View Full Version : Купувате си от Макдоналдс Happy Meal напролет - без проблем си го ядете наесен!!!
ФЕРАРИСТ
13-09-2010, 19:56
Откак Морган Спърлок показа буркана с мистериозно добре запазените пържени картофи в "Super Size Me", списъкът с експонати в музея на "Макдоналдс" с храни, които отказват да се развалят, нараства главоломно. Последен в него се включи Happy Meal Project - бургер и пакет пържени картофи, които издържаха, без да се развалят, 143 дни.
Започнат от нюйоркския фотограф Сали Дейвис като наполовина творчески, наполовина хранителен експеримент, Happy Meal Project включва документиране от Дейвис на един Happy Meal през няколко дни, докато той се развали. На 137-ия ден обаче храната все още изглежда доста добре.
Има и други, още по-шокиращи примери за странната неразрушимост на храната от "Макдоналдс": като този нещастен бургер, който съществува от 12 години. Или друг, който не е успял да плесеняса в продължение на година, или един, който е обикалял из САЩ в чантата на една дама в продължение на повече от четири години.
Неорганичната храна? О, ужас...
Всеки експеримент, естествено, носи със себе си нова вълна от страх и гняв срещу химикалите и консервантите, които правят храната за бърза консумация почти неорганична.
От своя страна "Макдоналдс" като цяло запазват мълчание. Китайското поделение на гиганта в бизнеса с бързо хранене разпространи изявление през май, за да се противопостави на истерията след едногодишния експеримент на Джоан Брусо.
В изявлението си компанията оповести, че всичките й хамбургери се правят от 100 процента одобрено от американското министерство на земеделието телешко месо и са напълно лишени от консерванти. Любопитно е обаче, че от фирмата избягнаха да заявят същото за пържените картофи, хляба, кашкавала или сосовете.
Какво има в пържените картофки
Но консервантите може да не са единствено отговорни за устойчивостта на плесенясване на типичния Happy Meal. Марион Нестле, председател на програмата по изследвания на храните към Нюйоркския университет, заяви, че "Макдоналдс" се налага да използват "наистина много" натриев пропионат, за да попречат на развитието на бактерии или плесени.
Например пържените картофи на "Макдоналдс", които редовно са доказвали устойчивостта си на разваляне, съдържат лимонена киселина като консервант. Но по-важен факт може би е съдържанието на мазнина в картофите.
Около 50% от общо 250 калории, съдържащи се в малко пакетче картофи, идват от мазнината. "Всичко, което съдържа много мазнина, е с ниска влажност," казва Бари Суонсън, професор в факултета по наука на храните във Вашингтонския университет. А ниската влажност означава по-малък шанс за поява на плесени.
Те са по-хрупкави и по-тънки от обикновените картофи, което означава, че са изложени на по-голяма топлина на единица площ, което унищожава патогенните компоненти и намалява водното съдържание. Картофите на "Макдоналдс" също така са покрити старателно с дебел слой сол - нещо, което хората използват като естествен консервант в последните 2500 години.
Изобилни мазнини в телешкото
Телешкото в сандвича също изобилства от мазнини - количеството им варира между 37 и 54 процента от общото калорийно съдържание - и е приготвено на висока температура. "Също така то е много тънко, което отново означава висока температура на единица площ," казва Шон О'Кийфи, професор по въпросите на храните във Вирджинския технологичен институт. Дейвис отбелязва, че с времето месото в сандвича се свива и втвърдява, губейки и тази влажност, която преди е съдържало.
Обикновено сусамено хлебче в "Макдоналдс" съдържа калциев пропионат и натриев пропионат - и двете съставки са консерванти. Но списъкът със съставки - включително консерванти - всъщност не се различава от това, което ще откриете върху опаковката на който и да е обикновен хляб на щанда в супермаркета.
Популярните в САЩ Wonder Light Enriched Buns например също съдържат калциев пропионат. Въпреки че нито една от опаковките не сочи количествата консервант, разумно е да приемем, че и в двата случая той е под одобрените граници от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).
В крайна сметка, според О'Кийфи, мразещите "Макдоналдс" - поне в научен аспект, нямат основание. "Съставките са подобни на каквото и да е, което можете да откриете в консервирани продукти за бързо хранене," казва той.
За добро или лошо, "Макдоналдс" вече не са химическа лаборатория от тайни съставки, замислени да ни балсамират отвътре. Поне не повече от всеки друг производител на консервирани храни.
И един Happy Meal успява да не се развали, защото изобилства от мазнини, сол и практически е лишен от хранителни вещества - което всъщност само по себе си е добра причина така или иначе да го избягвате.
http://www.webcafe.bg/id_1164171415_Taynata_na_bezsmartnite_Mak-burgeri
Че кой си купува макдоналдс освен до 16-годишни дечица от провинцията?
Това съм го зачеркнал като ядене от 10г. :wc:
Mind_Control
13-09-2010, 20:27
Аз пък с удоволствие си хапвам веднъж месечно :)
Оооо да , http://www.refinery29.com/happy-meal-art-project.php/slideshow/1/#image-0
Иначе и аз си хапвам веднъж на 1-2 месеца ..
Интересно ми е как има родители които си тъпчат децата с тази храна ... луди хора ..
Stoyan Georgiev
13-09-2010, 20:56
аз явно съм 16-годишен провинциалист, щото намирам мак-драйв за удобство - бързо и все пак вкусно (имайте предвид, че от там консумирам само чийзбургери, тостове и картофки)
знам ги всичките тези неща, изчел съм тонове информация
и все пак 1-2 пъти седмично си хапвам, когато се случи .. най-често на края на деня (ако съм в София) като се прибирам и ми е по път - няма нищо по-готино да си хапнеш 1-2 тоста или 1-2 чийза докато живота ти си тече в задръстването :)
Ramsezsh
13-09-2010, 21:08
Честно казано когато нещо ми е вкусно не ми пука особено колко е вредно, а както знаем хубавите неща обикновено са вредни. Въпроса е да не се прекалява. Колкото до МакДоналдс определено не ми харесва. Човек като кара по бул. България като наближи до МакДоналдс се усеща една доста неприятна поне за мен воня, която други пък харесват.
аз явно съм 16-годишен провинциалист, щото намирам мак-драйв за удобство - бързо и все пак вкусно (имайте предвид, че от там консумирам само чийзбургери, тостове и картофки)
знам ги всичките тези неща, изчел съм тонове информация
и все пак 1-2 пъти седмично си хапвам, когато се случи .. най-често на края на деня (ако съм в София) като се прибирам и ми е по път - няма нищо по-готино да си хапнеш 1-2 тоста или 1-2 чийза докато живота ти си тече в задръстването :)
Че кой казва, че драйв-тру-то не е удобно? Говорим за храната. Колко бургера ти трябват, за да се нахраниш?
ФЕРАРИСТ
13-09-2010, 21:43
Случва ми се сегиз тогиз да се сблъсквам с комфорта, сигурноста и качеството на предлаганото българско здравеопазване, макар и не като негов щастлив пациент, и колкото повече се сблъсквам, толкова повече гледам какво слагам в устата си.......
Помията от Мак Американ Мак Фаст Мак Шит съм ял през живота си точно 2 пъти. Първият, когато откриха първия Мак Доналдс в София, вторият на летище Шарл Де Гол в Париж - нямаше друго какво да се яде. За вкусно, ял съм и по-вкусни сандвичи, за удобно, че кое му е удобното да се умажеш като прасе. Фаст фууд са не на последно място в менюто ми, а въобще не фигурират там.
И много други хора си купуват макдоналдс!Не са само от категорията,която си посочил! Гледам че и от столицата децата си хапват!!!Колкото до полезността това е друго!
tokata_pz_flex
13-09-2010, 22:34
Остро изказване ...
Явно съм 16 годишен ... и да , от прованса съм . Ям си Мак Доналдс 1-2 пъти месечно , и то доста обилно ... по 4-5 чиизбургера . Намирам ги за вкусни , и то много :zzz:
Не си ли е една мазна свинска пържола да му хакнеш, или некое джавкащо кибапче...:spiteful::tooth:
Ramsezsh
13-09-2010, 23:43
Не си ли е една мазна свинска пържола да му хакнеш, или некое джавкащо кибапче...:spiteful::tooth:
Е т'ва е приказка!
milenamr
13-09-2010, 23:49
Вкусно???
Като си намразя езика и червата един ден и реша да им отмъстя, ще ги заведа дружно на пиршество точно в Макдоналдс :jumping::hump:
Може и бобец със наденичка вътре. По-добре тропс къща. Пак толкова пари, но поне е храна за разлика от лайната в МакДоналдс. Жалко е, че заприличваме на ограничените и прости американци, за които скапаните бургери са връх в кулинарното изкуство.
