PDA

View Full Version : Защо карам Алфа Ромео!

mordohy
06-03-2010, 22:03
Подобен въпрос ми зададоха наскоро и в първия момент се подготвих да се изхвърля, а после се замислих!
Защо по дяволите карам тая щайга!?
Карал съм ЗАЗ,Москвич 407,412,шкода 1100с,Ауди 50-поло,опел аскона,Алфа 156,159 и накрая се наденах и залепих за Алфи!
Отговора е в миналото ми!
Останах сирак преди да навърша 2 годинки!
Имах трима мъже в живота ми,които заеха мястото на баща ми.Пра дядя ми,дядо ми и вуйчо ми.
От пра дядо ми научих,как да направя една жена щастлива и обичана,а от дядо ми,как се ашладисват дръвчетата и момите,как се лепят обуща и гуми и как се стреля точно.Беше диверсант и снайперист.Освен това и страхотен музикант.Свиреше на всичко,което имаше дупки,но най-вече на окарината си.
От вуйчо ми се научих,как да търпя простотиите и да умея да чакам моя момент.Той беше миньор с 27 годишен стаж,преведено алкохолик,който скалите го бяха подтрупвали цели три пъти.Два от случаите за по 3-4 дена!Мозъка му беше разбит и докторите се чудеха ,как е още жив!Потдържаше го редовното пиене!Спря да пие и умря след 2 месеца!Освен, че беше много обичлив чешит,беше и много начетен мъж.Неговата мечта беше да имам Алфа Ромео.Това му беше мечтата от 60-те години,когато работеше за Тексим и нещата бяха съвсем други.Тая мечта му се връщаше през времето,но не я натрапваше.Аз обаче я знаех!Взех Алфи и поради тая причина!
Как му светнаха очите и се подмлади,когато го подкарах по милите ни дупки в Кюстендилска околия!
Ако трябва,пак ще го направя!
Минаха години и вуйчо ми е в гроба, но ако трябва пак да мина по тоя път,пак ще го извървя.
Та защо карам Алфа!?
Първо заради вуйчо ми и второ, защото ми хареса.Или обратното,но то си е същото!
А вие!?

qpwo
06-03-2010, 22:21
Aз карам Алфа защото наистина е най-доброто.... камо ли пък за тази цена....
....Но тази история наистина ме... ...докосна...

AlfaFen145
06-03-2010, 22:35
#mordohy - мога да кажа само едно нещо,което ми е казвал един дядо-историята ,която ни разказа е истина ,а тя е много лична и искрена,поне според мен -много си обичал "3мата ти бащи"=> и Алфа Ромео..Единственото ,което можеш (може би) ,да направиш е да учиш още хора на това на което са те учили те!Най-малко децата си:)
Доста по-малък съм от теб,предполагам ,но исках да го кажа ,защото го мисля...

spe4elist
06-03-2010, 22:35
В далечната 1994 година, бях поканен да работя във варненското представителство на Алфа Ромео! Продавах Алфи!!! По това време имах фв транспортер т2 ... и много бързо го продадох ... и си купих 33-ка, толкоз можех тогава ... Та оттогаз съм влюбен в емблемата, обикновено се заглеждам във всяка Алфа, която минава покрай мен ... Май съм болен нещо ?!?

AlfaFen145
06-03-2010, 22:38
...забравих да кажа ,защо карам алфа?!
..може да звучи децко,може да звучи демоде или просто позиорско ,защото е във форума,но имам чувството ,че това е колата коята трябва да карам,не аз съм я избрал ,а тя мен!падам си по марката от както чичо ми си взе 33-ка 1.7боксер,тогава за пръв път усетих ,какво е да дърпа кола (бил съм на 13-14 макс)от тогава гледам само алфи и само за алфи си мисля:)

Perdaha
06-03-2010, 22:54
мм нека и аз малко попиша тук мн готина тема...само дооточнявам и аз се заглеждам по всяка минаваща покрай мен Алфа ...това е факт ...истината е друга че определено не са най-доброто реално погладнато иначе за мен си е....
Моята история е малко от приказка ма ще си я разкажа така както аз си я осетих...за 24 години съм сменил доста коли Ауди рено митсубиши каризма опел,има опит просто и работат преди ми е била такава ....
Ич е по същество баща ми реши да си смени колата,обикаляхме гледахме разни голфове 3-ки и т.н в супер състояние...и гледам една агресивна форма срещу мен на единия салон първото което ми направи впечатление е надписа БОКСЕР...и му викам я да видим тая симпатично изглежда,накарх го макар да беше скиптичен човека ни я отвори мн ми хареса вътре леко спортно вдигна капака и там вече онемях не бях виждал такова нещо....колата не е нещо особено ма аз адски я харесах простооо...... и той почна да разпитва и т.н. и накрая кат си тръгнахме вика кво мислиш и т.н. и аз му казах мнението си ако аз щях да си купувам кола тва щеше да е тая ...
Колата наистина ме грабна от пръв поглед после вече се насладих на возия държане на пътя и въобще цялото комплексно удоволствие което дава при каране,което липсва на останалите коли...сега вече си е моя и си гледаме..

Ранобудниче
06-03-2010, 23:09
Защото за дългото време, докато избирах първата си кола, колкото да ми мърмореха разни мъже от всички страни, така и не ми увря главата.
Любов от пръв поглед - това е.
И.. да не се заричам, но май ще е задълго.

Но пък.. напоследък на познати и непознати на тоя въпрос отговарям простичко "Защото така."

Иво, много мила история : )
И много човешки разказана.

mordohy
06-03-2010, 23:11
То аз преди да подкарам Алфи,карах 156,но 3-ката ми пасна,като ръкавица!С нея съм обиколил Европа, а и съм нодил няколко пъти на езерото Ван.Намира се в Турция, до границата с Ирак,Иран и Египет!
Влезе ми в сърцето,защото до сега не ме е предал!
Верно ,че вози като каруца,ама като си надуя музиката и релаксирам.Лошото е,че след няколко месеца ще ми го отмъкнат!С това отговарям най- пълно на Алфафен 145.Сина ми не ще друга!
И той е облъчен!:spam_laser:

AlfaFen145
06-03-2010, 23:40
..като гледам всеки го казва,не го казах ,защото не се сетих ,но всяка алфа която мине я гледам и аз :)

Колега ,мисля че ........болни сме просто ....:heavy_cry:
Психолози има ли тук?:ban:me ...

mordohy
07-03-2010, 00:28
То и аз като мине алфа се заглеждам, да не е някоя от нашите и понякога улучвам.Срещали сме се два пъти с Лъки и сме си подсвирвали на път за Гърция!Дали е разбрал,че съм аз е друг въпрос,но определено поздрави колегата!Него няма как да го збъркам.Това е първя човек във форума,който ми е предложил приятелството си!
Иначе,като видя алфа си присвяткам и свирвам и който разбрал-разбрал!

dimo
07-03-2010, 00:42
Алфата носи тръпка ,кара те да се чувстваш добре харесвам ги от малък .

raffaello
07-03-2010, 08:44
поздравления за темата на автора, много добра тема и много добър увод
а относно моя случай "Защо карам Алфа" - бих го определил само с една дума - ВИРУС
това или те хваща или имаш имунитет, при мен вируса ми влезе под кожата преди 5-6 години и не мисли да ме оставя

Alfredo
07-03-2010, 09:52
Алфата за мен е Спорт - Интериор, Екстериор и мощ , карам я за кеф в си свободното време .
За работа използвам немска щаига ..

ФЕРАРИСТ
07-03-2010, 10:00
Първо щото аресвам италианските коли, второ щото 156 ме кефи от момента в който се появи като кола......

tokata_pz_flex
07-03-2010, 10:04
Защото преди точно 10 години , мой познат си купи 145 1.6 боксер . Возих се в тая кола ... и си казах , че някой ден ще си купя такава кола . Имал съм 2 от модела , и въпреки това , че съм карал доста по-нови и скъпи коли 145-цата ми дава най-голям кеф като седна в нея .

arieca155
07-03-2010, 10:07
уникално поднесена тема,ако не беше така най-вероятно щяха да я заключат защото темата е стара колкото света.мордохи ,евала и адмирации за личната ти история която сподели с нас.
"Защо карам Алфа?"...трябва да започна по отдалеч,като малък никога няма да забравя,бях на гости на вуйчо ми в едно село до варна.беше лятото и имаше летуващи чужденци,тогава за пръв път видях "Полонез".реших че това е моята кола защото е различна от всичко останало.още тогава реших за себе си че искам автомобил който не е масов.
преди 11 години работих в софия при един баровец,шофъора му караше алфа 33,чичка на около 55-60 години,купил я от съседа си който имал роднини в италия и т.н.колата беше невероятно запазена.край,за мен не съществуваха други коли.отначало не я продаваше,4-5 месеца му досаждах докато не ми я даде,нямаше по щастлив от мен,1.5 мотор,но всеки който е карал боксер знае на какви звуци е способен когато го поомачкаш.година след това видях бялата 155-ца в бургас в автокъща.тогава вече си намерих "майстора".продадох 33-та.теглих заем и 1 година лизинг,това ми костваше.и пак беше моя и не ще бъде на друг.
баща ми навремето караше волга от старите с еленчето,като се срещнеха с друга и си махат и спираха да си побъбрят.каквото съм видял от него и аз така сега,какво по-хубаво от това да помахаш на непознат на пътя и да го поздравиш за избора му.всички си знаем какво ни коства да ги караме,поздрави на всички сектанти,сигурен съм че всеки има своята история.
да я чуем!

didod
07-03-2010, 10:21
През 1999 колегата ми от университета дойде една вечер и каза : 'Ела да видиш как върви дизела' (понеже винаги съм спорил с него по темата). Излизам аз и гледам една 164-ка. Бях впечатлен много - и като екстериор, и като вървене, и като возия. Все пак не бяха много тогава западните коли, в които съм се возил. И така тогава реших един ден да си купя такава. Макар доста години по-късно (2007) успях. Просто с нещо тази кола ми влезе под кожата. :)

digitalundgrd
07-03-2010, 10:30
Декември 2007 ходих до Рим след Коледа и останах за Нова година :) Та там постоянно виждах Алфи...147, 156, 159 по улиците. Накрая като си тръгвах към БГ вече знаех, че ще си купя Алфа 147 :) Януари 2008 вече търсех за 147-ци в БГ, регнах се във форума, огледах няколко 147-ци и в края на април 2008 си купих 147-цата ;) С нея имам, както много приятни, така и много неприятни моменти :) Но никога не ми е било скучно :)

Abar7h
07-03-2010, 10:57
Аз до преди 8 месеца въобще не щях и да чувам за тия "италиански спе**и" но докато бях в процес на търсене на кола (гледах за Golf 3 GTI или BMW 318is) един приятел, който внася коли от Германия и има автокъща ми каза - "Пич, имам една много добра Алфа, която в момента никой от семейството не кара, а само събира паяжините, но съм сигурен че ще ти хареса повече от голфовете и бмв-тата!" Аз първо му отказах категорично "Аз да карам Алфа - да да :D:D" За мен алфите просто съществуваха - мислех си че харчат, но не вървят.... Ама човека настояваше да не се набутам с някоя кочина дето после ще съжалявам и от любопитство един ден му казах да ми я докара да я покарам малко - и така на другия ден пристигна той с една лъскава 146тица, седнах аз вътре - положението на седалката беше идеално, скоростния лост е точно там където трябва, волана е с перфектна позиция, и въобще в нея се чустваш супер, седалките ме обгърнаха отвсякъде...Запалих я отпуснах съединителя....и ми угасна :D:D Както и да е, покарах я 5минутки с един кой приятел - заклет фен на BMW. След като слязохме и човека си тръгна го попитах какво мисли и той каза "Имах съвсем друго мнение за тия коли", и аз бях съгласен с него! Веднага купих колата! Не знам какво точно ме привлича в нея - не е по-красива от BMW, не е по-модерна, супер непрактична е - вътре няма къде една бутлика с минерална вода да оставиш, обаче всеки ден като я видя на паркинга нямам търпение да се кача и да я подкарам нанякъде!!

п.п. Накрая се оказа че съм бил в тотална грешка - върви повече от което и да е BMW до 140 коня стоково и харчи с поне 1-2л по-малко....ама предразсъдъци, какво да ги правиш!

morfius
07-03-2010, 11:45
Стил, удобство, усещане... абе харесват ми и това си е 8-)

155_8000rpm
07-03-2010, 11:47
Ами преди 155-цата имах фиат темпра и понеже не обичам да сменям колите през една година си го покарах доста...беше доста здрава кола в интерес на истината,проблеми съм имал само с газта(и от тогава газ да не видя).Но просто я ползвах за превоз и за работа.Всеки път в последните месеци преди да я продам(и да си купя отдавна мечтаната 155),се качвах с досада в нея,просто нямаше с какво да ме изненада.
И така настъпи момента,в който 155 вече се побираше в бюджета ми(е пак взех някой лев на заем,то не се търпеше вече) и си взех една,а още не бях продал фиата...след 2 месеца го продадох и си върнах част от заема за алфата,после започнаха ремонтите...и не след дълго вече знаех,че колата си е лично моя и не дължа на никой нищо...и тогава се отдадох напълно на детската си мечта...
Минаха се години и ми се роди момченце...най-щастливият момент в живота ми...а 155-цата ще попитате,какво стана с нея?-ами тя винаги е била част от семейството и винаги ще има място в сърцата ни...
Просто това е колата,която те кара да се усмихваш безпричинно като малко дете,кара те да се чувстваш щастлив и като седнеш в нея те кара да я чувставаш част от себе си,а не просто машина,която трябва да управляваш и да те закара от точка А до точка Б...

П.П. Карам Алфа Ромео,защото няма друга кола за мен,която да те кара да се чувстваш зависим от нея,а не тя от теб...Малко преувиличено ще кажете,но така го усещам аз...и винаги детето ми ще е на първо място(както и майка му и цялото ни смейство),но когато ми се разболее колата се разболявам и аз!

kokless
07-03-2010, 11:50
Аз карам Алфа Ромео, защото:morfius: И не сме си купили Алфа да си избиваме комплексите, а да ни е удобно, елегантно, стилно...:devil:

firedragon
07-03-2010, 11:53
Мен вируса ме вана преди 2 години и малко.Сега малко предистория.През 2005 наще одиа до София да вземат кола,някакво комби да има да носи разни работи.Мисле си,че ще вземет някой Хлопол,понеже само такива гледаха,ама като се върнаха и изненада.Някаква непозната кола(не бях виждал 33 до тогава,камо ли комби).В началото си беше само кола,обикновена.Е да ама не.Един ден като ходихме на гости при баба ми се оказа,че майка ми е забравила котлона включен и трябваше да се върнем много бързо.Качаме се в колата и гааааззззз.Е тогава беше когато се влюбих в тая кола.137 кончета и рева на боксера,който не го е чул няма как да разбере за какво говоря,но е УНИКАЛНО.После дойдоха и проблемите с нея :cry: Седя няколко месеца в гаража и бащата се опитваше да я оправи,ама нищо не разбираше и само и навреди.Успяхме да я извадим един ден и си мислехме,че вече е наред,излязохме за разходка в града и...... едвам се прибрахме.Беше зарязана на 3 пресечки от нас,защото беше нагорнище и нямаше как да я бутнем,а и нямаше кой да ни дръпне :cry: Две години седя там и ми се късаше сърцето,ама нямаше какво да направя(бях ня 15,кой щеше да ми даде кола да я правя).Само ходех през 3-4 дни да и помпя гумите.Като станах на 18 отидох и казах на майка ми:"Взимам ключовете за колата и ще я правя".Така и стана.Започнах да я правя и след 1 година безпаричие и изключителни трудности откъм майстори и информация успях да съжива наново.За мое най-голямо съжаление бащата вече беше опропастил дебитомера и ел.системата и нямаше как да я съживя.Тъй като щях да бъда студент ме накараха да я продам.Така на 22 Септември 2009г. си отиде.Остана за части за една друга 33 1.7 16в.Сега съм се заканил като събера пари пак да си взема 33,независимо кой,какво ми казва.

digitalundgrd
07-03-2010, 11:56
...и като седнеш в нея те кара да я чувставаш част от себе си,а не просто машина,която трябва да управляваш и да те закара от точка А до точка Б...
....няма друга кола за мен,която да те кара да се чувстваш зависим от нея,а не тя от теб...но когато ми се разболее колата се разболявам и аз!

ТИя неща са валидни и за мен :hi_temerature:

oem
07-03-2010, 12:08
91-ва година баща ми беше бизнесмен и имаше възможности тогава и купи чисто ново Фиат Уно. Много му се кефех. Много пъргава машинка беше за времето си и нямах търпение да я подкарам един ден.

Мина време станах 4-ти курс в техникума и там си изкарах и шоферските курсове. Подкарах и Уното. Страшно му се кефех понеже беше все още като чисто ново и си вървеше прекрасно.

От как съм го подкарал до като не завърших университета все с него. Баща ми почти беше спрял да го кара вече :)

И тъй като имах много спомени с тази кола и страшно много ми харесваше италианския и нрав бях решил вече, че на италиянското няма да изневеря.

Тогава нямах възможности кой знае какви и понеже ми писна да карамна баща ми колата трябваше да купя моя. Търсих какво ли не Уни Турбо, после Алфа 145, Фиат Брава и на края след цялото това търсене и умиване се оказа, че съм събрал пари за 156-ца. И така купих я.

