Log in

View Full Version : Система за домашно видео-наблюдение...

ogi100
15-02-2010, 14:27
Здравейте колеги
преди няколко дни ми разбиха апартамента в Овча купел :-? , минали са си пичовете през пазачите, през заключената входна врата, през моята метална псевдо-врата и така....сега се снабдих с още една врата, скоро вероятно ще имам и хубав сот, но ми се ще в домашни условия и с по-малки инвестиции да си направя система за видео наблюдение. Идеята ми е да сложа една малка камерка над входната врата която да записва на някакъв хард-диск нон-стоп. Някой правил ли е подобно нещо или евентуално да има познания та да даде малко акъл...каква камера, колко хард, какво още ще ми трябва и други подробности... благодаря предварително
Поздрави

Pepo
15-02-2010, 14:39
Като слагаш СОТ, направо им поискай и видеонаблюдение.

ogi100
15-02-2010, 14:42
Като слагаш СОТ, направо им поискай и видеонаблюдение.
много ще ми оскъпи системата, искам ако мога да го направя с подръчни средства от обикновен компютър като свържа камерка към него...нещо такова...

tanatos
15-02-2010, 14:54
В къщата имам система с 8 камери и си спомням с окабеляването, монтажа, платката за PC-то ми излезе към 1600 лв. Мисля, че има възможност да си го направиш и с нормална PC usb камера и софтуер от нета. Незнам кое ще е по изгодно за теб, дали да си вземеш платка и камера за наблюдение или USB камерка.

Kuku
15-02-2010, 15:24
Понеже и мен горещо ме интересува подобен въпрос, бих искал да попитам, как всъщнос може да помогне тази камера и конкретно записа от нея, ако крадците откраднат и компютъра, върху който е записано видеото?
Или ако видеото се записва на устройство с различно местонахождение, например, камерата в офиса записва в компютъра удома през интернет, но крадците просто отрежат кабела за интернета, преди да влязат?
Като цяло въпроса ми е, какво точно може да гарантира подобно видеонаблюдение?! :hmm:

ogi100
15-02-2010, 15:29
Понеже и мен горещо ме интересува подобен въпрос, бих искал да попитам, как всъщнос може да помогне тази камера и конкретно записа от нея, ако крадците откраднат и компютъра, върху който е записано видеото?
Или ако видеото се записва на устройство с различно местонахождение, например, камерата в офиса записва в компютъра удома през интернет, но крадците просто отрежат кабела за интернета, преди да влязат?
Като цяло въпроса ми е, какво точно може да гарантира подобно видеонаблюдение?! :hmm:
Ами не може да ти гарантира нищо...идеята ми е да е пред вратата за да видя ако някой се мъчи да влиза и не успее, да видя кога дошъл, колко пъти е идвал...евентуално кой е....затова идеята ми е да е вътре, само мини-камерката да е отвън....иначе ясно че ако влезе вътре вероятно ще гепят харда или там на каквото се записва. Иначе то ако влезе някой до вътре вече ще "разчитам" на СОТ-а...и евентуално на застраховка

tanatos
15-02-2010, 15:40
Въпроса е хубав.В случая на колегата говорим за нещо като видеодомофон с постояно включена камера която записва,той ще си има и СОТ.Камерата очевидно не му трябва за да го пази, камерите не пазят :) За охраната на по сериозни обекти, нещата са малко по различни.

Pastora
15-02-2010, 15:50
Колега, чувал съм за камери с опция да се пускат при отваряне на врата и да се следят онлайн през сървър в нета, като при активация само да записват или при движение. Може дори да следиш винаги какво става в апартамента ти. Провери за шпионско оборудване в нета и веднага ще ти излезнат сайтове в бг.

cyberhill
15-02-2010, 15:53
Както и че може да прави back up на отдалечен компютър...

