View Full Version : Има ли нужда коланите да са задължителни
Пак тема за коланите.и пак ще кажа, да ме задължават със закон да слагам колан е все едно да ме задължават да си нося пантофите в дома ми. На никой не му пречи, че карам без колан.Логиката,че ще бръкна в джоба на някой ако се размажа в предното стъкло издиша. Ако не си нося пантофите мога да пипна ангина и пак да бръкна в на нечии джоба ли?
Това,че не съм носил колан ме е спасявало, все мие тая какво мисли кат по въпроса.
ФЕРАРИСТ
04-02-2010, 20:02
Като беше актуална темата за коланите, някой вкара едно изящно мнение че трябвало да се слага колан, щото можело да изфърчиш от колата през джама, и с тялото си да удариш някой и да му нанесеш щета.....
През 50-70 години на миналия век сума ти народ е изхвърчал през прозорците на автомобилите, естествено най вече в САЩ къде е имало доста мощни автомобили.А и сега ги има.
Колана е изобретен преди 1959 г.В Западния свят законите се спазват, който не ги спазва, след една две глоби бързо става изряден.
Ето малко данни за изобретателят.
Повече от един милион души по целия свят (а може би и повече) могат да благодарят на Нилс Болин (инженер на Volvo), че им е спасил живота. Има и толкова други, които са пострадали доста по-малко – отново благодарение на триточковите предпазни колани на Болин. Това е изобретението, което Volvo представят за пръв път през 1959 година и вграждат в модела си 120.
Осъзнавайки потенциала на това спасяващо живота устройство, Volvo с изключителна доза алтруизъм оставят патента отворен за ползване от други компании. Затова и в момента всички коли имат такова устройство, тъй като са задължени да го монтират отпред и отзад. Съответно и поставянето на коланите е задължително за седящите на предните седалки. И всичко това става още преди 50 години.
В началото процесът да научиш хората да ползват предпазния колан отнема време, но фактите са, че числата не лъжат. Изобретението на Болин е толкова значимо, че все още е считано за най-важният компонент на оборудването за безопасност в един автомобил.
Тогава коланът печели всяка награда за сигурност, която човек може да си представи. От Немското патентно ведомство виждат в колата един от осемте най-значими продукта за период от 100 години. Сигурни сме, че всеки, който е бил спасен, може да го потвърди.
Пак тема за коланите.и пак ще кажа, да ме задължават със закон да слагам колан е все едно да ме задължават да си нося пантофите в дома ми. На никой не му пречи, че карам без колан.Логиката,че ще бръкна в джоба на някой ако се размажа в предното стъкло издиша. Ако не си нося пантофите мога да пипна ангина и пак да бръкна в на нечии джоба ли?
Това,че не съм носил колан ме е спасявало, все мие тая какво мисли кат по въпроса.
Танатос за тебе знаем, ти си Различен.
Танатос за тебе знаем, ти си Различен.
Не съм с нищо по различен от теб или от когото и да било.Имаш свободата караш без колан и да си плащаш глобите.Всеки си решава сам.
Танатос, описвал съм такива без колани -доста, за мен това е върховна простотия. Надявам се не се обиждаш.
Танатос, описвал съм такива без колани -доста, за мен това е върховна простотия. Надявам се не се обиждаш.
Не се обиждам, разбирам те напълно.Затова е темата да си казваме мнението.Напълно наясно съм колко хора са загинали заради неслагането на колан.Но мен това неслагане ме спаси.Никога няма да кажа на някого да не си слага колана.Тук говорим затова колко е безсмислени самото задължаване за неговото носене.Искам да ми се даде един пример с който да бъде оборено това.С какво това.че аз, ти, той или които и да е друг като не си слагаме коланите застрашаваме живота на уастник от движението?
Не е задължително да го застрашаваш за да не бъде правилно, ти абсолютен единак ли си? Би ли ти било приятно твоите жена и деца да видят кървавата глава на мъжа шофиращ колата и истеията на живата му жена поставила си колан? Не те разбирам брат и сигурно никога няма да те разбера.
Не е задължително да го застрашаваш за да не бъде правилно, ти абсолютен единак ли си? Би ли ти било приятно твоите жена и деца да видят кървавата глава на мъжа шофиращ колата и истеията на живата му жена поставила си колан? Не те разбирам брат и сигурно никога няма да те разбера.
Естествено,че не.Но съм преживял катастрофа, в която ако бях с колан щях да изгоря !!! И това не го казвам аз а твой колеги свидетели на ситуацията. Ти като си сложиш ръката на котлона и се опариш, втори път ще я сложиш ли? Моят инат и това, тази моя простотия ако щеш ме е спасила. Не търся разбиране.Казвам си мнението.
Като беше актуална темата за коланите, някой вкара едно изящно мнение че трябвало да се слага колан, щото можело да изфърчиш от колата през джама, и с тялото си да удариш някой и да му нанесеш щета.....
мда мое беше въпросното изящно мнение и да напълно е възможно. Само ще ти помена, че има много регистрирани случаи, в които возещия се отзад пасажер при удар изхвърча от инерцията и се удря с седалката пред него. При удара човекът на тази седалка в повечето случаи претърпява тежка травма именно от инерцията на пасажера, а дори има регистрирани смърти случаи.
респективно ако няма какво да те спре освен джам и се шибнеш с прилична скорост какво ще попречи на тялото ти ( или поне на части от него) да ме шибнат докато просто пресичам или пия кафе до улицата? Малко вероятно - да, но възможно, нали?
То и да се застреляш докато си чистиш пищова и си убеден че е празен е малко вероято, ама колко случаи има...
А защо продължавате да говорите само за материалните щети, моралните също не са за подценявате, нали не мислите че е нормално да гледаме утрепани по улицата заради глупостта им да не си сложат колана..
:bounce8::bounce8:
http://img208.imageshack.us/img208/91/popcornc.jpg
Mind_Control
05-02-2010, 11:04
респективно ако няма какво да те спре освен джам и се шибнеш с прилична скорост какво ще попречи на тялото ти ( или поне на части от него) да ме шибнат докато просто пресичам или пия кафе до улицата? Малко вероятно - да, но възможно, нали?
ДА, вероятността е толкова голяма, колкото някой самоубиец да падне върху теб самоубивайки се... Айде стиге сте говорили разни смешки :D (между другото има такива случаи- самоубиец да падне върху миновач, дай заради това да забраниме самоубийствата :D )
които, между другото, са забранени.
И от двете забрани има единствено и само обратен ефект.
DerMeister
05-02-2010, 11:20
А съгласен ли си при катастрофа, в която си пострадал и си без колан, да ти се откаже всякакво обезщетения от всякакъв вид застраховки? Защото май това е единственият начин да не е задължителен колата. Поне според мен, това е основният проблем в "незадължителните колани".
Mind_Control
05-02-2010, 11:21
които, между другото, са забранени.
И от двете забрани има единствено и само обратен ефект.
Да.. аз ще се самоубия, а ти после ми търси отговорност :)
detelazurno
05-02-2010, 11:26
Всеки сам си взима решението дали да си плаща глобите и да кара без колан или да си го сложи. Рискът и при двете положения е доказан. Правилото да се носи се основава на по-големия процент риск. А законът си е закон и в него се казва, че трбябва да си с колан. Иначе реално погледнато никой не може да те задължи да караш с 50, никой не може да те задължи да не караш в насрещното и още куп забрани. Правилата са, както да се спазват така и да се нарушават с тая разлика, че има някои с които не е много здравословно да си играеш!
assassin's
05-02-2010, 11:33
незнам за вас,лично аз съм претъпявал катастрофа без колан като пасажер возещ се отпред в дясно колата беше алфа155,и лично мога да кажа че бях почти на салата,изместено чене,счупена ръка,потрошени зъби,счупен нос,както и някой друга вътрешна травма след което лежах в болница 20 дни докато ме сглобят и да мога да си стъпя нормално на краката от сътресението на мозъка което имах!имал съм и последваща катастрофа с колан и знаете ли останах само с уплах!за мен ползването на колан лично в моя автомобил е задължително!който не иска да си слага има таксита и автобуси!ако не сте виждали как се свлича човек 100 кила под жабката на 156 аз съм виждал и после в болницата с разместено коляно!и до ден днешен този човек като се качи в колата ми ще скъса колана от дърпане само и само да го сложи!така че "всеки сам си носи кръста и всеки сам си носи последствията"!!
Държавата си гони интереса. След като годишно си спестява 10,20 или 50 мил. лева от лечение на такива, които не са си сложили колана, нормално е да го направи задължително със закон.
