Log in

View Full Version : Serial port > USB

AlfaFen145
14-06-2010, 16:08
Колеги ,трябва ми такъв преходник ,ако някои знае къде мога да намеря ,нека ми каже.
Става въпрос ,за преходник от (принтери,скенери и всякакви копирни машини към ЮСБ)
Преходника е доста рядък ,звъннах на няколко места ,но дори и по складовете нямат .
Ако някои знае къде мога да си намеря ,да каже.
http://fab.cba.mit.edu/content/tools/microcontrollers/prolific.jpg
Така изглежда

Мерси Предварително.

Stoyan Georgiev
14-06-2010, 16:23
можеш и сам да си направиш ако не намериш, не е сложно :)

WhitePower
14-06-2010, 17:37
мога да ти поръчам от китай ;)
само да имаш търпение да чакаш

AlfaFen145
14-06-2010, 17:46
Орлине мерси,ама не ми се чака толкоз ,време ...
Мога и да си направя ,но не ми се занимава, работата е проста ,но занимаваща.
мерси ,това нещо е не повече от 15лв.
Ще мина ,през едно "шано" магазинче и ще видя там

morfius
14-06-2010, 17:49
Колега, каква е целта на занятието... че преходниците понякога са еднопосочни.

alfa_erazor
14-06-2010, 18:35
Преди 2 седмици купувах, не е толкова рядко, зависи къде си търсил предполагам :)

Аз лично взех от ВАЛИ (http://www.vali.bg/?action=contactus&content=/profile/office_bg.php&leftmenu=/contactus/menu.php) (17 лв), че ми бяха на близо, иначе се бях засилил да взимам от JMT (http://www.jmt.bg/io-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8-cID=686/i-o-cards-usb-to-serial-%28rs232%29,-bf810-pID=4201/).

Това което взех проработи, единствения проблем беше че диска с драйверите не се четеше, но ако имаш подобен проблем пиши пак ;)

AlfaFen145
14-06-2010, 18:47
Преди 2 седмици купувах, не е толкова рядко, зависи къде си търсил предполагам :)

Аз лично взех от ВАЛИ (http://www.vali.bg/?action=contactus&content=/profile/office_bg.php&leftmenu=/contactus/menu.php) (17 лв), че ми бяха на близо, иначе се бях засилил да взимам от JMT (http://www.jmt.bg/io-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8-cID=686/i-o-cards-usb-to-serial-%28rs232%29,-bf810-pID=4201/).

Това което взех проработи, единствения проблем беше че диска с драйверите не се четеше, но ако имаш подобен проблем пиши пак ;)

Ясно колега мерси много ...

#Морфиус ,защо казваш ,че е еднопосочно движението.Баш двулентово платно си е :)

---------- Post added at 16:47 ---------- Previous post was at 16:46 ----------

Бе те и ЛАН кабелите би трябвало вътре 6 жици да са нет ,ама в БГ 3 от тях са резервен ТОК ,така че може и да си прав ,че са еднопосочни някои ...

pr_00f
14-06-2010, 18:53
Бе те и ЛАН кабелите би трябвало вътре 6 жици да са нет ,ама в БГ 3 от тях са резервен ТОК ,така че може и да си прав ,че са еднопосочни някои ...

:metal::big_bow_down:

AlfaFen145
14-06-2010, 18:58
:metal::big_bow_down:

Кажи бате кво изцепих ,че дори не мога да осъзная ква е глупоста :Д кажи да се посмееем всички

pr_00f
14-06-2010, 19:04

Споко, всичко си е наред.
Просто в България явно за това е бавен нет-а :)
Че по 3 жици си е бавно наистина.

AlfaFen145
14-06-2010, 19:15
Споко, всичко си е наред.
Просто в България явно за това е бавен нет-а :)
Че по 3 жици си е бавно наистина.

Не разбирам ,иронизираш ли ме или не ,това е истината :)

mimouzunov
14-06-2010, 23:43
Не разбирам ,иронизираш ли ме или не ,това е истината :)

Мрежов кабел... UTP ,FTP
Първия е по-мек и по-подходящ за пач корди (кабели с накраиници (RJ45) по няколко метра) а вторите са с екранировка вътре и тн...
И двата кабела съдържат в себе си по 8 жички като те са чифтове ,оранжав ,син ,зелен и кафяв!!!
Има няколко стандарта за кримпването (захващането на кабела към накраиника) "А" и "Б"...
За да заработи мрежата реално тя се нуждае от 4 жички (вход /изход ресив/трансмит :spell: )!!!
Както всичко обаче тук в България всеки си прави което както си иска...

Малко уточнение... Ако мрежата е баламска 4 жички ще станат ама ако трябва да се покриват разни категории...

Иначе за преходника мисля ,че имам при мен към 15 лева е някъде

AlfaFen145
15-06-2010, 00:17
Мрежов кабел... UTP ,FTP
Първия е по-мек и по-подходящ за пач корди (кабели с накраиници (RJ45) по няколко метра) а вторите са с екранировка вътре и тн...
И двата кабела съдържат в себе си по 8 жички като те са чифтове ,оранжав ,син ,зелен и кафяв!!!
Има няколко стандарта за кримпването (захващането на кабела към накраиника) "А" и "Б"...
За да заработи мрежата реално тя се нуждае от 4 жички (вход /изход ресив/трансмит :spell: )!!!
Както всичко обаче тук в България всеки си прави което както си иска...

Малко уточнение... Ако мрежата е баламска 4 жички ще станат ама ако трябва да се покриват разни категории...

Иначе за преходника мисля ,че имам при мен към 15 лева е някъде

Колега оказа се ,че не ми трябва този кабел ,ще взема кабела с накрайника и ще ми кажеш къде ти е магазина ,за да дойда и да видим дали имаш и от къде мога да си взема ,ако нямаш :)

morfius
15-06-2010, 14:15
Ясно колега мерси много ...

#Морфиус ,защо казваш ,че е еднопосочно движението.Баш двулентово платно си е :)

---------- Post added at 16:47 ---------- Previous post was at 16:46 ----------

Колега, стандарт с 3 чифта няма.
Мрежовите кабели са с 4 чифта.
10/100 Мб/с могат да се пуснат по 2 чифта - другите 2 са неупотребени или са захранване, 1000 Мб/с обаче си искат и 4 те чифта за да работи мрежата.
А за да не изпадате в прехласване по родния "ланаджийски гений" има устройства за 10/100 които фабрично пускат захранване (48 волта) по неизползваните чифтове, на портовете им е указано това, та да не стават бели.

Колкото до преходниците - елементарно е защо са еднопосочни, защото могат да пренасят от един стандарт към друг, но не и обратно, съответно единия им край е външен по единия стандарт, другия вътрешен по другия.
С един преходник можеш да включиш стар принтер в ЮСБ порт, но със същия няма как да включиш ЮСБ принтер в стар порт.

AlfaFen145
15-06-2010, 15:45
Колега, стандарт с 3 чифта няма.
Мрежовите кабели са с 4 чифта.
10/100 Мб/с могат да се пуснат по 2 чифта - другите 2 са неупотребени или са захранване, 1000 Мб/с обаче си искат и 4 те чифта за да работи мрежата.
А за да не изпадате в прехласване по родния "ланаджийски гений" има устройства за 10/100 които фабрично пускат захранване (48 волта) по неизползваните чифтове, на портовете им е указано това, та да не стават бели.

Колкото до преходниците - елементарно е защо са еднопосочни, защото могат да пренасят от един стандарт към друг, но не и обратно, съответно единия им край е външен по единия стандарт, другия вътрешен по другия.
С един преходник можеш да включиш стар принтер в ЮСБ порт, но със същия няма как да включиш ЮСБ принтер в стар порт.

Това за ЛАН мрежата - моя грешка с 8 са ,не са с 6 ,съжелява.

Относно кабела ,да разбирасе че е така както казваш.Дори не съм си помислял за обратното ,аз си разбрах нещо различно ...както и да е :)

Скоро ще снимам ,какъв кабел ми трябва ,че не е в мен и ще ви покажа ,ако можете да "хелпнете" :)
мерси пак

BO
15-06-2010, 20:21
А на колегата не му трябва точно кабела, който най-вероятно предлагате.
Предполагам, че и самия той не е показал точно какъв кабел му трябва, защото споменава, че му трябва за принтер, скенер и от този вид машини.
Кабела наистина е по-рядък по магазините и няма 100% гаранция, че ще работи със сигурност на конкретна машина.

AlfaFen145
17-06-2010, 00:15
А на колегата не му трябва точно кабела, който най-вероятно предлагате.
Предполагам, че и самия той не е показал точно какъв кабел му трябва, защото споменава, че му трябва за принтер, скенер и от този вид машини.
Кабела наистина е по-рядък по магазините и няма 100% гаранция, че ще работи със сигурност на конкретна машина.

Да,прав си.Но и аз ги подведох ,защото пуснах снимка,с кабела който си мислих ,че ми трябва.
А се оказа ,че е друг ,някакъв по-голям.Утре ще взема ориг. кабел и ще го снимам ,да покажа ,за съдействие