View Full Version : Колко е разхода на 146 JTD ?
Deni146JTD
08-05-2010, 09:59
Здравейте :)
Аз съм малко нова тук и се насявам да не объркам нещо.
Може ли да споделите колко ви е разхода на 146 JTD , градско/извънградско
tokata_pz_flex
08-05-2010, 10:01
Градско в София ми дава около 8.5-9 :)
Извънградско 5.5-6 ( но аз карам бавно - 100-110 )
Добре дошла в форума :)
Deni146JTD
08-05-2010, 10:32
Добре заварили :)
Хмм, надявах се разхода в града да е по-малък ...
trustworthy
08-05-2010, 10:48
На мен рекордът ми е бил 7.5/100 градско, но това само един път. Иначе 8-9/100, както на Токата.
Извънградско над 5.8/100 никога не съм стигал. Иначе и до малко под 5/100 съм падал
Deni146JTD
08-05-2010, 10:53
Добре а имате ли впечатления на кои бензиностанции дизела е добър ?
По радиото вървяха реклами, че на Ромпетрол дизела бил с добавки ?
trustworthy
08-05-2010, 11:15
Сипвай от големите вериги бензиностанции. Шел, Еко, ОМВ...
За ромпетрол съм чувал много добри отзиви, стига да е истински ромпетрол, а не натурализиран лукойлски примерно
Другото е късмет ;)
Това е моят разход като е сутрин за работа и вечер от работа само на изънградско ми е падала до 4,8 смесен 5,5 - 6,0 повече от 8 градско не ми е давала дори и на климатик!
Това е разхода като изобщо не я жаля винаги карам на max. което позволява пътя
аз от 3,4 месеца зареждам само на Лукойл, заради картата с отстъпки и не видях разлика от ОМВ, където зареждах повече от година и половина.
-ако не те притесняват 0,20 ст на литър, моят съвет е само Премиум на ОМВ.. разходът пада, а динамичните качества на колата се увеличават.
Deni146JTD
08-05-2010, 12:14
Blagodarq za infoto :) :thumbup: Sled nadqvam se 2 dni max 6te moga da spodelq kolko e razhoda,za6toto az ne q jalq i to NIKAK!!! :native: :devil: :new_Eyecrazy: :rosso_racers:
Колежке, моля пиши на кирилица!
Приятно пребиваване във форума ;)
tonov
tokata_pz_flex
08-05-2010, 14:14
Значи аз съм забелязал една тенденция при бензиностанциите .
Редувам Лукойл и Еко . Лукойл нафтата ми я гори по малко ... С нафтата на Еко колата върви повече .
Та си ги редувам :) Никога не съм сипвал на Шел , ОМВ или Ромпетрол .
Deni146JTD
08-05-2010, 22:22
Мерси за отговорите и съжалявам за латиницата
Аз до сега съм карала бензинова кола и определенно съм доволна от бензина на Ромпетрол. На Еко бензина също е добър, но обикновенно е по-скъп от другите места. ОМВ и Лукойл на тях не намирам разлика
viperman
10-05-2010, 10:04
Здравей,
При мен средния разхода е приблизително 6/100. Сложих и добавка(Sonax) понеже периодично ми светва/загасва лампамата на дюзата. Надявам се да се да има ефект ако не дюзите на баня(ултразвукова).Зареждам в Ромпетрол.
trustworthy
10-05-2010, 10:15
Здравей,
При мен средния разхода е приблизително 6/100. Сложих и добавка(Sonax) понеже периодично ми светва/загасва лампамата на дюзата. Надявам се да се да има ефект ако не дюзите на баня(ултразвукова).Зареждам в Ромпетрол.
По-добре отиди на диагностика, за да видят от какво точно светва. Причините могат да са много. Едва ли ще спре да свети лампата от добавката, а и ултразвук няма гаранция, че ще оправи нещата.
Е на мойта колкото и сипя толкоз гори, до сега не е имало случай да ми върне. :roll2: Иначе при спокойно каране на градско около 8 на извън градско 5. Извън градско ако се кара със скорости от около 120-130 с агресивен стил на изпреварване и т.н. отива на 6,5-7.
trustworthy
10-05-2010, 10:43
Извън градско ако се кара със скорости от около 120-130 с агресивен стил на изпреварване и т.н. отива на 6,5-7.
Аз при такова каране над 6 не съм стигал.
Наистина трябваше да доуточня, че това е разхода, който достигам при 2-ма души, МНОГО багаж и каране по натоварен път, т.е. постоянно се ускорява от 80-90 до към 130-140 при настигане-изпреварване като ускоренията винаги се оптимални. То е ясно, че на магистралата или на ненатоварен път ще гори доста по-малко.
Ето я и моята статистика - за близо 29 000 км средният ми разход е 6,78 :flex: Мисля, че изминатите километри градско и извънградско са близки, с малко предимство на градското (в София).
http://www.spritmonitor.de/en/detail/172157.html
Както се вижда, разходът варира от 5,02 до 8,25. Иначе при нормално градско каране на мен ми дава около 7,5 :)
П.П. Зареждам на Лукойл
Deni146JTD
10-05-2010, 16:37
Мерси пак за отговорите :)
За да не отварям друга тема ще пиша тук. В след като се похвалих в офиса за новата ми кола колегите ми (предимно мъже) започнаха да ме питат защо съм си взела точно италиански дизел, ни били много добри, много се чупели, били скъпи ;(
И сега другото нещо. Видях, че колегата viperman пише, че му светела лампата за дюзите. Вчера моя приятел забеляза, че и мойта свети от време на време. Трябва ли да ходя на диагностика? Какви могат да са причините ?
trustworthy
10-05-2010, 16:40
По-горе писах, че може да са различни причините, но задължително е да се види на диагностика.
Deni146JTD
10-05-2010, 20:29
Някой има ли представа каква цифра е тази диагностика и евентуално РЕМОНТ??? :(
:boost: Преди 2 дни заредих до горе.Минала съм 75 км и не е стрелката не е мръднала.
Здрасти, колежке!
За лампата на горивото, не се даверявай много.
Резервоара на нашите коли е като тава разлят, така че?
А за лампата на дюзата....
Аз имах май поне една тема, някъде в миналото.
Та сега да споделя/да не отварям нова тема/-от месец някъде пак ми свети пустата лампа/и ме изпотява/, но сега няма промяна в мощността и ускорението на колата, само ми се струва чу разхода се е качил с около 500-600 мл и ще вземам мерки, май.
Очаквам идеи!
trustworthy
10-05-2010, 21:01
Локализирането на проблема може да не струва много, но самия ремонт може да варира доста сериозно като цена.
Deni146JTD
10-05-2010, 21:16
мерси. ще отида на диагностика идните дни :)
viperman
11-05-2010, 10:08
По-добре отиди на диагностика, за да видят от какво точно светва. Причините могат да са много. Едва ли ще спре да свети лампата от добавката, а и ултразвук няма гаранция, че ще оправи нещата.
Задължително ще направя диагностика и ще пиша какъв е резултата. Моля кажете си мнението как се мери компресията на изстинал (поне 2h.да е в покой) или топъл двигател? Аз мисля, че мотора трябва да е студен.
trustworthy
11-05-2010, 14:04
Ами зависи дали искаш да разплескаш резбите на главата или не :)
Deni146JTD
14-05-2010, 08:32
Здравейте. Вчера успяхме да засечем разхода по схемата - до горе, 100 км. и пак до горе. Даде разход 8.3 литра градско. Мисля, че е добре. В скоро време трябва да я закарам на диагностика за да се види защо свети онази лампичка (дано да не се окаже нещо сериозно)
tokata_pz_flex
14-05-2010, 09:42
Разхода ти е супер :)
Аз мойта като я купих, първате две седмици ми даде разход малко над 10!!!
После падна на 8-8.5 сега варира от 7.5 до 8...
проблема се оказа в десния ми крак :D
Относно дюзата - при мене свети всеки път когато стрелката на горивото стигне предпоследната чертичка.
Като светне няма никаква разлика в мощността и динамиката на колата. След като светне - спирам, гася колата, пак паля(лампата вече е изгаснала) и няма проблем.
М/у другото преди три дена я напълних до горе и след като бях минал 50-60км. дюзата пак светна.
П.П. Колата я карах на диагностика и не откриха нищо нередно...
Deni146JTD
14-05-2010, 13:39
В момента резервоара е пълен до горе. Мисля си, че като и посвикна още малко разхода ще се намали още. До сега съм карала японска кола, бензинова, доста по-бърза от алфата и вероятно гоня същите показатели :)))
Здравейте колеги,
съжалявам че използвам темата на колежката, но да не отварям нова тема:
Значи свърши ми горивото на колата налях 10л гориво и съм минал около 100км като 100% каране градско и колата все студена... направо разхода ми откъсна главата преди това карах 155ТД тя разход повече от 7.5( и това при яко ръчкане) никога не ми е давала при същото каране...все студена.
Нямам светещи лампички по таблото но не съм ходил и на диагностика, къде да търся проблема и има ли такъв изобщо? Колата е карана равномерно и бавно и може би затова съм така озадъчен...:horror:
Колата е 146JTD.
error145
16-02-2011, 20:07
На мен ми дава 8-8,5 при нормално каране :) А на тези юнаци където им дава по 6-7 да казват каква е тайната...
На мен ми дава 8-8,5 при нормално каране :) А на тези юнаци където им дава по 6-7 да казват каква е тайната...
Колега по мое мнение за градско София разхода ти е прекрасен, но моя 10/100км и то в град Троян ,където светофари нямаме от 20 години... просто не съм очаквал такова нещо... МОля ви за помощ :cold:
Jivko7777
16-02-2011, 21:01
Колега по мое мнение за градско София разхода ти е прекрасен, но моя 10/100км и то в град Троян ,където светофари нямаме от 20 години... просто не съм очаквал такова нещо... МОля ви за помощ :cold:
При мойто 2,4 си е толкова в града, просто е студено сега и харчи защото и трябват 10км докато загрее и през това време харчи пущината...
При мойто 2,4 си е толкова в града, просто е студено сега и харчи защото и трябват 10км докато загрее и през това време харчи пущината...
2.4 5 цилиндъра....по нормално е да гори 10
На мен в най-големите студове 166-цата ми загряваше до нормална работна температура след около 5-6 километра,като градско ми харчи около 10,10 и нещо.
Колега,разгледай тази тема http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=29115&highlight=%E2%E8%F1%EE%EA+%F0%E0%E7%F5%EE%E4+JTD
Моят разход се върти около 10/100 градско , като може +/- малко. Карам я все студена , просто докато загрее и съм стигнал . Иначе извън градско.... 5-6/100 . С един резервоар съм минавал над 1000км.
Колеги...струва ми се малко висок вашия разход....моята извън града ми дава 6.5 ама я карам със 150-160 в града ми дава към 7-8 но не карам много спокойно :evilsmiley:
По-принцип , аз си мисля , че има фактори от които зависи колко бързо загрява и колко ще е разходът. Предполагам,че има значение дали си с разкачен ЕГР, дали имаш кора под ДВГ-то , дали имаш чип, дали в градът ти има много светофари и задръствания..... и така още много причини , като не са споменати технически като дебитомер , дюзи...
На автомобила ЕГР-а не е затапен, колата мисля че няма чип, термостата е нов Вернет, не съм ходил на диагностика, живея в Троян тук светофари няма от 20 години.... движението е спокойно и колата я карам смао спокойно :sad:
Да, но се предполага, че колата изобщо не загрява до оптимална температура, поради малките разстояния, което няма как да не се отрази на разхода.
Здравейте :)
Аз съм малко нова тук и се насявам да не объркам нещо.
Може ли да споделите колко ви е разхода на 146 JTD , градско/извънградско
8/5
и моя е 8/5 проблема ми беше в дебитомера...беше с друг номер, след смяна с правилния добрия разход е на лице :) като лятото е 7/5 ;)
Някой с ремапмнато ЖТД може ли също да сподели? :-)
Jivko7777
13-01-2012, 13:52
Е ако караш нормално пада до литър може и повече ако гониш икономия, но ако е мачкаш се вдига ;)
Aз съм с мап и сега последните няколко пъти градско ми излиза около 8-9 . Сложих малко по-читав дебитомер. Колата я карам основно градско , както казах вече се кара и предимно студена , чакам я само по 4-5 минутки преди да тръгна. Като се сметне 20 работни дни по 7-8 минути работене на място , излиза че реално от този разход на сто , колата си бръмчи на място около 2-3 часа месечно или на 100 километра и се пада над час работа на място --- ето още един литър къде се губи ;)
alfafen93
17-01-2012, 15:51
извън градко повече от 4.5 не ми е давала а градско лятото нормално каране 6 сега зимата като е карам само студен а 7/8
извън градко повече от 4.5 не ми е давала а градско лятото нормално каране 6 сега зимата като е карам само студен а 7/8
колега твоета е под заводските данни, данеби да има ремап?
Колега ... ти колата караш ли я или я буташ..... много ми е интересно как се прави такъв разход .... я обясни на нас дизелджиите как да си караме колите или нещо освен да са ни развалени... Малко е в страни от темата... ама имам един приятел който от Габрово до Трявна и обратно , изразходваше 2 литра бензин общо.... номерът му беше че като изкачи половината път , изгасяше колата и отиваше до Трявна само по енерция ;) габровска му работа
trustworthy
17-01-2012, 23:16
Пробвай да вдигнеш над 60-70 км/ч и виж пак колко ти е разходът ;) 4.5/100 тая кола може да харчи само при свободно падане или когато не вдигаш над 70 на 5-та.