Kuku
15-02-2010, 16:18
Да, и аз питам за нещо подобно - просто ми е интересно, дали си струва подобна инвестиция, при наличието на СОТ, решетки и прочие :roll:
Другото кето се сещам - камерата трябва да бъде скрита, защото всеки който види, че в помещението има видеонаблюдение ще бъде максимално подготвен и става още по-лошо за собственика на жилището!
А ако става въпрос само за видеодомофон, то има такива звънци с вградени камери в тях и екран вътре в коридора, към който може да се направи записвачка ;)

BO
15-02-2010, 16:31
Застраховка домашно имущество му се нарича.
СОТ са само за сплашване. Ако крадеца види СОТ лепенката ще отреже много лесно сигнала. Пак говорим за подготвеност.
В другия случай просто си застраховаш всичко ценно + пожари, наводнения и каквото се сетите и в крайна сметка годишно излиза по-евтино от колкото годишната СОТ такса.

tanatos
15-02-2010, 16:36
Е те това си е отдалечени наблюдение. Remote система..Може да си гледаш дома или офиса от която и да е точка.За вкъщи има ефект да си наблщдавам кучетата, а в склада да следя работници, бусове, камиони.Удачно е, зависи с каква цел ще се ползва.

Kuku
15-02-2010, 16:40
Има застраховка на имущество срещу 44лв. на година за 30'000лв. застрахователна сума.
За 25'000лв. е застраховано жилището срещу пожар, природни бедствия и прочие.
За 3'000лв. е застрахована черната техника в жилището.
За 2'000лв. се покрива гражданска отговорност към съседите ;)
Аз лично имам такива застраховка на всички имоти, защото алтернативната застраховка струва около 5 пъти по-скъпо :?

ogi100
15-02-2010, 16:44
Има застраховка на имущество срещу 44лв. на година за 30'000лв. застрахователна сума.
Аз лично имам такива застраховка на всички имоти, защото алтернативната застраховка струва около 5 пъти по-скъпо :?

Мерси за съвета, застраховка ще си направя. Камерката ще е само една екстра...просто ако някой дебне или се опита да отключи и не успее, да знам че се е случило такова нещо...

Доко
15-02-2010, 16:58
Видеонаблюдение е хубаво, но служи само за ориентир при евентуален инцидент за полицията, спомага за издирването на извършителите. За целта трябва да е по качествена система, хубави камери се намират между 60-100 euro, платка за компютър около 60 euro с опция за дистанционно наблюдение. Естествено може да си сложиш една web cam но само ще виждаш силуета на крадеца. Приципно си е хубава екстра, особенно ако наблюдаваш и online. :coolio:

Mind_Control
15-02-2010, 17:03
300 лв струва специално устройство с харддиск, което има няколко входа за камери. Камерите са ти още към 50 лв всяка. Окабеляване, настройка на системата са отделно.

proper
15-02-2010, 17:05
Това, което най-много ми харесва, като решение е следното:

на скрито место...примерно над окачения таван или зад гипсокартон ако има някъде, може да си сложите компютърна кутия с размер една педя (микро фактор) и само HDD-ове и WiFi карта (служи ви за сървърче). Единствената връзка с основния комп. е wifi и това малко сървърче служи само за архив и там пише софта на камерата.
Там се пази, както видеото от камерата, така и по ценните Ви файлове, защото открадването на самия компютър е по-малката болка понякога, а загубата на ценни за вас файлове, снимки и видео е къде къде по-голяма.

Понеже Wifi е доста несигурно и лесно се смущава (и пробива сигурността ако сме откровенни) добра опция е "lan" картата да е през ел.мрежата, така или иначе се пуска ток до скритото компютърче. От няколко години тествам такава мрежова карта през ел.мрежата и никога не е отказала.
Отделно интернета ми идва по оптика, но не през "вратата" на къщата, а от друго място, за да не го резнат.
През SIP (сетва се лесно) нагласяте, ако желаете компютъра да ви звънне...ако звънне значи нещо става вече и не е за добро, но може евентуално да пуснете едно говорителче и да симулирате активност зад вратата...... опции има, да не се налага само.

Това съм го виждал по проекти западни за домашни системи за забавление и сигурност и смятам лятото да го направя след ремонта, набавил съм си всичко иначе.

Kuku
15-02-2010, 17:19
В този ред на мисли, аз съм виждал компютър служещ само и единствено за видеонаблюдение, който беше умишлено даден на късо и буквално изпепелен :?

tokata_pz_flex
15-02-2010, 17:24
Тези въпроси за видео наблюдение към alfatras и DiStefano това работят хората :)

proper
15-02-2010, 17:26
В този ред на мисли, аз съм виждал компютър служещ само и единствено за видеонаблюдение, който беше умишлено даден на късо и буквално изпепелен :?

:) ако е откриваем...много ясно, че крадеца ще му види сметката....затова се "вгражда" и достъп до него освен при повереда, няма...