забележи, че няма опция да плащаш по-високи здравни осигуровки и да не ползваш колан
не че не плащам максималните от край време
И от какво те е спасявало. Ти да не си от сомалия та да те е спасявало от счупване на ребърца. Когато попаднеш без колан в челен удар или се претъкролиш през таван без колан можем да обсъждаме ако все още си "безсмъртен"
Не го приемай заядливо, но аз лично нося колан не защото закона ме задължава , а защото съм убеден че е по сигурно за мен. Няма пак да обяснявам че коланите които блокират при наклон и висока скорост ми харесват защото ме придържат към седалката.
Кой прав, кой крив не знам... но аз лично ползвам колан и изисквам от тези които се возят при мен да слагат.
Имаше няколко случая които трябваше да им обясня в прав текст защо им е (става много благо като набиеш всичките спирачки от 50 км и залепне за предното стъкло или за предната седалка) но са рядкост и предимно са хора които не са шофирали никога.
И коланите са задължителни не заради здравното осигуряване а заради застраховките - които изключая нашата родина са си сериозно перо и обезщетенията при смърт са доволно големи.
Пък самозатягащите се колани на Алфа са ми много полезни когато се наложи рязка маневра заради дупка или малоумник на пътя - държат те в седалката а не увисваш на волана за да запазиш позиция.
detelazurno
05-02-2010, 11:52
Коланите с пиропатрон не са случайна прищявка на някой скучаещ инженер!
И от какво те е спасявало. Ти да не си от сомалия та да те е спасявало от счупване на ребърца. Когато попаднеш без колан в челен удар или се претъкролиш през таван без колан можем да обсъждаме ако все още си "безсмъртен"
Не го приемай заядливо, но аз лично нося колан не защото закона ме задължава , а защото съм убеден че е по сигурно за мен. Няма пак да обяснявам че коланите които блокират при наклон и висока скорост ми харесват защото ме придържат към седалката.
Не го приемам заядливо,ако в конкретната ситуация бях с колан, нега нямаше да стоя тук и да пиша. Щях да стана на въглен и да си изгоря в колата.Мисля, че го споменах вече.
Абе дали коланът помага или не е ясно. Това никой не го оспорва.
Странно е как така ще съм длъжен да го ползвам. Не приемам закон, който ограничава личната ми свобода, като пак казвам - неслагането на колан по никакъв начин не застрашава околните.
А съгласен ли си при катастрофа, в която си пострадал и си без колан, да ти се откаже всякакво обезщетения от всякакъв вид застраховки? Защото май това е единственият начин да не е задължителен колата. Поне според мен, това е основният проблем в "незадължителните колани".Освен това би било добре на пострадалите при катастрофа без употреба на предпазен колан, да им се таксува болнично лечение с десеткратно увеличение на таксите.... примерно :roll:
Лошото е, че това на практика е неприложимо, защото употребата на предпазен колан е недоказуема - може да се закопчае след катастрофата :?
Странно е как така ще съм длъжен да го ползвам. Не приемам закон, който ограничава личната ми свобода, като пак казвам - неслагането на колан по никакъв начин не застрашава околните.
Нали ти казах в другата тема. Не искаме да те виждаме размазан на предното стъкло само щото не си си сложил колана. Това също е право на обществото и ти трябва да се съобразяваш, за това в някои бели държави като се изплющиш гол до кръста на обществено място изключая плажове и прочие , полицията те глобява.
Не го приемам заядливо,ако в конкретната ситуация бях с колан, нега нямаше да стоя тук и да пиша. Щях да стана на въглен и да си изгоря в колата.Мисля, че го споменах вече.
Колега, не знам какъв е случая. Има микро вероятност в подобен случай да ти блокират ключалките на коланите, ако пожарът е бил в следствие на удар, но се замисли какъв е броя на пожарите и какъв броя на удари. МИсля че разликата е в пъти и цифрата се измерва с 5 или 6 цифрен порядък.
old alfist
05-02-2010, 12:04
Статистиките показват, че значително повече помага отколкото вреди, а закона е измислен, понеже на някои им се губят инстинктите за самосъхранение.
Нали ти казах в другата тема. Не искаме да те виждаме размазан на предното стъкло само щото не си си сложил колана. Това също е право на обществото и ти трябва да се съобразяваш, за това в някои бели държави като се изплющиш гол до кръста на обществено място изключая плажове и прочие , полицията те глобява.
Това е несъстоятелно. Аз също може да не искам да те виждам, дори облечен, но ;)
Право на обществото е оксиморон. Права има индивидът.
В тази посока са и мойте мисли..
Колега, не знам какъв е случая. Има микро вероятност в подобен случай да ти блокират ключалките на коланите, ако пожарът е бил в следствие на удар, но се замисли какъв е броя на пожарите и какъв броя на удари. МИсля че разликата е в пъти и цифрата се измерва с 5 или 6 цифрен порядък.
Абсолютно е така, разликата е голяма.Тук говорим за избора и вредата спрямо околните.
Прав си, адски си прав, ама това да се съблека на обществено място е едно, а да се разхождам гол в нас съвсем друго.За едното могат да ме глобят а за другото мисля, че не. Колана не вреди, колана не пречи.Но мисля, че всеки сам си решава..
Добре де, Пепоне, значи здравното осигуряване покрива медицинско лечение при катастрофа с колан - ако се ботурясаш без колан, плащаш месечното си здравно осигуряване умножено по 10 или дори по 100, пък ти сам решавай как да караш ;)
Или при катастрофа без предпазен колан Г.О. не покрива обезщетенията, както при пияните шофери....
Прекрасно :bg:
Сега ще ви разкажа една история с колани. Преди няколко години присъствах на оглед на ПТП със смъртен случай. Беше прекрасен летен ден след обяд, пътя е този който свързва "Гребната база" в Пловдив до кръстовището на р-т "Чадърите". Пътя е много приятен за шофиране поради плавните завой гората и новият асфалт-тогава, но е изключително опасно защото е тесен и минава през място където има много деца, майки с колички и хора на разходка. Там са ставали много ПТП-та но това го помня много добре. Колата не си спомням каква беше, сравнително нова, беше изтървала завоя до "Гребната" и се беше нацелила с не голяма скорост в едно дърво. На предната седалка шофьора- мъж на средна възраст без колан и без отворен еърбег беше с окървавена глава пробила предното стъкло, тялото му беше в странна поза и според лекаря беше починал почти мигновенно от вероятният кръвоизлив в мозъка. До него жената вероятно негова съпруга, крещеше в истерия в линейката и в последствие се оказа само със счупен крак защото коланът я беше спасил. Според експерта и катаджиите , че и лекарите ако мъжът беше с колан щеше да е жив защото колата беше ударена от страна на пасажера.
По-важното в случая е, че това се беше случило пред лицата на разхождащите се жени и деца и всички тези случайни хора станаха свидетели на ужасната гледка на окървавеният труп само защото той не си беше сложил колана. Даже едното поемно лице повръщаше от гледката. Надявам се сте разбрали и второстепенният смисъла на някои забрани.
---------- Post added at 12:30 ---------- Previous post was at 12:25 ----------
Това е несъстоятелно. Аз също може да не искам да те виждам, дори облечен, но ;)
Право на обществото е оксиморон. Права има индивидът.
Сигурен съм, че със същото упорство и жар би могъл да защитаваш и обратната теза. :clap:
ФЕРАРИСТ
05-02-2010, 16:18
мда мое беше въпросното изящно мнение и да напълно е възможно. Само ще ти помена, че има много регистрирани случаи, в които возещия се отзад пасажер при удар изхвърча от инерцията и се удря с седалката пред него. При удара човекът на тази седалка в повечето случаи претърпява тежка травма именно от инерцията на пасажера, а дори има регистрирани смърти случаи.
На теория е възможно, но на практика е почти невъзможно, щото обикновенно за да се удари някъде кола и да изхвърчат пътниците от нея, че и да ударят човек който случайно е отпред, трябва да е ситуация обикновенно 1 на милион....е да.....възможно е.....но пък има къде - къде по твърди неща който могат да изхвърчат от една кола, и то във всички възможни посоки, и ако някой е на пътя им, може би горещо би предпочел да го халоса труп на човек, отколкото джанта с главина, или пък двигател.......
Както и да е, по тоя въпрос предпочитам да не споря......мда, коланите може и да спасяват живот, това не го отричам, но все пак имам резерви.....най вече относно начина по който това е наложено на обикновенния юзър, независимо че е световна практика или не.....разбирам и застъпниците на идеята че трябва да се ползват....
Мен в интерес на истината баш ме боли курец дали са задължителни. Аз си слагам колана защото така се чувствам по-сигурен и е доказано, че при евентуален инцидент шансът ми да оцелея е по-голям.
абе колан и аз слагам, но не смятам, че трябва да е задължително.
Трябва и садо-мазото да забраним, заради евентуални проблеми.
Ако не са задължителни коланите, а са въпрос на избор не искам да ти казвам колко от простите хора ще загинат. Хора, които ако е задължителен колана ще си го слагат, но ако не е задължителен няма. Това, че има хора, които искат да е въпрос на избор, не може заради тях да се рискува живота на обикновения, прост човечец, дето няма и вечер фаровете да си пусне ако е е задължиетлно.
Furious 155
05-02-2010, 17:05
при удар със сравнтелно ниска скорост между обектите на птп-то колана има шанс да те спаси от тежки травми или смърт! Това мисля е ясно на всеки. При висока стойност на разликата в скоростите на обектите в птп-то и с колан и без колан си все пътник! При удар с висока скорост, колана не само не може да те спаси, ами и той ще те умъртви! Другото е бошлав работа. Сега в последното Волво сложиха колани които имат възглавници и се надуват при удар - това е една стъпка към спасяването на живота на пътуващите при по-силен удар, без те да са опасни за тях. Идеята на колана е все пак най-доброто правено до момента и не го отричам - само вижте един състезателен автомобил без значние за писта или за извън писта! Коланите са многоточкови даже.
Сега се сетих за още един плюс: колана те придържа към седалката т.е. като се зимат завои с висока скорост колана те държи към седалката и противодейства на центробежната сила. Това важи най- вече за леви завой, защото при десните винаги може да се опреш на врата.
Отделно това придържане към седалката трябва винаги да го има и като си без колан се набираш на волана и педалите, което ти намалява контрола върху автомобила
От последното следва, че карайки без колан не рискувате само собствения си живот
Идеята на колана е все пак най-доброто правено до момента и не го отричам - само вижте един състезателен автомобил без значние за писта или за извън писта! Коланите са многоточкови даже.Ся ше стане една.... :pokey:
:lol: :lol: :lol:
амо вижте един състезателен автомобил без значние за писта или за извън писта! Коланите са многоточкови даже.
Това можеше да го спестиш... :stretcher:
Младежи, никой не спори дали коланът помага или не. Това е ясн она всички, които са учили физика в училище.
Въпросът е за чий са задължителни.
Аааааааааа, ти се праиш, че не знаеш?! :hmm: :hmm: :hmm:
detelazurno
05-02-2010, 17:44
Ако не са задължителни коланите, а са въпрос на избор не искам да ти казвам колко от простите хора ще загинат.....
Което май не е лоша идея..... :gives[1]:
ALFonsOlder
05-02-2010, 17:45
не знам дали е вярно,
но при удар еърбега се пълни мигновенно с контролиран взрив и ако си без колан, лицето ти ще е в/у възглавницата в момента(условно) на взрива.
ще си опържиш и физиомонията.
не знам дали е вярно,
но при удар еърбега се пълни мигновенно с контролиран взрив и ако си без колан, лицето ти ще е в/у възглавницата в момента(условно) на взрива.
ще си опържиш и физиомонията.
То и с колан я пържи, според това дето съм виждал хората след среща с възглавницата има лек загар :furious:
old alfist
05-02-2010, 17:51
Защото самоубийството е забранено.
Хора, въздушната възглавница се пълни с въздух - не се взривява :hmm:
Аз колкото пъти съм катастрофирал (да не прилагам снимки :lol: ) без колан, никога не съм се наранявал от въздушната възглавница и тия митове, че възглавницата чупи нос, врат, чене и прочие спокойно можете да си ги избиете от главата!
Интересна работа, аз колана си го слагам автоматично без да мисля, даже и в такси като седна(нещо като инстинкт ми е станало). Ясно е наистина защо трябва да се носят, спасявал ме е колана и мен веднъж. Хвала на инжинера от Волво за творението му.
Но за задължително, да речем че всички пишешти в темата и защитаващи тезата, че не бива да са задължителни са достатъчно разумни и си правят сметката на рисковете. А я се замислете колко хора има които не си правят тази сметка... Сега някой ще каже, че щом не си я прави е негов проблем... Е да ама НЕ. Представете си, че утре ударите някой(просто хипотетично), да речем, че пряка вина нямате нито вие нито той(не ми казвайте, че не е възможно, виждал съм го!) Обаче отсрещния е решил днес да си кара без колан. Ако тоя човечец загине, дали няма да се водят дела до безкрай и евентуално да го лежите за хубав(или пък някой вас да ви лежи)? А и да не говорим ако пък вие сте виновни за инцидента... тогава ми се струва, че съвсем няма да има оправия и факта, че той е бил без колан ще е нищожен...
П.С. Всеки си е в правото да прави каквото си иска. На практика много от законите нарушават личната свобода(за шума след 22 ч примерно, който коментирахме в друга тема). То ако нищо не ни нарушаваше личните права щяхме да сме в първобитния строй още...
Колеги, не знам за къв инженер от Волво говорите, НО първите колани в света ИЗОБЩО са сътворени от един хамерикан!
Волваджията само ги прави триточкови, щото първите не са особено ефективни.
Има даже и филм... ;)
Младежи, никой не спори дали коланът помага или не. Това е ясн она всички, които са учили физика в училище.
За да не ти плащам кръвнина или трайна неработоспособност ако случайно взема, че ти се нахендря с 45 км. в багажника и си строшиш главата в колоната... докато скачаш без предупреждение на спирачките, че си се сетил, че трябва да си купиш цигари чак като видиш будката, а аз вместо теб гледам "претичкващ" по платното пенсионер ... например :devil:
С две думи, ако може като някой на пътя сгафи вероятноста да има труп да е по-малка - ще се приемат задължителни правила в тая насока.
Те почнаха целите купета на автомобилите от пласмаса да правят, ти още за коланите се чудиш.
За да не ти плащам кръвнина или трайна неработоспособност ако случайно взема, че ти се нахендря с 45 км. в багажника и си строшиш главата в колоната... докато скачаш без предупреждение на спирачките, че си се сетил, че трябва да си купиш цигари чак като видиш будката, а аз вместо теб гледам "претичкващ" по платното пенсионер ... например :devil:
С две думи, ако може като някой на пътя сгафи вероятноста да има труп да е по-малка - ще се приемат задължителни правила в тая насока.
Те почнаха целите купета на автомобилите от пласмаса да правят, ти още за коланите се чудиш.
Нека да приемат правило да сложат и малко мантинелки, да попремахнат някой друго дърво..Ама това е друга тема..
Каква е вероятноста колата ти да закъса на жп прелеза, да си с колан, да виждаш влака как се се приближава, но колана ти да е заял..И влака да мине през теб..
Колана в 90% от ситуациите несъмнено помага и това не мисля, че има човек които да го оспори, Тук говорим за това със закон да ни задължават да го слагаме.По същата логика утре може да ги озари идеята да забранят да се пуши в колата...
Изпуснал съм и аз темата да поседя с пуканките и колата и да гледам сеира :-D
Аз слагам колан и ако отивам до съседната улица, чувствам се сигурно и стабилно, какво ви пречи колана не мога да разбера.
@tanatos- ако закъсаш на прелеза и идва влак, дали си с колан или без, все тая. Времето за реакция ти е точно колкото да си разкопчееш колана и толкова :-D
Изпуснал съм и аз темата да поседя с пуканките и колата и да гледам сеира :-D
Аз слагам колан и ако отивам до съседната улица, чувствам се сигурно и стабилно, какво ви пречи колана не мога да разбера.
@tanatos- ако закъсаш на прелеза и идва влак, дали си с колан или без, все тая. Времето за реакция ти е точно колкото да си разкопчееш колана и толкова :-D
Приятелю, моля те да четеш преди да пускаш постове!
1. Хората преди доста постове казаха, че не успорват ползата от коланите, а спорят за това, че законът ги принуждава.
2. Колегата от предишният пост каза дословно "...ако ти заяде колана..."...
Шанса да останеш на линиите не е ли доста по-малък от този някой да те блъсне и да му тежиш на съвестта и джоба после или ти да блъснеш някой и да го лежиш...(вече 2-ма подчертаваме тази опасност но хората защитаващи обратната теза отбягват да го коментират това...)?
Що се отнася до вметката с пушенето. В Англия има закон според който ако си участвал в ПТП и си пушил по същото време автоматично повемаш вината за инцидента.
И пак да кажа за нарушаването на личната свобода от тоя закон - нарушаване на личната свобода е и забраната на това да застреляш някой... Нима не е необходимо? Последиците и от липсата на двете забрани могат да бъдат еднакви...
П.С. Някой да не си помисли, че се заяждам, не е така! Просто пиша това което мисля.
nikolaaaay
05-02-2010, 21:27
Ми задължително е защото всичко, което засташава живота е забранено. В случая карането на кола без колан. Пипането на ел кабели с голи ръце също е забранено.
Значи нямате право да рискувате живот, дори и вашия, но без колан рискувате живота на околните първо по този (http://www.youtube.com/watch?v=HZFMmNqCvbc) начин. Неосигурено дете в колата може да убие при катастрофа всеки от останалите пасажери, тъй като теглото му се умножава знаем по какво. А какво остава за незакопчан мъж 80 кг. примерно... хвърчи с тонове.
Второ, без колан тялото на шофера може да се отмести от седалката при рязка маневра и това да доведе до загуба на контрол. И друго, аз съм катастрофирал със 150 челно в стълб и излязох почти без драскотина точно защото коланът ме задържа плътно за седалката.
cassillas
05-02-2010, 21:40
Във всички цивилизовани държави е задължително. Няма причина да си мислите че сте по умни от хората които са измислили коланите. По същия пример може да питате и защо ме задължават да си включвам фаровете през деня при положение че колата ми е цветна и се вижда. Напъно безмислена тема според мен:gives[1]:
Пипането на ел кабели с голи ръце също е забранено.
Сериозно? Кой закон го регламентира това? :book:
---------- Post added at 21:47 ---------- Previous post was at 21:41 ----------
Къде е рагламентирано? Закон, член, алинея?
Приятелю, моля те да четеш преди да пускаш постове!
Приятелю, не си ме разбрал :)
Ако заседнеш на релсите и идва влака - даже и да нямаш проблем с колана, времето ще ти стигне точно толкова колкото да си разкопчееш колана ... и да се усмихнеш ... ако нямаш колан можеш само да се усмихнеш.
И аз пак не разбрах какво ви пречи закона, абе важното е да мрънкаме за нещо. Както казах - колана не пречи, освен че е задължителен разправят, че било 'убаво да си го сложа щото можело да ми спаси живота, знам ли, дано да няма такива случки ...
Къде е рагламентирано? Закон, член, алинея?
В Библията го пише, а не успелите самоубийци често са вкарвани от съда на принудително лечение.
В Библията го пише, а не успелите самоубийци често са вкарвани от съда на принудително лечение.
Дай да не намесваме Бибилията. ЗДвП е далеч от тази книга.
И само едно нещо - моля цитирайте коректно. В случая с Библията - книга глава:стих
Но думата ви да бъде: да, да; не, не; а каквото е повече от това, то е от лукавия.
Мат. 5:37
ПП Сетих се нещо - как до сега не съм видял един полицай да кара с колан ???
Furious 155
06-02-2010, 01:16
това е за една друга тема - там и видеоматериали се споделят ;).
Иначе те и мигачи не пускат, и двойната непрекъсната незнаят за какво е... примери безкрай, но най ме е яд когато си карат по пътя и всички участници в движението се вдървяват в тяхно присъствие, а сигналните лампи на патрулката не са включени, т.е. не е активиран спец. режим на движение и тогава за ТЯХ важат всички правила които и за нас!!!
old alfist
06-02-2010, 01:21
И само едно нещо - моля цитирайте коректно. В случая с Библията - книга глава:стих
Но думата ви да бъде: да, да; не, не; а каквото е повече от това, то е от лукавия.
Добре де, самоубивай си се тогава - какво ще те сбъркат 50лв. глоба за колан на фона на този съдбовен момент, който евентуално ще ти предстои.
Добре де, самоубивай си се тогава - какво ще те сбъркат 50лв. глоба за колан на фона на този съдбовен момент, който евентуално ще ти предстои.
Скюз ми, ама говориш глупости.
old alfist
06-02-2010, 01:27
Скюз ми, ама говориш глупости.
Отговарям ти подобаващо на твърдението за нарушаване на личната ти свобода.
Отговарям ти подобаващо на твърдението за нарушаване на личната ти свобода.
Сравняването на самоубийство и неслагане на коран е абсурдно и нелепо. Излагаш се. Изглеждаш като да си по-интелигентен.
И ако това има някакво значение - аз карам с колан. Въпреки че специално на жипа съм убеден че с и без колан ефектът ще е еднакъв. Законите трябва да се спазват - но от това не следва че не мога да осъзнавам и показва тяхната тъпота (в случая).
old alfist
06-02-2010, 01:35
Сравняването на самоубийство и неслагане на коран е абсурдно и нелепо. Излагаш се. Изглеждаш като да си по-интелигентен.
И ако това има някакво значение - аз карам с колан. Въпреки че специално на жипа съм убеден че с и без колан ефектът ще е еднакъв. Законите трябва да се спазват - но от това не следва че не мога да осъзнавам и показва тяхната тъпота (в случая).
Сори, ама явно не си разбрал важността на използването на коланите.
Сори, ама явно не си разбрал важността на използването на коланите.
Ти изобщо четеш ли какво пиша? Имам съмнения сериозни.
old alfist
06-02-2010, 01:50
Ти изобщо четеш ли какво пиша? Имам съмнения сериозни.
Много внимателно те чета и си водя записки, но и ти виж какво са написали другите колеги.
Много внимателно те чета и си водя записки, но и ти виж какво са написали другите колеги.
Аз се стресирам като виждам как катажии взимат подкуп. Освен това ми харчат данъците, пък не правят нещо кой знае колко полезно. Дайте да ги забраним, а?
Нали това е логиката що трябва да карам с колан, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?
Еми абсурдно е.
old alfist
06-02-2010, 02:08
Аз се стресирам като виждам как катажии взимат подкуп. Освен това ми харчат данъците, пък не правят нещо кой знае колко полезно. Дайте да ги забраним, а?
Нали това е логиката що трябва да карам с колан, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?
Еми абсурдно е.
E, добре де, за теб и още няколко да напишат специален закон и да си дойдат нещата на мястото.
alfamicin
06-02-2010, 02:31
Държавата си гони интереса. След като годишно си спестява 10,20 или 50 мил. лева от лечение на такива, които не са си сложили колана, нормално е да го направи задължително със закон.
Според мен това е единствения логичен отговор до тук, на въпроса "защо ни е нарушено правото на личен избор и трябва да слагаме колан задължително,въпреки че вредим само на себе си при евентуално ПТП"
Демек от икономически съображения!
cassillas
06-02-2010, 09:31
Според мен това е единствения логичен отговор до тук, на въпроса "защо ни е нарушено правото на личен избор и трябва да слагаме колан задължително,въпреки че вредим само на себе си при евентуално ПТП"
Демек от икономически съображения!
Да питам тогава защо си заключвате домовете като излизате. Много по лесно е да оставате отключено и да не губите време в заключване, ще си спестите същото време както при слагането и махането на колана. Ама не го правите щото ви е страх! А от карането без колан трябва да ви е страх дори повече!!!
Елементарно. Не гледай само в собствената си градинка.
Опасен си за мен -> http://www.youtube.com/watch?v=e6Qhmdk4VNs
Трудно се води спор с опонент който отхвърля доводите само с определението-несъстоятелни.
Все още някой хора не разбраха за какво всъщонст се говорим и пордължават да си пеят песента.Не говорим за това колко са полезни коланите и колко живота са спасили.Това е безспорно доказано, нито Търтея, нито аз, нито който и да е друг го е оспорил. Говорим си за това как със закон ни е наложено да си слагаме колани.Задължават ни до го правим.Библята намесихте, какви самоубиства, какви 5 лв и 63 ст. Ако утре се прокара закон да носите тиранти, щото може да ви пандат панталоните, да се спънете и да си счупеите главата или да нараните някой, ще носите ли въпросните тиранти?
Някой по-нагоре беше писал.че се блъснал челно със 150..? Защо си карал със 150 колега..нещо не сме спазили закона май? Ти не си застрашил човешки живота, така ли? Значи за едното може, за другото не... Кое е по-опасно карането със 150 или неслагането на колан? И хайде сега да не започнем с това, че няма разлика между 150 и 120 км в ч.
Само един от примерите (1Кор. 6:18-20). А какво е общото между Библията и законите най-общо казано ти много добре знаеш за да ти обяснявам аз.
Танатос, с какво да ти наложат да си слагаш колана след като има закон и ти пак не го ползваш защото си имаш собствена правда. Ти очевидно си грамотен и интелигентен човек и се обосноваваш защо все пак слагаш колан, друга част и без закон знаят защо трябва да слагат колан, но какво да правим с тези които са си тъпи по-принцип. Аз дадох пример как твоето не слагане на колан може да засегне лично мен, но ти или колегата Търтей просто отминахте довода с думата -несъстоятелно .
Mind_Control
06-02-2010, 11:14
След като в целия цивилизован свят е задължително, защо го обсъждаме изобщо? Или в цял свят са тъпи или има конспирация някаква със слагането на коланите.
Търтей, като е личен избор слагането на колана, ти би ли карал без колан, ако законът го позволяваше? И след като ми отговориш на този въпрос, ще ти задам още един.
Само един от примерите (1Кор. 6:18-20). А какво е общото между Библията и законите най-общо казано ти много добре знаеш за да ти обяснявам аз.
Танатос, с какво да ти наложат да си слагаш колана след като има закон и ти пак не го ползваш защото си имаш собствена правда. Ти очевидно си грамотен и интелигентен човек и се обосноваваш защо все пак слагаш колан, друга част и без закон знаят защо трябва да слагат колан, но какво да правим с тези които са си тъпи по-принцип. Аз дадох пример как твоето не слагане на колан може да засегне лично мен, но ти или колегата Търтей просто отминахте довода с думата -несъстоятелно .
Не е несъстоятенло, напротив.Но би ти навредило токкова колкото и някой от тези "тъпичките" да шофира с 150 и да се нацели в някой. Не е в това въпроса.Тука няма прави и криви, нещта в интерес на истината са сложни, но ние просто си разсъждаваме.
След като в целия цивилизован свят е задължително, защо го обсъждаме изобщо? Или в цял свят са тъпи или има конспирация някаква със слагането на коланите.
Търтей, като е личен избор слагането на колана, ти би ли карал без колан, ако законът го позволяваше? И след като ми отговориш на този въпрос, ще ти задам още един.
В жипа не бих слагал. Просто е безсмислено.
@блу1 - Библията е свещена книга, ЗДвП не - та ако едното не мисля да оспорвам, то другото мога, защото има очевидни несъвършенства за мен.
Търтей в основата на гражданските закони лежат моралните закони дадени ни от Библията. В най-общи линии, далеч без претенции за съвършенство, ЗДвП също в основата си защитава морални закони.
Темата обаче насочена в тази посока ще стане безкрайна защото от векове различни философи са спорили до колко гражданските закони са свързани с моралните и възможно ли е да има съвършен граждански закон.
И баш за джипа са задължителни, наскоро имаше случаи на един изпаднал през прозореца на джип, когато се обърнал и колата го смачкала, ако беше с колан нямаше да се случи.
old alfist
06-02-2010, 12:06
А, бе някои хора май се опитват да се правят на интерестни и уникални.
Търтей в основата на гражданските закони лежат моралните закони дадени ни от Библията. В най-общи линии, далеч без претенции за съвършенство, ЗДвП също в основата си защитава морални закони.
Темата обаче насочена в тази посока ще стане безкрайна защото от векове различни философи са спорили до колко гражданските закони са свързани с моралните и възможно ли е да има съвършен граждански закон.
Това колкото е вярно, толкова и не. Щото голяма част са базирани на римското право, котето не е особено християнско.
Както и да е.
Проблемът в случая с коланите е, че се отнема изконното човешко право на свободен избор. Превишената скорост е пряко опасна за останалите, коланът не. Това за косвената опасност - стрес, ем как да кажа. Аз се стресирам дълбоко като виждам грозни жени по улицата, ама няма как да ги забраним със закон, нали.
Интелигентни хора сте, предполагам знаете кое лоби въвежда задължителното ползване на колани?
old alfist
06-02-2010, 12:28
Търтея може да съди държавата за това, че задължителното ползване на коланите му "образува" стрес.
И баш за джипа са задължителни, наскоро имаше случаи на един изпаднал през прозореца на джип, когато се обърнал и колата го смачкала, ако беше с колан нямаше да се случи.
Аз пък наскоро имах случай когато се обърна жипа, стана триъгълен и момчето остана живо щото беше успяло да легне долу пред предните седалки. Та ся е живо от без колан. :drive:
Освен тва жипа не се обърнал щото е карано без колан, нали.
Та точно там нещата не са еднозначни, ама хич.
Това колкото е вярно, толкова и не. Щото голяма част са базирани на римското право, котето не е особено християнско.
Както и да е.
Проблемът в случая с коланите е, че се отнема изконното човешко право на свободен избор. Превишената скорост е пряко опасна за останалите, коланът не. Това за косвената опасност - стрес, ем как да кажа. Аз се стресирам дълбоко като виждам грозни жени по улицата, ама няма как да ги забраним със закон, нали.
Интелигентни хора сте, предполагам знаете кое лоби въвежда задължителното ползване на колани?
Ами не си прав, паралела ти е некоректен. Има разлика между неестествено обезобразено човешко същество или труп на такова от не поставяне на колан от субективната преценка на кой е физически красив или грозен. Не забравяй и другото- живееш в общество и някой например твоите деца копират от теб без да си да осъзнават това като правилно или грешно.
Ами не си прав, паралела ти е некоректен. Има разлика между неестествено обезобразено човешко същество или труп на такова от не поставяне на колан от субективната преценка на кой е физически красив или грозен. Не забравяй и другото- живееш в общество и някой например твоите деца копират от теб без да си да осъзнават това като правилно или грешно.
Грозните жени са много опасни - мога да имам грозна снаха и грозни внуци и да умра от стрес.
А за примера - както казах, аз карам с колан. И много държа нещата да се правят защото има нужда, а не защото една малка клика е решила че са по на далавера, ако се слагат колани.
alfamicin
06-02-2010, 12:45
Да питам тогава защо си заключвате домовете като излизате. Много по лесно е да оставате отключено и да не губите време в заключване, ще си спестите същото време както при слагането и махането на колана. Ама не го правите щото ви е страх! А от карането без колан трябва да ви е страх дори повече!!!
Не си ме разбрал правилно.
Аз съм ЗА слагане на колана.
И го слагам защото е по-безопасно и защото спазвам закона,добър или лош!
Човека пуснал темата пита защо накой го задължава да го слага при условие,че ако е без колан и пострада ще навреди само на себе си!
Аз цитирах човек,дал логичен отговор на въпроса.
А то е че държавата има икономически интерес човека,сложил си колана да остане жив или да пострада по-малко.
Тя съответно плаща по малко за лечение,и оцелелия продължава да работи и да плаща данъци.
Има логика,нали!
А то е че държавата има икономически интерес човека,сложил си колана да остане жив или да пострада по-малко.
Тя съответно плаща по малко за лечение,и оцелелия продължава да работи и да плаща данъци.
Има логика,нали!
Има логика. Но логика ужасна, логика комунистическа. Личността е много по-важна от държавата, ибо държавата трябва да обслужва интересите на индивида, а не личността да е подчинена на държавата.
old alfist
06-02-2010, 13:22
Има логика. Но логика ужасна, логика комунистическа. Личността е много по-важна от държавата, ибо държавата трябва да обслужва интересите на индивида, а не личността да е подчинена на държавата.
Връзката трябва да е взаимна.
Връзката трябва да е взаимна.
Дали?
ФЕРАРИСТ
06-02-2010, 13:45
Това не знаех чесно казано че е забранено, ако найстина е, то баси простотията - самоубиеш се - 5 бона глоба - направиш го публично и нечие нерви пострадат - две години условно или пробация.....
ПиЕс на спама ми - със сигурност много повече народ измря лани заради дървета по пътищата, отколкото от липса на колани.......хакни се тарикатски в дръвото, път чакай колана да те спаси.......
Грозните жени са много опасни - мога да имам грозна снаха и грозни внуци и да умра от стрес.
А за примера - както казах, аз карам с колан. И много държа нещата да се правят защото има нужда, а не защото една малка клика е решила че са по на далавера, ако се слагат колани.
Некоректен пример е това , драги, грозотата и красотата са субективни понятия за разлика от това което ти написах по-горе. Всъщност аз се предавам в тоя спор и отивам да чистя снега пред домът ми, но не защото общинската наредба ме задължава, а защото съм убеден, че трябва да го направя.
грозотата и красотата са субективни понятия
Не са - Леонардо Давинчи го е обяснил :spiteful:
@блу1 - Библията е свещена книга, ЗДвП не - та ако едното не мисля да оспорвам, то другото мога, защото има очевидни несъвършенства за мен.
Е аз точно с жип съм правил кълбо през таван и ако не бяха коланите щех да съм с коритце на врата сигурно. Бъш па на местата където караш твойта вседеходка са необходими.
old alfist
06-02-2010, 17:02
Е аз точно с жип съм правил кълбо през таван и ако не бяха коланите щех да съм с коритце на врата сигурно. Бъш па на местата където караш твойта вседеходка са необходими.