Ramsezsh
13-09-2010, 23:56
Може и бобец със наденичка вътре. По-добре тропс къща. Пак толкова пари, но поне е храна за разлика от лайната в МакДоналдс. Жалко е, че заприличваме на ограничените и прости американци, за които скапаните бургери са връх в кулинарното изкуство.
Е, Макдоналдс е марка която е известна и се рекламира, а в съвременното общество май най-добро е това, което се рекламира.
Е, Макдоналдс е марка която е известна и се рекламира, а в съвременното общество май най-добро е това, което се рекламира.
Абсолютно. И това също е доказателство, че заприличваме на глупавите американци.......:Suicide:
А да засмучеш парче сланина с кожата къф кеф, малиии...:spiteful:
п.с. Нали не си мислите, че ядете по-здравословни храни купени от кварталния супермаркет???
п.с. Нали не си мислите, че ядете по-здравословни храни купени от кварталния супермаркет???
Естествено, затова да е жива и здрава баба на село....
Определено са по-малко вредни от Макдоналдс,
Не говоря за кренвиршите от 2 лева.
Абе вредно-невредно,ям каквото ми се яде,за къде да се пазя?!Пък и 2012 идва така че се в г*з-хахаха:hump:
Абе ако тръгнем да мислим и ядем здравословно трябва само трева да пасем... Мак Доналдс е ясно че не е полезно, мисля че няма човек който да яде от там и да не го знае, но на хората им е вкусно и се консумира стабилно- факт затова е и толкова развито. А и както каза Стоян е удобно, не се сещам за друг фаст фууд от който може да си пазариш в движение. На мен не ми е любимо, но веднъж дваж в месеца си го позволявам, най-вече когато пътувам към Бургас или София на магистралата винаги отбивам ако не за хапване то поне за един шейк или сладолед- те са ми най-любими.
п.с. Вива ла ГМО ала Стара Планина :hump:
Абе вредно-невредно,ям каквото ми се яде,за къде да се пазя?!Пък и 2012 идва така че се в г*з-хахаха:hump:
Хващаш за Хималаите да се вредиш за ноевия ковчег. Аз другия месец тръгвам :biggrin1:
Определено са по-малко вредни от Макдоналдс,
Не говоря за кренвиршите от 2 лева.
А щото в луканката за 3лв има месо ли ?
Изобщо ако знаете какво има в месните продукти - няма и да ги погледнете на щанда - дори и привидно чистото месо .
Както каза Bobi_33 - да е жива и здрава баба на село да гледа добичета , че да знаем ,че хапваме прасешко натурално .
Иначе всички тъпчем дюнери и джобове ама Макдоналд нееее - анататема нали ?
:stumm:
Хващаш за Хималаите да се вредиш за ноевия ковчег. Аз другия месец тръгвам :biggrin1:
Дам,аз ся ще и правя тест драйв на 155-цата до Хасково,и после почвам полека да се стягам за път:go:
Абе болна тема ми е, щот' не съм се заженил и няма кой да ми готви ...
Та ... и аз си хапвам, удобно е, ама си предпочитам манджата ... Писна ми от сухо ... било то пици, сандвичи, макдоналдси или квото и да е там ...
А ми е интересно другото ... някой пробвал ли е да яде вчерашен сандвич от макдоналдс ?
Не знам колко дълго се запазва, ама 1 ден е достатъчен да стане отвратителен ...
Да,аз съм пробвал да ям снощен чийзбургер-кюфтето беше станало на камък-направо го хвърлих:disgust:
Аз не си правя тия експерименти. Зъболекарите поскъпнаха много в последно време.
Няма по-хубаво от готвеното. А в нашата кухня (българската) си имаме толкова богат избор на хубави манджи, че викам "да го духат Хамериканците". Не ние от тях трябва да копираме, а обратно - те да научат нещо от нас.
Това чудо макдоналдс няма събаряне ,тва е империя !!! Квото и да ги приказват и тестове да правят пак ще им ядат гадостите на поразия. Нямам наблюдения в БГ колко се яде в макдоналдса ,но тука в Англията е просто някакво чууудо. Няма макдоналдс пред ,който да няма опашка поне от 30 човека и това в не пиковете часове ,а и на това отгоре макдоналдси на всяка крачка тука. От известно време на Англичаните (или това което е останало от тях) им викам Макдоналдс Поколението. В БГ срещичките се правят по кафенета ,паркове и градинки ,а тука в макдоналдс и събуей. А за другите заведения за бързо хранене като Фейвърит Чикен ,КФС и всичките китайски ,индийски ,арабски и др. тейк-ауей местенца да не отварям дума.
Пазете си здравето и не яжте боклуци ежедневно.
sa6o_roman
14-09-2010, 04:53
Оф, американци :chair:
Направо ги съжалявам, горкичките. Системата за контрол над масите в тая държава е изключително ефективна. Промиват им мозъците чрез медиите, тровят ги с гадни храни. Американската мечта е абсолютното средство за контрол - седиш си вкъщи след работа, тъпчеш се пред телевизора и скандираш заедно с идиота по новините - "гадни талибани!!" Тва е същото като изборите в България - цигани и кебабчета -> мандата е сигурен.
Списък с най-дебелите хора на планетата:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_heaviest_people
Всички са американци, само един е мексиканец. Познайте къде е живял - да в САЩ. Ето какво е казал самия той:
"Life in the US is like that. You just go from your desk to your car. I used to drive my car to and from work, so I didn't get any exercise"
cyberhill
14-09-2010, 09:01
Това чудо макдоналдс няма събаряне ,тва е империя !!! Квото и да ги приказват и тестове да правят пак ще им ядат гадостите на поразия. Нямам наблюдения в БГ колко се яде в макдоналдса ,но тука в Англията е просто някакво чууудо. Няма макдоналдс пред ,който да няма опашка поне от 30 човека и това в не пиковете часове ,а и на това отгоре макдоналдси на всяка крачка тука. От известно време на Англичаните (или това което е останало от тях) им викам Макдоналдс Поколението. В БГ срещичките се правят по кафенета ,паркове и градинки ,а тука в макдоналдс и събуей. А за другите заведения за бързо хранене като Фейвърит Чикен ,КФС и всичките китайски ,индийски ,арабски и др. тейк-ауей местенца да не отварям дума.
Пазете си здравето и не яжте боклуци ежедневно.
Да не забравиш класиката - Burger King :spiteful:
Кофти е наистина... някви затлъстели момиченца... чакат на опашка за 5 шейка и 10 бургера...
Явно при тях това е начина на живот. Тук се свежда до бутилка Jаck + 5 RedBull-a на промоция....
А, то ние пък сме много умни тука, като гледам какви тикви ходят по улиците, как се кара, как живее масовият българин, каква музика слуша и т.н., честно казано си мисля, че сме най тъпата нация, то ясно, че не сме, ама нещо почнах да се съмннявам.
А за затлъстелите-ми и ние сме тръгнали натам
cyberhill
14-09-2010, 09:25
Е направих опит да перефразирам.... с "промоцията"
Гомно да е - на промоция да е :)
Българите сме изключително тъпо племе..... ( яд ме е много!!!! )
Всеки сам избира какво да слага в устата си.
На някой му харесва на друг не затова има и различни видове заведения.
Точно това клипче с експеримента съм го гледала и не ме е отказало от картофките http://s.rimg.info/83819c4839edc0823bfaa56e6613d5c0.gif
milenamr
14-09-2010, 10:34
Ето още една причина, поради която да ме кефят италианците:
2004-та година в Беневенто изтипосаха един единствен Макдоналдс, при което се очаровах от реакцията на местните-там влизаха не повече от 2,3-ма човека на ден(които дори не бяха италианци).
Самите италианци са доста негативно настроени към Америка и нейния манипулативно-промивателен апарат, а още повече към извращенията, които натресоха в хранителната индустрия и които заринаха цял свят.
Та поработи въпросния Макдоналдс месец-два и го закриха :)
Ама хич не са глупави жабарите :)
:crazy:
Никой не може да убеди хората,които сами не искат да бъдат убедени. :stumm:
Те сами си решават в какво да вярват. Не се и опитвайте да ги убеждавате.Казвайте как стоят нещата, не ги подценявайте, все някой ще разбере и сам ще си вземе решението:)
Което е напълно достатъчно, един човек - един, не е малко:):):)
Ясно, че не можем съвсем да спрем да пазаруваме, да се откажем от всички удобства . Въпросът е да изберем най-малкото зло от всички предлагани злини. Трябва да се информираме, разсъждаваме и правим обмислени покупки и т.н
С много хора съм говорила по въпроса за "боклуците", досега не съм срещнала някой, който за един ден да си е избил навиците, трудно е да не посегнеш към нещо, на което от дете си се "наслаждавал"...