BO
15-02-2010, 17:35
И какво правим ако само телевизора ти струва 2000 лв. и лаптопа ти струва още 1500лв?
Общо взето сумите са реални на всички застраховани неща в един апартамент + реална застраховка на жилището на пазарни цени и застрахователната ми премия е около 200лв на година. Това прави по-малко от 12 месечни такси за СОТ!

Nimi
15-02-2010, 17:37
И аз с това се занимавам... СОТ и Видеонаблюдение.

Софтуера на всяка една платка за видеонаблюдение има функция за дистанционен достъп. Ако става дума само за една камера и най-елементарната платка би свършила работа... има едно малко неудобство... компа на който ще е платката трябва да седи постоянно включен. По-добрия вариянт е външно цифрово видео (DVR) който да прави записите. Неприятното е, че мрежовите DVR-и не са чак толкова евтини.
Според мене най-неприятното е криенето на самата камера. Останалото е елементарно.

Вече има и достъпни мрежови (IP) камери. Хубавото при тях е, че може сигнала им да се записва на няколко места едновременно. По друг начин стой въпроса обаче с криенето на IP камера...

Kuku
15-02-2010, 17:39
Влади, друго имах предвид - не е нужно да откриват компютъра или твърдия диск, а само кабел по който да пуснат ток и да унищожат всичко вътре ;)

ВО, те ти изплащат 3000лв. и не ги интересува, колко ти струва телевизора, компютъра, домашния телефон и прочие ;)
Освен това, ако ти си купил телевизор за 2000лв., то той не струва толкова у вас, а в магазина.
Да не говорим, че масово телевизорите на хората са с цена около 1000лв.
Застраховката е сметната така, че да ти помогне максимално на приемлива и достъпна цена, а не да си на печалба от нея :)

tanatos
15-02-2010, 17:44
И какво правим ако само телевизора ти струва 2000 лв. и лаптопа ти струва още 1500лв?
Общо взето сумите са реални на всички застраховани неща в един апартамент + реална застраховка на жилището на пазарни цени и застрахователната ми премия е около 200лв на година. Това прави по-малко от 12 месечни такси за СОТ!

Винаги има уловка в тея "ефтинките" застраховки. Всеки си прави преценката какъв му е имота и какво има в него, съответно и как да го застрахова. Естествено, че ако имаш техника за 10к у вас, няма да си направиш таква зстраховка.Но ако наистина черната ти техника е за около 2-3к какво лошо пък има..

не е нужно да откриват компютъра или твърдия диск, а само кабел по който да пуснат ток и да унищожат всичко вътре

ам ако е нямал и елементарна защита за подобни неща, как няма да изгори.

Kuku
15-02-2010, 17:50
Това имам предвид - не може просто да вземеш еди-какво-си и да стане работата!
То може де, ама.... после гледаме умно :hmm:

Bodom
15-02-2010, 18:19
Аз пък в една бивша квартира си бях направил собственоръчна ситемка за "наблюдение" на жилището, която се състоеше от стар комп/съръвр/ в гардероба, датчик на входната врата вързан към компа и микрофон. До камера не бях стигнал още. Софтуера си го писах сам, ама така и ме домързя да го довърша и не видя завършен вид системата никога.
Идеята ми беше, понеже на работа вися нонстоп на компютър - да следя в реално време за отваряне на входната врата и да мога да чуя и/или видя какво става там.
Резултата беше изпадането ми в пълна параноя. Няколко пъти съм търчал до вкъщи, когато загубя връзка със сървърчето ми или домашния компютър. Логове пазех само на датчика на вратата за отваряне и затваряне.

Абе цялата мисия беше обречена на неуспех заради лошия интернет, който ползвах...

detelazurno
15-02-2010, 20:13
Варианти много. Най-смислено и завършено в категорията "непретенциозна система" е предложението на proper. Аналогична е системата с DVR и IP камера. Но за изискванията. които имаш няма смисъл от каквато и да било система поради факта, че е напълно безмислена. Иначе евтино видеонаблюдение няма.

Nimi
15-02-2010, 20:22
detelazurno DVR с аналогова камера !

Мрежовите DVR-и съвсем не са евтини.

Ето ви линк към една евтина IP камера но трябва да се има в предвид, че не вижда добре при слабо осветление (да не кажа никак)... все пак е само 75лв.

http://77.71.8.228:82

ID: demo
Pass: demo

Само с IE !

