Log in

View Full Version : Защо Климатика не работи??Алфа 145 ЖТД

brazen
26-05-2010, 16:04
Здравейте Колеги,

Проблема е следния:
Като купих колата не знаех климатика в кво състояние е, тъй като навън беше около 0 градуса...

При първите температури над 16-17градуса с удоволетворение разбрах, че работи - и то доста добре охлаждаше - и Автоматичния режим си бачкаше...

Да ама днес в задръстването го пуснах - и нищо... все едно карам стара коруба от 1986г...

След като паркирах проверих бушоните - оказа се че са здрави и въпреки това като натисна копчето за вкл. на климатика не се чува ония специфичен звук "Цък" и оборотите изобщо не помръдват. Хванах един колега да Цък-а копчето, а аз се заврях под капака... извод - ролката на климатика изобщо не сработва....

Въпрос: Къде е проблема?-Датчик, реле, бушон(всички са здрави) Фреон(да не би ако е изтекъл да има някакъв авто режим или нещо друго дето не позволява на ролката да зацепи)

Някой срещал ли е подобен проблем и как се отстранява, какво струва, и къде в София?

Надявам се да не съм банален, благодаря предварително на отзовалите се!

kolev
26-05-2010, 16:09
има 2 ключа предпазни които изключват компресора при ниско налягане в системата и при високо. Най-добре да ти видят фреона как е.

DSlavev
26-05-2010, 16:27
kolev е абсолютно прав, ако няма фреон в системата компресора изобщо не включва. Миналата година зареждах фреон в Младост и ми взеха към 80лв/ не сам много сигурен за точната сума/, като предварително надуха с въздух системата да я проверят за течове.

brazen
26-05-2010, 17:54
kolev е абсолютно прав, ако няма фреон в системата компресора изобщо не включва.

Това ми се вижда досталогично - иначе не мога да си обясня защо не иска да включи.

Миналата година зареждах фреон в Младост и ми взеха към 80лв/ не сам много сигурен за точната сума/, като предварително надуха с въздух системата да я проверят за течове.

Относно фреона - колега, мчожеш ли да ми пратиш на лично къде си ходил(да не излезе като реклама тук)
защото точно това ми се искаше -да се провери първо да не изпуска от някъде - няма да има смисъл да пълня, ако след това пак ще се изпари...

н.неделчев
26-05-2010, 18:06
Има и един температурен датчик,който ако се е скапал също няма да тръгне.

soldier
26-05-2010, 18:10
brazen, имаш л.с.

brazen
27-05-2010, 09:16
Благодаря ви пичове, сигурно от Понеделник на татък ще я закарам да я видят. Надявам се да е фреон, защото ме наплашиха, че този температурен датчик бил много скъп...

Като я оправя ще пиша какво е било.

trustworthy
27-05-2010, 10:11
Температурен датчик ... или пресостат? :gruebel:

kolev
27-05-2010, 11:34
ето тука на страница 31
http://www.alfa145.com/upload/Alfa145Manual/Volume%203/Automatic%20Air%20Conditioner.PDF
Q20 е пресостата в който всъщност са 2-те ключета- ако е скапан - взимай от моргата. той дава сигнал на ЕКУ-то което пък управлява релето Q22 което зацепва компресора. първо може да провериш това реле наред ли е и бушона q65 дали е здрав . обикновено обаче автоклиматиците имат леки пропуски на фреон и с времето им пада кпд-то до един момент когато налягането спадне под ниво на което компресора не се включва.

Bonev
27-05-2010, 11:46
Имаш л.с.:mrgreen:

mariio
28-05-2010, 21:45
къде се намера бушона за АС

soldier
28-05-2010, 21:48
къде се намера бушона за АС
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=28282&highlight=%E1%F3%F8%EE%ED%E8+%F0%E5%EB%E5%F2%E0

mariio
03-06-2010, 13:50
колеги, колко фреон събира с-та? При смяна на фреон се сменя и маслото на компресора, иначе щяло да ми гръмне компресора до 2 години. 146 1,6 16в 99г

soldier
03-06-2010, 14:30
Струва ми се, че са те излъгъли. Не знам какво значи това нещо смяна на фреон. Отиваш допълват ти го и готово. Ако си от София, кажи, ще ти кажа майстор, при който да идеш и да нямаш проблеми.
А и кажи какъв ти е проблема, гледам питал си за бушони.

kolev
03-06-2010, 15:31
за твоята кола дават 150 кубика масло и 700грама фреон. понеже не може да се знае колко фреон има в системата, той се издърпва и се пълни целия наново. най-добре да отидеш в сервиз където знаят какво е необходимо за твоята кола.

mariio
03-06-2010, 18:11
От София съм. Ми в сервиз където имат машина за смяна на фреон. Има ли нещо специфично за Алфите

kolev
04-06-2010, 10:48
ами за всяка инсталация е различно и количеството и вида масло и фреон и в какви стойности да е температурата на изхода. ако е добър майстора, още като види компресора какъв е , ще знае какво и колко да сложи.

mariio
08-06-2010, 23:10
Горе долу, колко пари взимат за пълнене и могали да го напълна само с фреон? По схемата не видях къде е бушона за климатика е релето?

soldier
08-06-2010, 23:32
50лв. е добре сякаш.

kolev
09-06-2010, 10:53
май по толкова взимат - 50-60,но ако всичко друго е наред.

AndreyVelikoff
04-08-2010, 17:35
Колеги,помогнете! Значи, ето какво ми сториха с климатика - сменям кондензатор-нов, компресор-втора ръка, всички тръби презаварявани където изпускат, нов вентилатор(втора ръка) Резултатът след всичко това - климатика работи 40-50 минути и спира да работи. Отивам пак, викат всичко е ок, трябва нещо по електриките да се види. Но там всичко си е наред. След което от сервиза заключиха, че държи високо налягане понеще не може да се охлади добре кондензатора и компресора изключва. Добрее. Решението на това беше, че трябва двоен вентилатор. По принцип май е единичен за мойта кола, но както и да е, купувам от моргата двоен, пригодяват го да пасне в купето, връзват го да духа на макс нон-стоп, без вариатор и климатика заработва. Да ама след около 1000 км вече отново не работи.И сега се чудя какво вече да правя, да сменя и филтър-дехидратора, дали ще помогне, или да си взимам нов вентилатор?...Вече набих една бала пари в тоя климатик и пак не работи, направо ми се реве...Кажете някой читав сервиз, че ги изредих три и просто... :-(

soldier
04-08-2010, 17:43
Имаш л.с.

mariio
07-08-2010, 15:13
Моя климатик заработи нямаше фреон срещу 55лв.
Добър сервиз за климатици провери в (уебър или вебър)
намира се в кв. Враждебна.

Milena_D
28-10-2010, 10:09
kolev е абсолютно прав, ако няма фреон в системата компресора изобщо не включва. Миналата година зареждах фреон в Младост и ми взеха към 80лв/ не сам много сигурен за точната сума/, като предварително надуха с въздух системата да я проверят за течове.
Здравейте. А дали ще е удобно да ми кажете къде в Младост сте си сложили фреон, че и аз трябва да го направя май. Предварително благодаря.

brazen
28-10-2010, 12:08
Милена, Имаш ЛС

hunter1989
20-04-2011, 22:57
Здравейте колеги . Колицата ми е 146 1.9 ТД 1998г с . Климатроник йок. Днес сипах 200г фреон и компресора не тръгна. И утре ще почна да се ровя за проблема по схемата която е дадена в темата . Та въпроса ми е частите от 1.9 тд и ТС моторите еднакви ли са или има разлика . Защото имам 146 1.4 ТС за донор и ако нещо не е наред направо да свалям от нея .

Васил Петров
20-04-2011, 23:12
Здравейте колеги . Колицата ми е 146 1.9 ТД 1998г с . Климатроник йок. Днес сипах 200г фреон и компресора не тръгна. И утре ще почна да се ровя за проблема по схемата която е дадена в темата . Та въпроса ми е частите от 1.9 тд и ТС моторите еднакви ли са или има разлика . Защото имам 146 1.4 ТС за донор и ако нещо не е наред направо да свалям от нея .

еииииииииииии компресора събира 700гр пълен.Ако не ще да включва значи имаш проблем по тока. :ritter: Компресора гледа ли го някой които разбира от какива раб. бошон да не е изгорял.

hunter1989
20-04-2011, 23:38
Утре ще лягам под колата , че преди време обърках климатика с алтернатора и взех че му смених ремъка понеже ми свиреше ( После научих кое какво е ) и все си мисля че отдолу кабелите не са наред. Ще видя ако успея да направя нещо ще е добре ако не стъклата долу и когато му дойде времето , тогава ще се прави.

Mito_vn
05-05-2014, 17:32
Ако има такъв датчик за налягането в системата на климатика, то не би ли трябвало този датчик да е изведен на таблото с някаква индикация... иначе файда много много няма от този датчик... Не би ли трябвало да не е задължително компресора да спира при липса на фреон? Аз имам същия проблем с климатика, но не съм много убеден, че компресора не се включва поради липса на фреон, по скоро ме навява на мисълта че е еладжийска история това... бушон реле слаба връзка...

ivan dimitrov
05-05-2014, 23:17
---