Romeo
Ми ако Рейсинга дето карах с него е бил оригинален, не искам да си представям кво е ментето :).
Пък като се замисля, може ментето да е по-добро :sex:
Пък иначе за взимането, повече не мисля да се нашивам. Има други по-евтини масла, с по-добро качество.
NightRider
21-07-2012, 22:33
Ми ако Рейсинга дето карах с него е бил оригинален, не искам да си представям кво е ментето :).
Пък като се замисля, може ментето да е по-добро :sex:
Пък иначе за взимането, повече не мисля да се нашивам. Има други по-евтини масла, с по-добро качество.
Лошото е, че и добавките станаха боклук
Ето ги маслата: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=67905 с риск да направя реклама на Венци, само от него взимам и той си е заслужил добрите думи! :)
П.П. Аз карам с 10/60 Аджип и съм доволен от маслото, а и от цената... ;)
След около 7-8к км. стана ужасно. Точно лешникотрошачката. Да не говорим, че като го източих, беше абсолютна вода!
Па то 20К и след 5000 км си е вода лятно време и ако я ръчкаш......
е а кво да сложа бе пичаги... щом и селенията я изкарахте боклук... а с това 10w60 зимата с манивела ли ще я паля?:ban:
е а кво да сложа бе пичаги... щом и селенията я изкарахте боклук... а с това 10w60 зимата с манивела ли ще я паля?:ban:
Castrol,Yacco,Agip ма не и Selenia,Agip не съм пробвал ама викам следващото да е Agip 10w60......Selenia 10w60 зимата си пали и без манивела ама понякога бая трака докат загрее матора.
i.ganchev.ganchev
21-07-2012, 23:57
Дали 10/40 или 10/60, заимата ще палиш по един и същи начин. Индекса след W показва издръжливостта на маслото при високи натоварвания и температури. Тоест ако си рейсър, си за 10/60, ако караш спокойно - 10/40 е добре.
Ако искаш зимата да е по-лесно, тогава нещо от сорта на 5/40 би било доста по-добре.
Оптималния вариянт според мен е 5W50.
май го реших... Agip 10w40 от Бат Венци и си свиркам... а иначе често съм в лютеницата... нали затова карам Алфа, а не голф...:smoke:
i.ganchev.ganchev
22-07-2012, 00:03
май го реших... Agip 10w40 от Бат Венци и си свиркам... а иначе често съм в лютеницата... нали затова карам Алфа, а не голф...:smoke:
Ми тогава е добре да се замислиш за друго масло. Щом си често в лютеницата, 10/40 не е най-подходящото масло за теб. Особено в тези жеги... :bionic:
Че да не стане от лютеницата, директно в бокса :)
Ми тогава е добре да се замислиш за друго масло. Щом си често в лютеницата, 10/40 не е най-подходящото масло за теб. Особено в тези жеги... :bionic:
Че да не стане от лютеницата, директно в бокса :)
Е все пак не е селения... четох вече, че въпросното масло не става на чорба в жегите. Според Венци, който го е карал на Калояново при 40 градуса и каза, че си е било екстра, а той е точен и съм склонен да му вярвам, така че това ще е моето пък ще видим...:clapping:
i.ganchev.ganchev
22-07-2012, 00:18
А бе маслото е хубаво... ма определено не е масло за писта и ръчки :sex:
Точно на туинспарка аз не бих поел рискове. Всеки си преценя според стила на каране и парите, които може да даде.
Приеми го като съвет, щото не са малко туинспарковете, дето заради неправилното масло, после стават туинскрапове :)
А бе маслото е хубаво... ма определено не е масло за писта и ръчки :sex:
Точно на туинспарка аз не бих поел рискове. Всеки си преценя според стила на каране и парите, които може да даде.
Приеми го като съвет, щото не са малко туинспарковете, дето заради неправилното масло, после стават туинскрапове :)
Да бре, разбирам те, но мисля, че 10w60 не е маслото за тоя мотор... пък и да я ръчкам.. колко да я ръчкам на седмица по 2-3 пъти да минава 5000 оборота, така че 10w40 и съм аз човека!:firstprize:
Вземи си 10/60 и не го мисли повече. Цената му беше около 20лв по спомен, малко над, но е наистина хубаво масло. Има хора с коли по 250-300к.с. на гумите, които карат с такова масло и да чукна на дърво до сега няма оплакали се, освет това според бат венци кара до към 12к спокойно. :)
i.ganchev.ganchev
22-07-2012, 00:30
Да бре, разбирам те, но мисля, че 10w60 не е маслото за тоя мотор... пък и да я ръчкам.. колко да я ръчкам на седмица по 2-3 пъти да минава 5000 оборота, така че 10w40 и съм аз човека!:firstprize:
Че не я мислиш правилно. Точно тва масло е за този мотор :).
Даже и в книжката са го написали жЕбарите...
Пък за ръчките не знам вече... ти преди малко каза, че си често в лютеницата. За мене често = всеки ден по няколко пъти :)
Сипвай квот си решил, важно е масло да има 8-)
Вземи си 10/60 и не го мисли повече. Цената му беше около 20лв по спомен, малко над, но е наистина хубаво масло. Има хора с коли по 250-300к.с. на гумите, които карат с такова масло и да чукна на дърво до сега няма оплакали се, освет това според бат венци кара до към 12к спокойно. :)
Еми ти сам си отговори бре пич... коли по 250-300 коня... моята стоковица с половината умрели коне кво да я карам с такова масло... и без това зима иде скоро. Абе някой от форумните капацитети няма ли да вземе отношение по въпроса? 10w40 vs 10w60?
i.ganchev.ganchev
22-07-2012, 01:05
Еми ти сам си отговори бре пич... коли по 250-300 коня... моята стоковица с половината умрели коне кво да я карам с такова масло... и без това зима иде скоро. Абе някой от форумните капацитети няма ли да вземе отношение по въпроса? 10w40 vs 10w60?
E ... VS, кво сравняваш изобщо не мога да разбера :)
Който и да вземе отношение това ще ти каже.
Двата типа масла са от съвсем различни класове. Едното няма нищо общо с другото, и без значение каква е колата, по-добре да я караш с по-хубавото масло. В случая разбирай 10/60. Вече дали може да си го позволиш е друга бира.
И зимата ти казах как стоят нещата. Защо си мислиш, че 10/40 зимата е по-добре, не мога да разбера :calc:
Ама не се съмнявай в това, че ако избереш 10/60, ще си направил "по-правилният" избор.
Казвам го, щото и двата са правилни, ама единия е "по" от дргуия :smoke:
П.С: И точно на твойта "стоковица", в книжката и пише ако я краш в лютеницата, да и сипваш 10W60
E ... VS, кво сравняваш изобщо не мога да разбера :)
Който и да вземе отношение това ще ти каже.
Двата типа масла са от съвсем различни класове. Едното няма нищо общо с другото, и без значение каква е колата, по-добре да я караш с по-хубавото масло. В случая разбирай 10/60. Вече дали може да си го позволиш е друга бира.
И зимата ти казах как стоят нещата. Защо си мислиш, че 10/40 зимата е по-добре, не мога да разбера :calc:
Ама не се съмнявай в това, че ако избереш 10/60, ще си направил "по-правилният" избор.
Казвам го, щото и двата са правилни, ама единия е "по" от дргуия :smoke:
П.С: И точно на твойта "стоковица", в книжката и пише ако я краш в лютеницата, да и сипваш 10W60
Прав си донякъде, но аз минавам по има-няма 10к км на година и това масло като го сменя следващата смяна ще е чак догодина по това време сигурно! А иначе я карам на бензин, не на газ и се сещаш за кво гърбене става дума. Проблема не е в парите, а в правилния избор. А доколкото знам 10в60 за зимата не е добър вариант...
Прав си донякъде, но аз минавам по има-няма 10к км на година и това масло като го сменя следващата смяна ще е чак догодина по това време сигурно! А иначе я карам на бензин, не на газ и се сещаш за кво гърбене става дума. Проблема не е в парите, а в правилния избор. А доколкото знам 10в60 за зимата не е добър вариант...
Бе не е важно колко км. минаваш на година а как ги минаваш.;)
Правилният избор на масло на теория е това,което препоръчва производителя за даденият двигател в твоят случай Селения 20К Алфа Ромео или Рейсинг за по-душманско каране но никъде не е написано,че трябва да се кара само с тези масла.
Mасла бол,избираш си една добра марка,която покрива стандартите и спецификациите на препоръчаното от производителя и караш.
Теми и мнения за маслата също бол,едни викат само Селения има много доволни от Castrol,Yacco,Agip,Motul........aз лично най-много съм карал със Селения Рейсинг,един път съм ползвал Кастрол 10w60,един път едно IGAT 5w40,една промивка съм правил с Вюрт и сега съм с Yacco VX-1000.
Най-доволен съм от Кастола засега,Yacco-то за жалост не съм имал възможност да го пробвам зверски до сега но на една идея над нормалното каране се държи много добре.
Jivko7777
22-07-2012, 11:35
Слагай 10w40 Agip, имам приятел тук с ТС дава си му много газ и никакви проблеми, така че това е маслото за теб, ест. 10w60 е добър вариянт но ако дълго време я мачкаш примерно на магистрала иначе не ти трябва!
i.ganchev.ganchev
22-07-2012, 11:48
Казах ти че и с 10/40 и с 10/60, зимата ще палиш по един и същи начин. Как да ти обясня... това се определя от индекса преди "W", който е 10 в твоя случай и за двете масла. Еинственото, което ще има като разлика е, че като решиш да си караш колата душманската (ако ще и 1 път в седмицата да е), с 10/60 си ти човека. Маслото държи на здрави ръчки и висока работна температура. По качества е далече по-добро от същото 10/40. И щом въпроса с парите не стои на дневен ред, тогава аз те съветвам да си сложиш 10/60. Това е правилният избор за твоя мотор! Няма зиме, няма лете... това е маслото.
