View Full Version : Пешеходните Пътеки?За какво са те?
AlfaFen145
08-07-2010, 17:08
Дали поне 50% от Българските шофери знаят ,за какво са ПЕШЕХОДНИТЕ пътеки??!!....
в Европа (една Испания) например ,там като видях ,че има пешеходец ,ще спрат движението едва ли не ...а тук какво става ?
Пред моя си блок ,си пресичам преди 5 минути и накакъв "голфаджия"(не искам да обидя никои) ми се засвяткал и неще да спира ,ама аз понеже малко акъл ми е останъл и му изкочих нарочно пред колата и той спря ...
Пък с цялата си наглост ми обръща посредата на улицата с мръсна гаС и ми излизат 2ма загУбеняка и ми крещат да ме бият ,аз се дърпам по назад да не правим селаниий на улицата и викам ,айде ,айде елате ...така и се разминахме без селаниий ,ама просто нямам думи ,още треперя ...така съм насабрал ,че така щях да си го изкараммм елелелел
кажете ми ,това нормално ли е ?
Миналата годиана пред нас бяха бутнали семейство пенсионери ,просто пффф не знам дали имаше смисъл да пускам темата ,но съм много много много много много , , , , , ядосан и яростно настроен към такива глупаци и мизерници ,дето си избиват комплексите на улицата !!!
Хранете ме ,псувайте ме ,но докогато има такива (тоест винаги) ,до тогава ще храна ,псувам и бия !
Внимавайте ,защото не знам какво е да бутнеш човек,но майче не е приятно ...
За съжаление у нас масата от шофьорите И пешеходците не знаят що е то пешеходна пътека и пресичане и с що се аджаба яде.
И процеса е двустранен, едни и същи хора докато са пеша се бутат да пресичат дето им падне, като седнат в колата и псуват пресичащите.
Манталитет... нашенски... и пусто желание да не е някой с нещо по или преди теб, че ще спадне пишкомера :cold:
tokata_pz_flex
08-07-2010, 17:20
Тръгвам чевръсто по пътеката и с пръст я соча докато гледам шофера ! Писнало ми е от тъпанари , които не спазват правилата . Винаги спирам и пропускам , и пешеходци и автомобили . И винаги им показвам , че пешеходеца има право като е на пътека .
във вторник бласнаха на пешеходна пътека баща ми и ония избяга ама му видхме номера и го хванаха полицаите добре че му няма нищо само много натъртен и син иначе ония го убивах без да се замислям
Ramsezsh
08-07-2010, 18:00
За съжаление, не смо шофьорите не знаят за какво служат пешеходните пътеки. Днес няколко пъти освирках такива дето не пресичат там където е определено. Една баба на Стамболийски, не само, че не пресичаше на пътеката (която е на 15 метра), ами го правеше и диагонално - възможно по-дълго време да е на платното. Още двама млади хора пресичаха Дондуков между партийния дом и президенството при наличието на подлез точно там. Проблема ни е в манталитета - ако има правила те не са за нас, а за другите. За това трябва да се предвидят по-високи глоби (и за шофьори и за пешеходци). Българина си взима поука само като му бръкнат в джоба.
nightroller
08-07-2010, 18:05
За съжаление не смо шофьорите не знаят за какво служат пешеходните пътеки. Днес няколко пъти освирках такива дето не пресичат там където е определено. Една баба на Стамболийски, не само,
Ей внимавайте със суисидалните баби - много са опасни а по повод темата тия в голфа що не ги пусна да си минат ами се заяждаш със кретени ? нещо ще ги промениш ли? ще ги накараш да се замислят? друг път :) научи се да ги познаваш и живей спокоен и щастлив живот в тази лудница, в която живем :)
AlfaFen145
08-07-2010, 18:08
Ей внимавайте със суисидалните баби - много са опасни а по повод темата тия в голфа що не ги пусна да си минат ами се заяждаш със кретени ? нещо ще ги промениш ли? ще ги накараш да се замислят? друг път :) научи се да ги познаваш и живей спокоен и щастлив живот в тази лудница, в която живем :)
Първо ,честит рожден ден!Бест,бест,бест оф дъ бест ,да ти е живота :)
Не ги пуснах ,защото ,ако ги пусна ще ме е яд много повече!Знам,така падам на тяхното ниво,но ми е през к*ра ...Следващия път ще съм с още някои ,и няма да се замисля ,да скачам с "еленски" на някои в муцуната,щото и така ще скоча ,но не знам какви са те ,а когато съм с някои поне ще съм доволен ...Щото дори и да не успееш ,да набиеш един такъв "Жмел" ,аз съм сигурен на 100 ,че той ще се замисли ,дори и за една минутка,какво могло да стане или какво е станало :)
nightroller
08-07-2010, 18:11
Първо ,честит рожден ден!Бест,бест,бест оф дъ бест ,да ти е живота :)
Не ги пуснах ,защото ,ако ги пусна ще ме е яд много повече!Знам,така падам на тяхното ниво,но ми е през к*ра ...Следващия път ще съм с още някои ,и няма да се замисля ,да скачам с "еленски" на някои в муцуната,щото и така ще скоча ,но не знам какви са те ,а когато съм с някои поне ще съм доволен ...Щото дори и да не успееш ,да набиеш един такъв "Жмел" ,аз съм сигурен на 100 ,че той ще се замисли ,дори и за една минутка,какво могло да стане или какво е станало :)
Благодарско за пожеланията!!!! виж сега понякога е по-добре да отстъпиш иначе стават яко глупости ... шофирам от маса години и съм се нагледал на секви работи и като помисля повечето нямат смисъл а това да ги накараш да се замислят ич не го мисли - няма да стане :) дори и за пет секунди ;)
detelazurno
08-07-2010, 18:28
Имам чувството, че на някой хора просто им е по-лесно да карат на принципа "като не знам ми е по-лесно"
Последно заради такъв специалист (по ирония на съдбата с голф 3-ка) щях да си смачкам колата доброволно. Спрял съм на пешеходната преди мола на Стамоблийски, за да пресече майка с количка. В последния момент виждам, че някакъв се е засвяткал по линиите и няма намерение да спира, а жената вече беше тръгнала да върви. Предполагам се сещатате, че при такава ситуация бебето в количката го отнасяше първо, тъй като майката бута количката пред себе си. Махнах на майката да спре като в същия момент вкарвам първа и тръгвам да го засека заставайки напряко на пътя. Олигофрена не просто, че не пипна спирачките ами и с постоянно увеличаваща се скорост ме заобиколи в линиите за насрещното движение, че даже май левите му гуми бяха и в платното за насрещно движение. И всичкото това, за да може да хване светофара на мола зелен. Явно е бил с мисленето, че 40 секунди на светофара са повече от 10 години затвор (ех, де да им даваха поне по толкова на тия). Та в тоя ред на мисли, ако този се движеше по от рано зад мен и го виждах, че се слили нямаше да спра на пешеходната пък нека ме псува после майката. Така че гледайте си все пак в огледалата когато спирате (не само не пешеходни), че тоя път се размина, но съм виждал как бутат човек от същата ситуация и ви казвам, че понякога наистина е по-добре да ви напсуват отколкото да сътворите глупост от примерност!