По-хубава и съответно по-скъпа можете да видите на:

http://77.71.8.228:83 (http://77.71.8.228:82)

Само с IE !

detelazurno
15-02-2010, 20:26
detelazurno DVR с аналогова камера !

Мрежовите DVR-и съвсем не са евтини.

Ето ви линк към една евтина IP камера но трябва да се има в предвид, че не вижда добре при слабо осветление (да не кажа никак)... все пак е само 75лв.

http://77.71.8.228:82

Само с IE !

Не, аз нямах предвид да се комбинират DVR с IP камера. Просто ги изборих като отделни компоненти.
Иначе точно това им е проблема на евтините камери. Не са за всякакви ситуации, а като комбинираш хубава камера с всички останали джунджурии за уж непретенциозна система и то става една цифра.....

ogi100
16-02-2010, 09:19
Благодаря за идеите, колеги. Вече имам насока, трябва само да доизчистя някои детайли. Попринцип нямам намерение да наблюдавам нон-стоп, просто е безмислено напрежение това и както спомена Bodom - може да доведе до параноя. Ще опитам все пак да реализирам нещичко.
Благодарско още веднъж на отзовалите се

BO
16-02-2010, 09:40
ВО, те ти изплащат 3000лв. и не ги интересува, колко ти струва телевизора, компютъра, домашния телефон и прочие ;)
Освен това, ако ти си купил телевизор за 2000лв., то той не струва толкова у вас, а в магазина.
Да не говорим, че масово телевизорите на хората са с цена около 1000лв.
Застраховката е сметната така, че да ти помогне максимално на приемлива и достъпна цена, а не да си на печалба от нея :)
Ами точно с тази цел не съм си правил застраховката на "стандартната" рекламна цена от 44лв както ти разправяш.
Аз съм подписал нещо като пълно каско при колите. Нали знаеш, че и при тях си има клауза А, клауза Б и т.н. според това, което покрива.
За тази цел съм си дал и фактурите и серийните номера на всички уреди, които съм застраховал на реалната покупна цена. Естествено, че ако нещо стане сигурно ще ме врътнат с нещо от рода на овехтяване или от този род, но както казах всичко ще бъде максимално близо до покупната цена. Застраховал съм си дори и печката и пералнята примерно :)

Kuku
16-02-2010, 10:27
ВО, чакай сега, това за което аз говоря е мааааалко по-различно, защото 44лв. не е "стандарт", а е НАЙ-скъпия вариант на тази застраховка ;)
Продукта е направен точно по този начин, с единствената цел да покрие основните нужди на масовите потребитали, а не да ти вземат пари за застраховка на микровълновата, сешоара, епилатора и абсорбатора, които са ти последна грижа, ако ти падне блока и крадците ги подминават все едно са зазидани в стените :?
Ако седнем и посмятаме малко, ще се убедиш, че в 70% от жилищата на българските граждани няма интересна за крадците техника на стойност над 3000лв. и с тази застраховка се търси привличане именно на масовия потребител ;)
Естествено, че има изключения и много хора си купват телевизори, домашно кино, стерео уредби и компютри за много пари, но както е казал поета: "Имаш крава - пиеш мляко. Нямаш крава - пиеш бира!" :crazy:

BO
16-02-2010, 10:39
ВО, чакай сега, това за което аз говоря е мааааалко по-различно, защото 44лв. не е "стандарт", а е НАЙ-скъпия вариант на тази застраховка ;)
Продукта е направен точно по този начин, с единствената цел да покрие основните нужди на масовите потребитали, а не да ти вземат пари за застраховка на микровълновата, сешоара, епилатора и абсорбатора, които са ти последна грижа, ако ти падне блока и крадците ги подминават все едно са зазидани в стените :?
Ако седнем и посмятаме малко, ще се убедиш, че в 70% от жилищата на българските граждани няма интересна за крадците техника на стойност над 3000лв. и с тази застраховка се търси привличане именно на масовия потребител ;)
Естествено, че има изключения и много хора си купват телевизори, домашно кино, стерео уредби и компютри за много пари, но както е казал поета: "Имаш крава - пиеш мляко. Нямаш крава - пиеш бира!" :crazy:
Да де, ама не мога на 100% да схвана идеята на мнението ти срещу моето. Тоест казваш, че няма такава застраховка, или казваш, че не си струва или и аз не знам какво.
Аз само искам да кажа, че е много по-далавера да си направиш "пълно каско" за жилището, вместо да плащаш на СОТ да те пази. Ако нещо стане и примерно само ти разбият вратата за 500лв разходи, СОТ свирне и крадеца избяга, пак си с годишна такса на СОТ назад и отделно на всичко си с 500лв назад за нова врата, ключалка или там каквото трябва. Отделно, че получаваш "бонус" за евентуалните проблеми, които ще се дадат и до някъде пари за тях. Това е като с автомобила - всеки си мисли, че няма да му се случи да му го откраднат, ама ако му го откраднат и дори и 50% да му възстановят парите пак си щастлив. Особено при по-скъпите такива.
Аз предпочитам вместо да дам годишна такса на СОТ да ме пазят да знам, че ако стане земетресение или ме окрадат или ме запалят ще си възстановя доста от парите. СОТ нищо няма да направи, освен да загубиш техниката, която са ти сложили в апартамента и да трябва да купуваш нова, след възстановяването от пожар например.
Аз предпочитам вечер като ми се скъса гъвкавата връзка на пералнята например, застрахователите да дойдат и да си платят всичко на съседите отдолу аз да не се занимавам с нищо, да си нямам проблеми и всичко да им се възстанови до колкото е възможно. И това го получавам срещу месечната такса на СОТ, която не плащам а я инвестирам в друг вид услуга.
Просто трябва да се замислим над тези неща.
Ако имах средства и да не ми се налага да избирам, сигурно и СОТ щях да си пусна, ама както се казва гледаш си интересите, сравняваш, правиш анализи и преценяваш кое е най-доброто, което може да получиш за парите си.
За това повдигнах темата за застраховки вместо да слагаш камери и т.н.
Защото всеки не си дава сметката колко много материал е това да гледаш записи и да преценяваш. Всеки си мисли, че едва ли не ще светне някаква червена лампа на някой, който се бил заглеждал във вратата или от този род.
Кел файда като видиш кой ти е откраднал покъщината, за която си събирал пари и ти е била открадната.
Ама както казах дори и няма да видиш кой ти е откраднал вещите, защото няма да имаш възможността да провериш всичко поради доста причини.

Kuku
16-02-2010, 10:46
Не сме се разбрали, явно ;)
Абсолютно съм съгласен, че вместо СОТ, е по-добре да има застраховка, а най-добре е и двете, ако позволяват финансите ;)
Има смисъл от застраховките и то голям, ОБАЧЕ ми прави впечатление, че българина е странна птица - застрахова си колата задължително, чуди се как да си опази жилището и вещите, ОБАЧЕ не си прави застраховка живот, нито медицинска застраховка, нито пенсионна застраховка - че кое е по-важно от здравето и живота?! :?

ogi100
16-02-2010, 11:02
Не сме се разбрали, явно ;)
Абсолютно съм съгласен, че вместо СОТ, е по-добре да има застраховка, а най-добре е и двете, ако позволяват финансите ;)
Има смисъл от застраховките и то голям, ОБАЧЕ ми прави впечатление, че българина е странна птица - застрахова си колата задължително, чуди се как да си опази жилището и вещите, ОБАЧЕ не си прави застраховка живот, нито медицинска застраховка, нито пенсионна застраховка - че кое е по-важно от здравето и живота?! :?
Мдаааа, така е за съжаление.
В моя случай е много болезнено, защото срещата със застрахователката и огледа за инсталация на СОТ системата ми бяха насрочени за понеделник, а в четвъртък преди това ми разбиха апартамента...просто за няколко дни стана сакатлъка. При това нито на застрахователя нито на момчето от СОТ бях казал за какъв адрес става дума, тоест - изключвам ги като заподозрени...

raiders
16-02-2010, 11:22
Не мога да не взема отношение щом стана дума и за застраховане, няма как и аз съм разбиван, апартанет, кола, вилата ни, но конкретно за застраховка домашно имущество избора е голям, най-добре е да имате застраховка, сега варианта стандартна полица само като суми отразени също става, но за мен истинската и изпипана застраховка е това което каза колегата BO, сигурен съм, че става въпрос за ДЗИ, но това не е толкова важно, човек решил да си прави и да дава пари иска да знае и какво получава като условия, да сега не съм средно статистически щом в моята стая имам уреди за повече от 3 000лв., но поне съм спокоен, ако са закупени и застраховани до 1г. цената по касовата бележка е и сумата за която са застраховани на 100%, всяка следваща година има овехтяване и % от тази цена, да записват се марка, модел, сер. номер, за съжаление съм се възползвал два пъти и не е имало проблеми с изплащането, така, че това е едно добро решение и не много скъпо, но зависи кой клаузи са избрани, може да е на вноски.

