View Full Version : Дизел разход... 5 -та серия
Да вдигнем малко темата......
Аз рядко гледам разхода на компа, ама глейте кво прави моя кораб онзи ден.Дестинацията е от вилата ми до Брезник към Сапарева баня,нормален междуградски път и малко от Е79.
ама глейте кво прави моя кораб онзи ден.
Същия тоя кораб може и повече - Германия, празна и равна магистрала рано сутринта в неделя сутринта - и естествено германска нафта Aral
(на снимката е с друга бленда, не "дървената", бях я монтирал за проба, ма не ме изкефи)
http://img.photobucket.com/albums/v145/IvanM/Alfa%20Romeo%20166/16624JTD.jpg
Pinko не се съмнявам,че може защото въздушния филтър ми е за смяна и предполагам има значение за разхода.Също така ми се струва ,че и българската нафта не струва цената си и не позволява постигането на пълните възможности на двигателя.Но странното е друго :на връщане към София по Е79 карах доста бързо ,с яко изпреварвания ,на участъка дето е магистрала -в лявата лента със около 150 и на бул Цар Борис ми показа 5.6 л:roll:
Ебаси икономичния кораб.
Какво се чудите толкова на този разход ? Аз извън градско над 5,4 много рядко го качвам !!! А миналата година от София - Катовице (полша), през Будапеща на връщане и Загреб - София - 3200 км ми даде 6,2 л. Като се вземе предвид че от тези 3200 км поне 300 са въртене, спиране, градско и тн.
От днес:
От София до Бургас,със сестра ми и майка,даде 5,6,със средна скорост около 110км/ч,на връщане взех и 2 приятелки и малко багаж.
bobbybg75
12-05-2010, 11:50
София - Бургас
София - Бургас
Смени си дилъра. :gangstah:
Много ми е смешно как си вярвате на борд компа и се радвате на живота. Я после спрете на една бензиностанция и долейте до горе нафта и ще се изненададе от резултата.
Много ми е смешно как си вярвате на борд компа и се радвате на живота. Я после спрете на една бензиностанция и долейте до горе нафта и ще се изненададе от резултата.
До тук един единствен път ми е лъгал компютъра и то със 100г .. сравнявам показанията от него и пълнене до горе ;) Защо да не му вярвам?
bobbybg75
12-05-2010, 14:32
и при мен е така не лъже компа
Даже прекалено честен ми идва.
София - Бургас
Хмм интересно, колата ти има ли чип? Мойта със същото каране дава 8 това на отиване на връщане дава 8.5, Ако въздушния филтър ми е мръсен качва с около 0.5 :boxed:
София - Бургас
Пробва ли да го занулиш. Тогава дава по-оптимистично. Тъкмо и ще си внушаваш, че гори по-малко.
Пробва ли да го занулиш. Тогава дава по-оптимистично. Тъкмо и ще си внушаваш, че гори по-малко.
:th_up: Добре, че има реалисти :th_up:
За 142 км./час средно си е добре разхода... И то при -6, ако е вярно. Все пак София - Бургас за 3 часа. :)
Хмм интересно, колата ти има ли чип? Мойта със същото каране дава 8 това на отиване на връщане дава 8.5, Ако въздушния филтър ми е мръсен качва с около 0.5 :boxed:
Забрави да споменеш с каква скорост обикновено караш ! :th_up:
leketo84
12-05-2010, 19:54
За 142 км./час средно си е добре разхода... И то при -6, ако е вярно. Все пак София - Бургас за 3 часа. :)
Добре си е карало момчето ! Дано само камерите да са били на кафенце да не са го хванали ! ххахахахах !:th_up:
Моя разход съм го смятал и по Ицс и по това колко е останало в резервоара и е еднакъв:th_up:
За такава средна скорост човекът е карал сигурно с 200-220 по магистралата и 140-160 по пътя. Представяйте си какъв ще е разходът с бензинова кола ;).
alfonco147GTA
12-05-2010, 21:53
За такава средна скорост човекът е карал сигурно с 200-220 по магистралата и 140-160 по пътя. Представяйте си какъв ще е разходът с бензинова кола ;).
не повече от 10/100
не повече от 10/100
Поне 12 ;).
Нали не мислите, че при стандартно каране колата ви може да гори по-малко отколкото е дадено по книгата, а именно грубо 6 извънгадско и 10 градско. В противен случай тия инженерчетата на фиат груп биха счупили глупометъра :crazy:
Нали не мислите, че при стандартно каране колата ви може да гори по-малко отколкото е дадено по книгата, а именно грубо 6 извънгадско и 10 градско. В противен случай тия инженерчетата на фиат груп биха счупили глупометъра :crazy:
Ето ти разход Перник-Благоевград с 4 човека в колата. В населени места с ограничението, извън населени места 120. До къде води спокойното шофиране а!
