View Full Version : Пробиване на стъкло
b_angelov
14-03-2010, 10:59
Колеги, знае ли някой как се прави отвор в стъкло? Ако пробвам с обикновена бургия ме е страх да не го пукна, а нямам право на грешка. Дебелината на стъклото, което искам да пробия е 4-5 mm, а диаметъра на отвора - 6 mm.
Колеги, знае ли някой как се прави отвор в стъкло? Ако пробвам с обикновена бургия ме е страх да не го пукна, а нямам право на грешка. Дебелината на стъклото, което искам да пробия е 4-5 mm, а диаметъра на отвора - 6 mm.
С обикновено свредло - гаранция, че ще се спука!
Лошото е че отвора е много малък иначе бих ви препоръчал коронно свредло за плочки.
Ако ви се намира малък прав шлайф може да пробвате с диамантено борче което върви в комплекта но ще бъде страшно трудоемко... изобщо единственият начин е с абразив.
Има и още един метод за който знам, но за съжаление никога не съм го пробвал и щом няма място за грешки... мисля че няма нужда да го споменавам :)
П.П.
Сетих се за още един начин, на настолна бормашина със стоманена тръбичка да кажем 5.5 и едра полир паста. Пълни се тръбичката с полир паста маже се и отвън и така малко по малко докато не пробиеш... хубаво е че стъклото не е дебело ;)
Пробива се с терпентин и специялно свредло ка керамика и стъкло :)
Бургия за бетон, капка нафта и максимално ниски обороти. Без да натискаш.
Mind_Control
14-03-2010, 11:41
Викаш си професионалист, който да го направи. И ако сгреши да си поеме отговорността. Иначе, шансът да го спукаш е 50 на 50.
detelazurno
14-03-2010, 11:41
Може и с дремел и малък абразив за гравиране. Бавничко става ама....
А стъклото да не е автомобилно? Че там е на пластове, които са слепени и трябва да се внимава при преминаването между пластовете, защото колкото и да е малък да е има момент на пропадане и удар върху следващия пласт.
b_angelov
14-03-2010, 11:47
Не, не е автомобилно стъкло. Обикновено стъкло на огледало. То от тук идва и другия проблем - ако има голямо триене и по-висока температура може да опада отразяващия слой на огледалото. Иначе за проби мога да дупкам други парчета стъкло, докато успея. Ще пробвам вашите идеи. Имам високооборотен дремел, ще пробвам на някое стъкло с неговите борчета. Ще пробвам и с бургия за бетон на ниски обороти. Но вероятно трябва да е добре заточена.
Благодаря за идеите, коеги. ;)
spe4elist
14-03-2010, 11:50
Пробива се с терпентин и специялно свредло за керамика и стъкло :)
Това е верният отговор! Пробива се на много ниски обороти, внимателно ... Не пробвай със свредло за бетон.
пп Струва 3-4 лв
detelazurno
14-03-2010, 11:51
Забрави за високите обороти. На ниски трябва да действаш и с търпение :)
Ако не е много стара бургията, няма нужда да я точиш.Също може да използваш парафин ако нямаш нафта.Парафин може да си вземеш от близката аптека.
---------- Post added at 11:54 ---------- Previous post was at 11:51 ----------
Това е верният отговор! Пробива се на много ниски обороти, внимателно ... Не пробвай със свредло за бетон.
пп Струва 3-4 лвВъпросния "специален" инструмент, е с видия на върха.Все едно е.
spe4elist
14-03-2010, 11:56
Видията за стъкло е различна от видията за бетон!
http://www.ticom-bg.com/upload/Glass.jpg
http://www.kupilisi.com/images/IMG_139.jpg
Открийте деветте разлики ;)
Такаа, поиграх си и ето резултата.Стъкло 5-ца, отвор 6-ца.Вместо нафта или парафин.......олио.:)Прилагам снимка на "специалния" инструмент.
п.п.Едно съветче, като се покаже връхчето на бургията от другата страна, да се пробива от там.
Такаа, поиграх си и ето резултата.Стъкло 5-ца, отвор 6-ца.Вместо нафта или парафин.......олио.:)Прилагам снимка на "специалния" инструмент.
п.п.Едно съветче, като се покаже връхчето на бургията от другата страна, да се пробива от там.
Ехааа... ей на тва му викам аз желание за взаимопомощ :respect:
И аз почнах да пиша някъв дълъг пост... ама ме хвана канапа и отидох да гледам F1
Честита ни победа! :firstprize: :spam:
Ще си го публикувам обаче:
Хм... кофти, че е огледало... мисля си дали не е добре там където ще излиза отвора предварително да се зачисти с абразив амалгамата за да не се отлюспи голямо парче от нея когато излиза свредлото.
Иначе ако работиш с прав шфлайф (дремел - е фирма за производството на такива машинки) не ползвай карборудовите накрайници... ако тях не ги въртиш с обороти само ще се изронят. Има едни които са като с метални калпачета. Това е свързващото вещество, но вътре са с миниатюрни "диаманти" те са по подходящи от карборундовите. Относно оборотите колкото е по-малък инструмента ти трябват по-високи обороти, смазването е задължително разбира се. И наистина първо се пробвай на обикновено стъкло! Щом има металокерамичен инструмент (видия) и е толкова ефтина, наистина е добре да пробваш първо с това и задължително като го гледам това свредло, това трябва да става на бормашина. Едно несигурно движение и ще се спука стъклото!
Успех!
Ехааа... ей на тва му викам аз желание за взаимопомощ :respect:
Май прекалих с кафето.:crazy:
Друже що не спомена бре, сума ти кафета изпихме днес. Грабвай огледалото и отивай в "Арабела" струва стотинки. В къщи рискуваш да останеш с няколко по-малки безформени огледалца :mobile:
Ето тук ще ти направят всичко за почти никакви пари! link (http://kler-d.com/)
Ето тук ще ти направят всичко за почти никакви пари! link (http://kler-d.com/)
Само дето колегата е в Пиргос, а не в голямото село. :drinking:
Само дето колегата е в Пиргос, а не в голямото село. :drinking:
Е нали някой първо трябва да види, преди да пише! Sorry! :blush:
b_angelov
15-03-2010, 09:05
Брее, мерси за идеите колеги. Благодарности и на колегата Kuker за нагледния супорт. :) Задължен съм.
Само един въпрос - на какви обороти пробива с видиевата бургийка и с каква скорост на подаване горе-долу?
Този уикенд нямах време да пробвам, но другия ще се поупражнявам и на старо огледало.
Благодаря и на другите колеги за съветите.
spe4elist
15-03-2010, 09:06
Малка