PDA

View Full Version : От 02.03 НЕ глобяват за невключени фарове

Pepo
01-03-2010, 11:12
:info:
От днес отпада задължението да се кара с включени къси светлини през светлата част от деня.
Да не се оставяме от незнание да ни магерят 'слънчогледите'

Отпада от 2 март

Jivko7777
01-03-2010, 11:19
:info:
От днес отпада задължението да се кара с включени къси светлини през светлата част от деня.
Да не се оставяме от незнание да ни магерят 'слънчогледите'

Благодаря за информацията...Въобще бях забравил...

търтей
01-03-2010, 11:37
ОТ УТРЕ. ПРЕДИ ДА СЕ ИЗКАЗВАТЕ КОМПЕТЕНТНО ЧЕТЕТЕ ЗАКОНА БЕ. НЯКОЙ ЩЕ ПОСТРАДА ЗАРАДИ ВАС!

(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:

1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;

2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Pepo
01-03-2010, 11:53
Четохме на друго (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=489196) място
Извинявам се на всички, които се почувстваха заблудени и можеха да пострадат.
Някой би ли изтълкувал постнатата извадка от ЗЗДП и по конкретно т.2 - ''...до 1 Март"

koolio
01-03-2010, 12:15
Баш ме боли курец, аз си карам винаги на фарове.

А защо отмениха задължителното целогодишно каране на фарове нямам разумно обяснение.:shutup:

spe4elist
01-03-2010, 12:20
От 2005 година карам целогодишно на фарове. Предпочитам да ме виждат! Предпочитам и аз да виждам другите отдалеч!

PEPI-2ALFA
01-03-2010, 12:33
От 2005 година карам целогодишно на фарове. Предпочитам да ме виждат! Предпочитам и аз да виждам другите отдалеч!
Точно. :thumbup:

П.П. Според мен най-добре да не се превръща темата в "За и против целогодишното каране на фарове", защото тоя спор е воден и е почти безмислен.

viki
01-03-2010, 12:45
Няма спор.Има закон.

След като ЕП прие закон движението с включени къси светлини и през светлата част на денонощието ще стане задължително целогодишно за всички страни от ЕС от 7 февруари 2011 година.

цък (http://news.ibox.bg/news/id_1886902766)

Тези,които го прескачат ,вадейки от 10 кладенеца вода ,са ясни:shutup:

zdravio
01-03-2010, 12:51
От 2011г. Щом сме в ЕС нямаме избор да не караме на включени къси. Аз по принцип не пестя от ток, колко ше ми навърти тоя ксенон 2х35W, най-много да платим + 2лв повече ток. :Suicide:

robygas
01-03-2010, 13:04
Няма спор.Има закон.

Много се радвам! И без това не съм ги гасил никога.

Fear
01-03-2010, 13:16
Toва сме го дъвкали вече.
Дали те виждат (добре) не зависи от това дали са ти включени светлините, а от зрението на този, който трябва да те види. ;)
Става въпрос за през деня, разбира се - по тъмно и аз съм за използването на фарове. :tooth:

Пояснявам, че аз съм такъв случай - на дълъг път и през деня, когато колата в насрещното е с пуснати фарове ми е много по-трудно да преценя, на какво разстояние се намира и с каква скорост се движи.

Моля, тези неща да се взимат предвид, когато се говори толкова смело за задължително каране на фарове целогодишно. ;)

dilian alfa gtv
01-03-2010, 13:47
Аз също карам винаги на фарове така ми е кеф..!?:drive:

Mind_Control
01-03-2010, 13:48
Ами аз пък не съм съгласен, като забравя да си включа фаровете да ме глобяват, особено в хубав слънчев ден. А и реално ползата от тях е съмнителна особено в града. Ако си кьорав, си кьорав и толкова.

crocodil
01-03-2010, 13:54
Без фарове е по-добре. Писна ми от разни селяни дето карат на дълги през деня.

ФЕРАРИСТ
01-03-2010, 13:58
Безкрайно добра новина - аз не ги паля денем, който е кьорав и прожектор да имам, пак няма да ме види, а запалените фарове често бъркат възприятията на насрещния при изпреварване колко далече точно е колата с запалените фарове....плюс това отпада една от възможностите куките да се гушат....

Jivko7777
01-03-2010, 14:24
Няма спор.Има закон.

Ето това вече е новина ;) крайно време беше незнам защо и сега дори някои не карат на фарове какво толкова ще им стане...Но разни хора, разни идеали...

Mind_Control
01-03-2010, 14:44
Ето това вече е новина ;) крайно време беше незнам защо и сега дори някои не карат на фарове какво толкова ще им стане...Но разни хора, разни идеали...

Ами същото ще ни стане, което на вас ако не карате на фарове :D

Sm0k
01-03-2010, 14:56
Хм... явно аз съм си кьорав, ама мен пък не ме бъркат като са със запалени фарове насреща, даже по-добре преценявам дистанцията :) Иначе за скоростта да... май има нещо вярно, че може в някой ситуации да ти наруши преценката, ама въпрос на навик... ако всички карат така, ше се научим и така да им преценяваме скоростта :)

Иначе и да го бистрим рано или късно ще стане задължително и в БГ, пък и новите коли ще започнат да се произвеждам масово с DLR-и, тъй че кото и да говорим все там :)

koolio
01-03-2010, 15:31
Безкрайно добра новина - аз не ги паля денем, който е кьорав и прожектор да имам, пак няма да ме види, а запалените фарове често бъркат възприятията на насрещния при изпреварване колко далече точно е колата с запалените фарове....плюс това отпада една от възможностите куките да се гушат....

Колега, без да се обиждаш, но от твоите постове имам чувството, че си някакъв краен анархист и каквото и правило да бъде измислено, ще си против него ей така за спорта.

Pepo
01-03-2010, 16:24
Колеги, темата беше пусната, за да напомни, че ако днес се опитат да злоупотребят и да ви вземат пари за това, че не карате на фарове, сте в правото си гордо да размахате среден пръст.
Пиша горното, защото смятам, че въпросната т.2 от ал.3 на чл.70 от ЗЗДП, дава основание успешно да се оспорва каквато и да е санкция за невключени фарове наложена към дата 1 Март и според действащата към момента нормативна база.
Относно коментарите за/против - аз отдавна съм направил личния си избор и той е целогодишно да шофирам със запалени къси светлини :-)

jorko
01-03-2010, 17:10
Колеги, темата беше пусната, за да напомни, че ако днес се опитат да злоупотребят и да ви вземат пари за това, че не карате на фарове, сте в правото си гордо да размахате среден пръст.
Пиша горното, защото смятам, че въпросната т.2 от ал.3 на чл.70 от ЗЗДП, дава основание успешно да се оспорва каквато и да е санкция за невключени фарове наложена към дата 1 Март и според действащата към момента нормативна база.
Относно коментарите за/против - аз отдавна съм направил личния си избор и той е целогодишно да шофирам със запалени къси светлини :-)

Нямам думи :mr-t: ... При положение , че си е написано толкова ясно в ЗДвП , ти казваш че днес може да се караме/:falos2:/ на полицая , за това че иска да ни санкционира за каране без включени къси светлини ли ? :hmm:

П.П. Видя ли за коя дата се отнася заглавието на темата и знаеш ли коя дата сме днес ? :calc:

rusiq86
01-03-2010, 17:16
Отпада задължението да се пускат форовете. Дали от забравяне или поради други причини всеки сам решава дали да кара с пуснати фарове или не...избора е нещо хубаво. Една причина по-малко да се заядат ако забравиш да ги пуснеш или изгори някоя крушка през деня.

dimo
01-03-2010, 17:17
Колега, без да се обиждаш, но от твоите постове имам чувството, че си някакъв краен анархист и каквото и правило да бъде измислено, ще си против него ей така за спорта.

koolio този път мнението ни се припокрива на 100%

Аз на моята Алфа нищо не гася фарове , радио, климатика на ауто и така си карам
целогодишно от както я имам .Вадиш ключа всичко спира палиш всичко тръгва ...досега веднъж ми изгоря една крушка която си купих за 0.60 лв

Pepo
01-03-2010, 17:18
Нямам думи :mr-t: ... При положение , че си е написано толкова ясно в ЗДвП , ти казваш че днес може да се караме/:falos2:/ на полицая , за това че иска да ни санкционира за каране без включени къси светлини ли ? :hmm:

П.П. Видя ли за коя дата се отнася заглавието на темата и знаеш ли коя дата сме днес ? :calc:
Колега, ти когато споделяш личното си мнение, очакваш ли да ангажираш други хора с него?
Всеки има глава на раменете си и решава какво да прави, нали? :-)
Би ли споделил, коя фраза от ЗЗДП визираш като 'написано толкова ясно' (надявам се не "...до 1 Март", а ако е тя, какво значи - вкл 1 Март или отмяната следва от 00.00ч на същата дата?)
Относно ПП ти - първо погледни кой е пуснал темата, после погледни редакцията под пост N1 и ако успееш да навържеш нещата, би трябвало да си отговориш сам :-)

jorko
01-03-2010, 17:30
Колега, ти когато споделяш личното си мнение, очакваш ли да ангажираш други хора с него?
Всеки има глава на раменете си и решава какво да прави, нали? :-)
Би ли споделил, коя фраза от ЗЗДП визираш като 'написано толкова ясно' (надявам се не "...до 1 Март", а ако е тя, какво значи - вкл 1 Март или отмяната следва от 00.00ч на същата дата?)
Относно ПП ти - първо погледни кой е пуснал темата, после погледни редакцията под пост N1 и ако успееш да навържеш нещата, би трябвало да си отговориш сам :-)

Аз предлагам да извадим датата 1-ви март от календара , защото очевидно след като се радели годината на два периода , се получава липсваща дата :hmm::calc:

А маркирания текст ме изкефи яко :clapping: , защото 0.00 май се пада през тъмната част от денонощието ...

spe4elist
01-03-2010, 17:36
Ами много е просто - който иска да кара без фарове, да устиска още няколко часа и готово... Който си кара на фарове, го боли шмайзера дали е 32 февруари или 95 декември :crazy:

ФЕРАРИСТ
01-03-2010, 18:35
Не се обиждам, секи си има право на мнение - краен не съм, още по малко анархист......просто не ми се вързва някак си начина по който държавата се опитва да мисли за мен и моята безопасност, а по друг начин изобщо не и дреме за мен......то това е друга тема в темата....
Един човек в темата заяви че запалените фарове през деня не му дават достатъчно добра представа за това на каква дистанция е автомобила отсреща при изпреварване, аз виждам като орел, но това също ме е обърквало, абсолютно съм убеден че това е доста сериозен фактор на който не се обръща капчица внимание.....а със сигурност има още много други който тва ги обърква, и със сигурност никой от вас не иска такива срещу себе си на пътя......зимата иди дойди, може да се приеме че по дифалт времето е сумрачно, и да има фарове, ама лятото като се облущи някой залетян гъз включил дългите щото си мисли че като е пек и никой не може да заслепи, и да обърка хайванина срещу себе си че е на километър, а всъщност е на 3-400стотин метра, файдата е никаква.....

robygas
01-03-2010, 18:35
32 февруари - 95 декември :crazy:
Не схванах. Това новите дати ли са?:clapping:

Jivko7777
01-03-2010, 18:45
Не се обиждам, секи си има право на мнение - краен не съм, още по малко анархист......просто не ми се вързва някак си начина по който държавата се опитва да мисли за мен и моята безопасност, а по друг начин изобщо не и дреме за мен......то това е друга тема в темата....
Един човек в темата заяви че запалените фарове през деня не му дават достатъчно добра представа за това на каква дистанция е автомобила отсреща при изпреварване, аз виждам като орел, но това също ме е обърквало, абсолютно съм убеден че това е доста сериозен фактор на който не се обръща капчица внимание.....а със сигурност има още много други който тва ги обърква, и със сигурност никой от вас не иска такива срещу себе си на пътя......зимата иди дойди, може да се приеме че по дифалт времето е сумрачно, и да има фарове, ама лятото като се облущи някой залетян гъз включил дългите щото си мисли че като е пек и никой не може да заслепи, и да обърка хайванина срещу себе си че е на километър, а всъщност е на 3-400стотин метра, файдата е никаква.....

Абсолутно те подкряпям това посред бял ден 35 градуса, слънчево и ти да си пуснеш фаровете, еми освен да се объркаш наистина друго не виждам...Иначе за мрачните и дъждовни дни да, на за хубавите летни дни, незнам всеки си решава :)

pr_00f
01-03-2010, 19:16
Е точно в хубав слънчев летен ден като има една хубава и прекрасна мараня, именно фаровете доста помагат да се прецени колата в насрещното движение на дали просто изпреварва или се движи срещу теб.

Stefo
01-03-2010, 19:30
Не схванах. Това новите дати ли са?:clapping:
32 февруари - 95 декември са са новите дати според Закона за движение по пътищата :)

...и да обърка хайванина срещу себе си че е на километър, а всъщност е на 3-400стотин метра, файдата е никаква.....
Въпреки че малко трудно ще ме убедиш, че в слънчев ден фаровете ще те объркат със 700 метра, пак не виждам какво те притеснява човека дето е на 300 метра, имаш достатъчно време за реакция.

ФЕРАРИСТ
01-03-2010, 19:35
Въпреки че малко трудно ще ме убедиш, че в слънчев ден фаровете ще те объркат със 700 метра,
Нямам такова намерение.......

