PDA

View Full Version : Какви коли купува българинът в последните години?

kilara8
23-02-2010, 18:39
За последните 5 г. у нас са продадени 207 585 нови леки автомобили, сочи справка на Profit.bg.

Но кои са най-продаваните марки за този период?

Начело по продажби за периода 2005 - 2009 г. са Toyota и Peugeot, успели да реализират по над 20 хил. броя. Следват Opel и Ford с продажби от 18 370 и 17 666 коли.

Още четири марки могат да се похвалят с продадени над 10 хил. автомобили за периода. Това са Volkswagen, Citroen, Skoda и Dacia.

В топ 10 попадат още Renault и Chevrolet, реализирали съответно 9597 и 9536 леки коли.

Марките от топ 20 пък държат общо 90.8% от пазара на нови автомобили за изминалите пет години.

Тук попадат още Mercedes, Nissan, KIA, Fiat, Lada, Mitsibishi, Suzuki, BMW, Mazda и Audi.

№ Марка Общо
1 Toyota 20759
2 Peugeot 20094
3 Opel 18370
4 Ford 17666
5 Volkswagen 14853
6 Citroen 14208
7 Skoda 13583
8 Dacia 10465
9 Renault 9597
10 Chevrolet 9536
11 Mercedes 5339
12 Nissan 4479
13 KIA 4456
14 Fiat 4426
15 Lada 4179
16 Mitsibishi 3938
17 Suzuki 3615
18 BMW 3283
19 Mazda 3059
20 Audi 2615

Погледнете дори в топ 20 ни няма. Това си е направо трагедия, не съм очаквал толкова зле да е. Дори това чудо KIA е в класацията:cry::question::question:

nightroller
23-02-2010, 18:59
...

Погледнете дори в топ 20 ни няма. Това си е направо трагедия, не съм очаквал толкова зле да е. Дори това чудо KIA е в класацията:cry::question::question:

Хн... че кога Алфа Ромео са били в топлиста по продажби :) същото важи за Jaguar и мноо други ;) кво лошо има тука :):)

ФЕРАРИСТ
23-02-2010, 19:02
Голямо важно, да си вървят колиците харно, пък ако ще и на последно място да сме........ДАчия била незнам си къде......аз като мине дачия покрай мене не се заглеждам в нея......

ReLeFNIQ
23-02-2010, 19:07
Алфа е екзотика не масов автомобил, нали затова сме уникални , нима искате всяка втора кола да е алфа, ще се загуби страстта...

fred
23-02-2010, 19:49
Българинът купува по принци евтино:wc:

S_G_M
23-02-2010, 19:55
Да в Бургас се карат доста алфи , но като цяло имам наблюдение , че се търсят коли до към 3-5 к лева. А колеги от форума се вижда ,че си бартеросват колите за по-евтини даже.

AlfaFen145
23-02-2010, 20:01
..напоследак,много мой колеги,познати и приятели си купуват коли!Мога да кажа точно,с едно изречение какво търсят те!
"да харчи малко,да се подържа евтино и да не е много скъпа"..
нека сами си направим увода ,за каква кола става въпрос :)

santo_traficante
23-02-2010, 20:02
Пежо са напред заради баничарките и микробусите

Stoyan Georgiev
23-02-2010, 20:16
ми то с 60-70 коли на година ... къде да се бутат там .. ;)

не видях реклама и имидж мейкинг от дилъра на алфа ромео, какви продажби очакват ?

Мммм в Бургас специално Алфи се карат доста.. Само на нашият паркинг има 4 мисля

и то все хубави екземпляри смея да заявя :)

raffaello
23-02-2010, 20:17
българинът от началото на ДЕМОКРАЦИЯТА е все в криза, но от 1 година насам положението му никак не е оптимистично и всеки си кара старата количка, стяга я с каквото може, а за ново попълнение в автопарка или не се мисли въобще или се търсят най-масовите марки с най-добрите ценови предложения

Stoyan Georgiev
23-02-2010, 20:17
нека сами си направим ИЗвода

;)

tanatos
23-02-2010, 20:22
ми то с 60-70 коли на година ... къде да се бутат там .. ;)

не видях реклама и имидж мейкинг от дилъра на алфа ромео, какви продажби очакват ?

и то все хубави екземпляри смея да заявя :)

Аааа аз не не така :):) не си пътувал от Бургас за Варна, има билборд на Алфа :):):):) Маркетинга е моЩен..

