View Full Version : Относно VIN check
Винаги когато съм си проверявал VIN-а ми е излизала малко объркваща информация, която не мога да си обесня. Отгоре ми пише, че според тази година двигателя ми е 136 коньова версия 100KW. Но пък най-долу инфото показва, че версията на двигателя е 140 коня 103kW. Нещо съм объркан?
CF2 версия май е само 136.
Jivko7777
24-03-2010, 15:03
Тъй като коментирахме с колега РоМаН и реших и аз да си проверя Алфичката с тоя Епер...И какво се получи горе ми показва че е 116 коня :online2long: А долу че е CF2, а при моя случай какво е обяснението :lol_sign:
Ама вие в модела ли гледате? :)
Това е номер на моделното семейство, да го наречем. При мен там е 168. 136 при него е просто съвпадение. :lol_sign:
Гледай кода на двигателя AR 34202 е на 136 к.с.
Винаги когато съм си проверявал VIN-а ми е излизала малко объркваща информация, която не мога да си обесня. Отгоре ми пише, че според тази година двигателя ми е 136 коньова версия 100KW. Но пък най-долу инфото показва, че версията на двигателя е 140 коня 103kW. Нещо съм объркан?
И аз излизам 140 коня, ма не съм, нали знаеш?? По епер имам чувството че 136 коня мотор нема :big_beer:.
ecotronic
08-09-2011, 10:19
Голяма каша с това декодиране на VIN номера. Както един колега се изрази - "лабиринтщина". След като попаднах на една камара неработещи линкове по въпроса, се принуждавам да Ви попитам следното:
Доколкото разбрах от всички писания, които прочетох, информацията за годината на производство се съдържа в десетия символ от VIN номера. Като годините от 1990 до 2000 са означени с букви а тези след 2000 - с цифрите 1, 2............... Описано е че този символ не може да бъде 0 (нула), не се използва и буквата "о
"
В моя VIN номер десетият символ е 0 (нула)
Според Вас коя трябва да е годината на производство за този VIN ?
danchev63
08-09-2011, 12:14
Колега ето ти и моя. Виж разликата - още горе в модела има изписано 150 и от коя година. Долу показва каква е инжинерната версия.
danchev63
08-09-2011, 12:16
Голяма каша с това декодиране на VIN номера. Както един колега се изрази - "лабиринтщина". След като попаднах на една камара неработещи линкове по въпроса, се принуждавам да Ви попитам следното:
Доколкото разбрах от всички писания, които прочетох, информацията за годината на производство се съдържа в десетия символ от VIN номера. Като годините от 1990 до 2000 са означени с букви а тези след 2000 - с цифрите 1, 2............... Описано е че този символ не може да бъде 0 (нула), не се използва и буквата "о
"
Колега номера започва със ZAR........
елиминирай тези букви и ще видиш че десетия символ не е нула. При мен също със буквите излиза че е 0 но без тях не е.
ecotronic
08-09-2011, 12:38
Вероятно аз не гледам където трябва. Номерът, изписан в малкия талон (започващ с "ZAR") това ли е въпросния VIN ? Тай съвпада с номера изписан на табелката, която се намира в лявата задна част на багажника. Ето тази:
http://snimki.be//store/1/vin.jpg (http://snimki.be//)
Като не броя ZAR пак въпросният символ е 0
хъм, таз кола коя година е ?
с такъв малък ВИН ... ще да е от първите произведени
ecotronic
08-09-2011, 13:31
хъм, таз кола коя година е ?
с такъв малък ВИН ... ще да е от първите произведени
Твърди се, че е 2000 г.
А не трябва ли Vin да го има набит някъде директно на купето а не така на табелка? Ако да - къде да го търся?
"
Това дето си го чел някъде сигурно се отнася за немските возила- аз съм срещал подобно нещо за ауди и ваген,но при италянките не съм виждал букви(може би само на много стари модели).