През топлите месеци разхода е:
-градски (софийски) цикъл - между 7,8 и 8
-извънградски (при скорост не повече от 120-130 км/ч) цикъл - между 5 и 5,5
През студените месеци съответно:
-градско - 8,5, но по-често клонящо към 9
-извънградско над 5,5
Стилът на каране е преобладаващо спокоен, но и "рацерски" изпълнения не отсъстват. За изминатият пробег от 35 000км, постигнатите рекордни стойности при градско каране са 7,6 (не повече от два пъти) и респективно 4,8 извънградско (само един път - с 90км/ч, двама, без багаж)
Колата е 145 JTD с чип, изолиран ЕГР, реплейсмънт филтър и без катализатор ;)
Ilko Ivanov
17-01-2012, 23:50
Mоята е с "чип".
Градско 7 - 8,5/100 - зависи от околната температура.
Извън 5-6/100
П.П. Няма такъв "чип" на този мотор (jtd105к.с.) дето да свали 1литър от разхода.
Колеги лично засичах лятото моята на принципа пален пален...Пътувах Сливен - Варна - Албена на отиване по пътя не си спомням някой да ме изпревари и валеше дъжд даде ми разход 6.2 нещо от този род...на връщане заредих точно след като излязох от Варна и бях решил да карам леко...до Сливен съм карал в колоната без да изпреваря нито една кола...ако искате вярвайте ми даде разход от 4.4 Зареждал съм само от бензиностанции лукойл и съм им казвал докато си изключи самичко без да го натискат повече!
Колеги не наападайте така човека,възможно е да падне под 5/100 на мен ми е давала многократно под 5 но когато я карам до 110 и без климатик.
alfafen93
20-01-2012, 17:45
колега твоета е под заводските данни, данеби да има ремап?
между 90 и 110 като е карам без климатик лятото повече от 4.5 не ми е давала никога а лятото градско само 1рва 2ра и 3та съм е карал и 6 повече не ..... незнам как вашите ви горат по 10 ... тряа да е напъвам мн да ми гори 10
Вчера засякох на една приятелка колата . Citroen C3 , 1.4HDI, 2004 , та средно разхода и беше 8.8/100 , колата се кара основно градско. Това е разход засечен сега през студеното време.... направете ти съпоставките. По принцип това гори около 6 градско..
Ами и Опел Зафира 2009 1.9 CDTI автоматик гори 7.8 л - осреднено за 10 дена по бордови компютър, градско плюс едно ходене до Банско - общо към 600 км. Преди да го върна го засякох :-)
Като става въпрос за други: днес разхождах един Пасат Комби 1,9тди (червено "и" - 110к.с. с г.н.п.), че и автоматик три пъти между Силистра и Варна. Е по борд-компютър това нещо даде 4,7/100 - каране доста време на темпомат около 100км/ч, въпреки заледяванията и навяванията на места, но и с доста спирания и тръгвания, че и пълен до горе със стока (може би около 500кг) при единия преход. Общо взето ме изненада приятно - с 50лв нафта си измина около 400км и има за още. А собствениците му иначе недоволни, че много гори градско - около 10/100 основно в Силистра. Ще го видя как е тези дни из Варна...
За малолитражките: майка ми кара Пунто 1,3мултиджет - е и то и гори около 4,6/4,8 до 5,0 в града и около 4,0 извънградско... Но явно си го кара "пенсионерската". И аз уж гледам да го "галя", като му се кача, но все ми вдига разхода в града до към 6,0 по борд-а. И при зареждане е факт, че не дава някакви осезаеми разлики с тези показания. (т.е. и да лъже компютъра, ще е с малко...)
Имаме и една Ланча Делта 1,9тд - тя градско си гори 7,5~8/100, даже сега при тея студове отива и нагоре сякаш... Извънградско най-малко е давала 5,5 при нарочно икономично и дефанзивно каране, нормално е малко над 6/100.
Иначе моята Алфа - в града си е около или малко над 7/100; извън е около 5/100 - каране около 100~120км/ч. Като ми е топло си пускам климатика; като са изпотени стъклата - също; като ми е студено - парното; като не ми се влачи отзад - си я настъпвам... т.е. интересно ми е да следя разхода, но чак тънки сметки не правя...