View Full Version : Кабели за свещи 145 1.3 боксер
Колеги, моля за малко помощ относно закупуване на кабели за свещите. Днес усетих че колата работи много неравномерно особено когато е студена и реших да си направя един експеримент (нали съм си драка и отдавна не бях бъзикал нищо по колата) при запален мотор извадих кабела на една от запалителните свещи и докато я държах за изолацията усетих доста токови удари по ръката си :Tease:
ясно че трябва да се сменят кабелите...чудя се какви да купя EPS, Magneti Marreli, BOSCH, дайте идея моля :balloon: и евентуално от къде мога да взема по-свесни кабели, че много съм се напатил от лоши кабели със старите ми коли
TESLA. Аз си ги купих от Косер.
Това дето си правил ми прилича на експеримент, какво да направя, че да ме удари тока!
кабелите се мерят с обикновен уред на килооми и ако няма повече от 5-10 килоома разлика, в диапазона 2-7.5 си си горе-долу наред.Това при збироток кабели!
Най-икономичното е да си вземеш кабели на оразмеряване и да пробваш с тях.Ако се оправят нещата си купуваш тесла, които са добри кабели.Ако не се оправи си оставяш старите.Ако искаш да те бие тока за спорт ми се обади!Ще ти дам бобина с генератор и се кефи!
Както е казал класика:нещо ако не се е развалило , не го оправяй!
Това дето си правил ми прилича на експеримент, какво да направя, че да ме удари тока!
кабелите се мерят с обикновен уред на килооми и ако няма повече от 5-10 килоома разлика, в диапазона 2-7.5 си си горе-долу наред.Това при збироток кабели!
Най-икономичното е да си вземеш кабели на оразмеряване и да пробваш с тях.Ако се оправят нещата си купуваш тесла, които са добри кабели.Ако не се оправи си оставяш старите.Ако искаш да те бие тока за спорт ми се обади!Ще ти дам бобина с генератор и се кефи!
Както е казал класика:нещо ако не се е развалило , не го оправяй!
:respect: е все пак съм електротехник, токовете са ми слабост:Tease:
майтапа настрана. кабелите ми наистина са за смяна защото колата не работи както трябва а свещите ми са нови. аз я усещам че прекъсва. а тези кабели Tesla хубави ли са. те в Косер са 25 лв. а иначе проверих и във Ванто има Beru 80 лв. разликата в цените ме шашка... а пък не ми се ават 80 лв. за кабели:???:
ivan dimitrov
21-04-2010, 00:42
---
:respect: е все пак съм електротехник, токовете са ми слабост:Tease:
майтапа настрана. кабелите ми наистина са за смяна защото колата не работи както трябва а свещите ми са нови. аз я усещам че прекъсва. а тези кабели Tesla хубави ли са. те в Косер са 25 лв. а иначе проверих и във Ванто има Beru 80 лв. разликата в цените ме шашка... а пък не ми се ават 80 лв. за кабели:???:
хубави са кабелите колега, взимай от тях. чешки са със щатски кабел.
Карам с ТЕСЛА поне от 2 години насам. Никакви грижи.
LeoVin4i
21-04-2010, 22:48
Карам с ТЕСЛА поне от 2 години насам. Никакви грижи.
И аз така :)
Тесла са добри!
Слагай ги!
ivan dimitrov
21-04-2010, 23:39
---
Ванка, в лулите май никой вече не слага съпротивления!Може и да греша, ама аз не съм виждал напоследък.Дори кабелите на оразмеряване на Тесла са добри!
Колкото до съпротивлението- знае ли някой защо е то!?И защо мърда толкова много при различните производители?
Отговора е толкова тъп, че не ми се обсъжда!
Ще го откриете сами!
ivan dimitrov
21-04-2010, 23:54
---
Утре ще отида в Косер, защото там гледах въпросните кабели Тесла за 25 лв. и ще ги огледам внимателно. ако ми се сторят читави ще ги взема, ако не отивам във Ванто и взимам Беру-то за 77 кинта и да се решава проблема. Надявам се утре вечерта да споделя мнения за новите кабели, ако ли не - най-късно в Събота:upsidedwnsmiley:
Ей, не слушаш какво ти се говори. Колко хора ти казват, че карат с тесла и са доволни, теб пак те тегли да си купиш 3 пъти по скъпи непроверени кабели.
колеги, ей тука е каталога на тесла
http://www.tesla-blatna.cz/en/products-ignition-lead-sets
във дескрипцията на комплекта пише дали са със съпротивителна или медна сърцевина. за 1,4 боксер има само един комплект със съпротивителна . за 1,6 боксер има от двата вида, едните са за ГМ еку, другите за бош , въпреки че моите са за бош за сега нямам проблеми.
Stelt, нямам мерак да дам 3-пъти повече пари за кабели, просто се притеснявам да не се окаже че са ментета... иначе определено искам Тесла да си купя.
Токущо говорих с Косер, кабелите са с медна сърцевина и съпротивлението е в лулата. незнам това дали е добре. За 1.4 боксер предлагат само такива. Има 2 модела които се различават по вида на лулите.
alex.ganka
22-04-2010, 14:18
Колега взимай Tesla и несе чуди,мойта е 1.3 и сложих на такива разликата беше невероятна с тези кабели дадох 21 лева за комплекта!Поздрави
колега, не знам какво са ти казали от косер, но за 1,4 боксер излиза каталожен номер T597B което са кабели с резистивна сърцевина.
кабелите с резистивна сърцевина ползват въглеродна нишка която има определено съпротивление на линеен метър. това помага за намаляването на електромагнитните смущения от кабелите които могат да повлияват на еку-то ,радио и други, а също и намалят тока към свещта. проблемът е че след като имат съпротивление върху нишката се отделя топлина влошавайки свойствата и. като резултат сърцевината деградира и си повишава съпротивлението с времето което значи че ограничението на тока може да е прекалено и въобще свещта да не прави искра.
кабелите с медна сърцевина имат съпротивления в лулите които служат да намалят смущенията излъчвани от кабела, но като цяло те са повече от тия с въглеродната нишка и понякога могат да сбъркат работата на еку-то , но пък са по издръжливи и тока към всички свещи е еднакъв.
щом по каталог излиза еди кой си комплект за тая кола, независимо от кой тип са кабелите, трябва да работят без проблем.
моите са тесла с медна сърцевина и няма проблеми с работата на колата, нито със смущения в радиото.
хубави са кабелите колега, взимай от тях. чешки са със щатски кабел.
И аз съм с тях нямат грешка:usaflag:
П.С. мисля че са полски само че ;)
Поръчах си кабелите в един от магазините на Косер. днес ще ги набавят от склада и утре ще отида да ги взема. дано и при мен всичко да е така идеално както при вас;) ще споделя мнение веднага щом ги сложа.
Колеги, в желанието да сме перфектни, ставаме пълни глупаци!Имам перфектни кабелин за 1.3 или 1.4, както ви харесвча, на цени от 140 евро, както и някакви Маррелли, също скъпи и в ред. Сложих си обаче тесла на оразмеряване, щото имах една тъпа авария(погледнете-най-тъпите аварии) и пробвах с тях. Карах си ги до последно,без проблеми.
Компа е екраниран достатъчно добре.
Смущения от нискоомните кабели се получават само на средни вълни!
Абе давайте!:tequilla:
Купих си кабели TESLA. Намерих си точният каталожен номер от линка който ми даде колегата Колев. Успокоих се че няма да имам проблеми с кабелите. сега нямам търпение да свърши работният ми ден и да отида да пробвам кабелите. Довечера трябва да пиеме с приятели, ама си мисля че няма да се разсърдят ако първо мина през гаража да сложа кабелите :dance:
Много съм въодушевен:jumping:
Ще споделя как е колата с тях. Багодарско на всички, които ми помогнахте.:) :respect:
и така вчера, сложих новите кабели, колата пее, мотора работи много по-гладко, усеща разлика и във вървенето. сега като е студена не забива муцуната. с две думи благинка си е с новите кабели. Благодаря отново на всички за помощта и съветите.:cheers::cheers:
темата май е за ключ вече