PDA

View Full Version : Кабели за свещи 145 1.3 боксер

ves_v8
19-04-2010, 23:18
Колеги, моля за малко помощ относно закупуване на кабели за свещите. Днес усетих че колата работи много неравномерно особено когато е студена и реших да си направя един експеримент (нали съм си драка и отдавна не бях бъзикал нищо по колата) при запален мотор извадих кабела на една от запалителните свещи и докато я държах за изолацията усетих доста токови удари по ръката си :Tease:
ясно че трябва да се сменят кабелите...чудя се какви да купя EPS, Magneti Marreli, BOSCH, дайте идея моля :balloon: и евентуално от къде мога да взема по-свесни кабели, че много съм се напатил от лоши кабели със старите ми коли

stelt
20-04-2010, 15:42
TESLA. Аз си ги купих от Косер.

mordohy
20-04-2010, 21:50
Това дето си правил ми прилича на експеримент, какво да направя, че да ме удари тока!
кабелите се мерят с обикновен уред на килооми и ако няма повече от 5-10 килоома разлика, в диапазона 2-7.5 си си горе-долу наред.Това при збироток кабели!
Най-икономичното е да си вземеш кабели на оразмеряване и да пробваш с тях.Ако се оправят нещата си купуваш тесла, които са добри кабели.Ако не се оправи си оставяш старите.Ако искаш да те бие тока за спорт ми се обади!Ще ти дам бобина с генератор и се кефи!
Както е казал класика:нещо ако не се е развалило , не го оправяй!

ves_v8
21-04-2010, 00:20
Това дето си правил ми прилича на експеримент, какво да направя, че да ме удари тока!
кабелите се мерят с обикновен уред на килооми и ако няма повече от 5-10 килоома разлика, в диапазона 2-7.5 си си горе-долу наред.Това при збироток кабели!
Най-икономичното е да си вземеш кабели на оразмеряване и да пробваш с тях.Ако се оправят нещата си купуваш тесла, които са добри кабели.Ако не се оправи си оставяш старите.Ако искаш да те бие тока за спорт ми се обади!Ще ти дам бобина с генератор и се кефи!
Както е казал класика:нещо ако не се е развалило , не го оправяй!

:respect: е все пак съм електротехник, токовете са ми слабост:Tease:
майтапа настрана. кабелите ми наистина са за смяна защото колата не работи както трябва а свещите ми са нови. аз я усещам че прекъсва. а тези кабели Tesla хубави ли са. те в Косер са 25 лв. а иначе проверих и във Ванто има Beru 80 лв. разликата в цените ме шашка... а пък не ми се ават 80 лв. за кабели:???:

ivan dimitrov
21-04-2010, 00:42
---

kolev
21-04-2010, 10:29
:respect: е все пак съм електротехник, токовете са ми слабост:Tease:
майтапа настрана. кабелите ми наистина са за смяна защото колата не работи както трябва а свещите ми са нови. аз я усещам че прекъсва. а тези кабели Tesla хубави ли са. те в Косер са 25 лв. а иначе проверих и във Ванто има Beru 80 лв. разликата в цените ме шашка... а пък не ми се ават 80 лв. за кабели:???:

хубави са кабелите колега, взимай от тях. чешки са със щатски кабел.

stelt
21-04-2010, 10:36
Карам с ТЕСЛА поне от 2 години насам. Никакви грижи.

LeoVin4i
21-04-2010, 22:48
Карам с ТЕСЛА поне от 2 години насам. Никакви грижи.
И аз така :)

mordohy
21-04-2010, 23:31
Тесла са добри!
Слагай ги!

ivan dimitrov
21-04-2010, 23:39
---

mordohy
21-04-2010, 23:46
Ванка, в лулите май никой вече не слага съпротивления!Може и да греша, ама аз не съм виждал напоследък.Дори кабелите на оразмеряване на Тесла са добри!
Колкото до съпротивлението- знае ли някой защо е то!?И защо мърда толкова много при различните производители?
Отговора е толкова тъп, че не ми се обсъжда!
Ще го откриете сами!

ivan dimitrov
21-04-2010, 23:54
---

ves_v8
22-04-2010, 01:05
Утре ще отида в Косер, защото там гледах въпросните кабели Тесла за 25 лв. и ще ги огледам внимателно. ако ми се сторят читави ще ги взема, ако не отивам във Ванто и взимам Беру-то за 77 кинта и да се решава проблема. Надявам се утре вечерта да споделя мнения за новите кабели, ако ли не - най-късно в Събота:upsidedwnsmiley:

stelt
22-04-2010, 01:14
Ей, не слушаш какво ти се говори. Колко хора ти казват, че карат с тесла и са доволни, теб пак те тегли да си купиш 3 пъти по скъпи непроверени кабели.

