PDA

View Full Version : Отрязах дърво пред блока - получих.... нещо-си :)

Kuku
05-03-2010, 12:35
Колеги, преди около една година, по време на пролетното почистване около блока, с двама съседи отрязахме едно дърво - саморасъл орех, който беше започнал да надига плочките на тротоара, а клоните му влизаха в балконите на първи и втори етаж.
Днес получих.... не знам как да го нарека, защото на бележката не пише "покана", "призовка" или нещо такова, а просто "Столична Община, До еди-кой-си, живущ еди-къде-си, да се яви еди-кога-си на еди-какъв-си адрес в отдел "Инспекторат" във връзка с отрязан орех (дърво) намиращ се до бл.Х." :?
Сега, първо са ми объркали апартамента и то не с нещо близко - вместо 25 са написали 17 :? Дали от 17-ти апартамент не идва жалбата и нещо да са объркални цифрите в общината. В 17-ти апартамент живее полюцай :mrgreen:
Второ, бележката е адресирана до майка ми, при положение, че аз отрязах дървото, а не тя.
Трето, не бях сам, а с още двама съседи - довечера ще проверя дали и те са получили :?
Четвърто, преди два-три месеца, пак със същите двама съседи отрязахме един огромен клон на друго дърво, което застрашително достигаше до балконите на четвъртия етаж и явно сега и за него ще трябва да очаквам "бележка" :?
Аз ще отида в понеделник да им върна бележката и да им кажа, че има още две дървета за рязане.... само да се затопли малко времето :mrgreen:
Въпроса ми е, някой да се е слбъквал с подобен проблем?
Да не започнат да ми пращат разни скокливици от общината, че ще им връча резачката с веригата напред :mrgreen:

Stoyan Georgiev
05-03-2010, 13:32
България, където държавата те съди, че си свършил нейната работа, когато тя не я е свършила.

tokata_pz_flex
05-03-2010, 13:40
Кире дано не стане като при мен ... лошото при теб е , че ореха е защитен . При мен рязахме 2 акации , защото просто искаха да бутнат нова сграда . За едната ни глобиха 200 лева ,че сме я отрязали . За другата пуснахме молба до общинската фирма за поистване и озеленяване . След 15 дни дойдоха с ръце на кръста и гледаха дървото . След още 15 дни дойдоха и го резнаха ... безплатно . Наша беше грижата с ваденето на дънера . Нямам идея как са глобите в София , но ще искат да те глобяват ... пък и ореха е защитен .

DerMeister
05-03-2010, 13:43
По всяка вероятност се е получило като при мен едно време. Някоя бабка, вживяваща се като горски, домоуправител, охранител и градител на социализъма те е изпортила. Или полицаят. Аз едно време се разминах само с:
"Че те запишем у съвето!" - "Запиши ме, довиждане." Ама само клони рязахаме като деца.

JAMAL
05-03-2010, 13:52
Разбира се, че си за наказание:new_Eyecrazy:. Ако не бяхте отрязали дървото, сега плочките щяха съвсем да са се надигнали и щеше да се наложи на общината да направи ремонт за 150 000лв. Знаеш ли колко пари са загубили от тебе.:chair:

Pastora
05-03-2010, 13:55
Дреме ти, извикай си съседите, с които сте рязали да дойдат като свидетели, че през това време сте пили ракия и никога не сте помисляли да режете. На какво основание ще те глобят ми е интересно ;)

Stoyan Georgiev
05-03-2010, 14:02
Дреме ти, извикай си съседите, с които сте рязали да дойдат като свидетели, че през това време сте пили ракия и никога не сте помисляли да режете. На какво основание ще те глобят ми е интересно ;)

абсолютно, едня сюрия свидетели можеш да си намериш и копче не могат да ти кажат

detelazurno
05-03-2010, 14:03
Я ходи дай бележката на полицая от 17-ти апартамент и му кажи "викат те в общината" :mrgreen:
Иначе само отбелязват активност. При нас това лято искаха да глобяват целия вход, защото имаме една луда на първия етаж, която събира каквото докопа от пощите, къса и хвърля през балкона, а ние не сме чистели след нея. В крайна сметка никой никого не глоби.

търтей
05-03-2010, 14:31
Колко е фито на дънера?
Щото над 10 см не можеш да режеш дървета без разрешително за сеч
Абсурд ама факт.
Принципно е трябвало да звъннете в облщината за опасно дърво и да дойдат да ви го махнат.
Всъщност обаче как ще те глобят като не могат да докажат, че ти си рязал ;)

Stoyan Georgiev
05-03-2010, 14:32
Всъщност обаче как ще те глобят като не могат да докажат, че ти си рязал ;)

ми анджък де

ще ти искат само твоя вариант на случката

достатъчно са ме викали по жалби и т.н. - първоначално само описваш твоята страна, ако искаш можеш да пишеш, че извънземни са го отвелкли дървото за да провеждат експерименти

