PDA

View Full Version : Алуминий - от къде?

detelazurno
10-03-2010, 22:01
От къде мога да се сдобия с парче алуминий? Никъде не успявам да намеря. Трабва ми едно блокче с размери: дължина 60 мм, ширина 60мм и височина 20 мм. Ако някой има възможност да ме снабди или знае от къде мога да си намеря ще съм му много благодарен.

Pastora
10-03-2010, 22:04
Задължитено с тези размери ?

mboge
10-03-2010, 22:06
http://www.obiavi-bg.com/obiava_561117-24|241|243|/%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D1%83%D0%B3%D1%83%D0%BD-%D0%B8-%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B8.h tml

detelazurno
10-03-2010, 22:06
Може и по-голямо. Няма да ми е излишно. Но горе долу там някъде.

търтей
10-03-2010, 22:19
Ангел Стоилов е твоето място

cassillas
10-03-2010, 22:40
Ангел Стоилов е твоето място

Човека иска блокче 60х60х20мм къде го прати в фирма която ще го гледа като изкопаемо с такава поръчка със същия успех може да се каже " стомана перник" са твойте хора или пък затворения кремиковци там ще ти го отлеят.:screwy:

търтей
10-03-2010, 23:03
Човека иска блокче 60х60х20мм къде го прати в фирма която ще го гледа като изкопаемо с такава поръчка със същия успех може да се каже " стомана перник" са твойте хора или пък затворения кремиковци там ще ти го отлеят.:screwy:

Щом го пращам там, значи съм проверил. Продават колкото искаш.

PIF
11-03-2010, 22:50
Предполагам,че мога да помогна.Утре ще видя с какво разполагам в работата и ще пиша вечерта-а,ако не ти се чака до тогава-дай тел. на ЛС

detelazurno
11-03-2010, 23:22
Предполагам,че мога да помогна.Утре ще видя с какво разполагам в работата и ще пиша вечерта-а,ако не ти се чака до тогава-дай тел. на ЛС

Не ми е нещо спешно. За момента проучвам от къде какво мога да си намеря, така че мога да изчакам да пишеш, но ако държиш и телефон ще ти дам :) Благодаря предварително!

PIF
12-03-2010, 00:23
Не ми е нещо спешно. За момента проучвам от къде какво мога да си намеря, така че мога да изчакам да пишеш, но ако държиш и телефон ще ти дам :) Благодаря предварително!
Държиш ли да бъде на точен размер , или може и по-голямо и ти ще си го режеш ?

detelazurno
12-03-2010, 00:46
Може и по-голямо. Няма никакъв проблем. Даже по-голямо ще ми е по-сигурно, че ще имам резерва (а и без това после замислям още неща, за които може да го използвам). Аз ще си го отрежа до съответните размери :)

PIF
12-03-2010, 00:52
О.К. Утре ще ти кажа точно с какво разполагам.Лека нощ:sleepy:

JORDI
12-03-2010, 12:42
Може би имаш в предвид алуминиева сплав,която е с по-добри мех.качества от алуминия като метал. Ако си по-конкретен /освен размерите/, мога да ти помогна и с друг материал съвсем безвъзмездно!Успех!:yes:

detelazurno
12-03-2010, 13:45
Ако можеш да предложиш нещо с добри топлопроводящи качества може и сплав да бъде. Аз честно казано в момента не се сещам за такава. Иначе ако е само алуминий колкото по-чист толкова по-добре.

AntiLuuP
12-03-2010, 15:59
Медта също е с много добри топлопроводящи качества ама тва се предполага че го знаете... като се има предвид че тя се използва масово за разни серпентини, предполагам е много добра, но не знам дали е по добра от алуминия :)

detelazurno
12-03-2010, 16:06
Медта е чудна - поглъща топлината по-лесно, но я отдава по-трудно за разлика от алуминия. В случая обаче не ми върши работа, защото комбинацията мед+алуминий=корозия, а аз вече имам един от необходимите компоненти, който е алуминиев. Ако беше меден щях мед да търся. Всичко зависи от целите, които трябва да постигнеш. В масовите случаи медта е за предпочитане.

