PDA

View Full Version : въздушен филтър

alcatrazy
19-04-2006, 15:52
Здравейте колеги ако може мнение за:
Значи счупи ми се капака на въздушния филтър , да търса нов или да сложа спортен филтър (дали е възможно )смисал ако взема спортен тази котия става ли излишна и какви са (+вете) и (-те) благодаря предварително!!!

rtfm
19-04-2006, 19:24
кутията става излишна ама за + и - да кажат колегите. Аз ще ползвам темата да си задам и моя вапрос. Днес си смених въздушния филтър и забелязах 4е стария е целия в масло и по капака имаше доста масло. Нормално ли е и от къде може да е? Ако някои има идея да казва.

Колега ако обичаш ако имаш въпроси пусни си твоя тема а не разводнявай тези на другите потребители

Crusader
19-04-2006, 19:48
Ще дам моето скромно мнение:
На първия колега - едва ли ще има някакво съществено покачване на мощността от спортния филтър /па си и трябва изолиране на топлия въздух от ДВГ/ но за по-добър звук и по-добър "респонс" на ДВГ - да, сега за минусите - ако не се изолира топлия въздух от ДВГ ефекта може да е даже отрицателен, някои говорят че от спортните филтри се скапват дебитомерите /не мога да го твърдя - не съм го патил/, другия минус е цената на качествен филтър, но пък се избива от тва че се сервизира.

На втория колега - чувал съм че тва е признак на заминаващо си турбо, но нека се изкажат дизелджийте. Вируса ще каже най-добре, според мен.

Naso
19-04-2006, 20:22
Ще дам моето скромно мнение:
На първия колега - едва ли ще има някакво съществено покачване на мощността от спортния филтър /па си и трябва изолиране на топлия въздух от ДВГ/ но за по-добър звук и по-добър "респонс" на ДВГ - да, сега за минусите - ако не се изолира топлия въздух от ДВГ ефекта може да е даже отрицателен, някои говорят че от спортните филтри се скапват дебитомерите /не мога да го твърдя - не съм го патил/, другия минус е цената на качествен филтър, но пък се избива от тва че се сервизира.

На втория колега - чувал съм че тва е признак на заминаващо си турбо, но нека се изкажат дизелджийте. Вируса ще каже най-добре, според мен.

Това със сервизирането не е точно така. Едик комплект за почистване на филтър си е 45лв. и стига за 3 пъти, а за нас с Вальо за по един път :screwy:

Bobo
20-04-2006, 01:35
Това със сервизирането не е точно така. Едик комплект за почистване на филтър си е 45лв. и стига за 3 пъти, а за нас с Вальо за по един път :screwy:

Комплекта определено не е за 3 пъти а за повече :idea: А вие с Вальо освен клавиатура с тия леви ръце друго не требе да ви се дава :idea:

valjo
20-04-2006, 08:07

Комплекта определено не е за 3 пъти а за повече :idea: А вие с Вальо освен клавиатура с тия леви ръце друго не требе да ви се дава :idea:
може и мишка се пак, 21век е :director: :tongue: :tongue::tongue:
но на нас верно ни стигна за 2 филтъра и половина .... и то от малките

ако ни беше попаднал на бобо прасевидния филътр, немаше да стигне само за него ... ;)

Dexer
20-04-2006, 12:04
:th_up:

Bobo
20-04-2006, 15:34
:th_up:

Аз не съм удебен че е от турбото по-скоро му е в повече картерната вентилация :wink:

rtfm
20-04-2006, 19:44
Ми аз питах и вируса и тои смята също че е възможно да е от картерните газове. Това как се оправя или не се оправя.

Crusader
20-04-2006, 19:52
Ми аз питах и вируса и тои смята също че е възможно да е от картерните газове. Това как се оправя или не се оправя.

Бе чувал съм че на капака на клапаните имало някаква решетка /не съм разглабял такъв ДВГ/ на която кондензирали картерните газове и кат се натрупала с мизерия /нагари и такива разни отлагания/ почвала да изплюва картерни газове с доста масълце в тях във тръбата от филтъра към двигателя.
Ако е това според мен решението е сваляне на капака на клапаните и със паростуйката...
Друг вариант са добавките за прочистване на ДВГ-то от отлагания - наливат се преди смяна на маслото , караш няколкостотин километра и сменяш маслото - ма за тва дали става точно така няма гаранция

Yon
21-04-2006, 09:12
Разглабял си, я недей лъга твоята е от тях 16V ts :D :D

Crusader
21-04-2006, 12:17
Разглабял си, я недей лъга твоята е от тях 16V ts :D :D