NightRider
22-07-2012, 14:54
Казах ти че и с 10/40 и с 10/60, зимата ще палиш по един и същи начин. Как да ти обясня... това се определя от индекса преди "W", който е 10 в твоя случай и за двете масла. Еинственото, което ще има като разлика е, че като решиш да си караш колата душманската (ако ще и 1 път в седмицата да е), с 10/60 си ти човека. Маслото държи на здрави ръчки и висока работна температура. По качества е далече по-добро от същото 10/40. И щом въпроса с парите не стои на дневен ред, тогава аз те съветвам да си сложиш 10/60. Това е правилният избор за твоя мотор! Няма зиме, няма лете... това е маслото.
"Казах ти че и с 10/40 и с 10/60, зимата ще палиш по един и същи начин" - не е така. Този въпрос вече беше здраво дискутиран. 10W60 е по-гъсто масло. Даже моят любимец тук Oem беше написал, че с 10W60 при -20 колата му пали като орехотрошачка от студено
Е... не е така, а как е? Зарежете тези работи. Първата цифра обозначава въскозитета при темперетура от 10 градуса, а втората при 100 градуса, от там нататък няма какво да го коменираме. При - 20 аз лично с каквото и масло да съм оставям колата да поработи на място около 3-5 минути минимум, за да вдигне все пак някаква нормална работна температура. Но като си карам в жегите и си погледна Т на маслото че е между 95 и 98 градуса без да ръчкам ми е спокойно, а с ръчка като отиде на 105 примерно... ;)
rossenvn
22-07-2012, 15:18
Ето един тест на 10w40 AD 10w60 Castrol 5w40 Shell -25° C (http://www.youtube.com/watch?v=xm31BiIr0ws) - не знам колко е истински.
i.ganchev.ganchev
22-07-2012, 22:23
"Казах ти че и с 10/40 и с 10/60, зимата ще палиш по един и същи начин" - не е така. Този въпрос вече беше здраво дискутиран. 10W60 е по-гъсто масло. Даже моят любимец тук Oem беше написал, че с 10W60 при -20 колата му пали като орехотрошачка от студено
Аз също казвам, че пали като орхотрошачка зимата, със селения рейсинг, само че не съм убеден, че със селения 20К ще пали по друг начин.
Колегата Da_Fuse е напълно прав, с това което е написал
Дали 10/40 или 10/60, заимата ще палиш по един и същи начин...
Това съвсем не е така :)
Между другото,по въпроса за скъпите масла,четох нещо интересно в Alfa Buletin Board форумите.Един пичага правеше основен ремонт на Норд мотор 2.0 8V и го правеше за състезателни цели. В темата пишеше един друг много опитен, който снабдяваше с части,които сам прави/рециклира. Та тоя втория беше доставил маслената помпа за първия и в един момент се оказа,че мотора ще се кара със пълна синтетика.В тоя момент човека,направил маслената помпа изрева-каза,ти що не си ми казал,че смяташ да я караш с пълна синтетика,тая маслена помпа е правена за масло полу-синтетика. С две думи,май най-малко с тоя вид на двигателя,нямаше смисъл от пълна синтетика,щото не може да й се използват всички предимства.Не знам колко е вярно,казвам ви какво съм прочел от хора,ребилднали 100-ци мотори.Та и ползването на масла 10/60 не знам колко е оправдано,още повече в по-старите видове двигатели.
Jivko7777
23-07-2012, 02:34
Та и ползването на масла 10/60 не знам колко е оправдано,още повече в по-старите видове двигатели.
точно на един захабен мотор най добре ще му седне едно 10w60 ;)
Не само, на моята 75-ца, отзад на табелките пише точно Agip 10/50, въпреки, че е норд мотор... ;)
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 11:11
Това съвсем не е така :)
Вискозитета на маслото при студен старт нали е един и същ?
Индекса преди W и на двете масла е 10. Освен ако няма някаква разлика между самите марки (което не би трябвало да е така), би следвало по написаните индекси, да е абсолютно едно и също. Вече разликите да се появяват при натоварване на мотора.
NightRider
23-07-2012, 11:25
Индекса преди W и на двете масла е 10. Освен ако няма някаква разлика между самите марки (което не би трябвало да е така), би следвало по написаните индекси, да е абсолютно едно и също. Вече разликите да се появяват при натоварване на мотора.Цифрата преди W не е вискозитет, а до каква най-ниска температура си запазва вискозитета - 10 е за около -20гр.
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 12:30
Цифрата преди W не е вискозитет, а до каква най-ниска температура си запазва вискозитета - 10 е за около -20гр.
Цифрата преди W показва вискозитета на маслото при 0 градуса! Цифрата след W, показва същия при работна температура от 100 градуса.
Какво означава едно масло до каква най-ниска температура си запазва вискозитета?!
Няма такова понятие... вискозитета си се мени с всеки градус, цифрата просто показва вискозитетния индекс при 0 градуса
И по тея показания, той е един и същ при двете масла.
За това аз мисля, че при студен мотор, не трябва да има разлика. Ако на практика се оказва друго, тогава проблема може би е качеството на маслата... :Bolt:
NightRider
23-07-2012, 12:41
Цифрата преди W показва вискозитета на маслото при 0 градуса! Цифрата след W, показва същия при работна температура от 100 градуса.
Какво означава едно масло до каква най-ниска температура си запазва вискозитета?!
Няма такова понятие... вискозитета си се мени с всеки градус, цифрата просто показва вискозитетния индекс при 0 градуса
И по тея показания, той е един и същ при двете масла.
За това аз мисля, че при студен мотор, не трябва да има разлика. Ако на практика се оказва друго, тогава проблема може би е качеството на маслата... :Bolt:
Виж това например:
http://www.segabg.com/article.php?issueid=2130§ionid=29&id=0002101
и тогава пиши врели некипели
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 12:51
Виж това например:
http://www.segabg.com/article.php?issueid=2130§ionid=29&id=0002101
и тогава пиши врели некипели
И кое е вряло и не кипяло в случая, дето съм написал? Това което ми показваш е абсолютно същото, само че на картинка...
А виж от долу на картинката, температурния диапазон за SAE 10W50.
Ако трябва да сложиш още 2 диапазона - за SAE 10W60 и SAE 10W40, как ще се простират спрямо тая скала на температура, показана там!?
Няма ли и двете да започват от -X, и да завършват на +40 за 10W40 и +60 за 10W60?
И ако е така, тогава къде е разликата при двете масла? Няма ли да е при високата температура, а от -X вискозитета да е един и същ!?
Или пак пиша врели не кипели.... нали и двете са в клас SAE 10 !
rossenvn
23-07-2012, 13:07
Цифрата преди W не е вискозитет, а до каква най-ниска температура си запазва вискозитета - 10 е за около -20гр.
Пишеш глупости, а после се сърдиш, че се заяждаме? Не можа ли провериш в гугъл какво точно означават тези цифри и на какъв вискозитет отговарят?
Георги Живков
23-07-2012, 14:22
Летните масла се определят по кинематичния вискозитет при 100С, SAE 20, 30, 40, 50, 60, а зимните по динамичния вискозитет, при -20 градуса, SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W.
Индекса преди W и на двете масла е 10. Освен ако няма някаква разлика между самите марки (което не би трябвало да е така), би следвало по написаните индекси, да е абсолютно едно и също. Вече разликите да се появяват при натоварване на мотора.
Както сам го каза визкозитета 10 е при 0 градуса. Това не значи, че и на двете масла визкозитета е еднакъв при -20 да речем. Направи си проба. В две бутилки си налей от двете масла и ги сложи в камерата. След 1 час ги извади отвори бутилките и ги обърни на долу да видиш кое ще се стече по-бързо.
Аз съм го правил и 10В40 си се стича доооста по-бързо от 10В60. :)
NightRider
23-07-2012, 14:45
Пишеш глупости, а после се сърдиш, че се заяждаме? Не можа ли провериш в гугъл какво точно означават тези цифри и на какъв вискозитет отговарят?
цифрата не е вискозитет а до каква степен си запазва вискозитета при определена температура! Ти пишеш глупости
Вижте пост N:69, колегата ви е написал истината толкова ясно. Oem - особено, че си писал глупост след него с тия 0 градуса
Ама уточнявайте се за какви градуси говорите, защото зимния визкоситет си е баш на 0 градса по фаренхайд или -17.8 градуса по целзии. Никъде няма -20!
Ездачо ти не се обаждай щото нищо не ти е ясно и целия форум стана една глупост заради теб. Ти самия си глупост...
NightRider
23-07-2012, 16:08
Ама уточнявайте се за какви градуси говорите, защото зимния визкоситет си е баш на 0 градса по фаренхайд или -17.8 градуса по целзии. Никъде няма -20!
Ездачо ти не се обаждай щото нищо не ти е ясно и целия форум стана една глупост заради теб. Ти самия си глупост...
Аз ако съм глупост то ти трябва да си върха на нещастието, глупащината и лицемерието. И несериозността, да подчертая!!! Що не написа, че е 0 градуса по Фаренхайт,а?
Извинявам се за спама, ама тоя наистина стана и нагъл.
Първо защото стандарта е такъв и така се пише на всякъде и така се измерва дори. А ти си много под тези неща и за това не си в час и това си е твой проблем.
ПС. Хубаво се извини за спама в този си пост, но имаш да се извиняваш за още 3522 мнения! Кога?
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 16:24
Както сам го каза визкозитета 10 е при 0 градуса. Това не значи, че и на двете масла визкозитета е еднакъв при -20 да речем. Направи си проба. В две бутилки си налей от двете масла и ги сложи в камерата. След 1 час ги извади отвори бутилките и ги обърни на долу да видиш кое ще се стече по-бързо.
Аз съм го правил и 10В40 си се стича доооста по-бързо от 10В60. :)
Ами според мен би трябвало да е еднакъв вискозитета и на двете. Ако трябва да ги отбележиш двете по една скала с градуси, как би изглелждала ситуацията?
Няма ли и двете да започнат от -20 градуса (примерно), но едното да приключи на по-малка висока температура, докато другото трябва да продължи нагоре, до където се разполага с втория индекс след W (в случая 60).
С прости думи аз как ги разбирам нещата - и двете масла са от един и същи SAE клас. Еднакъв вискозитет имат в ниските температури, но едното (10В40) , загубва този вискозитет при определена висока температура и натоварване, докато другото (10В60), продължава да го поддържа и след това.
