Log in

View Full Version : Регистриране на подарена кола?

viki
13-05-2006, 17:50
333333

georgyg
13-05-2006, 18:47
Еми купи ми една 159-ка, а пък аз няма да знам и ще е изненада :lol:

Едва ли аз съм най запознатия, ама май няма да стане особено нова кола, а да я купиш на твое има и после да му я дариш през нотариус ми си струва глупаво, защото трябват 2 регистрации. Без той да е там малко трудно, но пък питай при вносителя или най-добре при правист.

Инече готин подарък :lol:

valjo
13-05-2006, 19:06
ами помоли ги да ти я дадат на транзитни номера, предния ден преди празника - караш му я с тях, и после той си дава личната карта, за да му я регистрира вносителя;)
а каква кола ше подаряваш ако не е тайна:)

georgyg
13-05-2006, 19:45
ами помоли ги да ти я дадат на транзитни номера, предния ден преди празника - караш му я с тях, и после той си дава личната карта, за да му я регистрира вносителя;)

Абе аз защо не съм виждал нови коли с транзитни номера? Защото ще са на по 2-3к км. :D

Те май всички ги карат на автовоз, а КАТ ходят на място в салона за регистрация. :wink:

Dodo 155
14-05-2006, 14:44
Това, което се сещам е както каза Вальо с транзитни номера, а самата фактура за покупката да бъде на негово име :wink:
Ако не му знаеш данните за фактурата, говори с негов близък да ги "измъкне" :idea:

голямата риба
14-05-2006, 19:50
според мен първо трябва да уточниш начина на покупка, защото варианти бол
чисто нова кола от вносител, кола от автокъща или автотърговец който е регистриран като фирма и ти я продава като фактура или колата ще се купува от частно лице

при първите 2 случая както са казали колегите, вносителя или търговеца може да си извади временни номера на тяхно име и при плащането ти дават разписка, и след като си я подарила ти пишат фактура на името на твоя човек
ако е от частно лице има няколко варианта
най-лесният е продавача ти издава генерално пълномощно и ти с него след това можеш да продадеш колата на твоя човек

viki
14-05-2006, 20:11
Много благодаря на всички за отговорите :)Страхотни сте!

valjo
14-05-2006, 22:24
Абе аз защо не съм виждал нови коли с транзитни номера? Защото ще са на по 2-3к км. :D
Те май всички ги карат на автовоз, а КАТ ходят на място в салона за регистрация. :wink:
:offtopic:

явно малко си гледал/виждал ....
а КАТ не ходят на място за регистрация и при президента даже

Dodo 155
14-05-2006, 23:21
... а КАТ не ходят на място за регистрация и при президента даже
Ходят :wink: Естествено срещу определена сума :idea:
Миналата седмица прехвърляха служебните коли и един катаджия дойде на служебният паркинг да ги види и след това един колега ходи до КАТ да вземе новите талони :wink:

14-05-2006, 23:52
Ами ако можеж да го разпишеш твоя човек има начин. Отиваш при един нотариус и се попълва пълномощно за да го представляваш пред КАТ (малко е по 2-я начин). Ще ти трябват и паспортните му данни.

MONI
15-05-2006, 09:02

Повечето нови автомобили от автосалона до КАТ стигат точно с такива транзитни номера, дори си мисля имаше нещо от сорта, че са такива че ги връщаш после пак на продавача и може и друга нова кола да се ползват за същата процедура.

valjo
15-05-2006, 09:38
Повечето нови автомобили от автосалона до КАТ стигат точно с такива транзитни номера, дори си мисля имаше нещо от сорта, че са такива че ги връщаш после пак на продавача и може и друга нова кола да се ползват за същата процедура.

точно така е, транзитните номера на вносителите са различни от тия които всеки може да си вземе в КАТ и са с валидност 1 година или нешо от сорта, и са вързани за фирмата, а не за конкретен автомобил и прочие

Naso
15-05-2006, 10:28
И все пак каква е колата ?

Димо
15-05-2006, 13:59
Ако автомобилът не е регистриран в България (независимо дали е нов или втора ръка), правото на собственост върху него се прехвърля с договор в писмена форма (не е необходима нотариална заверка). При регистрацията в КАТ трябва да носиш копие от договора, с който автомобила е купен в чужбина, копие от митническата декларация, с която е внесен в България, копия от договорите за всички продажби преди теб, а ако е продаедн от търговец (фирма) - и копие от фактурата. По този начин ще се отървеш само с една регистрация в КАТ - на името на последния купувач.
Ако автомобилът вече е регистриран в България трябва да ти го прехвърлят с договор с нотариална заверка на подписите. В този случай ще ти трябва пълномощно от купувача. Моят съвет е да не рискуваш с "неприсъствена" заверка на пълномощното при нотариус, освен, ако ти е близък. След последните скандали в пресата рискуваш нотариусът да ти завери пълномощното, но да не го впише в регистъра си. Ако някой в КАТ се сети да се обади на нотариуса и да попита за пълномощното, ще си имаш сериозни проблеми (под номера на пълномощното в регистъра на нотариуса ще има друг документ).
Ако купиш регистриран автомобил на твое име е после го дариш, ще се набуташ с 2х такси (два договора, две заверки и т.н.)

Димо
15-05-2006, 14:09
Пропуснах да ти кажа, че ако този на когото ще даряваш автомобила не ти е брат, сестра или тяхно дете, той ще трябва да плати данък дарение в размер на 5 %.
По добре оформете прехвърлянето като продажба за някаква измислена цена (напр. 100 лв.). При продажба местния данък е 2 %.

Max
15-05-2006, 20:15
И все пак каква е колата ?

И на мен ми е интересно ;)

viki
19-05-2006, 11:27
5555555555