Никога не бях сядал в 156. Още с първото сядане ми направи впечетление директноста и на управление. Казах си това е моята кола и я отнесох. :) И не съжалявам въпреки проблемите които имах с нея.

Triptih
07-03-2010, 12:55
Защо карам Алфа?При мен въпроса може да се разглежда и по друг начин:Защо влагам времето,мечтите си и всичките си финанси в единственото материално нещо което ме вълнува?
Отговора е защото е различна(Алфа Ромео спрямо другите коли)Защото винаги изпъква,има ярка индивидуалност и характер.
На мен Алфата не ми прилича на кола.Разглеждам я като произведение на изкуството,като една подвиждна скулптура.Италианската марка ми харесва заради вида й(дизаина)При нея всичко е изкуство:волана,фаровете,скоростомера,багажника,дв игателя и др.Та затова карам Алфа.
Другата част от отговора е в моето аз.А аза се формира в детството.То беше като на всички момченца,по цял ден игри(футбол,воиници,колички,корабчета и др.)Като дете(все още се смятам за такова)моя баща имаше много коли.През година-две сменяше семеината кола(то и сега е така)Имали сме всякакви коли:лада,москвич,застава,волга,фиат,ситроен,митшу биши,форд,пежо и др.Но само две коли заинтригуваха детското ми съзнание.Първата бе Алфа Ромео Спринт.Колата бе на приятел на баща ми,но тъй като татко я подържаше често я използвахме и бе почти като наша кола.Беше червена,ниска с вид непознат дотогава и с много широки гуми.Чувството да си в такава кола е неописуемо,да си в нещо което не се среща често,което всеки заглежда и се диви колко е хубава.Бях на седмото небе,моя баща караше най-хубавата кола.Всеки ни гледаше и обсъждаше(става дума за94-97г.)Накрая имаше повреда и остана да гние пред нашия блок.Седя 1-2години и някои я купи.Още помня този ден.Седях на терасата и гледах как я взимат с камион.Може би тогава се е зародило чувството да притежавам някои ден алфа.
Втората кола беше на братовчет ми.Имаше Алфа 90.За пръв път виждах такава кола,беше уникална,като някои стар блогородник.Изглеждаше доста расова и звука бе като на някоя състезатална кола.Тогава осъзнах колко са различни алфите.Не се различаваше кои знае колко външно,но имаше нещо много различно-духът.
Затова карам Алфа и няма да взема друга марка кола.:devil:

old alfist
07-03-2010, 13:49
Харесва ми защото има изтънчен дизайн, своеобразен нрав и необуздана мощ.

Stoyan Georgiev
07-03-2010, 13:57
преди 5-6 години забелязах едно gtv, което ме грабна с визията си (беше понаправено) и почнах да се интерисувам от алфи, гледах, четях повозих се - постепенно вируса ме хвана доста силно , всичките ми приятели викат - не недей, няма смисъл, алфа таралясник и т.н. но на мен не ми пукаше исках си алфа и туй то :) исках да взема спайдър, но за съжаление тази кола за мен е прекалено неадекватна на начина ми на живот... та се бях влюбил и в 159 и... останалото е история :)

Bella
07-03-2010, 14:03
Дълги години в странство мечтаех за книжка и кола ... можех да си позволя да изкарам курсовете там,но не можех да си позволя да поддържам автомобил понеже данъците и процентите на които те застраховат като новобранец са убийствени ... та реших,че не ми трябва книжка без кола и така ... върнах се и веднага се записах на курсовете ... с нетърпение очаквах поредният урок ... купих първата си кола месец преди да взема книжка ... Фиат Браво 1,9 ЖТД 2001 на има няма 80 000 км,с всички екстри + кожен салон.Като визия не ми допадаше особено,но бе икономичен и в същото време доста динамичен автомобил....след като му навъртях 50 000 км за 6 мес а през това моите "майстори" не си бяха направили труда да му сменят водната помпа се наложи основен ремонт на двг ... аа след това колата вече не бе същата :(

Реших да я сменя ... първо исках Волво В40 ама не намерих добро,по време на търсенето вече бях забелязала една 156-ца вагонче в нашият град и не можех да откъсна поглед от нея....започнах да сънувам тази кола и ми стана ясно,че това е ТЯ!
Търсих 6 мес до като намеря НЕЯ,моята кола...в сливенска авто къща...няма да забравя реакцията на момчетата от Фиат форума които я тестваха ... правих се на интересна пред джамбазина още 1 седмица за да свали от цената и я купих!
От тогава ме мога и да си помисля за друг автомобил .. ако я сменя ще е само за по-нова Алфа...примерно за 159 спортвагон 2,4 ЖТД :devil:

Та да караш Алфа означава да си естет , да си с млад дух , да си динамична и борбена натура!
Да влагаш в шофирането нещо много повече от това да натискаш педала на газта ...
Алфа Ромео не е автомобил за всеки и не всеки би могъл да я оцени по достойнство ,но запали ли се веднъж обичта ти към марката огъня ще тлее цял живот :go:

renyx
07-03-2010, 15:27
Аз бях като Abar7h.Исках астра93-94,тъмно син металик,1,8 мотор,ел.стъкла и огледала.Точно това си взех.Излъгаха ме с годината 91, а не 93 както ми казаха, но тогава незнаех за цифрите на стъклата.Бях много щастлив, но не за дълго.Постянно нещо имаше за правене и ноември 2008 я разкарахме.С жена ми се чудехме какво да изберем,защото имаше разминаване.Един от колегите и си беше взел 156 1,9jtd 105коня.В мобилето ги разгледахме и жена ми се влюби в 156-та.Аз обаче останах резервиран.Една вечер излязохме с нейния колега и приятелката му и колата ми хареса.Аз обаче исках 115 к.с. двигатела.От декември следях една точно такава(8500).Началото на януари я намалиха на 7500.На другия ден бяхме в автокъщата да я огледаме.Колата ми хареса, но имахме 6000.Цяла нощ не спях ,а мислех как да я вземем(смятах с лизинга който автокъщата предлагаше,да взема от брат ми и да я закарам в Берковица в гараж, все подобни варианти).Брат ми каза , че май месец ще прави сватба и аз се отказах със сълзи на очи.1 месец бях като болен.В същата автокъща стоеше и колата от подписа(тя беше точно това , което неисках-2,4мотор,дървения интериор,джантите,98г. производство и гумите пирели).Една неделя(5.04.2009) се ядосах , защото нямаше с какво да закараме детето до мед.център и отидох до автокъщата и капарирахме АРИЕЛ.В четвъртък си я взех , а в петък през ноща се наложи да закараме детето в болница.Все още не я харесвах ,но след първото ходене до Берковица се влюбих в тази кола.Завоите преди Понор съм ги взимал с 100-110 в проливен дъжд, колата ненаправи и опит да поднесе.Един ден се прибирах сам от Берковица и на един обратен завой успях да намаля до 60(изпреварих голф3 и бях с около 110).Очаквах колата да поднесе, но влезе и излизе перфектно.

П.С. Ариел(името е от песента на Rainbow) ще я сменя само с 166 2.4JTD фейслифт.

nightroller
07-03-2010, 18:48
Защо карам Алфа Ромео?! ... всичко се корени там някъде в детството, свързано е с някакво усещане за свобода и т.н. донякъде заради това, че съм дизайнер ;) но ако трябва да го кажа с две думи - Защото винаги съм обичал истинските и стойностни неща :) затова :)

ves_v8
07-03-2010, 18:57
Май 2008 година след като си продадох Маздата много ми се прииска да си взема Алфа 145. Бях си харесал една много наточена, но ме ми стигаха 500 лева за да си я купя. поисках от баща ми да ми заеме а той ми отказа с думите че за италянска кола пари не дава. въпреки това останах запленен от Алфата. Октомври 2008 се возих в Алфата която карам сега и много се накефих на звука на боксера. Тогава колата беше на един мой колега, който пък се случи така че си взе една Астра и Алфата му стана излишна. Сподели ми че ще я даде на майка си и останах много разочарован. Не искаше да я продава, но аз след 2 седмици упорит рекет го накарах да ми я продаде и ето ме сега имам Алфа:devil: Малко ми е слабичка, но всичко с времето си. Надявам се да се сдобия с някоя 156 2.4 или някое мошно GTV facelift

MUROMAN
07-03-2010, 19:45
Явно както другите са писали и при мен нещата са още от детството ми. Баща ми навремето се занимаваше с някакъв вид рекламна дейност и амбулантна търговия и имаше пари.Наш познат в началото на 90-те годиин докара от Швешия 2 коли и едната се оказа впоследствие наша. БМеше Фиат Арджента 2000 кубика , сив металик всички екстри без кожа. С този автомобил ни гледаха като извън земни , а колата ми се струваше направо невероятна. Историята естествено прерастна в това ,че не ни провървя с него и се скапа , баща ми се ядоса и го изостави да изгние и накрая мисля,че замина на вторични.
А аз бях вече силно впечатлен от марката Мерцедес и мечтая някой славен ден да карам 190-ка. Да де ,но нещеш ли гледах клипчета и видях как 155-цата здраво натупва въпросната 190-ка. И от там много бързо ми се промени виждането за нещата и започнах все повече да се вглеждам в ръбатата 155-ца.
Иначе след това първата Алфа която карах беше 156- и то тогава когато бяха супер рядкост не както сега.
Точно тогава разбрах за какво усещане и пътно поведение става на въпрос и вече бях адски запленен. Можех да си купя 156 имах ги парите ,но предпочитам убиеца на детската ми мечта . :)
След дълги и безсънни нощи чакане и гледане и мислене и избиране накрая за един следобяд си бях купил колата.:go::go::go: Когато я купувах бях толкова запленен ,че дори не отворих задните врати да видя дали поне има и седалки за багажника и жабката да не говорим.
Купих я със много мерак и сърце.
Баща ми като я видя ми тегли една псувня /не иска и да чува за италянски автомобили/ , но това са маловажни неща.
А определено когато тя е болна ,аз съм 2 пъти по-болен и от нея.:cry:
Но не си я давам моя си е кефи си ме и си я карам .