Ако не е така, тогава каква е причината едното да е "по-гъсто", от другото, ако мога така да се изразя.
П.П: А ти тестовете, които си правил, от една марка масло ли са били? Примерно Селения Рейсинг и Селения 20к ?
Щото май между различните марки пак има разлика визуално в гъстотата на маслото (примерно 10В60 от две различни марки).
Ами според мен би трябвало да е еднакъв вискозитета и на двете. Ако трябва да ги отбележиш двете по една скала с градуси, как би изглелждала ситуацията?
Няма ли и двете да започнат от -20 градуса (примерно), но едното да приключи на по-малка висока температура, докато другото трябва да продължи нагоре, до където се разполага с втория индекс след W (в случая 60).
С прости думи аз как ги разбирам нещата - и двете масла са от един и същи SAE клас. Еднакъв вискозитет имат в ниските температури, но едното (10В40) , загубва този вискозитет при определена висока температура и натоварване, докато другото (10В60), продължава да го поддържа и след това.
Ако не е така, тогава каква е причината едното да е "по-гъсто", от другото, ако мога така да се изразя.
Така е, ама само на теория... 10в60 е по-гъсто и зимата колата пали по-зле с него.. не виждам какво повече има да се разисква тоя въпрос...:Bolt:
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 16:32
Така е, ама само на теория... 10в60 е по-гъсто и зимата колата пали по-зле с него.. не виждам какво повече има да се разисква тоя въпрос...:Bolt:
Колега, виж ся... уважавам ти мнението, ама не е сериозно, нали разбираш? Кво значи "така е на теория, ама на практика..."
Теорията и практиката би трябвало доооста да съвпадат при маслата, иначе ще има много счупени мотори!
А още нещо - ти палил ли си зимата с 10В40 и 10В60, че го твърдиш така категорично това нещо за "по-трудното" палене :)
П.П: А ти тестовете, които си правил, от една марка масло ли са били? Примерно Селения Рейсинг и Селения 20к ?
Щото май между различните марки пак има разлика визуално в гъстотата на маслото (примерно 10В60 от две различни марки).
Пробата беше 20к vs. Racing. две спринцовки от по 30 куб. Рейсинга се източи с 40 сек. по-късно. Това беше при температура около +5 грауса.
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 16:37
Пробата беше 20к vs. Racing. две спринцовки от по 30 куб. Рейсинга се източи с 40 сек. по-късно. Това беше при температура около +5 грауса.
Еми ... незнам, не би трябвало да е така според мен, а и според характеристиките на маслата.
Как ще да е, ай наздраве, че е мноо горещо :beer:
П.П: Някой път ще го пробвам с кастрола между другото. Ква е гаранцията, че не си пробвал някое рейсинг ментИе :)
Колега, виж ся... уважавам ти мнението, ама не е сериозно, нали разбираш? Кво значи "така е на теория, ама на практика..."
Теорията и практиката би трябвало доооста да съвпадат при маслата, иначе ще има много счупени мотори!
А още нещо - ти палил ли си зимата с 10В40 и 10В60, че го твърдиш така категорично това нещо за "по-трудното" палене :)
Аз съм палил и за това сега карам с Мобил 5W50 и с него съм палил на -15 без да чуя мотора да се мъчи или да причаткат повдигачи. Да не говорим за вариатора, че мисля, че няма да го чуя повече.
Виж са пичага, и аз уважавам мнението ти, но слушам хората които са го пробвали, а не разни теории. Ето Оем отдоло ти го е написал черно на бяло, а и отделно казаха няколко човека, че зимата палят като орехотрошачки с 10в60. :) В крайна сметка всеки е свободен да мисли и да вярва каквото си пожелае. :)
BillyBoy`
23-07-2012, 16:46
Е сега аз предлагам да се оттдели една тема тука във техническия раздел примерно и във нея да се пише само за маслата и техните качества, и кои какви експерименти си е правил.Нека Boby и thecleaner да вземат това под внимание.Иначе аз също потвърждавам това за реисинга че със него двигателя работи по шумно първите 2-3 мин.иначе за паленето няма проблеми и във наи големия студ със 10В60-то.
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 16:50
Виж са пичага, и аз уважавам мнението ти, но слушам хората които са го пробвали, а не разни теории. Ето Оем отдоло ти го е написал черно на бяло, а и отделно казаха няколко човека, че зимата палят като орехотрошачки с 10в60. :) В крайна сметка всеки е свободен да мисли и да вярва каквото си пожелае. :)
Е хубу де, сипвай 10В40 - одобрението го имаш. Собственото успокоение също.
Нека се върнем мнооого назад, към основния въпрос кое е маслото за твоята кола.
Отговора: Отваряш manual-a на някоя от последните страници (по-спомен) и четеш. Ей там пише какъв трябва да е вискозитета, според типа на каране. Щото "тъпите" италянци са го написали какво трябва да е маслото ако караш в червеното.
И ако се спазват малко изискванията, туинспарк-а няма да толкоз "насран" мотор в крайна сметка.
И ОЕМ е написал с кво кара - 5В50, което е мноо далече от 10В40, даже направо няма нищо общо :)
П.П: Един интересен факт за теб - повечето счупени туинспаркове са карани с масло 10В40 в "лютеницата", както ти се изрази в началото за собствения си стил :)
rossenvn
23-07-2012, 19:53
цифрата не е вискозитет а до каква степен си запазва вискозитета при определена температура! Ти пишеш глупости
Вижте пост N:69, колегата ви е написал истината толкова ясно. Oem - особено, че си писал глупост след него с тия 0 градуса
Хайде сега пак прочети какво съм написал и ми се извини! Написах ти да провериш на какъв вискозитет отговарят цифрите - не го направи, а продължаваш да сипваш плява. Тия големи букви и цветове ги остави за час по рисуване, а не за технически форум. Такова нещо като степен на запазване на вискозитета няма. Няма!
Някъде във този Форум бях постнал една статия, в която пишеше 40 на какъв вискозитет отговаря - по далечни спомени беше около 14 cSt, a 5W - 800 cSt, 10W на 2000 cSt. Числата са приблизителни и е възможно да бъркам. Не ми се занимава да чета как са възниканали тези цифри - мисля, че беше свързано с времето за което протича маслото при определна температура. Но нямам никакво намерение заради теб да си губя времето и да го търся. И още нещо. Това, че маслото има една цифра това означава, че това му е минималният вискозитет при определената температура. Мисля, че реалният може да бъде и по-голям.
97993
NightRider
23-07-2012, 21:13
Хайде сега пак прочети какво съм написал и ми се извини! Написах ти да провериш на какъв вискозитет отговарят цифрите - не го направи, а продължаваш да сипваш плява. Тия големи букви и цветове ги остави за час по рисуване, а не за технически форум. Такова нещо като степен на запазване на вискозитета няма. Няма!
Някъде във този Форум бях постнал една статия, в която пишеше 40 на какъв вискозитет отговаря - по далечни спомени беше около 14 cSt, a 5W - 800 cSt, 10W на 2000 cSt. Числата са приблизителни и е възможно да бъркам. Не ми се занимава да чета как са възниканали тези цифри - мисля, че беше свързано с времето за което протича маслото при определна температура. Но нямам никакво намерение заради теб да си губя времето и да го търся. И още нещо. Това, че маслото има една цифра това означава, че това му е минималният вискозитет при определената температура. Мисля, че реалният може да бъде и по-голям.
97993
Не ми се връща нагоре, но ако трябва - извинявай.
И все пак ако едно масло има вискозитет Х при определена температура, а в действителност той е по-голям - лошо за маслото.
А доколкото си спомням маслата с една цифра са за трактори например
Ако се разровите, в общ технически ще намерите поне три теми за маслата, както по още две-три в останалите технически, за конкретните мотори.
Вместо да се налагате с вискозитети, по-добре споделете впечатленията си и толкоз!
rossenvn
23-07-2012, 22:15
А доколкото си спомням маслата с една цифра са за трактори например
И за кораби. Преди да се запали двигателя маслото се подгрява до определена минимална температура.
10в60 е по-гъсто зимата- факт
10в40 е по-добро за зимата-факт
5в40 е много по-добро за зимата- факт
но 10в60 е много по-добро за лятото- факт
Така че всеки да си направи сметката, кой кога с какво да кара. Моята кола зимата се е чувствала най-добре с 5в40, а лятото и с 5в40(което беше 100% синтетика) и с 10в60 което също е пълна синтетика...Само че при 5в40 колата харчеше 2 пъти повече масло за 10хил. км.
ЗА лютеничешко каране в такъв тип смесени условия е може би карането с 10в40 до към 8хил. км. А ако двигателя не харчи масло(много) то направо на 5в40... Слага се и колата сама ще си каже дали и харесва....
Моята стара баба винаги бих я карал с 5в40, обаче много голям харч на масло прави...
Пример:
10в40 - 3л. за 10хил км.
5в40 - 4л. за 10хил км.
10в60 - 1,5л. за 10хил. км
Само не забравяйте, че говорим за моята кола с моя 8клапанов двигател :D
На Калояново съм карал 10в40 и 10в60. 60ката държеше по-ниски градуси. Но аз нямам работещ уред за налягането и незнам повече. :beer::beer:
Ето това съм писал на Иванов на ЛС:
А и още нещо пропуснах... някакви мухи ми пускат да съм бил слагал 10в60, вместо 10в40... Според теб кое е по-добре за 1.8тс... с 10в60 зимата май няма да е много добре... нз дай някакъв съвет като по-компетентен и като имаш предвид, че минавам около 10 000 км на година. :) А бтв може и за 10в60 да дадеш цена...
Ами 10в40 ти е на цената 13лв. литъра :)
А 10в60 е на цена от 20лв. литъра...По принцип не мисля, че ще имаш проблем, защото маслата имат еднакви долни вискосизтетни индекси-тоест 10w , което означава 10 winter....Да по принцип е по-гъсто но няма да имаш проблеми. Другото е че е най-добре колата да си я караш с различни масла всеки сезон, ама всяко нещо с парите си...Ако имаш възможност според мен сложи 10в60... Харчи ли алфата и колко, ако да? :)
Ами аз съм минал с нея около 7000 км и за тея км не съм забелязал да мръднало маслото...
Ако го вкарваш два-три пъти в седмицата над 5000, не мисля, че си за 10-60, въпреки, че аз бих сложил точно такова. Един приятел купи от колегата VFTI Agip Racing, мотора мърка много приятно. При мен температурата рядко пада под -10C, та бих рискувал да карам с него и зимата.
И защо да са умрели половината коне бе колега, нали е на реални 70 000 :dyrvo_v_kenefa:
i.ganchev.ganchev
23-07-2012, 23:42
Ако го вкарваш два-три пъти в седмицата над 5000, не мисля, че си за 10-60, въпреки, че аз бих сложил точно такова. Един приятел купи от колегата VFTI Agip Racing, мотора мърка много приятно. При мен температурата рядко пада под -10C, та бих рискувал да карам с него и зимата. И защо да са умрели половината коне бе колега, нали е на реални 70 000 :dyrvo_v_kenefa:
Аз зимата си я изкарах със Рейсинг 10В60. Не мисля, че ако караш с такъв вискозитет, поемаш някакви рискове изобщо... както зиме, така и лете.
Ако го вкарваш два-три пъти в седмицата над 5000, не мисля, че си за 10-60, въпреки, че аз бих сложил точно такова. Един приятел купи от колегата VFTI Agip Racing, мотора мърка много приятно. При мен температурата рядко пада под -10C, та бих рискувал да карам с него и зимата.
И защо да са умрели половината коне бе колега, нали е на реални 70 000 :dyrvo_v_kenefa:
Това беше образно казано. Колата си върви толкова, колкото върви здрав 1.8 тс. Вече всичко е без значение, щото ако всичко върви по план скоро ще се похваля със JTD и забравям за смотания Туин Скрап. ;)
Вече всичко е без значение, щото ако всичко върви по план скоро ще се похваля със JTD и забравям за смотания Туин Скрап. ;)
Mи то лятото си заминава полека,зима иде,печки си требват да се греем.:)
Майтап разбира се,никога не съм карал JTD.:beer:
Слагай едно 10в60 на ТСкрапа и не се коси.
i.ganchev.ganchev
24-07-2012, 00:43
Това беше образно казано. Колата си върви толкова, колкото върви здрав 1.8 тс. Вече всичко е без значение, щото ако всичко върви по план скоро ще се похваля със JTD и забравям за смотания Туин Скрап. ;)
После да не земеш да говориш тъй и за ЖТД-то :beer:
Шегувам се, дано всичко квото си си намислил мине добре, и да си караш колата която искаш, с масло квот си искаш :kissy:
еее са да не ме разберете погрешно... обичам си количката много и даже ми е тъжно да се разделя с нея, но JTD-то е истината... Харчи 2 пъти по-малко, много по-надежден е и не върви по-слабо в никакъв случай, ама хайде да не сменям темата... просто ТС-а е неоправдано капризен за мен. Ай наздраве!:beer:
i.ganchev.ganchev
24-07-2012, 01:00
и му е скъпо мааааслоту :beer:
и му е скъпо мааааслоту :beer:
Не е въпроса до парите, а до личната преценка. И за дизеляка не е мн евтино.:big_money:
NightRider
24-07-2012, 07:16
еее са да не ме разберете погрешно... обичам си количката много и даже ми е тъжно да се разделя с нея, но JTD-то е истината... Харчи 2 пъти по-малко, много по-надежден е и не върви по-слабо в никакъв случай, ама хайде да не сменям темата... просто ТС-а е неоправдано капризен за мен. Ай наздраве!:beer:Ако си е каран с хубаво и редовно сменяно масло си е много готин. Ама тия бангии нашите на незнайни километри и с незнайни масла и смени какво може да искате
Ако си е каран с хубаво и редовно сменяно масло си е много готин. Ама тия бангии нашите на незнайни километри и с незнайни масла и смени какво може да искате
Пич, не е въпроса до маслото. Въпроса е, че мотор на 73000 км трябва да му се сменява вариатор, свещи, кабели, стъпков мотор + тпс и всичките тея неща струват майка си и баща си... къде е смисъла да се бутат луди пари за толкова стара кола. И като прибавим красивия разход картинката е чудна. Са ще кажете - ми сложи газ... е да ама като сложиш газ всичките тея неща почваш да ги сменяваш като консуматив.
i.ganchev.ganchev
24-07-2012, 10:39
Пич, не е въпроса до маслото. Въпроса е, че мотор на 73000 км трябва да му се сменява вариатор, свещи, кабели, стъпков мотор + тпс и всичките тея неща струват майка си и баща си... къде е смисъла да се бутат луди пари за толкова стара кола. И като прибавим красивия разход картинката е чудна. Са ще кажете - ми сложи газ... е да ама като сложиш газ всичките тея неща почваш да ги сменяваш като консуматив.
Ох майко...
1. Мотор на 73 000 е направо НОВ мотор! Ако е на толкоз реални, ще го караш поне още толкоз без нищо да сменяш. Истината е, че едва ли е на толкова.
2. Ако сложиш газ, нищо не се променя от горното.
Не мога да разбера, защо всички си мислят, че като карат на газ, и всичко се сменя, чупи се и т.н. Това НЕ Е ВЯРНО :shutup:
Дайте и седалките да ги сменяме по-често, щот се търкат по-бързо карато се кара на газ. Долу-горе логиката е подобна... :bangin::Suicide:
Ох майко...
1. Мотор на 73 000 е направо НОВ мотор! Ако е на толкоз реални, ще го караш поне още толкоз без нищо да сменяш. Истината е, че едва ли е на толкова.
2. Ако сложиш газ, нищо не се променя от горното.
Не мога да разбера, защо всички си мислят, че като карат на газ, и всичко се сменя, чупи се и т.н. Това НЕ Е ВЯРНО :shutup:
Дайте и седалките да ги сменяме по-често, щот се търкат по-бързо карато се кара на газ. Долу-горе логиката е подобна... :bangin::Suicide:
Реални са, проверено от Лисан и от Бобо! Просто туин скрапа е лайно! Голямо, рядко и миризливо. Спирам по тая тема...:shutup:
i.ganchev.ganchev
24-07-2012, 10:45
Реални са, проверено от Лисан и от Бобо! Просто туин скрапа е лайно! Голямо, рядко и миризливо. Спирам по тая тема...:shutup:
Добре де, кат е лайно, никой не те задължава да го караш. Продавай го, някой ще се зарадва ако е истина тва за километрите.
Пък дано и ЖТД не е лайно после... тя една кола си иска поддръжката, не става само с каране :gives[1]:
П.П: А що е лайно не разбрах.. нещо си недоволен ли, ядове ти създава или просто е лайно :pig:
Добре де, кат е лайно, никой не те задължава да го караш. Продавай го, някой ще се зарадва ако е истина тва за километрите.
Пък дано и ЖТД не е лайно после... тя една кола си иска поддръжката, не става само с каране :gives[1]:
П.П: А що е лайно не разбрах.. нещо си недоволен ли, ядове ти създава или просто е лайно :pig:
Лайно е щото все има нещо да се прай по него. Сменяш, сменяш и пак си клати обороти, глъхне при палене сутрин и още куп дребни неща, които дразнят. Тея неща ги има при 90% от тс-те. Ти самия дори го изпитваш в момента. До скоро имаше проблеми. При дизела далеч не е така. Ако си го взел читав го обслужваш, сменяш свещи и си караш. :gives[1]:
BillyBoy`
24-07-2012, 13:58
Като взмеш дизела гледаи да ти е във ред турбината и там други неща че кат се почнат и там драмите да не почнеш да пееш същата песен и за диезела както и за бензина.
---------- Post added at 10:58 ---------- Previous post was at 10:57 ----------
П.П: А що е лайно не разбрах.. нещо си недоволен ли, ядове ти създава или просто е лайно :pig:Щото момчето е младо така кат гледам и незнае още къде го сърби маи че да се почеше:).
i.ganchev.ganchev
24-07-2012, 19:23
Лайно е щото все има нещо да се прай по него. Сменяш, сменяш и пак си клати обороти, глъхне при палене сутрин и още куп дребни неща, които дразнят. Тея неща ги има при 90% от тс-те. Ти самия дори го изпитваш в момента. До скоро имаше проблеми. При дизела далеч не е така. Ако си го взел читав го обслужваш, сменяш свещи и си караш. :gives[1]:
Свещите на дизела викаш а :) :) :) :D ? Tи не знаеш даже каво е дизелов мотор :)
Нищо лично ама... ревеш и ти не знаеш за кво... Билибой най-добре ти го е казал май май...
Пък мойте драми си ги решавам, аз от спарка съм си доволен, и не е по-голямо лайно от квото и друго да си купиш. Не се чупи само колата от магазина... като не искаш да сменяш, си взимаш кола от там и само караш :)
Аре само да не се обсъждаме един друг, а? Аз много добре знам какво е дизелов мотор и какво и къде да гледам!:Topic-is-closed-bg:
П.П. И хора, които не могат да пишат малко от малко грамотно, да не ми дават акъл! ;)
Батка моята е на 240 000 и кусур км и съм сменил само свещите от всичките изброени от теб неща.....разхода ми е 10-11 на 100 душманско каране,масло ми лапа 2 литра на 8000 км с климатик и на 1,70 евро за литър не се плача.......
---------- Post added at 00:26 ---------- Previous post was at 00:23 ----------
... просто ТС-а е неоправдано капризен за мен. Ай наздраве!:beer:
Кажи си го от начало.....наздравето де,другото са глупости.:):):)
Батка моята е на 240 000 и кусур км и съм сменил само свещите от всичките изброени от теб неща.....разхода ми е 10-11 на 100 душманско каране,масло ми лапа 2 литра на 8000 км с климатик и на 1,70 евро за литър не се плача.......
---------- Post added at 00:26 ---------- Previous post was at 00:23 ----------
Кажи си го от начало.....наздравето де,другото са глупости.:):):)
От кола до кола разлика голяма... явно ти си извадил по-голям късмет, но има и друго - ти си с ЦФ3 мотора, който малко или много е по-добре от старите, а и горивото по гръцко най-вероятно е и по-добро. Усрахме темата така или иначе, ама боли те... нито е първата, нито ще е последната. ;)
От кола до кола разлика голяма... явно ти си извадил по-голям късмет, но има и друго - ти си с ЦФ3 мотора, който малко или много е по-добре от старите, а и горивото по гръцко най-вероятно е и по-добро. Усрахме темата така или иначе, ама боли те... нито е първата, нито ще е последната. ;)
Я матора го смехих,оти по гръцко ми го преебаха ,,майсторите".....тоя дет съм са с него е куче влачи рейс....пълен хибрид ни аз ни самия той знае що има у него ама пак върви. доволно:):):):)
Колега, страшна реклама и направи на твоята кола. Нищо чудно, че се продава от сума време.
И тъй като тази тема се насра, няма да е лошо да има една обща тема за маслата.
i.ganchev.ganchev
25-07-2012, 02:25
Аре само да не се обсъждаме един друг, а? Аз много добре знам какво е дизелов мотор и какво и къде да гледам!:Topic-is-closed-bg:
П.П. И хора, които не могат да пишат малко от малко грамотно, да не ми дават акъл! ;)
Моа ве, ама ме мързи :kicking:
Успех!
Моа ве, ама ме мързи :kicking:
Успех!
Не визирах теб! ;)
grenlould
12-02-2013, 23:29
Колеги, темата гледам вече е малко занимарена и поизоставен, та реших да питам тук и аз нещо свързано с маслото, макар да знам, че въпроса ще ми е за повечето банален може би, но ще рискувам и да спомена, че съм прочел цялата тема. Та, дойде и моето време да си сменям маслото, а искам да си избера нормално масло за нормална цена, а не за тези космически цени за масло дето литъра му е почти 40 лв. Колата в годината минава 10к километра, сръчквам я от време на време, но по-рядко в седмицата веднъж дето се казва. Та ако може дайте някоя марка от която сте доволни, но да е на нормална цена, че да си правя сметката и да го сменям! Четох по-нагоре в темата, че повечето колеги нещо не са особено доволни от Selenia 20k и затова реших да се допитам до вас, тъй като е минало доста време от тогава и вече имате долу/горе представа кое масло как се представя за парите си! Става въпрос за колата от подписа ми, благодаря ;)
digitalundgrd
12-02-2013, 23:30
Каква сума си склонен да отделиш за масло, за да ти препоръчаме някакви алтернативи?
Каква сума си склонен да отделиш за масло, за да ти препоръчаме някакви алтернативи?
Oт 2.50 до 3.00 на литър!
Тоест М 10-Д
Ако е руско-пак добре!
Вчера такова се опитаха да ми го пробутат за 75/90
Вече изобщо не вярвам на себеподобните!
Дигиталния, дай алтернативи, щото ми предстои смана на маслото
:wallbash:
digitalundgrd
13-02-2013, 00:24
:) За тебе Приста Шмиргел:)
grenlould
13-02-2013, 03:42
:) За тебе Приста Шмиргел:)
Ами сума, то виж в смисъл от порядъка от 60-70-80 лв. Да е добро маслото, че да си нямам после проблеми с двигателя. Кажи ми най-добрият вариант за тези пари, що годе и ако пък парите са близко до хубавите масла, може и да кажеш и някой от яките масла дето се хвалят хаха пък аз ще видя долу/горе кое да взема според парите! То, че финансите напоследък са ми ограничени, това е ясно, но все пак не-мога да оставя колата и да я карам с най-големите боклуци. Така, че ако ти се занимава дай някой алтернатива :th_up:
etrovskii
13-02-2013, 06:37
Имах едно JTV което гореше масло и го карах с наливно от варели,селения голд 10/40 12 лева литъра.:waving:
badmadafaka
13-02-2013, 08:14
60-80 само за маслото или искаш да платиш толкова за всичко, което се сменя заедно с него (защото ако искаш в 60 лева да смениш и трите филтъра, които се сменят заедно с маслото, даже и М10 за 2.50 литъра няма да ти влезе в бюджета)..?
Иначе "космически" са цените на масла от към 80+ лева/литър и те обикновено се сипват на коли, които едно, че побират двойно на нашите, друго, че интервала за смяна е по-къс... :yawn:
Аз бих ти препоръчал "Eni" (Agip) Sint 2000 - 5 литра ще ти струват точно към 60 лева, продава го колега от форума (щом си изчел цялата тема можеш и сам да си го намериш кой е да не му правя реклама)... По-евтино от това аз не бих сложил... :crazy:
Имах едно JTV което гореше масло и го карах с наливно от варели,селения голд 10/40 12 лева литъра.:waving:И къде е сега това (предполагам) GTV..?
И къде е сега това (предполагам) GTV..?
Според мене се е оправил двигателя от само себе си и сега някой му се "радва".
Да вметна че М10д е на цена около 7 лв. за литър ;)
Според мене се е оправил двигателя от само себе си и сега някой му се "радва".
Или колата отдавна се е превърнала в метални стоки за бита...
digitalundgrd
13-02-2013, 12:54
Ами сума, то виж в смисъл от порядъка от 60-70-80 лв. Да е добро маслото, че да си нямам после проблеми с двигателя. Кажи ми най-добрият вариант за тези пари, що годе и ако пък парите са близко до хубавите масла, може и да кажеш и някой от яките масла дето се хвалят хаха пък аз ще видя долу/горе кое да взема според парите! То, че финансите напоследък са ми ограничени, това е ясно, но все пак не-мога да оставя колата и да я карам с най-големите боклуци. Така, че ако ти се занимава дай някой алтернатива :th_up:
BMF ти каза за Аджипа (Ени), към него добавям :
MOTUL 6100 Synergie+ 10W-40 полусинтетика, 65 лв./5л.
MOTUL 8100 X-cess 5W-40 100% синтетика, 75 лв./5л.
Иначе за около 100-110лв може да вземеш лично за мен перфектното масло - Castrol Edge 10w60, с което карам Алфата вече 2-ра смяна, а турбо Фиата 1 смяна :coolio:
Само трябва да внимаваш продавача на масло да е проверен ;) Тоест маслата да не са менте :-)
Към гореописаните могат да се добавят много масла. Може да ви прозвучи като реклама или както всеки иска да го разбира, но от собствени убеждения ще споделя, че от маслата, които продаваме ние конкретно (Selenia, Havoline, Castol, GM, Motul) най-много се харчи Havoline.
Нямало е забележки и повечето мотори работят по меко и тихо. Разхода на масло на TS и JTS намалява драстично.
Аз съм много доволен от Mobil-1 5W50 Peak Life. Много тихо работи TS-a дори при минусови температури. Имам клиенти на които също съм наливал от него и всички са доволни без да има разход на масло за периода на пробега от 10 000 км.
grenlould
13-02-2013, 16:58
Аз съм много доволен от Mobil-1 5W50 Peak Life. Много тихо работи TS-a дори при минусови температури. Имам клиенти на които също съм наливал от него и всички са доволни без да има разход на масло за периода на пробега от 10 000 км.
И аз съм съгласен за това масло, но така като гледам цената му e 5л / 140лв. , демек 28 лв. литъра....сериозна работа от към цената и примерно 15 лв. маслен филтър и 15 въздушен и тя цената се доближи до 200 лв. само за масло и филтрите. Аз лично се интересувам от някое до 80-тина лева говорим за масло само, долу/горе доказана марка, че после да си нямам проблеми с двигателчето.
Към гореописаните могат да се добавят много масла. Може да ви прозвучи като реклама или както всеки иска да го разбира, но от собствени убеждения ще споделя, че от маслата, които продаваме ние конкретно (Selenia, Havoline, Castol, GM, Motul) най-много се харчи Havoline.
Нямало е забележки и повечето мотори работят по меко и тихо. Разхода на масло на TS и JTS намалява драстично.
Колега, като казваш на Haovoline. кое по-точно като модел и ориентировъчна цена?
Може би примерно това http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=product_oil_info&cPath=97_165_168&products_id=712
И аз съм съгласен за това масло, но така като гледам цената му e 5л / 140лв. , демек 28 лв. литъра....сериозна работа от към цената и примерно 15 лв. маслен филтър и 15 въздушен и тя цената се доближи до 200 лв. само за масло и филтрите. Аз лично се интересувам от някое до 80-тина лева говорим за масло само, долу/горе доказана марка, че после да си нямам проблеми с двигателчето.
Колега, като казваш на Haovoline. кое по-точно като модел и ориентировъчна цена?
Може би примерно това http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=product_oil_info&cPath=97_165_168&products_id=712
28 лв./литър ако си го купиш ти. Много често се случва така. Някой си мисли, че като си го купи от магазина сам ще му излезе по-евтино от да му го купи някой майстор и да му го смени.
За това масло + смяната му мога да ти дам цена 130 лв. масления филтър е отделно (около 14 лв. MANN)
lordliness
13-02-2013, 23:50
Избери си подходящо Лики Моли и филтри Филтрон.
Само Clean..... перфектни италиански със стандарт Dekra
http://www.clean.it/images/imgPagine/File/ISO_14001_2004_it.pdf
А за масло това http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=product_oil_info&cPath=97_146_149&products_id=577
то при тия промоции няма какво да мислиш толкова
Само Clean..... перфектни италиански със стандарт Dekra
http://www.clean.it/images/imgPagine/File/ISO_14001_2004_it.pdf
А за масло това http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=product_oil_info&cPath=97_146_149&products_id=577
то при тия промоции няма какво да мислиш толкова
Пич CLEAN ако загледаш по внимателно всеки 2ри масле филтър е с ражда :) Ползвам шампион(като евтин вариант ) или HENGS като по скъп.
За маслата приятелката ми кара пунто с голд селения, проблеми с него няма, просто маслото не е за високи натоварвания, пунтото е 1.2 16в 80 магарета по километраж 140 хиляди, реални .... Колата не го харчи от смяна до смяна и стои бистро по време на смяната(съвсем леко за 10к километра потъмнява) Запазва си качествата до последно. Пак казвам маслото е за всекидневна употреба и за спокойно каране. Съгласен съм, че сигурно при редовно сръчкване може да стане на вода, но всички масла от среден клас са така, въпроса е как ще ползваш колата. Съгласен съм със тем ТОТАЛ е страхотно масло, REPSOL също, в момента моето JTD e с REPSOL и мисля смяната която предстои този месец да пробвам тотал. На въпроса "защо не си караш с голд и жтд " : Отговора е, че това е мотор който е пъргав и те приканва да го подгонваш от време на време, въпреки, че моя е 105 коня е доста пъргав за дизел, даже повече от доста бензинови мотори. Всеки сипва масло според двигателя и начина по който кара. Не съм ползвал 20к няма да изказвам мнение за него.