Dodo 155
05-03-2010, 14:37
Колеги, преди около една година, по време на пролетното почистване около блока, с двама съседи отрязахме едно дърво - саморасъл орех, който беше започнал да надига плочките на тротоара, а клоните му влизаха в балконите на първи и втори етаж.
Днес получих.... не знам как да го нарека, защото на бележката не пише "покана", "призовка" или нещо такова, а просто "Столична Община, До еди-кой-си, живущ еди-къде-си, да се яви еди-кога-си на еди-какъв-си адрес в отдел "Инспекторат" във връзка с отрязан орех (дърво) намиращ се до бл.Х." :?
Сега, първо са ми объркали апартамента и то не с нещо близко - вместо 25 са написали 17 :? Дали от 17-ти апартамент не идва жалбата и нещо да са объркални цифрите в общината. В 17-ти апартамент живее полюцай :mrgreen:
Второ, бележката е адресирана до майка ми, при положение, че аз отрязах дървото, а не тя.
Трето, не бях сам, а с още двама съседи - довечера ще проверя дали и те са получили :?
Четвърто, преди два-три месеца, пак със същите двама съседи отрязахме един огромен клон на друго дърво, което застрашително достигаше до балконите на четвъртия етаж и явно сега и за него ще трябва да очаквам "бележка" :?
Аз ще отида в понеделник да им върна бележката и да им кажа, че има още две дървета за рязане.... само да се затопли малко времето :mrgreen:
Въпроса ми е, някой да се е слбъквал с подобен проблем?
Да не започнат да ми пращат разни скокливици от общината, че ще им връча резачката с веригата напред :mrgreen:
Ти не живееш в ап.17, нали?
Предполагам и майка ти не е рязала дървото?
Нямаш ли приятел, който да пусне жалба в общината, че паднал клон от въпросното дърво е жял да го отрепе?

... абе я ги отсвири и се разберете със съседите дето сте рязали, че това не сте го правили и тогава сте били на разходка на Витоша, примерно ;) Ако ви питат ще казвате, че сте събирали паднали клони, но него ден сте били сред природата ... никой не може да докаже, че сте били вие "дървосекачите". Вашата дума срещу тази на жалбоподателя :mrgreen:

п.с. Разберете кой е подал жалбата и го накиснете него :hump:
Нападението е най-добрата защита :mrgreen:

VFTI
05-03-2010, 14:38
Тук в Алфа форума се получават доста "по-положителни" отговори, отколкото във фиат форума :) Тъкмо бях се притеснил:mrgreen: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=55439

Успех и чакаме развръзката :hump:

trustworthy
05-03-2010, 14:43
Принципно е трябвало да звъннете в облщината за опасно дърво и да дойдат да ви го махнат.

Ще го махнат, след няма 10-15 години. Аз съм звънил в нашата община, ама понятието 'опасно дърво' е прекалено разтегливо. Даже ги питах дали снимка на човешки труп под клоните или съборената от тях мазилка би ги задействала, но общинарите са неебателно племе явно.
При нас (а предполагам и при вас е същото) вариантите са:
1. Обаждаш се в общината и те ти казват, че няма лев за сеч в момента, но ще те имат предвид в необозримото бъдеще
2. Обаждаш им се, че нямаш нерви да ги чакаш да дойдат и си готов да платиш на одобрена от тях фирма, която да окастри дървото под вещото наблюдение на някой градинар (там им викат еколози) от общината. Тогава отиваш, плащаш на фирмата, градинарите не идват, щото си имат доверие с фирмата, и могат да ти направят дървото на кибритени клечки, ако поискаш.
До нас наскоро съседи си викнаха фирма и якото беше, че за 200 лв. окастриха всички клони на две дървета, които бяха тръгнали да им свалят фасадата направо, и това си беше съвсем легално.

ФЕРАРИСТ
05-03-2010, 15:36
Подкрепям......

Mind_Control
05-03-2010, 15:46
Въобще не ходи в общината да си губиш времето..

Kuku
05-03-2010, 15:50
Аз хубаво ще отида със свидетели, ама те общинарите всъщност привикват майка ми с тая бележка :? което е най-непонятното за мен.
Какъв съм аз и за кво се боря, при положение, че те търсят друг човек - за какво отивам аз?!

П.П.
"Явяването Ви е задължително. При неявяване се счита за отказ и се дава ход на предписанието - следва АКТ 1000лв."

Stoyan Georgiev
05-03-2010, 15:52
отиди с нея и им гледай сеира

Kuku
05-03-2010, 15:54
Тя не е такъв човек, братче - нито може да ги умува, нито може да лъже, нито нищо - ще се притесни, ще бръкне и ще плати акта :?

Pastora
05-03-2010, 15:58
Нали тя не го е отрязала. Тогава нямат никакво основание. Ако я питат кой го е отрязал, само да поклати въпросително рамена и това е. Не виждам как без свидетел ще я обвинят в нещо, само със съмнение не става.

trustworthy
05-03-2010, 16:00
Не виждам как могат да я глобят нея, след като тя не е рязала дървото. Щом не може да лъже (много :)), нека отиде и каже, че не знае кой го е рязал. После ще го мислиш нататък.

Stefo
05-03-2010, 16:15
Без свидетели не знаят на кого да съставят акт, ама щом е адресирано до вас значи някой се е разсърдил нещо. Абе правите се на ударени и никой нищо не знае и толкова.
Или подай жалба в общината, че някой се е промъкнал през нощта и е отрязал ореха, който толкова години си пазите :-D

Nimi
05-03-2010, 18:08
А това което си получил от Столична община има ли си изходящ номер или нещо такова? И как ще докажат, че си го получил това? С обратна разписка ли беше получено?

Kuku
05-03-2010, 18:21
Не, няма изходящ номер и го намерих не в пощенската ни кутия (естествено, защото номера на апартамента е сгрешен и в моя вход няма 17-ти апартамент), а върху таблото с пощенските кутии :)

Stoyan Georgiev
05-03-2010, 18:22
Не, няма изходящ номер и го намерих не в пощенската ни кутия (естествено, защото номера на апартамента е сгрешен и в моя вход няма 17-ти апартамент), а върху таблото с пощенските кутии :)

изгори го значи, сбъркан адрес, не е било в пощенска кутия... направо го зарежи ;)

DerMeister
05-03-2010, 18:22
Е ти луд ли си въобще да им обръщаш внимание?
Не е правилният адрес... Върху пощенските кутии...
Знаеш ли, че сега се сещаш, че в мойта поща пристигна постановление от главният прокурор да си ми върнеш 50000 евро? :whip:

tokata_pz_flex
05-03-2010, 18:23
Тогава го изхвърли и все едно не си го намирал :) Тия работи се дават на ръка , а не се оставят на произвола на съдбата .

Kuku
05-03-2010, 18:29
Вие не ме разбирате - лично аз проблеми нямам, проблема е, че търсят майка ми - утре ако се появят двама общинари на вратата, жената ще подскочи до небесата!
Точно тези притеснения и занимания с олигофрени искам да й спестя ;)

Stoyan Georgiev
05-03-2010, 18:32
ми освен да отидеш и да им се развикаш като гладна мечка, на която са и откраднали буркана с мед не виждам какво можеш да сториш ...

Kuker
05-03-2010, 18:47
Вие не ме разбирате - лично аз проблеми нямам, проблема е, че търсят майка ми - утре ако се появят двама общинари на вратата, жената ще подскочи до небесата!
Точно тези притеснения и занимания с олигофрени искам да й спестя ;)Майка ти изглежда ли да може да отреже дърво?Ако е "не", нека отиде и каже истината, че не е рязала дърво.Иначе и аз от опит знам, че рязането на орехово дърво е забранено.Става след разрешение от общината.Дори да е в собствения ти двор.

С общината няма да излезеш на глава, не се укривайте.

ФЕРАРИСТ
05-03-2010, 18:52
Точно тези притеснения и занимания с олигофрени искам да й спестя ;)
Мда, ако го бяха пратили на моята и аз щях да съм така, освен да идеш с нея и да им сглобиш един скандал......кажи им че ББ го е отсякъл, да вървят да доказват каквото си искат....

rusiq86
05-03-2010, 18:59
Просто придружи майка си и това е, като питат майка ти да каже, че нз нищо по въпроса, а ти им се исмей, кво майка ти тръгнала дървото да реже ли, аре сектир. Но иначе не вярвам общинари да дойдат, пак ще пратят писмо, но като не е лично прието от човека, да го д***т, а вари докажи че си го получил, кво краде се пощата от входа и това си е!

Kuker
05-03-2010, 19:04
За кокошка, няма прошка.Циганите цяла зима режат дървета в Западния парк да топлят чаветата, а няма кой да ги спре.

Kuku
05-03-2010, 22:37
Ето една снимка на дънера - 23см. диаметър.
За съжаление от този ъгъл не се вижда как са надигнати и пропаднали плочките на тротоара, а и то наистина е малко, но след време щеше да стане сериозно, освен това клоните му вече влизаха в балконите :?

http://img202.imageshack.us/img202/2517/p3050003.jpg

ilin4o
05-03-2010, 22:47
Според мен вземи другите двама съседи върви в инспектората и си признаите и кажете точно кво е станало и си понесете последствията инъче ще се чудите що гърците ни смятат за тъпи задници:coolio:

Mind_Control
06-03-2010, 00:48
Изкоренете дънера и поддържайте версията, че там никога е нямало дърво... :)

rusiq86
06-03-2010, 01:04
Признаеш ли си, независимо кво обесняваш, и не сте сигнализирали преди деянието, просто ще си платите една много тъпа глоба. Аре нема нужда от такива мерки, не си бил ти и това е. Анонимната съседка е луда и това си е!

gkalinov
06-03-2010, 10:24
Ореха е защитен вид и по принцип никой няма право да го сече без основателна причина.От горски служител знам,че дори да ти е в двора,нямаш право да го отсечешбез да подадеш жалба ,да дойде комисия да прецени,че наистина е така,да разреши отсичането и чак тогава можеш да сечеш.Според мене е най-добре да отидеш и в процеса на разговора да обясниш,че не си познавал закона и естанало недоразумение.В противен случай може много да ги раздразниш,а знаеш че ;срещу ръжена не се рита;.Все пак и там работят хора и предполагам,че ще проявят разбиране.Това е само моето мнение и не искам да ангажирам никого с него.Просто това е само още една гледна точка.Поздрави и успех.

Kuker
06-03-2010, 10:43
Аз хубаво ще отида със свидетели, ама те общинарите всъщност привикват майка ми с тая бележка :? което е най-непонятното за мен.
Какъв съм аз и за кво се боря, при положение, че те търсят друг човек - за какво отивам аз?!