Niksoni
01-03-2010, 19:41
Аз съм ЗА включените светлини ЦЕЛОГОДИШНО!
Страшно много помагат включените светлини за видимостта на автомобила!
Най-вече ставате по-видими за пешеходците, а и на дълъг път е много по-лесно за всички участници в движението!

Crusader
01-03-2010, 19:48
Дрън-дрън-дрън....бе Вие не четете ли статистиката, ефект от включените светлини - НЯМА!

Sunny
01-03-2010, 19:52
Не ги гася нито зима , нито лято . Електромер нямам .
А особено извънградско си е препоръчително да се кара на фарове .

Ранобудниче
01-03-2010, 19:55
Не ги гася нито зима , нито лято . Електромер нямам .
А особено извънградско си е препоръчително да се кара на фарове .

И градско.
Като излиза човек от сокаците, по които са напаркирали по метър навътре в кръстовището, ако светлините не подскажат, може да го направят звуците отпосле.

tanatos
01-03-2010, 20:12
Градско, извънградско все тая, от както се помня карам с де що имам светлини по колата.Друг е въпроса, че както повечето неща в ЗДП-то и това е измислено с цел цоцкане на кешче. Държавата по доста извратен начин се опитва да се "грижи за нас" ..

Sunny
01-03-2010, 20:15
Градско, извънградско все тая, от както се помня карам с де що имам светлини по колата.Друг е въпроса, че както повечето неща в ЗДП-то и това е измислено с цел цоцкане на кешче. Държавата по доста извратен начин се опитва да се "грижи за нас" ..

Мдаам то си е доказано ,че за едни е майка за други мащеха .

Ранобудниче
01-03-2010, 20:15

Дори така да е, това не променя факта, че е удобно.
Може би един от редките случаи, в които в задължителното има здрав разум.

spe4elist
01-03-2010, 20:17
Хубу де, къв ви е проблема да карате на фарове - електромер? разход на бензин/дизел? често изгаряне на лампи?

Какъв? Дайте една причина, ама искам да се обосновете!

Sunny
01-03-2010, 20:19
Хубу де, къв ви е проблема да карате на фарове - електромер? разход на бензин/дизел? често изгаряне на лампи?

Ми електромеро върти ли върти - някой по тази причина и мигачи не пускат .

spe4elist
01-03-2010, 20:26

Ми електромеро върти ли върти - някой по тази причина и мигачи не пускат .

Зададох въпроса сериозно - моля за сериозни отговори!

Георги Живков
01-03-2010, 20:35

тука са го обяснили защо:http://niko.gramophon.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=6710

ФЕРАРИСТ
01-03-2010, 20:38

Това само зимъска, или по принцип?
Снимката по долу - това един среден цайс предприел изпреварване как мислиш че го вижда......денем на слънчице.....
http://dadrl.hit.bg/images/motorcycle_masking.jpg

---------- Post added at 20:38 ---------- Previous post was at 20:36 ----------

тука са го обяснили защо:http://niko.gramophon.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=6710
Колега, мерси, доста време я търсих тая страница......
Я сега някой да ми намери поне половината от обратните доводи......
Искам да подчертая не искам да твърдя че трябва, или не трябва да се кара с запалени фарове - искам да кажа че всеки трябва сам да си го решава.....

spe4elist
01-03-2010, 20:47
Това само зимъска, или по принцип?
Снимката по долу - това един среден цайс предприел изпреварване как мислиш че го вижда......денем на слънчице.....
http://dadrl.hit.bg/images/motorcycle_masking.jpg

---------- Post added at 20:38 ---------- Previous post was at 20:36 ----------

Колега, мерси, доста време я търсих тая страница......
Я сега някой да ми намери поне половината от обратните доводи......

Обратния довод веднага ще го дам - в мрачно време, светлоотразителя в детските дрешки или уч. чанти, ще светне от късите светлини, доста хора вече си карат велосипедите и скутерите със светлоотразителни жилетки ...

Pepo
01-03-2010, 20:47
Всъщност някой наясно ли е колко са държавите, в който е задължително шофирането с включени фарове през светлата част от денонощието?
Интересен факт - в Шотландия е разрешено шофирането нощем дори само на габарити, стига да е в населено място. Защо?

ФЕРАРИСТ
01-03-2010, 20:51
Обратния довод веднага ще го дам - в мрачно време,
Мрачно време - няма проблеми - съгласен съм.....

---------- Post added at 20:51 ---------- Previous post was at 20:49 ----------

Интересен факт - в Шотландия е разрешено шофирането нощем дори само на габарити, стига да е в населено място. Защо?
Веднъж карах близо 60 км нощем по белгииски магистрали само на габарити, без да разбера че не съм на къси....то си е осветено ебаси......

spe4elist
01-03-2010, 20:52
Мда, и кой ще определя мрачно ли и или не? Опираме до субективна оценка, а това не води до нищо добро... Червеното е червено за всички, зеленото - тоже... Въпроса с фаровете трябва да бъде решен категорично - за всички!

viki
01-03-2010, 20:57

Не,не,не...
Нито в закона.
Нито в полицаите дори.
Проблемът е в липсата на мозък:cussing::smackbum:

Pepo
01-03-2010, 20:58
Обратния довод веднага ще го дам - в мрачно време, светлоотразителя в детските дрешки или уч. чанти, ще светне от късите светлини, доста хора вече си карат велосипедите и скутерите със светлоотразителни жилетки ...
Колега, ако следваме логиката ти, то добре е със закон да се въведе задължителното носене на светлоотразителни гащи и якета за пешеходците, но дори и да е така - отразената от тях светлина ще се забелязва нощем, когато така или иначе шофираме на фарове.
Според твърдението ''шофирам с включени фарове, защото така ме забелязват", няма как да не се съгласите, че същото трябва да отнесем и към пешеходците - всеки от тях с фенер в ръка и насочен в посоката му на движение, а отзад - светлини тоже. По този начин ще се забелязват по-добре от шофьорите.

spe4elist
01-03-2010, 20:59
Не,не,не...
Нито в закона.
Нито в полицаите дори.

Сори, не Ви разбрах добре, че и аз имам някакви липси ...

Ранобудниче
01-03-2010, 21:03
Колега, ако следваме логиката ти, то добре е със закон да се въведе задължителното носене на светлоотразителни гащи и якета за пешеходците, но дори и да е така - отразената от тях светлина ще се забелязва нощем, когато така или иначе шофираме на фарове.
Според твърдението ''шофирам с включени фарове, защото така ме забелязват", няма как да не се съгласите, че същото трябва да отнесем и към пешеходците - всеки от тях с фенер в ръка и насочен в посоката му на движение, а отзад - светлини тоже. По този начин ще се забелязват по-добре от шофьорите.

Всъщност, идеята е много добра.

viki
01-03-2010, 21:06
Сори, не Ви разбрах добре, че и аз имам някакви липси ...
А,не ме разбра...;)
Предлагам,да почакаме сериозните доводи за Не каране на фарове през деня.
След което ,очаквам съфорумците да ги представят в писмен вид пред Европарламента.:calc:

ФЕРАРИСТ
01-03-2010, 21:07
Аз ще си бия камшика от спора, щото е безмислено.....това е като забраната да говориш по гсм - отвличало вниманието.......като има още 15256215 неща дето могат да го направят, независимо дали ти оставят една ръка свободна или не......но това е нещо което обхваща 100% от шофьорите - всички имат жисиемка - жените например могат да се гримират безпроблемно, мъжете могат да блеят по русите кучки, едните могат да си отвлекат вниманието с 1, другите с друго, но това което обединява сички, е че 95% от тях имат жисиемка......

spe4elist
01-03-2010, 21:11
Който от Вас има малко дете знае, че на ученическата чанта, маратонки, якета - има светлоотразителни елементи. Ако само един детски живот спасят - имало е нужда от тях! А те са най-ефективни - при включени светлини!!! , дами и господа, настоящи и бъдещи родители!

И не ми излизайте с номера за КПД-та и енергийни ефективности, щото е смешно! Повече от половината тук сте с чипове и ремапове, гоните мощности - едва ли ви е до 6% преразход.... Ша падна ....

Pepo
01-03-2010, 21:14
А,не ме разбра...;)
Предлагам,да почакаме сериозните доводи за Не каране на фарове през деня.
След което ,очаквам съфорумците да ги представят в писмен вид пред Европарламента.:calc:
Вики, по-горе писах за личния си избор и по една или друга причина той е целогодишно шофиране с включени фарове. Въпреки това, аз пък очаквам сериозните доводи ЗА каране на фарове през светлата част на денонощието (изключвам Скандинавските държави - там и прес светлата част на деня е тъмно).
А за Европарламента - мама му стара, всичко ли започва и свършва с него? И защо ако нещо, което не все още не е прието там, все пак бъде прието, се смята че ще е правилно :hmm:
А за това, че всичко иде от главата - да, дяволски си права!

pr_00f
01-03-2010, 21:35
Я да питам аз феновете на икономията от тока за светлини, лятоска пускат ли си климатика в колата?
Като си говорим за преразход някак си това ми изникна в простата кратуна.

spe4elist
01-03-2010, 21:42
@Pepo

Светлоотразителите по детските дрешки несериозен довод ли е според теб?

Fear
01-03-2010, 21:51
Я да се самоцитирам, че като гледам, голяма част от защитниците на постоянното каране на фарове са малко "чукчи писатели":

Toва сме го дъвкали вече.
Дали те виждат (добре) не зависи от това дали са ти включени светлините, а от зрението на този, който трябва да те види. ;)
Става въпрос за през деня, разбира се - по тъмно и аз съм за използването на фарове. :tooth:

Пояснявам, че аз съм такъв случай - на дълъг път и през деня, когато колата в насрещното е с пуснати фарове ми е много по-трудно да преценя, на какво разстояние се намира и с каква скорост се движи.

Моля, тези неща да се взимат предвид, когато се говори толкова смело за задължително каране на фарове целогодишно. ;)
:brickwall:

Mного хора, включително и в тази тема говорят за същото. Дадоха ви и ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА (http://niko.gramophon.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=6710).
Колко по-сериозни доводи искате? :roll:

Гледам, и светлоотразителите намесихте.
Нужно ли е да ви "светвам" (открийте иронията), че светлоотразителите "работят" само при сумрак или по-тъмно?
Който не вярва, да спре срещу някой знак или табела в ясен слънчев ден и да го освети с де що има фар по-колата - да видим, дали ще види някаква отразена светлина. ;)

spe4elist
01-03-2010, 21:57
Покажи ми този статистик, дето ще ме убеди, че карането на фарове пред деня е увеличило броя на жертвите. А дали броят им не се е увеличил заради намаления брой учебни часове на курсовете? Или увеличения брой на автомобили с огромни мощности, връчени в рецете на невръстеници-шофьорчета? Шофьори, употребили алкохол и накротици? Да изброявам ли още?

old alfist
01-03-2010, 22:01
Доколкото знам, шведските коли предначначени за собственият им пазар се произвеждат с постоянно включени фарове при работа на двигателя.

spe4elist
01-03-2010, 22:02
В Швеция пият друга бира - да говорим за местните ширини ...

old alfist
01-03-2010, 22:05
Те закономерностите са еднакви, а те също много обичат бира.

pr_00f
01-03-2010, 22:06
Я да се самоцитирам, че като гледам, голяма част от защитниците на постоянното каране на фарове са малко "чукчи писатели":

:brickwall:

Mного хора, включително и в тази тема говорят за същото. Дадоха ви и ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА (http://niko.gramophon.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=6710).
Колко по-сериозни доводи искате? :roll:

Гледам, и светлоотразителите намесихте.
Нужно ли е да ви "светвам" (открийте иронията), че светлоотразителите "работят" само при сумрак или по-тъмно?
Който не вярва, да спре срещу някой знак или табела в ясен слънчев ден и да го освети с де що има фар по-колата - да видим, дали ще види някаква отразена светлина. ;)

Я като се само цитираш и ми говориш за официални статистики би ли бил така добър да ми дадеш и статистика за автомобилите които са се движили през тези години.
Че жертвите и катастрофите се броят то е ясно и все на тях се акцентира , но сигурно от 2002 до 2008 г броят на колите по пътищата се е увеличил близо два пъти. ( а ако съдя по София сигурно и 5 пъти :) )
И понеже това аз го пиша наизуст дайте сега точни данни.

Fear
01-03-2010, 22:16
Естествено, че карането на фарове през деня няма да увеличи инцидентите. Работата е там, че няма и да ги намали, не знам защо ви е толкова трудно да го проумеете това.

Нямам желание да споря за глупости - ако е задължително да се кара с включени фарове, ще карам с включени фарове, както и правя през зимата. В противен случай ще ги включвам, когато сметна, че ще са от полза за мен и за останалите участници в движението. :)

Казах ви какви са МОИТЕ ЛИЧНИ аргументи, други хора имат същите наблюдения.

Продължавайте да се джафкате - от мен лека вечер. :)

old alfist
01-03-2010, 22:21
На мен лично през деня при екстремни изпреварвания е много по-лесно да преценя на какво разстояние се намира отсрещния обект и с каква скорост се движи, когато е с включени фарове. През нощта нещата са съвсем друти.

Mind_Control
01-03-2010, 23:51
Не,не,не...
Нито в закона.
Нито в полицаите дори.

Ти пък като си включваш светлините си много умна...

Я ми обясни, защо искаш да ми ограничиш личната свобода?

Що не си сложите по една сирена да ви чуват по добре, щом не ви виждат без фарове :D

dimo
02-03-2010, 00:01
Всички които прекарват достатъно дълго време на колела знаят от собствен опит ,че карането на фарове през деня по скоро помага от колкото пречи .
Достатъчен аргумент е че пешеходците забелязват по лесно и от по далече коли с включени светлини.

Mind_Control
02-03-2010, 00:04
Всички които прекарват достатъно дълго време на колела знаят от собствен опит ,че карането на фарове през деня по скоро помага от колкото пречи .
Достатъчен аргумент е че пешеходците забелязват по лесно и от по далече коли с включени светлини.

Колко по- отдалеч искаш да те забележи, като се движиш с 50 по булевардите и с 40 по междукварталните улички?

dimo
02-03-2010, 00:43
Колко по- отдалеч искаш да те забележи, като се движиш с 50 по булевардите и с 40 по междукварталните улички?

Това е несериозен въпрос въпреки това ще ти отговоря съвсем сериозно .
Пешеходеца особенно в градска среда може да изкочи и на такава дистанция че и с 40 км да се движеш да го убиеш
особенно важи за децата и пенсионерите .
Вероятноста да те забележи и да не се появи внезапно на пътя ти е по голяма ако караш с включени светлини .
На междуселищен път при изпреварване в далечината по-лесно се виждат и по-лесно се определя посоката на движение колите с включени фарове, особено когато слънцето е в очите ти при изгрев и при залез . Когато слънцето е в очите ти, заслепява повече от който да е фар, в тази ситуация аргумента че фаровете отсреща заслепяват и пречат е несъстоятелен .

Peter_63
02-03-2010, 10:26
Малеее, тука голяма полемика се е заформила. Аз няма да се включа.

Мислех, че темата е просто да ни информира. За което искам да благодаря на колегите, които уточниха за датата 2ри, а не 1 март. Щото ако не бях прочел темата, вчера кат нищо щях да съм без фарове, а пък минах покрай поне 3 патрулки. Благодаря колеги. :bravo:

morfius
02-03-2010, 10:50
Пак се сдъвкахте в информационна тема...
- Отмяната важи от 00.00ч. днес - 2 Март.
- Понеже сме рядко малоумно племе - трябва да е задължително на фарове 24х7, целогодишно, за да нямат оправдание ония дето пестят от електромер в проливните дъждове или точно преди мръкване когато очите ни са най-затруднени!
Останалото е мрънкане и скачане - ти ли шъ ми кайш нъ мьенье бря :pokey:

mim
02-03-2010, 11:34
гледам днес някои бързат в дъжда и сивата гняс да карат без фарове
видимост клоняща към 0 за разни сиви субекти на фона на сиво небе и сив път

old alfist
02-03-2010, 12:06
Явно,трябва да стане като с коланите - задължителни. То винаги ще се намерат дървени философи, вадещи от девет кладенци вода.

Fear
02-03-2010, 13:00
Колеги, ситуацита с коланите е друга. Там субективни фактори НЯМА! Освен разни като "не мога да дишам", "ограничава ми движенията" и подобни, които са нелепи.
За фаровете е по-различно - зрението и възприятията на всеки човек са различни и това е определящото. :)

При коланите предимно важат законите на физиката - те са еднакви за всички. ;)

old alfist
02-03-2010, 13:12
При коланите предимно важат законите на физиката - те са еднакви за всички. ;)
То и оптиката е дял от физиката.

Fear
02-03-2010, 14:03
То и оптиката е дял от физиката.
Ъ-ъ-ъ, а ако съм с едно око, а на другото имам 5.47 дипотъра и е кривогледо?
И тези фактори ли ще припишеш на физиката(оптиката)? :wow:

old alfist
02-03-2010, 14:09
Ще ги припиша на проблем с акомодацията на окото.

Fear
02-03-2010, 14:22
Радвам се. :)
Паралелите между използването на колани и карането на фарове са малко неуместни.
Факторите са различни. :)

pr_00f
02-03-2010, 14:25

И нали се сещаш, че като карам с пуснати фарове шанса шибания кривогледец, далтонист с 15.2 доптъра да ме види нараства в пъти.
Или не е така ? Това физика ли беше , оптика ли се падаше или нещо от сорта май.

п.с. Още си чакам данните за колите в движение по години.

fred
02-03-2010, 14:27
Стига обаче да не е поредния пиян млад шофьор със стаж до 5 години, който е решил да покаже на всички че кара по добре от Фитипалди, Сена и Шумахер взети заедно, или местната мутра излязла да се поразтъпче....

Fear
02-03-2010, 14:51
И нали се сещаш, че като карам с пуснати фарове шанса шибания кривогледец, далтонист с 15.2 доптъра да ме види нараства в пъти.
Или не е така ? Това физика ли беше , оптика ли се падаше или нещо от сорта май.

Стига си се заяждал. :)
Аз не съм кривоглед, имам си две очи и въпреки това ти казвам, че на извънградско, включените фарове на отсрещната кола ми пречат на преценката. Колко пъти трябва да го повторя?

Не става въпрос за пестене на гориво, ток, крушки и други простотии, защото запалените фарове на моята кола не ми пречат по никакъв начин.
През деня, ако е хубаво времето ми е все тая, дали ще са пуснати или не - не се забелязва така или иначе.

И не, шансът на "шибания кривогледец" не зависи от физиката и оптиката, а от това, в коя посока гледа кривото му око. Защото ако гледа в друга посока, ако ще и корабен фенер да си запалил е все тая!
Това е частен случай, също като този с мен и моята преценка.

За данните е ясно - нямам намерение да доказвам нещо, което се вижда всеки ден по улиците. Ясно е, че колите са повече.

Ако толкова държиш на статистиките, намери такава, която недвусмислено да показва, че карането на светлини целогодишно намалява инцидентите. :)
Въобще не изключвам, че е възможно да е така, даже е вероятно. Това обаче по никакъв начин не променя личните възприятия на всеки човек, а това е нещото, в което се опитвам да ви убедя.

leketo84
02-03-2010, 14:57
Аз карам през по-голямата част от годината на фарове , но не и на 100% примерно за много къси отсечки от по 2 километра не ги паля(често имам къси отсечки) , но ето че днес злоупотребяват навън вали и е облачно а масово са без фарове ! Има обаче и коли с отвратително силни ксенони и насочени нагоре именно срещу наште очи , бих казал че това е предпоставка за ПТП !!!:jason2:

Mind_Control
02-03-2010, 16:19
гледам днес някои бързат в дъжда и сивата гняс да карат без фарове
видимост клоняща към 0 за разни сиви субекти на фона на сиво небе и сив път

Ти ако не виждаш сивите коли в дъжда, то си за очен лекар ;)

По скоро на такива. които не виждат, трябва да им отнемат свидетелството за правоуправление, а не нас да ни карат да си включваме светлините! Защото утре ще излезе едно дете в костюм на хипопотам на пътя и няма да го видиш и ше го блъснеш.

---------- Post added at 14:19 ---------- Previous post was at 14:16 ----------

Добре да да му... нали... Как няма да видиш кола с размери 6х2х2 метра, а ще видиш фара, който свети (за през деня говориме). Айде стига врели некипели.

За в дъжд и в мъгла съм съгласен, ама през деня на якото слънце- айде няма нужда да са задължителни.

morfius
02-03-2010, 16:37
Ти ако не виждаш сивите коли в дъжда, то си за очен лекар ;)

По скоро на такива. които не виждат, трябва да им отнемат свидетелството за правоуправление, а не нас да ни карат да си включваме светлините! Защото утре ще излезе едно дете в костюм на хипопотам на пътя и няма да го видиш и ше го блъснеш.

Добре да да му... нали... Как няма да видиш кола с размери 6х2х2 метра, а ще видиш фара, който свети (за през деня говориме). Айде стига врели некипели.

Е ти реши проблема генерално... вместо да цъкнеш едно копченце тръгна книжки да отнемаш.
Ей с това мислене нема прокопсия...

Я да те питам на пешеходеца дето ще изтърчи заради рейса точно пред колата ти, книжката ли ще му вземеш защото не те е видял?

И не е въпроса дали ще видиш нещо, а от колко далеч ще го видиш - трябва ли да припомням елементарна оптика за отразена и пряка светлина.

pr_00f
02-03-2010, 16:38
А яркото слънце изобщо не може да те заслепи , съвсем примерно де и когато слънцето е точно срещу теб също както и насрещно движещите се коли?

Ситуацията с маранята която също е някак си леко обичайна за хубави и ясни слънчеви дни и тя се подминава леко.

И точно в такъв хубав слънчев ден фара може да да го видиш от километър нищо че е един такъв мъничък.
А голямата кола да не я видиш и на 200 метра.

То е ясно че колите заслепяват в пъти повече от слънцето нали ? Изобщо не мога да разбера защо спорим за глупости.

Mind_Control
02-03-2010, 16:46
А яркото слънце изобщо не може да те заслепи , съвсем примерно де и когато слънцето е точно срещу теб също както и насрещно движещите се коли?

Ситуацията с маранята която също е някак си леко обичайна за хубави и ясни слънчеви дни и тя се подминава леко.

И точно в такъв хубав слънчев ден фара може да да го видиш от километър нищо че е един такъв мъничък.
А голямата кола да не я видиш и на 200 метра.

То е ясно че колите заслепяват в пъти повече от слънцето нали ? Изобщо не мога да разбера защо спорим за глупости.

Яркото слънце може да ме и ме заслепява. И ако то е срещу мен нали се сещаш, че твойте фарове, сравнени с него са една микроскопична прашинка, която просто не се вижда, на фона на яркостта на слънцето.

+ това аз не споря дали колите заслепяват или не

И пак казвам- ако не можете да различите кола на разтояние 200 м в хубав слънчев ден, то трябва да ви се отнемат книжките.

morfius
02-03-2010, 16:49
И пак казвам- ако не можете да различите кола на разтояние 200 м в хубав слънчев ден, то трябва да ви се отнемат книжките.

А ако не можем да я различим в проливен дъжд щото някой мисли като теб, но е забравил да ги пусне като е заваляло ... какво ще отнемаш?

mim
02-03-2010, 16:59
не се вижда фара, а се вижда светлината

неверниците да си направят 1 експеримент
от колко метра ще видят червен светещ светофар и червено картонче с еднакви размери, дори в ясен ден, при идеални условия, когато слънцето не свети в светофара или не заслепява насреща

все е червено

Mind_Control
02-03-2010, 17:01
А ако не можем да я различим в проливен дъжд щото някой мисли като теб, но е забравил да ги пусне като е заваляло ... какво ще отнемаш?

А ако някой е забравил да си включи фаровете в проливен дъжд юли месец, след като е влязва в сила наредбата за задължително каране на фарове? А?

---------- Post added at 15:01 ---------- Previous post was at 15:00 ----------

не се вижда фара, а се вижда светлината

неверниците да си направят 1 експеримент
от колко метра ще видят червен светещ светофар и червено картонче с еднакви размери, дори в ясен ден, при идеални условия, когато слънцето не свети в светофара или не заслепява насреща

все е червено

Точно пък за светофарите замълчи. Когато слънцето го огрява директно изобщо не се вижда свети или не свети.

mim
02-03-2010, 17:02
Точно пък за светофарите замълчи. Когато слънцето го огрява директно изобщо не се вижда свети или не свети.

ми дай да ги махнем изобщо, за какво са ни тогава

и фаровете
ще караме на лунна светлина и на градски лампи, където ги има, ако ги има

Mind_Control
02-03-2010, 17:16
и таака ако те видят без фар на 200 метра с фар ще те видят на 400 .. фар разбирайте светлина

---------- Post added at 17:10 ---------- Previous post was at 17:09 ----------

те за това сменят светофарите :) новите лампички или диоди мисля бяга се виздат приказно :)

Това за 200-те и 400-те метра как го определи? След като не е въведено до сега, явно не е толкова животоспасяващо. И в момента вие сте тези, които носите от 9 кладенеца вода, за да докажете колко е животоспасяващо карането на светлини.

Ако беше така, защо да чакаме 2011 година, а да не спасим малко животи и през 2010? Не се ли осещате, че всичко си има своите икономически основи. Я помислете, кой има изгода от карането на светлини най- много?

Джокер- не сме ние- ако бяхме ние, отдавна да са го въвели и да сме забравили.

mim
02-03-2010, 17:20
защото този, от когото зависи, явно мисли по същия начин и ще чакаме да ни го наложат отгоре

Mind_Control
02-03-2010, 17:24
защото този, от когото зависи, явно мисли по същия начин и ще чакаме да ни го наложат отгоре

Ти не ми каза какво правиме ако на пътя излезе дете облечено като хипопотам?? и понеже ще кажеш, че това е невъзможно, ще те попитам- ами ако просто е облечено в сиви дрехи?? То горкото си няма светлинка да го видиш от 1000000000 метра разтояние и фира отива... Пък недай си боже да е в сиви дрехи и да вали дъжд..

morfius
02-03-2010, 17:40
А ако някой е забравил да си включи фаровете в проливен дъжд юли месец, след като е влязва в сила наредбата за задължително каране на фарове? А?