Иначе твоята излиза 08.1998
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?CHASSIS_NO=zar93600000001599&PART_SEQ=&COUNTRY=012&SGRP_COD=&ITEMSRMV=&ALL_FIG=0&KEYPRESSED=&CURRENT_PAGE=&DRW_NUM=&SHOW_FAMILY_LIST=&MODIFIED_FIELD=CHASSIS_NO&ITEMSADD=&SRCWRFAM=&ESB_SORT_TYPE=&ADDSPECIAL=&SRCNEWPAR=&SBMK=F&PRINT_MODE=0&FABRICS_COD=&ESB_SUB_VALUE=&CDS_COD=&DEBUG_MODE=&GRP_COD=&SRCRECPAR=&PART_DSC=&PART=&MAX_ROW_NUMBER=&COMM_MODEL=&ESB_REVIEW=&PREVIOUS_KEY=HOME&IS_RELOAD=&LAST_SELECTED_PART=&GUI_LANG=3&MAKE=F&SB_CODE=-1&MANODOPERA=&PARENT_PART_COD=&SEARCH_TYPE=&CLICKED_PAGE_CHANGE=&DV=&SRCNEWFAM=&SELECTED_COLOR_COMB=&ID_MINISITE=&FRM_ELMLGT=22&ITEMSUPD=&CPDNUM=&CPDPRTCOD=&EPER_CAT=SP&SRCRECFAM=&CPDPRTSEQ=&ALL_LIST_PART=0&FAMILY=&RMODE=&BRANDS=&ITEMSCLR=&DRIVE=D&WINDOW_ID=1&FAM_DSC=&CPDPRTREF=&SRCWRPAR=&SGS_COD=&SOST_GRPNUM=&FL_PREF_LANGUAGE=&MAX_PAGE_NUMBER=&NEW_HTTP=&SUBSYSTEM=&CLICHE=&ADDNOTES=&PART_COD=&KEY=FORM&LANGUAGE=3&ESB_OPERATION=&SB_FULL=&ESB_ORDER_TYPE=&SENDFORAUTH=
Твърди се, че е 2000 г.
А не трябва ли Vin да го има набит някъде директно на купето а не така на табелка? Ако да - къде да го търся?
на ботуша на амортисьора също го има ...
ecotronic
08-09-2011, 13:57
Това дето си го чел някъде сигурно се отнася за немските возила- аз съм срещал подобно нещо за ауди и ваген,но при италянките не съм виждал букви(може би само на много стари модели).
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?CHASSIS_NO=zar93600000001599&PART_SEQ=&COUNTRY=012&SGRP_COD=&ITEMSRMV=&ALL_FIG=0&KEYPRESSED=&CURRENT_PAGE=&DRW_NUM=&SHOW_FAMILY_LIST=&MODIFIED_FIELD=CHASSIS_NO&ITEMSADD=&SRCWRFAM=&ESB_SORT_TYPE=&ADDSPECIAL=&SRCNEWPAR=&SBMK=F&PRINT_MODE=0&FABRICS_COD=&ESB_SUB_VALUE=&CDS_COD=&DEBUG_MODE=&GRP_COD=&SRCRECPAR=&PART_DSC=&PART=&MAX_ROW_NUMBER=&COMM_MODEL=&ESB_REVIEW=&PREVIOUS_KEY=HOME&IS_RELOAD=&LAST_SELECTED_PART=&GUI_LANG=3&MAKE=F&SB_CODE=-1&MANODOPERA=&PARENT_PART_COD=&SEARCH_TYPE=&CLICKED_PAGE_CHANGE=&DV=&SRCNEWFAM=&SELECTED_COLOR_COMB=&ID_MINISITE=&FRM_ELMLGT=22&ITEMSUPD=&CPDNUM=&CPDPRTCOD=&EPER_CAT=SP&SRCRECFAM=&CPDPRTSEQ=&ALL_LIST_PART=0&FAMILY=&RMODE=&BRANDS=&ITEMSCLR=&DRIVE=D&WINDOW_ID=1&FAM_DSC=&CPDPRTREF=&SRCWRPAR=&SGS_COD=&SOST_GRPNUM=&FL_PREF_LANGUAGE=&MAX_PAGE_NUMBER=&NEW_HTTP=&SUBSYSTEM=&CLICHE=&ADDNOTES=&PART_COD=&KEY=FORM&LANGUAGE=3&ESB_OPERATION=&SB_FULL=&ESB_ORDER_TYPE=&SENDFORAUTH=
Много ти благодаря, колега !
аха, е значи е наистина от първите произведени ...
аха, е значи е наистина от първите произведени ...
Винаги съм се чудил дали цифрите след нулите в случая 1599 означават поредния брой на автомобила който е произведен,ако е така то това наистина е сред първите 166ци
lordliness
09-09-2011, 00:27
На немските наистина всяка буква и цифра означават нещо,например в коя държава и град са произведени и други интересни неща,за другите коли не съм се замислял,някъде имах означенията утре, ако проявявате интерес мога да ви ги покажа.
danchev63
09-09-2011, 10:35
На немските наистина всяка буква и цифра означават нещо,например в коя държава и град са произведени и други интересни неща,за другите коли не съм се замислял,някъде имах означенията утре, ако проявявате интерес мога да ви ги покажа.
На всички автомобили е така всяка позиция носи закодирана информация - в общия случай това е информация обслужваща производителя и в частност други лица. Изброените неща са само част от номерацията.
PEPI-2ALFA
10-09-2011, 15:24
Ето едни обяснения на вин-номера:
VIN - Vehicle Identification Number
VIN номерата се въвеждат първо в САЩ, в началото на 50-те години с цел по-лесна идентификация за частите за коли. През 1977 година, те се приемат за ISO стандарт, като през 1983-та година се прави последната му основна ревизия.
Всеки номер трябва да съдържа 17 символа, само цифри от 0 до 9 или главни латински букви от A до Z, като трудно четимите букви I, O и Q се изключват. VIN номера e уникален за всяка кола и се записва в талона на колата както и във застрахователните полици, понякога като "номер на рама" или "номер на шаси".
17-те символа, макар и с някои разлики при различните марки коли имат следното значение:
символ 1 - страна на производство, като някои от стойностите могат да бъдат:
W=Германия, Z=Италия, J=Япония, K=Корея, S=Англия
символ 2 - производител или марка, като някои от стойностите могат да бъдат: A=Audi, B=BMW, F=Ford, H=Honda, D=Mercedes, T=Toyota, V=Volvo, V=VW
символ 3 - тип на завода или поделение на съответния производител
символи от 4 до 8 - особености на модела като купе, двигател и т.н.
символ 9 - този символ е от 0 до 9 или "X" вместо 10 и се използва за проверка на другите символи чрез сложен математически алгоритъм. Разлика може да се получи рядко от завода, по-скоро при кражба и умишлено преправяне на номера.
символ 10 - при повечето марки този символ указва годината на производство, като от 1971-та година се използват 30 цифри и букви в следния ред:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H J K L M N P R S T V W X Y
От 2001-ва тези стойности започват да се повтарят в същия ред. Примерно, цифрата "2" на 10-та позиция в номера би означавало кола от 1972-а или 2002-а година
символ 11 - указва завода на съответния производител
символи от 12 до 17 - тези знаци са серийния номер за съответната кола, и правят целия номер уникален
При закупуването на автомобил особено внимание трябва да обърнете на 10-я символ който най-точно указва годината на производство. На интернет има доста сайтове и за автоматично разгадаване на VIN номера, но те няма как да ви свършат работа при самата покупка.
Друг начин за определяне годината на производсво е чрез отделни авточасти, като най-често се гледат стъклата. Все пак една кола, произведена 1994-та година може да има две стъкла от 92-а и две от 93-та, макар и да е малко вероятно. Годината на отделните авточасти, обикновено не е написана директно, а примерно "...2" за 1992-а година, или кръгче с цифри от 1 до 12 около годината - за 12-те месеца и стрелкичка към месеца на производство и други.
Взето от тук: http://bgcar.eu/kola-vin-nomer.php
Странно, но на моята десетият символ е 0, а в епер си излиза, че е произведена ноември 1999г.
ecotronic
10-09-2011, 20:56
След като и при мен този симол е 0 а колата е производство 1998, дотук означава, че това дали е 98 или 99 се определя по фабричния номер (последните цифри). А това означава, че човек без да има достъп до база данни на производителя, няма как да разбере точната година на производство само от табелката.