На колегата е дизелова, а Twin spark през живота си съм жиждал само на катринки :wink: :lol:
След обяд ще погледна у манюала дали дизела има ткъв уловител на маслото от картерните газове

Mury
21-04-2006, 16:19
Колеги аре стига :offtopic: :offtopic: :offtopic: дотук нито един не даде свестен отговор на момчето а само спамите по неква друга тема :evil: :evil: :evil: А колкото до смяната на филтъра точно за този двигател поне според мен не е удачно да се слага конус просто защото няма ка да се изолира от топлия въздух и лятото колата наистина губи от мощността си.Аз съм сменил и двата вида филтри имах конус сега съм със риплейсмънт и мисля че разлика няма но поне риплейсмънта не се цапа толкова и е много по лесно да докараш студен въздух до него :wink: :wink: :wink: Ако ти трябва капак на кутията звънни на Данчо от Перник той мисля че имаше 0898 21 46 81 :th_up: Успех

alcatrazy
22-04-2006, 01:13
Колеги аре стига :offtopic: :offtopic: :offtopic: дотук нито един не даде свестен отговор на момчето а само спамите по неква друга тема :evil: :evil: :evil: А колкото до смяната на филтъра точно за този двигател поне според мен не е удачно да се слага конус просто защото няма ка да се изолира от топлия въздух и лятото колата наистина губи от мощността си.Аз съм сменил и двата вида филтри имах конус сега съм със риплейсмънт и мисля че разлика няма но поне риплейсмънта не се цапа толкова и е много по лесно да докараш студен въздух до него :wink: :wink: :wink: Ако ти трябва капак на кутията звънни на Данчо от Перник той мисля че имаше 0898 21 46 81 :th_up: Успех

сложих спортен за сега е супер а до колкото за този топъл въздух ми казаха че няма такова нещо пък и аз не сам забелязал падане на мощността даже обратното ,и се пак благодаря за препоръката за капака, но първо сам по Пловдив
пък и щом 1ин път го е счупело то това значи че ще има още (заради АГУ'то)

Crusader
22-04-2006, 09:05
.....сложих спортен за сега е супер а до колкото за този топъл въздух ми казаха че няма такова нещо ....

Ми не знам кой ти го каза, ма му кажи да си хвърли дипломата през прозореца :!:
И защо по дяволите слагаш спортен филтър на кола с АГУ :haha: Отделно дето колата ще почне да ти гасне при висока скорост по инерция щото ще обеднява сместа.

alcatrazy
22-04-2006, 14:21
Ми не знам кой ти го каза, ма му кажи да си хвърли дипломата през прозореца :!:
И защо по дяволите слагаш спортен филтър на кола с АГУ :haha: Отделно дето колата ще почне да ти гасне при висока скорост по инерция щото ще обеднява сместа.[/quote]

Ми щото не ми се купува всеки месец пласт масови капаци не знам ще пробвам така известно време ако се получи така като казвате пак ще сложа пластмасите и ще му мисля все пак благодаря

Crusader
22-04-2006, 14:52
Решението на проблема с "кихане-то" на ДВГ, по познато като детонация е кихаща клапа монтирана на капака на въздушния филтър, а още по-додбрия вариант е смесителната ти плочка да има такава клапа - не са скъпи у се монтират лесно!

alcatrazy
23-04-2006, 20:22
Решението на проблема с "кихане-то" на ДВГ, по познато като детонация е кихаща клапа монтирана на капака на въздушния филтър, а още по-додбрия вариант е смесителната ти плочка да има такава клапа - не са скъпи у се монтират лесно!

И такова имах на капака метална клапа той газаджията е сложи ама не е помогнала явно щото на 2-3 пъти яко гръмна и тогава е станал гафа !

Crusader
23-04-2006, 22:43
......по-додбрия вариант е смесителната ти плочка да има такава клапа .....

А ти гърми щото не ти е направен и регулирана уредбата както трябва!
1. Никога не я пали на газ - сложи си автоматичен ключ газ-бензин!
2. Закарай я да ти настроят изпарителя на газанализатор!
3. Клапата дето ти говорих по горе!

Моята за 5000 км. не е гръмнала нито веднъж а съм TS, да не говорим за Уно-то и при него не съм чувал детонация, друг е въпроса че Алфа-та ме сцепи от разход, който никой не можа да оправи!

alcatrazy
23-04-2006, 22:56

Моята за 5000 км. не е гръмнала нито веднъж а съм TS, да не говорим за Уно-то и при него не съм чувал детонация, друг е въпроса че Алфа-та ме сцепи от разход, който никой не можа да оправи!