П.П.
"Явяването Ви е задължително. При неявяване се счита за отказ и се дава ход на предписанието - следва АКТ 1000лв."http://www.sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=12
Разгледай, трябва да се подготвиш за срещата с общината.Не отивай неподготвен защото ще те "оправят" за 5 минути, там са луди.:)

mordohy
06-03-2010, 20:58
Никога не признавай, че си познавал тоя орех!Кажи, че е от скоро и не си го опознал!Кажи каквото ти доде наум, само не казвай,че имаш нещо общо с отрязването му!

rusiq86
06-03-2010, 21:07
Никога не признавай, че си познавал тоя орех!Кажи, че е от скоро и не си го опознал!Кажи каквото ти доде наум, само не казвай,че имаш нещо общо с отрязването му!
Подкрепям твърдо!

Kuker
06-03-2010, 21:10
Абе някой го е натопил, това е ясно.Ама да си вземе една ролетка, и да премери разстоянието, ако е по-малко от 5 /пет/ метра между дървото и сградата има някакъв шанс.

ФЕРАРИСТ
06-03-2010, 21:55
Според мен вземи другите двама съседи върви в инспектората и си признаите и кажете точно кво е станало и си понесете последствията инъче ще се чудите що гърците ни смятат за тъпи задници:coolio:
Направо да си носят и повечко парички да си платят на място глобата.......

mordohy
06-03-2010, 22:08
Добре де! Аз обаче съм сигурен,че с Кики си пиехме ракийката по същото време,когато вандалите са секли ореха!Имаше там и още три тъпи парчета мои приятели!
Какъв е проблема!
А орех имало ли е!:drinking:

robygas
06-03-2010, 22:11
От личен опит мога само да кажа ,че може и да ти скъсат нервичките. Имаше някаква вратичка... едно срещу осем дървета мисля ,че беше ...дават ти предписание от къде и какво да закупиш и съответно къде да се засади. Спомням си, че бая гора посадихме и две детски площадки /с всичките му там катерушки и пейки/ се боядисаха за три акаций. Естествено и доста бира се изпи...

mordohy
07-03-2010, 00:41
Те това и на мене ми харесва!
Ще садя бе и няма да се оплаквам!

JORDI
07-03-2010, 18:51
Колега Кики! Някой спомена,че нападението е най-добрата отбрана!
Напиши /или сподели/следното послание от името на живущите и тогава иди в съвета!
1.Съгласно закона за етажната собственост, задължение за почистване около блоковите пространства е задължение на живущите!
2.Въпросните храсти,дървета и други саморасли растения са резултат от изпуснати,изхвърлени костилки от балконите,което предполага, че не знае кой е виновника за тяхното "засаждане" на твърде неподходящо място,т.е. под балконите!
3.Въпросното дърво беше отстранено при съвместна бригада на живущите, както и поради факта, че руши бетонената пътека около блока, клоните пречат на апартаментите на 1 и 2 етаж, по клоните редовно се катерят котки и пренасят бактерии, а през лятото керван от мравки си направиха пътека чак до последния етаж!
4.И една идея много прогресивна...Поискайте концепция от кметството за залесяване и облагородяване на зелените площи около блока ви / а те нямат такава/, защото от ...години искате да знаете къде да си засадите дръвчетата, защото те кметствата съсипаха зелените площи с частни бетонени постройки и въобще не ги е еня за някакъв си див орех!
Другото,което ми се струва в случая е някакво лично отношение на някой живущ, който се е жалвал!:screwy:
Прецени и действай смело! Успех!:th_up:

ФЕРАРИСТ
07-03-2010, 18:58
Каже ли че са отсекли дърво, има за какво да се хванат - това че били 100 човека много важно, не всички ръце са държали триона.......отрича се и тва е, не могат да докажат че някой е отсякъл дървото, надали ще се появи "анонимния свидетел" да даде явни показания......

robygas
07-03-2010, 20:29
Факт е, че винаги има по някой "кисел старец". Такива писма и проверки се правят по сигнал от някого. Един пример: Хазяйна ми хванал и окастрил някакво дърво чиято корона почти изцяло е в имота му а стеблото в съседния. Естествено киселата комшийка/ с която са във вражда/, прати писма и дойдоха от всички възможни Еко инспекций, Зелените, кварталните и.т.н. Продължават да идват . Не знам как продължава сагата, щото не съм питал, но от там продължиха сигналите към какви ли не инстанций. Включително и към работилницата, та се наложи да меря ниво на шума, отстояние от жилищни сгради и растоянието от оградата до мойта кола която е паркирана върху широкия тротоар.
Общо взето мисълта ми беше , че винаги има някой киселяк който да ровичка и да ти организира нерви. И както се изразиха инстанцийте: - трябва да реагират и да направят проверка по сигнала.

gkalinov
07-03-2010, 22:13
Че колегата има :доброжелател:,това е повече от ясно.Същноста на проблема е,че вече е задействана процедура.Целта на ;занятието; е:-как да се излезе от ситуацията възможно по-леко.Учудвам се на съветите на някои колеги от рода на :-недей да ходиш,нищо не си видял,те са били други,нищо не знаеш и нека го докажат.Звучи ми несериозно и ми прилича на селско хитруване.Рискувам да предизвикам негодувание,но искам да посъветвам колегата да приема съвети само от хора,които са имали подобен проблем или да се посъветва с адвокат.Моето уважение към всички колеги.Все пак се опитваме да бъдем полезни.Извинявам се ако съм бил по-остър в изказване на мненията си.Поздрави.

Kuku
07-03-2010, 22:41
Че ще отида - ще отида. Че съм виновен - виновен съм. Че няма да си платя глобата - няма да си платя. Въпроса наистина е как да се размине най-безболезнено случката, без викане и караници, без актове за хиляди левове, без съдилища и т.н.
Яд ме е не за друго, а защото с няколко съседи вършим разни неща около блока, които са работа на общината, пък после ни глобяват :? А ако тях ги глобяваха за НЕсвършената работа, дали щеше да има проблем с дърветата около блока?!
Все тая де, утре ще пиша, след посещението в общината.....

Kuku
08-03-2010, 18:00
Ходих в общината :)
Пред мен имаше двама души с глоба за паркиране върху тревни площи.

Дойде моя ред и господина ме пита дали съм за същото....

-Не, аз съм за отрязано дърво.
Погледна той бележката и заяви -Това е лошо, глобата е от 1000лв. до 5000лв. за орех..... ако написаното тук е вярно!
А има ли изобщо такова отрязано дърво?
-Има! Казвам аз - обаче нямам никаква представа, кой го е отрязал, още по-малко пък майка ми!
Аз собственоръчно отрязах преди два-три месеца един клон от дърво пред блока, докато този отрязан орех се намира зад блока, но предполагам някой ме е видял, че режа клона от онова дърво и е решил да ме натопи за отрязания орех. Странното тук е, че вие не търсите мен, а майка ми и то за нещо, което се е случило преди близо една година?! А и освен това ние не живеем в 17-ти апартамент. Допълвам аз, сочейки бележката...
-Как преди една година?!
-Ами така, ореха го забелязахме, че е отрязан през Април-Май миналата година!
-Нещо ми фалшивее тая работа на мен! Заявява господина и пак поглежда бележката.
Нещо има нередно тук.... Елате пак в сряда, когато са тук инспекторите и ще се разберете с човека, който отговаря за вашия район!
-Добре, но искам да предупредя, че госпожата пак няма да има възможност да дойде и ще дойда аз.
-Няма проблем за това, важното е да изясним случая, защото нещо ми е много фалшиво това....
-Как няма да е фалшиво - казвам аз - нелогично е 63 годишна жена да реже орех зад блока!
-Да, това ми е ясно, за това е най-добре да говорите с инспектора в сряда, защото той отговаря за вашия район и е наясно съм случая. Но толкова късно да ви търсят - има нещо фалшиво.

Подписа се, че съм се явил и си тръгнах :)
-Благодаря. Приятен ден!
-Приятен ден!

mim
08-03-2010, 18:12
да не е като онзи случай - обадете се на сержант едикойси, за да си платите акта, а орехът е само съвпадение

я виж в телефонния указател дали не са сбъркали адреса на майка ти

ФЕРАРИСТ
08-03-2010, 18:22
От бон до 5 за резнат орех......ще падна.....

Kuker
08-03-2010, 19:31
От бон до 5 за резнат орех......ще падна.....
За юридически лица е до 50 000 лева :)

gkalinov
09-03-2010, 01:48
Това,че си отишъл на място в общината според мен има и добра страна.Поне си успял да прецениш ситуацията,като си почерпил информация от ;извора;.Остава да разбереш до колко детайлно е наясно със случая районния инспектор.Това ще разбереш при срещата си в сряда.Ако усетиш,;че му висят краката ;и не е достатъчно информиран ,можеш спокойно да подържаш тезата,че е нелепо 63 годишна жена да държи брадва и да сече каквото и да било.Намесих се с мнение по темата,защото преди време имах подобен случай.И трябва да ти кажа,че тръгна на пръв поглед почти невинно и в последствие се превърна в драма.Бяхме трима;бабаити;.Добре,че намерихме добра ;връзка; иначе отивахме на прокурор.Отървахме се само с административно наказание-глоба.Не искам да те плаша ,само искам да ти кажа колко силни и гадни могат да бъдат тези,които получават заплати от нашите отчисления.От всяка ситуация има изход,сигурен съм,че ще го намериш и ти.Дано съм изглеждал повече окуражаващо отколкото обратното.Искрено ти желая ти успех.

Amok
09-12-2013, 15:58
И в крайна сметка как е завършила сагата? Разминала ли се е глобата?

