Log in

View Full Version : Странен шум

Alexandra
02-05-2010, 11:42
Колеги ,от известно време ми прави впечатление,че от двигателя има един странен шум,все едно си сложил съчми в кутийка и ги разклащаш.И странното е ,че не е постояннен ами например 5 сек.,после го няма и така.На високи обороти като ,че ли го няма въобще,а като затовя капака въобще не се чува.Ходих на диагностики разни няма проблем никакви всичко бачка на 6.Някакви идеи какво може да е това.Колата ми е Алфа Ромео 166 2.0 ТС

balev64
02-05-2010, 12:33
Предполага се че колата е алфа ромео 166, но от там на татък ще е добре ако може да уточните дали е дизел или бензин.По принцип на дизела се появява един такъв шум който е от веригата на маслената помпа, но това е при загрят двигател.Забелязал съм че при наливане на горива от различни бензиностанции този шум се проявява в по голяма или малка степен,същото е и при по динамично или по спокойно шофиране.Но шумът е точно като от дрънчащи съчми.А при положение че нямате кора под двигателя ,този шум е доста по силен и се чува независимо дали е отворен предния капак или не.

Alexandra
02-05-2010, 13:48
Написала съм,че е 166 и ,че е 2.0 ТС.Последното изречение от темата ми :)

dr.House
02-05-2010, 21:52
Колеги ,от известно време ми прави впечатление,че от двигателя има един странен шум,все едно си сложил съчми в кутийка и ги разклащаш.И странното е ,че не е постояннен ами например 5 сек.,после го няма и така.На високи обороти като ,че ли го няма въобще,а като затовя капака въобще не се чува.Ходих на диагностики разни няма проблем никакви всичко бачка на 6.Някакви идеи какво може да е това.Колата ми е Алфа Ромео 166 2.0 ТС
Ако,на диагностиката не показва нищо нередно е възможно проблема да е механичен.Може да е вариатор или хидравличен повдигач.Вариатора трака много силно лесно се диагностицира.Хидравличния повдигач издава по лек шум прилича на цъкане.Опитай се да разбереш кога и как започват траканията по време на движение ли, на място ли,при подаване на газ.

Alexandra
03-05-2010, 13:06
Паля колата и за да чуя тоя шум трябва да отворя капака.Тракането е само на място като работи и се появява и изчезва.Например 10 сек. трака 15 не или обратното.При подаване на газ го няма,по време на движение също както и го няма при високи обороти.

dr.House
04-05-2010, 01:00
Паля колата и за да чуя тоя шум трябва да отворя капака.Тракането е само на място като работи и се появява и изчезва.Например 10 сек. трака 15 не или обратното.При подаване на газ го няма,по време на движение също както и го няма при високи обороти.
Супер,значи може да не е вариатор него можеш да го накараш да трака като подадеш рязко газ до 5-6000 оборота и върнеш газта.Ако се чува тракане докато падат оборотите е вариатор.Но както казваш че,трака само на празен ход и не толкова силно и за да го чуеш отваряш капака по вероятно е да са хидравлични повдигачи.Маслото на мотора какво е?. Ново ли е?ако е над 10хил сменяй го.Не е лошо да се сипва в мотора препарат за изчистване на отлагания и нагари преди смяната на маслото.

Алфист11
04-05-2010, 19:45
И аз карам 2.0 ТС и доколкото разбирам от описанието ти "от двигателя има един странен шум,все едно си сложил съчми в кутийка и ги разклащаш" - при мен го има същото нещо,но не мисля,че нещо е развалено.При мен този шум също се появява от време на време,особено когато маслото ми е за смяна или бензина е некачествен,но е много слаб и наистина се чува,ако отвориш капака.Та смени си маслото,карай с ОМВ 100 октана и няма проблем.А и съм чувал други двигатели 2.0 ТС,при които го има същия шум без да имат никакви проблеми.

alex37
04-05-2010, 21:11

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=37441

все едно мойта уста каза горното
най последно подозирам хидравличната помпа на кормилото ,,

BIzZkIt4o
06-05-2010, 20:00
Понеже говорите за шумове да се вклюва и аз вчера пътувах до Търново и много я натискаx колата на магистралата 180-200 след магистралата пак само изпреварване абе яко натискане беше.... и се появи един шум сега при подаване на гас прилича на шум когато балансиращите валове не са зацепени добре .... мисля че и загуби мощност леко в ниските обороти също така като и подам резко гас и после отпусна педала леко клати мотора даите идея какво може да е станало колата е 166 2.0 тс

Alexandra
15-05-2010, 21:58
Няма променя след смяна на маслото.Понякога се чува като е студена,друг път като е загряла,а трети път въобще го няма.Появява се и изчезва когато си иска,почвам да си мисля,че има нещо развито някъде и ако изпадне в резонанс нещо тогава започва да вибрира.Друго обяснение нямам поне аз.Ако някой се сети за нещо да пише,ще съм благодарна.

thecleaner
15-05-2010, 22:03
Няма променя след смяна на маслото.Понякога се чува като е студена,друг път като е загряла,а трети път въобще го няма.Появява се и изчезва когато си иска,почвам да си мисля,че има нещо развито някъде и ако изпадне в резонанс нещо тогава започва да вибрира.Друго обяснение нямам поне аз.Ако някой се сети за нещо да пише,ще съм благодарна.

Вариатора кога е сменян имаш ли идея.

Alexandra
21-05-2010, 08:52
Ами наред си е вариатора.Казвам го не защото ми се иска да е така, а защото е преглеждана колата!

face/off
21-05-2010, 10:53
Повдигачите чуваш-все пак трябва време на маслото да се качи в най-горна точка-особено,когато колата не е пален 1 ден шума е по силен и траен.Вариатора издава старжещ звук-много хора го оприличават с дрги по фрапиращи неща свързани с ремонти по мотора-предполагам че и твоя е за смяна.Поздрави!!!

Alexandra
22-05-2010, 07:48
Те тракат като съчми в пластмасова кутия???!!!!

direktor
22-05-2010, 19:56
Може да е от ремъка на динамото. Повечето ремъци имат подсилващи метални нишки и ако е износен до нишките е възможно да издава подобен шум.

Tasho
23-05-2010, 23:36
Алекс,при мене го имаше тоя шум,още от как взех колата,а тя беше гаранционна и рабира се посетих сервиз.Смениха маслото - Селения Голд 10w40,пак си го имаше - на високи обороти не се чува.В сервиза не можаха да кажат какво е.На следващатите смяни на маслото съм пробвал с какви ли не марки с едни хубави сумички и пак се появяваше шума когато иска.И наскоро един приятел дето има авточасти ми препоръча едно масло - Кома.Смених и да ти кажа двигателя заработи по-друг начин - по тих,не се чуват разни шумове,прословутото тракане изчезна - явно е бил вариатор може би!
Ето ти сайта им,директно виждаш какво масло за колата ти:
http://www.commaoil.com/productsguide/vrm/6/1601/1
http://www.commaoil.com/productsguide/search

А цената му уникално приемлива.Но чаках две седмици за него.Набутай се още малко парички и опитай!

alex37
25-05-2010, 18:41
Колега намерИх решенИе на твоя проблем
с докторска слушалка прослушай долнИя тампон , ИлИ с пръст докоснИ тампона И ще вИдИш че звука се генерИра от него че чак вътре в купето влИза , моя беше преднИя десен тампон тоя тампон в ътре сИ Има течност :smile: то правИ тая пакост

Най после намерих колеги причината за странния звук ------motor mounting braket . долу са снимките . Какво ли не подозирах заради него смених на климатика лагера :boxed: ,че мИслех да сменям масленИя обтегач , а то какво бИло , безобИден чарк , но чарк а е от друга кола подозИрам Алфа 156 ИлИ някой ФИАТ кола
Абе какво лИ не подозИрах че са превъртелИ бИелнИте лагерИ И такИва тИ простотИИ :death:
смятам че И на колегата Alexandra e същИя проблем :smile:

EMo0o
26-05-2010, 12:44
И на колегата Alexandra e същИя проблем :smile:

Alexandra не е ли колежка :)

кико
27-05-2010, 19:59
колега видях,че си описал точно моя проблем!И се чудех трудно ли се подменя тази верига на маслената помпа.Никаде на друго място не открих тема за този проблем!

EMo0o
27-05-2010, 20:01
колега видях,че си описал точно моя проблем!И се чудех трудно ли се подменя тази верига на маслената помпа.Никаде на друго място не открих тема за този проблем!

Сменя се цялата помпа ;) Затова и повечето се карат с тракащи вериги.. помпата беше нещо от сорта на 700лв+ :)

emil georgiev
02-06-2010, 21:29
[QUOTE=direktor;708805]Може да е от ремъка на динамото. Повечето ремъци имат подсилващи метални нишки и ако е износен до нишките е възможно да издава подобен шум.[/QUO„
тези двигатели са с 2 ангренажни ремъка, не е като дизела ти, и ако знеш колко струват, свят ще ти се завие

despota
17-08-2011, 00:15
карам 1.8 бензин алфа 156 ...до 2500-3000 оборота колата работи като дизел(доста шумно) над тия обороти се укротява и утихва... какви ли не диагнози ми сложиха , какви ли не гимнастики пробвах(дори сменях датчика за бързи и бавни) маслото е Selenia 20к ама колата трака и толкоз. :( кажете моля ви някъв съвет

Walker
17-08-2011, 18:31
карам 1.8 бензин алфа 156 ...до 2500-3000 оборота колата работи като дизел(доста шумно) над тия обороти се укротява и утихва... какви ли не диагнози ми сложиха , какви ли не гимнастики пробвах(дори сменях датчика за бързи и бавни) маслото е Selenia 20к ама колата трака и толкоз. :( кажете моля ви някъв съвет

Ти си за вариатор най-вероятно.

Todor Hristov
01-09-2011, 13:48
i az imam podoben shum no kogato zagree kolata i kato i podam gaz izchistva.nqkade ot dvigatelq mi idva karal sam q 100 pati na maistori i vseki mi kazva che nemoje da otkrie ot kade idva shumat shtraka mnogo gadno i ako nqkoi znae kakav moje da e problema shte sam mu mnogo blagodaren da mi kaje blagodarq kolata e alfa 166 2.4 jtd

kiko73
01-09-2011, 13:53
Ако е 136 к.с е от маслената помпа