DJ Vladic
07-03-2010, 20:59
Ха... :) Невероятно интересна тема Моята история е подобна на всички. В детството 2001-ва чичо ми имаше Типо.И за рожденния си ден си купил Алфа 156.Кой ти знае такива цифри тогава.Един ден дойде да ме вземе... Ефекта уау тогава такава кола нямаше никъде.. имаше само една 145-ца.Ускорението на двулитровия беше невероятно, а салона и комфорта на супер ниво.Оттогава съм жегнат с тоя вирус :) Когато поотраснах и дойде време за кола, исках лагуна-голяма и комфортна УЖ... ама така стана че си харесах една 155 после друга взех.Просто ми хареса цената, мощноста и екстрите. И индивидуалноста! Когато мина покрай 155-ци в Русе чуквам светкавичка и хората се усмихват приятно е.Сега искам 166 но имам още хлебец да похапна за таакава :)

V@K@T@
07-03-2010, 21:07
и аз мисля да започна малко по от далечко ... Когато бях малък ( на около 8-9 ) т.е. около 1998 г. Свако ми се похвали на бащата каква кола си е купил и вика елате ни на гости в Тутракан да почерпя . Отиваме ние и какво да видя нещо което не беше москвич , не беше лада дори не беше опел ... викам бреей какво е това а свако вика гордо " Алфа Ромео 33 " . Като се качих да я разгледам си виках брее , че яко едни духалки едни чудесии . След време бащата си купи Ланча Дедра 108 кончета и с голямо нетърпение да я карам взех книжка . карах я около 2 години след което катастрофирах с нея ( все още немога да си го простя и ми става мъчно като се сетя ) ... след това той си взе Форд Фокус 1.6 101 к/с и изключително мн. ми хареса как се държи в завой и какво ускорение има .. НО .. стана време да си купя кола и викам не ме интересува тегля заем каквото ще да става . теглих аз парата и един Петък обикаляме с наще във Варна ... обиколихме всички автокъщи и нищо не си харесах ( а можете да си представите колко коли съм огледал ) и майка вика неискаш ли да се върнеш към италянското ... викам хайде дай предложение 2 Дедри гледахме едната не успя да запали а пък другата комби ... и майка вика четох една обява в мобилето ( алфа 145 2000 г. ) ... обадихме му се и по едно време се задава отсреща нещо черно с красиви фарове и халогени викам еее гледай ква яка кола и в същото време спира до нас и вика вие ли се обадихте за алфата ... и така пробвах я хареса ми ( и веднага се сетих за Свако ми по духалките ) купихме я ... след това установих че в ДВГ-то е било пълно с добавки и едвам изкара 13 000 км. след което 1600 лв за ремонти и така ... но като изключа ремонта по двигателя и термостат досега нищо не съм сменял по нея и съм страшно доволен ... тази кола е моят живот и "само" за нея живея радвам се , че във форума е пълно с добри и отзитчиви хора с които си прекарвам невероятно на срещи ...

raffaello
08-03-2010, 07:30
ако позволи автора на темата искам само да допълня една мисъл, която има много общи черти със заглавието на темата, а мисълта е - "НЕ ШОФЬОРА СИ ИЗБИРА КОЛАТА, А КОЛАТА СИ ИЗБИРА ШОФЬОРА"

та най-вероятно така е станало и със всички нас в този форум, колите са ни избрали да ги караме и да им се наслаждаваме

Peter_63
08-03-2010, 09:04
Много готина тема. Браво, mordohy.

Някъде към 2006 г. немската кола, която карах тогава, започна да ме отегчава, и се питах аве защо изобщо съм избрал такава. И започнах да се оглеждам за друга. За първи път се загледах в алфа 156 в мобилето, след това отидох да я видя наживо и ... спрях да търся друга кола ... жена ми казваше тогава, че съм се побъркал. Също така каза, че два пъти съм проявил добър вкус. Като съм избирал нея (жена ми) и алфата :D

А иначе мисля че съм се програмирал за алфа още през далечната 1971 г. (бил съм на 8 г. тогава), когато загинаха Гунди и Котков. Цяла България беше потресена, имаше песен в която се пееше за катастрофата с алфа ромео, сега знам че е била джулия. Баща ми казваше, че мечтата му е да кара такава алфа. Оттогава ми се е запечатало, ама ето на, чак на четирийсет и кусур години ми е било писано да седна в алфа.

Fear
08-03-2010, 10:00
След 2 броя френски коли, Citroen BX 1.9 чист дизел :bowdown: и Peugeot 405 1.6 моноинжекция, реших, че следващата ми кола ще е някоя марка, която има спортни корени и насоченост. Е, при това положениe и бюджет под 10000, изборът се свеждаше до две марки - BMW и Alfa Romeo. :)
От тези две марки, бях набелязал Е36 320i купе и 156 2.0TS, като коли влизащи в бюджета и сравнително вървящи. Е, поне спрямо Citroen-a и Peugeot-а и двете са като изтребители. :tooth:
За съжаление или може би за щастие, от баварците бързо се отказах - беше точно преди кризата и цените им бяха безобразни, като отгоре на това, на тези безобразни цени се продаваха безобразни кошници, буквално пред разпад, като дори и усилията на джамбазите нямаше как да прикрият това. :priest:
Та, с мечтата наречена BMW беше свършено, започнах да гледам само 156-ци. Всичко в тях ми харесваше - и пъргавият двигател,и екстериора, и спортния шофьорско ориентиран интериор, абе знаете за какво говоря, няма смисъл да ви обяснявам :wow:
Тук трябва да вметна, че "печките" изобщо не ме интересуваха, исках бензинов мотор, при това нямаше да се задоволя с нищо под 2 литра. За съжаление, тогава все още имаше акциз и всичко над 2.0 излизаше извън бюджета, иначе си бях набелязал няколко 156-ци с 2.5 двигател. :devil:
В крайна сметка обаче, обикаляйки из автокъщите и зяпайки 156-ците, погледът ми се спря на едно GTV 2.0...
Toгава и техните цени бяха безобразни, конкретния екземпляр от 1998г. струваше 11200лв. в автокъщата. :hmm:
Лошото стана, когато въпреки цената реших да седна вътре, просто ей така, "да видя какво е". ГОЛЯМА ГРЕШКА! :crazy:
В този момент, вируса ме тресна с цялата си мощ и разбрах, че следващата ми кола ще е GTV и нищо друго! :)
Цената от 11200лв. обаче беше непосилна, джамбазинът не беше склонен да отстъпи с повече от 200лв., т.е. точно това GTV не беше моето...
Оглеждайки се наоколо, видях едно друго GTV, бяло, с голям и според мен неособено естетичен спойлер отзад, чиято цена беше 9000лв. То беше от първите модели, със стария капак и старото табло вътре, но аз исках GTV и това си е - дори и спойлерът и джантите, които хич не ми допадаха не можеха да ме спрат. Продавачът беше свестен човек, договорихме се за 8200лв. Капарирах колата и останах да чакам обаждане от банката за заема, с който щях да допълня автомобилния бюджет. :)
Получи се така обаче, че от банката ме замотаха и трябваше да внеса още пари за допълнително капаро - исках я тази кола! Точно когато отивах да дам още пари, се обади баща ми, който беше видял обява в Нет-а, за тъмносиньо GTV 2.0, след фейслифта на цена от 7800лв.!
Обадих се на телефона от обявата, разбрах се с човека и отидох веднага да го видя. В момента, в който го видях, казах - купувам го! Просто нямаше как - всички други фейслифтнати GTV-та бяха с цена над 9500лв., просто нямаше как да не го взема. Извадих късмет, човекът го беше взел за жена си, обаче колата се оказала бърза за нея и след няколко на магия избегнати инцидента, беше решил да я продава възможно най-бързо, затова и цената й беше такава. :tooth:
Е, останалото е история - обадих се на собственика на бялoто GTV, извиних му се за забавянето от 2-3 дни и му казах да изпие капарато за свое здраве и да не ми се сърди много. :)

Ta така - оттогава съм с Alfa вируса и мога да кажа същото като другите колеги - когато колата се "разболее", разболявам се и аз. :D

JAMAL
08-03-2010, 14:21
Всичко започна 2002-ра година, навършвайки 18г и завършвайки техникума. Първата ми Алфа беше на съученик. 33-ка с различен от останалите оптичен тунинк. Маската беше различна, изработка на Lester мисля, с прагчета, със спойлерче, много изчистена и елегантна. В първия момент, в който я видях, останах с отворена уста и изцъклени очи. Малко след бала, приятелят ми съобщи, че я продава. Бях събрал някой лев от бала, продадох си телефона, изпросих още малко и се сдобих с този автомобил. Не е истина, колко приятни спомени имам с този автомобил.

mihail_mladenov
08-03-2010, 19:22
При мене манията към Алфа Ромео дойде скоро, може би преди 2 години. Дотогава много ми харесваше Peugeot 206 GTI. Имаше едно такова Пежо във Враца, което се продаваше за 8000 лв. и много ми харесваше как изглежда, но след като видях 159 2.4JTDM се влюбих в този модел. След това почнах да се интересувам от Алфи-те и когато излязоха 8C Competizione и MiTo, просто знаех, че колата трябва да Алфа Ромео. Изкарах курсовете и на 5 юни 2009 се сдобих с шофьорската книжка. В началото карах един VW Passat 2 от 91год., но към средата на месеца баща ми каза, че е взел от един приятел Алфа Ромео и след това с нетърпение чаках момента в който се кача на нея. Това се случи към края на юни месец. Отиваме с баща ми до сградата на ТВ Враца и там стоеше червена 145 1.4T.S. Качих се в нея и я запалих. След това тръгнах след баща ми, че трябваше да идем да видим по-колко върват алармите, за да сложа на колата. Отидохме и след това заедно с баща ми я разкарахме до с.Згориград и останах много доволен от пътното и поведение. След това известно време стоеше на ОМВ Враца, че не беше минала технически преглед, а и нямаше Гражданска застраховка. Та дойде средата на месец юли. И трябва с баба да ходим на село, но с Пасата. Отивам сутринта да зареждам и след това докато слизах до комплекса ми направи впечатление, че скалата на горивото почна да пада надолу. Спирам колата пред баба пробвам да запаля не иска. Викнах баща ми теглихме я колата, успя да запали, но след това угасна отново. Видя се, че се е повредил Пасата. Отиваме на ОМВ и се качвам в Алфата и тръгнахме за село. Останах много доволен от мощта на двигателя. След това септември месец отново ходих до село, но трябваше да се връщам същия ден, защото трябваше да помагам на наште да правим вино. Тръгнах си и като излязох от село я натиснах колата, да вида на какво е способна и останах много доволен. Тогава успях да дигна до 110 км/ч, което за момента ми е най-високата скорост която съм дигал с италиянката, но много ми се иска тази година, ако хода на рали България да съм с нея и да вида как се държи на магистрала, че досега не съм имал възможност да карам по наште аутобани. Но дотогава трябва да стегна двигателчето, че почти всяка седмица ми се налага до доливам течност за охлаждането на мотора.
Малко излязох от темата, но на въпроса "Защо карам Алфа Ромео" ще отговоря, че това е марката която ми харесва дизайна на моделите и двигателите. Ако се наложи да си взимам друга кола, тя ще бъде или 145 2.0 QV или 159 2.4 JTDM(но за нея сигурно ще има да си мечтая, още бая време, докато им паднат цените в порядъка на 10 000-20 000лв. за тази версия).

kpmaster
09-03-2010, 13:14
Супер идея за темата mordohy и доста лична и емоционална история.

По темата:
Имам книжка от 10 години, като карам всекидневно от 1 година. Преди имах опел омега 2.0 '90 . Тази кола ме научи какво е емоция на пътя - трудно набира, но след това преливаше от мощ и надеждност на пътя. Почти се разпадна под силата на ръждата. В края на август миналата година реших да си търся друга кола - прегледах всичко до 7к лева в мобилето. Видях една алфа с доста нестандартна визия отпред. Казах си що за кола като тази може да ме привлича и да не знам с какво ме плени... Отидох да я гледам - 5900лв, 2002 с доста екстри по обявата. Влизам в автокъшата в Горубляне и веднага я познах - няма такива форми и стил които да я различава от масовките по света. Оказа се, че продавача не беше много коректен и са поизлъгали за екстрите а като гледах и километража го бяха върнали доста - 118000. Отказах се от нея и се прибрах унил. Отворих мобилето и видях обява за 4000 в Пловдив...усъмних се, се но на снимките изглеждаше страхотно. Отидох на другия ден, капарирах я и два дни по късно отидох да си я докарам на собствен ход до София. И след редица ремонти и се радвам почти половин година, за което време минах 12 000 км - страхотно удоволствие е да се кара "неуспешната" лимузина, "сърдитият сом" или наи-бързо обезценяващата се кола.
Всичко е страст и както колегите по-горе сте написали, колата е отражение на темперамента на шофьора й....:rosso_racers:

P.S: Снимката от аватара ми е първата снимка, която направих на колата си....

Perdaha
09-03-2010, 18:40
Незнам но определено съм горд че карам такава кола ...мн ме радва че такава кола караме хора които не я взимат само за да ги вози от точка А до Б ми просто щото им прави удоволствие ..супер мн се кефя,незнам и не съм чувал такова отношение към маниаци на други марки....

Ladjov
09-03-2010, 19:30
защо ли защото обичам да ме питат защо е тая тъпа усмивка бре Иване ? какво е станало ? Отговора винаги е един и същ имам алфа .

TishO
09-03-2010, 21:30
И така прочетох всичко написано до тук.И реших и аз да отговоря "Защо карам Алфа Ромео".

Мисля че бях на 17 или 18 години когато щяхме да си ходим до село. И бащами трябваше да отиде да земе колата на един негов познат.А този негов познат беше доста години в австрия и се беше върнал с някаква кола от там. И така бащата отиде за въпросната кола и трябваше да чакам да ми призвани когато е праед блока че да слизаме с маиката и брата и да тръгваме.Призваня ми и беше време да слизаме слизам аз и пред входа какво да видя.Нещо което не бях виждал до сега бях чувал за марката понеже от малак обичам колите и стаята ми беше пълна с плакати на коли. Но от Алфа Ромео не съм се интересувал знаех че има такава марка и това е. Та слазам и гледам и не вярвам на учите си Доста лъскава червена кола викам брех натоварихме се и тръгваме. Пътува ме си към село и по едно време тръгна един кретен с да ни изпреварва и в същото време отсреща идва друга кола.Ситуацията беше ясна докато бащата не натисна педала и това нещо в което се возех полудя направо незнам от каде извади такава мощ че се изтреляхме на преде и този които се опитваше да ни изпревари се прибра зад нас на косъм. След тази сцена баща ми се обърна и каза... (с лека оплаха в гласа разбирасе) Еми Алфа Ромео какво да ти кажа.!!! От тези негови думи започнаха въпросите какъв модел е колата двигатели и сегви други въпроси за тази кола. Мина година и бях забравил за случката вече бях на 18 и бачках да изкарам шофиорска книжка.Както и да е изкарах книжка но бях като сички на моята възраст исках или някои голф бегачка или бмв или другите тем подобни.Известно време карах Опел Астра 1.4 След това доста коли за по малко после Опел Омега (кораб) Докато до преди 2 години не останах пеш и трябваше да направя нещо а пари нямаше и така този приятел на бащами за които стана дума в началото му каза че си търси маистор да му облече с гипс картон магазина които си беше дигнал в задния двор.А аз вече бях доста на вътре с картона и се хванах почнах преди да се разберем още за какви пари става на дума.Докато не доиде момента да се разберем как ще се заплати трудът и спомена че има една кола която искал да продаде защото от година и нещо стояла в гаража.И нито синът му нито жена му искали да я карат.И ако искам да ми плати с нея.Помислих минута две и му казах че искам да видя за какво става на въпрос та отидохме до гаража.И той отвори вратите в момента в които светлината озря тази червена задница нещо в мен подскочи и споменът за нея ме тресна като мълния.Реших да седна да я пробвам в момента в които седнах на шофиорската седалка и хванах кормилото целия настръхнах чувството беше направо неземно. Без да се пазаря и оговарям му казах че съм съгласен.Но колата нямаше акумулатор и се прибрах без нея.Цяла нощ се чудих дали не съм направил пребързано решение и дали няма да съжелявам.На сътринта веднага намерих акумулатор и отидох да го слагам.Акумулатора беше на мястото ключът беше в ръцете ми.Врътна 2-3-4 пъти запали от този момент в които чух песента на този двигател ме одари втора вълна.Изкарах я от гаража бавно на полу съединител без да подозирам нищо и си казах сега да видим какво имаме тук и си мисля че си карам астрата.Просто подадох малко газ и пуснах малко по бързо съединителя.Е това животно като побесня като ритна едва не се утрепах едвам спрях.От този момент винаги когато видя алфа се усмихвам и се сещам за първите ми усежания с Алфа Ромео.

Малко се поулях с разказа.!!:boo:
Но това е моят отговор на въпроса "Защо карам Алфа Ромео"

Поздрави за страхотната тема Мордохай

Triptih
09-03-2010, 21:50
Съдбата си знае работата:priest::hitbycupid:интерсна история

slik4eto
10-03-2010, 01:49
хора реших и аз да напиша защо си купих алфа :) когато бях мальк около 11 годишен бащами имаше черна алфа 33 боксер тази кола беше напьлно ненормална от софия до велинград сме стигали за 45 мин. а преди велинград на правата има едни леки скокчета там алфата се отлепяше от асвалта като стигнехме и маиками я питаха ти да не си болна а тя слизаше пребледняла от колата а баща ми беше млад и луд....след това имахме пежо 605 хубава кола но няма я тази агресия няма мощ нищо общо и преди година баща ми продаде пежото и си купи алфа 156 1.9 жтд тази кола наистина е ненормална вьрви като луда а сега аз имам 147 двуврато черно расово зверче с червен кожен салон :) тази 147 ца ми грабна сьрцето изцяло имам я от месец почти по цял ден мисля за нея изобщо Алфа Ромео е невероятен автомобил :)

Z:)m
10-03-2010, 12:41
...карам я, защото ме кефи...!!!

Аз обаче искам да разкажа история за един др човек. Мой прител.
Той притежаваше 155 1,8 MY и беше решил да се качи на нещо по-ново, но разбира се - пак Алфа. Имаше ясна представа какво търси - 145 QV. Доста време се ровихме из нета и преглеждахме обявите... дори тези в Германия и Италия. Интересната персона в случая обаче е бащата на въпросния приятел. Докато обикаляхме из автокъщите, човечецът - прагматик, все промърморваше подир нас - "...абе вие друга марка не познавате ли? Все Алфа та Алфа... Глей тука к'ва Астра има... или глей тука 'къв Голф има" ... и все немски здрави машини. Естествено, купихме QV - червено, лъскаво... страхотно. Покара го момчето някоя и др година, но се наложи да го продаде, че му трябваха пари. Сега кара една Астра дизел. Преди седмица приятеля ми споделя:
- Онзи ден бащата ходи с колата до село. Като се върна и вика - сине, тия коли нямат нищо общо с Алфите. Къде са Алфите, къде са тия..."
... а въпросния човечец е побелял и улегнал. Дори не кара с повече от 50-60 км/ч. Въпреки всичко, пак е усетил, че има нещо различно в Алфата. ;)

StarChild
11-03-2010, 12:59
Няма какво да омацвам темата, май всички сте изчерпали защо караме тези коли!:sex:

morfius
11-03-2010, 14:14
...карам я, защото ме кефи...!!!

Аз обаче искам да разкажа история за един др човек. Мой прител.
Той притежаваше 155 1,8 MY и беше решил да се качи на нещо по-ново, но разбира се - пак Алфа. Имаше ясна представа какво търси - 145 QV. Доста време се ровихме из нета и преглеждахме обявите... дори тези в Германия и Италия. Интересната персона в случая обаче е бащата на въпросния приятел. Докато обикаляхме из автокъщите, човечецът - прагматик, все промърморваше подир нас - "...абе вие друга марка не познавате ли? Все Алфа та Алфа... Глей тука к'ва Астра има... или глей тука 'къв Голф има" ... и все немски здрави машини. Естествено, купихме QV - червено, лъскаво... страхотно. Покара го момчето някоя и др година, но се наложи да го продаде, че му трябваха пари. Сега кара една Астра дизел. Преди седмица приятеля ми споделя:
- Онзи ден бащата ходи с колата до село. Като се върна и вика - сине, тия коли нямат нищо общо с Алфите. Къде са Алфите, къде са тия..."
... а въпросния човечец е побелял и улегнал. Дори не кара с повече от 50-60 км/ч. Въпреки всичко, пак е усетил, че има нещо различно в Алфата. ;)

То и аз имам подобна случка с 146 та 8-)

Баща ми си купи Голф 3, след ладата му се струваше отличен, но когато си взех 146 та и се качи в нея ... току се опитваше да ме убеди да му я дам и да взема голфетката. :biggrin::biggrin::biggrin:
Е не доживя да кара Алфа ... за съжаление.

old alfist
11-03-2010, 14:47
То и аз имам подобна случка с 146 та 8-)

Баща ми си купи Голф 3, след ладата му се струваше отличен, но когато си взех 146 та и се качи в нея ... току се опитваше да ме убеди да му я дам и да взема голфетката. :biggrin::biggrin::biggrin:
Е не доживя да кара Алфа ... за съжаление.

И моята 146-та сега я кара баща ми, който е на 74г. и страхотно се кефи. Майка ми му мрънкаше в началото, че са си продали Астричката, но сега когато някой му се пречка по баирите му вика : "Изяш го тоя."

Mind_Control
11-03-2010, 15:20
Защото едно време като я взимах това беше най- красивата кола, която можех да си позволя.

SandoOne
12-03-2010, 00:35
Карам алфа щото Колата на Народа така наречения Volkfwagen e такова недоразумение , че не ми се иска да чуя повече за тая марка , отделно тва беше нашия избор с жената колебаехме се дали да е Хонда Прелюд или 156 ца и избрахме 156 цата откакто я карам съм адски доволен колата става и за градско и за дълго , осбено на дълго гори много малко . Удобна с много екстри и не толкова чупеща се предница както я изкарват много хора . Щом братчеда е от сектата значи си заслужава .

Alfa_Eli
13-03-2010, 14:33
италианските коли са завзели семейството ми..само че те не са преоткрили Алфа Ромео..карат разнородни ланчия дедра...за да си призная като тръгнахме да купуваме кола беше много импулсивно...единственото нещо което не исках е италианска кола...но като я видях очите ми останаха в нея..на момента капаро едно друго и айде към софия щастливи...страшно много си харесвам колата и последния лев си давам за нея за да е възможно най-оборудвана...още по хубаво стана като се присъединих към форума,защото няма по-хубаво от това да има някой който да споделя страстта ти... :)
поздрави на всички които си обичат АЛФИТЕ :):):)

barash
13-03-2010, 17:09
Aйде и аз да споделя.
Та всичко се случи през далечната 2005г. Една вечер отивам аз при едни приятели на запой,когато стигнах до уречената кръчма,всички бяха отдавна на черешата и решиха аз да съм трезвеника за да ги пебирам после с колата(156 2.0) на едното момче,защото онзи не щял да си я оставя пред кръчмата и викам голямата кола тц тц тц,както и да е голям купон същата вечер станахме големи приятели с този защото щях да му карам колата цяла вечер алфата това алфата онова абе ужас,качвам се аз в колата давам но контакт и тези уреди цветове конзола абе почнах да треперя от вълнение до този момент алфата(156) беше просто една хубава кола с излъчване,паля колата и му викам на тоз - този двигател умее ли да върви така както звучи онзи се ухили ама мат пиян и ми вика карай я над 3000 оборота и ще видиш - м дааа карах я както той ми каза и се видях в чудо, удоволствието беше незабравимо и от там така се зарибих и аз,до преди фаталната нощ бях си заплюл един голф 4-даже и бях направил списък какво от каде какви брони и фарове там стопове джанти и прочае мага да изхарча за да стане кола.В продалжение на година и половина търсих моята грация от както съм я намерил за друга не съм и мислил е верно не е седан нито пък бензин но е алфа,а удоволствието от шофирането й няма край,само ме е яд,че много бързо стигам до там дедо сам тръгнал:)))

Kris
13-03-2010, 19:01
Пред блока имаше една изоставена Жулиета, която подсъзнателно ме е манипулирала ;)

TishO
13-03-2010, 20:36
Пред блока имаше една изоставена Жулиета, която подсъзнателно ме е манипулирала ;)
не бъди скромен раскажи от каде идва слбоста ти към 33-ките и защо алфа

mochko1
13-03-2010, 21:02
На последък все по рядко си карам колата за съжаление и ако някой ми види самодоволната усмивка когато съм зад волана ѝ ще намери отговора на въпроса зададен в темата :grin:

JoroTD
14-03-2010, 21:32
До преди да си купя предната 146 не обръщах внимание на Алфите въпреки че съм купувал само Италиански коли имах Ритмо 1.5,Типо 1.4,Пунто 1.2.Също така не бях карал и дизел но един приятел който внася коли ми предложи да пробвам 146 1.9тд-останах очарован от динамиката на <тромавия>дизел.Ето че и следващата ми е Алфа и то пак дизел така че май и аз съм се разболял от вируса на Алфа и то на 40 години може да е от агресивният и външен вид и поведение като ученик бях състезател по картинг и все още ускорявам пулса като ме приближават в огледалото ......но май много се разприказвах поздрави на всички!
п.п.честито на Скудерия Ферари за уникалната двойна победа да продължават все така.

Seicento Sporting Abarth
19-02-2015, 10:21
Първата ми среща с марката беше в 4ти клас.
На един комшия - лъскаво черно GTV с жълти фарове:big_bow_down: Стоеше почти постоянно зачохлена и се караше само като на парад! В последствие, след доста години братовчед ми си купи Алфа 33 1.7 с двойните вебери. Останах очарован от ускорение и невероятния звук. Следващата среща беше от едно прибиране към Варна от Сенокос близо до Добрич. Прибирах се в домашен отпуск от казармата към Варна, цивилен с бялата барета в ръката и един сак с дрехи. След 10 минути махане се чу познат звук на боксер и до мене спря Алфа Спринт сив металик. Човека беше много любезен и докато се усетя стигнахме Варна за отрицателно време - а аз постоянно го разпитвах за колата , не бях виждал такава до сега.
След време си купих Трабант - първата ми колица, нямаше пари за друга, макар че си внесох подобренията като аларма, централно, мигачи в огледалата, ауспух от АМГ по средата, музика двд и неони под пода, както и правен спойлер на задния капак.
В последствие купих Фиат Сейченто изпълнение Абарт- жълто. Страхотен автомобил:big_bow_down: Малък красив маневрен и сравнително бърз за размера си.
После станахме трима и си трябваше семейна кошница - смених абарта за Фиат мареа комби 2.0 155. Ламя ламя и пак ламя. Тая кола ми изгори дроба! 15/100 градско при културно каране. Две години по-късно ме качиха на чипната 156 2.4 дизел- за 10 минути успяха да счупят всичките ми предубеждения ,че дизела е пенсионерски автомобил, че той не върви, тромав е и не бива да се юрка. Немам думи! Тая пущина вървеше като обезумяла, всичките черва ми бяха на топка в гърлото и всячески се опитваше да ме просмуче в процепа между седалката и облегалката. Кефа от ускорението беше уникален, придружен с бруталния звук на турбиниран петак.
След година оглеждане закупих такава от колега от форума - читав и пазен екземпляр. Чак щерката и научи името - не я интересуват другите марки въпреки ,че ги знае вече а е само на 3,5 години!

Geri_ms
19-02-2015, 10:50
Мойта история тръгва от баща ми, който от как се помна е автомонтьор и работеше в сервиз Фиат на колелото на 4-ти км, та закърмена съм си с коли.
При едно пътуване към морето, аз на възраст "права между двете предни седалки":-D, баща ми се прибира в средната лента и казва "Виж сега каква уникална кола ще ни мине". Мина колата и гледам уникална красива лента със стопове, която ми се е запечатила в съзнанието и за мен беше най-красивата кола , която съм виждала( къде покрай ладите и москвичите сме виждали такава), питам аз каква е колата, а отговора е "Новата Алфа Ромео 164". Това беше първата ми, но не и последна среща с Алфа.
После в първи клас започнах да хода на уроци по английски, които бяха сравнително близко до сервиза на баща ми и понеже нямаше кой да ме води, ме бяха научили пътя и самичка след уроците отивах в сервиза, претичвайки на пешеходните на 4-ти км(сега не смея да пресичам там) и чаках до края на работния ден там. Баща ми ме вкарваше в някоя кола-я алфа, я фиат, я ланча...еййй голям кеф беше, седа на волана, нищо че едвам се подавам от прозореца. Та гледах аз алфите и все казвах как някой ден като порастна ще си купа такава....е купих си:spiteful:! И до ден днешен за мен това е най-красивата кола!

voododoll
19-02-2015, 11:00
някой е ровил в нафталина. некрофилия е да пишеш в тема в която не е писано от близо 5 години :D дори не знаех че я има

но аз да си кажа. бях млад и зелен за мен алфа беше една от най грозните марки в света, наред с мултиплато в последствие

един колега си купи алфа 159 2.4 200 кобили в разцвета на силите си. кажи речи нова, на 65к км реални от първи собственик. бая му се смях на избора. виках му как може да си купиш кола дето има женски полов орган между 6 ташака за предница. един ден трябваше да ме закара до младост от орлов мост. да отбележа само , че тоя колега караше с 200 по цариградско и на слалом между колите. сърцето ми отиде в петите, от атеист станах вярващ, оцапах гащите и дънките. слязох блед като манастирски айран. викам си на акъл, дееба тая п***а може да лети!

в последствие тоя колега реши да я продава и да си купи по мощтна , нещо с WRX 320 коня

и просто на вечеря го подхвърлих на жена ми. тя не спала цяла нощ. сутринта ме буди в 6 без 15 и ми вика , защо да не я купим ние. викам и ти луда ли си, тая грозотия. обаче се замислих, викам айде грозна ама върви. пък на мен ми трябваше и без това по-голяма кола от акласата... предложих му на колегата да я взема.

и така, почнаха едни няколко месеца събиране на кинти почнах, да чета за нея, сложих си я на десктоп за да свиквам, и почнах постепенно да си променям мнението за колата. обърнах го на 180 градуса. сега вече съм убеден на 2000% в тая кола, за мен вече няма друга кола.

и за жена ми не бях убеден в началото, но те на 10 години сме вече зедно в едно и друго и съм щастлив на максимум.

така че понякога човек греши в първоначалните си преценки и мнения.

но алфа е кола като жена, ако я обичаш няма да те предаде и ще си щастлив винаги с нея

кученцетоОгиитаткоДоги
19-02-2015, 15:46
Аз никога не съм харесвал алфите.Моята е купих с цел препродажба,156 1.8ТС 2002 година в перфектно техническо състояние с газов инжекцион от най-висок клас.Като я карах към България,доста ми хареса колата.Повече от 2300 лева,нямаше кой да ми даде.Което е подигравка,за това което предлага алфа 156.И газовия инжекцион е виале 550 евро на цилиндър!Карал съм и пасати и аудита от 2002 година,обаче алфа 156 е с хиляда обиколки напред пред тези масово търсени коли.И недоумявах как може за тия дървета аудита и пасати хората да дават по 4-5000 лева,а за алфа да няма кой да даде и 2500 лева.За това реших,че под тия пари,няма шанс да я продам и ще си я карам аз.Туинспарка били дараци и се трошили.Дрън-дрън.На мойта за два месеца и врътнах 15 000км и единствено имах проблеми със задържане на ляво задно колело,което си оправих почти без пари.Е пуснах и някоя връзка де за целта:D

Bobo Markov
20-02-2015, 20:17
Защо карам Алфа Ромео?! ... всичко се корени там някъде в детството, свързано е с някакво усещане за свобода и т.н. донякъде заради това, че съм дизайнер ;) но ако трябва да го кажа с две думи - Защото винаги съм обичал истинските и стойностни неща :) затова :)

Вижте го колко е тъп тоя бе :) дизайнер бил ама какъв дизайнер си ти бееее аланкооолу караш Алфа що немаш кинти за АМГ аааа :):):afro:

ivan dimitrov
20-02-2015, 20:44
---

Bobo Markov
20-02-2015, 21:52
А-а-а, то пък ти си цвете! Що не си признаеш, че караш AMG, щот та мързи да вървиш пеш!?

ми аз карам АМГ щото некой ми краднА жигулата :(:Lkingsmiley:
освен туй ходя пеш днес походих към 50 метра пеш и срещнах моя човек Роман с Поршето и ма повози до млекарницата да си купя кашкавал и ме върна до нас :):)

Кайо
20-02-2015, 22:44
Карам Алфъъъ шот неъм кинти за Тризъбец.:pokey:

Бобби
21-02-2015, 00:38
А пък карам Алфа, за да не ходя пеша и да си мислят останалите, че карам скапана кола:))....

ivan dimitrov
21-02-2015, 00:42
---

кученцетоОгиитаткоДоги
21-02-2015, 00:48
Аз ако реша да си взимам някога дизел,ще е алфа.156 115-те коня,принципно бих искал 140,но още не съм срещал 156 140 коня седан.Само комбита.

divine
21-02-2015, 01:30
Нямаше да се намесвам, ама все пак тази тема е на 5 години.
Лично аз карам :big_bow_down: АЛФА :big_bow_down:, защото...
1. Тя е най-грозната.
2. Тя не върви.
3. Тя е скъпа за поддържка.
4. Тя гори много.
5. Тя е по-зле от гоуф дизел.
6. Тя е крехка.
7. ТЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДОСТОЙНА.

По този въпрос няма какво повече да се каже. Тя е the one and only.

Бобби
21-02-2015, 14:38
Разгеле! Най после - един да си признае!
Бе, ти да не си зодия риби бре!?
Аха...ти взе та позна....астролог си ти Иване..:))
:photo:

dimitar_vd62
21-02-2015, 14:51
Щот в автосалона от едната страна имаше гоуф от другата беенве дет не запали...всъщност за алфа чух за първи път през 71-ва, лятото май...

gboiaj
21-02-2015, 14:55
За зодия Риби ако четеш хороскопите можеш да си теглиш ножа веднага :tequilla: и за съм тая зодия и карам четвъртата си Алфа :-P

Stefan Caromov
21-02-2015, 19:42
Що ли наистина.......
Имаше един образ в моето детство.... Тано Кариди. Щом седнех пред черно белия ни телевизор да го гледам, все чаках да видя оная ми ти 164-ка с която го возеха. и те така си остана.... Мина време Изпаднаха ми в движение едни 1500 марки и първата 33-ка, която загледах, беше моята... около 96 година беше май. След това минах през разни други щури коли, ама 164-ката като си взех , голяма радост беше ... Та от тогава ми е, въпреки че 164-ката я карах точно един месец, щот я заключиха в 8-мо 2005 година, ама пък два месеца по-късно взех селеспийда. И така до ден днешен, вече и ги има дори.
Ама следващата не знам каква ще е, или нЕкое 2.5 В6, или нЕкоя немска и пазена 164 супер от последните години 97-98 , ако изпадне на добри пари де .
П.П. а и не мога да я продам вече тоя... нема само кой номера да ми плати ::))

ecotronic
21-02-2015, 20:33
Аз карам тази кола, защото, когато за пръв път видях или по-скоро забелязах едно GTV, се влюбих от пръв поглед в тази кола. А дори не знаех, че това е Алфа.
Това се случи едно лято в Смолян а GTV - то беше синьо-зелен металик.....

После сe оказа, че GTV - то ми е малко и се метнах на 166.

По една ирония на съдбата, когато 1 година по-късно бях отново в Смолян вече със 166 цата бях паркирал пред Лидъл и пазарувах. Когато излязох, същото GTV беше паркирало до мен.:)

mirchozo
21-02-2015, 22:20
Аз пък навремето като ходих до училище, всеки ден минавах покрай една 33-ка до съседния блок. Все си виках, тая кола сякаш е изпреварила времето си, на фона на ладите и москвичите сякаш изглеждаше с 20г напред. Естествено хабер си нямах що е то Алфа Ромео по онова време, честно казано никога не ми е било мечта или нещо такова да притежавам такава кола, но ето на... 15г по късно се сдобих с 1-вата 156-ца, честно казано отначало незнаех какво съм си купил. След известно време се регистрирах във форума и станах част от една общност, в която повечето хора заслужават да им стиснеш ръката където и когато да ги видиш. Колата си е кола, "купчина железа, красиво подредени и между тях душа, необяснимо е", но харата с които се запознах и приятелствата покрай тази марка ме карат да се чувствам някакси особено.
И така..., 5бр 156-ци гледани със желание и глезени подобаващо. Даже преди малко оставих на паркинга последната, вече с почистена турбинка съскащо подобаващо благодарение пак на колега от форума. Ей как ви обичам колеги/приятели.

Пс: Тано Кариди от "Ла Пиовра" верно бръмчеше в 164-ка, баси... Ей кви сериали имаше едно време, не като сега, псевдо риалита и сапунки мейд ин Търкей.

rusiq86
21-02-2015, 22:30
При мен бе любов от пръв поглед...търсих да купя първата кола, и бях събрал лев, 2007 година, викам ще вземам ауди а3, 2004, 140 дизел, седанче....
Намерих един италианец-джамбаз да ми докара една, която си бях харесал в нета...
В един ден ще я капарирам, и като прост забравих чантата парата зад седалката...има- няма 5 мин и намирам колата разбира, с която бях...
2 дена ми бяха много криви, нерви, яд и ми звъни телефона, намерили по камерите човека, всички пари до стотинка, включително и портмонето, документи.

Викам си това ауди не е за мен, съдба...и седмица по-късно пред мен на един светофар мина моята 156-ца...последвах я, намерих я паркирана в една улица, на нея имаше бележка, че се продава...звъня, тел. номер с една цифра по-малко.
Оставих бележка, и след 2 дни ми звъннаха...и така след проверки и 4 дни пазарлък се сдобих с нея.
5 години по-късно, с много труд изкарах пара за 159-та, която ми бе голяма мечта, черна, 2.4 дизел, седан, задължитно ТИ....и след коло 6 месеца изпадна оферта.
Взех автобуса с жената за София, там ме чакаше аверче. Казах си, че ще се прибера с 159-ка. След 4 дена пазарлък и три сервиза за проверка различни, я купих...и до ден днешен сиги обичам и двете и още си пазя 156-та за жената.

Ех голяма любов.

pyle
21-02-2015, 22:51
Аз преди 6-7 години се разхождах из квартала и видях ярко червена 155-ца е 16ки спийдлайн, която ми направи много силно впечатление, колко изпъкваше на паркинга сред останалите автомобили. Влезнах в google да потърса информация за нея. Почнах да чета из форума и така си отекоха нещата, наще са ми казвали, че като малък съм се оглеждал по италиянски автомобили, любима кола ми е било Диаблото и Делта Интреграле. Аз разбира се не ги помня тези неща и преди това като чуех за италиянска кола и виках боклук, за нищо не стават, докато не попрочетох и не видях индивидуалността на колата и се вписва перфектно в желанието ми да съм различен и да притежавам автомобил, който не е масов, тогава голф 3 бяха още на мода. От тогава много подскачам като чуя нещо лошо по адрес на марките.

alfa_romeo_forever
25-02-2015, 10:37
Защо карам алфа ? Мога да ви отговоря моментално - защото е НЕВЕОРЯТНА кола ! ! ! Когато станах на 18 и изкарах книжка някак си от същия ден , моментално се роди в мен страстта към колите , но да си призная тогава точно не знаех дори какво е "алфа ромео". Но нещата се промениха бързо , Няма да забравя един ден си седях аз на село ( Ковачевци) и Пред мен мина една прекрасна 159-ка ( тогава разбира се не знаех че е 159-ка :Suicide: ) и много ме впечатли , после се качих на алфата на Кака ми и нещата си еба*а майката ... Само алфи гледах само това ми беше в главата , само за това говорех, въпреки че всички на които им казвах че харесвам алфа ми се смееха , освен един човек и това беше дядо ми , лека му пръст ..
Думите му бяха след като му показах една " супер е че я купуваме ли " но за съжаление така и така не стигнахме до покупка ... :unsure:

Но в крайна сметка ето ме с алфа .

toki4a
05-03-2015, 22:15
Ами преди 155-цата имах фиат темпра и понеже не обичам да сменям колите през една година си го покарах доста...беше доста здрава кола в интерес на истината,проблеми съм имал само с газта(и от тогава газ да не видя).Но просто я ползвах за превоз и за работа.Всеки път в последните месеци преди да я продам(и да си купя отдавна мечтаната 155),се качвах с досада в нея,просто нямаше с какво да ме изненада.
И така настъпи момента,в който 155 вече се побираше в бюджета ми(е пак взех някой лев на заем,то не се търпеше вече) и си взех една,а още не бях продал фиата...след 2 месеца го продадох и си върнах част от заема за алфата,после започнаха ремонтите...и не след дълго вече знаех,че колата си е лично моя и не дължа на никой нищо...и тогава се отдадох напълно на детската си мечта...
Минаха се години и ми се роди момченце...най-щастливият момент в живота ми...а 155-цата ще попитате,какво стана с нея?-ами тя винаги е била част от семейството и винаги ще има място в сърцата ни...
Просто това е колата,която те кара да се усмихваш безпричинно като малко дете,кара те да се чувстваш щастлив и като седнеш в нея те кара да я чувставаш част от себе си,а не просто машина,която трябва да управляваш и да те закара от точка А до точка Б...

П.П. Карам Алфа Ромео,защото няма друга кола за мен,която да те кара да се чувстваш зависим от нея,а не тя от теб...Малко преувиличено ще кажете,но така го усещам аз...и винаги детето ми ще е на първо място(както и майка му и цялото ни смейство),но когато ми се разболее колата се разболявам и аз!

:devil: нямам повече въпроси .....:D

VFTI
08-03-2015, 18:32
Преди 12г., докато учех в техникума, минавах всеки ден покрай една маслено зелена 155ца 1.7 веригарка, старото купе. А друго е че още преди да взема книжката, посещавах този форум, който пък супер много ме надъхваше допълнително. Останалото е 7г. активна употреба на 2броя Алфа Ромео 155.