PDA

View Full Version : Нафта от ЕКО

DiStefano
27-06-2010, 13:41
По принцип знам че темата е дискутирана де ама айде отново ... аз съм си като на абонамент в ЕКО-то и вчера сипвам за 50 кинта от ЕКО Пазарджик - около 22 литра - обикновена нафта ... 290 км изминавам - 150 от които магистрала, останалите по "първокласен" - показанията бяха отчайващи по борд-компа - 110 до 130 км/ч около 6.7 - 6.9 литра моментен и до крайната точка стрелката на горивомера беше отишла на "дъното" .. на връщане същата гимнастика само че 50 кинта и пак 22 литра от ЕКО Монтана ... ми до Пазарджик - 2 деления и малко изгори и темпото беше доста по-високо - 150 до 170 км/ч по магистрала - борда отчете среден за дестинацията 4.8 литра ... сега се питам дали в ЕКО Пазарджик не са ми сипали кофти нафта или колонката ме е метнала в количеството ... ?!

ФЕРАРИСТ
27-06-2010, 14:08
Предполагам разбираш че никой не може да ти даде категоричен отговор......

S_G_M
27-06-2010, 14:22
Аз от ЕКО със 60 лв. , последно изминах 450км. 400 извънградско и 50 градско.

mik mik
27-06-2010, 16:15
Абе кво я правите тая нафта вие бе:new_Eyecrazy::new_Eyecrazy::new_Eyecrazy: аз с 60-70лв ЕКО100 правя Бургас-София като през по голямото време карам с 120-130:laser:

brnthlmt
27-06-2010, 16:33
не знам но аз вече от ОМВ не съм доволен
сега съм на лука :)

haljscho
27-06-2010, 17:23
По принцип знам че темата е дискутирана де ама айде отново ... аз съм си като на абонамент в ЕКО-то и вчера сипвам за 50 кинта от ЕКО Пазарджик - около 22 литра - обикновена нафта ... 290 км изминавам - 150 от които магистрала, останалите по "първокласен" - показанията бяха отчайващи по борд-компа - 110 до 130 км/ч около 6.7 - 6.9 литра моментен и до крайната точка стрелката на горивомера беше отишла на "дъното" .. на връщане същата гимнастика само че 50 кинта и пак 22 литра от ЕКО Монтана ... ми до Пазарджик - 2 деления и малко изгори и темпото беше доста по-високо - 150 до 170 км/ч по магистрала - борда отчете среден за дестинацията 4.8 литра ... сега се питам дали в ЕКО Пазарджик не са ми сипали кофти нафта или колонката ме е метнала в количеството ... ?!
Ми май си уцелил няква примоция...........:fuckoff:
Иначе аз в другата тема за бензиностанциите бях споделил, че от ЕКО ми дава най-голяма икономия......... но зимата колата работеше кат на комшията трктора......А ДЕ............
А между другото тия дни един приятел дет кара служебна баничарка, ми сподели, че няколко пъти зарежда на ОМВ и колата вървяла доста по-добре от зарежданията на ШЕЛ................
Ааааа беее, надявай се просто да са те прецакали с литрите.............Пред това да са ти сипали кофти нафта....
Мафиотска работа..........

chavetoo
27-06-2010, 19:44
От много хора чувам, че ЕКО-то цакат в количеството, но то винаги ще се намери някой да плюе. На мен също ми се струва, че на всяко зареждане все ми събира повече. Трябва да заредя веднъж на някоя друга верига бензиностанции за да видя пак колко ще заредя като светне лампата.

CrazyElement
27-06-2010, 19:50
Аз писах и в другата тема за бензиностанциите , ама и тук да кажа 270 км с 21 литра еко 95+, като се пада смесен разход 7.7 , а от тези км 140 са извънградско със скорост от рода на 120-140 и доста изпреварвания ( Пловдив–Хасково) , и 130 км градско като доста от тях бяха в Пловдив , а в Хасково си давах стабилно газ на колата. Което ми се пада разход градско 9/100 за 2.0 ТС единсвеното подобрение по нея, което съм правил е махнат катализатор + олекотена шайба. Което е напълно невъзможно и се чудя какво е станало? Да са ми сипали 10 литра отгоре?

nikotm
27-06-2010, 19:53
Ако си минал през Софето за Монтана си мисля че разхода ти е добре.Посока към София разхода ти е два пъти повече отколкото в обратна посока(изпитано от личен опит най малко 50 пъти за последните 3 години).Тъй че до Монтана почти целия път катериш,докато навръщане пускаш.