А иначе да не е офф топик..що си мислите.че като някакъв продукт се харесва (в случая Алфа Ромое), непременно ттрябва да е в челните позиции.То и Ролс Ройса се харесва ама...

rusiq86
23-02-2010, 20:28
Абе дано не се продават много алфи, тъкмо няма да се пълнят улиците с тях. Боли ме кой е първи в класацията, това за мене нищо не значи!

morfius
23-02-2010, 21:06
Най-вече евтини, масата продажби тук са на евтините модели, а най-голямата бройка са за служебни автомобили.

Sm0k
23-02-2010, 21:31

Ти ако си очаквал да водим по продажби, добре че не си във форума на Ферари, че съвсем щеше да се отчаеш :) Щото последната ти реплика беше малко, като оня стар виц "Тез Ферарита са много калпави - гледам не ги карат много" ;)

... Много интересно BMW, като са на 18-то място и явно са по-гадни от Kia, що ги продават тия BMW-та три пъти по-скъпо киите ;)

alfamicin
23-02-2010, 23:26
Абе дано не се продават много алфи, тъкмо няма да се пълнят улиците с тях. Боли ме кой е първи в класацията, това за мене нищо не значи!

Така е,ама като не се продават много,няма да има и много пари за благото на фирмата!
Да не стане после така,че да караме изключително рядко срещана и отдавна спряна от производство марка!
Да се събираме всяка събота на сбирки и вместо да пием бира,ще обменяме информация от сорта на:
"В еди кое си село,в един гараж,евентуално имало изоставена алфа 159,която можела да се ползва за части"

AlfaFen145
23-02-2010, 23:51
сорри за цапаето на темата ама.. :)
Ама като се качат в някоя алфа и забравят ,че искат тънки части,и малък разход ::)
100% Си прав! НЕ отричам :)

#Stoyan Georgiev- Мерси за поправката.Мисля ,че всеки има правото да греши?

Наздраве!

kilara8
23-02-2010, 23:53
Така е,ама като не се продават много,няма да има и много пари за благото на фирмата!
Да не стане после така,че да караме изключително рядко срещана и отдавна спряна от производство марка!
Да се събираме всяка събота на сбирки и вместо да пием бира,ще обменяме информация от сорта на:
"В еди кое си село,в един гараж,евентуално имало изоставена алфа 159,която можела да се ползва за части"

Това исках да кажа (явно не съм се доизразил), но колегата е мн прав. Тя марката като не се продава и скоро само ще си спомняме за нашите коли и нищо повече, и наистина ще имаме уникални коли коли които не само са рядкост но и не се прозвеждат вече. Някой ако тази идея му допада на мен определено не:???:

AlfaFen145
24-02-2010, 00:05

Това исках да кажа (явно не съм се доизразил), но колегата е мн прав. Тя марката като не се продава и скоро само ще си спомняме за нашите коли и нищо повече, и наистина ще имаме уникални коли коли които не само са рядкост но и не се прозвеждат вече. Някой ако тази идея му допада на мен определено не:???:

:notworthy::notworthy::notworthy:absolutely right!

DarkKnight
24-02-2010, 09:10

Колега май не схващаш идеята... АлфаРомео е екзотична кола - по-скъпа за поддръжка и по-приятна за каране. Аз не искам всеки втори да кара кола като моята ;) Мазерати, Ферари, Ламборджини, Богати да ги видя в тая класация? На ясно съм, че не е много правилно сравнението, но въпреки това предполагам схващаш идеята. Съпостави цените на Алфа и на другите марки и ще видиш от къде идва разликата в продажбите (например една Toyota igo е доста по евтина от митото, но в момента в който се качиш в тях забелязваш разликите - не съм ги карал, но предполагам, че ще има огромна разлика и в усещането на пътя).
И това че българинът не ги купува - ами едва ли заради нас марката ще обяви фалит ;)
А по темата - аз съм доволен, че не е от масовите марки, а и да беше - дреме ми нали на мен ми харесва ;)

И едва ли ще доживеем момента, в който 159-ките или брерата ще са като мустанг '67, но дано :respect:

