View Full Version : Току що ни разтресе
Някой усети ли земетресението?
Аз съм в Младост в ЕПК на 8-ми ет и се усети добре!
Джамовете в офиса се раздрусаха яко :)
аха да ми избяга стола из под мен :grin:
Furious 155
10-09-2010, 10:20
на етаж 0-ла се усети доста прилично.
Според мен Бойко копае за метрото и е нормално да се усеща :).
Ае стига бе, секи ден почнахме да си се люлееме, не може да се наспи човек :grin:
На Лъвов мост на 2 етаж беше много добре усетено...
Малко от сградата и первазите полетяха надолу. Баси викам си тея от метрото как копат...
Дори и на четвъртият етаж се усети прилично.
Мдам, съгласна съм с момента с наспиването... Мацката до мене мисли, че аз нещо клатя леглото, тя си мисли, че съм аз.. Добре сме :D А накрая даже тя толкова се въодушеви, осъзнавайки, че има земетресение, че реши, че и аз трябва да стана...
п.п. Ако съм писала много несвързнано се извинява, спя още, а кафето даже не съм си го подушила..
аз съм в люлин на работа и нищо не се усети :D
Furious 155
10-09-2010, 10:36
Мдам, съгласна съм с момента с наспиването... Мацката до мене мисли, че аз нещо клатя леглото, тя си мисли, че съм аз.. Добре сме :D А накрая даже тя толкова се въодушеви, осъзнавайки, че има земетресение, че реши, че и аз трябва да стана...
п.п. Ако съм писала много несвързнано се извинява, спя още, а кафето даже не съм си го подушила..
ееееххх студенти :) Преди като ни клатеше в студентската стая мислехме че е от алкохола :gayfight:
На 10тия етаж в Лозенец друсна здраво...
Хаха кво пък прайте 2 момичета в леглото?:gayfight:
MainaCore
10-09-2010, 10:39
http://www.dnes.bg/sofia/2010/09/10/dve-zemetreseniia-ot-3-5-i-3-3-po-rihter-raztyrsiha-sofiia.98505
Нищо не усетих и вчера и днес, щото се движеж из сградата :grin:
tokata_pz_flex
10-09-2010, 10:40
Е пак ли бе ... нали вчера си имахте люлки , днес пак ...
Някаква информация за магнитуд , епицентър ?
Ramsezsh
10-09-2010, 10:40
Сериозно се усети - 3,5 по рихтер.
tokata_pz_flex
10-09-2010, 10:41
Magnitude ML 3.5
Region BULGARIA
Date time 2010-09-10 07:11:44.6 UTC
Location 42.68 N ; 23.29 E
Depth 2 km
Distances 2 km SW Sofia (pop 1,152,556 ; local time 10:11 2010-09-10)
15 km S Novi iskar (pop 14,110 ; local time 10:11 2010-09-10
Тая Рихтеровата "скала" е много некоректна и относителна, то тя и затова почти не се ползва в инженерството. Има много условия и параметри и ако веднъж магнитуд 4 означава нещо сериозно, то друг път може и почти да не се усети.
Според Google Maps тук се е усетило най-добре:
http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=42.68N+23.29E&sll=26.162825,-80.146809&sspn=0.010381,0.022724&g=42.68+N+%3B+23.29+E&ie=UTF8&t=h&z=16
ееееххх студенти :) Преди като ни клатеше в студентската стая мислехме че е от алкохола :gayfight:
Хаха кво пък прайте 2 момичета в леглото?:gayfight:
Хаха и към двамата - въпросната мацка ми е на гости, съответно и в леглото ми.. :P :D
И какво можем да правим.. хубави работи :gayfight::D Всъщност все още се чудя дали съм усетила земестресението или упоритите й опити да ме събуди, тъй като спях като пън :D
vaklinator
10-09-2010, 11:11
Насрах се от страх:grin: Отивам да си взема една двулитровица, да си лекувам нервите.
Furious 155
10-09-2010, 11:11
Е пак ли бе ... нали вчера си имахте люлки , днес пак ...
Някаква информация за магнитуд , епицентър ?
По-добре много леки труса, отколкото един силен!