Като стане целогодишно от догодина (по разпоредби на ЕС) като забравя - ще охранва кукозаврите.
И такива като днешните дебилисти по улиците ще позачезнат.

mim
02-03-2010, 17:49
предполага се, че там където изскачат деца имаш ограничение, достатъчно да видиш не само дете облечено като хипопотам
в останалите случаи караш на фарове и се надяваш детето или хипопотамът да те видят

---------- Post added at 17:49 ---------- Previous post was at 17:41 ----------

Нима ще твърдиш упорито за правото си да караш на изключени фарове, защото другите са длъжни да те виждат, иначе нямат право да стъпват по какъвто и да е било начин на пътя, вместо да дадеш още един шанс на този, който е решил да претича пред предната ти броня или да се включи от улица без предимство?

botsos
02-03-2010, 17:51
Ако се водим по мението на колегата Mind_Control, Ферариста и няколко други хора, дайте да махнем всичко дето свети и да си караме както си знаем, а? Не се виждал светофара като го греело слънцето! Голям праз - на кой му трябват светофари и фарове, и стопове, и габарити, и мигачи.... Дайте за да няма жертви да спрем да караме коли, а? Ето ви генерално решение на проблема!

Аз не мога да разбера, какво ви пречат фаровете? Когато са регулирани както трябва, мога да ви уверя, че не пречат!!!! Друг е въпроса, че Пешо от Кривохуй е сменил трабанта с "Гоулв 2" и е вдигнал фаровете към небето, че цялото село да знае той какво кара..

Идеята за фаровете да са включени постоянно, не е никак лоша, но е неприложима на този етап от булгарското-овче развитие! Докато не се въведат сериозно технически прегледи на колите и не се следи за спазването на нормите по светлинните уредби на колите, никой нищо не може да направи като хората (я сега да си признаят колко хора са минали на преглед както си трябва, и колко по нелегален път?!).

Аз няма да пиша повече в тази безобразна тема, а само ще чакам статистиката за която Професора помоли на няколко пъти в предишни постове!!!!!!

scarface
02-03-2010, 18:56
предпочитам да ме забелязват отдалече затова паля фарове халогени каквото имам особенно на дълъг път, не че е гаранция някаква ама все пак автомобила е по забелижим ,пък и стига да не караш на дълги не виждам на кой ще пречиш да караш целогодишно на фарове според мен трябва да е задължително

spe4elist
02-03-2010, 20:42
... не би трябвало да си шофьор!

Mind_Control
02-03-2010, 21:16
В града са абсолютно излишни задължителните фарове. В София няма улица 400 метра само прав участък и да е разрешено пресичането. Да не говорим, че както Мим каза има ограничения, които ако се спазват и катастрофите ще намалеят.

А незнам какви трябва да сте, за да не забележите кола в града без фарове, какъвто и дъжд да вали и каквито и гръмотевици да трещят. Пък ако вали чак толкова, че да не виждате нищо през стъклата си, то не би трябвало да се движите, не заради друго, ами щотото потопът явно ще е дошъл.

Карайте си на фарове, щом мислите, че ви виждат по-добре и не налагайте мнението си, както аз не ви казвам да карате без фарове.

Иначе за извън града съм съгласен, че има повече полза, защотот скоростите са по- високи.

PEPI-2ALFA
02-03-2010, 21:36
Е точно в хубав слънчев летен ден като има една хубава и прекрасна мараня, именно фаровете доста помагат да се прецени колата в насрещното движение на дали просто изпреварва или се движи срещу теб.

На мен лично през деня при екстремни изпреварвания е много по-лесно да преценя на какво разстояние се намира отсрещния обект и с каква скорост се движи, когато е с включени фарове. През нощта нещата са съвсем друти.
Ето това е.
По нашите претоварени от трафик пътища, 1 или 2 секунди спестени от това, че веднага разбираш посоката на колата отсреща, ти позволява да изпревариш безопасно.

spe4elist
02-03-2010, 21:45
В града са абсолютно излишни задължителните фарове. В София няма улица 400 метра само прав участък и да е разрешено пресичането. Да не говорим, че както Мим каза има ограничения, които ако се спазват и катастрофите ще намалеят.

А незнам какви трябва да сте, за да не забележите кола в града без фарове, какъвто и дъжд да вали и каквито и гръмотевици да трещят. Пък ако вали чак толкова, че да не виждате нищо през стъклата си, то не би трябвало да се движите, не заради друго, ами щотото потопът явно ще е дошъл.

Карайте си на фарове, щом мислите, че ви виждат по-добре и не налагайте мнението си, както аз не ви казвам да карате без фарове.

Иначе за извън града съм съгласен, че има повече полза, защотот скоростите са по- високи.

Мозъчний_Контроле,
какво значи - в града и извън града? Сега ще започне една полемика - даден пътен участък в рамките на града ли е или не... Според кадастъра или според вертикалната маркировка ... До границата на единият участък - без фарове, навлизайки в другият - с фарове!?!

А незнам какви трябва да сте, за да не забележите кола в града без фарове, какъвто и дъжд да вали и каквито и гръмотевици да трещят. ...

Първата тъмносива кола, която не видиш при маневра на заден ход или подобна ситуация, ще се сетиш за този спор и ще препсуваш онзи, дето не си е вкючил фаровете ... И защо пък точно на теб ти се е случило това ...

пп Нямам намерение да ти налагам мнението си да караш на фарове

Успех

Ранобудниче
02-03-2010, 22:21
....

...

Ти някога карал ли си по "Сребърна" в силен дъжд?
А в мъгла?
И е чудесно, когато иззад широкия завой току под носа ти излезе някой хубавец, който за удобство кара, стъпил върху белия конец с десните си гуми, но доволно отворен - каращ без включени светлини.
Редовно заобикалям току целунали се колици там, че и често не само по две.

А излизал ли си от пресичащите Иван Асен улички, покрай нямащите хабер къде свършва пресечката паркирали, заради които (за да видиш изобщо нещо в ляво или в дясно) трябва да изнесеш муцуна след средата на Асеня?

Хубаво, карай си без фарове.
Но помни, че по улиците щъкат и моите деца.
Както и децата на много от останалите пишещи тук.

Mind_Control
02-03-2010, 22:28
Ти някога карал ли си по "Сребърна" в силен дъжд?
А в мъгла?
И е чудесно, когато иззад широкия завой току под носа ти излезе някой хубавец, който за удобство кара, стъпил върху белия конец с десните си гуми, но доволно отворен - каращ без включени светлини.
Редовно заобикалям току целуна ли се колици там, че и често не само по две.

А излизал ли си от пресичащите Иван Асен улички, покрай нямащите хабер къде свършва пресечката паркирали, заради които (за да видиш изобщо нещо в ляво или в дясно) трябва да изнесеш муцуна след средата на Асеня?

Хубаво, карай си без фарове.
Но помни, че по улиците щъкат и моите деца.
Както и децата на много от останалите пишещи тук.

Да не кажа голяма дума, но всеки ден минавам по Сребърна почти :)

Айде палете ламБите по колите и газ към морето.

Докато стигнеме нивото- светлините да предодватяват ПТП-та ако знаете, колко хляб трябва да изядеме.. Но няма значение. Нека го направим отзад напред, както правиме всичко.

botsos
02-03-2010, 22:34
Да не кажа голяма дума, но всеки ден минавам по Сребърна почти :)

Докато стигнеме нивото- светлините да предодватяват ПТП-та ако знаете, колко хляб трябва да изядеме.. Но няма значение. Нека го направим отзад напред, както правиме всичко.

Преди няколко поста казах точно това - че, карането на фарове е хубаво нещо, но ние просто не сме дорасли за това....

spe4elist
02-03-2010, 22:51
:offtopic:
Вече сме ги запалили и сме си на морето :devil:

Mind_Control
02-03-2010, 22:59
:offtopic:
Вече сме ги запалили и сме си на морето :devil:

Е вие сте си най- добре значи :)

spe4elist
02-03-2010, 23:13
И за да сме още по-добре - като идвате лятото на море, МОЛЯ, палете си фаровете още от София... В моят град, моето дете пресича някъде някоя улица - ще се радвам, ако ви види отдалеч...

Смятам да не участвам повече в този дебат, според мен се поизтърка, а и не виждам ефект от щракането по клавиатурите...

Благодаря за вниманието

old alfist
03-03-2010, 02:48
Специално в твоя град ще си пусна и халогените, пък може и аварийните и ще дойда не заради морето, защото във Варна е доста мръсничко.

Надявам се, че повечето колеги са разбрали за полезността и необходимостта от светещи денем фарове.

Ранобудниче
03-03-2010, 08:16
...

Никой не ти твърди, че светлините са единственото, което предотвратява ПТП.
Естествено - има още много неща, които трябва да се променят във времето, ако искаме резултатът да е този от финала на предходното изречение.
Но светлините са едно добро начало, което всеки от нас може да положи, без да се оправдава с кмета, премиера, президента, Господ, пътното, оня отсреща и пр., както и без да зависи от някого, извън себе си.
Мигачите - също ;)
С какви очи искаме манталитетът на тоя отсреща да се променя, когато категорично отказваме да направим стъпка от своя страна?

Просто си питам - отговорите получих по-горе.

С всичко казано нямам ни най-малкото намерение да засегна когото и да било. Само да помоля да се замислим над въпроса: докога (по стар български обичай) ще чакаме някой да ни дава? Да ни оправи пътищата, дупките, законите, светофарите, мантинелите, климата, докато ние стоим със скръстени ръце?

Знам, знам.. "няма те да ми кажат какво да правя - аз съм наясно".

Pepo
03-03-2010, 09:48
За пореден път отворихме Кутията на Пандора
Моля, заключете темата
И честит празник на всички

DJ Vladic
03-03-2010, 22:14
Аз ше ви изложа една ситуация която ме спаси и мен и джигита срещу мен. Търново-Габрово .. има участъци с надолнище заобиколено с гъста гора в която е винаги тъмно. Сутрин минавам по въпросния път и има лек завои аз си карам винаги на фарове. От завоя излиза автобяс и и с движението си навлизам в тъмната част и очите ми не могат да свикнат абсолютно веднага от светло на тъмно и виждам само един фарове на Ауди А6 черно СЪС ЗАПАЛЕНИ СВЕТЛИНИ. Успях да го видя и да намаля и 3-мата да се разминем.Той че е олигофрен да изпреварва в тия условия е ясно... но аз с все фамилия щяхме да се изпотрепем. Поне джигита си беше пуснал фаровете и заради това сега пиша тук.... така че... пускайте си фаровете. Съседа зевзек все ме бъзика вие младите шофиори всичките карате с фарове целогодишно.. ...... ами щото помага бе чичо.Пък в една тема преди 1-2 години един колега разправя за някъв с ХЛОПЕЛ чист дизел дето викал кой щял да му плаща високия разход със запалените фарове. Контра винаги ще има от дървени философи но трябва-запазва живота ти и на околните.

Mind_Control
03-03-2010, 23:12
Аз ше ви изложа една ситуация която ме спаси и мен и джигита срещу мен. Търново-Габрово .. има участъци с надолнище заобиколено с гъста гора в която е винаги тъмно. Сутрин минавам по въпросния път и има лек завои аз си карам винаги на фарове. От завоя излиза автобяс и и с движението си навлизам в тъмната част и очите ми не могат да свикнат абсолютно веднага от светло на тъмно и виждам само един фарове на Ауди А6 черно СЪС ЗАПАЛЕНИ СВЕТЛИНИ. Успях да го видя и да намаля и 3-мата да се разминем.Той че е олигофрен да изпреварва в тия условия е ясно... но аз с все фамилия щяхме да се изпотрепем. Поне джигита си беше пуснал фаровете и заради това сега пиша тук.... така че... пускайте си фаровете. Съседа зевзек все ме бъзика вие младите шофиори всичките карате с фарове целогодишно.. ...... ами щото помага бе чичо.Пък в една тема преди 1-2 години един колега разправя за някъв с ХЛОПЕЛ чист дизел дето викал кой щял да му плаща високия разход със запалените фарове. Контра винаги ще има от дървени философи но трябва-запазва живота ти и на околните.

Де бре, не думай, как пък го позна, че е ауди, че и А6 си разбрал, че и черно било, а не тъмно синя перла примерно :D Така като го разказваш, явно си има достатъчно време да го огледаш и ситуацията не е била критична.

old alfist
04-03-2010, 09:57
Де бре, не думай, как пък го позна, че е ауди, че и А6 си разбрал, че и черно било, а не тъмно синя перла примерно :D Така като го разказваш, явно си има достатъчно време да го огледаш и ситуацията не е била критична.
Що не вземеш да си пребоядисаш колата в маскировъчен цвят - като военните машини, за да бъде поне пълна картинката.

Mind_Control
04-03-2010, 11:58
Що не вземеш да си пребоядисаш колата в маскировъчен цвят - като военните машини, за да бъде поне пълна картинката.

Щото струва повече от колата :D

DJ Vladic
04-03-2010, 22:17

И с този пост какво целиш? Да опровергаеш нещо..... че може би не се случвало това?

Mind_Control
04-03-2010, 22:57
И с този пост какво целиш? Да опровергаеш нещо..... че може би не се случвало това?

Нищо не целя... Просто ми е интересно как си запомнил такива подробности, при положение, че си се борил за живота си едва ли не :)