View Full Version : Замръзнала скоростна кутия или повреда?
Mind_Control
16-02-2010, 15:15
Днеска сутринта се качвам в колата, и не мога да изключа от първа предавка. Викам си бре, какво стана. Поръчках малко и се изключи, но не се усещаше хлабината на 0-левата предавка. Запалих, тръгнах на първа (пак много трудно влезе, но без да издава звуци), после втора посмъртно не искаше да влезе. Но 3-та и 5-та бяха ОК. 4-та и задна също не искаха да влизат. Покарах 10 километра и положението не се оправи. Оставих колата и след около 2 часа, като се качих нямаше проблеми, все едно нищо не е било.
Моята теория е, че нещо е замръзнало. Други предположения да имате?
tokata_pz_flex
16-02-2010, 16:43
Кое да замръзне в скоростите ? Маслото ? Колелата ? Според мен е изключено ... Погледни под манщона на скоротсния лост да не се е строшила пластмасата или да се е разместила , и за това да става така .
Mind_Control
16-02-2010, 16:49
Кое да замръзне в скоростите ? Маслото ? Колелата ? Според мен е изключено ... Погледни под манщона на скоротсния лост да не се е строшила пластмасата или да се е разместила , и за това да става така .
Ще го погледна после. А иначе си мислех някой от лостовете да не е замръзнал. Незнам какво й е устройството точно и от къде минават. Но след 2 часа престой започна да превключва без напъни.
tokata_pz_flex
16-02-2010, 16:52
Интересна работа ... аз освен с тая пластмаса , други проблеми не съм имал . Погледни я , може някое парченце от нея да се е строшило и да е заседнало . Колегите да кажат и те какво мислят :)
ами ако не си сменял маслото може и от това да е. по принцип е 80в90 и си е гъсто ,ако е старо може и на грес да е станало :crazy: почни от него и си сложи 75в90.
Жилата замръзват, не се шашкайте а чакайте по топло време.
Жилата замръзват, не се шашкайте а чакайте по топло време.
И аз мисля,че това е верния отговор.В конкретния случай е замръзнало само едното и за това са се включвали само 1,3 и 5.
Жило. Замръзват пущините. Ти по-добре огледай къде е скъсано маншонче, та влиза вода.
Жило. Замръзват пущините. Ти по-добре огледай къде е скъсано маншонче, та влиза вода.
Точно! Аз го имах същия проблем само че до 1-2 мин се оправяше. Смених единият маншон, който беше спукан и нямах грижи повече.
Mind_Control
16-02-2010, 22:30
ами ако не си сменял маслото може и от това да е. по принцип е 80в90 и си е гъсто ,ако е старо може и на грес да е станало :crazy: почни от него и си сложи 75в90.
Сменяно е маслото скоро :)
Най- вероятно са тия жила.. Ама сутринта преди да се размрази си представях как влизам вътре с една скоростна кутия :D
Тук в Русе при интензивно каране на сняг и температури около -15 градуса, доста зор виждам докато раздвижа замръзналия си лост :)
pisa_misho
16-02-2010, 22:41
Здравейте и от мен.Колега както каза Tonov,провери къде е скъсано и ти влиза вода от локвите,оправи го и всичко ще е о.к.,в интерес на истината на мен ми го прави този номер когато е много студено-включително и тази сутрин.Не можах да включа задна та се наложи да заобикалям бая за да тръгна в желаната посока,но след като се постопли всичко се оправи.Аз също със зор изключих 1.
то май всички го имаме тоя проблем със скоростите и студа. Аз се бях уплашил да не е съединител, синхронизатор и какво ли още не ми мина през ума, но явно е маслото и тия жила. и при мен е така докато е студено първа и втора няма включване. особено ако се изрежа до към 4-5 000 оборота и от първа на втора е кошмар. хъркат тигрите отдолу в скоростите...ама...тръпката да караш Алфа:-D
И аз мисля,че това е верния отговор.В конкретния случай е замръзнало само едното и за това са се включвали само 1,3 и 5.
Според мен е замръзнало едната половина ход на едното жило,защото.Едното жило командва предавките напред и назад,а другото наляво и надясно.
alfaromeofen
19-02-2010, 10:51
Не знам точно как е устройството и предаването на движение в скоростите, но интересно е защо е със жила а не със щанги примерно (извинете ме за коментара, ако не е на място и бърка темата ;) ):pokey:
то е със щанги в скоростната ама те се управляват от жилата. така е направено за да не се пренасят вибрациите от скоростите към лоста само че ефекта е все едно държиш тояга :tooth:
alfaromeofen
19-02-2010, 20:56
А то хубаво са го измислили, ама май нещо не са го доизкусурили.Иначе за тояга не знам :bouncing_smiley: ,ама друго си е да хванеш на опела дървото и да започнеш да бъркаш лютеницата .. :spiteful: