PDA

View Full Version : Питане за ток

Stefan Caromov
14-07-2010, 18:30
Към токаджиите

Имам питане за ток.
Оригиналното зарядно е 650милиампера ,5.5 волта.
Батерията е 550 милиампера .

Искам за взема допълнително адапторче и намерих едно ,което е 6 волта и е 500 милиампера.
Въпросът ми е ,ще зарежда ли както трябва с това адапторче ?

morfius
14-07-2010, 18:35
Да, освен в изключителни случаи - устройството си мери ток или напрежение и ако не му харесат - не позволява зареждане.
Просто пълния заряд ще отнема около 20% повече време.

0.5 волта в повече, не би трябвало да повредят нищо, освен в изключителни случаи, устройството или батерията да са много калпаво изчислени.

(Прост пример, телефон с 1А зарядно спокойно се зарежда на ЮСБ порт който дава 0.5А - все с 5 волта напрежение, просто става двойно по-бавно)

Едит: Преди да си хукнал за адаптерчето... проблема не е в показателите, а в това дали ги държи постоянни, ако е някоя пръчка може спокойно да ти повреди устройството или батерията (до взривяване) - колега така си прецака смартфон с калпаво зарядно за кола.

Stefan Caromov
14-07-2010, 18:37
Да, освен в изключителни случаи - устройството си мери ток или напрежение и ако не му харесат - не позволява зареждане.
Просто пълния заряд ще отнема около 20% повече време.

0.5 волта в повече, не би трябвало да повредят нищо, освен в изключителни случаи, устройството или батерията да са много калпаво изчислени.

(Прост пример, телефон с 1А зарядно спокойно се зарежда на ЮСБ порт който дава 0.5А - все с 5 волта напрежение, просто става двойно по-бавно)

Едит: Преди да си хукнал за адаптерчето... проблема не е в показателите, а в това дали ги държи постоянни, ако е някоя пръчка може спокойно да ти повреди устройството или батерията (до взривяване) - колега така си прецака смартфон с калпаво зарядно за кола.

Благодаря,точно за телефон става въпрос . Отивам да го взема

morfius
14-07-2010, 18:39
Виж едита все пак...

old alfist
14-07-2010, 22:59
проблема не е в показателите, а в това дали ги държи постоянни
Извинете ме но ми стана интерестно - как бихме могли да разберем дали ги държи постоянно.
Навярно трябва да мерим силата на протичащият ток през консуматора продължително време.

Stefan Caromov
14-07-2010, 23:49
взех го ,работи както трябва засега. Мен ми трябваше за месец макс

morfius
15-07-2010, 10:44
Извинете ме но ми стана интерестно - как бихме могли да разберем дали ги държи постоянно.
Навярно трябва да мерим силата на протичащият ток през консуматора продължително време.

Лошото е, че у нас начина да се разбере обикновено е фатален за устройството.

Инак на теория на адаптера трябва да си пише какво е точно, стабилизатор на напрежение или ток или двете... и допустимо отклонение.

А това с товара е добър отговор, но трябва да мерим и напрежение - на входа и изхода... сложна задачка изискваща уреди с граф.