Не го закачай, че сега ще намеси и Микеланджело Буонароти.
Mind_Control
06-02-2010, 17:08
От каква гледна точка мислиш, че в джипа е по- безсмислено отколкото в колата?
И защо състезателите слагат колани ми е единия въпрос? А другият е, един ден като имаш дете, ще го возиш ли с колан или без, ако го позволява закона?
От каква гледна точка мислиш, че в джипа е по- безсмислено отколкото в колата?
И защо състезателите слагат колани ми е единия въпрос? А другият е, един ден като имаш дете, ще го возиш ли с колан или без, ако го позволява закона?
Ще ти дам едно кръгче с жипа и ще разбереш
А за коланите - еми аз бях на 10-15 като станаха задължителни и то само извънградско - жив съм.
Карах колело без каска, наколенки, космодиск и квото се сетиш - жив съм.
Наште рядко знаеха къде съм по цял ден щото нямаше гсми - е не станах наркоман.
На състезание рискът е един. Изобщо стига сте дъвкали едно и също - коланите са полезни. В ~95% от случаите
Но пък полюцаите що карат без колани???
Изобщо за н-ти път - темата не е дали са полезни коланите.
...
Но пък полюцаите що карат без колани???...
Те са Богопомазани:Suicide:
Пепоне като каза за каската на кУлолото, аз се замислям, дали да попитам за каските на мотоцикУетите, защото се водят еднакво нарушение с коланите :hmm:
Ако още някой се опита да обясни, че коланите са полезни, просто ще се гръмна.
Mind_Control
06-02-2010, 17:24
Не са - Леонардо Давинчи го е обяснил :spiteful:
Няма идеален човек.. В зависимост от предназначението си идеалният човек (за красота говорим), може да е различен. Както няма идеално красиво превозно средство. Да не говорим, че от както вуича ти Витрувий е описал идеалните пропорции еволюцията е мръднала много напред.
Пей ли си Пенкеле, ху ли ми те листенинг е работата .. Търтей промени заглавието на темата, че ....да стане ясно поне от там закакво е самата тема..
Mind_Control
06-02-2010, 17:29
Ако още някой се опита да обясни, че коланите са полезни, просто ще се гръмна.
Аз мога да кажа, че веднъж съм се блъскал с 30 км/ч без колан и нищо ми нямаше и веднъж със 120 км/ч по магистралата в задницата на един бус, който се движеше с 80-90 км/ч, а аз бях на задната седалка и пак нищо ми нямаше.
Това разбира се бяха леки удари, но личното ми мнение е че са полезни. От тук нататък обаче съм съгласен, че не трябва да са задължителни, а да са право на личен избор.
Някой по моя въпрос?
Каската ограничава личната свобода? :?
ФЕРАРИСТ
06-02-2010, 17:46
Още по интересен е факта че те са задължителни в глобален мащаб....интересно как законодателя решава че едни неща са полезни, а други къде - къде по вредни се радват на завидна свобода......няма да измествам спора в глобален мащаб, виждам че трудно се постигна консенсус че темата е за това дали да са задължителни, да приключим за още 2-3 страници дебата на местно ниво, и можем да поговорим по глобално......
Mind_Control
06-02-2010, 18:54
Още по интересен е факта че те са задължителни в глобален мащаб....интересно как законодателя решава че едни неща са полезни, а други къде - къде по вредни се радват на завидна свобода...
Да, например цигарите.. :) На кутията им пише- Пушенето убива, но не са ги забранили още. В тая връзка и пистолетите убиват, но тях за забранили, което е дискриминация :D Никога няма да отменят слагането на колана (никога в обозримо бъдеще имам предвид).
old alfist
06-02-2010, 19:16
Гледам тук 2-3 човека са толкова сигурни в преценките си, че няма нужда някакви си закони да им казват кога да си слагат и махат коланите.
Не е лошо човек да има самочувствие, но това ми бие на самоувереност, която е лош другар понякога.
Вероятността да ти се случи нещо лошо с колан е по-малка отколкото обратното.
Защо употребата на "леки" наркотици е забранена, на кой преча като си пафкам джойнтче. Това е ограничаване на личната ми свобода???
Защо употребата на "леки" наркотици е забранена, на кой преча като си пафкам джойнтче. Това е ограничаване на личната ми свобода???
Ти какво работиш? Стана ми интересно.
А защо са забранени? Ми за да са по-скъпи.
Защото после ,като се качиш в колата ставаш опасен.
mirchozo
06-02-2010, 20:59
В глобален мащаб нещата са "сейфти фърст", докато при нас са поредната хранилка за гладните полисмени. Има толкова много абсурди че просто не мога да се убедя в противното.
Много си прав! Джойнта е безвреден и премехва стреса, което не се харесва на урудчетата, които управляват света и манипулират хорското съзнание. В Ямайка, докторите са безработни, ама това няма да го кажат в новините по БТВ.Колкото до коланите , нейде го бях написал, че причината са застрахователните компании, които изплащат много високи обезщетения при смърт на пътя. Не им вярвайте, че искали да спасят нечий задник, това са приказки за лека нощ. Абе те искат да намалят световното население, пък ние за кво говорим......де@ба и скапания свят, де#ба.......:naughty:
нали знаеш, че като смениш един символ, по никакъв начин не се брои за автоцензура?
...Тук говорим затова колко е безсмислени самото задължаване за неговото носене.Искам да ми се даде един пример с който да бъде оборено това.С какво това.че аз, ти, той или които и да е друг като не си слагаме коланите застрашаваме живота на уастник от движението?
...Странно е как така ще съм длъжен да го ползвам. Не приемам закон, който ограничава личната ми свобода, като пак казвам - неслагането на колан по никакъв начин не застрашава околните.
Добре де, тоя въпрос вече беше обсъден преди известно време, сега не мога да разбера забравихте ли примера или се правите, че го забравихте :) Ако в колата се вози някой друг (който се явява "друг участник в движението", както и "околен"), и ти си без колан си опасен за него. Ако сте един до друг (и двамата отпред или и двамата отзад) и колата започне да се обръща, можеш спокойно да паднеш върху него, а ако си зад него и той е пред теб с колан, при челен удар направо може да му откъртиш предната седалка от болтовете и да го пратиш в джама, въпреки, че е с колан. Тогава застрашавате другите участници в движението - когато не сте сами в колата.
Между другото скоро гледах по дискавъри няква история за катастрофа - возят се двама тираджии в тир, обръщат се, тоя който кара в момента е с колан, а другия до него е 120 кила и е без колан. И понеже тира пада на шофьорската страна, тоя 120 килограмовия осигурява на другия достатъчно счупени кокали :)
Истината е че при удар, незакопчаните за седалката не е ясно къде из купето ще летят и кой от останалите пасажери, ще пометат с тоя полет. А вероятността за полет в купето е много голяма - от конкретния удар зависи не дали ще летите, а в каква посока ще бъде ;)
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 10:03
лично аз като се кача и докато не си сложа колана се чуствам много гол и уязвим
а сега по някои неща, които четох по темата :
1. това, че си носил колан много лесно се доказва, защото колана оставя натъртвания на няколко характерни места и ако инцидента е бил достатъчно сериозен, че колана да би променил изхода , щеше да може да се установи дали го е носил :)
2. защо да не застрашава околните не носенето на колан ?
представете си следната ситуация - караш автоматик, набиваш спирачки БАМ главата във волана, изпадаш в безсъзнание, но пък още си на D и кракът ти е здраво върху педала на газта ... отма отнасяш нищо неподозиращ човек
3. нарушаването на личната свобода в случая е обвързана с твоето здраве и това на хората, които возиш, затова има правила за безопасност, просто има някои глупави хора, които ако не им го кажеш не се сещата... сега някой ще ми изтъкне и аргумента за еволюцията и как по-слабите губят в тази игра, ама еволюцията за съжаление ние сме й таковали такованката като сме почнали да сеем дръвье и зръно !