Забрави да споменеш с каква скорост обикновено караш ! :th_up:
Ми писах си със същото каране. 3 часа до Бургас.
А един път до пловдив си покарахме много яко Аз, Коки, Валъо и Лъки и разхода ни се въртеше пак около 8 и на 4-мата като аз и Коки бяхме с чипове а Лъки и Валъо нямаха като единия е с 136 а другия със 150. Дизела си харчи малко, единствено над 180 като се жули и и качва, но чак 11 е много според мен.
А относно бензина ....8 клапанов 2.0 ТС от караулката в Бургас до караулката в София 2.45 часа 56л бензин:knock: Демек почти двойно на дизела а 16-клапановия е и по лаком
Ми писах си със същото каране. 3 часа до Бургас.
Гиги, братко, ако и сега ми кажеш че е нормално да стигнеш до Бургас за три часа......
Аз умишлено тръгвам всеки път към 04,00 за морето, за да избегна трафика и всеки път не зависимо как карам и къде спирам по рано от 09,30 не съм стигал при Стоян за "Странджанки"!!! (много яки принцески, които са готови опечени и ни чакат пред градинката където живее).
Смятам че е редно да спомена че на магистрала си карам с 130 - 150 а извънградско 80-90-100 никога повече !!! (нагледал съм се на катастрофи и малоумници срещу мен, които "фърчат"). И никой не може да ме убеди че при подобно каране разхода ще му е над 6,00.
Дори, сега ме мързи да се вържа към пс суита на нокия, миналата година бях снимал ИЦС на 4,7 преди Стара загора кръговото и средна скорост 120-тина.
Поздрави
Ето ти разход Перник-Благоевград с 4 човека в колата. В населени места с ограничението, извън населени места 120. До къде води спокойното шофиране а!
Нищо напротив, и мойта ги показва такива цифри :cheers:
На 6-та със срядна скорост 140км/ч на около 2000 оборота и 5 човека с пълен багажник дава реален разход 5.7-6 а по ицс 5.6-6 за маршрут София-Славовица(община септември)-Виноградец(община септември)-Славовица-Виноградец-София с резервата без да доливам и без да угасне :respect:(резервата е не повече от 15литра):respect:
bobbybg75
13-05-2010, 15:40
по магистралата 230 иначе 150-160 нямам чип и не мисля да слагам след всичко прочетено 150 к.с. а външната температура си беше толкова -6 вечер беше и нямаше куки
Да ви поиздразня малко а ?
От работата до къщи
Стандартният ми маршрут Бизнес парк - Младост 4 - Х.Димитър по околовръстното.
Жълто оцветените клетки са с активиран круиз контрол, на 4-та скорост със около 1450-1550 оборота. ( Ботвеградско шосе)
Има ръчно изведени формули за :
Moment Consumption L/h
Fuel consumption L/100
Без да съм 100% сигурен във ръчните формулки.
колега ama ти си с ланча не с алфа ние говорим за 166 2.4 м/у 136-150 коня без чип по 1300кг парчето то за тва е разликата. Иначе успя да не подразниш аз под 8.6-10 градско непадам акоще да летя :jason2:
Ами то мотора си е същич 2.4 - 140 коня.
Едно с 200 кила съм по-лек обаче.
А иначе за този мотор и градско каране в София -9 си е чудесен разход.
Все пак това което давам във файла е предимно извънградски разход
абе 200 кила са си от значение но си прав аз се оплаквам сако като трябва да зареждам :whistle: иначе с тоя агрегат градско е супер тъикатъо и на ниски обуроти е адски маневрена и с бърз старт а не като повечето швабски каручки 10 дена на място немогат да отлепят :sayjin:
Освен това имайте предвид, че стилът на каране на прУфесора е доста нетипичен за фен на италианските коли ;).
незнам как докарвате този разход но моята градско ми дава между 9 и 10л,смених възд.филтър ама ..........
незнам как докарвате този разход но моята градско ми дава между 9 и 10л,смених възд.филтър ама ..........
За София това си е напълно нормален разход, особено ако караш в час пик.
DJ Vladic
17-06-2010, 23:55
Имам питанка. Темпомата вдига ли разход? И ако вдига с колко? Ако съдя по ТОп гиър(които не мога да им вярвам на 100%) А8 което караха 4.0 тди, с темпомата вдигаше разхода с около 1 л по бордови. Благодаря :)
Зависи от шофьора :)
Тези тестове дето ги правят едно към гьотере ги забрави.