PIF
12-03-2010, 18:20
Колега-имаш го алуминия.Намерил съм ти 2 модела.Когато решиш-пиши или звънни да се разберем( 0888501023-Иван)

MUROMAN
12-03-2010, 18:27
От Стилмет - забода на ЕТЕМ в Илиенци.

The_Game
12-03-2010, 23:19
Някой ще си прави воден блок за Процесора :)

Kaжи как ще го дълбаеш (Модела на блокчето) и какво ще охлаждаш :)

detelazurno
13-03-2010, 10:55
Ц-ц-ц-ц. Веднага ме надуши какво ще творя :th_up: Модела мисля да го направя нещо от този сорт http://www.hardwarecanucks.com/imagehosting/846a7d6f56eb19.jpg За момента имам все още малки колебания как точно да му направя капачката след като му нарежа ребрата, но и това ще измисля. Иначе целта е напълно custom build система. Просто ме кефи да си правя сам разни неща. Може би само помпата ще я взема специално пригодена за това в случай, че не си харесам друга. Ще охлаждам един четириглав змей - Phenom II x4 955 Black Edition. Няма да го пържа, или поне не скоро. Целя просто малко тишина защото съм почти през целия ден пред компютъра и съм с боксовия охладител който ми идва леко шумничък. Обмислям и нещо на южния мост да лепна, че северния е с лепен радиатор, а кораба майка е още в гаранция. Та южния поне е на клипсове и лесно става интервенцията.
Ако имаш някакви предложениа или идеи съм готов да ги чуя :)

BO
13-03-2010, 18:13
Хехе, това ли било.
Не се занимавай с глупост. Вземи си едно безвентилаторно медно охладителче за под 100лв. Има ги на много фирми - Кулер мастер, Термал Тейк и т.н.
Хем по-евтино, хем няма да се занимаваш с глупости.
А и както си мислиш, че си уплътнил нещата перфектно след 1 месец като се разтече, кел файда за процесора, дъното и всичко каквото се сетиш.
Ама успех все пак.

detelazurno
13-03-2010, 19:23
Ентусиазмът ме гони яко :) А и свободното време трябв да се уплатнява с нещо. Иначе за всичко си има чалъм, за да не стават дефекти. Най-малкото няма да използвам вода от чешмата ами дестилирана (ако въобще използвам само вода). Иначе тия безвентилаторни не ме кефят. Тежат, огромни са и в крана сметка пак има нужда нещо да движи въздушния поток вътре в кутията :) Водното поне е преспективно и има хляб в него :)

fade
13-03-2010, 20:06
...Може би само помпата ще я взема специално пригодена за това в случай, че не си харесам друга.
Ъъъъ... тая помпа някаква безшумна ли е?
Аз поне които съм виждал... ами и те си бръмчат.
Като отведете топлината, от процесора нали пак трябва да я разсеете някъде... там няма ли да има вентилатор на радиатора... или аз нещо не съм в час с термодинамиката

Ще охлаждам един четириглав змей - Phenom II x4 955 Black Edition. ...
Тия са студени в сравнение с едновремешните Xeon-и
Нормално си работеха на 50 градуса
Аз трябваше да охладя два Xeona на предишната си станция... и да може да се стои в стаята по 8 часа на ден. Използвах ето това
http://www.dekada.com/catalog/imagemagic.php?img=images/tr-hr01p.jpg&w=240&h=330&page=prod_info
С регулируемият вентилатор успявах да поддържам около 45-48 deg C на процесорите при 100% натоварване (FEM анализ) в продължение понякога на цял ден без шума да надвишава допустимите норми ;)

Целя просто малко тишина защото съм почти през целия ден пред компютъра и съм с боксовия охладител който ми идва леко шумничък.
Ако имаш някакви предложениа или идеи съм готов да ги чуя :)
Изобщо, ако не сте виждал това място (http://www.dekada.com/catalog/index.php) ...

detelazurno
13-03-2010, 20:24
Ъъъъ... тая помпа някаква безшумна ли е?
Аз поне които съм виждал... ами и те си бръмчат.
Като отведете топлината, от процесора нали пак трябва да я разсеете някъде... там няма ли да има вентилатор на радиатора... или аз нещо не съм в час с термодинамиката....