RPWWD
24-02-2010, 09:59
ТМ Ауто излъгаха доста народ с тия легени сглобени в Турция, но скоро ще усетят отмъщението на клиента ;-)

chico
24-02-2010, 10:05
За последните 5 г. у нас са продадени 207 585 нови леки автомобили...
те тука е разковничето... Нека не забравяме, че в БГ болшинството нови автомобили са купени предимно за служебни цели. Това включва ванове, баничарки, пикапи, 1+1, 6+1... Колко актуални модела на Алфа има в тези категории?
И още нещо, стига с т'ва сектанство, Алфа съвсем не е екзотика (пример -> 1200 обяви в мобиле.бг за все за алфи), но това естествено не ни пречи да си ги харесваме. :grandpa:

Sm0k
24-02-2010, 10:51
И още нещо, стига с т'ва сектанство, Алфа съвсем не е екзотика (пример -> 1200 обяви в мобиле.бг за все за алфи), но това естествено не ни пречи да си ги харесваме. :grandpa:

Бе никой не казва, че е екзотика като Ферари и Порше, ама и никога в последните десетилетия, дори и преди да поизпадне в криза не се е продавала като топъл хляб за разлика от най-масовите марки, примерно Тойоти, Пежа, Фиатове и т.н. от тоя тип :) Просто не е кола за всеки вкус :)

Целта на тоя тип марки не е да бъдат начело на класацията за продажби, а да предложат нещо повече от кола с която просто да ходиш всеки ден на работа, пък в същото време да не е на цената на абсолютно екзотичните марки. Просто повечето хора не държат тяхната кола да има нещо повече от другите. Държат просто да ги вози до работа и до магазина :)

И това са факти, с които всики сме наясно, не виждам кво ги бистрим. Алфа никога не е имала за цел да бъде начело на продажбите и не е това пътя за спасение на марката :)

Kuku
24-02-2010, 11:00
Най-смешно ми става като заговорите за България, a пък марката в цял свят е на това дередже.... иначе си вярвайте де :lol: :lol: :lol:

ФЕРАРИСТ
24-02-2010, 11:34

Ти реклама на Ферари или Мазерати виждал ли си?:pizza:

RPWWD
24-02-2010, 11:47
Бе никой не казва, че е екзотика като Ферари и Порше, ама и никога в последните десетилетия, дори и преди да поизпадне в криза не се е продавала като топъл хляб за разлика от най-масовите марки, примерно Тойоти, Пежа, Фиатове и т.н. от тоя тип :) Просто не е кола за всеки вкус :)

Целта на тоя тип марки не е да бъдат начело на класацията за продажби, а да предложат нещо повече от кола с която просто да ходиш всеки ден на работа, пък в същото време да не е на цената на абсолютно екзотичните марки. Просто повечето хора не държат тяхната кола да има нещо повече от другите. Държат просто да ги вози до работа и до магазина :)

Не забравяй, че нашите Алфи са до голяма степен едни преоблечени Фиатове, затова не се изказвай грубо за концерна-майка, че без него верно да сме станали фенове на изчезнала марка.
Проблемът на Алфа Ромео е лекото несъответствие в уравнението цена-качество-имидж, особено в БГ. Когато цената падне малко по-надолу за да отговаря на реалното качество сам ще видиш как продажбите ще скочат нагоре.
Колкото до предпочитанията на хората, истината е че няма безразлични към Алфа Ромео, просто заради гореописаното грешно решено уравнение на повечето не им стиска да си купят и това важи за цяла Европа, не само за милата ни татковина ;-)

rusiq86
24-02-2010, 11:55
Добре както се спомена се говори за нови коли!
Алфа не е в челните позиции, и какво, това да не означава нещо лошо. Например за 159 само хубави работи знам.
Никога не съм бил фен на марката преди да закупя моята белисима, исках да си взема ауди а3 новото купе, и кво един хубав ден мина белисимата пред мен. Обърнах и тръгнах да я търся. Колата ме заплени с чар, дизайн, красота, линия, стойка, интериора акцентира върху теб и е направен прексрасно, на малко коли съм виждал толкова добър интериор, и то вс са на доста нови коли :) което говори само добре за марката и моделите.
Линиите на капака, на бронята, вс това показва една агресия, стил, дизайн в едно. Обожавам моята кола откакто я имам, дори след 1.4години я гледам през прозореца и и се радвам. Чак ми е жал да я продам, щото ми се качва на 159 или брера вече.
Не се продавали толкова нови алфи, еми не се продават, защото славата на марката е лоша, и то най-лошата реклама от уста на уста и все от хора, които дори не са карали такива.
Аз съм изключително доволен от избора си, взех правилното решение.
В америка не са чували дори за повечето европейски и японски автомобили. Мерцедес се тачи там като колата на богатите. Но се набляга на мускулести коли. Виждах един голф 3 често в един град, където пребивавах, ей все с отворен капак милия, мислех да го базикна човека дали иска да му изпратя малко части, че са дефицит.