според мен е нужно да са задължителни
tipo1960
07-02-2010, 10:33
АБЕ КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ НА МЕН КАКВО ДА ПРАВЯ,ЩЕ СИ ПРАВЯ КАКВОТО ИСКАМ.И ТЕЗИ ГЛУПАВИ ЗАКОНИ КОЙ ГИ ИСМИСЛИ....ето това чувам по цял ден да се крещи на какви ли не места,и много ще ми е интересно да няма никакви закони и правила, и аз да мога да съм отгоре с кола и пуканки,и да гледам животното-човек как ще се държи примерно с друго животно-човек при някаква си определена ситуация ........:shocked::shocked::shocked:
firedragon
07-02-2010, 10:35
Четох,четох и какво разбрах:Всички са прави и няма такива,които грешат в тази тема.Коланите БЕЗСПОРНО са полезни,но както каза търтея не това е темата.Темата е защо са задължителни.След като целта е да има по-малко смъртни случеи логично е средставата,които могата да ги предотвратят да са задължителни.Интелигентните хора могат сами да направят избора дали да сложат или не,но идиотите не им стига сивото вещество за това и в този момент се намесва държавата(както трябва и да стане).За съжаление няма как да разберат идиот ли си или не като се качаш в колата и за това е задължително за всички.Абсолютно съгласен съм с танатос и търтея,че е ограничаване на личната свобода,но все пак мисля,че е за наше добро.
П.С:Аз си слагам колана,защото така съм възпитан и така ми е удобно.Ако съм без него имам чувството,че ще изпадна от седалката,пък и смятам,че в определен момент може да ми спаси живота.
---------- Post added at 10:35 ---------- Previous post was at 10:34 ----------
АБЕ КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ НА МЕН КАКВО ДА ПРАВЯ,ЩЕ СИ ПРАВЯ КАКВОТО ИСКАМ.И ТЕЗИ ГЛУПАВИ ЗАКОНИ КОЙ ГИ ИСМИСЛИ....ето това чувам по цял ден да се крещи на какви ли не места,и много ще ми е интересно да няма никакви закони и правила, и аз да мога да съм отгоре с кола и пуканки,и да гледам животното-човек как ще се държи примерно с друго животно-човек при някаква си определена ситуация ........:shocked::shocked::shocked:
Колега в момента ние сме си по законите на джунглата:по-силния побеждава.Закони в България,работещи,няма от много време и това е тъжното,но това е много друга тема.
tipo1960
07-02-2010, 10:49
Надявам се и ние да започнем да спазваме законите и най-после да спрем да сме маймуни,и вече няма да живеем в тази джунгла.В развитите страни се държат извън джунглата единствено със законите и супер големите глоби за тези които не ги спазват,иначе и там живеят същите маймуни като тук.
ФЕРАРИСТ
07-02-2010, 11:00
2. защо да не застрашава околните не носенето на колан ?
представете си следната ситуация - караш автоматик, набиваш спирачки БАМ главата във волана, изпадаш в безсъзнание, но пък още си на D и кракът ти е здраво върху педала на газта ... отма отнасяш нищо неподозиращ човек
Не мисля че все още стоково в колите се вграждат такива спирачки, дето да те лепнат на волава, че и в безъснание да те приведът......верно че има доста слаботелесни, ама чак пък....
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 11:02
Не мисля че все още стоково в колите се вграждат такива спирачки, дето да те лепнат на волава, че и в безъснание да те приведът......верно че има доста слаботелесни, ама чак пък....
айде бе, лично съм ставал свидетел на нещо подобно ;)
стига ти да държиш волана само с една ръка и те много силно ;)
Alfa_Eli
07-02-2010, 11:31
мисля че коланите са задължителни и необходими както на предните така и на задните седалки....аз лично слагам колан дори и да трябва да мина 50м....както карам и пасажерите да правят същото ,защото нося отговорност за тях и искам да са обезопасени до колкото е възможно...вярно е че каквото има да става ще стане с колан или без ..но съм на мнение че с колан определено ще се разминем по леко...и все пак най-вече трябва да караме със ВСИЧКИЯ СИ :)
Колана може да спасява живот, но и да го отнема при висока скорост. Извънградско винаги слагам колан, както и пасажера до мен, отзад коланите не се ползват, те дори са зад седалките сложени.
Колана в градски условия мисля, че е простотия лично за мен, извънградско нека задължават. Но нека го направят всеки сам да си решава да носи ли колан, но ако не го използва просто застраховката му да не важи. В америка мотористите не са задължени да носят каска, но при ПТП ако не е носил, застрахователната компания не покрива и цент.
Alfa_Eli
07-02-2010, 11:53
Колана може да спасява живот, но и да го отнема при висока скорост. Извънградско винаги слагам колан, както и пасажера до мен, отзад коланите не се ползват, те дори са зад седалките сложени.
Колана в градски условия мисля, че е простотия лично за мен, извънградско нека задължават. Но нека го направят всеки сам да си решава да носи ли колан, но ако не го използва просто застраховката му да не важи. В америка мотористите не са задължени да носят каска, но при ПТП ако не е носил, застрахователната компания не покрива и цент.
цент.[/QUOTE]
не знам...по желание?...но защо да се хабят животи само защото някой ги мързи..пречи им или пък се правят на гъзари...би трябвало колан да се слага от отговорност и за безопасност,а не само защото застраховката няма да покрие щетите ако си без колан....
Добре... понеже усилено се твърди, че темата била "ограничаване на личната свобода ли са коланите, при положение, че ако не си сложиш си опасен само за себе си", как ще коментирате факта, че ако не си с колан си опасен за останалите пасажери в същия автомобил?
Alfa_Eli
07-02-2010, 12:12
Добре... понеже усилено се твърди, че темата била "ограничаване на личната свобода ли са коланите, при положение, че ако не си сложиш си опасен само за себе си", как ще коментирате факта, че ако не си с колан си опасен за останалите пасажери в същия автомобил?
съгласявам се...в една кола ли сте делите една отговорност...при по-силен удар всеки хвърчи на някъде...ако е без колан може да нарани някои от другите пасажери ......
Нещо се изпуска аспекта при който пътник или шофьор без колан може директно да застраши чужд живот, заради полет из купето или загуба на контрол над автомобила при рязка маневра.
Коланите са задължителни щото това изнася повече на застрахователната и на осигурителната система.
По логиката трябва ли ... отиваме на - трябва ли да са задължителни и осигуровките, застраховките, профилактичните прегледи, годишните технически прегледи и т.н. - изобщо трябва ли да са задължителни социалните аспекти на едно общество.
Е примерите по света доказват, че държави в които се прави това са по успешни - скандинавските например.
Масата от хора няма достатъчно високо самосъзнание за да съществува без рамки... за съжаление.
И стига мърморили с/у коланите, направете нещо по въпроса с тия дето ползват коланите (заедно с куп други неща) за да ви доят и стрижат... ако искате от целия дърлеж да има и 1% полза.
DanewRomeo
07-02-2010, 14:38
Коланите СА задължителни. Има или няма нужда е субективна преценка. Ползването им е въпрос на ЛИЧНА (БЕЗ)ОТГОВОРНОСТ.
Kostadin`
07-02-2010, 14:42
Добре що като са задължителни в закона пише,че таксиджиите в рамките на населено място могат да не изолзват колани?С кво е повече от мене таксижията?
Добре що като са задължителни в закона пише,че таксиджиите в рамките на населено място могат да не изолзват колани?С кво е повече от мене таксижията?
Задружни са :hvala:
И си издействаха отстъпката - като имат клиент в колата да могат да карат без колани - със идеята, че риска от насилие/обир/завличане е по-голям от този от ПТП.
Друга тема е, че куките като цяло не ги закачат, та си карат без колани и когато нямат клиент (то пък една идея тъпоумна - да го слагат и свалят нон стоп).
Нещо се изпуска аспекта при който пътник или шофьор без колан може директно да застраши чужд живот, заради полет из купето или загуба на контрол над автомобила при рязка маневра.
Коланите са задължителни щото това изнася повече на застрахователната и на осигурителната система.
По логиката трябва ли ... отиваме на - трябва ли да са задължителни и осигуровките, застраховките, профилактичните прегледи, годишните технически прегледи и т.н. - изобщо трябва ли да са задължителни социалните аспекти на едно общество.
Е примерите по света доказват, че държави в които се прави това са по успешни - скандинавските например.
Масата от хора няма достатъчно високо самосъзнание за да съществува без рамки... за съжаление.
И стига мърморили с/у коланите, направете нещо по въпроса с тия дето ползват коланите (заедно с куп други неща) за да ви доят и стрижат... ако искате от целия дърлеж да има и 1% полза.
А, ей с това мнение съм напълно съгласен. С цялото :)
Като почнете да се хващате за тия подродности... Това с таксиджиите го въведоха скоро, след като намериха убит таксиджия. В случай, че го нападнеш, да може да избяга бързо, за това е направено. До колкото знам важи и за клиентите в случай, че таксиджията те нападне.
