Log in

View Full Version : джамия - символ на СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ?!

Stoyan Georgiev
09-05-2010, 16:19
Докъде я докарахме с профанщина и простотия !

http://www.btv.bg/news/liubopitno/story/2078221118-Sofia_se_sdobi_s_nov_simvol_i_deviz.htmlSTIGA

BaiJedi
09-05-2010, 18:06
Мдааа... Поредният опит да доказваме,че сме много толерантни. Едва ли не сме някакъв райски оазис,където мирно съжителстват всички култури и цивилизации. Въобще с нас няма никакви проблеми. Европа трябва страшно да се впечатли от тая "поза партер". :moon: А девиза направо кърти. "Мъдрост"! "Действие"! Немам думи! :tooth:

tanatos
09-05-2010, 18:15
Всеки момент очаквам да сменят герба на Варна..Дъ ню уан ще е с Тадж Махал..

Kuku
09-05-2010, 20:30
За пореден път се поддавате на провокации.... :idea:

Stoyan Georgiev
09-05-2010, 21:58
За пореден път се поддавате на провокации.... :idea:

каква е тази провокация, обясни за умствено по-слабите :)

arieca155
09-05-2010, 22:29
както вече решиха да ни следят в интернет,така и ще сложат джамията до герба затова :който може да напуска шибаната държава!
тези сега ще бият всички предишни глупаци които са били на власт.който е гласувал за тях да им сърба попарата.

pent
09-05-2010, 22:37
"Мъдрост в действие" е доста профанско тълкование... бързо ще се отметнат от него.

Събирането обаче на синагогата, джамията, православната и католическата черква в едно обаче е проява на доста помъдряване. Изглежда Фандъкова не е толкова проста :)

търтей
09-05-2010, 22:48
Пълна тъпанарщина. Оти не проват на Рим да тургнат джамия за символ???

Аре у лево. София е един от най-старите градове в света, както и един от първите християнски градове. Сори за другите религии, толерантността е хубаво нещо, но си има граници.

А фандъкова да си дига фъндъците и да оди да копа компири у родниот Самоков. :jason2:

ПП И преди някой да е кязал нещо -това, че е добра жена (така съм чувал) и учителка по руски (не съв сигурен) никак не я прави добър кмет. Също така сме чували, че и с устния френски е много добра (което същото така не я прави добър/лош кмет)

pent
09-05-2010, 22:51
Оти не проват на Рим да тургнат джамия за символ???

Сравняваш Рим и София ли :))))

търтей
09-05-2010, 22:52
Сравняваш Рим и София ли :))))

С москва ли да я сравнявам? :pokey:

pent
09-05-2010, 23:04
С москва ли да я сравнявам? :pokey:

И с Москва и с Рим нямаме много за сравнение :)

Хората казват, че това ще е изложено като макет и тн :) а не че ще измести официалните символи :)

търтей
09-05-2010, 23:06
Столицата на България ще има нов символ и нов девиз. Досегашният бе крепостта Сердика и девизът "Расте, но не старее". Новият ще е от четири сгради и посланието "Мъдрост в действие".

Аз ли не мога да чета, що ли?

CBET
09-05-2010, 23:08
И колко е стар град София, че не разбрах?

търтей
09-05-2010, 23:11
И колко е стар град София, че не разбрах?

Не че има връзка с темата, но над 7000 години.

pent
09-05-2010, 23:13
Аз ли не мога да чета, що ли?

Добре четеш ти :) справяш се, но чети до край:

Столицата ще има и нов девиз "Мъдрост в действие”, който обаче няма да отмени стария и добре познат "Расте, но не старее".

---------- Post added at 23:13 ---------- Previous post was at 23:11 ----------

Не че има връзка с темата, но над 7000 години.

Последно 5000 или 7000 :) Не че нещо, не искам да измествам темата но има мнооого политика замесена и в двете числа :)

CBET
09-05-2010, 23:17
Винаги съм се удивлявал на шопският манталитет описан в българският фолклор с поговорката "От Искъро по дълбоко нема. От Витоша по високо нема.", както и от омразата на кореняците софиянци към т.нар. провинциалисти е все така необяснима за мен.