Kuku
09-12-2013, 19:49
Бях забравил тази случка!
Не си спомням точно, но май не съм ходил повече до общината и те не са ме/ни търсили изобщо.
Съответно и глоба няма :)

fred
09-12-2013, 20:32
Ей това ни е проблемът-нищо не се спазва и резултата е налице - говоря глобално :mobile:

ФЕРАРИСТ
09-12-2013, 20:45
Ей това ни е проблемът-нищо не се спазва
Принципно това не е НАШ проблем, който ние сме си създали - приемат се маса закони и наредби, който са и (или) тъпи, безмислени, неприложими и (или) по една или друга причина никой не ги спазва или прилага.......
Това изгражда в обществото(тоест всички нас, който сме обществото, а не държавата, това е погрешно схващане че всеки от нас бил държавата) настроението че правилата и законите са обект на собствено тълкувание и изпълнение.......
Което в случая не е кой знае колко лошо като се има впредвид колко безмислени правила, наредби и прочее има......

fred
09-12-2013, 20:50
Има нещо вярно в това, което казваш, но и това се дължи на липстата на адекватното ни поведение, като народ.
Например - я да кажем тук кой колко дървета е отрязъл и колко съответно е посадил, първом.
А тъпите наредби или закони се преборват по законов начин, а не като не се спазват.Така е в белия свят, в черния е като при нас, определено не ми харесва втория вариант.Защото ако преценката се оставя на отделния индивид, то следва нашето мило настояще.

ФЕРАРИСТ
09-12-2013, 21:13
Има нещо вярно в това, което казваш, но и това се дължи на липстата на адекватното ни поведение, като народ.

Мда - същите тея дето правят тия закони и прочее се грижат доста години да няма промяна в това статукво......
Затова някаква промяна може да се получи само ако полицайте дето са оградили скапания парламент изведнъж не се завъртят с кръгом на 180 градуса, и вместо да спират народа да не нахлуе - да го пускат свободно вътре, а да не пускат тия отвътре да излизат навън.......
Може да звучи някак си крайно, но положението е крайно от доста време......

old alfist
10-12-2013, 00:22
Дърветата са богатство, ако не пречат на нормалното съществуване на хората - писал съм тук как отсякохме 30-годишен смърч, за да запазим безопасността на сградата.

Приветствам, а и така правя/когато отсеча дърво в собствения си двор/, да се засади ново дърво в близост до отсеченото.

По отношение на дърветата покрай пътищата - хубаво е да ги има, при положение, че хората се движат със съобразена скорост.

За съжаление в днешните условия дърветата са опасни за движението, поради неадекватните преценки на шофиращите и органите подържащи пътищата.

Все пак когато има дървета покрай пътищата, според мен, водачите трябва де се кефят на тях, да намалят скороста и да бъдат с повишено внимание и мисълта, че минават покрай ценности.

dimitar_vd62
10-12-2013, 20:20
Обикновенно ценностите не се препикават от кучета.

mordohy
11-12-2013, 09:04
Дърветата са богатство, ако не пречат на нормалното съществуване на хората - писал съм тук как отсякохме 30-годишен смърч, за да запазим безопасността на сградата.

Приветствам, а и така правя/когато отсеча дърво в собствения си двор/, да се засади ново дърво в близост до отсеченото.

По отношение на дърветата покрай пътищата - хубаво е да ги има, при положение, че хората се движат със съобразена скорост.

За съжаление в днешните условия дърветата са опасни за движението, поради неадекватните преценки на шофиращите и органите подържащи пътищата.

Все пак когато има дървета покрай пътищата, според мен, водачите трябва де се кефят на тях, да намалят скороста и да бъдат с повишено внимание и мисълта, че минават покрай ценности.
Тука не съм съгласен с тебе!
Пътищата не са за да се кефиш на пейзажа. За това са парковете. Когато караш, не трябва нищо да ти отвлича вниманието. Сам признаваш, че трябва да намалят скоростта и да си повишат вниманието, тоест са пречка.
В днешния свят, комуникациите са от съществено значение. По пътя тече истинска битка за време. Или пристигаш навреме или друг те изпреварва и оставаш с пръст в уста. Това е битка за оцеляване и там на бойното поле на никой не му пука за естетиката, а на първо място е сигурността на хората.

SIS
11-12-2013, 09:17
Аз пък не съм съгласен с теб. Пътищата не са, за да воюваш на/за тях и в никакъв случай не трябва да ги възприемаме като бойно поле. Иначе да - има всякакви битки по пътищата, но основно са за 'размера'. Малко е несериозно за мащабите на България (пък и за индустрията ни) да се говори за пестене на време. Та в тоя ред на мисли, не виждам нищо нередно в дърветата около пътя, както и в реките около пътя (нищо , че някои се хвърлят и в тях).

mordohy
11-12-2013, 09:41
Аз пък не съм съгласен с теб. Пътищата не са, за да воюваш на/за тях и в никакъв случай не трябва да ги възприемаме като бойно поле. Иначе да - има всякакви битки по пътищата, но основно са за 'размера'. Малко е несериозно за мащабите на България (пък и за индустрията ни) да се говори за пестене на време. Та в тоя ред на мисли, не виждам нищо нередно в дърветата около пътя, както и в реките около пътя (нищо , че някои се хвърлят и в тях).
Така може да говори само човек, който не знае и никога не се е борил за време, работно място и все в тоя ред на мисли. Така по принцип говорят чиновниците, които си седят по цял ден на топлото местенце и хич не ги интересува, че освен администрация има и производство, а то е свързано със срокове на доставки и ритмичност.
Темата е дълга, но за съжаление у нас все още мисленето е робско!

SIS
11-12-2013, 10:12
Е с това изказване пресоли манджата (това само за да не кажа, че се насра)! Определения за хора, които не познаваш, е меко казано тъпо да се правят. Хора, които го правят са..........ще те оставя теб (явно опитен в гадаенето) да отсечеш какви са. Аз лично с интерес очаквам да доразвиеш темата за борбата за работно място, топлото такова, ритмичността, заблудените чиновници и............дърветата около пътя и робското мислене.

Galeano
11-12-2013, 10:33
Е с това изказване пресоли манджата (това само за да не кажа, че се насра)! Определения за хора, които не познаваш, е меко казано тъпо да се правят. Хора, които го правят са..........ще те оставя теб (явно опитен в гадаенето) да отсечеш какви са. Аз лично с интерес очаквам да доразвиеш темата за борбата за работно място, топлото такова, ритмичността, заблудените чиновници и............дърветата около пътя и робското мислене.

:respect:

mordohy
11-12-2013, 16:35

Аз определения за хора които не познавам не давам.
Къде видя такова нещо?
Вместо да даваш коментар на коментара, кажи нещо смислено, а не в стил на поредния председател на комисията по безопасност на движението, на който единствената му работа е да казва на всяка втора реплика: " несъобразена скорост", "ограничение " и прочие, все в тоя дух!
Ако имаш да казваш нещо по темата го кажи!
Вместо да афишираш афинитета си към фекалии и флатуленции!

ФЕРАРИСТ
11-12-2013, 17:02
не виждам нищо нередно в дърветата около пътя,
Разбира се - но когато между тях и пътя има мантинела......иначе предполагам и ти си поредния дето няма нищо против да има дървета там, но ако по някаква дори и независеща от него причина излети от пътя, би дал мило и драго на пътя му да няма дърво......

morfius
11-12-2013, 18:15
Разбира се - но когато между тях и пътя има мантинела......иначе предполагам и ти си поредния дето няма нищо против да има дървета там, но ако по някаква дори и независеща от него причина излети от пътя, би дал мило и драго на пътя му да няма дърво......

Е какво са виновни дърветата, че не си поддържаме инфраструктурата?
Или дай да ги изсечем, щото по-лесно да се крадне така...

old alfist
11-12-2013, 18:24
Ако може, се опитайте да разграничавате пътищата - главни и скоростни от междуселски и панорамни.

ФЕРАРИСТ
11-12-2013, 19:16
Е какво са виновни дърветата, че не си поддържаме инфраструктурата?
Или дай да ги изсечем, щото по-лесно да се крадне така...
Не са, виновни са тия дето са ги засаждали там, щото корените им трябва да крепят асфалта.......
И да - ако това е най - евтиния и ефективен начин да се спасят 100 живота на година - не виждам проблем да се изсекат, мисля че ако предварително знаеш че ти или твой близки ще изгубят живота си на някое от тях и може да върнеш времето - ще сечеш и окото ти няма да мигне.......
Мисля че 2010 следих само статистиката от офиц сайт на МВР и 203 души бяха регистрирани като загинали в дърво.......ако тия дървета ги нямаше поне 100 щяха да са живи......ако един от тях щеше да си ти, щеше ли да ти дреме за тия 0.001 процент от тях дето някой тъпанар ги е сял на пътя......
Сори, аз съм доста "зелено" настроен, но това няма как да ме накара да потдържам тая глупост......

dimitar_vd62
11-12-2013, 20:56
А къде остана вината на тия дето не са се съобразили с пътните условия или са доказвали шофьорските си умения.Но пък съм съгласен че трябва да има някакво отстояние на дърветата от пътя там където са естествено прорастнали, имам пред вид гори и че на опасни завои примерно да се осигури видимост и свободно пространство.Например в щатите на такива завои особено от страната на спускане по наклон се правят специални полоси със ситен чакъл за да убият скороста на превозното средство.Друг е въпроса че се правят предимно заради тировете а не заради такива дето хвърчат с 200+.Като чета статистиките на такива катастрафи не видях някое дърво да се е движило с превишена скорост.Ама ако го е нямало дървото....ако го е нямало дървото въпросният водач може да не е пътувал изобщо, да е летял със самолет,нямаше да сме във този форум, можеше света да е съвсем друг. Вариантите са много.

ecotronic
11-12-2013, 21:47
На кьопавите шофьори с купените книжки първо им пречеха билбордовете. Сега започнаха и дърветата да им пречат. Редовни виновници за произшествия пък са службите по снегопочистване........

Не казвам, че всичко това не е потенциална предпоставка за произшествия.

Просто казвам, че добрият шофьор е този, който се съобразява с пътната обстановка и се адаптира към нея а не обратното.
Другото са добри пожелания или жалки оправдания.

fred
11-12-2013, 21:50
Лично по мое мнение, ако някой не загине в дърво - визирам, че тези катастрофи често пъти се дължат на системно каране с несъобразена скорост спрямо пътя.Ако не е дърво такъв шофьор може да се забие в друг човек или кола.

---------- Post added at 01:50 ---------- Previous post was at 01:49 ----------

Мда - същите тея дето правят тия закони и прочее се грижат доста години да няма промяна в това статукво......
Затова някаква промяна може да се получи само ако полицайте дето са оградили скапания парламент изведнъж не се завъртят с кръгом на 180 градуса, и вместо да спират народа да не нахлуе - да го пускат свободно вътре, а да не пускат тия отвътре да излизат навън.......
Може да звучи някак си крайно, но положението е крайно от доста време......
Не е крайно.По скоро въпросът е какво ще правим, след като влезем в парламента, изрием Тия и дойдат Ония.Кои са те, кой ще реши какви да бъдат и т.н?
Ситуацията у нас е основно заради самите нас, като общество.Масата от народа, която формира положението в една страна позволява тази ситуация. Съответно статуквото е такова, каквото е заслужило обществото си с действието или бездействието си, включително и политиците в парламента.