Ми аз съм с автоматичен ключ и газ анализатор е минала и газаджията е един от най добрите в П-В и клапа имаше ,но тези детонации станаха зимата в големият студ
не знам толкова ли е кофти да карам с тоя филтър за сека много прилично се държи
и друго като бях с обикновения филтър до 2500 3000 оборота някак си не вървеше и след това зацепва а сега това изчезна .А за разхода няма да говоря ти знаеш.с 11 литра минавам към 60- 70 км. Като я изпъвам по малко

Crusader
24-04-2006, 09:04
Баси всичките ли горят кат лами тая газ?!? Аз мойта последно като я минах на газанализатор обедних сместа /горе-долу 16:1/ и като че ли падна разхода/обаче вървежа си е същия/ но не съм много сигурен още последно минах 100 км. с 11 литра газ като 50 от тях градско и 50 на дълго, но все още не съм 100% сигурен, но пък аз смених изпарителя /бях с REG-OMVL/ като се поразрових открих че тоя изпарител го дават повече на метан, открих и други дето плачат от висок разход с тоя изпарител /в Рено форума/ и понеже ми се намираше електрически изпарител Тартарини /свален кой знае кога от мой приятел от кола в Италия/ го сложих само за проба - за сега като че ли съм по-доволен, но ще видим по натам кво ще стане.
Сега мисля да преместя смесителната плочка точно преди дроселовата клапа, щото мойта е точно след дебитомера и да и оставя само 1 захранващ маркуч - ей тъй за проба.
А бе ако не се оправи разхода ще разкарам уредбата и ще карам на бенз.
Колега я ако обичаш ми прати снимка на двигатрелния ти отсек за да видя как и къде са монтирани частите на уредбата.
Благодаря предварително!

ALFA33S16V
24-04-2006, 09:51

сложих спортен за сега е супер а до колкото за този топъл въздух ми казаха че няма такова нещо пък и аз не сам забелязал падане на мощността даже обратното ,и се пак благодаря за препоръката за капака, но първо сам по Пловдив

Ми за да не ти чупи капака си сложи предпазна клапа на въздуховода след дебитомера щом имаш АГУ - за да я пазиш от детонации.. А за омасляването на филтъра - ако не ти е турбото, по-добре все пак си провери и компресията. При счупени маслени сегменти се получава това (от опит с друга кола, не с моята)

alcatrazy
24-04-2006, 19:58

Ми за да не ти чупи капака си сложи предпазна клапа на въздуховода след дебитомера щом имаш АГУ - за да я пазиш от детонации.. А за омасляването на филтъра - ако не ти е турбото, по-добре все пак си провери и компресията. При счупени маслени сегменти се получава това (от опит с друга кола, не с моята)

Имах такава клапа

alcatrazy
24-04-2006, 20:06
Баси всичките ли горят кат лами тая газ?!? Аз мойта последно като я минах на газанализатор обедних сместа /горе-долу 16:1/ и като че ли падна разхода/обаче вървежа си е същия/ но не съм много сигурен още последно минах 100 км. с 11 литра газ като 50 от тях градско и 50 на дълго, но все още не съм 100% сигурен, но пък аз смених изпарителя /бях с REG-OMVL/ като се поразрових открих че тоя изпарител го дават повече на метан, открих и други дето плачат от висок разход с тоя изпарител /в Рено форума/ и понеже ми се намираше електрически изпарител Тартарини /свален кой знае кога от мой приятел от кола в Италия/ го сложих само за проба - за сега като че ли съм по-доволен, но ще видим по натам кво ще стане.
Сега мисля да преместя смесителната плочка точно преди дроселовата клапа, щото мойта е точно след дебитомера и да и оставя само 1 захранващ маркуч - ей тъй за проба.
А бе ако не се оправи разхода ще разкарам уредбата и ще карам на бенз.
Колега я ако обичаш ми прати снимка на двигатрелния ти отсек за да видя как и къде са монтирани частите на уредбата.
Благодаря предварително!

Направих снимки само да ме светнеш как да ги пусна тук!?

Crusader
25-04-2006, 08:27
Прати ми ги на мейла:
arden1@abv.bg

ALFA33S16V
25-04-2006, 12:14

Гърми и ако има проблем със запалването, нЕкой клапан не е У час и т.н. А и не всички свещи стават за газ - тя гори при по-висока температура и НЯМА детонации. Това БУХАНЕ е от неизправност или нерегулиране

Crusader
25-04-2006, 15:40
Гърми и ако има проблем със запалването, нЕкой клапан не е У час и т.н. А и не всички свещи стават за газ - тя гори при по-висока температура и НЯМА детонации. Това БУХАНЕ е от неизправност или нерегулиране