Satanism
08-07-2010, 18:31
Не знам за вас, но аз забелязвам все повече хора, които спират на пешеходните пътеки още преди хората да са им на капака едва ли не....пък аз, като човек, който не живее постоянно тук имам по-добро око за промените, които са настъпили през времето, което ме е нямало.....това наблюдение важи с особена сила за центъра на София...и за София, като цяло.
Другото, което е, на Запад съвсем не е чак толкова розово с пешеходните пътеки...случвало ми се е бая да си повсия, докато някой благоволи да ме пусне....
Важното е да станем малко по-толерантни един към друг и крайно нетолеранти към селяндурите...а кретени винаги ще има...не само в България!
ФЕРАРИСТ
08-07-2010, 18:35
Нито едните са виновни, нито другите......или ако искате обратното - и едните са виновни, както и другите.......нито за едните условията са благоприятни, нито за другите, и както едните, така и другите не искат да губят време, отдавайки, или отнемайки предимството на другите......но пък закона е така направен че в 90% от случайте само едните духат супата.....щото нашата любима, мила, загрижена и заинтересувана за поданниците си държава не си върши работата.....
Някой дето е ходил във белите държави на запад дали е виждал пешеходна пътека да пресича 6(шест) пътни платна, в центъра на града, на основна пътна артерия......или да се боцне пешеходна пътека на път с 8 пътни платна......ми тва е дивотия......и затва държавата за да и е по лесно да изкара коя да е от двете страни виновни(а тя да изглежда суха) създава абсурдните условия и за двете страни, който нямат никакъв избор, освен да ги нарушават.......повече от елементарно е......
Mind_Control
08-07-2010, 20:10
Така един веднъж реши да мине през нас и отнесе стабилен ритник в страничната врата, която порядъчно се изкриви. Слиза ония, а то навънка тъмно и почва да се дърви нещо, вика кой ще плати вратата, но в един момент осъзна ситуацията, която беше- той сам в тъмното срещу мен и 2-ма приятели. Качи се на колата и замина...
Надлези подлези, каквото искат да слагат, пътното платно е за автомобили, а тротоарите и площадите за пешеходците. Неможе да има пешеходни пътеки на невероятно кухи места, както по горе каза Ферариста.. Винаги спирам на пешеходни пътеки и пускам пешеходците, но видя ли някой да прескача ограждение или вместо подлеза да пресича отгоре през полянките и островите въобще не го отразявам. А най се кефя на майки с детски колички извъшваяи такива маневри..Направо са си за шамари..Аман от камикадзета...
Требва да има закони и за пешеходците, неможе само шоферите да носим отговрност за всичко по пътищата..
nikolaaaay
08-07-2010, 21:37
...щото нашата любима, мила, загрижена и заинтересувана за поданниците си държава не си върши работата.....
Някой дето е ходил във белите държави на запад дали е виждал пешеходна пътека да пресича 6(шест) пътни платна, в центъра на града, на основна пътна артерия......или да се боцне пешеходна пътека на път с 8 пътни платна......ми тва е дивотия.....
Изпревари ме тука. Тия дето решават къде да има зебра и изобщо тия галфони, дето слагат маркировката в БГ не знам КАТ ли са кои са ама трябва да им се търси наказателна отговорност. Няма такива идиоти. Заради тях стават голяма част от катастрофите с жертви. Първо, не може през 30 метра да има зебри и да очакваш, че някой ще спира на тях. Не може да има зебра на 8 лентов път, нито на прав участък, където просто е опасно да се спре. В Сф срещу 1-во РПУ има една зебра, където сгазиха вече няколко деца от близкото 138 училище. Сложили пешеходна пътека на широк бърз булевард на сляп завой, дето ти трябва 10 метров перископ, за да видиш дали пресича някой. Само, че децата знаят, че трябва да пресичат на зебра и не мислят за това дали е завой и дали ги виждат, пресичат и... на тия смотаняци от РПУ хич не им дреме, че през месец се газят хора там, да подадат сигнал да я махнат тая зебра, а такива в БГ са стотици. Ако махнат половината пътеки и оставят само безопасните, току виж почнат да спират всички, даже и голфаджиите. А пешеходците ще си пресичат точно на пътеките, не на 15м. от тях, щото ще знаят, че ще им спрат.
За маркировката по извънгардските пътища е същото престъпно безхаберие. Направен пътя преди 50 години и сложили прекъсната линия, само дето през годините пораснала гората и на завоя вече няма никаква видимост. Е да ама бай Иван пак си праска прекъсната линия отгоре, щото така си е било винаги и на никой не му пука, че на тоя завой ше мине някой 20 годишен келеш и ще се размаже и той и тоя срещу него.
Е затова в БГ умират 1000 човека годишно, а в Германия - 5000, само че те са 80 млн., а ние 8 и те пътуват поне 2 пъти повече от нас.
ФЕРАРИСТ
08-07-2010, 22:14
На Цариградско пред Пежо и малко по към СФ, две зебри минават през 8 платна......
До Софийския към паметника, зебра през 6(толкова мисля че бяха), тва е такъв капан за драйверите че ако един спре, другите до него също трябва да заковат, щото ако минава някое бабе тапашонка, и вана или джипа я скрива, ти не я виждаш и заради това или трябва да спреш, или да минеш на сляпо......това е абсолютна глупост - навсякъде по света на такива места има или подлез, или надлез.....
Satanism
08-07-2010, 22:23
На Цариградско пред Пежо и малко по към СФ, две зебри минават през 8 платна......
До Софийския към паметника, зебра през 6(толкова мисля че бяха), тва е такъв капан за драйверите че ако един спре, другите до него също трябва да заковат, щото ако минава някое бабе тапашонка, и вана или джипа я скрива, ти не я виждаш и заради това или трябва да спреш, или да минеш на сляпо......това е абсолютна глупост - навсякъде по света на такива места има или подлез, или надлез.....
Според теб, като сложат на СУ един надлез, колко ще минават по него и колко пак ще си карат през шосето?
Хора пресичат Цариградско, ти за пред СУ ще ги спреш :)
ФЕРАРИСТ
08-07-2010, 22:26
Според теб, като сложат на СУ един надлез, колко ще минават по него и колко пак ще си карат през шосето?
Те нещата са навързани - ще турят надлез, ще сложат перила или ограда, ще намачкат двама трима, и ще ги оставят на пътя, и те останалите 1-2 милиона ще поемат за какво иде реч......плюс това предполагам знаеш че манталитет се гради трудно, но пък все някога трябва да се почне.....а лошото е че изгледите това да започне изобщо някога ,са никакви......
Ramsezsh
08-07-2010, 22:29
Ако им се бръкне в джобчето на минаващите не окъдето трябва ще се научат и то бързо. А колкото до пресичането на Цариградско - за такива ако блъснеш трябва бонус точки към талона да ти дават.
Satanism
08-07-2010, 22:38
Ами а де....ама ти глобен пешеходец или глобен селяк, дето си хвърля фаса на улицата да си видял?
Цялата работа тръгва от полицията и респекта към полицията...
и малко да ги посвият онея с големите джипове и големите възможности...там НСБОП ли който е отговорен
Трябва да ги съберат цялата полицейска пастмина на националния стадион, една хубава чистка, начело с онея, дето се търкалят вместо да ходят, да ги направят на 1/2 бройка....после заплатите Х4 и който го хванат с подкуп -затвор или да си драпа макарите цял ден-уволнение...и да видиш как всички ще цъфнем и ще вържем след точно нула време....ще цари култура и толерантост навсякъде....
nikolaaaay
08-07-2010, 22:44
В Младост на ХМС направиха надлез и махнаха светофара и зебрата и всички минават отгоре.
Колеги, ма нали тия дето правят пътищата и маркировките са със същия манталитет бре :)
Докато не се сформират граждански обединения които да натискат със съдебни и законови действия за промени в начина на носене на отговорност в държавните служби - нищо няма да се промени.
....... А най се кефя на майки с детски колички извъшваяи такива маневри..Направо са си за шамари..Аман от камикадзета...
.....
Мислех, че тези само аз ги виждам.... Уникална простотия - айде за себе си не мислиш, ама това в количката е дете, твоето дете!
Иначе манталитета няма да се промени скоро, аз се надявам обаче повечко участници в движението (пешеходци и шофери) да започнат да мислят докато карат или докато вървят по пътя - пример случката на колегата detelazurno
old alfist
09-07-2010, 01:20
Аз, пък имам един чадър на Ферари с диаметър 1,38м. и като стъпя на пешеходната пътека винаги се заглеждат по него и ме пускат без проблем.
ФЕРАРИСТ
09-07-2010, 08:45
Трябва да ги съберат цялата полицейска пастмина на националния стадион, една хубава чистка, начело с онея, дето се търкалят вместо да ходят, да ги направят на 1/2 бройка...
Трябва и да ги накарат да слушат и пеят химна си поне 10-15 пъти за "надъхване".....
---------- Post added at 08:45 ---------- Previous post was at 08:45 ----------
Аз, пък имам един чадър на Ферари с диаметър 1,38м. и като стъпя на пешеходната пътека винаги се заглеждат по него и ме пускат без проблем.
Лете, зиме????:prescription:
old alfist
09-07-2010, 09:37
Лете, зиме????:prescription:
E, когато вали независимо от сезона, иначе в Плевен се понаучиха водачите да спират на големите улици, но имаше преди това доста акции на полицаите.
много е интересна темата. първо да кажа че пешеходна пътека се води продължението на тротоара по пътното платно на кръстовище независимо дали е означена като такава и като цяло пешеходците се ползват с доста големи права като могат да пресичат и когато няма пешеходна пътека. така е щото за пешеходец не ти трябва книжка нито пък медицинско, ние като шофьори не трябва да съдим кой пресича правилно и кой не, независимо от ситуацията , пешеходеца тръгнал ли е - трябва да го пуснеш. това не означава да спреш, а просто да дадеш знак на човека и да върнеш леко газта. Забелязал съм че в някои градове в бг се спира на пешеходци и даже се дава и път на мпс-та без предимство. в други градове, ако махнеш с ръка и дадеш път , те гледат все едно си направил нещо немислимо. тука обаче не става въпрос за манталитет, а всичко е на принципа на стадото. примерно като си спомня бащата със жигулката си намяташе колана само като има ченгета, така правиха и всички други. сега е рядкост да видиш човек без колан. същото е и с дневните светлини зимния сезон. като излезеш на платното и ги включваш щото и другите са ги пуснали, не защото е задължително или глобите са високи. така че вие като спирате на пешеходци и давате път на мпс без предимство, ще пускат и вас докато в един момент се наложи като правило и само дежурните няколко процента идиоти ще останат.
в комшийска румъния забелязах, че шофьорите са много по-спокойни и толерантни, спрямо другите и пешеходците
спират доста на пешеходец на пътека
е, ще ти избипкат да тръгваш като светне светофара или направиш някоя глупост, но мисля че се кара доста по-спокойно там
както на междуградските пътища, така и в градовете, малки и големи
и има мнооого повече пътна полиция от тук, и не, не се крият в шубраците
това за около 1200км за 4 дена
E не на всякъде по света е с надлези или подлези!!
Всичко е въпрос на култура на шофиране ,манталитет на нацията и глоби.
А предтави си ако бяха пуснали и две ленти за велосипедисти както е супер на мода вече е колко жертви ще има не е истина.
---------- Post added at 10:20 ---------- Previous post was at 10:16 ----------
Друг е въпроса че има много луди пешеходци ,непредвидими камикадзета !!
Но това оак води до култура и самосъзнание и Глобииии и за тяххх!!
Ще кажа само че при нас, като те хванат да пресичаш неправилно освен глобата, те карат да се върнеш и да Оттренираш правилно пресичанее!!
А за глобите кат нямаш кешовица имаа Апаратец за карти веднага !!
trustworthy
09-07-2010, 11:44
Добре де, аз също имам навика да спирам принудително колите, за да мина на пешеходната пътека, ама защо досега никой не ми е излизал от колата, за да ми скача?!? Хем съм ги и канил някои, обаче само нареждат отвътре и не слизат. Може да е, защото рядко ходя пеш, знам ли :)
Същото е и когато кара жена ми, а аз се возя. Свирят й, обаче като се покажа, смегчават тона. Не съм бабаит в никакъв случай (нито на вид, нито душевно :)), обаче ми прави впечатление, че селективно се репчат тарикатите :)
ФЕРАРИСТ
09-07-2010, 11:56
E не на всякъде по света е с надлези или подлези!!
Всичко е въпрос на култура на шофиране ,манталитет на нацията и глоби.
А предтави си ако бяха пуснали и две ленти за велосипедисти както е супер на мода вече е колко жертви ще има не е истина.
Така е, аз затва цитирах "белите държави на запад".....там освен че подлезите и надлезите са повече, манталитета е друг, инфраструктурата също, направено е така че пешеходци и шофери да пресичат пътищата си максимално безопасно, и ако има възможност на по лесни места - крайния успех е комбинация от много фактори......докато при нас са наредени знаци и маркировка без всякакъв ред, логика и посока.......
---------- Post added at 11:56 ---------- Previous post was at 11:53 ----------
независимо от ситуацията , пешеходеца тръгнал ли е - трябва да го пуснеш. това не означава да спреш,
Тука е доста сложно тва дето си го описал - от "тръгването" му до момента в който си го халосал има само някакъв метър, метър и половина, а това дори и при 50 кмч си е много малко разстояние.....
old alfist
09-07-2010, 12:01
Полицаите глобяват за недаване на предимство дори само ако е стъпил пещеходеца на пътеката без да се движи.
Тука е доста сложно тва дето си го описал - от "тръгването" му до момента в който си го халосал има само някакъв метър, метър и половина, а това дори и при 50 кмч си е много малко разстояние.....
е чакай сега, тоя човек не се е телепортирал на пътя. въртял се е на тротоара и като му се е изчерпало търпението, излиза пред най-бавно движещата се кола която е на най-голяма дистанция от него. може да е някоя бабка която вижда на 50см напред или сляп човек.
Ramsezsh
09-07-2010, 13:02
е чакай сега, тоя човек не се е телепортирал на пътя. въртял се е на тротоара и като му се е изчерпало търпението, излиза пред най-бавно движещата се кола която е на най-голяма дистанция от него. може да е някоя бабка която вижда на 50см напред или сляп човек.
Съгласен съм, че когато има пешеходна пътека шофьора трябва да е с повишено внимание, че не се знае кой може да изскочи. В такава ситуация наистина и 50 км. са много. Тъпото е когато някой искочи без да има пешеходна пътека. Пресен пример за културата на пресичане - преди малко една жена с количка се опитваше да пресече Тодор Александров при Лукойл. На 50 метра има светофар. На 15-20 има подлез, но е възможно и да не може да слезе и съответно да излезе от него с количката. Това на какво прилича - дива селска простотия. Такива ВИНАГИ ще ги освирквам. А като се замисля поне веднъж два пъти дневно ми се случва. Това дете, като порасне, също най-вероятно ще смята че правилата са за другите, за балъците.
Имам чувството, че на някой хора просто им е по-лесно да карат на принципа "като не знам ми е по-лесно"
Последно заради такъв специалист (по ирония на съдбата с голф 3-ка) щях да си смачкам колата доброволно. Спрял съм на пешеходната преди мола на Стамоблийски, за да пресече майка с количка. В последния момент виждам, че някакъв се е засвяткал по линиите и няма намерение да спира, а жената вече беше тръгнала да върви. Предполагам се сещатате, че при такава ситуация бебето в количката го отнасяше първо, тъй като майката бута количката пред себе си. Махнах на майката да спре като в същия момент вкарвам първа и тръгвам да го засека заставайки напряко на пътя. Олигофрена не просто, че не пипна спирачките ами и с постоянно увеличаваща се скорост ме заобиколи в линиите за насрещното движение, че даже май левите му гуми бяха и в платното за насрещно движение. И всичкото това, за да може да хване светофара на мола зелен. Явно е бил с мисленето, че 40 секунди на светофара са повече от 10 години затвор (ех, де да им даваха поне по толкова на тия). Та в тоя ред на мисли, ако този се движеше по от рано зад мен и го виждах, че се слили нямаше да спра на пешеходната пък нека ме псува после майката. Така че гледайте си все пак в огледалата когато спирате (не само не пешеходни), че тоя път се размина, но съм виждал как бутат човек от същата ситуация и ви казвам, че понякога наистина е по-добре да ви напсуват отколкото да сътворите глупост от примерност!И на мен ми се е случвало същото и то не веднъж ... голяма тъпотия спираш да пропуснеш пешеходец и той тамън да се надъха да пресече някой профучава покрай теб :horror:
Надлези подлези, каквото искат да слагат, пътното платно е за автомобили, а тротоарите и площадите за пешеходците. Неможе да има пешеходни пътеки на невероятно кухи места, както по горе каза Ферариста.. Винаги спирам на пешеходни пътеки и пускам пешеходците, но видя ли някой да прескача ограждение или вместо подлеза да пресича отгоре през полянките и островите въобще не го отразявам. А най се кефя на майки с детски колички извъшваяи такива маневри..Направо са си за шамари..Аман от камикадзета...
Требва да има закони и за пешеходците, неможе само шоферите да носим отговрност за всичко по пътищата..Всъщност има и глоби за пешеходците ... за неправилно пресичане , за прескачане на оградките м-у платната за движение ... но само 2 пъти съм виждал да глобяват за това ... а пък пешеходната пътека е пролдължение на тротоара така , че когато сме зад волана е по-добре да се съобразяваме :grandpa:
nightroller
09-07-2010, 13:23
И на мен ми се е случвало същото и то не веднъж ... голяма тъпотия спираш да пропуснеш пешеходец и той тамън да се надъха да пресече някой профучава покрай теб :horror:
моите случай са два - пряк свидетел на блъснат човек - аз спирам на зебра а олигофрена ме изпреварва отдясно без дори да намали а пресичащия човек се е затичал за да не ме задържа ... гадно е това
моите случай са два - пряк свидетел на блъснат човек - аз спирам на зебра а олигофрена ме изпреварва отдясно без дори да намали а пресичащия човек се е затичал за да не ме задържа ... гадно е това
Абе ужъс ... ужъс ... нямам думи аз даже понякога когато са 2 платна в едната посока спирам посредата да немогат да ме изпреварват ... ама това е в Търговище ако го направя във Варна или София ще ме згазят заедно с пешеходеца
nightroller
09-07-2010, 13:39
тука е лудница, човече, никой не мисли кретенията е съвършена. От тва което съм видял да ти настръхне косата тва желязо дето го караме е опасно и при 20 км/час представиси 50 - 60 ...
AlfaFen145
09-07-2010, 13:58
Добре де, аз също имам навика да спирам принудително колите, за да мина на пешеходната пътека, ама защо досега никой не ми е излизал от колата, за да ми скача?!? Хем съм ги и канил някои, обаче само нареждат отвътре и не слизат. Може да е, защото рядко ходя пеш, знам ли :)
Същото е и когато кара жена ми, а аз се возя. Свирят й, обаче като се покажа, смегчават тона. Не съм бабаит в никакъв случай (нито на вид, нито душевно :)), обаче ми прави впечатление, че селективно се репчат тарикатите :)
Бате ,извинявай за обръщанието ,ама ми дойде от вътре..
Мен ми се случва ,за 100-тен път ,някви селски бекове да искат да ме бият ,щото скачам пред пътеката ,но все отават "задоволени" ,след като видят че тръгвам към колата ...
А този път ,се бяха надъхали просто ,щото тръгнах на зад ,по простата причина че не исках да правя селянии пред моя блок и после хората да ме гледат накриво..(че нали знаете ,да живееш хубаво ,съседите трябва да мислят добре за теб) -хаха ...
Простотията е голяма наистина ...
Аз не знам какво да кажа...
Аджаба съм изръсил нещо тъпо ,щото ми е писнало да говоря вече за тъпи Копе**** ,а и горе на всичко мисля ,да си купя един бокс и следващия път като ми скочат 2ма от някъв голФ ,не само тях ще оправя ,ама и голфа ще домоделирам малко ... Просто аман от тия зверове ...Мен също ми се случва да не мога да спра или да не спра ,но дигам ръка ,мигам ,извинявам се ...
Както каза един колега ,тука важат правилата на "стадото"... да ,ама не !
Според мен тука важат правилата на по-силния оцелява и това е лошото ...Щото според мен това ни е манталитета ,всичко мъжко е пи*комерство ,а женското няма да казвам ...
Трябва да се направи ,едно общество ,да се залива Законодателната и Изпълнителната власт ,с жалби ,молби и т.н и т.н ,да се почнат масови безредици ,да им дойде акъла на всички и това е ..!
В Атина ,от както направиха онзи бунт ,заради убитото момче от полицай ,им свалих шапката !Според мен ,направи ли се нещо такова ,ще се променят коренно нещата!
Дори не от веднъж ,ще скочим 1 ,2 ,3 ,4 ,5 пъти и все ще се промени нещо...
Ще кажа само една дума ! - Демокрация!
Последно заради такъв специалист (по ирония на съдбата с голф 3-ка) щях да си смачкам колата доброволно. Спрял съм на пешеходната преди мола на Стамоблийски, за да пресече майка с количка. В последния момент виждам, че някакъв се е засвяткал по линиите и няма намерение да спира, а жената вече беше тръгнала да върви. Предполагам се сещатате, че при такава ситуация бебето в количката го отнасяше първо, тъй като майката бута количката пред себе си. Махнах на майката да спре като в същия момент вкарвам първа и тръгвам да го засека заставайки напряко на пътя. Олигофрена не просто, че не пипна спирачките ами и с постоянно увеличаваща се скорост ме заобиколи в линиите за насрещното движение, че даже май левите му гуми бяха и в платното за насрещно движение. И всичкото това, за да може да хване светофара на мола зелен. Явно е бил с мисленето, че 40 секунди на светофара са повече от 10 години затвор (ех, де да им даваха поне по толкова на тия). Та в тоя ред на мисли, ако този се движеше по от рано зад мен и го виждах, че се слили нямаше да спра на пешеходната пък нека ме псува после майката. Така че гледайте си все пак в огледалата когато спирате (не само не пешеходни), че тоя път се размина, но съм виждал как бутат човек от същата ситуация и ви казвам, че понякога наистина е по-добре да ви напсуват отколкото да сътворите глупост от примерност!
И на мен ми се е случвало същото и то не веднъж ... голяма тъпотия спираш да пропуснеш пешеходец и той тамън да се надъха да пресече някой профучава покрай теб :horror:
Да, това е отвратителна работа. Има 2-3 пешеходни пътеки в София, на които именно заради такива случки НЕ СПИРАМ, освен ако някой не се хвърли пред колата. До такова положение са ме докарали джигитите.
На тези пешеходни пътеки, само намалявам и внимавам, пък ако ще и 100 души да чакат да пресекат и да ме псуват после до 9-то коляно, не ми пука.
Не искам да ми тежи на съвестта после.
Една от тези пътеки е на Вапцаров, преди Софияленд, кoгато се идва от Семинарията.
Там веднъж бях спрял в дясната лента за да пресече една жена и след като мина пред моята кола, някакъв изрод буквално й закачи шлифера с огледалото си, профучавайки ми отляво поне с 80км/ч. :brickwall:
Оттогава не спирам.
А иначе е ясно, че е до манталитет - за щастие, поне моите наблюдения показват, че нещата малко по малко се подобряват, макар и наистина бавно. :)
българина е странно животно, все другите виновни и все заради манталитета.качваш се в колата и почваш да бибиткаш и псуваш пешеходците, паркираш и псуваш шофьорите че не те пускат да пресечеш улицата. спирайте на пешеходните и хората ще се научат постепенно само по тях да пресичат и другите мпс-та да спират също. ако изям някоя псувня от голфаджия, ще си го преместя в другия крачол. по-добре отколкото да бутна някой и после да ми тежи на съвеста. то само от нас зависи.
ето какво пише в закона :
Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата:
(2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението,
каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
Чл. 43. Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на
мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено:
5. пред пешеходна пътека, когато изпреварваното превозно средство закрива
видимостта към пешеходната пътека;
6. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред и върху сигнализирана пешеходна пътека.
Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово
пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека
или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
54. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за
движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци,
предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки
са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.
и всичко от страница 24 до 26
http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/5279C541-3329-44DE-81D1-9E74E9E7F521/0/ZDP_BG.pdf
май в тоя закон са предвидени всички положения и няма от какво да сме недоволни от него.
Тука скоро нещата няма да се променят. Аз имам живяно малко в чужбина. Като си дойдох тук не исках да се примиря с действителността. Скъсах два тона нерви, писна ми да се хабя като се карам с тъпанарите по улиците ни. Вече ми е все едно,не си го слагам много на съцето и тва е. Освен ,че не спрат на пътеки тъпаците не използват мигачи , светкат и свирят да им се махнеш от пътя за да карат със 140 в града и още куп други такива прояви. Става ми жал за хорицата който се опитват все още да спазват закона ,но мисля ,че е безнадеждно
Те нещата, не скоро, ами никога няма да се променят. Просто манталитета на българина е друг и за да се се спазват правилата, трябва постоянно да се държи на къс повод и със сопата по главата. Това е истината, ама нали сме демокрация и Ганьо си е тълкува по собствен начин и за него това означава свободия. Иначе е съвсем естествено, че каквото ни е обществото, такива ще са ни и шофьорите. Между другото ако трябва да сме честни и пешеходците ни са същата стока (нали са продукт на едно и също общество), така че хвани единия, удари другия.
AlfaFen145
09-07-2010, 18:53
Те нещата, не скоро, ами никога няма да се променят. Просто манталитета на българина е друг и за да се се спазват правилата, трябва постоянно да се държи на къс повод и със сопата по главата. Това е истината, ама нали сме демокрация и Ганьо си е тълкува по собствен начин и за него това означава свободия. Иначе е съвсем естествено, че каквото ни е обществото, такива ще са ни и шофьорите. Между другото ако трябва да сме честни и пешеходците ни са същата стока (нали са продукт на едно и също общество), така че хвани единия, удари другия.
Ако цитират мен ,с това ,че казах Демокрация ,не мисля ,че си прав,защото аз го казах точно с тази цел ,че това е свободия и ние трябва да си го оправиме....
Относно ,колегите дето пишете ,че не спирате на пешеходните пътеки,щото някои щял да профучи покрай вас .....пф ....с извинение -излагате се ,ама жестоко ...
Наздраве - Петък е - :drunk:
Относно ,колегите дето пишете ,че не спирате на пешеходните пътеки,щото някои щял да профучи покрай вас .....пф ....с извинение -излагате се ,ама жестоко ...
Наздраве - Петък е - :drunk:
Казах, че не спирам на 2-3 пътеки от цяла София. И смятам да продължавам да не го правя на тях. Нямам желание да гледам размазани хора около мен, щом мога да си го спестя с цената на няколко псувни по мой адрес.
Едно клипче , което е точно по темата http://vbox7.com/play:d6aae218
badmadafaka
10-07-2010, 00:02
ммда, този риск не е за пренебрегване - аз също гледам да спирам винаги но напоследък доста често започнах да чувам рисково свистене на гуми зад мен в такива моменти... :stretcher:
другото което се случва е, че хората като им спра и след като 1 минута не могат да повярват, че някой ги е пуснал тръгват и точно в момента когато преминават моята кола някой повярвал си който точно толкова време му е трябвало за звездната маневра да ме заобиколи и да се нареже и с този светъл пример е повел почти цялата колона зад мен, така преминава точно пред човека, че на няколко пъти се зачудих дали всъщност не правя на пешеходеца кофти услуга като го пускам, защото си помислих, че ще мине пред моята а следващата ще го отнесе... :no:
ммда, този риск не е за пренебрегване - аз също гледам да спирам винаги но напоследък доста често започнах да чувам рисково свистене на гуми зад мен в такива моменти... :stretcher:
другото което се случва е, че хората като им спра и след като 1 минута не могат да повярват, че някой ги е пуснал тръгват и точно в момента когато преминават моята кола някой повярвал си който точно толкова време му е трябвало за звездната маневра да ме заобиколи и да се нареже и с този светъл пример е повел почти цялата колона зад мен, така преминава точно пред човека, че на няколко пъти се зачудих дали всъщност не правя на пешеходеца кофти услуга като го пускам, защото си помислих, че ще мине пред моята а следващата ще го отнесе... :no:
Именно.
А цял ден няма да ми стигне, за да изброя ударените отзад коли на пешеходна пътека.
Само през изминалата работна седмица видях ЧЕТИРИ такива катастрофи, едната от които даже беше верижна с 3 автомобила. :brickwall:
milenamr
10-07-2010, 12:54
Именно.
А цял ден няма да ми стигне, за да изброя ударените отзад коли на пешеходна пътека.
Само през изминалата работна седмица видях ЧЕТИРИ такива катастрофи, едната от които даже беше верижна с 3 автомобила. :brickwall:
И аз вчера на един светофар, тъкмо наближавам(бях първа, тоест последна кола) и светна червено, при което чух яко изцвилване на гуми зад мен и бум-тряс ...стъкла и прочие.
Викам си "айде излезе ми и на мен "късмета" ".
Но като слязох от колата, видях че зад мен поне 3 коли яко се бяха нанизали, а мен са ме пропуснали, вероятно микробуса зад мен е бил малко по-съвестен, та е спазвал дистанция.
Но за съжаление и това не успя да го отърве, от неочаквано "цункане отзад" :(
AlfaFen145
10-07-2010, 18:52
Гледам си аз вчера мача в нас ,с едно приятелче ..Тамън вече 3-ти гейм ,кефиме се че ги водиме ,надъхваме се ,че ще ходим на световно ,крещим ,псуваме Бразилците,кълнем...абе филм жескот...
И к'во става ,Дзррррррр ,телефонЧето ми звъни ,гледам "момиченце" (приятелката ми)
-Ало :казвам аз ....
Приятелката ми реве ,ама се скъсва "бебе" удариха ни много жестоко и реве ,не може да говори ...полудях.
Викам приятел ставай тръгваме ..отиваме в Овча Купел ,гледам форда ,в който е била тя от зад нямаше половината кола ,а Метановата У-дба .............на 5 см-от нея згънат капака ...пред форда енда Микра ,а зад нашия Форд един МЕрцедес МЛ ...
Случката ква е ....спира Микрата 2 метра преди пешеходна ,спират наще и от зад ония с МЛ спира във форда ,форда помита микрата и микрата спира 11 метра по-надоло ....не разбрах ,с колко е карал МЛ-а ,но някъде с около 100,така подчух ...
Причина за ПТП-то (според ,рейсъра на Мл-а) ,момичето което седяло до него,си откопчало колана,за да си вземе нещо от НЕГОВАТА ВРАТА ,той я погледнал ,щото се учудил и спрял в нашия форд ....тя пука стъклото с глава и я прибира линейката ....приятелката ми е с 3 хематона,2 на двата крака и един на главата ...а друго момиче ,с натъртен врат!
Идва шофера на МЛ-а при нас и носи Кока кола и Мин.Води и с УНИКАЛНО ГОЛЯМА УСМИВКА на лице ни казва " не че се подмазвам или нещо ,но все пак има ли жадни ? " От там всички казваме в един глас " не мерси " , а той отговаря " ха -ха -ха -ха ,още по-добре ,щото аз съм много жаден " .... През цялото време От от МЛ-а не спря да е ухилен на максимум ,дори се опита да оговаря КАТ-джийте по някъв начин ,но не стана ...
Нито веднъж не дойде да каже ,как сте ? добре ли сте?
Каза само веджнъж " еми не исках ,не беше нарочно "
Внимавайте много по пътищата ....И аз съм опасен шофер понякога ,но гледам да спазвам максимално правилата ....Ако не ви пука за вас ,поне за другите да ви пука и да не пълните гушите на гадните куки .....:bash::repuke:
Пийс !
virusalfa
12-07-2010, 17:05
Пешеходните пътеки най-често служат,за да преминават в близост до тях(минимум 50м) пешеходци на диагонал спрямо оста на шосето и то най-вече с тъмни дрехи по време на дъжд нощно време.Тогава е най-подходящото време за раздаване на шамари.
Ramsezsh
12-07-2010, 17:57
Пешеходните пътеки най-често служат,за да преминават в близост до тях(минимум 50м) пешеходци на диагонал спрямо оста на шосето и то най-вече с тъмни дрехи по време на дъжд нощно време.Тогава е най-подходящото време за раздаване на шамари.
:rotfl::rotfl::rotfl: Много точно казано! Това е разбирането за пешеходната пътека за голяма част от пешеходците.
ФЕРАРИСТ
12-07-2010, 19:23
През цялото време От от МЛ-а не спря да е ухилен на максимум ,дори се опита да оговаря КАТ-джийте по някъв начин ,но не стана ...
Нито веднъж не дойде да каже ,как сте ? добре ли сте?
Каза само веджнъж " еми не исках ,не беше нарочно "
Ми кво, дреме му на седалището, каското ще му покрие сичко, един акт няма да го стресне.......
Дам,пълно е с нещастници,аз затова много внимавам като спирам на пешеходни пътеки,има някои които са начертани на много гадно места,като тези на колелото на 4-ти километър,там и да искам през деня не мога да спра,защото отзад ще ме ударят.Една сутрин така си карам от 4-ти към Г.М-то и един спира на пешеходната,аз го виждам малко преди да излезна от колелото и аз спирам,е да ама буса зад мен спря на 30-40 сантима зад мен,от колата му чух гумите как свирят:starwars:.Иначе спирам когато няма толкова коли и като не карат бързо зад мен,но когато има движение е абсурд да спреш на тая пешеходна,ще стане по-лошо.Попринцип спирам на пешеходни,но на големите булеварди е трудно и дори опасно.Както беше писал някой по-напред за случая с майката с детето,на мен ми се е случвало подобно нещо,но при Поликниката на Плиска-аз бях спрял,за да пресече майката с количката,а някакъв цървул ме заобиколи поне с 40км/ч точно преди майката да мине,добре че беше пред мойта кола,че не ми се мисли какво щеше да стане....
AlfaFen145
12-07-2010, 21:17
Абе работата е "вери сириазли",не знам кво да кажа вече ....
А от вчера вечерта съм с 100% потвърдено мнение ,че бакшишите са най-големите боклуци ,на платното за движение ..Преди си мислих ,че има и свестни хора ,ама сега вече няма шанс ,някои да ме убеди в противното..
Не знам, виждалили сте бакшиш ,който дърпа ръчни, на пешеходна пътека ..... ??? Щото аз не бях виждал ,ама един вчера щеше да ми свърши живота ,а аз така хубаво го нахраних с хляб ,че още си мисли за мен сигурно ....
Д*** тяхната ***** д***
Пийс
old alfist
12-07-2010, 22:50
Е, ми не се отдава достатъчно внимание на пешеходните пътеки у нас - не са обозначени достатъчно забележимо и заострящо вниманието на водачите.
Не трябва да има спрели автомобили в близост до пътеките, защото намаляват видимостта - и това е работа на полицията, вместо да се заяждат за глупости.
И най-вече уважението към пешеходците - не е лошо да се походи малко и ходом.
Който ходи повече пеша може да разбере какво им е на тях и да си вземе поука какъв да бъде зад волана.
...бакшишите са най-големите боклуци ,на платното за движение ..Преди си мислих ,че има и свестни хора ,ама сега вече няма шанс ,някои да ме убеди в противното..
Аз ако тръгна да минавам пред бакшиш на пешеходна задължително гледам в горния десен ъгъл на предното му стъкло-ако свети зелено-със сигурност няма да спре и рискувам да ме сгази, но виж, ако е с двете червени-има клиент вътре-тогава спират на всички пешеходни пътеки за да ударят и с повечко престой в цената
nblagoev
12-07-2010, 23:46
........ на колелото на 4-ти километър,там и да искам през деня не мога да спра,защото отзад ще ме ударят.Една сутрин така си карам от 4-ти към Г.М-то и един спира на пешеходната,аз го виждам малко преди да излезна от колелото и аз спирам,е да ама буса зад мен спря на 30-40 сантима зад мен,от колата му чух гумите как свирят:starwars:.....
Аз точно на слеващата пешеходна пътека бях спрял, за да премине пешеходец, без да има други коли зад мен...и както нямаше коли, точно в момента, в който натиснах съединителя, за да тръгна, така ме нацели един Орел Вектра, че почти ме направи хечбек... И после като попитах шофьора защо ме е нацелил толкова злобно, той ми отговори, че не ме бил видял... лятото...в 6 часа следобяд...:bash:
badmadafaka
13-07-2010, 10:42
4-ти км е класика, днес сутринта един чичка точно там ме събуди перфектно с 2-минутен клаксон зад мен при положение, че включването беше невъзможно без да рискуваш да те смелят... после не беше изпреварване отдясно, пък демонстративно включване точно пред нас да ни пречи... и то някакъв чичка... разбирам да е някое 18-19 годишно повярвало си пишлеме ама тоя беше към 50-те сигурно... то бива комплекси ама напоследък ми се струва прекалена цялата работа :shoot:
Ramsezsh
13-07-2010, 11:09
4-ти км е класика, днес сутринта един чичка точно там ме събуди перфектно с 2-минутен клаксон зад мен при положение, че включването беше невъзможно без да рискуваш да те смелят... после не беше изпреварване отдясно, пък демонстративно включване точно пред нас да ни пречи... и то някакъв чичка... разбирам да е някое 18-19 годишно повярвало си пишлеме ама тоя беше към 50-те сигурно... то бива комплекси ама напоследък ми се струва прекалена цялата работа :shoot:
Тези също са ми от любимците. Преди месеци един такъв очевидно не беще видял, че светофара на Тодор Каблешков и Дойран има отделна секция за ляво и като започна едно свиркане, псуване мамата си трака колко са велики. Когато слязох, да го питам дали знае пътя за най-близката болница или да му го покажа, щеше да си глътне очилата от притеснение.
AlfaFen145
13-07-2010, 16:21
Тези също са ми от любимците. Преди месеци един такъв очевидно не беще видял, че светофара на Тодор Каблешков и Дойран има отделна секция за ляво и като започна едно свиркане, псуване мамата си трака колко са велики. Когато слязох, да го питам дали знае пътя за най-близката болница или да му го покажа, щеше да си глътне очилата от притеснение.
По случай това ,което каза се сетих за една уникална случка .Това беше "най-великото" ми преживяване с таксиметров шофер.
Карам по цар.шосе ,за към Дружба.Мисля си всички знаете ,как се завива точно след спирката на детелината на дясно ,завоя е що годе остър и стръмен ...
Карам си аз ,с пуснат мигач вече и вече почти съм в завоя.Изведнъж един засилен Бакшиш ми влиза от ляво и ме засича толкова брутално ,че трябваше да скоча на спирачките и приятелката ми си изкара въздуха от колана...
От там аз почвам с кълнежите и бибипкането ,а тоя отворко взе, че спря да ми се прави на тарикат ...
Дърпам колесника и излизам от колата ,отивам от дясната му страна и почвам да го храня!!!!
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - " момче ,не ми викай ,ти си виновен "-
Централно ми причерня пред очите и отварям вратата да се разправям ( с бой ли , с плюене ли ) ,не знам с кво ,както отворих вратата ,тоя тръгна .... Нямаше какво да направя освен да му вкарам едни Май Гери (както се казва) на калника и да си оставя инициалите ,за пред тенекиджията....От тогава гледам да не правя много такива селяний,щото приятелката ми се плаши супер много ,защото ме познава.... :Ю
Някои казват, ама те бакшите и на тях не им е лесно,по цял ден зад волана и много са изнервени...
К'во да си говорим ,просто ,уникална работа..
НахУ* на тея бакшиши ...
Извинявам се ,за арогантното ми говорене и писане ,но като се сетя за такива ситуации и се напрягам ..
detelazurno
16-07-2010, 11:03
Сравнително често ходя до летището и най мразя изпълненията на тая детелина. Първо всеки тръгнал да прави завоя от цариградско си мисли, че може да се мушне още една кола по-напред и става голяма бутаница в самия завой. Второ най-мразя като започнат да изпреварват на спускането и съответно в завоя. ОК, достатъчно широко е да се съберат 2 коли ама е прекалено къса дистанцията и после долу започва яко навалица защото лентата за влизане е само една. Естествено често пъти има тарикати, които не си и помислят да се престроят по правилата ами директно от завоя започват да се нареждат по другите ленти и често пъти има много брутално засечени коли. В същото време тези които идват от Младост и искат да се качат на Цариградско трябва да се пазят от уникално нахалните и несъобразяващи се с липсата си на предимство гореописани идиоти!
Сравнително често ходя до летището и най мразя изпълненията на тая детелина. Първо всеки тръгнал да прави завоя от цариградско си мисли, че може да се мушне още една кола по-напред и става голяма бутаница в самия завой. Второ най-мразя като започнат да изпреварват на спускането и съответно в завоя. ОК, достатъчно широко е да се съберат 2 коли ама е прекалено къса дистанцията и после долу започва яко навалица защото лентата за влизане е само една. Естествено често пъти има тарикати, които не си и помислят да се престроят по правилата ами директно от завоя започват да се нареждат по другите ленти и често пъти има много брутално засечени коли. В същото време тези които идват от Младост и искат да се качат на Цариградско трябва да се пазят от уникално нахалните и несъобразяващи се с липсата си на предимство гореописани идиоти!
Питаш ли ме мен, като живея в Дружба и всеки ден трябва да го преживявам този кошмар?! :brickwall: