PDA

View Full Version : Зеленият бизнес: бизнес или експеримент



AlfaFen145
04-03-2010, 22:22
За някои зеленият бизнес е само израз или мода. Те мисля, че зеленият бизнес не може да съществува, защото философията му противоречи на „ здравата бизнес логика” - бърз бизнес и , който да носи много пари, без да се вземат под внимание нито закона, нито моралните съображения и ценности. ”Класическият бизнес” се интересува само от печалбите на всяка цена, а в българският си вариант и от външното си изражение – големи автомобили, непременно скъпи, непременно немски и жени, непременно млади, непременно фолк певици. С какво тогава се различава зеления бизнес – по света и у нас?
В България все още не е ясно какво е това „зелен бизнес” и има ли той почва у нас?! –модерен, все по ясно става, че пари може да се правят и по този начин. . Почти всички гледат Дискавъри и Нешънъл Географик, чували са вече за енергийна ефективност, за възобновяеми енергийни източници, за нови технологи, за парниковите газове, внедряването на нови технологии за намаление на парниковите газове в атмосферата, и др. Всички гледаме и реклами, а зеления бизнес е и там. А щом нещо влезе в рекламите, значи в него има смисъл. Такива са поне правлита на света, в който живеем. Всички знаем, че рекламите струват много пари и щом зеленият бизнес е в рекламите, значи в него има пари. Все повече компании и у нас предприемат така наречените „зелените” мерки - обучение на персонала, развитие на нови ценности, опазване на природата и други. Можем да засечем зеленият бизнес на щандовете в „Била” или „Метро”. Зеленият бизнес е все по-куул – и по света, и у нас! Ето и няколко примера. Чували сме за праха за пране „Ариел” и за компанията, която го произвежда – „Проктъл и Гембъл”, една от най-големите в света. Тази компания обяви началото на кампания, която се казва "Do a Good Turn", в която клиентите се призовават да перат дрехите си на 30 градуса, както и дава други идеи как да спестят енергия и пари. Същата компаня чрез продукта си „ Ленор” пък пусна серия от билбордове, които убеждават, че ако всеки използва концентрирана перилна течност това означава 14, 000 камиона по пътищата по-малко, т.е спестяват се тонове парникови газове в атмосферата. Въпреки това, в тези кампании не се засяга темата за произхода на химикалите в „Ариел” и „Ленор” и тяхното въздействие върху човешкото здраве. Аз знам едно – малкият ми брат имаше сериозна алергия и от най-скъпите перилни препарти. Излекува се след като вместо скъпи прахове за пране, наши познати във Франция започнаха да ни изпращата обикновен марсилски сапун на прах. Зелен бизнес ли е това?! Да... но не съвсем......
Повечето компании започват да използват зелената идея само като ракета носител, за да засилят маркетинговия ефект за своите продукти, но постепенно това започва да се променя. Живеем във век, в който промените в климата все повече се усещат от всички. Аз и вие знаем и виждаме, че вече няма четири сезона, а само два, а баща ми е разкавал, че когато той е бил дете, това не е така. Това са само някакви си 30-40 години, а климатът се е променил толкова много!! Затова все повече чуваме за информираните потребители, които изискват по-голяма отговорност от страна на бизнеса, искат да знаят какво ядат и пият. За всички нас е все по-важно да знаем, че ядем и пием здравословни продукти. Но не е само това.
Гражданите на 21 век се вълнуват и дали при производството на определен продукт се използват възобновими или невъзобновими ресурси. Всички знаят колко много неща се се правят от петрол, който на практика е изчерпаем ресурс и затова цената му непрекъснато се покачва. В същото време съществуват суровини на растителна или минерална основа, които са биоразградими, неизчерпаеми и възобновими, а това дава широко поле от възможности.

Изчерпването на природните ресурси води до прoмени в мисленето, . Това от своя страна кара все повече мултинационални компании да правят , немислими за тях само преди няколко години. Екологичната криза поставя сериозни предизвикателства, но и предлага огромни възможности за тези, които знаят как да ги използват.
Искам съвсем накратко да ви разкажа за една компания, която е пример за това как се прави зелен бизнес. И не само това, тази компания прави зелен бизнес от много години. Става въпрос за компанията за спортни дрехи "Патагония". Тя произвежда едни от най-качаствните и скъпи спортни дрехи и обувки в света.Напишете „патагония” в Гугъл и ще видите какво ще излезе. Тази американска компаия разбива всички клишета за успешен бизнес и показва (вече близо 50 години) как хем може да се печелят пари, хем дасе прави много за спасяването на планетата. „Патагония” прави бизнеса си в синхрон с природата и се старае да прави така, че да намалява до минимум вредите, които се нанасят на природата. „Патагония” използва само еко-материали, не използва химикали, които са токсични, рециклира старите си продукти, и така спестява енергия. Още от 1985 г. всяка година "Патагония" дарява 10% от печалбата си или 1% от продажбите си на различни еко-организации, посветили се на спасяването на планетата. Този “данък Земя” е пример, който показва, че всеки бизнес е длъжен да запази природните ресурси, за да произвежда продуктите си. Досега Патагония е дарила около 25 милиона долара.

„Патагония” например набира средства за изкупуване на земя в Южна Америка, и по-специално, по Атлантическото крайбрежие на Аржентина. Тези земи са нужни за спасяване на единствените в света Магеланови пингвини и южноамериканските морски лъвове, тези земи са нужни и за оцеляването на местните индианци. За много от нас това са пари, хвърлени на вятъра, защото с тях могат да се купят доста аудита и беемвета, доста телефони и доста други неща. Но нито едно ауди, нито един айфон не могат да изкарат вечно, а земята, горите и животните трябва са вечни. Ако ги няма тях, нама да ни има и нас.
От 1993 г. Компанията „Патагония” започва данабира доброволци сред служителите си и да ги праща да работят за някоя екоорганизация в продължение на два месеца. За това време те получават заплатите си.
Последната кампания на”Патагония” е посветена на океаните. Целта е колкото може повече хора да видят това, което е под водата – че там съществува един цял друг свят, че ятото риба тон е като стадото бикове, че взривяването на дъното заради няколко риби е като отсичането на цяла гора заради едно дърво.
Или казано накратко, компанията ” Патагония” доказва, че зеленият бизнес не е експеримент, а е печелившата карта на бъдещето, и че тези бизнесмени, които заложат на тази карта, ще спечелят Важно е и това, че в ежегодният си доклад за 2007 година американското правителство посочва, че компаниите, които залагат в бизнеса си на зелената идея както и на в социалната си политика водят и на стоковия пазар средно с 25% - тоест техните акции са по-скъпи.
И накрая – всички ние можем да станем успешни бизнесмени като заложим на зелената идея.


..часът на прозрението :)22:22 :)( хахаха

Stoyan Georgiev
04-03-2010, 22:30
всъщност бъркаш за зеления бизнес в България, достатъчно лични познати имам в тази област, не е толкова замотана историята, това че има показни идиоти, не знчи, че всички български предприемачи са такива ;)

AlfaFen145
04-03-2010, 22:48
Колега,изразявам някакво мнение..Искам да кажа ,че част от мен се занимава с това ,а хора от семейството ми също.
Като за начало член съм на БДЗП и шефа за България,като общо ми е роднина :)
http://bspb.org/ -като лика на фирмата е организация ,за закрила на ценните птици,за България ,но поне едно 70-80% е зелен бизнес :)
И исках да вкарам малко , (ъ ъ ъ ъ) на хората ,сещаш се :)

Mind_Control
04-03-2010, 22:53
Ега ти рекламата на Патагония :D

AlfaFen145
04-03-2010, 22:55
Ега ти рекламата на Патагония :D

Чесно-нямам нищо общо с тях :dunno::rotfl::rotfl::rotfl:

tanatos
04-03-2010, 22:59
И част от мен се занимва с зелен бизнез, под формата на наторява на насъждения, когато наблизо няма WC или под формата на отделяне на газове :)

Сега сериозно, има пари в този бизнес, примерно черешите които отглеждаме са "еко" и се продават доста по скъпо..Друг е въпроса, че ходи обяснявай що треа се купуват еко череши или каквото и да е друго там.. Лично за мен " зелените" са тотално изкукали..но от комерсиална гледна точка са добре дошли..

AlfaFen145
04-03-2010, 23:18
И част от мен се занимва с зелен бизнез, под формата на наторява на насъждения, когато наблизо няма WC или под формата на отделяне на газове :)

Сега сериозно, има пари в този бизнес, примерно черешите които отглеждаме са "еко" и се продават доста по скъпо..Друг е въпроса, че ходи обяснявай що треа се купуват еко череши или каквото и да е друго там.. Лично за мен "зелените" са тотално изкукали..но от комерсиална гледна точка са добре дошли..


"зелените"- нямам особен коментар...но прав си да!
Относно ,това с черешите който отглеждаме и т.н. и т.н. ,малко по-сложно е там :)

detelazurno
05-03-2010, 10:12
Нито бизнес нито експеримент, но ако трябва да се категоризира кето едно от двете то е бизнес. Само дето развиващите този бизнес нищо не могат да направят, но пък печелят пари. От това по-сладко няма, но пък реално погледнато противоречи на идеята на бизнесът им. Идеята на тоя бизнес е проста, но никога няма да достигне 100%, а може да търпи само и единствено развитие в някакви граници. То едно да беше. Да не говорим, че има толкова много, направо низброими, направления, които могат да се определят като "заелен бизнес". И винаги има един тънък момент, че всяко едно направление подкопава друго, то от своя страна трето и така нататък. Нещата всъщност се развиват напълно очаквано и точно това го наложи като нов вид "модерен" бизнес. Хубавото му е, че никога няма да стане демоде.

bouncer
05-03-2010, 10:40
Зеления бизнес и по-сериозно ВЕИ е един от трендовете, който всички анмализатори от световна величина посочват като водещ за световната икономика за следващите 50 години. Има много интересен доклад на световната банка наречен "2020" и много яки анализи на на Маккензи от миналата година ако на някой му се чете.

AlfaFen145
05-03-2010, 11:04
..това е доста дълга тема ,доста разговор ,и доста спор :)
Като цяло "идеята" ,за "зелен бизнес" ,в България е доста добра!
Точка на "кипене" -в ПЕРФЕКТНОТО място на Балканския Полуостров сме!
Мисля ,че имаше проучване ,но не мога да се сетя къде бях чел или гледал -твърди се ,че България след не по-малко от 15-20 години ще е в топ 5 на Балканите ,като продажба на материали и народни стоки!
...но това е друга тема.

Зелен бизнес?!Кои от вас иска и се занимава с това ?!?
И всъщност замисляте ли се ,че дори една малка постъпка в ежедневието ви ,може да се нарече "част-от зеления бизнес"...!

detelazurno
05-03-2010, 11:10
........
Като цяло "идеята" ,за "зелен бизнес" ,в България е доста добра!
.........

Зелен бизнес може да се развива с пълна сила навсякъде където има хора! Това май е единствения показател, който не зависи от мизерното ни положение. Даже напротив - може да се приеме, че темповете, с които изоставаме ни правят една идея по-зелени.

AlfaFen145
05-03-2010, 18:08
Зелен бизнес може да се развива с пълна сила навсякъде където има хора! Това май е единствения показател, който не зависи от мизерното ни положение. Даже напротив - може да се приеме, че темповете, с които изоставаме ни правят една идея по-зелени.

Не те разбирам колега,ама грам!
Би ли се пояснил?
Какво искаш ,да кажеш ,че като изоставаме сме "по-зелени"

Stoyan Georgiev
05-03-2010, 18:33
Не те разбирам колега,ама грам!
Би ли се пояснил?
Какво искаш ,да кажеш ,че като изоставаме сме "по-зелени"

хабим по-малко ресурси един вид, според мен това има предвид

AlfaFen145
05-03-2010, 18:37
...божеее ,мерси ...мисля че съм много тъп,ако греша някой да ме поправи ... ахаха

Stoyan Georgiev
05-03-2010, 18:38
...божеее ,мерси ...мисля че съм много тъп,ако греша някой да ме поправи ... ахаха

спокойно, я тоже ;D

AlfaFen145
05-03-2010, 19:38
..непанимаю нечего.... ахах

detelazurno
06-03-2010, 18:51
Не те разбирам колега,ама грам!
Би ли се пояснил?
Какво искаш ,да кажеш ,че като изоставаме сме "по-зелени"


хабим по-малко ресурси един вид, според мен това има предвид

Да, Стоян ме е разбрал. Точно това имах предвид :beer:

AlfaFen145
06-03-2010, 22:40
Да, Стоян ме е разбрал. Точно това имах предвид :beer:

..след като ми поясни и аз те разбрах ;)