View Full Version : Правен въпрос след катастрофа
Здравейте, вчера мой приятел катастрофира, за щастие се отърва само с уплаха и на пръв поглед дребни наранявания. Колата не става за нищо, минала е през таван в момента по колата има единствено оцелял стоп, всички други елементи по колата са смазани. Колата за сега няма да споменавам каква е НЕ е италиянска. Гаранцията и е изтекла преди месец. В момента на удъра НЯМА НИТО ЕДИН отврен ербег при наличието на 12 такива. Въпросът ми е има ли смисъл човекът да си потърси правата по правов път или е безсмислено. Преди удъра е нямал проблеми с нея нито му е светела лампа за проблем нито нищо. Благодаря
Ами според мен може да си ги потърси и няма защо да се плаши, може и да вдигне шум с преса, тв и т.н.
Без да съм адвокат, но все пак е добре да е минал в оторизиран сервиз съответните прегледи.
santo_traficante
16-05-2010, 18:11
предпазния колан бил ли е сложен
предпазния колан бил ли е сложен
Не ! Има ли връзка коланът с беговете?
tokata_pz_flex
16-05-2010, 18:25
При Пежото ми , ако не е сложен колана със сигурност не действат поне 2 от възглавниците ( пасажерските ) .
Твърде възможно е , да не работят и останалите !
santo_traficante
16-05-2010, 18:27
Не ! Има ли връзка коланът с беговете?
На по новите коли има.Въпреки че имат и разни кантари по седалките и т.н.Мисля че има връзка.
На по новите коли има.Въпреки че имат и разни кантари по седалките и т.н.Мисля че има връзка.
ОК, значи това трябва да се провери. Ако със сигурност е така,негова си е вината. Ама поне щофьорския да се беше задействал бре баси.. за кво даваш една торба пари
Mind_Control
16-05-2010, 19:26
ОК, значи това трябва да се провери. Ако със сигурност е така,негова си е вината. Ама поне щофьорския да се беше задействал бре баси.. за кво даваш една торба пари
Тази тема е обсъждана много пъти. Извода е, че ако си без колан еърбега може да те убие или да ти нанесе сериозни травми. Затова те не действат когато колана не е сложен.
Няма шанс в съда щом не е бил с колан. Дори след това, ако им се заяжда, може той да отнесе някое дело за оронване престижа на марката например.
Ясно , благодаря ви за отговорите.
Дай една снимка на колата.
Ако е нямало челен удар, а само се е повъргалял, е напълно възможно да не се отвори нито една въздушна възглавница. Това не означава, че реално не са работили.
Защо да има челен удар? На приятел, моторист забърса лявата страна на колата и всички еърбеци от ляво се бяха отворили.
Тавана е смачкал пасажерската седалка.цялото купе е килнато в страни. От предницата липсва всичко до радиаторите и капака е смачкан здраво. Както казах тотална щета. Причината явно е в не използван колан. Няма как, след удър като този следва да изкочи всичко що е ербег.
Има въздушни възглавници, който се отварят и без колан.
Мой познат преди няколко години с едно БМВ 7 серия се въртя през таван доста и колата беше тоталка след това и нито една възглавница не се беше отворила, като той си беше карал с колан. Друг е въпроса, че нямаше нито една драскотина по него, просто голямата кола си е доста сигурна.
п.с Колата беше на няколко месеца мисля!
Дай една снимка на колата.
Ако е нямало челен удар, а само се е повъргалял, е напълно възможно да не се отвори нито една въздушна възглавница. Това не означава, че реално не са работили.До задействането на страничните бекове,какво трябва да стане освен едно обръщане на таван.Датчика който ги задейства е отпред и зависи от силата на удара,дали 2,4 или 6 да се отворят.Според мен връзка с колана няма.
Според мен връзка с колана няма.
Е как да няма връзка, ще ти отнесе главата ако се забиеш с цялата си инерция във възглавницата
Подобно нещо видях преди 2,5 години като ходих да прибера един познат от катастрофа на АМ Тракия при тунела на Траянови врата. Колата беше рент-а-кар Шкода Октавия и се беше завъртяла първо около оста си(аквапланинг), откъсва се предно ляво колело заедно с макферсона, после беше влязла с багажника напред в канавката, преобръщане назад по таван и последващи няколко странични кълбета в посоката на движение. Тотална щета, нито един отворен от 6 еърбега и човекът по чудо се размина само с комоцио благодарение на колана. Еърбеговете не бяха деактивирани преди това! Според мен това трябва да се разследва и ако се докаже, че е техническа неизправност - съд до дупка!