Помпата пак си бръмчи малко, но едни 10-тина dBA затворени в кутия и евентуано потопени трудно ще пречат и на прилеп. Що се отнася до отвеждането на топлината от радиатора да, пак ще има перки. Но ще бъдат тихи и регулирани. Ако си намеря доста голям радиатор може и перки дори да не ми трябват. Но да сложим и там 10-15 dBA също затворени в кутия....прилепа пак ще си виси надолу с главата спокойно.

Изобщо, ако не сте виждал това място (http://www.dekada.com/catalog/index.php) ...

Декадата я знам. Хубави неща предлагат.

Иначе не разбрах какво точно искаш да ми кажеш - че няма смисъл да го наводня ли? Каквото и да говорим водата си е далеч по-ефективна от въздуха. Да не говорим, че рано или късно ще му изкъртя зъбките на процесора и тогава тия silent решения ще отидат в историята. А парите, които ще хвърля ще бъдат още толкова. Докато при водното най-много да се наложи да сменя блокчето което ще ми излезне доста по-евтино. Но това сега не е на дневен ред и не го мисля. Има време докато реша, че ми е станал слабичък.
А и както вече споменах имам мерак да го направя. Обичам да раобтя с ръцете си и обичам да изпипвам нещата. Не виждам защо да не се занимавам щом ми е интересно и имам мерак. Иначе всевъзможни решения измежду които да се избира дал Господ. Аз съм избрал това! :)

P.S.: Бокса сега държи до 50-те, което не ми харесва като цифра, а смея да твърдя, че кутията ми има добър въздушен поток без излишни завихряния и задържане на въздух.

fade
13-03-2010, 20:56
Ами опитвам се да кажа че леко ме смущава техническото решение!
Колко голям ще е тоя радиатор в който ще се охалжда водата, от какво ще е и дали пък ще се събере всъщност в кутията на PC-то... или пък що пък да не се събере... ако е голяма.
Да е голяма да е голяма ама колко пък да е голяма. :dunno: Ами дали пък няма да пречи на свободният поток на въздуха който ще охлажда другите компоненти... и неговата топлина как ще се извежда навън от кутията... може пък да е външен и да е в съседната стая или на балкона :tooth:
Между другото тия големи охладители са закрепени и за дънната платка, а не само за цокъла на процесора така че място за притеснение от изкъртени зъби няма. :tooth:
Иначе е хубаво, че ви се занимава с ТНТМ, а щом има и свободно време... дерзайте

detelazurno
13-03-2010, 21:17
Всичко ще е външно. Идеята ми е целия чарколяк да го събера в една кутия, която ще представлява самото водно. Единствената връзка межу тази кутия и кутията на pc-то ще са маркучите и кабел. Решил съм го така първо защото кутията ми не е от големите сървърни гардероби :) И второ защото ако се наложи сервизиране по една или друга причина единствено трябва да откача блокчето от процесрора и цялото водно ми остава в ръцете докато иначе ще се налага да се завирам да разкачам целия компютър, а това е малко тегаво предвид как съм го разположил.
За отвеждането на топлината от радиатора както вече казах ще се използват перки, за които ествствено в кутията ще има съответните отвори. Радиаторът е от парно на кола на който перфектно пасват 2x120мм перки.
Иначе пределно ми е ясно, че онея гиганти не се захващат само за цокъла на дъното. Що такива са ми минали през ръцете... До сега не съм имал конфигурация, която да не съм си сголбил сам + всичко останало, което се е налагало да сглабям и разглабям на този и онзи... Под "къртене на зъби" имах предвид, че един ден като реша, че ми е станал слабичък ще го клокна, а тогава водата ще е най-доброто решение :)
Btw спокойно можеш да ми говориш (надявам се нямаш нищо против, че и аз го правя) на ти :)

fade
13-03-2010, 22:27
Ами и аз в едни други времена (понеже ме тормозеше шума от вентилаторите) се занимавах с какви ли не екзотики, пелтиета от хладилни чанти, термични тръби... и то преди още да се продават на пазара масово. Правих си експерименти с помощта на познат хладилен техник и ширмовка само по някакви публикации в нета, и разни екзотични натриеви соли, и за водно охлаждане съм си мислил, но определено ме спрях всички тия съображения които ти изложих по горе под формата на въпроси. Единственото нещо което помогна беше прецизен терморегулатор на оборотите на вентилатора (по тях времена това още не беше опция на дъното и се наложи да си го правя, преработка на вентилаторите и решетките, и обезшумяване на кутията с демпфиращ и звукопоглъщащ материал... За мен единственото решение за отдаване топлината от водата на въздуха е да се заработи "радиатора" в капаците на кутията и водата да циркулира в тях. Тогава не намерих подходящи алуминиеви профили от които да ги изработя
Идеята за външен радиатор от парно на автомобил беше отхвърлена тотално още на първо четене... и тогава това наистина прилича на ТНТМ, а не на инженерно решение.
Помисли добре, каква част от времето ти компютъра е натоварен на 100% и ще ти се налага да разсейваш топлина от да кажем 60-70W?
Е... ако си някой сериозен геймър ся да речем... лошо няма.
Искам само да вметна, че бившата ми работна станция беше без вентилатор дори на графичната карта която за времето си беше доста сериозна. Разчиташе се единствено на вентилатора който е на захранването и този който беше между двата процесора, но се развърташе по-сериозно само на 100% натоварване
Абеее... като за последно (щото стана мноо голям тоя пост) искам да кажа, че технически решения в днешни дни дал господ, но пък желанието да си направиш нещо сам е похвално... дано само някой "мокър" неуспех не те откаже от подобни неща! :tooth:

detelazurno
13-03-2010, 22:49
Пелтието така и не успя да ме грабне като идея. Иначе аз също се бях запалил още от времето преди да почнат да се продават тия неща, но тогава така и не започнах да конструирам нищо макар да бях разработил доста варианти на какви ли не видове охлаждане. Единствено си играх с разни големи радиатори да правя точно това, което ти сега ми предлагаш - безвентилаторно охлаждане. Та да речем, че сегашната ми мания се е завърнала от онова време, а отхвърлям големите радиатори защото вече съм се наиграл с тях :) Иначе на мен идеята радиатора да е извън кутията ми допада повече, защото каквото и да става навън температурата е по-ниска отколкото вътре в кутията. В интерес на истината има и много такива фабрични решения и не виждам защо ги отхвърляш толкова лесно. Ще се радвам да споделиш.

fade
14-03-2010, 10:14
... Иначе на мен идеята радиатора да е извън кутията ми допада повече, защото каквото и да става навън температурата е по-ниска отколкото вътре в кутията. В интерес на истината има и много такива фабрични решения и не виждам защо ги отхвърляш толкова лесно. Ще се радвам да споделиш.
По една много тривиална и прагматична причина:
Не ми трябва още един "сандък" свързан не само с кабели, а и с маркучи, някъде около мен да не говорим че и той ще се нуждае от обслужване... примерно най-тъпото почистване от прах ;)
Хайде няма да споменаваме естетически критерии като аргументи защото ми се струва, че няма смисъл.
За мен като концепция и инженеринг един iMac (http://www.apple.com/bg/imac/features.html#fast) е много по-приемлив и издържан.
Но, както казват руснаците:
На вкус и цвет товарища нет! :yawn:

detelazurno
14-03-2010, 11:23
По една много тривиална и прагматична причина:
Не ми трябва още един "сандък" свързан не само с кабели, а и с маркучи, някъде около мен да не говорим че и той ще се нуждае от обслужване... примерно най-тъпото почистване от прах ;)
Хайде няма да споменаваме естетически критерии като аргументи защото ми се струва, че няма смисъл.
За мен като концепция и инженеринг един iMac (http://www.apple.com/bg/imac/features.html#fast) е много по-приемлив и издържан.
Но, както казват руснаците:
На вкус и цвет товарища нет! :yawn:

Относно естетиката....там вече си е въпрос на изработка и някак си няма как да се обсъди преди да се види нещо завършено. Иначе аз имам добро място където да се поберат всичките неща без да се налага да разпилявам "сандъци" навсякъде около мен + това не страдам от такива скрупули :) Да не говорим, че се наблюдава една тенденция всичко да става external. А мен лично маковете никога не са ме привличали. Въпрос на възгледи :) Някой ден като го завърша ще взема да го снимам и да ти го покажа пък кой знае...може и да ти хареса :) Ама нали знаеш - "наш'то гардже е най-рошаво" :)