kolev
22-04-2010, 11:21
колеги, ей тука е каталога на тесла
http://www.tesla-blatna.cz/en/products-ignition-lead-sets
във дескрипцията на комплекта пише дали са със съпротивителна или медна сърцевина. за 1,4 боксер има само един комплект със съпротивителна . за 1,6 боксер има от двата вида, едните са за ГМ еку, другите за бош , въпреки че моите са за бош за сега нямам проблеми.

ves_v8
22-04-2010, 12:25
Stelt, нямам мерак да дам 3-пъти повече пари за кабели, просто се притеснявам да не се окаже че са ментета... иначе определено искам Тесла да си купя.
Токущо говорих с Косер, кабелите са с медна сърцевина и съпротивлението е в лулата. незнам това дали е добре. За 1.4 боксер предлагат само такива. Има 2 модела които се различават по вида на лулите.

alex.ganka
22-04-2010, 14:18
Колега взимай Tesla и несе чуди,мойта е 1.3 и сложих на такива разликата беше невероятна с тези кабели дадох 21 лева за комплекта!Поздрави

kolev
22-04-2010, 14:54
колега, не знам какво са ти казали от косер, но за 1,4 боксер излиза каталожен номер T597B което са кабели с резистивна сърцевина.

кабелите с резистивна сърцевина ползват въглеродна нишка която има определено съпротивление на линеен метър. това помага за намаляването на електромагнитните смущения от кабелите които могат да повлияват на еку-то ,радио и други, а също и намалят тока към свещта. проблемът е че след като имат съпротивление върху нишката се отделя топлина влошавайки свойствата и. като резултат сърцевината деградира и си повишава съпротивлението с времето което значи че ограничението на тока може да е прекалено и въобще свещта да не прави искра.
кабелите с медна сърцевина имат съпротивления в лулите които служат да намалят смущенията излъчвани от кабела, но като цяло те са повече от тия с въглеродната нишка и понякога могат да сбъркат работата на еку-то , но пък са по издръжливи и тока към всички свещи е еднакъв.
щом по каталог излиза еди кой си комплект за тая кола, независимо от кой тип са кабелите, трябва да работят без проблем.
моите са тесла с медна сърцевина и няма проблеми с работата на колата, нито със смущения в радиото.

Adolf
22-04-2010, 16:23
хубави са кабелите колега, взимай от тях. чешки са със щатски кабел.

И аз съм с тях нямат грешка:usaflag:
П.С. мисля че са полски само че ;)

ves_v8
22-04-2010, 16:46
Поръчах си кабелите в един от магазините на Косер. днес ще ги набавят от склада и утре ще отида да ги взема. дано и при мен всичко да е така идеално както при вас;) ще споделя мнение веднага щом ги сложа.

mordohy
22-04-2010, 21:39
Колеги, в желанието да сме перфектни, ставаме пълни глупаци!Имам перфектни кабелин за 1.3 или 1.4, както ви харесвча, на цени от 140 евро, както и някакви Маррелли, също скъпи и в ред. Сложих си обаче тесла на оразмеряване, щото имах една тъпа авария(погледнете-най-тъпите аварии) и пробвах с тях. Карах си ги до последно,без проблеми.
Компа е екраниран достатъчно добре.
Смущения от нискоомните кабели се получават само на средни вълни!
Абе давайте!:tequilla:

ves_v8
23-04-2010, 13:45
Купих си кабели TESLA. Намерих си точният каталожен номер от линка който ми даде колегата Колев. Успокоих се че няма да имам проблеми с кабелите. сега нямам търпение да свърши работният ми ден и да отида да пробвам кабелите. Довечера трябва да пиеме с приятели, ама си мисля че няма да се разсърдят ако първо мина през гаража да сложа кабелите :dance:
Много съм въодушевен:jumping:
Ще споделя как е колата с тях. Багодарско на всички, които ми помогнахте.:) :respect:

ves_v8
25-04-2010, 11:36
и така вчера, сложих новите кабели, колата пее, мотора работи много по-гладко, усеща разлика и във вървенето. сега като е студена не забива муцуната. с две думи благинка си е с новите кабели. Благодаря отново на всички за помощта и съветите.:cheers::cheers:
темата май е за ключ вече