СОТ е хубаво нещо, но тук трябват още пари, ако имам възможност няма да се замислям и ще сложа.

За видео наблюдение съм съгласен, няма да помогне много, но при тези технологии сега, където можеш дистанционно да следиш и виждаш какво става в дома ти бих се възползвал и аз, скоро ще ми се наложи и на мен да проучвам кое, как и колко струва така, че темата ще ми е интересна и дано колегата сподели колко му е излезнало всичко и дали е доволен от резултата.

Успех.

Bottata
16-02-2010, 12:20
напълно нормален си е.
Аре пробвай се да не си застраховаш новата кола.
Първо НЕ Е ВЪЗМОЖНО(ако не е твоя - на лизинг) и второ ще страдаш много. Гарантивам ти, че за 1 месец макс ще ти я откраднат - където и да я държиш.
за какво да си застрахова живота - никаква далавера няма - има НИКАКВА доходност от застраховки, българина си е беден в 90%, за кво да дава кинти в нещо в което няма грам ДАЛАВЕРА!

Kuku
16-02-2010, 12:42
Така е.... a утре може и българина да го няма или поне част от него, ама какво от това, нали колата е добре и има телевизор :lol:

Stoyan Georgiev
16-02-2010, 14:54
а па тея сот-ове са мега комична ситуация

на 4 места имаме и една вечер влизам в единия офис, ама обърках паролата

раздрънча се кат животно, не можеше да се стои, след 1 минута звънят на СТАЦИОНАРНИЯ ТЕЛЕФОН в офиса

сот: - здравейте, от охранителната фирма сме
аз: - добър вечер
сот: - има ли някакви проблеми ?
аз: - не всичко е наред
сот: - ок, добре, защото алармата се е активирала и искахме да проверим дали всичко е нормално.
аз: - всичко е точно
сот: - ок, лека вечер

в тоя момент аз затварям и осъзнавам какво се е случило....

дори не е смешно, а невероятно трагично

Bonev
16-02-2010, 15:16
а па тея сот-ове са мега комична ситуация

на 4 места имаме и една вечер влизам в единия офис, ама обърках паролата

раздрънча се кат животно, не можеше да се стои, след 1 минута звънят на СТАЦИОНАРНИЯ ТЕЛЕФОН в офиса

сот: - здравейте, от охранителната фирма сме
аз: - добър вечер
сот: - има ли някакви проблеми ?
аз: - не всичко е наред
сот: - ок, добре, защото алармата се е активирала и искахме да проверим дали всичко е нормално.
аз: - всичко е точно
сот: - ок, лека вечер

в тоя момент аз затварям и осъзнавам какво се е случило....

дори не е смешно, а невероятно трагично

Пълна пародия!!!

Kuku
16-02-2010, 15:47
Мен нали ме обраха преди две нови години.... със СОТ!

DJ Vladic
17-02-2010, 03:03
Доста интересна тема. КОлегата Swapper тази есен се канеше да си вземе за вилата система със сим карта и датчици (не помня дали си я активира). Датчиците не са сензорни защото е ясно че може мишле да влезе във вилата и да побърка сензорите. СИстемата работи мноо просто.Като се отвори врата датчиците веднага пращат сигнал към системата която веднага праща СМС на номер зададен предварително. После той си решава на кого да се обажда и кво да прави. Винаги можеш да звъннеш на 166 и да кажеш че си съсед и виждаш как обират вилата на съседа. Същото можете да приложите и вие колеги :)

Kuku
17-02-2010, 11:12
Това са магнитни датчици, колега.
Магнитните датчици сами подсказват с името си, как могат да бъдат неутрализирани ;)

alfatras
19-02-2010, 18:21
момци всичко може да се направи в днешно време въпросът е колко сте готови да платите за това8-)

nhg
22-02-2010, 09:29
момци всичко може да се направи в днешно време въпросът е колко сте готови да платите за това8-)

Най-смисленото мнение по темата досега!
Нека колегата да си каже конкретните изисквания (заданието) и после може да се дискутира за всичко останало....