PDA

View Full Version : Чувствителност на педала на газта

CrazyElement
04-08-2010, 23:41
Здравейте колеги,

Имам едно въпросче, значи след като смених дебитомери ламбди махнах катализатор + олекотена шайба , скачам аз в колата и какво ми прави впечетление карам си аз на 5та и съм натиснал педала на газта възможно най-малко и количката си качва 110-120 в зависимост от асфалта нагоре дори... Та седя тука и се чудя защото ей сега карах зад 1 авер с 90 и просто бях пренуден да отпускам газ и да давам..., та просто алфичката си върви , или има някакъв проблем по тъй наречения ТПС или там което регулира газта?
Поздрави.

oem
04-08-2010, 23:54
Вероятно защото никога не можеш да задържиш педала на едно и също място и вероятно защото не можеш да се движиш никога с неговата скорост. Той също подава и пуска. Твоята скорост няма как да е като неговата. Веднъж си с 2, 3 км/ч горница и бавно го настигаш друг път обратното.

А и след тези интервенции по-колата натоварването на мотора вече е спаднало, имаш повече резерв от мощност и с малко натискане на газта мотора реагира по-добре.

CrazyElement
05-08-2010, 00:01
Вероятно защото никога не можеш да задържиш педала на едно и също място и вероятно защото не можеш да се движиш никога с неговата скорост. Той също подава и пуска. Твоята скорост няма как да е като неговата. Веднъж си с 2, 3 км/ч горница и бавно го настигаш друг път обратното.

А и след тези интервенции по-колата натоварването на мотора вече е спаднало, имаш повече резерв от мощност и с малко натискане на газта мотора реагира по-добре.

Мх щом казваш колега, иначе да за поддържането на скорост с него е мн обективно , аз затова и дадох пример про чисто прав с леко натискане на газта или кажи речи минимално си набира 140 , което за да карам на този път с 90 трябва да давам газ и да пускам и така...

Satanism
05-08-2010, 00:02
тва не е ли с електронна газ?
Моя педал си е съвсем нормален на чувствителност, не е в крайностите...мога да си поддържам кажи-речи еднаква скорост, на 6та с 80 си карам без проблеми и без да ускорявам, като не си мърдам крака, а си седи на едно место...

CrazyElement
05-08-2010, 00:08
тва не е ли с електронна газ?
Моя педал си е съвсем нормален на чувствителност, не е в крайностите...мога да си поддържам кажи-речи еднаква скорост, на 6та с 80 си карам без проблеми и без да ускорявам, като не си мърдам крака, а си седи на едно место...

Ми и аз това имах предвид , защото реално сега мойта количка си бяга на 110-120 и не мога я накрам да върви с 90 няма просто положение на педала с което да върви така :D

Abar7h
05-08-2010, 00:08
И аз се чудих на мойта кола след като я поотпуших малко - за да се движиш с трафика е нужно просто леко да погалваш педала - което при мен означаваше и 1.5л надолу в разхода, в сравнение с периода когато я купих!!

Satanism
05-08-2010, 00:10
Ми и аз това имах предвид , защото реално сега мойта количка си бяга на 110-120 и не мога я накрам да върви с 90 няма просто положение на педала с което да върви така :D

Интересно, също така звучи абсурдно...аз и на 6та с 60 мога да се движа... :D с 50 почва да се мъчи много вече, че е на 800 оборота...но на 60 си е ОК...би трябвало да можеш на 5та и с 50-60 да караш...не може така 120..то по тая логика, караш ли на 5та, задължително нарушаваш правилата....

napoli
05-08-2010, 00:14
Тая въпросна част която дава сигнал чрез компа към дросела не се ли нарича потенциометър на газта и се намира зад педала.

CrazyElement
05-08-2010, 00:17
Интересно, също така звучи абсурдно...аз и на 6та с 60 мога да се движа... :D с 50 почва да се мъчи много вече, че е на 800 оборота...но на 60 си е ОК...би трябвало да можеш на 5та и с 50-60 да караш...не може така 120..то по тая логика, караш ли на 5та, задължително нарушаваш правилата....

Ми може и така да е , 1 приятелче има 2 алфички 156 1.9 и 146 1.4 и като му дадох кръгче каза , че ми е много чуствителен педала на газта спрямо неговата , и наистина като карам на 2ра с 2500-3000 оборота само да натисна педала едвам едвам и веднага ме лепи за седалката, нз и аз нещо се обърках но наистина 90 и 5та с мойта е малко мисията невъзможна, мисълта ми е , че това положение където държиш колата на една скорост при мен е много тънко кажи речи няма го.

morfius
05-08-2010, 00:20
Твоята доста по нова все пак... при мен също има подобен ефект - трудно регулирам скорост при движение под 1300-1400 оборота, на празен ход да я пусна - върви, но от 1000 до 1400 педала ми е свръхчувствителен.
След 1400 оборота нямам подобни проблеми, за това не съм го мислил... то под тях на висока предавка си е безмислено.
На 6 с 60 си на 800... на 5 с 60 на колко си тогава?

oem
05-08-2010, 00:25
Тази кола е бензинова и не е с потенциометър на педала. С жило е и потенциометъра е на дросела.

Колега. За да разбереш дали потенциометъра е добре без диагностична апаратура просто се опитай на място да задържиш 1500 оборота, после 2000, 2500, 3000, 3500... ако успяваш да ги държиш значи всичко е наред. Ако не можеш може би имаш проблем с потенциометъра.

CrazyElement
05-08-2010, 00:39
Тази кола е бензинова и не е с потенциометър на педала. С жило е и потенциометъра е на дросела.

Колега. За да разбереш дали потенциометъра е добре без диагностична апаратура просто се опитай на място да задържиш 1500 оборота, после 2000, 2500, 3000, 3500... ако успяваш да ги държиш значи всичко е наред. Ако не можеш може би имаш проблем с потенциометъра.

Утре ще го пробвам.

mirchozo
05-08-2010, 00:50
Момчета не си правете майтап, как с 60 ще караш на 5та предавка? Колата се кара в обороти, при тази скорост мотора се товари а няма необходимото смазване, да не говорим по баир нагоре, абсолютно недопустимо!!! Дори и да има някаква икономия , то тя е за сметка на живота на мотора и ск кутия.
И за да не е само спам това, аз го усещам това явление при движение в колона (в задръстванията най-вече), когато колоната се движи много бавно и дори и на 1ва без газ пак ги застигам. На дълъг път не се усеща така осезаемо, но си го има това явление. Също много рязко се усеща вдигането на крака от педала на газта, все едно се включва моторна спирачка, малко като на спортните автомобили.

morfius
05-08-2010, 00:52
И за да не е само спам това, аз го усещам това явление при движение в колона (в задръстванията най-вече), когато колоната се движи много бавно и дори и на 1ва без газ пак ги застигам.

Те това го патя и аз... отнася го съединителя, в задръстванията регулирам с него.

RPWWD
05-08-2010, 01:11
Момчета не си правете майтап, как с 60 ще караш на 5та предавка? Колата се кара в обороти, при тази скорост мотора се товари а няма необходимото смазване, да не говорим по баир нагоре, абсолютно недопустимо!!! Дори и да има някаква икономия , то тя е за сметка на живота на мотора и ск кутия.
И за да не е само спам това, аз го усещам това явление при движение в колона (в задръстванията най-вече), когато колоната се движи много бавно и дори и на 1ва без газ пак ги застигам. На дълъг път не се усеща така осезаемо, но си го има това явление. Също много рязко се усеща вдигането на крака от педала на газта, все едно се включва моторна спирачка, малко като на спортните автомобили.

Тамън мислех и аз да го скастря, че дизел се държи около 2000 оборота независимо от предавката ;-)
п.п. Колега Бюджетен Юзър, ще си преебеш колата така, тва не е бензинка.

отново п.п. Аз затова не спазвам дебилните ограничения от 50 км/, че трябва все на трета да карам из града ;-)

DarkKnight
05-08-2010, 15:11
И за да не е само спам това, аз го усещам това явление при движение в колона (в задръстванията най-вече), когато колоната се движи много бавно и дори и на 1ва без газ пак ги застигам.

Те това го патя и аз... отнася го съединителя, в задръстванията регулирам с него.

И при мен е така - за да не пипам спирачката не пипам много много газта :boost:

...
отново п.п. Аз затова не спазвам дебилните ограничения от 50 км/, че трябва все на трета да карам из града ;-)

Не е дебилно (поне не навсякъде). Има доста места (особено по малките улички в кварталите) дето някой като се изпили с 60-70-80 км/ч и... а ако ти изкочи дете к'о правим?

А по темата - и аз го имах този проблем като си взех алфата, после просто и свикнах ;)
Ако обаче без газ държиш на 5-та 110 вече има някакъв проблем (поне според мен)

Abar7h
05-08-2010, 15:26
Значи по твоята логика като си карам колата до 2000 оборота и еб*вам майката, а като карам до 5-6000 е по-здравословно? Стабилна логика!!:notworthy:

Mury
05-08-2010, 15:41
Аз пък съм забелязал,че мойта кола,като я карам на 3-та или 4-та,и почна да спирам без да натискам съединителя,стига примерно до 1000 об.и като пусна спирачката колата почва сама да се засилва.Мисля че това го имат почти всички по-модерни коли-бензинови и дизелови.На жена ми Полото беше така,и сега 159-ката е така,но мисля че 156 бензин не е така,май са само колите с Флай бай лайър:notworthy::notworthy::notworthy:.А може и така да е,като семтне чрез оборотите и километрите на коя предавка си и сама си дава газ,за да не загасне в движение:arrow::arrow:

oem
05-08-2010, 16:54
Аз пък съм забелязал,че мойта кола,като я карам на 3-та или 4-та,и почна да спирам без да натискам съединителя,стига примерно до 1000 об.и като пусна спирачката колата почва сама да се засилва.Мисля че това го имат почти всички по-модерни коли-бензинови и дизелови.На жена ми Полото беше така,и сега 159-ката е така,но мисля че 156 бензин не е така,май са само колите с Флай бай лайър:notworthy::notworthy::notworthy:.А може и така да е,като семтне чрез оборотите и километрите на коя предавка си и сама си дава газ,за да не загасне в движение:arrow::arrow:

И 156-цата е така ако всичко е наред. Когато колата е в движение ЕКУ-то се стреми да поддържа около 980 оборота. Когато падне под тези обороти ТПС-а коригира ъгъла на дросела и си подава и гориво. Сама си дава гас :)

CrazyElement
05-08-2010, 17:06
И при мен е така - за да не пипам спирачката не пипам много много газта :boost:

Не е дебилно (поне не навсякъде). Има доста места (особено по малките улички в кварталите) дето някой като се изпили с 60-70-80 км/ч и... а ако ти изкочи дете к'о правим?

А по темата - и аз го имах този проблем като си взех алфата, после просто и свикнах ;)
Ако обаче без газ държиш на 5-та 110 вече има някакъв проблем (поне според мен)

Е аз не съм казал , че бутам 5та на 80 км/ч пускам педала на газта и колата си дига на прав път 110 :), имах предвид , че при съвсем леко минимално натискане на газта , ускорява много бързо до 110-120 като задържане на 90 км/ч става с подаване и отпускане на газ.

Което едвали е някаква повреда, просто след като събудих колата от зимен сън, върви много по-бързо с по-малко газ и от там става това разминаване най-вероятно трябва да и свикна.

DarkKnight
05-08-2010, 17:31
Е аз не съм казал , че бутам 5та на 80 км/ч пускам педала на газта и колата си дига на прав път 110 :), имах предвид , че при съвсем леко минимално натискане на газта , ускорява много бързо до 110-120 като задържане на 90 км/ч става с подаване и отпускане на газ.

Което едвали е някаква повреда, просто след като събудих колата от зимен сън, върви много по-бързо с по-малко газ и от там става това разминаване най-вероятно трябва да и свикна.

Ами аз си мисля че ще имаш проблем и на другите скорости ако е от педала, не виждам логика само на 5-та да го прави ама знае ли човек

П.П. Според мен още не можеш да свикнеш че караш резачка :plane:

vankata_ll
05-08-2010, 23:13
..... просто след като събудих колата от зимен сън, върви много по-бързо с по-малко газ .....

Абе човек, ти до скоро се оплакваше, че колата не върви както трябва, сега казваш обратното :tooth:
Реши какво искаш най-накрая :-D

При мен в движение няма никакъв проблем да поддържам постоянна скорост. За сметка на това на място при подаване на газ е почти невъзможно да задържа постоянни обороти.

napoli
05-08-2010, 23:21

Така трябваше да започне темата:tooth:
Абсолютно нищо ново под слънцето.
Честито.
Просто тежък крак имаш.

Mury
06-08-2010, 00:25
И 156-цата е така ако всичко е наред. Когато колата е в движение ЕКУ-то се стреми да поддържа около 980 оборота. Когато падне под тези обороти ТПС-а коригира ъгъла на дросела и си подава и гориво. Сама си дава гас :)

Еми значи стигнахме до верния отговор:th_up::th_up::th_up::th_up:просто колата си дава сама газчица:pimp::pimp::pimp:

mirchozo
06-08-2010, 01:09
Значи по твоята логика като си карам колата до 2000 оборота и еб*вам майката, а като карам до 5-6000 е по-здравословно? Стабилна логика!!:notworthy:

Ами ако всичко ти е наред по мотора, може и така да е. Специално за теб ще повторя, натоварването на мотора трябва да отговаря на смазването му. Изпъни някой голям баир на 5та предавка до 2000об и гледай какво се случва с температурата, после го направи с 1/2 предавки по-надолу до 2000об и пак гледай температурата на двг. Ясно е че термостата ще регулира, но в единия случай ще отвори доста по-рано. Дали ще има разлика и кой от режимите е по-разтоварващ за мотора? (не ми отговаряй, темата и без това отиде в друга насока)

Пп Наистина колата сама си дава газ, кат по-новите коли, което е идеално за предблоковите пространства, пускаш си я без газ и тя си пъпли уекинко, кеф...

Novachev
06-08-2010, 09:33

ОЕМ мисля си че теста няма да е коректен по този начин защото за да постигнеш 3000 оборота на празен ход трябва да натиснеш педала на 10% примерно но за да ги постигнеш в движение на 5 -та е нужно да натиснеш педала 25%. Имам в предвид че на място няма как да пробва дали има проблем в този диапазон на пистичките на TPS-са или ако е възможно ще е при много високи обороти.
Майката му е замер с диагностична апаратура или с мултицет в краен случай

CrazyElement
07-08-2010, 04:16
Абе човек, ти до скоро се оплакваше, че колата не върви както трябва, сега казваш обратното :tooth:
Реши какво искаш най-накрая :-D

При мен в движение няма никакъв проблем да поддържам постоянна скорост. За сметка на това на място при подаване на газ е почти невъзможно да задържа постоянни обороти.

Е тя хич не вървеше тогава , ама смених дебитомери/сонди/катализатори махнах :Д/ сложих олекотена шайба и сега бая си върви колата, единсвеното нещо което ми направи впечетление малко е офф, е че след тези упдейти колата ускорява значително по-бързо дори се усеща не само на секунди, но топ спееда си остана 1 и същ :Д , иначе днеска нямах мн време да си играя на свободна с оборотите но на 1500 е доста трудно да ги задържа на 2000 нямах проблем на повече не съм пробвал.

ReLeFNIQ
07-08-2010, 11:25
Тука с 150 коня не може да я задържите чудя се тея с 250 -300 коня сигурно дават газ 5- пъти и отпускат и правят варна -софия :D

А в интерес на истината след чиповете и правките по моето JTD наистина по-голяма част от мощността на колата се съсредоточи в горната част на педала на газта и просто като не си му свикнал да я "галиш" а я стъпкваш колкото преди това и тя си ускорява сериозно..

CrazyElement
07-08-2010, 18:36
Тука с 150 коня не може да я задържите чудя се тея с 250 -300 коня сигурно дават газ 5- пъти и отпускат и правят варна -софия :D

А в интерес на истината след чиповете и правките по моето JTD наистина по-голяма част от мощността на колата се съсредоточи в горната част на педала на газта и просто като не си му свикнал да я "галиш" а я стъпкваш колкото преди това и тя си ускорява сериозно..

Дам ТПС е ок поне на свободна никакв и проблеми със задържане на обороти, просто колата наистина има мн сила дори при леко натискане на педала и от там ... наистина съм си с тежък крак, ама днеска като си пуснах климатичето и като си заковах 90 км/ч и не ме търсете :)

chavetoo
08-08-2010, 22:19
При мен е същото положение с ланчия либра, но дизел. Педала го галиш и скоростта може да е 150-60........ При диагностика педала си отчита съвсем коректно от 0 до 100% а по време на движение педала не се натиска повече от 20-30% дори и да го натисна до край ускорението си е същото както и при малко натискане. Според мен нещо е пипано по софтуера и от там се получава така. На място до 2000об/м ми беше невъзможно да я задържа, сега вече след 40к+ мога да я задържа на място в някакви обороти между 1000 и 2000.

Satanism
09-08-2010, 00:29
Нещо са ви шашнати колите, момчета.... ;)
моята си е съвсем нормална...

CrazyElement
09-08-2010, 00:35
Нещо са ви шашнати колите, момчета.... ;)
моята си е съвсем нормална...

Тва е защото наще вървят много хахаха , шегата на страна наистина и аз наблюдавам това , имам чустовто , че леко да натисна газта на 2ра и дурпа сеедно съм и дал до долу , ест обаче с леко натискане не може да дигни 7000 оборота такаче , излгежда просто са чуствителни алфичките :)

Satanism
09-08-2010, 00:36
Тва е защото наще вървят много хахаха , шегата на страна наистина и аз наблюдавам това , имам чустовто , че леко да натисна газта на 2ра и дурпа сеедно съм и дал до долу , ест обаче с леко натискане не може да дигни 7000 оборота такаче , излгежда просто са чуствителни алфичките :)

явно моята алфа тогава е с притъпени сетива :D :D

CrazyElement
09-08-2010, 03:11
явно моята алфа тогава е с притъпени сетива :D :D

Нали е спортен вагон , ние сме КУпенЦА :) и сме бързи :) и то така .. Айде стига толкоз спам ключ на темата ясна е Алфата си е Алфа и това е.