View Full Version : Питане за транскарт
hunter1989
12-07-2010, 20:13
Колеги мисля да взема кредитна карта транскарт. Та искам да попитам хора които имат такива и ги ползват, дали са доволни , изгодна ли е тази карта .Да искажат впечатления от нея. Видях подобна тема в търсачката но тя беше от 2005г и не знам дали нещата не са се променили .
PEPI-2ALFA
12-07-2010, 21:05
Аз ползвам такава. В края на миналия месец си взех третата по ред. По 2 години мисля, че са, значи от 4г. имам. Първата ми я пратиха заради Мтел (някакво сътрудничество между фирмите) и беше класик. Втората и сега последната са Голд, с по-голям лимит - 2400 лв. Лошото е, че не са международни. На първата годишната такса беше 25лв., на сегашната е 36. Аз я ползвам предимно за плащане на телефона ми през сайта им. Преди и тока плащах, но ЧЕЗ излезе от системата. Оня ден ми се наложи за пръв път да тегля от банкомат и разбрах, че на теглене взимат по 2% +1лв.
Гледам, че предлагат и международни, но с тях не съм запознат.
Не съм имал такава карта, но при условие, че има виза и мастеркард и вече се изкарват лесно не виждам защо ми трябва някаква локална карта дето се приема в ограничен брой обекти.
hunter1989
13-07-2010, 01:03
На мен картата ми трябва, защото заплатата ми идва след срока за плащане на сметки , а и все излиза нещо за правене по колата преди заплата :grin: . А вече ми омръзна като се наложи да платя нещо да взимам от родителите ми на заем. А и ако стане нещо непредвидено , мога да дръпна пари от картата. Искам да попитам как стои въпроса с вноските за погасяване ?
Ramsezsh
13-07-2010, 01:16
Честно казано не съм имал карта на транскарт. Имам обаче няколко други кредитни карти и определено смятам да ги разкарам. Лихвените проценти по тях са наистина разбиващи. Ако можеш да се оправиш без подобни "финансови нижекции" по добре не се занимавай с кредитни карти.
PEPI-2ALFA
13-07-2010, 01:41
Искам да попитам как стои въпроса с вноските за погасяване ?
Сега си погледнах справката за миналия месец (на сайта можеш да си следиш всички справки, да си ги разпечатваш...) и при 306,41лв. общо задължение имам минимална погасителна вноска 3,75 лв. Тя се формира от лихвата върху задължението и някакъв процент от него. Всеки месец имаш по една МПВ. Годишната лихва е 15,7%. Номера е, че ако внасяш парите бързо, не плащаш лихва. Например пазаруваш на ...25,07,2010, и внасяш обратно парите на 15,08... (преди да засекат сметката). Тогава нямаш лихва. Това май е при всички карти (в писмото към ВИЗА-та, която ползвам от месец, пише че безлихвения период при покупки бил 50дни).
П.П. Сега пак си погледнах справките и явно МПВ е само лихвата, без част от задължението.
Колега,що не пробваш с ето тази кредитна карта.Международна е,има 2 кредитни линии,можеш да разрочваш покупки на вноски,можеш да кандидатсваш онлайн и мн.други удобни неща.
https://www.icard.bg/
Неудобното на транскарт е ,че погасяването по картата се извършва само в бензиностанции на Петрол,както и теглене на суми в брой
PS: поста да не се счита за реклама,а само като лично мнение
Неудобното на транскарт е ,че погасяването по картата се извършва само в бензиностанции на Петрол,както и теглене на суми в брой
А пък за мен това е най-голямото удобство - защото не трябва да се съобразяваш с работното време на банките - може примерно да внесеш пари по всяко време на денонощието на всяка бензиностанция на Петрол.
А, сега се сетих - ако държиш да ползваш банка, може да теглиш и внасяш пари във всеки клон на Инвестбанк.
Абе аз имам такава карта от 2004 година и съм много доволен - изпозвам я основно за плащане на мобилни телефони, кабелна телевизия и разни други текущи разходи.
Но естествено имам и Маестро с овърдрафт и Виза - Транскард не е подходяща за единствена кредитна карта, щото не може да се ползва по света за плащане и банкомати напр.
cyberhill
13-07-2010, 09:12
Преди беше добра, от както е към Транскарт файненшъл... малко suck-ва.
Много удобно е плащането на комунални услуги , но това вече може да става с всички карти....
На мен картата ми трябва, защото заплатата ми идва след срока за плащане на сметки , а и все излиза нещо за правене по колата преди заплата :grin: . А вече ми омръзна като се наложи да платя нещо да взимам от родителите ми на заем. А и ако стане нещо непредвидено , мога да дръпна пари от картата. Искам да попитам как стои въпроса с вноските за погасяване ?
Както си писал на теб ти трябва именно карта заради гратисния период. Само трябва да имаш предвид, че кредитните карти не са предвидени да теглиш изгодно пари в брой, комисионната е Х лева + определен % от сумата.
Я, гледам в сайта им, че имат някакви комбинирани, не съм го чел - http://www.transcard.bg/bg/pages/index/alias/card-transcard-mastercard
cyberhill
13-07-2010, 10:01
Най голям гратисен период има American Express - 55 дни
PEPI-2ALFA
13-07-2010, 18:02
...А, сега се сетих - ако държиш да ползваш банка, може да теглиш и внасяш пари във всеки клон на Инвестбанк...
Плюс ДСК, ОББ и Пиреус. Аз внасям основно в Пиреус, защото ми е до работата, въпреки че ми взимат по 50ст. на вноска. ДСК не взимат, но са ... търсят някакъв номер, един път бяха внесли моята вноска в на брат ми картата (тогава аз внесох и за двамата и служителката ги внесла в едната карта).
hunter1989
13-07-2010, 19:51
Както си писал на теб ти трябва именно карта заради гратисния период. Само трябва да имаш предвид, че кредитните карти не са предвидени да теглиш изгодно пари в брой, комисионната е Х лева + определен % от сумата.
Я, гледам в сайта им, че имат някакви комбинирани, не съм го чел - http://www.transcard.bg/bg/pages/index/alias/card-transcard-mastercard
Аз когато се исползва картата за плащане ( примерно гориво) няма такса за тразнзакцията. Аз имам начин ако закъсам да си истегля парички.
trustworthy
13-07-2010, 20:41
За подобни краткосрочни кредити е много по-удачно да ползваш овърдрафт по дебитната карта. Кредитната карта има по-високи лихви по кешовите тегления от овърдрафта, а и годишна такса 30-50 лв.
Много от банките предлагат опция за автоматично разплащане на ток, телефон, вода и прочие от сметка, на която ти превеждат заплатата. Можеш да позлваш овърдрафт до няколкостотин лева, ако в момента на плащането нямаш достатъчно пари в сметката.
Реално погледнато, кредитната карта освен за купуване на стоки на изплащане без лихва от определени магазини, ползване на 45-дневен гратисен период за плащания с картата (супермаркети, ресторанти и нз си къде още) и пазарене в интернет, няма изгода да се позлва за друго. Иначе за бърз високолихвен кредит е супер удобна :) Ползването в чужбина е отделен въпос
hunter1989
13-07-2010, 20:44
За подобни краткосрочни кредити е много по-удачно да ползваш овърдрафт по дебитната карта. Кредитната карта има по-високи лихви по кешовите тегления от овърдрафта, а и годишна такса 30-50 лв.
Много от банките предлагат опция за автоматично разплащане на ток, телефон, вода и прочие от сметка, на която ти превеждат заплатата. Можеш да позлваш овърдрафт до няколкостотин лева, ако в момента на плащането нямаш достатъчно пари в сметката.
Реално погледнато, кредитната карта освен за купуване на стоки на изплащане без лихва от определени магазини, ползване на 45-дневен гратисен период за плащания с картата (супермаркети, ресторанти и нз си къде още) и пазарене в интернет, няма изгода да се позлва за друго. Иначе за бърз високолихвен кредит е супер удобна :) Ползването в чужбина е отделен въпос
Точно за това ми трябва на мен .
trustworthy
13-07-2010, 20:52
виж какъв овърдрафт ще ти отпуснат и т'ва е ;)
hunter1989
13-07-2010, 21:07
[QUOTE=trustworthy;736580]виж какъв овърдрафт ще ти отпуснат и т'ва е ;)[/QUOT
Не ми се иска овърдрафт , не знам защо .Предпочитам кредитна карта. Ще видя утре или другиден ще се метна до София и ще видя как стоят нещата с документите, ще направя една консултация и ще преценя на място . При всяко положения главата ми е в торбата , ама здраве .
PEPI-2ALFA
14-07-2010, 22:53
...Ще видя утре или другиден ще се метна до София и ще видя...
Още нещо, за абонати на Мтел, *77 е безплатен телефон. Можеш да им звъниш по всяко време с въпроси.
trustworthy
14-07-2010, 23:03
Не ми се иска овърдрафт , не знам защо .Предпочитам кредитна карта.
От банката би трябвало да могат да те консултират какво точно ти трябва, но щом не те влече овърдрафтът и ти се плащат повече пари, няма какво да му мислиш :)
Ако все пак здравият разум ти надделее, напиши в гугъл 'овърдрафт или кредитна' и виж какво ще намериш ;)
old alfist
14-07-2010, 23:28
По принцип е доста тъпо да се плащат текущи разходи с кредитна карта - тази карта е направена да те спаси в критични ситуации и след това по най-бързият начин да върнеш тези пари.
За текущи разходи има различни услуги на банките - онлайн банкиране от РС-то ти, използване на разплащателна сметка от която банката ти плаща задълженията и др. - но трябва да имаш твои пари по сметките си.
...
Точно с кредитната карта е най-удобно да си ги платиш сметките без лихва и без комисионна за транзакциите даже. Плащаш каквото плащаш и до средата на другия месец го възстановяваш. Освен това навсякъде където се приема кредитна карта си плащаш без комисионна и пак ги възстановяваш след това, може и кешбек бонуси да има тук таме.
А ако искаш си имай парите за по друга сметка, нека да си трупат лихва там :)
old alfist
15-07-2010, 10:05
Точно с кредитната карта е най-удобно да си ги платиш сметките без лихва и без комисионна за транзакциите даже. Плащаш каквото плащаш и до средата на другия месец го възстановяваш. Освен това навсякъде където се приема кредитна карта си плащаш без комисионна и пак ги възстановяваш след това, може и кешбек бонуси да има тук таме.
А ако искаш си имай парите за по друга сметка, нека да си трупат лихва там :)
Въпрос на вкус - се едно да сложиш газова уредба на бензинов двигател.
hunter1989
16-07-2010, 02:09
Въпрос на вкус - се едно да сложиш газова уредба на бензинов двигател.
Оооо не това с газта ще стане спор. Днес отидох да подам заявление за кредитната карта. Запленена от хубавите ми очи , момичето което работеше , ми каза че при плащане на таксата за картата , ако в картата са върнати всички пари , след това цяла година нямам лихва . Малко странно ми звучи ама не знам . Сега чакам одобрение.