SIS
12-12-2013, 08:27
Аз определения за хора които не познавам не давам.
Къде видя такова нещо?
Вместо да даваш коментар на коментара, кажи нещо смислено, а не в стил на поредния председател на комисията по безопасност на движението, на който единствената му работа е да казва на всяка втора реплика: " несъобразена скорост", "ограничение " и прочие, все в тоя дух!
Ако имаш да казваш нещо по темата го кажи!
Вместо да афишираш афинитета си към фекалии и флатуленции!

Аз по темата нямам какво да кажа. Човекът е отрязъл дървото, не са го глобили - всичко си е казано! Но имам какво да кажа, когато някой се опитва да ни изкара на 'война по пътищата' и си го казах - не съм съгласен, че пътищата са бойно поле, на което някой може с чиста съвест да ме убие (мен и семейството ми), просто защото се 'борил' за 'колосалните' 5-10 минути по-рано пристигане.
До сега в два поста (явно отправени към мен) освен определения и нападки, аз поне друго не видях. Сигурен съм, че си го знаеш, но все пак да припомня - по този начин не мисля, че можеш много добре да си защитиш тезата и/или да ме обориш.

За мантинелата съм съгласен, въпреки че звучи малко ....странно от човек, който призовава за неплащане на данъци. Мисля, че такава дискусия вече е водена - до сега не съм чул дърво да е излязло внезапно на пътя. И скриването на истинския проблем, който в случая е 'меренето на мъжкото достойнство' и липсата на воля при всички правителства да усмирят малко 'диванетата', като унищожим всичко живо около пътя по никакъв начин няма да спре 'мъжкарите' да се хвърлят в реката, да прелетят през мантинелата, да се ударят в насрещно движещата се кола и т.н. Предполагам, че след като се справим с палавите дървета, ще помислим и за другите работи, но аз не съм много съгласен.

scarface
12-12-2013, 09:04
Не са виновни хората които са ги засадили дърветата до пътя,просто са били други времена.Кой е имал възможност да кара с такава безотговорна скорост с тогавашния автопарк.Сещам се за една песен на Васил Найденов където летеше с 100км в час,ама сега времената са други и все пак си мисля че не трябва да се изсичат дърветата,просто всеки трябва да съобразява скоростта с обстановката на пътя.

Mind_Control
12-12-2013, 14:13
Тука не съм съгласен с тебе!
Пътищата не са за да се кефиш на пейзажа. За това са парковете. Когато караш, не трябва нищо да ти отвлича вниманието. Сам признаваш, че трябва да намалят скоростта и да си повишат вниманието, тоест са пречка.
В днешния свят, комуникациите са от съществено значение. По пътя тече истинска битка за време. Или пристигаш навреме или друг те изпреварва и оставаш с пръст в уста. Това е битка за оцеляване и там на бойното поле на никой не му пука за естетиката, а на първо място е сигурността на хората.

Това, което си написал е лудост :D Май, живееш в миналия век. В момента информацията е най- ценната стока, а за нея не са ти необходими пътища, а оптична свързаност ;) Всичко се прави по интернет- от сделки за 1$ през ибей до сделки за милиарди. Пътя е важен са камионите, които са ограничени на 90 така или иначе.

---------- Post added at 12:13 ---------- Previous post was at 12:05 ----------

Така може да говори само човек, който не знае и никога не се е борил за време, работно място и все в тоя ред на мисли. Така по принцип говорят чиновниците, които си седят по цял ден на топлото местенце и хич не ги интересува, че освен администрация има и производство, а то е свързано със срокове на доставки и ритмичност.
Темата е дълга, но за съжаление у нас все още мисленето е робско!

Това, което си описал е типично за българина поради една единствена причина- неправилно разпределение на времето.

Аз по прицнип те уважавам, като съфорумник, но моля те не си води войната по пътя, където аз си карам детето и му показвам красотите на България! Ако трябва го кажи и на шефа ти, който те кара да бързаш и не познава технологичните процеси.

nikolaaaay
12-12-2013, 23:20
Според мен нито дърветата нито "войната по пътищата" са основни фактори за жертвите от ПТП. И дърветата си седят, и манталитетът на българския шофьор не се е променил в последните 3 години, но жертвите от ПТП намаляха драстично с 40%. Основните фактори според мен, са свързани с инфраструктурата, т.е. с дължината на магистралите и с това колко сигурни коли, т.е. по-нови произведени след 2003-2005г. се карат.
Кризата за мен не е причина за намаляването на смъртността, защото трафикът и броят на катастрофите е същия. БВП също е по-висок от 2009г.

fred
13-12-2013, 20:42
Да, най доброто решение е по добри пътища и добра превенция от страна на КАТ.Като казвам превенция имам предвид сигурно наказание за опасното каране, а не дремане по храстите и изнудване.