PDA

View Full Version : КОЧ

mordohy
02-07-2010, 02:56
Не знам , дали знаете, ама коч е прабългарска дума , а не турска.
Днеска срещнах един великолепен екземпляр и той ме наведе в едно щастливо и плодотворно минало.
Годината беше 1978 и а тамън се бях върнал от риболов, гащите ми бяха пълни е дрбна риба и само си мислеех за душа и купона с приятелите, които се бяха върнали от училището от Широка Лъка, когато звънеца плахо извъня.
По онова време не се звънеше, а и никой не заключваше.
Отворих вратата и ахнах!
На вратата седеше едно човече, с нови изгладени потури, везано елече и грижливо увит червен пояс.Кехлибарената броеница и новите гумени галоши , допълваха картинката.
Такива екземпляри не бяха радкост, особено наа петъчните молитви или на големите мюсюлмански празници.Все пак , това се случваше в Златоград, а там нямаше никакво значение, какъв е празника.Честваше се от всички.
Спътника му , обаче заслужаваше особено внимание.
Беше млад огромен коч, със златиста козина, вдигнал гордо глава и ме гледаше, както Швейк гледа любимия си поручик Лукаш!
От напора му да влезе вътре, разбрах, че е от тия животни, които свободно се движат по къщите.Тайната на златистата му козина я рзбрах по-късно.Тогава си обясних и легендата за златното руно.Тя му даде и името-Арго.
Та аз седях и гледах коча, който напираше да влезе вътре, а амуджата попита:
-Тука ли живее другарката Ненова!?
-Тука, викам, ама сега е в Пловдив да чете лекции.
–Тъй син, ти нейното копелче ли си!?
-Аз съм - викам!
Слушай, дечко!Тя изучи дъщеря ми и аз нарекох тоя коч на нея!В нашия род, толкова учен човек не сме имали никога!Амуджата, говореше, че е изкарала гимназия, а мама я готвеше зча университета.Той не знаеше, но после тя стана известен журналист.Сега работи за снн.Тогава, обаче той не знаеше, какво му готви съдбата.
Коча, разбрал,че трябва да влезе в по-интимни отношения, ако не иска да бъде заклан, беше започнал да дъвче левия ми крачол/
Ситуацията беше много итересна.
Нямаше какво друго да направя, освен да приема коча.
Не можех да го върна,щото щях да направя за резил човека.
накратко, после дадох коча на една комшийка, а тя, покрай него завъди цяло стадо.
Коча доживя с децата, който го къпеха и решиха до 18 годишна възраст.
Добичето защити стадото си от един Камаз и умря под гумите му.както Карнобатския коч, дето направи челен удар с бързия влак.
Все пак и до ден днешен се сещам за хората от Аламовци! И за коча им!
Разбрала, че не искаме да стъпваме по руното на коча, тя изплете едни уникални чорапи на майка ми, които тя нама да обуе никога.И до ден днешен ги пази и за нея са най-голяма награда.

me4o4ko
02-07-2010, 08:25
Интересна истоиря....хахахах
Няма да е лошо да се съберете с ФЕРАРИСТА и да напишете нещо заедно....и двамата сте надарени разказвачи.... :grin:

milenamr
02-07-2010, 08:42
И аз това щах да кажа, може да спретнете някой колоритен диалог :))Ще е радост и мед за очите ни :)

virusalfa
02-07-2010, 08:51
Eлин Пелин и Йовков вода да ти носят!!!Да беше станал даскал по литература вместо жичкаджия!!!

soldier
02-07-2010, 10:03
Евала Иво страхотно си го написал :thumbup:

thecleaner
02-07-2010, 10:10
Чудомир да не ти е роднина :)

tokata_pz_flex
02-07-2010, 10:11
Коча Арго :) Защо не го гледа ти ... или нямаше как ? Според мен можеше да ти донесе късмет ... :grin:

BLUE1
02-07-2010, 10:43
Крайно време е разказите на mordohy (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=6278)
да бъдат събрани в отделна тема.

spe4elist
02-07-2010, 10:52
Крайно време е разказите на mordohy (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=6278)

Мне, аз предлагам направо да му дадем Нобелова награда за кратък разказ! Браво адаш! :thumbup:

Ladjov
02-07-2010, 10:54

И темата да бъде отбелязана като важна за да не се загуби из форума . :)

ФЕРАРИСТ
02-07-2010, 11:11
Плодовит ли беше поне коча, и беше ли радост и благина за познаващите го овчици????

mirchozo
02-07-2010, 12:33
Отново интересна история...
Представям си ако сме на маса и на по 10-на бири да се разказват тия "сторита".

virusalfa
02-07-2010, 15:50
Отново интересна история...
Представям си ако сме на маса и на по 10-на бири да се разказват тия "сторита".Омир и Данте се въртят в гроба като кардан на ЗИЛ,че не са имали за съвременник колегата-майстор на късия разказ...:thumbup:

---------- Post added at 12:50 ---------- Previous post was at 12:49 ----------

И аз това щах да кажа, може да спретнете някой колоритен диалог :))Ще е радост и мед за очите ни :)Ще ми се и аз да присъствам:grin::gayfight:

koolio
02-07-2010, 19:43
Талантът си е талант! Колега, можеш да помислиш по въпроса да публикуваш в подходящи сяйтове, а евентуално и да издаваш.

TishO
02-07-2010, 19:59
Незнам за кой път вече когато чета нещо от Иво го чета със такова възхищение че нямам думи.Когато четох историята за АЛФИ за малко да се разплача сега като чета това се изомявам супер много!! Преди две три вечери ми разказва някои факти за българската история и тогава бях като цапнат с мокър парцал.Абе всекъ път така умело и интересно разказва историите че не искам да спира.
Както каза колегата по горе бате Иво ти си си объркал професията трябвало е да станеш писател.!!!!:bowdown:

Xman
02-07-2010, 20:07
Как успявате с ферариста, толкова образно да предадете една отминала история...:thumbup:

ФЕРАРИСТ
02-07-2010, 21:35
Как успявате с ферариста, толкова образно да предадете една отминала история...:thumbup:
В преразказа Морди няма кой да го бие, моята сила е в свободните измислени съчинения - преди като имах повече време в един друг форум водех "Дневника на Хуан - Пабло Монтоя".......бяха славни времена......

pr_00f
02-07-2010, 22:13
Кажи къде да четем де :)

franki1
03-07-2010, 00:08
Майстор на късия разказ. -Браво.

Alfa 156 2.0

old alfist
03-07-2010, 01:09
Струва ми се, че основната идея на колегата за да напише всичко това не е за да го ласкаем, а да помислим върху подтекста на написаното.
Моите уважения за стила.

pr_00f
03-07-2010, 01:18
Мисленето е как да го кажа.
Абе трудно и определено не е за всеки.

п.с И на мен не ми се отдава.

nhg
03-07-2010, 01:29
Малко офф:
Като видях заглавието първосигнално се сетих за една случка...

В студентските ми години отивам на някакво упражнение по висша математика и решавам някаква задача; даскала, за да ме пУФали пред колегите (щот' мноо добре решавам задачите) казва следното:
"Всяко нещо си иска неговото - на свинята-майка и трябва коч!"

...Та му обяснявах и какво е 'нерез'...

пс: Крайно време е да има нов подраздел за подобни историйки - мордохай, ферариста, вики и пр. са много интересни за четене!

milenamr
03-07-2010, 01:40
Да и на мен ми се струва прекрасна идеята да се направи една полезна тема за словоизлияния на хора с отличителни наклонности в словесните форми на изразяване:)
А такива индивиди в нашия форум не липсват, което само може да ни радва.
За това напълно в реда на нещата е да им се осигури нужния "творчески кът", където да бъдат локализирани техните шедьоври и да можем и ние да имаме по пряк и лесен достъп до тях :flowers::dance::thumbup:

mordohy
03-07-2010, 15:48
Зададохте ми доста въпроси и е редно да отговоря.
Разказа беше поне три пъти по-голям, но едно кликване и го изтрих.Едночасовото ми занимание, отиде в коша.Започнах го наново и не знам защо, излезе сухо и кратко.Преди да го редактирам, го поснах, както си беше с всички грешки.Махнах с ръка и го оставих, както си е.
Коча след военен съвет, до кокошарниците при старото училище, го дадохме на една добра жена, която имаше кошара, но нямаше никакви животинки.Известна беше с това, че отказа мъжа си от пиенето, посредством един як кол и човека лежа една седмица в болницата.За да не е самотен му докарахме две овчици, които по-късно станаха цяло стадо.
Много скоро, на врата на коча се появи, неизвестно от къде, сребърен чан, истинско произведение на изкуството на майстор от Долна Джумая, сегашен Неврокоп в Гърция.Сребърният чан е особено важен в културата на родопчаните.Посланието е ясно и недвусмислено-коча вече не е притежание на никого, а на общността.Това го спасяваше от ножа, продажба, скопяване и други, обичайни за съдбата на един коч неща Не разбрахме, кой му го е сложил.И до сега никой не си е признал.
Защо станах жичкаджия ли!?
Хм!
Крушката си има опашка.
С такъв дядо, ако не беше толкова вироглав и откровен, сигурно да бях и в дипломатическия корпус, ама на!Пустата му голяма уста и принципи...
Дядо ми беше обущар, от тия, които могат да направят удобна и стилна обувка и на най-претенциозната дама или изискан господин.
Член на БКП от преди 9-ти септември, отива доброволец на фронта. Там се проявил, като снайперист и диверсант и се връща с два бойни ордена и тежък ревматизъм.
Войната свършва и се прибира в обущарницата, където продължава да си гони занаята.
Много скоро, пристигат двама дувари и му предлагат да го изпратят за три месеца в СССР и после да стане политически офицер на полка.
Отговора му е категоричен: Бил се е за каузата, да може да си кове свободно кондурите, а не за постове и привилегии.
Това даде траен отпечатък на цялото ни семейство.
Право, журналистика, МИО, ветеринарна медицина и прочие, бяха затворени за нас.Там се проверяваше до девето коляно и нямаше компромиси.
Не се смейте! Ветеринарната медицина е стратегически продукт!
Така се озовах в машинния факултет на МЕИ.
Не се оплаквам.В живота си имах, а и сега имам много хубави моменти.
Може би , обществото е загубило един посредствен журналист, но е спечелило един добър техник!
Разказите ми, ако изобщо могат да се наречат такива, са на прима виста, едни такива недохранени и ситни, но са това, което съм видял и почувствал.
Правилно спомена някой, че това са и послания.Да се вгледаме около нас и да бъдем по-добри.
Красотата може да се види навсякъде, стига да пожелаем да я видим! Особено, ако гледаме на живота с лек хумор и бегла усмивка!

old alfist
04-07-2010, 23:02
Щом си учил в МЕИ-то значи почти сигурно е, че си се научил да играеш бридж - това да не е малко.

fred
05-07-2010, 09:17
Винаги си е имало хора, които струват повече от цял отряд слагачи, за съжаление, общо взето те са в сянката на посредствените., Това е човешка черта

virusalfa
05-07-2010, 17:09
Зададохте ми доста въпроси и е редно да отговоря.
Разказа беше поне три пъти по-голям, но едно кликване и го изтрих.Едночасовото ми занимание, отиде в коша.Започнах го наново и не знам защо, излезе сухо и кратко.Преди да го редактирам, го поснах, както си беше с всички грешки.Махнах с ръка и го оставих, както си е.
Коча след военен съвет, до кокошарниците при старото училище, го дадохме на една добра жена, която имаше кошара, но нямаше никакви животинки.Известна беше с това, че отказа мъжа си от пиенето, посредством един як кол и човека лежа една седмица в болницата.За да не е самотен му докарахме две овчици, които по-късно станаха цяло стадо.
Много скоро, на врата на коча се появи, неизвестно от къде, сребърен чан, истинско произведение на изкуството на майстор от Долна Джумая, сегашен Неврокоп в Гърция.Сребърният чан е особено важен в културата на родопчаните.Посланието е ясно и недвусмислено-коча вече не е притежание на никого, а на общността.Това го спасяваше от ножа, продажба, скопяване и други, обичайни за съдбата на един коч неща Не разбрахме, кой му го е сложил.И до сега никой не си е признал.
Защо станах жичкаджия ли!?
Хм!
Крушката си има опашка.
С такъв дядо, ако не беше толкова вироглав и откровен, сигурно да бях и в дипломатическия корпус, ама на!Пустата му голяма уста и принципи...
Дядо ми беше обущар, от тия, които могат да направят удобна и стилна обувка и на най-претенциозната дама или изискан господин.
Член на БКП от преди 9-ти септември, отива доброволец на фронта. Там се проявил, като снайперист и диверсант и се връща с два бойни ордена и тежък ревматизъм.
Войната свършва и се прибира в обущарницата, където продължава да си гони занаята.
Много скоро, пристигат двама дувари и му предлагат да го изпратят за три месеца в СССР и после да стане политически офицер на полка.
Отговора му е категоричен: Бил се е за каузата, да може да си кове свободно кондурите, а не за постове и привилегии.
Това даде траен отпечатък на цялото ни семейство.
Право, журналистика, МИО, ветеринарна медицина и прочие, бяха затворени за нас.Там се проверяваше до девето коляно и нямаше компромиси.
Не се смейте! Ветеринарната медицина е стратегически продукт!
Така се озовах в машинния факултет на МЕИ.
Не се оплаквам.В живота си имах, а и сега имам много хубави моменти.
Може би , обществото е загубило един посредствен журналист, но е спечелило един добър техник!
Разказите ми, ако изобщо могат да се наречат такива, са на прима виста, едни такива недохранени и ситни, но са това, което съм видял и почувствал.
Правилно спомена някой, че това са и послания.Да се вгледаме около нас и да бъдем по-добри.
Красотата може да се види навсякъде, стига да пожелаем да я видим! Особено, ако гледаме на живота с лек хумор и бегла усмивка!Долна Джумая не е ли сегашна Ираклия?

mordohy
05-07-2010, 19:53
Щом си учил в МЕИ-то значи почти сигурно е, че си се научил да играеш бридж - това да не е малко.
Бриджа го научих още като ученик и имах един приятел, който сега е в Калифорния, но с него, не знам защо, си останахме непобедени.Включително и от майсторите на бриджа в Новотела в Пловдив. Отупахме ги три пъти и те се отказаха.Много ни вървеше. Там и се запознахме с Кълбестона, но това е друга история!

Долна Джумая не е ли сегашна Ираклия?
Не е! Просто е джумая-пазар! Така и казват!
Истинската Долна Джумая е Неврокоп, но това вече се знае само от по-старите "гърци" , дето се оказа, че напоследък знаят и български!:bangin:

virusalfa
07-07-2010, 09:54
Бриджа го научих още като ученик и имах един приятел, който сега е в Калифорния, но с него, не знам защо, си останахме непобедени.Включително и от майсторите на бриджа в Новотела в Пловдив. Отупахме ги три пъти и те се отказаха.Много ни вървеше. Там и се запознахме с Кълбестона, но това е друга история!

Не е! Просто е джумая-пазар! Така и казват!
Истинската Долна Джумая е Неврокоп, но това вече се знае само от по-старите "гърци" , дето се оказа, че напоследък знаят и български!:bangin:Не спори!Долна Джумая е днешното село и общински център Ираклия!Местните хора си му казват "Джумаята"

mordohy
07-07-2010, 10:50
Няма!
Освен, ако и Михалаки Георгиев се е заблуждавал, преди около век и нещо!:gruebel:

virusalfa
07-07-2010, 11:12
Няма!
Освен, ако и Михалаки Георгиев се е заблуждавал, преди около век и нещо!:gruebel:Те ти да прочетеш:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D0%B6%D1%83% D0%BC%D0%B0%D1%8F

mordohy
08-07-2010, 21:53
Те ти да прочетеш:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D0%B6%D1%83% D0%BC%D0%B0%D1%8F
Е на това, няма какво да отговоря!
Явно аз съм бил в дълбока заблуда и потъвам в дълбока:tequilla:.
Все пак на чана пишеше: майстор Арсо-джумая Неврокопис.Може дюкяна да му е бил на чаршията в Неврокоп.
Както и да е!
Благодаря за уточнението!:bravo:
Тоя път , аз ще черпя!

ФЕРАРИСТ
08-07-2010, 22:08
Красотата може да се види навсякъде, стига да пожелаем да я видим! Особено, ако гледаме на живота с лек хумор и бегла усмивка!
Ама разбира се моля ви се....

virusalfa
10-07-2010, 19:06
Е на това, няма какво да отговоря!
Явно аз съм бил в дълбока заблуда и потъвам в дълбока:tequilla:.
Все пак на чана пишеше: майстор Арсо-джумая Неврокопис.Може дюкяна да му е бил на чаршията в Неврокоп.
Както и да е!
Благодаря за уточнението!:bravo:
Тоя път , аз ще черпя!Ами дюкяна на този майстор Арсо е бил на пазара в Неврокопи.А вече Долна Джумая е нещо конкретно.Първо аз ще черпя,за фиатчето.