Тцъ, не баш тъй няма много общо с клапаните, за свещите кво да ти кажа, щом става за бензин 100% става и за газ /другото са пазарни трикове/ газта не гори при по-висока температура а гори по-бавно /те за туй на колите с делко им се дава малко предварение/ иначе и губиш мощност и ти изгарят бързо клапаните, а на наще няма нужда от предварение ЕКУ-то измества момента на запалването. А за детонации че има - има! Не мое го отречеш /пък ти си го наричай както щеш - бухане, клопане -> все тая/ И не се хващай като всички пишман газджии в кабелите. Кабелите може да предизвикат запалване на газта само ако колата е на място и има теч от системата, иначе не виждам как точно искра по кабела ще запали газта движеща се в смукателния колектор. Иначе при нерегулиран изпарител сместа идва или бедна или богата и се получават детонации /ма не мога да го обясня що/

И последното което до сега не смеех да споделя /реди да покарам 300-400 км./ е че СВАЛИХ РАЗХОДА на колата на 10/100 средно /и то с юркане/ Работата излезе от изпарителя. Бяха ми сложили OMVL REG -90 който след проучване установих че се препоръчва повече за метанови уредби и на пропан не може да се регулира добре. Намираше ми се едно електрическо Тартарини и го сложих ей тъй само за проба и VOILA - колата си тръгна идеално, разхода си падна на 8/100 на дълго със 130-140 км. и климатик и на 12/100 у града пак с климатик. Баси чак не смея да се радвам, обаче нещата се наредиха - направо ми идва да удуша идиотите от фирма "Олимпик" В. Търново - създадоха ми куп ядове с тяхната некомпетентност, за малко да махна газовата /за радост на Бобо :wink: / Обаче как ми е кеф сега да ходя и да се върна за 8 лв. до Плевен - не е истина.

И на поеследно място благодаря на колегите от Рено форума, където открих информация къде може да ми е проблема и от къде ми иде разхода, е има и поука де НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ИЗПАРИТЕЛИ OMVL - REG 90 за пропан

alcatrazy
26-04-2006, 17:06
И последното което до сега не смеех да споделя /реди да покарам 300-400 км./ е че СВАЛИХ РАЗХОДА на колата на 10/100 средно /и то с юркане/ Работата излезе от изпарителя. Бяха ми сложили OMVL REG -90 който след проучване установих че се препоръчва повече за метанови уредби и на пропан не може да се регулира добре. Намираше ми се едно електрическо Тартарини и го сложих ей тъй само за проба и VOILA - колата си тръгна идеално, разхода си падна на 8/100 на дълго със 130-140 км. и климатик и на 12/100 у града пак с климатик. Баси чак не смея да се радвам, обаче нещата се наредиха - направо ми идва да удуша идиотите от фирма "Олимпик" В. Търново - създадоха ми куп ядове с тяхната некомпетентност, за малко да махна газовата /за радост на Бобо :wink: / Обаче как ми е кеф сега да ходя и да се върна за 8 лв. до Плевен - не е истина.

Бараво !!! :wink: Снимките сам ти ги пратил ама сигорно няма да имаш нужда от тях :lol:

Mind_Control
27-04-2006, 20:26
Бараво !!! :wink: Снимките сам ти ги пратил ама сигорно няма да имаш нужда от тях :lol:

Вие луди ли сте.... как ще ти харчи 8 извънградско на газ :shock: при това със 140??? на мен на бензин ми харчи над 8... А пък това за 10 градско са някакви научни фантастики.. Кажете ми как да си смъкна разхода на 10 градско и никога няма да ми мине и мъсил за газова..

Crusader
27-04-2006, 20:41

Вие луди ли сте.... как ще ти харчи 8 извънградско на газ :shock: при това със 140??? на мен на бензин ми харчи над 8... А пък това за 10 градско са някакви научни фантастики.. Кажете ми как да си смъкна разхода на 10 градско и никога няма да ми мине и мъсил за газова..

Ми никой не те кара да вярваш - не ми плащаш ти горивото :wink: , то никой не ми вярваше и като гореше 15-18/100 /че и 22/ма тва не и пречеше да гори толкова. А и ако четеш внимателно ще видиш че градският разход е 12/100 а 10 е средният, прочем днес ми се потвърди още веднъж че разхода градско е 12/100 със 11.36 литра газ /а бе са 10 кинта/ минах 95 км - казвам го с такава точност щото колата още в тест драйв за изпитване на новият изпатител!
А бе всеки сам си решава в кво да вярва нали :wink:

П.П. А карането градско при мен /града е разположен в равнина и нама задръствания/ и в София е доста различно нали :lol: Не че се хваля ма в града няма и много дупки, най голямата опасност са легналите полицаи :lol: