Log in

View Full Version : Родова памет.

robygas
10-08-2010, 13:32
Темата ми е провокирана от реакцията и учудването на малката ми дъщеря, че пазя и съм си дал труда да направя родословно дърво /докъдето мога/ и знам откъде са дошли предците ми и кои са били. Имам чувството, че по-младите не ги занимават такива неща. Вярно е, че преди години родовите връзки се поддържаха по-лесно. Самия живот в комунистическото общество предполагаше чести комуникации между родата пръсната из цяла България. Помня, как се носеха шпекови салами към провинцията а от там други благинки.
Сега е по-трудно. Живота стана такъв, че тази комуникация изчезна и повече разчитаме на случайните запознанства в интернет отколкото контактите с родата.
Както и да е...темата не е за това.
Та децата бяха много учудени, че съм ходил да видя къде се намира/ло/ едно село в Гръцка македония,
населението на което е било изселено 13-та година и е дошло в България. Който е оцелял разбира се. Как пра-дядо ми е бил обесен в плевнята от гърците а децата му-три на брой са побегнали към България. Кой от тях къде се е заселил и продължил рода, как са се разроили и защо имаме роднини из цялата югозападна част на България. Това по бащина линия. По майчина почти всички са от Южна централна България - Пловдив и Стара загора.
Мисля, че е важно тези неща да се помнят. Знатни и обикновени хора, добри и лоши те са преди нас и е важно да знаем кои са били.

old alfist
10-08-2010, 14:46
О, че ние имаме рисувано родословно дърво съставено през 1988г. с информация събирана от дядо ми. Корена започва с неговия дядо. През същата година се събрахме на родова среща в Плевен 500души. Дядо ми са пет братя и две сестри, баща ми имаше тогава живи 11 първи и 26 втори братовчеди по тази линия. Някои мои братовчеди са на възрастта на баща ми. В заведението, което бяхме затворили всеки си носеше дървото и когато се запознавахме показваше неговото квадратче с името и от кой клон е. Оказа се, че някои хора които съм познавал преди това са ми били род.

Ramsezsh
10-08-2010, 23:36
Да и аз съм се замислял за такова нещо. Хубаво е човек да знае от къде произхожда и какви са били предците му.

търтей
11-08-2010, 00:01
Хубаво е я. Затова имаше гениална идея при соца фамилното име да е името на дядото, еле се затрие родовата памет. Ма те комунистите толко си могат. Нет человека нет проблема. Лошото е, че същите извер%ги все още имат сила. Още по-лошото е, че май им се оставяме да правят каквото си искат.

old alfist
11-08-2010, 01:11
Да и аз съм се замислял за такова нещо. Хубаво е човек да знае от къде произхожда и какви са били предците му.
Така е, но на дядо ми му отне две години от живота за да се направи една такава всеобхватна родова среща - ние естествено внуци и синове му помагахме. Все пак за един възрастен човек навярно е голямо удовлетворение.

mim
11-08-2010, 10:38
аз не мога да се похваля особено с родова памет, защото някои от близките ми са се старали да се изпозабравят половината ми роднини :dunno:
преди време се опитах да запиша поне малкото, които се знаят

Оги
11-08-2010, 17:59
Това е много хубаво нещо ,но преди време когато се позаинтересувах от тези неща се оказа, че от на майка ми страната преди много години са се испокарали за наслетсвени имоти и тн.... и до там стигнах, само разбрах че са кореняци он Пазарджик.От на баща ми страната положението е същото ,само дето родата е пловдивска и там е още по-мъчно да се разбере кво става.Даже наскоро с един наследствен имот страдахме от моя чичо,и ми идеше да ги испозастрелям та белкем се наядат и да мирясат.Всички старци от рода са починали и връзката се губи тотално.Та съм се отказал вече.

колегата @old alfist ме накефи максимално с тази сбирка на рода.Дано да има повече такива хора , много е готино да знаеш от къде идваш и кой си.

morfius
11-08-2010, 18:14
Проблемите с родословието у нас са 2.
- Разбитите фамилии от комунягите със дядови имена.
- Разбитите фамилии от време оно с делби караници и сие покрай имоти или пари - бедняшка ни работа.

old alfist
11-08-2010, 18:28
Проблемите с родословието у нас са 2.
- Разбитите фамилии от комунягите със дядови имена.
- Разбитите фамилии от време оно с делби караници и сие покрай имоти или пари - бедняшка ни работа.
Дайте да не намесваме пак комунягите - ако някой е искал да направи нещо такова никой не би могъл да го спре. А караниците заради имоти - това си зависи от хората, тъй че за разбитите фамилии са виновни самите техни членове.

bager
11-08-2010, 20:11
"Кръвта вода не става", са казали старите и аз го вярвам!
Винаги съм уважавал рода си и обичал семейството си. Така трябва да бъде и така ще възпитам детето си.

Ramsezsh
11-08-2010, 22:36
"Кръвта вода не става", са казали старите и аз го вярвам!
Винаги съм уважавал рода си и обичал семейството си. Така трябва да бъде и така ще възпитам детето си.

Правилно! Аз самия съм горд, че нося името на дядо ми - човек, който винаги ще смятам за идеал и пример за подражание.

Ранобудниче
12-08-2010, 21:47
Дайте да не намесваме пак комунягите - ако някой е искал да направи нещо такова никой не би могъл да го спре. А караниците заради имоти - това си зависи от хората, тъй че за разбитите фамилии са виновни самите техни членове.

Моминското ми (фамилно) име няма нищо общо с името на дядо ми. Продължава фамилна традиция в рода. Младежите, дето мърморят това-онова тук (по повод дедов..ото име и тоз-онзи виновен), все след мен са раждани :baby:, така че да ме прощават. С времето нещата (малко или повече) се отпускаха, вместо да се затягат :BIGsmile:

Понякога е въпрос на това на кого колко му стиска.

Ramsezsh
12-08-2010, 21:58
Моминското ми (фамилно) име няма нищо общо с името на дядо ми. Продължава фамилна традиция в рода. Младежите, дето мърморят това-онова тук (по повод дедов..ото име и тоз-онзи виновен), все след мен са раждани :baby:, така че да ме прощават. С времето нещата (малко или повече) се отпускаха, вместо да се затягат :BIGsmile:

Аз мисля, че името не е фамилното име не е толкова съществено. Дядо ми се е подвизавал на белия свят с три четири различни фамилии. Няколко пъти гърците я сменили, че не била много гръцка, когато дожли в България пък тук българите я сменили, че пък вече не била много българска и в крайна сметка се получило нещо трудно за изговаряне и за писане (всеки път къто трябава да си кажа името си показвам личната карта). Това обаче не пречи да познавам една голяма част от роднините ми, които сега имат я гръцки, я англосаксонски фамилии.

old alfist
12-08-2010, 22:03
Аз мисля, че името не е фамилното име не е толкова съществено. Дядо ми се е подвизавал на белия свят с три четири различни фамилии. Няколко пъти гърците я сменили, че не била много гръцка, когато дожли в България пък тук българите я сменили, че пък вече не била много българска и в крайна сметка се получило нещо трудно за изговаряне и за писане (всеки път къто трябава да си кажа името си показвам личната карта). Това обаче не пречи да познавам една голяма част от роднините ми, които сега имат я гръцки, я англосаксонски фамилии.
Съгласен съм с теб, че не името крепи рода, а контактите и отношенията.

Ранобудниче
12-08-2010, 22:05

Изобщо не споря по това с теб. Просто се опитах да налея малко вода на една подклаждаща се (леко излишна) мелодрама ;)

Понякога преекспонирането просто може да се зареже.

Ramsezsh
12-08-2010, 22:08
Точно така!!! :big_bow_down:

sen7
13-08-2010, 19:49
Абе и аз се каня да направя ама.........дайте някаква идея, как да го направя, така че без да се отклонявам особено и как така че да има още място за добавяне на нови хора по веригата, че си спомням, че това ми беше най-големия проблем.Те в мойта рода единя дядо се женил два пъти , развеждал се три пъти и направо по едно време си нямах и на идея как вече да го разклонявам това дърво.И предполагам, че трябва да почнат от мен, като последен и да разклонявам надолу.

Pinky
13-08-2010, 20:12
Имаше едно сайтче, в което само описваш връзките и то ти чертае дървото. Не си спомням как точно се казваше, но вярвам, ще се оправиш с гугъл.

robygas
13-08-2010, 21:15
Имаше едно сайтче, в което само описваш връзките и то ти чертае дървото. Не си спомням как точно се казваше, но вярвам, ще се оправиш с гугъл.

Ето едно за по-лесно, че и на мен ми стана интересно.

http://www.myheritage.com/index.php?lang=BG

koolio
13-08-2010, 21:19
Един братовчед на майка ми беше написал цяла книга за рода на дядо ми по майчина линия. Доста се беше постарал човекът и сега си я отварям тая книга понякога.
Една от най-готините историйки там беше: прадядо ми, доста начетен за времето си човек, акцизен стражар на град Угърчин, ако не се лъжа и кмет за малко, вижда на центъра на градчето да вдигат паметник на местни комунисти. Отива при майсторите и им казва: Абе момчета, я оставете тука в основите една дупчица колкото малкия ми пръст. - Защо ти е бе дядо? - Ами като му дойде времето да турим фитиля ...

mordohy
13-08-2010, 22:40

Драко, публична тайна е, че съм един от най-активните участници във възродителния процес. колко съм съгласен с него и начина му , съм писал доволно, над разумните граници.
на турците им смениха брутално имената и това имаше само политияески ефект, но успоредно с това течеше и друга , червена линия!
Потайна и за това много по-опасна и мръсна.
Майка ми от Ненова, стана Стоянова. И така с всички.
Само аз и вуйчо ми си подадохме документите и си възвърнаме фамилните имена.
Там е историята и гордостта на рода.Това ни кара да постъпваме различно, от човека без памет!
Това е отговорност!
Така възпитавам и сина ми!
С това съм силен!
Аз съм издънка на два славни рода!
Кюркчинския по майчина линия и Атанасовия, по бащина.
Кюркчинския е ясен и преди 17-18 години се събрахме и имахме дори и афроамериканци, както и от Бразилия и ЮАР.Неновия род е първата издънка от Кюркчинския.Те са си чисти Богомили! Това и означава кюркчия. Тях ще ги познаете лесно.Жените са хубави, независимо от килата им.(ама как го казах)! Всички мъже имат сключени вежди и бели лица.Сещам се за шоумен с наднормени кила и опашка и свирещ на бас китара.Освен килата, типичен пример. Освен това , отличителното е кожата.Всички от тоя род, имат копринена кожа!
Бащиния ми е по-интересен!
Каратанас кочана е бил общо взето мирен човек.
Провокирало го е едно изнасилване от онбашията на гюешевската крепост.Ошамаросал го, а после го вързал на коня с гъзъ на пред, в който предвидливо му набил един кочан от цаевица.Така и го откарал в Кюстендил. Кадията, отсъдил: дай воля на коня му. Преведено, нека всички му видят резила.
Същия мой пра-отец след време става мъж на Румяна войвода и има от нея втори син.
Сега става интересно.
Аз съм наследник на първия му син и фамилията ми е съвсем обикновенна.
Наследниците от втория му син, незевисимо, че имат много по-славно потекло се срамуват, защото фамилията им е Кочанови!
Ако има някой от нас с тази фамилия- не се срамувайте,а се гордейте!
Срещнах преди време един такъв инженер във В. Търново и когато му казах тая история, стана друг човек!
Поразровихме се и се оказа, че ми е чичо!
Абе както казваше дядо ми: и дришльо да ти е името, трябва да го носиш с чест!
Те за това, много пъти правя това, което трябва и не ми пука за последствията!
Просто не мога да пикая на гробовете на пра-отците ми!

Наздраве за хералдиката!

Ранобудниче
14-08-2010, 01:36
Човече, не съм казала на бялото "черно".
Не отричам, че е имало извращения, които (между другото) не липсват (под една или друга форма) в което и да било "режимно" или "безрежимно" (ще ме прощаваш за словесната импровизация) управление. С времето се променят само лустрото и финесът, с които някои по-добре, други - по-зле, налагат собствените си възгледи и изискват от останалите да изповядват основно лична (облечена в партийно-организационни дрешки) религия. За мен политиката отдавна не изглежда като арена на стълкновения между различни идеи, а като съвсем обикновена свада между люде, отстояващи всеки собствения си интерес. Та, по този повод, цветовете от доста време не ме вълнуват. Интересни са хората, които всеки един от тези цветове е избрал да представи на света идеологията на съответния нюанс. Защото, каквито хората - такава и реализацията на идеите, изповядвани от тях. Убедена съм, че едва ли е нужно да споменавам, че доста извращения през вековете са се вършели "в името на Бога".

Мислата ми по-горе беше, че не може постоянно да търсим виновен. Аман. Да - имало е насилствена промяна на имена. Да - имало е налагане на правила относно едно или друго (не коментирам изобщо доколко "правилни"). Но е факт, че човек, който иска да знае нещо за себе си и за своите корени, ще потърси (и ще намери) информация. Да си обясняваме как задължението индивидуалната фамилия да произхожда от дядовото име ни пречи да научим собствената си родова история, е чисто и просто оправдание.

Или, както са ме научили някога: "Който иска - намира начин, който не - намира оправдание".

А за личните ти достойнства нямам и никога не съм имала съмнения. Смятам - си разбрал :)

ne0
14-08-2010, 09:10
Аз съм потомък на Калъчевия род. Прадядо ми Петко преди 220 години, убива местния бей с неговата калъчка (на бея) като му отрязва главата публично след като се е подиграл с българска жена и дете. След това и той е посечен, но рода от тогава носи името Калъчеви. Историята е истинска и документирана. Имаме си и родословно дърво с малки пропуски.