Да добавя, че служебната ми кола е фиат панда кара се с 5 на 40 масло на 210 000 километра реални е (от чисто нова я има фирмата) Маслото което и се налива е най-неизвестното на пазара и колата не го яде. Не казвам да си сипвате евтини масла, въпрос на използване на колата е това как ще източите маслото.
etrovskii
15-02-2013, 06:14
:super:
Пич CLEAN ако загледаш по внимателно всеки 2ри масле филтър е с ражда :) Ползвам шампион(като евтин вариант ) или HENGS като по скъп.
За маслата приятелката ми кара пунто с голд селения, проблеми с него няма, просто маслото не е за високи натоварвания, пунтото е 1.2 16в 80 магарета по километраж 140 хиляди, реални .... Колата не го харчи от смяна до смяна и стои бистро по време на смяната(съвсем леко за 10к километра потъмнява) Запазва си качествата до последно. Пак казвам маслото е за всекидневна употреба и за спокойно каране. Съгласен съм, че сигурно при редовно сръчкване може да стане на вода, но всички масла от среден клас са така, въпроса е как ще ползваш колата. Съгласен съм със тем ТОТАЛ е страхотно масло, REPSOL също, в момента моето JTD e с REPSOL и мисля смяната която предстои този месец да пробвам тотал. На въпроса "защо не си караш с голд и жтд " : Отговора е, че това е мотор който е пъргав и те приканва да го подгонваш от време на време, въпреки, че моя е 105 коня е доста пъргав за дизел, даже повече от доста бензинови мотори. Всеки сипва масло според двигателя и начина по който кара. Не съм ползвал 20к няма да изказвам мнение за него.
Да добавя, че служебната ми кола е фиат панда кара се с 5 на 40 масло на 210 000 километра реални е (от чисто нова я има фирмата) Маслото което и се налива е най-неизвестното на пазара и колата не го яде. Не казвам да си сипвате евтини масла, въпрос на използване на колата е това как ще източите маслото.
Напълно съм съгласен с колегата за голд селения,карал съм го на фията бравото 1.2 не го пипа хич,смених го с 20к не останах доволен гореше го ,отново минах на голд селения и ядове нямах
lordliness
15-02-2013, 07:03
Дайте ми аргументиран отговор защо италиански коли трябва да се карат с италиански масла.
За да подкрепяме италианската икономика :D Иначе сериозно, не виждам основателна причина...говори се за някакви магически съставни в Selenia 20k special formula Alfa Romeo и сигурно има нещо по-специално, но първо-какво ще е то? Да ти възстанови износените основни лагери и сегменти-едва ли. Дори и така да е, всичко опира до съотношението полза/разход в тоя живот. А има масла, които предлагат по-високи ползи на по-ниски цени ;)
etrovskii
15-02-2013, 15:10
http://www.italbulcom.net/%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B0-selenia_4:usaflag::bash::biker:
ecotronic
15-02-2013, 16:34
Само да напомня, че бистрото и потъмнялото масло не е критерий за качество.
Качествените масла потъмняват относително бързо именно защото работят добре.
От друга страна това, че едно масло стои бистро не означава непременно, че е добро за двигателя. Много е вероятно да е точно обратното.
http://bmwservice.livejournal.com/19592.html
ето какво става с качествените масла......
http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
Jivko7777
15-02-2013, 17:25
Само да напомня, че бистрото и потъмнялото масло не е критерий за качество.
Качествените масла потъмняват относително бързо именно защото работят добре.
От друга страна това, че едно масло стои бистро не означава непременно, че е добро за двигателя. Много е вероятно да е точно обратното.
именно бързото потъмняване означава че си върши работата и обира мръсотиите в мотора и още и още работи прави :)
lordliness
15-02-2013, 17:30
Ако не гледате името на маслото всички рекламни текстове са досущ еднакви. Да сте видели друг производител на коли да препоръчва супер маслата Селения. Това важи и за другите масла.
Linkestis
15-02-2013, 21:40
Абе има един заблуден и тотално умрЕл производител на подобия на коли дето го препоръчва за скраповете си... :crazy:
То и в макдоналдс предлагат само кока кола.Ама не значи че е най добрата напитка за гадните им сандвичи :clap2:
То и в макдоналдс предлагат само кока кола.Ама не значи че е най добрата напитка за гадните им сандвичи :clap2:
Колега, вечерям в момента!
Не ми споменавай за Мак Доналдс
Аз до сега не съм имал проблеми със Селения, ама карам 33-ка!
lordliness
15-02-2013, 22:22
и другото което не мога да разбера е защо си сменяте маслата на 10 000, че и на по- малко, сменям на 15 000 или на около 18 месеца и досега да чукна на дърво никога не съм правил ремонт на двигател
ecotronic
15-02-2013, 22:25
Колега, вечерям в момента!
Не ми споменавай за Мак Доналдс
Аз до сега не съм имал проблеми със Селения, ама карам 33-ка!
Едно време на Ладата и сипвах Селена на скоростите и Диона в мотора.
и другото което не мога да разбера е защо си сменяте маслата на 10 000, че и на по- малко, сменям на 15 000 или на около 18 месеца и досега да чукна на дърво никога не съм правил ремонт на двигател
Зависи как се кара колата, колега. Моята я юркам на къси разстояния студена, което скапва бързичко качествата на маслото. Даже щеката мирише на бензин.
lordliness
15-02-2013, 23:35
Зависи как се кара колата, колега. Моята я юркам на къси разстояния студена, което скапва бързичко качествата на маслото. Даже щеката мирише на бензин.
качи я на магистралата, едно кръгче до Пловдив и ще изчезне :) това за късите растояния е ясно, но сигурно са малко колите, които въобще не напускат града, иначе гледам тука по селата ходят да пият кафе с колите на 100- 200 метра :)
Избери си подходящо Лики Моли и филтри Филтрон.
И аз съм фен на ликито, сега съм с 10/60
lordliness
16-02-2013, 00:24
И аз съм фен на ликито, сега съм с 10/60
10/ 40 лек ход :) за моята географска ширина
etrovskii
16-02-2013, 05:46
Аз също го сменям на 15000 хиляди,на фията със селения 20к бях го истървал на 20000 и беше интересно че е кафеникаво а не черно:dark2:
lordliness
16-02-2013, 06:21
Имам приятели, които сменят също на 20 000 и никога не са имали проблеми, пробега примерно е 50/50 градско и извън града.
Между другото, не знам дали знаете вече всички масла, които се произвеждат трябва да стават едновременно и за дизелови и за бензинови двигатели.
Аз също го сменям на 15000 хиляди,на фията със селения 20к бях го истървал на 20000 и беше интересно че е кафеникаво а не черно:dark2:
Аз много отдавна съм казвал, че си сменям маслото на 20 000 км, ама ме обявиха за некомпетентен луд!
Обаче като гледам новата си придобивка, почвам да ги разбирам тия, дето си го сменяват на 5 000км.
На мотора му работят задоволително два цилиндъра, а другите два са на три осми:naughty:
Стават странни неща с маслото. Освен, че хвърчи навсякъде и се цапа и аз не знам от какво, видимо качеството му се промени.
Та когато мотора не е наред, каквото и масло да му сложиш-все е тая!
20К или Голд няма значение за 33-ката.
Както и да го въртя, 3.5 -3.7 литра в мотора, а останалото, плюс още една туба от два литра за доливане и хоп-20 000 км.
Туин спарка 16 В е друга бира. Там и луфтовете са по-малки, а и моторите са по- насилени.
Факт е, че както от дърт х*й и стар акумулатор, така и от Селения Голд никой не се е похвалил.
Много голеги се оплакват и от 20К.
Тука съм раздвоен:gruebel:
156-цата ни в гръцкия завод се кара само с 20К . Кочината,а тя е такава, защото се използува за какво ли не, е вече над 450 000км, без основен ремонт. Само три пъти е късала ремък, с последващите операции, защото се сменява , когато се скъса. На всичко отгоре и мотора е 1.6 , а се дъни по магистралата със 180-200.
Явно има разлика, от къде идва маслото.
spe4elist
16-02-2013, 10:58
...
156-цата ни в гръцкия завод се кара само с 20К . Кочината,а тя е такава, защото се използува за какво ли не, е вече над 450 000км, без основен ремонт. Само три пъти е късала ремък, с последващите операции, защото се сменява , когато се скъса. На всичко отгоре и мотора е 1.6 , а се дъни по магистралата със 180-200.
...
офф
За първи път да чуя накой да хвали туин спарк!
енд офф
etrovskii
16-02-2013, 16:10
[QUOTE=mordohy;1180413]Аз много отдавна съм казвал, че си сменям маслото на 20 000 км, ама ме обявиха за некомпетентен луд!
Обаче като гледам новата си придобивка, почвам да ги разбирам тия, дето си го сменяват на 5 000км.
На мотора му работят задоволително два цилиндъра, а другите два са на три осми:naughty:
Стават странни неща с маслото. Освен, че хвърчи навсякъде и се цапа и аз не знам от какво, видимо качеството му се промени.
Та когато мотора не е наред, каквото и масло да му сложиш-все е тая!
20К или Голд няма значение за 33-ката.
Както и да го въртя, 3.5 -3.7 литра в мотора, а останалото, плюс още една туба от два литра за доливане и хоп-20 000 км.
Туин спарка 16 В е друга бира. Там и луфтовете са по-малки, а и моторите са по- насилени.
Факт е, че както от дърт х*й и стар акумулатор, така и от Селения Голд никой не се е похвалил.
Много голеги се оплакват и от 20К.