Нови алфи се купуват от хора, които са миналия по правилният път към марката, и в тяхните сърца и умове тя се е утвърдила като реноме и съотношение цена/качество!

AlfaFen145
24-02-2010, 13:52
..мога и смея ,да кажа че най-лошото нещо което бута марката на доло ,е глупавото празно и фалшиво плямпане на хората ,които не разбират ,а само слушат или четат ,по някви псевдо форуми.
Всеки казва " остави Италянските боклуци,вземи немско!"Остави ги това е много скъпо,за подръжа,не ти трябва ... пффф

Преди да си взема Алфата,всички познати ми се смееха и то доста време,от както я имам (понеже винаги съм бил фен на тази марка)70% от хората,които ми се присмиваха искат ,или 145-ца или искат сл.им коли(след като преуспеят) ,да са от сорта на ГТВ-фейслифта,брерата,159-ка,мито ,147ГТА ...
Наистина колите ни се намират доста,но жанра ,под който са написани е друг от литературата на модерната епоха ;););)

Jivko7777
24-02-2010, 14:08
Естествено че няма да сме в топ 20! Българина търси евтина като цена и поддръжка кола! А Алфа Ромео не се вписва в нито един от тези 2 критерия :) Затова въобще не се чудете...

nightroller
24-02-2010, 14:30
... Българина търси евтина като цена и поддръжка кола! ...

Аз да запитам и да изкривя темата ;) такава кола има ли ?

morfius
24-02-2010, 14:40
Аз да запитам и да изкривя темата ;) такава кола има ли ?

НеуДачия например :static:

rusiq86
24-02-2010, 14:44
ОпАл, голф до 3-та серия!
Не съм бил нито в Перник, нито в Враца или Мездра, но това са коли нисък клас, и тяхната поддръжка е ефтина, за тея се сетих сега за опАл и голф до 3-та серия!

nightroller
24-02-2010, 16:49
ОпАл, голф до 3-та серия!

;) България си е Перник и Враца (Мездра) !!!!! ;):crazy:

Jivko7777
24-02-2010, 19:05
НеуДачия например :static:

Кия, Рено, Пежо и Ситроен понякога правят доста добри намаления и съответно предложения :thumbup: За това че има евтини марки...

Stoyan Georgiev
24-02-2010, 19:26
между другото не знам дали знаете, че за 2009 са реализирани 29 продажби на автомобили от марката Алфа Ромео :thumbup: ексклузивно не ами :haha::haha:

нещастници, хубава марка с това, което вкарва хората в магазините, а те стоят и си клатят краката - някой трябва да им уволни целия отдел, който се занимава с реклама/маркетинг

Sm0k
24-02-2010, 19:27
Не забравяй, че нашите Алфи са до голяма степен едни преоблечени Фиатове, затова не се изказвай грубо за концерна-майка, че без него верно да сме станали фенове на изчезнала марка.

А стига сега :) Не знам това сериозно ли го каза или на шега, ама ако сериозно аз съм послдения, който ще се изкаже грубо за Фиат. И никъде е мнението което си цитирал не съм го правил, казах само че това са масови коли. "Масов" не е обидна квалификация, така че не ми слагайте думи в устата :) Нямам нищо против нито Фиат, нито пък против тойота или пежо, просто ги дадох като примери :)

sestrata_na_tonov
24-02-2010, 19:41
;) България си е Перник и Враца (Мездра) !!!!! ;):crazy:
хайде сега да не се обиждаме на градове...тук може и да са ни малко алфите,ама пък какви алфи са :thumbup:

Kuku
24-02-2010, 19:50
Абееее, а от "Lancia" какво да кажат?! :lol: :lol: :lol:

fred
24-02-2010, 19:58
Ама са готини, гледах на сайта една Делта майл супеp е

DiStefano
24-02-2010, 20:06
реклама на Мазерати и Ферари аз лично не съм виждал .. мое и да има де .. не знам ... ама и Алфите са мнооого далече от споменатите екзотики ...
иначе ако се направи проучване за продадени автомобили втора ръка - вервайте ми Алфите особено 156 ще са на челните места :biggrin:

mitkodpd
24-02-2010, 20:08

нека да се появи на горубляне делта нов внос на цени народни и ще ти кажа тогава :mrgreen:

Stoyan Georgiev
24-02-2010, 20:40
реклама на Мазерати и Ферари аз лично не съм виждал .. мое и да има де .. не знам ...

о, вярвай ми - има :)

особено в щатите им се налага да рекламират стабилно :)

alfamicin
24-02-2010, 20:44
В България може и да са по-зле от Алфа Ромео.
Обаче в световен мащаб през 2009:

"Продадените нови автомобили с марка Lancia и Alfa Romeo са съответно 121 000 и 109 000 броя "

Stoyan Georgiev
24-02-2010, 20:48
lancia имат и автобуси и разни други по-бюджетни варианти ако не се лъжа :)

RPWWD
24-02-2010, 22:40
Ланча в момента произвеждат само Ипсилон, Муза, Делта и Федра(миниван съвместно с Пежо, Ситгроен и Фиат), Тезис-а мисля, че вече го спряха.

cyberhill
25-02-2010, 09:45
2009

nightroller
25-02-2010, 11:58
хайде сега да не се обиждаме на градове...тук може и да са ни малко алфите,ама пък какви алфи са :thumbup:

ама вие са пък какво се засягате :) аз не обиждам никого и не искам никой да се обижда :) просто в тези градове характерната за хората там практичност ги кара да са фенове на Голф и Опел :) нещо лошо тука? ;)

Jivko7777
25-02-2010, 14:37
2009

Еми ето типичен пример тези Шевролет и Дачия защо са купувани толкова много, защото ги правят таксита...Просто евтина кола и евтина поддръжка...

RPWWD
25-02-2010, 18:20
Еми ето типичен пример тези Шевролет и Дачия защо са купувани толкова много, защото ги правят таксита...Просто евтина кола и евтина поддръжка...

А Опел ги купуват от Полицията...

Stoyan Georgiev
25-02-2010, 18:25
а бмв от враговете на полицията ! МУТРЕ ! :hehe::hehe: гахахахах :D

---------- Post added at 16:25 ---------- Previous post was at 16:24 ----------

в тези моменти ми липсва SFINKS

pavlin
26-02-2010, 03:24
о, вярвай ми - има :)

особено в щатите им се налага да рекламират стабилно :)

Интересно ми е къде ги видя тези усилени реклами на Мазерати и особено на Ферари в САщ. Тези марки имат съвсем различна маркетингова политика и използват различни подходи. За сведение почти всички модели на Феррари са предварително разпродадени преди още да се появят на пазара и обикновено за желаещите има лист на чакащи.

RPWWD
26-02-2010, 08:20
а бмв от враговете на полицията ! МУТРЕ ! :hehe::hehe: гахахахах :D

---------- Post added at 16:25 ---------- Previous post was at 16:24 ----------

в тези моменти ми липсва SFINKS

Сега на мода сред тях е Ауди, БМВ и Мерцедес са на заден план :rotfl:

Stoyan Georgiev
26-02-2010, 08:40
Интересно ми е къде ги видя тези усилени реклами на Мазерати и особено на Ферари в САщ. Тези марки имат съвсем различна маркетингова политика и използват различни подходи. За сведение почти всички модели на Феррари са предварително разпродадени преди още да се появят на пазара и обикновено за желаещите има лист на чакащи.

имат и реклами и билборди, поне в САЩ - това, че живееш там и не си ги виждал не значи нищо

а за предварителните продажби - нал' се сещаш, че не всеки дилър е "официален", т.е. за да има той каква кола да продаде, трябва първо да я купи ;)

cyberhill
26-02-2010, 08:42
a8 4.2 , на който на 20 000км се прави ремонт на ДВГ в Порше :D

pavlin
26-02-2010, 15:56
имат и реклами и билборди, поне в САЩ - това, че живееш там и не си ги виждал не значи нищо

а за предварителните продажби - нал' се сещаш, че не всеки дилър е "официален", т.е. за да има той каква кола да продаде, трябва първо да я купи ;)

Приказваш на изуст, Ферари и Мазерати нямат нито една телевизионна реклама нито пък билборд. В някои списания евентуално можеш да видиш реклама на Мазерати съвсем дискретно но не и на Ферари. Между другото аз живея на две пресечки от официалният дилър на Ферари за областта и не веднъж съм разговарял с тях. А това за предварителните продажби се отнася за официалните дилъри защото на неофициалните няма кой да им даде кола директно от завода. Мога още много данни да ти дам специално за Ферари ако искаш.