Log in

View Full Version : Време – миг, време – вечност!

viki
02-06-2010, 12:10
Днес е втори юни.Може би под ничии други небеса не застава в мълчалив поклон цял един народ.
Исках да ви припомня,че
имало е и ще има българи, които са милели за Родината ни така, както друг не би могъл.
„Българийо, за тебе те умряха.
Една бе ти достойна зарад тях…”

Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България
Всяка година на 2 юни в 12.00 часа сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

цък (http://calendar.dir.bg/inner.php?d=2&month=6&year=2010&cid=0&sid=&eid=2638)

Ass
02-06-2010, 12:14
В цялата страна да, но не и в Търговище! И после ми разправяйте за братско съжителство с мюсюлманите.

bager
02-06-2010, 12:37
И дано не са само тия три минути, дето се сещаме за тия хора, жертвали всичко за България! Поклон!

търтей
02-06-2010, 12:43
Мнда, пуснаха сирените. Срищу нас има детска ясла и по това рвеме е сборище на досадни майки. И познайте - изнесоха се до една по най-бързия начин, като коментарът беше - как може да пускат сирени, тука има малки деца ...
Ашколсун, евала, машала на таквизи родители.
Ааа, имаше и един баща - той пък не спря да тича напрад назад с детето на конче ...

detelazurno
02-06-2010, 12:45
И дано не са само тия три минути, дето се сещаме за тия хора, жертвали всичко за България! Поклон!

За съжаление е така. На мен лично този ден най-силно ми въздейства. И то точно заради сирените, заради тези 3 минути, в които всчки спират да правят каквото и да било, застават мирно и отдават почит! Другите дни, национални празници...ок, имаме си и 3-ти март, но какво му е специалното?! На него гледаме по-скоро като на почивен ден който се надяваме да се върже със събота и неделя та да дремнем повечко, гледаме някое друго историческо предаване по телевизията и с това се изчерпва всичко! На 2-ри юни обаче има нещо, което те кара да се спреш и да си припомниш защо сега бързаш натам за където си тръгнал!

Мнда, пуснаха сирените. Срищу нас има детска ясла и по това рвеме е сборище на досадни майки. И познайте - изнесоха се до една по най-бързия начин, като коментарът беше - как може да пускат сирени, тука има малки деца ...
Ашколсун, евала, машала на таквизи родители.
Ааа, имаше и един баща - той пък не спря да тича напрад назад с детето на конче ...

Няма да забравя една година бях на балкона когато пуснаха сирените. По улицата минаваше циганка с 3 деца. Спря се на място и за отрицателно време строи децата, които се опитваха да бесеят. Нямаше звук, нямаше движение нито от децата нито от нея за тези 3 минути!

morfius
02-06-2010, 14:47
Поклон пред паметта им!

ЕЛЕГИЯ
Христо Ботев

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?!"

Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана - рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!

mihail_mladenov
02-06-2010, 14:53
Аз днеска бях на вр. Вола. Бях се качил с приятели и с баща ми, че той имаше пропуск на върха. Иначе добре си изкарахме.

soldier
02-06-2010, 16:16
Поклон пред паметта на всички загинали за свободата на България!

А за простото общество няма смисъл да говорим

pinkmousy
02-06-2010, 16:20
Дори след толкова години написаното от Ботев още е актуално... Познавате ли такъв 'патриот'?

Патриот

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква за туй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
залага си и жената.

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
а вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
изяда си и месата.

a1----
02-06-2010, 16:22
Поклон пред паметта на Христо Ботев.

Yureti
02-06-2010, 16:30
Поклон за дедите ...
Днес ПОЗОР !!!

V@K@T@
02-06-2010, 16:43
Поклон за дедите ...
Днес ПОЗОР !!!!

dimo
02-06-2010, 17:22
Миналата година един не видях да спре тази година имаше няколко, такаче не всичко е изгубено .
Поклон пред загиналите и радетелите за свобода !

Mirela
02-06-2010, 18:31
Поклон пред паметта на всички загинали за България

fade
02-06-2010, 18:32
Поклон пред всички които са имали куража и смелостта да умрат за Родината и идеите си.
Ето любимото ми стихотворение от Ботев

Борба

В тъги, в неволи младост минува,
кръвта се ядно в жили вълнува,
погледът мрачен, умът не види
добро ли, зло ли насреща иде...
На душа лежат спомени тежки,
злобна ги памет често повтаря,
в гърди ни любов, ни капка вяра,
нито надежда от сън мъртвешки
да можеш свестен човек събуди!
Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога изамамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост... Туй е казало
стадо от вълци във овчи кожи,
камък основен за да положи
на лъжи свети, а ум човешки
да скове навек в окови тежки!
Соломон, тоя тиран развратен,
отдавна в раят найде запратен,
със свойте притчи между светците,
казал е глупост между глупците,
и нея светът до днес повтаря -
"Бой се от бога, почитай царя!"
Свещена глупост! Векове цели
разум и совест с нея се борят;
борци са в мъки, в неволи мрели,
но кажи, що са могли да сторят!
Светът, привикнал хомот да влачи,
тиранство и зло и до днес тачи;
тежка желязна ръка целува,
лъжливи уста слуша с вяра:
млъчи, моли се, кога те биять
кожата ти да одере звярът
и кръвта да ти змии изпият,
на бога само ти се надявай:
"Боже, помилуй - грешен съм азе"
думай, моли се и твърдо вярвай -
бог не наказва, когото мрази...
Тъй върви светът! Лъжа и робство
на тая пуста земя царува!
И като залог из род в потомство
ден и нощ - вечно тук преминува.
И в това царство кърваво, грешно,
царство на подлост, разврат и сълзи,
царство на скърби - зло безконечно!
кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своят свещени конец...
Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"

Много истинни слова, но за съжаление верни дори след 133 години!
Вечна му памет!

kokless
02-06-2010, 18:38
Днес сирените ме хванаха в движение.Спрях и излезнах от колата, а от другите коли ми се смееха.Нищо.Може да са имали по-важни дела пред това да почетат с 3мин. паметта на Христо Ботев.
Поклон пред паметта му. :bg:

mayhem
02-06-2010, 19:13
...имаше преди години една банда от Враца - СРАМ И ПОЗОР се казват скиновете и дали са комерсиални или екстремни - на кой му пука...сещам се обаче за една от песните им ...
-"и вълци ще вият на моя гроб
и аз ще изгния но не като роб!"...
в един от постовете си закачих самочуствието на некой колега от форума като дадох за пример гърците как протестират за всичко, което не ги радва и колегата ме пунктира с думите:
-е , и какво постигат? отговора ми е обоснован на това , което гледам по новините:
-за да се избегне дестабилизиране на еврото на следващия ден европарламента им отпусна 700 млн. евро да си опраат бакиите в срок...е тва постигат...

tokata_pz_flex
02-06-2010, 19:24
Вечен поклон пред паметта на Ботев , Левски , Каравелов ... и всички знайни и незнайни войни , отдали живота си , за да можем да се наричаме с гордост БЪЛГАРИ !

souze
02-06-2010, 20:03
Много неприятно впечатление ми направи, че 90% от хората по улицата днес дори не отразиха, сирени или каквото и да било. Истина е, че сме народ, който не помни и не уважава историята си!!!! Това е една от причините да сме на тоя хал и да повтаряме грешките си! Поклон пред Ботев и загиналите за свободата на България!

Ramsezsh
02-06-2010, 21:31
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ВСИЧКИ ПАДНАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!
Истина е, че сме народ, който не помни историята си. Това е най-лошата ни черта. Не може на ден като днешния, или на 3-ти март по телевизията да се върти повече евирно време за турски сапунки, вместо да се отбележи дан с такава историческа сила.

Alfa User
02-06-2010, 22:03
На вечная память ! :bg:
Така пише на едни тежки надгробни плочи ... И нека наистина тези БЪЛГАРИ останат завинаги в нашата памет - да помним - какво са казали, какво са искали, какво са направили ...
Ден като днешния е ден за равносметка за всеки един от нас. Равносметка за това какво носим в себе си - в онова дълбоко закътано местенце, наричано душа - има ли в него място за Родината, има ли в него място за нас самите като народ ... И да се замислим - какво бихме направили НИЕ за нашата Родина ? Имаме ли поне частица от жертвоготовността на онези знайни и незнайни българи, оставили бели кости по върхове и чукари, по полета и паланки. Останали завинаги там с една единствена мисъл и цел - ДА ЗАПАЗИМ БЪЛГАРИЯ !
Достойни ли сме НИЕ да се наричаме българи ? Достойни ли сме и можем ли да застанем рамо до рамо, обединени от една единствена цел - дори тя да изисква жертва ?
Днес, 2-ри Юни - всички служещи в една забравена от народа си военновъздушна база станаха като един в 12.00 и отдадоха чест към загиналите ... както със сигурност са направили и малцината останали в другите части на БА... Което ме подсеща как изглеждаха улиците на същия ден, в същия час, миналата година ... Но вие си знаете - всички сте го видели и днес ... СРАМ !!! Срам за всички, които не могат да отделят три безкрайно "ценни" минути от безсмисления си "живот", за да благодарят на онези, които умряха с името на България на уста, за да можем сега всички ние все още да се наричаме българи ...

milenamr
02-06-2010, 22:19
Благодаря ти за темата Вики!:notworthy::clapping::notworthy:

O, Santa simplicitas!:priest:
Няма да повтарям останалите колеги какъв ден е днес и да подлагам на съмнения и коментари дали си заслужава да отдадем почит на Ботев, само ще добавя още малко.
Христо Ботев е различната колосална и достойна личност в българската история и народопсихология.
Ботев е спонтанния и тотален изблик на всички таени с векове чувства, на стремежите за свобода и идентичност, които са се натрупвали и са се прочиствали вътрешно през годините на чужда власт.
Ботев е Човекът, който успява да запали такава надежда, смесена с чувство за ценност на саможертвата у четниците си, че Вазов да напише в "Тих бял Дунав се вълнува":
“Хайде, братя, излезнете, тука ще се спрем и земята целунете, дето ще да мрем!”.
Поклон пред този велик и достоен българин !:big_bow_down:

BLUE1
02-06-2010, 22:33
Петко. Р. Славейков

НЕ СМЕ НАРОД...

Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме

да работим за себе си със време.

Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме...

Помежду си лихи, буйни, топорни,

пред други сме тихи, мирни, покорни...

Все нас тъпчат кой отдето завърне,

щот сме туткун, щото не сме кадърни...

Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -

а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

пак ще кажа и с това ще да свърша.

1875

PEPI-2ALFA
02-06-2010, 23:49
Поклон пред напразните жертви на наивниците. Не сме достойни...

mordohy
03-06-2010, 22:58
Цяла сутрин висях на една , лично от мене изобретена кула, повдигната от мотокара на десетина метра.Работата беше до-немай интересна. Опитвах се една немирна ръждясала греда да я вкарам на мястото и и евентуално да я заваря, та крана да не се изтърси от горе, като междувременно, цялата осрана история на завода се изсипваше върху мене, тоест : ръжда, прах, паспал и птичи лайна!
Тамън свърших и резултата беше доста задоволителен, в предвид осраната история и простата ми алармира!
Свалиха ме бързо, а аз доста чвръсто се изнесох към тоалетната.
По средата на пътя видях колегата си ливанец, с лице посечено от белези(бил е изтезаван 5 месеца), който беше замръзнал. Тогава чух сирените.
Човека отдаваше почит на героите, независимо от националността им.
Така се изрази после!
Той знаеше!
Мнозина не знаят!
А ние родителите къде сме!
Рибата мирише от главата!
Ние сме виновни!

ecotronic
02-06-2016, 10:39
Поклон пред паметта на загиналите за свободата на България.

Вечна им памет.

http://www.hera.bg/im/8261.w625.jpg

myato
02-06-2016, 14:02
...........
„Българийо, за тебе те умряха.
Една бе ти достойна зарад тях…”

Поклон пред достойните Българи!

Дано и ние да се окажем в един момент достойни за саможертвата им.