Леките освобождават натруплото се напрежение и предпазват теоретично от по-голям трус.
3.6 не е много слаб трус, но всичко над 4 си е за притеснение! http://www.emsc-csem.org/#2
Аз имам дълбок сън и трудно може да ме събуди нещо/някой...обаче в 10 и 10 се събудих,сънувайки че съм на люлката пред блока :grin:. 6-ти етаж в Надежда.
Тая Рихтеровата "скала" е много некоректна и относителна, то тя и затова почти не се ползва в инженерството. Има много условия и параметри и ако веднъж магнитуд 4 означава нещо сериозно, то друг път може и почти да не се усети.
А коя тогава се ползва в инженерството?
Иначе аз бях навън и почти не го усетих, но се чу тътен и птиците се разлетяха уплашено.
офиса ми е на 1ет и се усети доста добре бюрото се размести:super:
Иначе аз бях навън и почти не го усетих, но се чу тътен и птиците се разлетяха уплашено.
Птиците са си най-на оферта обаче...нито могат да изгубят нещо, нито може да ги затрупа :grin::grin:
Обикновено при изчисленията и проверки на земетръс се работи със скалата MSK (Медведев-Шпонхоер-Карник) известна повече като скалата на Медведев. Там оснавната част на скалата е от 6 до 12. София е в зона с опасност 9 (много сериозна).
При Рихтер проблема е че повечето сеизмологични станции докладват енергията която се отделя в хипоцентъра на земетресението, а нас реално ни интересува епицентъра. Епицентъра е проекцията върху земната повърхност на лъч, който тръгва от земното ядро и минава през хипоцентъра. Отделно пък магнитуда се изчислява като десетичен логаритъм от отделената енергия и става една боза... :)
Е нема такъв идиот като мен! Седя си първа кола на светофара на Дондуков и Кракра и колата почва да се клатии(по скоро да се вдига и люшка задницта задницата)... в първия момент помислих че този отзад ме е подпрял и дава гас... викам си - е са дърпам ръчната и ше му счупя тъпата глава... - да ама не! Поглеждам в огледалото - колата беше на поне 1 метър от мен...
Ясноо значи си е заматресение.
Приятелката ми е чакала Метрото на спирка Сердика и каза че долу се е усетило супер силно...
На центъра (Славянска) се усети яко, дори на втория етаж.
alfonco147GTA
10-09-2010, 12:25
аз си помислих че котката ми мести кревата :shoot:
в интерес на истината на 3тия етаж се усети доста добре :pimp:
detelazurno
10-09-2010, 13:56
Хаха и към двамата - въпросната мацка ми е на гости, съответно и в леглото ми.. :P :D
И какво можем да правим.. хубави работи :gayfight::D Всъщност все още се чудя дали съм усетила земестресението или упоритите й опити да ме събуди, тъй като спях като пън :D
Хайде, хайде. Не с тия оправдания. Много добре ви знам аз двечките какви "земетрресения" си правите. Мани ти тия оправдания ;)
Иначе само аз ли нищо не съм усетил бре? Вярно, че догава бях в колата и бях в движение та те дупките достатъчно си ме друсат ама така като ви слушам какво е било се чудя как е възможно да не съм разбал.
Stefan Caromov
10-09-2010, 17:40
Усетих го на паметника левски в нас ,на първия етаж съм ...Апропо , я да попитам , до колко по скалата на Рихтер е безопасно и от колко ,започват да се пукат сгради и блокове ?
Stoyan Georgiev
10-09-2010, 18:07
4.5 нагоре почва да става опасно за цялостта на сградата
като естествено и под 2 дори могат да срутят сграда :)
кв. Ив. Вазов - 1 ет. - първо се чу сериозен тътен, после доволно друсна.
По-добре такива от време на време... от колкото да трупа напрежение под нас.
Е нема такъв идиот като мен! Седя си първа кола на светофара на Дондуков и Кракра и колата почва да се клатии(по скоро да се вдига и люшка задницта задницата)... в първия момент помислих че този отзад ме е подпрял и дава гас... викам си - е са дърпам ръчната и ше му счупя тъпата глава... - да ама не! Поглеждам в огледалото - колата беше на поне 1 метър от мен...
Ясноо значи си е заматресение.
Приятелката ми е чакала Метрото на спирка Сердика и каза че долу се е усетило супер силно...
И аз бях така, само че в същият момент Елена Розберг обясняваше нещо по Зи Рок и каза, че в момента отново става земетресение, та бързо влязох в час :Tease:
thecleaner
10-09-2010, 23:35
Споко бе аз дори не съм го усетил толко кротко съм си спал, а живея на Йерусалим според НТВ в епицентъра на труса. Естествено жена ми подскочи като Стефка Костадинова и вика земетресениеееееее.
Нищо особено освен,че нещо се чу като ,,ППаТТ,,и толкова в източна София.Етаж кота нула.
8)
old alfist
11-09-2010, 00:22
Благодарете се, че движението е било вертикално, защото при този магнитуд с хоризонтално движение щяхме да чуем по-лоши новини.
http://www.ekipnews.com/news/lubopitno/lubopitno/ministyr_cvetanov_tova_e_zemetresenie_video/86523/
Furious 155
13-09-2010, 16:44
Благодарете се, че движението е било вертикално, защото при този магнитуд с хоризонтално движение щяхме да чуем по-лоши новини.Не е ли точно обратното?
А колкото то степента може и 9 да издържим, ако труса е половин секунда.... иначе и с 3-та за минута две и айдее...
old alfist
15-09-2010, 13:37
Не е ли точно обратното?
Ами не - страничното натоварване е по-опасно. Отделен въпрос е втечняването на почвата. Ако има някой проектант-конструктор може да обясни по-подробно, ако те интересува.
При тоя магнитут нищо няма да чуем, каквото и да е, отделно всяко земетресение има вертикална и хоризонтална компонента. Когато е по-близо до епицентъра, се усеща по-силно вертикалната компонента, понеже епицентърът е бил в София, всички са го усетили като вертикално. А хоризонталната компонента - тя се разпространява по надалеч, по -бавно затихва и стига до нас. От нея е по-слабо усещането.
Това е извадка от интервюто с шефа на геофизичната лаборатория на БАН:
http://www.dnevnik.bg/intervju/2010/09/10/958650_nikolai_miloshev_shef_na_geofizichniia_inst itut_na_ban/?print=1
Mind_Control
15-09-2010, 15:41
А дали има статистика, в кой сезон стават най- много земетресения. Аз имам чувството, че зимата не е имало земетресение до сега или поне е много по- рядко.
А дали има статистика, в кой сезон стават най- много земетресения. Аз имам чувството, че зимата не е имало земетресение до сега или поне е много по- рядко.
Земетресението в Стражица е било на 7 декември. Иначе едни от най-силните земетресения до момента като тези в Кобе, Порт о Пренс и Суматра все бяха декември-февруари...попринцип не мисля, че е доказана корелативна зависимост между сезона и земетресенията, но не съм на 100% сигурен
Няма такава зависимост, лично аз пък си мисля, че стават все по тъмно, вечер ама последните бяха на светло :)
old alfist
15-09-2010, 17:01
При тоя магнитут нищо няма да чуем, каквото и да е, отделно всяко земетресение има вертикална и хоризонтална компонента. Когато е по-близо до епицентъра, се усеща по-силно вертикалната компонента, понеже епицентърът е бил в София, всички са го усетили като вертикално. А хоризонталната компонента - тя се разпространява по надалеч, по -бавно затихва и стига до нас. От нея е по-слабо усещането.
Това е извадка от интервюто с шефа на геофизичната лаборатория на БАН:
http://www.dnevnik.bg/intervju/2010/09/10/958650_nikolai_miloshev_shef_na_geofizichniia_inst itut_na_ban/?print=1
Вчера по едно време се разтръска яко и се чудех хоризонтално ли е или верикално, но се оказа един вибрационен валяк на съседната улицата - направо сградата влезе в резонанс и се раздънкаха стъклата.
Аз през 10мин имам съмнение за земетресение, защото работя на Графа и при всяко минаване на трамвай имам чувството, че сградата ще падне :crazy: