Log in

View Full Version : Разход на 146 JTD

trustworthy
23-06-2006, 13:09
На два пъти засичам колата с пробег от по 200 км градско и ми дава разход от 8-9 на сто. В 90% от пробега карам като баба и почти не минавам над 2000 - 2500 оборота. Понеже тези двигатели са пословични с тяхната икономичност и съм чувал да се говори за разходи до 7/100 в града, та викам да попитам дали е нормално.
Бързам да вметна, че все пак не изключвам възможността да не ми доливат винаги догоре резервоара и оттам да дава грешка, особено предвид това, че пробегът, закойто засичам, е малък. Не ми стана ясно защо компютърът на колата не показва разход?!? ...абе той какво ли показва въобще, ама това е друга тема. :?

Нека също да поясня, че пак за пробег от 200 км извънградско, ми даде разход от 5.1/100 при скорост 100-120 и с климатик, т.е. там нещата са нормални мисля.

vladu
24-06-2006, 10:36
На два пъти засичам колата с пробег от по 200 км градско и ми дава разход от 8-9 на сто. В 90% от пробега карам като баба и почти не минавам над 2000 - 2500 оборота. Понеже тези двигатели са пословични с тяхната икономичност и съм чувал да се говори за разходи до 7/100 в града, та викам да попитам дали е нормално.
Бързам да вметна, че все пак не изключвам възможността да не ми доливат винаги догоре резервоара и оттам да дава грешка, особено предвид това, че пробегът, закойто засичам, е малък. Не ми стана ясно защо компютърът на колата не показва разход?!? ...абе той какво ли показва въобще, ама това е друга тема. :?

Нека също да поясня, че пак за пробег от 200 км извънградско, ми даде разход от 5.1/100 при скорост 100-120 и с климатик, т.е. там нещата са нормални мисля.

нормален си отвсякъде ... ама нека и колегите с Jпечките да се изкажат ... колкото до 7/100(почвам да се дразня на легенди - кат оня с 8/100 градско с ТС 1.6 :evil: ) ... ми де да знам по каталог дават 8.1/100 + това че не си чисто нов го докарваш до твоите показатели.

trustworthy
24-06-2006, 11:27
Абе то ясно, не е някакъв фрапиращ разхода, ама все пак едва натискам педала...е тук-таме малко да я поизрежа (то без това си не може :) ) , но като цяло се съм се стремил да получа икономичен градски разход - просто за проверка. Аз по принцип не карам точно така кротко, де. По-скоро малко така :go:
Сега излиза, че ако се поотпусна малко и мога да отида над 10/100...пък дизел е все пак...срамота е... :)

vladu
24-06-2006, 11:38
Абе то ясно, не е някакъв фрапиращ разхода, ама все пак едва натискам педала...е тук-таме малко да я поизрежа (то без това си не може :) ) , но като цяло се съм се стремил да получа икономичен градски разход - просто за проверка. Аз по принцип не карам точно така кротко, де. По-скоро малко така :go:
Сега излиза, че ако се поотпусна малко и мога да отида над 10/100...пък дизел е все пак...срамота е... :)

е то на тоя двигател май при 2000 му е макс. въртящ момент(255Nm) - така че не си баш кат баба, но те разбирам кво имаш предвид - според мен и да я бримчиш едва ли ще минеш 10/100 :)

trustworthy
24-06-2006, 11:50
...е то на тоя двигател май при 2000 му е макс. въртящ момент(255Nm) - така че не си баш кат баба, но те разбирам кво имаш предвид...

Прва си, че не се движа баш като баба :oops: - сменям скорости на 2000 някъде но педала го жаля много

...според мен и да я бримчиш едва ли ще минеш 10/100 :)

Дай Боже всекиму! :priest:

Abarth
24-06-2006, 12:58
...е то на тоя двигател май при 2000 му е макс. въртящ момент(255Nm) - така че не си баш кат баба, но те разбирам кво имаш предвид...

Прва си, че не се движа баш като баба :oops: - сменям скорости на 2000 някъде но педала го жаля много

...според мен и да я бримчиш едва ли ще минеш 10/100 :)

Дай Боже всекиму! :priest:
При ръчка не трябва да минава 7 :roll:

boian
24-06-2006, 15:12
На баща ми Пунто-то 1.9 JTD 80кс му даде 3.8/100 извънградско и 6-6.5 градско. Един път досега беше стигнал до 8.5/100градско, ама не гасеше колата по цял ден. На трип-компютъра му показа смесен разход 18км с 1литър т.е. около 5.5л/100

trustworthy
24-06-2006, 21:43
Ами това хубаво, но аз този разход сам съм си го смятал, щото нали няма компютъризация 146-цата. Пунтото е все пак по-лекичко. Иначе аз на място не я държа много заради климатика. Едва ли съм вдигнал разхода толкова.
Интересно какви резулати постигат колегите със същия мотор

georgyg
24-06-2006, 22:27
Пунтото е поне 300 кг по-леко, но разход над 8 ми се струва висок.
На баща ми Пежо-то гори 8 градско ЗИМАТА като е доста студено.

trustworthy
24-06-2006, 23:04
При всички положения мисля този път да изгоря поне половината резервоар, та поне така грешката от недопълнения до горе резервоар да е по-малка (досега само до 3/4 съм стигал). Последния път момчето от бензиностанцията клатеше задницата за да излезе въздуха :) , докаот зареждаше. Мисля по същия способ да заредя и следващия път.

156 m-jet
24-06-2006, 23:05
При 9 на 100 колега си zа сервиz, съвсем сериоzно ти го каzвам :!:

trustworthy
24-06-2006, 23:09
При 9 на 100 колега си zа сервиz, съвсем сериоzно ти го каzвам :!:

брех! дано не си прав, т.е. аз да бъркам разхода.
Ама все пак защо извън града си е нормален? Ако има нещо не трябва ли да си е висок постоянно?

Bobo
25-06-2006, 00:30
моя фиат харчи 7-8 градско с климатроника включен споко не си за сервиз :wink: ... опааа сега видях че си от варна незнам как е там ма тука задръстването е зверско и затва ми е такъв разхода. Ако колата ти върви както трябва, то кажи къде зареждаш защото е възможно в това да е причината :roll:

pinko
25-06-2006, 01:00
моя фиат харчи 7-8 градско с климатроника включен споко не си за сервиз :wink: ... опааа сега видях че си от варна незнам как е там ма тука задръстването е зверско и затва ми е такъв разхода. Ако колата ти върви както трябва, то кажи къде зареждаш защото е възможно в това да е причината :roll:

Абсолютно е прав Бобо, много е важно откъде зареждаш...

Както някои от вас знаят, карам една Дачия Логан 1,5 дЦи (румънски фритюрник и викам на галено) на продължителен тест с биодизел и съотвенто зареждам от Темпо, щото само те продават ЕДИНСТВЕНИЯ ИСТИНСКИ БИОДИЗЕЛ В БГ(от рафинерията на БиоДриймс в Ловеч), другото е просто олио за фритюрници.

Та - Дачията има борд-компютър и си показва моментен, среден, колко нафта е изгорила, колко още км може да мине с горивото в резервоара, средна скорост и тути кванти...

Резервоара на колата е точно 50 л. След последното зареждане с нафта догоре на Лукойл(преди началото на теста) колата беше минала точно 655 км, среден разход градско-смесено 6,5 с климатик(много я гоня горката, само фул тротъл :shock: ) Бордкомпютъра показваше, че е изгорила 42,6 л нафта, демек толко празно място има в резервоара.

Градско-смесено, щото живея в Кокаляне и не е чисто градско, има и извънградско - около 50-50%

ОБАЧЕ - на бензиностанция Темпо на ул Сребърна успяха да налеят 57,2 литра (ако ви мързи да смятате, това са 14,6 л повече) - ЛЪЖАТ С ОКОЛО 25%!!!!!

Ако колата ви няма бордкомпютър, ще си кажете - баси тоя дизел гори по 8,8 л/100 на градско (655 км с 57 литра) Всъщност са 655 км с 42,6 л=6,5л/100 :shock:

Това е положението, оттогава наливам биодизел САМО на Темпо в Младост, там винаги наливат точно колкото показва бордкомпютъра - пълня я само догоре и след зареждане занулявам компютъра. Вчера вечерта зареждах, компа показваше, че е изгорила 43,1л, според колонката събра 43,3 - грешка в рамките на нормалното.

Така че преди да си набедявате колите, че горели много, първо сменете бензиностанцията.

wasp
25-06-2006, 08:17
Това с бензиностанцията е много вярно. Аз например на OMV повече няма да зареждам освен ако не съм го мноооого закъсал. Много лъжат там с количеството (или поне лъжеха)

trustworthy
25-06-2006, 08:19
Благодаря ти за успокоителните думи, Bobo. :)
Зареждам по принцип на Shell, но мисля следващото зареждане да е от OMV. не искам да правя анти-реклама на Shell, но от хора, които се занимават с анализ на горива, знам, че показателите на OMV са малко по-добри. От други бензиностанции не смея да зареждам.
То не, че на OMV не бяха ми заредили 50% вода преди години :evil: , ама това е друга тема, пък и беше бензин и си платиха всички ремонти.
Задръстванията тук нямат много общо със Софийските, но все пак ги има, а и аз нерядко карам колата на много къси разстояния и тя не загрява докрай

Bobo
25-06-2006, 12:50
Дизела на шел не е по-лош от на ОМВ, затова ако имате там Еко Елда силно ти препоръчвам да зареждаш дизела от там на мен Шелската нафта ми дава +1 литър разход :wink: за ОМВ направо я изливам в канафката щото спира да върви пущината :wink:

trustworthy
25-06-2006, 14:33
Мисля, че има Еко Делта, ама не съм сигурен. По принцип знам, че румънският дизел, който се внася, е с едни от най-високи показатели. ПО-високи са от на този, който се произвежда тук. Пак е в нормите като цяло, но разлика има. Лошото е, че не винаги можеш да знаеш откъде е дошъл дизелът в дадена бензиностанция и не на последно място - как е бил кръщаван :evil: Знам, че някои бензиностанции на Петрол го предлагат, но кога е румънски...няма как да знаеш. :? Има и гръцки също, но и него не го знам накъде отива. Той също не е лош.

Иначе, ако и за мен важи това с 1литър + разход с Shell дизел, аритметиката показва, че грешката с моя разход е вярна :)

Mind_Control
25-06-2006, 22:20
ОБАЧЕ - на бензиностанция Темпо на ул Сребърна успяха да налеят 57,2 литра (ако ви мързи да смятате, това са 14,6 л повече) - ЛЪЖАТ С ОКОЛО 25%!!!!!

Така че преди да си набедявате колите, че горели много, първо сменете бензиностанцията.

25% :screwy: що не се обадите на телефона на потребителите.... На мен до сега не ми се е случвало такава разлика просто, иначе веднага звъня или говоря с управителя... Но тия компютри лъжат понякога така че...

Dodo 155
25-06-2006, 23:10
Малко Off :oops:
Как трябва да се зарежда дизел, за да не влиза пяна :?: :roll:
Пистолетът плътно ли се натиска или наполовина :roll: :?

pinko
25-06-2006, 23:13

Не знам как, биодизела ИЗОБЩО не се пени, ама хич...

Dodo 155
25-06-2006, 23:16

Не знам как, биодизела ИЗОБЩО не се пени, ама хич...
Ако бяхме в Германия щях да сложа, ама тук :? :roll:
Все пак си има някаква цака, за да не купуваш пяна :lol: :lol:

pinko
25-06-2006, 23:27

25% :screwy: що не се обадите на телефона на потребителите.... На мен до сега не ми се е случвало такава разлика просто, иначе веднага звъня или говоря с управителя... Но тия компютри лъжат понякога така че...

Не ми се занимаваше с управители и комисии, знам какво е, веднъж се опитах да вдигна скандал на Шел, след като в резервоар от 40 литра(още не беше светнала резервата, вътре имаше поне 8-9 литра) наляха 43. Отказах да платя горивото, казах да си го източат обратно да го измерим.

Тия се обадиха на полицията, че не искам да си плащам бензина и ченгетата искаха да ме арестуват. Ченгетата ме накараха да си платя горивото, да запазя бележката и да съдя бензиностанцията. Трябваше още там да извикам вещи лица, да ми запечатат колата и да я закарат на отговорно пазене някъде.

Аз говорих с адвокат и той ми каза, че това е умряла работа, технически експертизи, вещи лица, които ще кажат че има модификации на този автомобил с по-големи резервоари, ще мерят колко бензин се събира по маркучите, ще разглобят цялата кола и т.н.

Всичко това ще се проточи месеци и години, а през това време ще съм без въпросната кола, която като доказателство по делото ще стои някъде запечатана и накрая ще "изчезне" или ще бъде разграбена.

Да не говорим колко пари ще струва всичко...

Ти заеби...

Относно това че компютрите грешали - възможно е, но в случая това е чисто нов тестов автомобил, води се точна сметка за всеки километър, всяко зареждане, всеки литър гориво, всичко се пише в тефтера и даже компютъра да сгреши, тефтера не греши. Засега сметките и според тефтера, и според бордния компютър се засичат, с изключение на изцепката на Темпо на ул. Сребърна

Dodo 155
27-06-2006, 23:14
Никой ли няма опит със зареждането на "трактори" :roll: :?

Mind_Control
28-06-2006, 08:15
Незнам, обаче Рено Мастер дето е 2 тона празно харчи по малко от моята алфа :shock: с двигател 2.5 турбодизел и 140 коня... Даже и натоварено с 1 тон, което прави общо 3 т. и пак харчи по- малко от алфата...

koolio
28-06-2006, 14:13
Незнам, обаче Рено Мастер дето е 2 тона празно харчи по малко от моята алфа :shock: с двигател 2.5 турбодизел и 140 коня... Даже и натоварено с 1 тон, което прави общо 3 т. и пак харчи по- малко от алфата... Това те учудва? :roll: Първо, дизелите на Рено са най-икономични (е, и най-спънати :lol:), второ, все пак е дизел.И едва ли се кара като спортна кола :wink: .

Crusader
28-06-2006, 15:39
Незнам, обаче Рено Мастер дето е 2 тона празно харчи по малко от моята алфа :shock: с двигател 2.5 турбодизел и 140 коня... Даже и натоварено с 1 тон, което прави общо 3 т. и пак харчи по- малко от алфата... Това те учудва? :roll: Първо, дизелите на Рено са най-икономични (е, и най-спънати :lol:), второ, все пак е дизел.И едва ли се кара като спортна кола :wink: .

Да бе да, имах "Трафик" 2.1 чист дизел и натоварен или не, гореше 11-12, освен тва беше ебати чупливата машина ->едвали съм имал по-лоша машина, ма може да съм попаднал и да кофти бус де, както и да е отървах се от него след половин година и то с много лоши спомени.

Mind_Control
28-06-2006, 16:49

Да бе да, имах "Трафик" 2.1 чист дизел и натоварен или не, гореше 11-12, освен тва беше ебати чупливата машина ->едвали съм имал по-лоша машина, ма може да съм попаднал и да кофти бус де, както и да е отървах се от него след половин година и то с много лоши спомени.

Аз ти говоря за чисто ново Рено Мастер... ама 11/100 пак е по малко от моята алфа :) верно че тя е бензин ама е с 2 тона по лека :D

Bobo
29-06-2006, 00:21
Аз ти говоря за чисто ново Рено Мастер... ама 11/100 пак е по малко от моята алфа :) верно че тя е бензин ама е с 2 тона по лека :D

Ако вземеш аналогичен италянски дизел на тоя чисто нов и ти харчи 11 и върви колкото реното лично ще си запаля и двете италянки и ще карам ГОЛФ :idea:

borko9966
23-09-2006, 17:58
мойта гори 7/100 и е 2000тд

trustworthy
23-09-2006, 18:36
мойта гори 7/100 и е 2000тд

Това градско или извънградско :?:

borko9966
23-09-2006, 19:59
градско при яко каране аз бавно не карам
изван градско пак толкова при скорост 150-160км/ч