Тука съм раздвоен:gruebel:
Явно има разлика, от къде идва маслото.[/Q
Прав си 20к ми го гореше,голда не го пипаше плътно 15000км,има и разлика наистина от къде са маслата става въпрос за вноса им,май нащи не биват:cheers:
Потъмняването на маслото се получава от саждите, при дизелите е нормално да потъмнява бързо (все пак охлажда турбината) при бензиновия мотор е важно да седи максимално най-светло (ако е атмосферен ) На пунтото съм му сменявал гарнитура на капака на клапаните (капака слиза с валовете ) и в мотора на пунтото няма какво да се почиства от маслото, има потъмняване на местата които са обливани с от маслата но няма наслоявания или сажди по детайлите.
Потъмняването на маслото се получава от саждите, при дизелите е нормално да потъмнява бързо (все пак охлажда турбината) при бензиновия мотор е важно да седи максимално най-светло (ако е атмосферен ) На пунтото съм му сменявал гарнитура на капака на клапаните (капака слиза с валовете ) и в мотора на пунтото няма какво да се почиства от маслото, има потъмняване на местата които са обливани с от маслата но няма наслоявания или сажди по детайлите.
Колега, малко объркано , но го каза много точно!
Маслото, освен да маже и мие. Освен това и още 15 функции.
Малцина го знаят!
После се пулят и отсичат- маслото е боклук:bangin:
nikolaaaay
17-02-2013, 12:58
Аз много отдавна съм казвал, че си сменям маслото на 20 000 км, ама ме обявиха за некомпетентен луд!
Селения 20К издържа 5к км, а не 20к. В началото слагах от него, защото така пише по книга. До 5к км. след смяната е горе-долу добре, но след това почва да го харчи по 1л. на 5к км. Това с 20К купувано и от Бг и от чужбина. Смених маслото на Селения Рейсинг и сега на Селения Туринг и ако се налага да доливам до 10-те хиляди км то е незначително количество. Двигателят е един и същи само, че с едни 90к повече. Когато карах с 20К беше на 70к км., а сега е на 160к км. Просто за мен 20К е някакво недоразумение. Пробвал съм и с 20К за Алфа Ромео и е същата работа.
don_pepone
17-02-2013, 13:20
Само името и остана на тая селения. А винаги съм се чудел каква е истинската разлика между 20к и 20к АР
Така е...аз лично не бих дал 20лв. за литъра масло полусинтетика 10в40... и то за Италианско масло, което не е с нищо по-добро от едно друго италианско-класичеко, което наскоро му излезе наследника с SM клас и много добри отзиви за момента от колеги, което в момента е на 11лв. за литър....а и по-късно няма да е много по-скъпо от тази цена...:director:
Ахъмм.... :beer: :beer:
don_pepone
17-02-2013, 18:14
Определено е така,дори за близка до тая цена (22лв) ми предлагат Репсол 5W50 carera, е вярно че ползвам 30% отстъпка,но мисля че е много по-добре от тая селения,предвид,че сега карам с 10W40 multivalvulas Respol и съм доволен, мислч че с тая карера 5W50 дето е 2 класа нагоре ще е ОК
thecleaner
17-02-2013, 18:23
Така е...аз лично не бих дал 20лв. за литъра масло полусинтетика 10в40... и то за Италианско масло, което не е с нищо по-добро от едно друго италианско-класичеко, което наскоро му излезе наследника с SM клас и много добри отзиви за момента от колеги, което в момента е на 11лв. за литър....а и по-късно няма да е много по-скъпо от тази цена...:director:
Ахъмм.... :beer: :beer:
Абсолютно, оргинален Castrol 10w60 EDGE e 5литра 90лева, ега я у Селенията скъпа.
digitalundgrd
17-02-2013, 20:13
Само името и остана на тая селения. А винаги съм се чудел каква е истинската разлика между 20к и 20к АР
В 20к за АР има нано човечета, които се грижат за доброто състояние на биелните лагери и поддържат чисти маслените магистрали :hehehm:
Абе всичкото мАсло иде от един варел, само етикета накрая е друг :)
Като стана въпрос за нанотехнологии
http://www.xado.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
и ефекта от добавката по отношение на маслата
http://www.xado.bg/xado-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D 0%B8%D1%8F/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D 1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/
Jivko7777
18-02-2013, 13:14
Като стана въпрос за нанотехнологии
http://www.xado.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
и ефекта от добавката по отношение на маслата
http://www.xado.bg/xado-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D 0%B8%D1%8F/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D 1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/
за мотор съм сиг че пак ще помага но аз имам наблюдения над един голф , който имаше проблеми с превключване на някои предавки, смени се маслото с истинско пълна синтетика за по 32л литъра и нещата леко се оправиха но... сложи се хадо и всичко приключи от към проблеми особено от 3-та към 4-та все едно не превключваш ;-) влизат мазно и гладко... до колкото знам почти всички джипки в офроод форума в кутии раздатки са с хадото иначе няма спасение в натоварнията които им се случват....
ФЕРАРИСТ
18-02-2013, 14:40
Баси не мога някак си да хвана вяра на тия неща дето ми възстановявали износванията, колкото и мъдро и научно да са написани.......
Jivko7777
18-02-2013, 16:38
Баси не мога някак си да хвана вяра на тия неща дето ми възстановявали износванията, колкото и мъдро и научно да са написани.......
бе бдж всички локомотиви са отваряни измерени после с хадо и после пак измерени... по истинско нещо, в тец марица изток също... аз лично давам мнение за кутията че върши работа...
ecotronic
18-02-2013, 17:14
Преди доста години (може би около 20), когато у нас по-масово се заговори за качествени масла и разни добавки за масла, станах свидетел на интересен експеримент.
На околовръстното шосе - близо до Младост-4 докараха 2 жигулки. Обявиха, че на едната двигателят е третиран с определени добавки за масло а другата е карана с обикновено минерално масло без добавки.
Пред очите на събралите се хора, източиха маслото от двигателите, запалиха и подкараха колите.
Не-третираната измина около 200 метра преди двигателят да блокира. Другата измина близо 2 километра преди да се предаде.
Jivko7777
18-02-2013, 17:47
Преди доста години (може би около 20), когато у нас по-масово се заговори за качествени масла и разни добавки за масла, станах свидетел на интересен експеримент.
На околовръстното шосе - близо до Младост-4 докараха 2 жигулки. Обявиха, че на едната двигателят е третиран с определени добавки за масло а другата е карана с обикновено минерално масло без добавки.
Пред очите на събралите се хора, източиха маслото от двигателите, запалиха и подкараха колите.
Не-третираната измина около 200 метра преди двигателят да блокира. Другата измина близо 2 километра преди да се предаде.
ако си наблъскан с фюлерин ще минеш и 200км...
Доколкото мога да си спомня мисля, че за Ресурс ставаше въпрос.
И аз си третирах преди 10 години Реното с Ресурс и скоропостижно се разтропа мотора. От тогава добавка в маслото не слагам без нож на гърлото.
lordliness
24-02-2013, 07:49
Аз ползвам масло с MoS2, един цикъл с него, един цикъл с нормално масло. Не забелязвам никаква разлика, нито положителна, нито отрицателна при работата на ДВГ.
etrovskii
24-02-2013, 07:54
Сега го карам със селения wr5/40 25.50 литъра не го гори,ама следващото ще е 10/40 ще пробвам как е.:hvala::boost:
И сега какво??? Селения 20К е пълен боклук??? Аз карах с Мотул 10-40 6100...сега сипах Селения 20К при Лисан....не карам състезателно...На магистралата не минавам 4 500 оборота, сменям предавки на 2 500....Ще ми върши ли работа Селенията за това лято при подобно каране и на колко ще препоръчате да го сменя и с какво?!
На предишния Мотул...сипах директно 5 литра при смяна, и до смяна, (8 000 км.) маслото стоеше на максимума на щеката.
digitalundgrd
19-04-2013, 01:22
На предишния Мотул...сипах директно 5 литра при смяна, и до смяна, (8 000 км.) маслото стоеше на максимума на щеката.
Значи мотора ти е изгорил само 600мл ;)
Маслото го сменяй между 8000 и 10 000км.
И сега какво??? Селения 20К е пълен боклук??? Аз карах с Мотул 10-40 6100...сега сипах Селения 20К при Лисан....не карам състезателно...На магистралата не минавам 4 500 оборота, сменям предавки на 2 500....Ще ми върши ли работа Селенията за това лято при подобно каране и на колко ще препоръчате да го сменя и с какво?!
Има ли осезаема разлика между Мотула и Селенията в работата на мотора? Трака ли повече, харчи ли го? До към 5000 км трябва да се държи що годе добре. След тва сменяй да ти е мирна главата и си джиткай спокойно:smoke: От Мотула не беше ли доволен? Аз лично съм много доволен от тва масълце :go:...та се чудех защо реши от него да минаваш на Селения 20к
Ами никога не съм карал със Селения, а Лисан вкара оферта за СЕЛЕНИЯ, плюс това на него му имам вяра, че са му качествени маслата, така че в скоростната кутия ТУТЕЛА, в двигателя Селения 20 К и така. Двигателя не трака, дори си работи и тихичко. Аз не се състезавам, така че предполагам, че няма да имам проблеми с това масло. Не мога да се съглася, че било ПЪЛЕН боклук, както го изкарахте тук. Не че споря, но не мога да се съглася с това твърдение...не може да е пясък в мотора.
radostin_ivanov
19-04-2013, 21:05
Струва ми се че си се наплашил и май те гони параноя,карай си колата и не се коси.
dimitar_vd62
19-04-2013, 21:25
Ами никога не съм карал със Селения, а Лисан вкара оферта за СЕЛЕНИЯ, плюс това на него му имам вяра, че са му качествени маслата, така че в скоростната кутия ТУТЕЛА, в двигателя Селения 20 К и така. Двигателя не трака, дори си работи и тихичко. Аз не се състезавам, така че предполагам, че няма да имам проблеми с това масло. Не мога да се съглася, че било ПЪЛЕН боклук, както го изкарахте тук. Не че споря, но не мога да се съглася с това твърдение...не може да е пясък в мотора.
От три години и половина карам със Селения 20,,,и нямам намерение да правя експерименти.И изобщо не карам пенсионерски, ако те стряскат 50 лазарника.Ама изобщо.
GurgaPiti4
19-04-2013, 21:50
Селенията не е лошо масло само с такова съм карал от 3 години както имам колата и грам масълце не е изгорила.ОТ смяна до смяна маслото не е мръднало, като смяната съм я правил дори и над 10 000 стигал съм 11000 и нещо.Сега попаднах на Кастрол 5w40 и ще го пробвам въпреки, че разликата няма да е по лоша отколкото със селенията!
BillyBoy`
21-04-2013, 12:00
Разликата ще я усетите когато си сложите уред за налягане на маслото и температурата или поне само за налягане.
haljscho
21-04-2013, 15:39
Разликата ще я усетите когато си сложите уред за налягане на маслото и температурата или поне само за налягане.
Сподели деее, ни са стеснявай!
Давай сухи цифри, общи мнения мноооо....:coolio:
BillyBoy`
21-04-2013, 15:57
Нали ти казах миналия път една атмосфера нагоре със Реисинга на загрял двигател отколкото със 10W40 със което карах,близо 2,2- 2,3.Така че според мен Реисинга или друго 10W60 си е за предпочитане.Другия вариант за зимния сезон хубаво 5W40 или 5W50.Абе за мен лично синтетиката си е за предпочитане отвсякъде било то за ТС или за ЖТД,всички други приказки са си разтягане на локум.
Jivko7777
21-04-2013, 16:36
Нали ти казах миналия път една атмосфера нагоре със Реисинга на загрял двигател отколкото със 10W40 със което карах,близо 2,2- 2,3.Така че според мен Реисинга или друго 10W60 си е за предпочитане.Другия вариант за зимния сезон хубаво 5W40 или 5W50.Абе за мен лично синтетиката си е за предпочитане отвсякъде било то за ТС или за ЖТД,всички други приказки са си разтягане на локум.
силно мога да ти препоръчам Mobil1 5W50 100% синтетика а не хидрокрек... и за зима и за лято... но пък за лятото и шибвай 10w60 Castrol, също 100% синтетика и няма аналог при 10w60 маслата... това са другото е компромис :coolio:
Селения 20К издържа 5к км, а не 20к. В началото слагах от него, защото така пише по книга. До 5к км. след смяната е горе-долу добре, но след това почва да го харчи по 1л. на 5к км. Това с 20К купувано и от Бг и от чужбина. Смених маслото на Селения Рейсинг и сега на Селения Туринг и ако се налага да доливам до 10-те хиляди км то е незначително количество. Двигателят е един и същи само, че с едни 90к повече. Когато карах с 20К беше на 70к км., а сега е на 160к км. Просто за мен 20К е някакво недоразумение. Пробвал съм и с 20К за Алфа Ромео и е същата работа.
Пълни глупости карам си алфичката седма година предимно с 20 к алфа ромео и си я карам по 15-20 к километра без проблеми и само лятото когато маслото се загрее до60-70 градуса антифриза до 90+ държи на малко по малко от 4 атмосфери иначе рейсинга си е супер няма спор .
---------- Post added at 00:27 ---------- Previous post was at 00:19 ----------
силно мога да ти препоръчам Mobil1 5W50 100% синтетика а не хидрокрек... и за зима и за лято... но пък за лятото и шибвай 10w60 Castrol, също 100% синтетика и няма аналог при 10w60 маслата... това са другото е компромис :coolio:
Всички масла които идват от сигурен източник покриват някакви минимални изисквания за съответния клас който притежават.И тук важи общото правило, че за повече качество се дават повече пари .
krisshousee
01-02-2014, 20:09
Колеги да ви попитам какво ще кажете за Castrol Magnatec 10w40 защото мисля да сменям маслото ако някой е пробвал коментар или идея за масло или да слагам селения 20k
KirilSol
01-02-2014, 21:19
Колеги да ви попитам какво ще кажете за Castrol Magnatec 10w40 защото мисля да сменям маслото ако някой е пробвал коментар или идея за масло или да слагам селения 20k
И тук ще ти отговоря....на този мотор слагай само10W60 за да няма изненади после
GurgaPiti4
04-02-2014, 03:19
Аз съм с Castrol Magnatec 5w40 но само че съм дизел. И съм много доволен от него. Не намирам обаче отново същото пълната синтетика и май ще минавам на Castrol Edge 5w40. Селенията съм я приключил отдавна. Карал съм я 2 години с Селения, не че не съм доволен, но от кастрола съм по доволен.
BillyBoy`
06-02-2014, 19:50
http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=3 - http://www.amsoil.com/shop/by-product/motor-oil/gasoline/european-car-formula-5w-40-synthetic-motor-oil/?page=%2fstorefront%2fafl.aspx със продуктите на тези фирми ще си най-доволен всичко друго е компромис.;)
BillyBoy`
08-02-2014, 14:37
Глупости на търкалета...Кое е глупости на търкалета?
Кое е глупости на търкалета?
Маслата които си посочил са хубави, но в никакъв случай най хубавите. Та "всичко друго е компромис", просто не е вярно :).
dimitar_vd62
08-02-2014, 21:06
Какви са точно критериите - от Селенията съм доволен ама от еди кои си се съм по-доволен.
Bobiuzunov
08-02-2014, 22:32
Да и на мен ми е интересно по какъв критерий е това?Селенията какво я прави,гори ли я,дъвче ли я или какво,по шумна е колата ли?Нека да има ясни доводи за да има ефект от дискусията и да сме полезни на някой.
Истината е, че при маслата всеки хвали това, с което кара. Както и в различните региони си имат различни предпочитани марки. Иначе в случая само си лаламе и споделяме лични впечатления от маслата като шум на мотора, дали го гори, цвят и т.н. Според мен е важно да не нацелиш менте.
BillyBoy`
09-02-2014, 19:50
Маслата които си посочил са хубави, но в никакъв случай най хубавите. Та "всичко друго е компромис", просто не е вярно :).Това което съм посочил е естер синтетик,чувал ли си за такова нещо изобщо или ще кажеш че 20K e по добро?
lordliness
09-02-2014, 21:33
малко инфо по въпроса
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp09/9/9-13.pdf
Аз искам RedLine 10w60 , обаче не виждам от къде да си го купя. Преди можеше да се поръча в H##D но вече май не го предлагат.
thecleaner
09-02-2014, 22:22
Аз искам RedLine 10w60 , обаче не виждам от къде да си го купя. Преди можеше да се поръча в H##D но вече май не го предлагат.
http://www.ebay.co.uk/itm/RED-LINE-10W60-ENGINE-OIL-3-78L-PERFORMANCE-FULLY-SYNTHETIC-M3-M5-LIGHT-TRUCK-/160965787306?pt=UK_Vehicle_Oils_Lubricants_Fluids&hash=item257a4efeaa
http://www.ebay.co.uk/itm/RED-LINE-10W60-ENGINE-OIL-3-78L-PERFORMANCE-FULLY-SYNTHETIC-M3-M5-LIGHT-TRUCK-/160965787306?pt=UK_Vehicle_Oils_Lubricants_Fluids&hash=item257a4efeaa
Това го знам , но като ми трябват 2 туби и доставката ще струва колкото 3та туба - не си струва.
Питах за България дали има вносител.
thecleaner
09-02-2014, 22:30
Това го знам , но като ми трябват 2 туби и доставката ще струва колкото 3та туба - не си струва.
15-20 лв. таван ще е доставката.
Това което съм посочил е естер синтетик,чувал ли си за такова нещо изобщо или ще кажеш че 20K e по добро?
Разбира се, че съм чувал. И въобще не го сравнявам с 20К, но както и да е. За доста други работи относно маслата съм чувал, но нямам намерение да си меря виртуалната пишка тук.
За да кажеш за едно масло, че е добро трябва да си му навъртял 20-30 смени, след което да отвориш двг и да мериш. Дефакто говорим за експлоатация и постоянство, трудно постижимо в лека кола, още повече лична. Аз съм имал само една такава кола - 20 смени с едно и също масло без отклонение от заводския размер на лагерите. Маслото е Приста Супер Бензин 10W40, колата съм я споменавал не веднъж. 166-цата сега като я събера с новите бутала и лагери ще се кара и тя само с едно и също(Castrol 15W50 най-вероятно) и след няколко години ще ви пиша на следващия ремонт какво имаме(я камилата.. .) :) Последните 7г е въртяна с най-различни заради горенето на масло.
NGN GOLD SAE 5W-40 Full Synthetic SM/CF.
някакви мнения...маслото е холандско.
Според един руски тест е по-добро от MOTUL 5W-40 X-cess 8100.
BillyBoy`
11-02-2014, 10:58
Питах за България дали има вносител.Аз си взех 5W40 Euro серията пак естерна синтетика.Със продуктите на Red Line и AmsOil се занимават едни колеги от Субару форума,само че цената няма да е никак малка,но това което ще сложиш ще е класи над това което се продава на пазара у нас със този визкозитет които спомена(10W60).
rossenvn
12-02-2014, 20:40
Има доста транспортни фирми, който ще го доставят за около 10-15 паунда за 2-те туби.
п.п. Изивинявам се, не видях, че друг колега вече е писал по темата.
EUROL Maxence RC 10W60 SM/CF. споделете ако сте карали, официален вносител за BG e Коник - Варна. Не искам да правя реклама, някой от Варна ако е сипал от EUROL Maxence RC 10W60 SM/CF, да сподели. На Дакар го реклaмираха MAN. За холандската фирма EUROL B.V. има интересни неща....
jaffar_1
25-02-2014, 22:47
Колега не си ни за 20К. ни за Голд !!!! Твоя двигател e selenia racenig 10w60 !!! www.selenia.it провери там
Kaкво двигателно масло ще препоръчате за 145 1.6 газов боксер? :rosso_spider:
Jivko7777
26-02-2014, 15:53
Kaкво двигателно масло ще препоръчате за 145 1.6 газов боксер? :rosso_spider:
хубаво истинско не менте масло 10w40
Забравих да уточня, че търся 10/40,но чета все повече мнения с противоречив характер за масовите марки, като Selenia,Castrol и т.н.
Някой карал ли е с YACCO? Понеже не съм чел негативни отзиви за него.
BillyBoy`
27-02-2014, 09:41
http://www.yacco-bulgaria.com/ директно.