И с тоя въпрос "с кво е повече от мене" изглежда сякаш, разглеждаме като привилегия освобожаването от носене на предпазен колан, пък аз изобщо не виждам привилегированост в това да си мъртъв... въпреки, че ако е вярно, че задгробния живот съществува и е по-хубав, си е чиста привилегия да си без колан ;)
Kostadin`
07-02-2010, 15:02
Като почнете да се хващате за тия подродности... Това с таксиджиите го въведоха скоро, след като намериха убит таксиджия. В случай, че го нападнеш, да може да избяга бързо, за това е направено. До колкото знам важи и за клиентите в случай, че таксиджията те нападне.
Мда той си кара бавно,следи си пътя,а аз седя отзад,вадя един нож,забивам му го във врата и изскачам от колата,нека да бяга тогава....:balloon:
А
И с тоя въпрос "с кво е повече от мене" изглежда сякаш, разглеждаме като привилегия освобожаването от носене на предпазен колан, пък аз изобщо не виждам привилегированост в това да си мъртъв... въпреки, че ако е вярно, че задгробния живот съществува и е по-хубав, си е чиста привилегия да си без колан ;)
Питам щото си мисля че на пътя всички имат еднакви права и задължения,но явно бъркам...
а инструкторите по време на обучение защо им е разрешено да са без колани,ученика да не го нападне щото му е направил забелека за нещо ли?
Предлагам и каските да стаат задължителни за шофьорите на леки коли
Питам щото си мисля че на пътя всички имат еднакви права и задължения,но явно бъркам...
Предлагам и каските да стаат задължителни за шофьорите на леки коли
Ми по принцип си прав, че сме равни на пътя, ама за тяхното изключение, това е основанието. За интрукторите не знам така ли е и ако е така, не мога да ти кажа защо е направено. Вероятно щото трябва да е подвижен, да се пресяга да държи волана на курсиста и т.н. Все пак... не ми дреме особено, нито съм бакшиш, нито инструктор. За всички останали са задължителни.
И стига с тия неподходящи примери. Изобщо не можеш да сравняваш носенето на каска в лека кола и носенето на колан :)
Kostadin`
07-02-2010, 15:33
Ми по принцип си прав, че сме равни на пътя, ама за тяхното изключение, това е основанието. За интрукторите не знам така ли е и ако е така, не мога да ти кажа защо е направено. Вероятно щото трябва да е подвижен, да се пресяга да държи волана на курсиста и т.н. Все пак... не ми дреме особено, нито съм бакшиш, нито инструктор. За всички останали са задължителни.
И стига с тия неподходящи примери. Изобщо не можеш да сравняваш носенето на каска в лека кола и носенето на колан :)
Курсиста да не кара без ръце?Що да е мога,каската ще ми пази главата от наранявания?
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 15:34
Курсиста да не кара без ръце?Що да е мога,каската ще ми пази главата от наранявания?
сега разбирам защо си против пиенето на алкохол
Kostadin`
07-02-2010, 15:36
сега разбирам защо си против пиенето на алкохол
и би ли ми обяснил?
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 15:38
за да не стават обърквания ще го караме стъпка по стъпка
дългите изречения и въпроси могат да объркат читателите.
та почваме едно по едно
1. За или против си задължителното ползване на предпазен колан в кола ?
Kostadin`
07-02-2010, 15:39
та почваме едно по едно
1. За или против си задължителното ползване на предпазен колан в кола ?
Против.
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 15:45
Втори въпрос, преживял ли си поне една случка в живота ти, в която коланът да ти е спасил живота, или замалко да ти го е отнел ?
Kostadin`
07-02-2010, 15:48
Втори въпрос, преживял ли си поне една случка в живота ти, в която коланът да ти е спасил живота, или замалко да ти го е отнел ?
имам няколко случки в които за малко да гризна волана щото съм без колан,ама пак си карам без колан
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 16:00
имам няколко случки в които за малко да гризна волана щото съм без колан,ама пак си карам без колан
трети въпрос, диня виждал ли си как се цепи при 1000 кадъра в секунда като се удари с пръчка (примерно) ?
Kostadin`
07-02-2010, 16:00
трети въпрос, диня виждал ли си как се цепи при 1000 кадъра в секунда като се удари с пръчка (примерно) ?
не
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 16:02
не
ами намери си, горе долу това се случва като изхвърчиш от седалката и примерно фракнеш през прозореца или пъа главата ти попадне между предната греда и арматурното табло
общо взето се разпръсква в околността
следващ въпрос, желаеш ли да намалиш риска това да се случи с твоята глава ?
Kostadin`
07-02-2010, 16:09
ако ми е писано да удавя,няма да се обеся.....също тка ако ми е писано да свърша в автомобилна катастрофа,ни колан,ни нищо ще ме спаси...
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 16:15
ако ми е писано
i rest my case .....
между другото по тая твойта логика ако хвърчащото ти тяло се вреже в някой пешеходец знаачи ли , че той трябва да се почуства малко по-добре, че му е било писано някой цървул да не се закопче и да утрепе не само себе си ами и някой неволен свидетел нищонеподозиращ човечец
Kostadin`
07-02-2010, 16:19
i rest my case .....
между другото по тая твойта логика ако хвърчащото ти тяло се вреже в някой пешеходец знаачи ли , че той трябва да се почуства малко по-добре, че му е било писано някой цървул да не се закопче и да утрепе не само себе си ами и някой неволен свидетел нищонеподозиращ човечец
ако му е писано да бъде убит от летящ цървул без колан,доли ще съм аз или някой друг няма значеие.
Stoyan Georgiev
07-02-2010, 16:21
един мой обичан способ на изказване:
форумът на врачките, гадателките и поповете е натам ------->
tipo1960
07-02-2010, 17:56
та почваме едно по едно
1. За или против си задължителното ползване на предпазен колан в кола ?Какво значение има мнението на колегата,в закона си пише как трябва да е ,и на мен много неща не ми харесват, но не ми се живее в джунглата при маймуните.
Какво значение има мнението на колегата,в закона си пише как трябва да е ,и на мен много неща не ми харесват, но не ми се живее в джунглата при маймуните.
Е точно това била темата всъщност, до колкото разбрах аз поне: Дали тия дето са написали закона са били прави да го включат това правило вътре, или не са били прави :) Което за мене е най-абсурдното, точно за това правило да го мислим ОК ли е или не е ОК, при положение, че не сме единствената държава в която е така и е никоя друга не водят дискусии дали да го махнат от закона. Ама нали сме свободолюбиви... ограничавали ни личната свобода :) Пък явно има и някои религиозни или поне доста суеверни, които са на мнение, че закопчаването на колана е намеса в божиите дела... щото то като ти е писано ;) А не е хубаво с тия закони да вървим срещу провидението ;)
Furious 155
07-02-2010, 18:04
ако ми е писано да удавя,няма да се обеся.....също тка ако ми е писано да свърша в автомобилна катастрофа,ни колан,ни нищо ще ме спаси...не е баш така - ако ти е писано да ти се случи автомобилна катастрофа може да има разклонение за живота ти - с колан живее, без колан не. Може и обратното да е, все пак!
Баце ... я се загледай в някой учебен автомобил пък тогава ги коментирай. Ама да е с някой/я съвсем начинаещ/а.
Почти в 90% от времето едната ръка на инструктора шари по волана (понякога и по ск. лост).
Каската ... със свеждане до абсурд мога да ти докажа, че и в колата ти трябва, ама това са стари номерца.
Аз имам един навик-когато седна в кола да си сложа колана.Според мен тези колани и закони не са измислени случайно.
да ме задължават със закон да слагам колан е все едно да ме задължават да си нося пантофите в дома ми.
Когато започнеш да караш колата си в дома си, тогава изтъквай този довод! След като си на обществено място сред останалите участници в движението, ще спазваш законите, колкото и малоумни( в качеството си на какъв обаче ги окачестви като такива)са!
Аз, примерно, спазвам правилата. Което не пречи да се боря против тях, когато смятам, че са нередни.
Живко, кое му е нередното, пак да попитам?
Теориите за личната свобода ми ги спестете....
Нека започнем темата отначало! :hmm:
old alfist
08-02-2010, 12:36
Нека започнем темата отначало! :hmm:
E, те това е вече приказка - ще се рестартираме.
Mind_Control
12-02-2010, 11:22
Ще ти дам едно кръгче с жипа и ще разбереш
[/I][/B]
Айде де :) В гората съм съгласен, че не ти трябва, но при челен сблъсък, не виждал логика да са излишни.
AntiLuuP
12-02-2010, 13:32
До такава степен съм свикнал колана, че ако случайно за 20-30 метра карам без него ми е странно и некомфортно, и аз съм на мнение че помага поне на мен ми помогна!
Поради пълно неразбиране на темата и отместването й в посока дали коланите помагат, я заключвам.