Ramsezsh
27-06-2010, 20:39
На ЕКО дизел съм зареждал само ведниж, още с фиата. Нафтата замръзна и се наложи да ме дърпат за да запаля. От тогава тая бензиностанция я ползвам само в Гърция, а тука съм им сложил един голям "Х" и съм ги зачеркнал.

DiStefano
27-06-2010, 21:40
Ако си минал през Софето за Монтана си мисля че разхода ти е добре.Посока към София разхода ти е два пъти повече отколкото в обратна посока(изпитано от личен опит най малко 50 пъти за последните 3 години).Тъй че до Монтана почти целия път катериш,докато навръщане пускаш.

ясно ми е че катера
но понеже съм родом от Монтана
и дестинацията я превземам редовно
Пазарджик-София-Ботевград-Враца-Монтана .. знам колко ми гори ... и това последното не беше нормално
имам подозрения че нафтата е била от некой кенеф ...щото горе забраих да спомена и колата не вървеше както трябва .. а на връщане сичко си беше ОК

nikotm
28-06-2010, 23:02
...щото горе забраих да спомена и колата не вървеше както трябва .. а на връщане сичко си беше ОК

Начи наистина си сипал някой пикоч,като нямаме контролни органи които да си гледат работата ще е така,ще си караме пикочите и ще се чудим що не вървят и горят по много.

plamen76
28-06-2010, 23:25
Начи наистина си сипал някой пикоч,като нямаме контролни органи които да си гледат работата ще е така,ще си караме пикочите и ще се чудим що не вървят и горят по много.

Аз не съм намерил разлика в горивата на всички БГ-бензиностанции вече 3 години като изключа diesel+ на ЕКО и Vi-power на SHELL-които са с две идеи по-добри

morfius
29-06-2010, 11:19
На ЕКО дизел съм зареждал само ведниж, още с фиата. Нафтата замръзна и се наложи да ме дърпат за да запаля. От тогава тая бензиностанция я ползвам само в Гърция, а тука съм им сложил един голям "Х" и съм ги зачеркнал.

Хех, тоя номер го играх с 146 та... заредих я на топло време, купих 156 та и после на студеното 146 та нямаше палене, а 156 та заредена от същата бензиностанция (Еко) палеше без проблем.
После като я заредих наново и си палеше и 146 та.
Нафтата е една и съща, когато се очакват ниски температури и се слагат добавки да не става на пача.

А относно дизела и бензиностанциите тук в София, единственото по-добро от Еко е Премиума на ОМВ по мои наблюдения.

Zhivkov
29-06-2010, 15:21
само Shell v-power!!!!! както за бензина така и за нафтата и не се лъжете, 4е на лукойла нафтата е от българския нефтохим...
п.п. за 2 дни с мойта кози4ка перник сандански гърция(нео каликратия) и обратно(с градско каране) това са 800км.100лв 49 литра то4но.. сами сметнете колко съм изхар4ил

trustworthy
29-06-2010, 16:38
...и не се лъжете, 4е на лукойла нафтата е от българския нефтохим...

A откъде е тогава?

Stoyan Georgiev
29-06-2010, 17:02
ще дам нов шанс на омв, макар че винаги съм карал на лукойл и съм нямал ядове

понеже пред нас точно има на петрол станция а ме измързява понякога или бърза зареждам от там, но колата гори буквално два пъти повече

някакъв турбо жмел е...

хората от бургас, кое омв ще ми препоръчате ?

AlfaMan
29-06-2010, 17:11
Аз нафта досега сипвам само от ЕКО и Лукоил и честно казано разлика не съм усещам във вървежа. Ще пробвам OMV, ама няма да е скоро предвид, че печката вече я "консервирах" и сега карам бензина (на газ), че с тази цена на нафтата....

pinko
29-06-2010, 17:14
Вчера засякох вагона - 377 км градско (това е тичането по организацията на парада от петък вечерта до неделя следобед) - събра точно 26 литра или 6,9 л/100 км.

Беше зареден на Еко и пак го допълних на Еко (вече с новата карта).

Абе въобще аз само на Еко наливам нафта и съм много доволен. Даже и в Гърция като пътувам, пак наливам на Еко.

Stoyan Georgiev
29-06-2010, 17:17
pinko а от въпросние карти как може да си издейства човек ?

santo_traficante
29-06-2010, 17:22
с Еко и на мен ми дава добри резулати и съм доволен.на Петрол дизела не става:???:

Pinky
29-06-2010, 17:23
Появяваш се на пипълсо и ти намираме

Stoyan Georgiev
29-06-2010, 17:37
ми само да се изтипосам в софия през някой четвъртък, че вмомента предимно се пада уикенда/началото на седмицата когато съм в голямото село

DiStefano
29-06-2010, 19:57
абе в мойта кола шелско гориво нема да влезне ... аз само на ЕКО ходя ама ... ша пробвам и ОМВ явно ...

nhg
30-06-2010, 01:41
На служебната като сипя В-повер дизел има разлика... с всички останали е почти едно и също, а понякога се получават и подобни аномалии в разхода
(последно от петрол)

trustworthy
30-06-2010, 09:22
Това е, защото много си го слагате на сърце тоя разход и вървеж ;)
Аз моята не съм я засичал от не-помня-кога. Сипвам обикновен шел, випаур, еко без добавки и еко с добавки. Всичко това на случаен принцип. Разлика така и не съм усетил, обаче не ми и пука 8) Извън града си гори около и малко над 5/100, в града над 9-10/100 не минава. Това знам и ми стига като информация :)

Stefan Caromov
30-06-2010, 10:04
Аз съм на бензин ,но отдавна съм забелязал ,че когато напълня до горе колата ,първите 30 кила минавам около 400 км ,тогава стрелката е точно на половина ,но вторите 30 свършват за около 170-180 км. Иначе казано съм сигурен ,че поплавъка (или каквото има в резервоара) не дава правилни показания и стрелката прави квото си ще. Не и вярвам и съм си засичал няколко пъти ,пълно-100км-пълно. Точно 12.5 градско и 8 извънградско. Още повече ,тая стрелка се манипулира ,при най-лек наклон - когато е с муцуната надолу ,стрелката бяга при оборотомера и лампата свети ,когато е с муцуната нагоре стрелката и при налични 10 литра се е случвало да ми отиде почти на половината .
Колкото до горивата ......просто нямам думи ,но при нас има една шанаджииска бензиностанция ,от която сипвам,десетина стотинки е по евтин винаги бинзина и нафтата също и съм доволен . Един път сипах на шел и колата с 10 литра ,мина 40 километра. От тогава на тия прехвалени бензиностанции не . От време на време сипвам и на лукоил ,щот и там имам 10 стотинки отстъпка

hercoga
30-06-2010, 11:30
Здравейте,мога да кажа само за шела че няма лъжа в количеството което сипват,поне на тоя който работя се правят редовно замервания на всяка колонка.Правили сме замервания пред клиента и колонката отчита точно до грам и той вика вие ме лъжете някак,кво да направа че има чепати хора.

DiStefano
30-06-2010, 12:23
Здравейте,мога да кажа само за шела че няма лъжа в количеството което сипват,поне на тоя който работя се правят редовно замервания на всяка колонка.Правили сме замервания пред клиента и колонката отчита точно до грам и той вика вие ме лъжете някак,кво да направа че има чепати хора.

е то повечето тука по провинцията ЕКО и Шел са франчайзинг и сметай колко и какъв контрол има .. като знам даже и кои са чорбаджиите на някои от тях ..

ves_v8
30-06-2010, 16:11
аз съм с добри впечатления от нафтата на ЕКО. миналата седмица тръгнах за морето с нафта ЕКО и с около 33-35 литра минах 500 км. като се има предвид че колата е Опел и беше пълна с багаж и 5 човека, а и тя си е 2 тона. Много добре вървеше. на връщане заредих в Слънчев бряг на ОМВ с премиум дизел.....отврат. колата вървеше много зле. много недоволен останах от тоя премиум дизел, а уж много хубав, че е и 2.48лв/литър
на ОМВ май само им остана спомена за славните горива от преди 5 години. с две думи нафтата на ЕКО ми хареса, а колегата май е уцелил на менте бензиностанция с менте горива

stelt
30-06-2010, 17:28
От значение е когато си преценявате дали колите ви вървят или не вървят, да не оттдавате значение само на горивото което сте заредили, а примерно и на околната температура при която сравнявате.

KaTsArA
30-06-2010, 17:58
Бензина на ЕКО е бомба а като сложа шелл работи на 3 цилиндъра :bash:

kibika
30-06-2010, 23:20
Аз зареждам само на Лукойл, че спестявам цели 5 ст. :) (къде с тях там и без тях, ама нали има "келепир" :) ) Служебните също ги зареждаме там и не е имало проблем.
А някой има ли впечатления за нафта-та която ползват в БДЖ (някъква червена ми казаха че е).

pr_00f
30-06-2010, 23:29
Има - да.
Крадена ще да е ако можеш да си я купиш.

kibika
30-06-2010, 23:38
А като качество?

Jivko7777
30-06-2010, 23:48
А като качество?

Като качество преди се коментираше, как чисто нови дюзи на един Хюндай бяха се опекли уж от такава нафта...:evil:
Но аз пък мога да вметна че точно тази нафта е една от най-добрата, вече 30-40г. си вървят тия влакове, а и не само това е показател...лично съм виждал такава изключително чиста нафта без никакви утайки и тем подобни...А и все пак държавата боклуци за себе си няма да прави ;)
Но пък за да караш ти на твоята кола, значи крадеш, което не е добре, а при евентуална проверка, от полиция изгаряш директно, защото червена ли е нафтата, значи е държавна, дали е БДЖ, дали са тецовете, дали са рудниците...
Та сам си решивай :)

alfa_erazor
01-07-2010, 11:24
Не знам за ЕКО, или нафтата от БДЖ, но имам един приятел който си кара джипа на олио от 2-3 месеца.

Твърди че освен че му излиза по-ефтино, двигателят бил по-тих. Кара със смес 40/60 олио/нафта, купува го от големите вериги супермаркети или метро, и въпреки това му излиза по-изгодно от нафтата в бензиностанциите, не знам каква би била сметката ако се купува от производителя директно на едро :)

Дали скоро няма да направят колконки за зареждане на олио, на паркигите пред Кауфланд :hehehm:

virusalfa
01-07-2010, 11:28
Аз от ЕКО със 60 лв. , последно изминах 450км. 400 извънградско и 50 градско.Аз пък с моя кораб с 57л нафта изминах 900км,като 450км със 110-120км/ч.

Lqnkata
01-07-2010, 11:38
Незная за ЕКО Пз, но от софийските ЕКОта съм останал доволен.
А отностно по-ефтиното гориво (олио), само ще вметна, че олиото е разтворител и докато всичко е "ок"... изведнъж гумените уплатнения дават фира :)

DarkKnight
01-07-2010, 14:28
Аз зареждам само на Лукойл, че спестявам цели 5 ст. :) (къде с тях там и без тях, ама нали има "келепир" :) ) Служебните също ги зареждаме там и не е имало проблем.
А някой има ли впечатления за нафта-та която ползват в БДЖ (някъква червена ми казаха че е).

А като качество?

Колега аз карах с такава нафта преди време (по-скоро розова, но кактои да е) и бях много доволен. КОлата си вървеше пушка и не харчеше. Ама вече няма от къде да си я намирам. Стига да не е разредена ще си доволен ;)

А по темата - последния път като сипах на ЕКО (на околовръстното при бистришко) ми светна дюзата, малко след това колата почна да гасне и сега чакам да видя от коя са доволни колегите за да пробвам от друга (мислех че проблемие са от един усилвател, но се оказа, че филтера се е задръстил и още куп гадости)

pr_00f
01-07-2010, 14:41
Aми от как съм взел дизеляка само на ЕКО съм зареждал.
2 пъти на това на Ботвеградско.
Основно съм зареждал на това което е до представителството на Мерцедес на ул. Резбарска.
И сега почнах да си зареждам на новото ЕКО на бул. Вл. Вазов ( че ми е до къщи).

В интерес на истината докато изгоря един резервоар винаги ми светва лампата за наличие на вода в горивото 3-4 пъти за по няколко секунди. Не ме кефи особено ама понеже съм говедо с традиции така и не пробвах от други бензиностанции, а и не ми се експериментира.

И си е все така - до момента 26к км. изминати.

Galeano
01-07-2010, 16:03
В офроуд форума един човек, си правише експеримент със нафтата на всички бензиностанции. Замразяваше ги във фризер ,оказасе ,че тази на Еко садържаше най много вода.

pr_00f
01-07-2010, 16:52
Дали бяха баш такива резултатите от експеримента ?

trustworthy
01-07-2010, 17:01
Дали бяха баш такива резултатите от експеримента ?

Помня, че по телевизията имаше предаване за подобен експеримент. Нафтата на Еко беше от тези, които замръзнаха първи, но не помня на каква температура точно.

pr_00f
01-07-2010, 17:04
Замръзва или желира?
И това до колко е свързано с наличието на вода в нея?
И какво общо има със стандартите на ЕС за горивата , нашата климатична зона и средногодишните температури в страната.

Я да не си пишем празни приказки

http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=46576&page=15

Линка е от 15-та страница - там почваха резултатите ако не ме лъже паметта.
А е хубаво да се изчете цялата тема.

Jivko7777
01-07-2010, 17:29
Само да допълня че това е проба с добавки, а тук вече на последната стр.33 е показано за какво става въпрос при различните видове нафта...

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=46576&page=33

Колкото и да не ми се вярва ОМВ печели...

pr_00f
01-07-2010, 17:34
Е печели за какво ?
За замръзване.
Е то има си хас алпин дизела който е сигурно 20 ст по-скъп от обикновения ( не помня точно колко беше) да вземе и да замръзне.

santo_traficante
01-07-2010, 18:11
Тази тема съм я чел отдавна:notworthy: Мисля да пробвам Ромпетрол да видя сравнено с Еко как ще е хавата.

trustworthy
01-07-2010, 20:18
Замръзва или желира?
И това до колко е свързано с наличието на вода в нея?

Не знам кое точно са празни проказки, но ЖТД-то ти не прави разлика м/у замръзване и желиране, нали? Все няма да запали. Важно е до коя точка е използваемо горивото.
Водата в нафтата не идва при производството й, а след това ;) Желирането мисля, че знам защо се случва и без да чета темата в офроуда ;)

Иначе аз също зареждам предимно от Еко, не съм имал проблеми до момента.

virusalfa
02-07-2010, 08:56
Мен вече почти не ме вълнува дали се желира или замръзва нафтата.В пъти е по-малка вероятността да попаднеш на некачествен бензин в сравнение с такава нафта.

S_G_M
02-07-2010, 10:00
само Shell v-power!!!!! както за бензина така и за нафтата и не се лъжете, 4е на лукойла нафтата е от българския нефтохим...
п.п. за 2 дни с мойта кози4ка перник сандански гърция(нео каликратия) и обратно(с градско каране) това са 800км.100лв 49 литра то4но.. сами сметнете колко съм изхар4ил

МММ интересно .... я кажи от къде са горивата на ЛУКОЙЛ , че аз там работя и май не знам ..... а и ЕКО зареждат от нас + ОМВ + SHELL+ ....
Ta от къде казваш са ни горивата :question:

virusalfa
02-07-2010, 11:56
МММ интересно .... я кажи от къде са горивата на ЛУКОЙЛ , че аз там работя и май не знам ..... а и ЕКО зареждат от нас + ОМВ + SHELL+ ....
Ta от къде казваш са ни горивата :question:Не знам откъде са,ама бензина Ви смърди на мазут.Като оставя бензин в туба известно време,после от нея мирише на алкидна боя.Не знам откъде са Ви горивата,честно и какво продавате по колонките.Иди в Гърция,сипи бензин,па сверете си часовниците.Има голяма разлика дори и в миризмата на отработените газове.Зареди 100 октанов от BP,тогава ще разбереш за какво говоря.Иди и виж.А, и да допълня,информацията ми е от превозвач на горива-като влезе в нефтохима,го питат за къде точно ще вози и съответно го пращат на едикой си хидрант...Та може да се случи и от Лукойл да заредиш свестно гориво....знаеш ли?

S_G_M
02-07-2010, 12:35
Колега , не отговарям за производството на горивата :) просто казвам , че много от веригите зареждат от лукойл. Но като казвам , че зареждат , това не означава че е само от нас, много си ги и внасят отвън .

Zhivkov
02-07-2010, 15:44
Ta от къде казваш са ни горивата :question:

имам приятели в петрол и от тях знам... няма спор, че всички зареждат от едно място само са различни добавките всека фирма бензиностанция си слага свойте добавки ако не се лъжа и бензина е някаде към 88-92 октана и след добавките се постига желаното октаново число.. относно нефтохима съм чул че изнася по голямата си част от горивата(в случая по-доброто ка4ество) е да остава нещо за нашият пазар но сами преценете какво е и с колко добавки е.. пак казвам за съжаление мойта кола сам я карал само на бензин 98 както и предишният и собственик докато не дойде колата в българия след това я чуствах се едно някой я дарпа отзад..

virusalfa
02-07-2010, 15:45
Колега , не отговарям за производството на горивата :) просто казвам , че много от веригите зареждат от лукойл. Но като казвам , че зареждат , това не означава че е само от нас, много си ги и внасят отвън .Съгласен съм,внасят от Гърция и Румъния.Но с горивата от гръцката рафинерия,които се товарят на едро има шамата и не са като в гръцките бензиностанции.

santo_traficante
04-07-2010, 19:48
Днес с нафта от Еко на извънградско ми даде разход по борд 6.9-7.1/100км което е добре.Скороста ми беше м/у 100-170км.

Satanism
07-07-2010, 12:32
Разхода ми с простото ОМВ на М-джета е 6.8-9 софийско, с едно ходене до Перник и почти не съм висял по задръствания, по-привечер съм карал и в дупката на обяд...
Сега заредих до капачка на Еко-то...ще видим какво щем покаже след 700км :)

Pinky
07-07-2010, 13:35
Явно има и разлика от бензиностанция до бензиностанция. Да отбележа, че винаги съм се кълнял в Еко. Миналата седмица заредих бензин 95 на Еко в модерно предградие и ми даде разход до Бургас 12/100!!! при нормално каране - до 140 на магистрала и 90-110 извън. В Бургас заредих на Лукойл 98 и с по-агресивно каране до Русе ми даде 7. В Русе пак Лукойл и до София с умерено каране, 100-120 на нормален път и на магистрала около 140 с временни увеличения до 160, 9/100 разход.

DJ Vladic
07-07-2010, 13:42
Засекли са те тебе на изхода на Русе Алфистите ;) Пък за горивото, зареждам на едно и също място.. разхода е доста разнороден. Но доста висок в градски условия. От италия идвал проблема :) Недоволен от Еко не съм . ОБслужването също е на ниво.

shtury
14-01-2014, 22:50
Привет и от мен.
Не съм с Алфа но и аз станах жертва с моето пасаторче на тези буклучави горива.
Еко Сливен - заредих половин резервоар на 21ви Декември. На път за София колата загуби мошност, турбото не включваше... какво ли не си помислих, като знам колко са ми скапи ремонтите, особено на турбината...
За радост всичко се оправи котато продухах още един резервоар нафта, а картинката стана ясна и като прочетох и форума.

Нямя да купувам гориво от Еко, но това не е достатъчно. Трябва да си платят за измамите тия буклуци.
Имал съм многократно подавани сигнали и искове при защита на потребителя (щиивях в чужбина много години и лесно се паля). Резултата е променлив и главно зависещ от съвестта на търговеца... т.е. шансове малки по закоен ред да се постигне нещо!!!

Някой има ли идея как да се действа? Поне трябва да се разтраби в медийте!

Успех,
цецо

fiore
17-01-2014, 09:56
От еко си признаха че са имали скапана доставка но са спрели продажбите във всички бензиностанции в когато са го открили и са източили резервоарите. ако си пазите касовите бележки може и да ви компенсират при условие че сте зареждали в бензиностанции с тази партида гориво.
Лично аз не го усетих освен че малко по трудно палеше и пушеше ама то в грозил- а в който сипвам нафта и масло да сипя пак ще върви:)))

Ladjov
17-01-2014, 19:13
На мен ми правеше впечатление че като дам ряз , се получаваше ефект от филмите на Джеймс Бонд - димна завеса . И сутрин пушеше бяла пара .

Между кои дати трябва да са зарежданията ? И какви са условията при които може да се получи някаква компенсация ?