Stoyan Georgiev
09-05-2010, 23:34
Винаги съм се удивлявал на шопският манталитет описан в българският фолклор с поговорката "От Искъро по дълбоко нема. От Витоша по високо нема.", както и от омразата на кореняците софиянци към т.нар. провинциалисти е все така необяснима за мен.

батко, само не разбрах каква е точно връзката на въпросното пренебрежително отношение с темата ?

CBET
09-05-2010, 23:40
батко, само не разбрах каква е точно връзката на въпросното пренебрежително отношение с темата ?

Бате, и аз не можах да схвана как се направи сравнение с Рим и т.н. и то точно от търтея, който винаги е приканвал към трезви и адекватни мисловни процеси преди да се направи изказване, което е повлияно от афекта.

А иначе по темата: Е не свикнахте ли вече с новите правоимащи? Днес е така, а утре точно на 180 градуса!

Kuku
10-05-2010, 00:00
За пореден път се поддавате на провокации.... :idea:каква е тази провокация, обясни за умствено по-слабите :)Кажи ми първо, какъв е смисъла на темата? :?

DanewRomeo
10-05-2010, 00:01
Трбва да се хейтва - това е смисълът.

търтей
10-05-2010, 01:13
Еми пръво шопи кореняци софиянци нема. Они шопете са кореняци на Самоков. Земете го научете тва.

За годините 5000 преди Христа, което прави 7000 от днеска. Затова и корекцията. И пак няма връзка с темата.

А сравнението с Рим е просто - европейска християнска столица. И също така защото:
След смъртта на император Диоклециан (305 г.) и религиозната реформа на император Константин Велики (306 - 337 г.) Сердика става седалище на епископ, бидейки едно от първите селища, където християнството в признато за официална религия.

ПП И да продължим:

Сердикийският църковен събор е е проведен през 343-344 година, скоро след Първия Вселенски събор в Никея (325 г.). Той е бил замислен като голям вселенски събор, който да възстанови мира в Църквата след разкола, причинен от арианитеРечник, и на него присъствали 318 епископи от цялата Римска империя. Авторитетни участници в него били домакинът-епископ на Сердика Протоген Сердикийски и св. Атанасий Велики - по това време все още изгонен от арианите от Александрийската катедра.

Сведения за работата на събора дават историците Сократ, Созомен и Блажени Теодорит.

Съборът бил свикан от синовете на св. Константин Велики, управляващи разединената вече империя - източният император-арианин Констанций II и император Констанс (Констанц).

Сердикийският събор утвърдил православното учение за Света Троица и Символа на вярата, приети на Първия Вселенски събор. Въпреки че съборът останал в историята като поместен, значението му за Църквата е огромно.

[...]

Сердикийският събор е един от Седемнадесетте канонотворчески събори на Църквата. И още нещо. Градовете, в които са се провели канонотворческите събори, са общо единадесет.

http://www.pravoslavieto.com/history/sabori/343_Serdikijski.htm

CBET
10-05-2010, 09:33
OFFTOPIC

Хайде да си "изпрося" още едно минусче което най-вероятно също ще е анонимка :)

"...През VII век пр.н.е. на север от топлия минерален извор, близо до река Елешница (днешната Владайска), възниква древен тракийски град, документиран по-късно от римляните като Сердика — име, за което се приема, че произлиза от местното тракийско племе серди, което живее в околностите на града..."

Stoyan Georgiev
10-05-2010, 11:18
Кажи ми първо, какъв е смисъла на темата? :?
смисълът на темата е да се покаже възмущение от глупостта, която са сътворили.

ясно ми е че е ПР ход, че целта му е съвсем различна от "показване на толерантността"

и все пак.

Трбва да се хейтва - това е смисълът.

хейтва някаква турска или гръцка дума ли е ?

въпросът е реторичен, не се впускай да ми обясняваш.

великолепни мислители като твоя милост са причината да не им пука на управляващата клика (както и предходните) какво правят, защото и на вас явно не ви пука какво став в ншата свидна държва

DanewRomeo
10-05-2010, 16:55
Неологизъм е. От англосаксонски произход. Сред най-видните форумни "мислители" е ваша милост. И хейтъри, при това.

Stoyan Georgiev
10-05-2010, 17:15
Неологизъм е. От англосаксонски произход. Сред най-видните форумни "мислители" е ваша милост. И хейтъри, при това.

неологизъм :clap2:

непременно хейтърство ще е неологизъм. не се съмнявам.

голям принос имаше и ти за темата и общочовешкото благо като цяло :)

между другото обвиняването на група хора в "хейтърство" попада в смисъла на "хейтърството"

а иначе : реторичен въпрос (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D 0%BD_%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81)

DanewRomeo
10-05-2010, 19:40
Много ясно. И аз "разпространявам гняв и омраза" - така по-добре ли е? Реторичен. Много ясно, че не е.
Тъпо е да си хейтър, ама много актуално тези дни. На мен товане ми допада.
По темата: пуска се муха и се нахвърляте. Спокойно, няма да има джамия. И без да съм чел материала съм уверен в това. И журналистите трябва да сложат нещо на трапезата. Лафа го знаете: по-добре дъщеря от дашните или син - (у)левоцентрист, отколкото журналист :)

П.С. Неологизъм = нова дума. Лингвистичен термин е това. Като филолог си позволявам волности. Какво да го правиш...

Stoyan Georgiev
10-05-2010, 19:49
Много ясно. И аз "разпространявам гняв и омраза" - така по-добре ли е? Реторичен. Много ясно, че не е.
Тъпо е да си хейтър, ама много актуално тези дни. На мен товане ми допада.
По темата: пуска се муха и се нахвърляте. Спокойно, няма да има джамия. И без да съм чел материала съм уверен в това. И журналистите трябва да сложат нещо на трапезата. Лафа го знаете: по-добре дъщеря от дашните или син - (у)левоцентрист, отколкото журналист :)

П.С. Неологизъм = нова дума. Лингвистичен термин е това. Като филолог си позволявам волности. Какво да го правиш...

знам неологизъм какво е, неологизма, обаче, за да е неологизъм, трябва да е официална дума в тълковен или научен речник ;)

а на принципа за мухата, може да се пропусне нещо, което пък ще мине, нали знаеш - притъпяване на нерви

DanewRomeo
10-05-2010, 19:57
Ама много насериозно се взимаш, колега. Знам, че знаеш. Другите форумци не знаят. Ти ги беше профилирал. Какви бяха - изтерзани, 30% измамници, загубеняци. Ние с теб сме от елита. Хайде, усмихни се. Едночко сури само. Тва не го знаеш вече :biker: :depressed:

Stoyan Georgiev
11-05-2010, 00:17
чай са, аз съм последния дето можеш да кажеш че се взима насериозно , това че отговарям по еди какъв си начин е едно на ръка ;)

просто начина по който ме нарече и логиката ти не ми хареса, затова и влязох в спор с теб, не че имам нещо лично против теб :)

pent
11-05-2010, 02:02
Хора, няма какво да спорите :)

Незнам дали това ще е новият символ на София, но е факт че трябва да мислим много по-космополитно. Последното все повече се убеждавам че ще е трудно за доста.

Просто трябва да приемем действителноста и да продължим напред. Изкривената история на никому не е угодна - колкото по-рано си отворим очите, толкова по-добре :)

търтей
11-05-2010, 09:52
Дайте да не ставаме по-католици и космопИлити от папата. В Рим джамия има, факт, ма га я тургнат за символ на градо, аре и ние тогаа.

Който не е с Мене, той е против Мене; и който не събира с Мене, той разпилява.

Лук. 11:23