Ако гониш по-нисък разход - всичко е въпрос на преценка кога да активираш системата.
Ако направиш Сф-Пловдив по магистралата със 120 със активиран круиз контрол според мен ще дадеш по -висок разход от колкото ако знаеш как да караш и крачно си поддържаш скоростта.
От друга страна всеки ден минавам поне 10 км. на равна отсечка със ~60 км/ч и 1500 оборота на 4-та.
С активиран круиз определено дава по-нисък разход.
Та ако искаш да си ползваш круиза и не ти пука за разхода - заковаваш скоростта която искаш и това е.
Ако искаш по нисък разход следва да се съобразяваш с пътните особености и най-вече с терена (изкачване/слизане).
Най- елементарен пример - ами не можеш да катериш Витиня със 100 км/ч на круиз и да очакваш нисък разход - виж ако заковеш 120 по-бива.
Но все пак всичко зависи и от подбора на правилната предавка и оборотите на двигателя.
Но все пак всичко зависи и от подбора на правилната предавка и оборотите на двигателя.
Въпрос: Равен терен. За да получим най-нисък разход, горе-долу на колко хиляди оборота да качваме предавката? И на колко да караме? (Ориентировъчно разбира се )
П.С. Сори за въпроса, млад шофьор съм и нямам голям опит. Бтв, карам дизела от подписа :)
Ей ся - викенда
София - Петрич - малко по гръцко (50-60км.)-София - 6,2
Въпрос: Равен терен. За да получим най-нисък разход, горе-долу на колко хиляди оборота да качваме предавката? И на колко да караме? (Ориентировъчно разбира се )
П.С. Сори за въпроса, млад шофьор съм и нямам голям опит. Бтв, карам дизела от подписа :)
Сложен въпрос колега.
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=38475
Надявам се да ти бъде от полза.
Моят опит + опит от доста колеги.
Приятно четене.
София - Ханиоти(Халкидики) - София + малко градско...
Така като гледам или много им вярвате на бордовите на 166 или те наистина си показват вярно, защото на моята 147-ца разликата между данни от бордовия и данни пълно-пълно е около 1-2 литра!По бордови извънградско падам на 3.8( реално 4,5) - нали се сещате колко е възможно?:wallbash:
Така като гледам или много им вярвате на бордовите на 166 или те наистина си показват вярно, защото на моята 147-ца разликата между данни от бордовия и данни пълно-пълно е около 1-2 литра!По бордови извънградско падам на 3.8( реално 4,5) - нали се сещате колко е възможно?:wallbash:
Подкрепям. При мен без клима показва 1 литър под реалния, с клима 1 над :bangin:. Все пак можеш да си напаснеш стила на каране по компа ако гониш икономия, аз все по-рядко го гледам и се чувствам по щастлив :drunk:
old alfist
23-06-2010, 00:22
А, бе като ви гръмне турбото и всичките ви икономии отиват на кино.
А, бе като ви гръмне турбото и всичките ви икономии отиват на кино.
Е то по тая логика при бензина кат си плащаш 50% повече за гориво и кат ти заминат основни и биелни лагери, кат се разтропа вариатор и си е екстра :sex:
Нека да не изпадаме в безмислената полемика бензин-дизел за n-ти път
Сложен въпрос колега.
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=38475
Надявам се да ти бъде от полза.
Моят опит + опит от доста колеги.
Приятно четене.
Благодаря много! :big_bow_down: Научих доста неща, които не знаех :yes:
166 2.4 JTD 140 конски сили без чип с джанти 16-тки 205х55 гуми - извънградско 4.2 - 4.8 с умерено каране (по ICS) до 110, спазване на ограниченията във всяко населено място, инерция (авантакис) на по-големите наклони, никакви гонки, заяждания или екстремни изпреварвания - по резервоар (пълен-пълен точно на 100 км) 4.5 - 5.0
С настъпване - 120-140-160, понагъзване на някой друг, рязки изпреварвания 4.9 - 5.5 (по ICS) - по резервоар - пълен-пълен 5.6 - 6.2
Градско 6.4-7.1 (разхода е с климатик и минимум 2-ма души)
със 17-тките 225х45 - 6.2 - 6.5 с нормално и климатик (и по ICS и по резервоар)
7.2-7.5 с настъпване и климатик
Градско 8.9 - 10.9 с климатик
Нямам интерес да премятам някого, щот колата не се продава, скоро и няма да бъде продадена. Просто много си паснахме.
Stoyan Georgiev
28-06-2010, 14:41
със 17ки толкова ли пък скача разхода бре ?!
Колега Iltcho мнението ти все едно аз съм го писал :)