Просто няма мигновена промяна, градено с години съзнание ,се променя с години.Но веднъж възпитано в принципите на промяната, всяка следваща отнема все по-малко време;)
Ето още една причина, поради която да ме кефят италианците:
2004-та година в Беневенто изтипосаха един единствен Макдоналдс, при което се очаровах от реакцията на местните-там влизаха не повече от 2,3-ма човека на ден(които дори не бяха италианци).
Самите италианци са доста негативно настроени към Америка и нейния манипулативно-промивателен апарат, а още повече към извращенията, които натресоха в хранителната индустрия и които заринаха цял свят.
Та поработи въпросния Макдоналдс месец-два и го закриха :)
Ама хич не са глупави жабарите :)
:crazy:
А сега така ли ?
Защото аз познавам доста италианци и определено не е така...
cyberhill
14-09-2010, 11:47
Специално за макдонълдс... посещавам го един път на 1-2 месеца... за разнообразие малко. Харесва ми, но 1-во не се наяждам, 2-ро ми е ясно каква храна продават там.
Това не значи, обаче, че ям кой зне колко здравословна храна....
Принципно даже не смятам, че Българската кухня не е от най здравословните.
cyberhill
14-09-2010, 11:47
нещо се дублира....
Аз тези закусвални не ги харесвам въобще, а любимата ми храна е хамбургери и др. такива сухоежбини(пица,дюнер,хот-дог).Здравословно и да искаш да живееш , неможеш.Жена ми завърши екология и от нея знам , че дори да се посадиш в земята и да караш само на дъжд няма да живееш здравословно.До такава степен сме замърсили земята , че и това не е здравословния начин на живот.
Един ден заведох каката в макдоналдс и когато и подадоха детското меню (шарена кутия с играчка) тя засия.Добре , че хапна два пъти от хамбургера и го остави, защото когато го разтворих вътре имаше едно пакетче майонеза.За голямо съжаление наблюдавам, че е станала нова мода и то не отскоро:спира кола до детската площадка , от нея слиза дете и майката гордо излиза с плик на макдоналдс.
Най-малко ведъж седмично си хапвам в Макдоналдс с дъщеря ми, храната си е ок, някои хора по цял ден се занимават с глупости . . Големите винаги ги мразят и плюят, така е с Макдоналдс, Метро, Майкрософт и т.н. Не се връзвайте, няма нищо случайно ;)
cyberhill
14-09-2010, 12:47
Говорим за здравословна храна... а не дали са големи и дали ги мразят...
Дюнерджийте не са големи, но не са и здраволсовни храните им, нали ? :)
Tо да почнем оттам, че са нечистоплътници дюнерджиите... останалото е просто без значение, на фона на това. Само като видиш как пипат още 1000 неща, докато ти пипат и съставките на дюнера с голи ръце, може да ти призлее, а някой инспектор от РИОКОЗ за по-малко от 5 мин сигурно 10 акта може да му състави...
Stoyan Georgiev
14-09-2010, 12:56
вкусът е субективно нещо
понякога желая да хапна френска кухня, понякога бързотиите от макдоналдс
и за мен хората, които мразят черен шоколад са ненормалници, но това не ги прави ненормалници ;)
Не се и опитвайте да ги убеждавате.Казвайте как стоят нещата, не ги подценявайте, все някой ще разбере и сам ще си вземе решението:)
Абсолютно съм съгласен, че на човек няма смисъл да втълпяваш/натрапваш мнение, достатътчно е да изразиш твоето и ако има кой да чуе...толкова по-добре за него. Друг е момента, с който ще успееш да го заинтригуваш с твоето мнение.
Друг мега продукт, който тотално съм отказал, това е Кока Кола. Нескромничко, но намерих подход, с който има няколко потенциално отказали газираната напитка. Какъв е той? Съдържанието на захари в 200/250мл течност е около 30г/по спомен/. На пръв поглед, какво са 30г захар? Никакво количество. Но представяйки си, че в една чаша Кока Кола се съдържат 12 пакетчета захар за кафе от по 2,5г, картинката става грозна. Пием 2-ра чашка и вече сме погълнали 24 пакетчета захар:Suicide:.
Тук стана все едно ми обяснявате колко е хубава чалгата и как като болшинството я яде била страхотна или разбираш ли немските коли били много здрави и трябва да си купя такава, защото болшинството мислят, че по-убаво нема. Да всеки има право на избор, аз съм направил моят.
При всички случаи е по-добре да ядеш в М, отколкото да пушиш цигари и да пиеш ракия. На фона на мръсотията, в която живеем, боклуците дето ги ядем, пием и дишаме, цигарите, ракийката и др. лайнца ми се вижда смешно да разсъждавам колко е вредно да изям един пилешки бургер. То ако става въпрос само да живееш в голям град ти стига . .
А някои от тук здравословно-хранещите се може ли да даде определение що е то здравословната храна, и редовно ли я консумират в здравословния и вид. Примерно от колко години не са вкусвали сол и захар, като изобщо няма да засягам алкохола и цигарите (те неутрализират вредните съставки в чизбургера и макфиша), Кремиковци и Лукойл, старите автомобили и Трабантите. Та к'во викате- друго си е за закуска една мазна бългаска баничка с боза, или напоени в олио пържени мекици, а на обед става интересно ако трябва да се храниш на крак. Та в крайна сметка май МакДонълдс е виновен за лошото здравословно състояние и затлъстяването у подрастващите. Аз лично не се заблуждавам, че това което консумирам в настоящата атмосфера и среда от търговската мрежа и заведения е по-добро от МакДонълдс :smoke::drinking:
А някои от тук здравословно-хранещите се може ли да даде определение що е то здравословната храна, и редовно ли я консумират в здравословния и вид. Примерно от колко години не са вкусвали сол и захар, като изобщо няма да засягам алкохола и цигарите (те неутрализират вредните съставки в чизбургера и макфиша), Кремиковци и Лукойл, старите автомобили и Трабантите. Та к'во викате- друго си е за закуска една мазна бългаска баничка с боза, или напоени в олио пържени мекици, а на обед става интересно ако трябва да се храниш на крак. Та в крайна сметка май МакДонълдс е виновен за лошото здравословно състояние и затлъстяването у подрастващите. Аз лично не се заблуждавам, че това което консумирам в настоящата атмосфера и среда от търговската мрежа и заведения е по-добро от МакДонълдс :smoke::drinking:
Не гарантирам, че се храня 100% здравословно, но не приемам и съвети относно хранене от хора, на които талията им е по-голяма от гръдната обиколка.
Аааа, тамън го рекна бат Доко, баш тъй . .
Не знам дали дюнерджиите са нечистоплътни или не, но от дюнер и китайско никога не съм се натравял, докато от скъпи и префурцунени ресторанти да.А в Париж такива ресторанти съм виждал, френски,не арабски или индийски например, че се чудя кой би влязъл вътре, в София подобни не съм виждал, говоря за външен вид и обстановка.
А Макдоналдса, че е нездравословен не, е, но това важи за вафлите, ядките и много други неща, да не забравяме, че реакциите срещу МАк Доналдса са и на базата на антиамериканските настроения.
Не гарантирам, че се храня 100% здравословно, но не приемам и съвети относно хранене от хора, на които талията им е по-голяма от гръдната обиколка.
Аз съвети не давам, мисля различаваш лично независимо мнение;-)
Интересно как позна, че имам проблем с талията, я кажи и числата за джакпота, че не ми достигат към 350000....:thumbup:
Аз съвети не давам, мисля различаваш лично независимо мнение;-)
Интересно как позна, че имам проблем с талията, я кажи и числата за джакпота, че не ми достигат към 350000....:thumbup:
6,14,24,37,48,49 - лошото е, че го удариха онзи ден.
Не съм казал, че точно теб визирам! Но тезата да се защитава фаст фудс и полуфабрикатите и да се изтъкват като не по-малко отровни/нездравослобно от сготвена и подбрана храна е меко казано неприемлива за мен. Да не говорим за споменатите от теб сол и захар. Много е тънка границата между здравословно и отровно, но няма разлика между отровно и отровно.
6,14,24,37,48,49 - лошото е, че го удариха онзи ден.
Шегувам се, вече намерих.. ;-)
Не съм казал, че точно теб визирам! Но тезата да се защитава фаст фудс и полуфабрикатите и да се изтъкват като не по-малко отровни/нездравослобно от сготвена и подбрана храна е меко казано неприемлива за мен. Да не говорим за споменатите от теб сол и захар. Много е тънка границата между здравословно и отровно, но няма разлика между отровно и отровно.
А имаме ли избор ? Аз не защитавам МакДонълдс, но не виждам от къде мога да си доставя някаква що-годе нормална храна ! Или да почвам да купувам прасета и да си ги пакетирам във фризера ! Ами ако са хранени с МакДонълдс ? После трябва и на пържоли да ги правя ! А за здравословното хранене не е нужно някой да убеждава друг, просто няма смисъл, работата е малко - "Не ще мляко с ориз, иска ориз с мляко". Явно не различаваш иронията още от първия ми пост ;-)
E без да си маняк, това, което ти си купиш и приготвиш винаги е по здравословно от вече обработеното и готово.Та просто малко почеве време за готвене.не че е възможно само това да се яде, но просто може да се намалят доказано вреди храни.
Това с готвенето едно на ръка, и второ - ако имаш някаква рода или близки, от които можеш здравословни неща да добараш - още по-хубаво. Аз от средата на юли до сега - домати, чушки, люти чушки, краставици, ябълки, круши, не съм купил и половин кг от магазина или пазара. Последният път дори имаше и малко смокини. Зеленчукът от двора на родителите на жената, плодовете от вилата на родители ми и... само малко диня и пъпеш си позволих да купувам, наред с месото, млечните продукти и хляба. Че дори и последното сирене, което купих, беше директно от мандра, и то от сигурни хора - разликата във вкуса е огромна, сравение с тия "сирена", дето красят хладилниците на суперите...
И като знам разликата между домашно приготвеното, при това със суровина, която е домашна-чиста-проверена, и готовото в заведения - нека всеки, който ми обяснява, че това по Макдоналдс и ресторантите не било вредно, да дойде да ми го обясни отново, ще го слушам/чета с крайно голям интерес...
ако имаш някаква рода или близки, от които можеш здравословни неща да добараш - още по-хубаво. ...
Ами ако нямаш рода или близки от които можеш здравословни неща да добараш, к'во пра'им ? :smoke:
Ами ако нямаш рода или близки от които можеш здравословни неща да добараш, к'во пра'им ? :smoke:
Преселваме се обратно на село.
Всъщност интересното от тая тема е, че никой от любителите на здравословното не живее на чист въздух на село. :smoke:
Не отричам, че тогава е по-сложно и ти остава или да купуваш от магазина/пазара, но дори и тогава важи лафа за "който търси - намира". Не всичко е шлака на пазара, макар да е пълно с боклуци. Въпросът е кой колко се интересува от това какво яде, или просто хваща първата срещната опаковка в магазина. Аз например чисто домашно месо няма откъде да си осигуря, но определено в магазина не купувам каквото ми падне, а много често виждам как едно 70-80% от хората около мен в магазина хич не се и интересуват какво купуват...
Прост пример - няма сила, с която да ме накараш да си купя готова кайма, при положение, че имам поне 2 магазина в квартала, в които можеш да си посочиш от кое месо колко искаш, след което да ги помолиш да го хвърлят в мелачката.
Всъщност интересното от тая тема е, че никой от любителите на здравословното не живее на чист въздух на село. :smoke:
Е дай като не живеем на село и сме в мръсния въздух, да ядем и най-гадните, изкуствени и с най-евтини суровини приготвени храни?
Е дай като не живеем на село и сме в мръсния въздух, да ядем и най-гадните, изкуствени и с най-евтини суровини приготвени храни?
А мислиш ,че ядеш нещо ралично ?
Дори и едни прости домати от пазара не са това което си е от градинката на баба ..
:sad:
И да давам, и да не давам - у градо на практика това купуваш било от пикадили било от пазара на красно село. Разликата е само в опаковката и цената.
Щом те успокоява това и се примиряваш - ок, не мога да ти казвам как си решил да живееш. Знам само, че майка ми, поради прекаран хепатит, натрупани годинки и малко пострадал черен дроб, е като истински тестър за качествена храна. Хапне ли нещо, което е боклук - вдига кръвно и й прилошава 2-3 часа по-късно. Мога цял списък с храни да ти изброя, от които й е ставало зле, и сред тях "шампионите" са кренвиршите, шпековете, надениците, готовите кайми в тарелки, нашенски млечни майонези, че дори и българските сирене-крема... за сметка на това, от френска майонеза Lesieur, от кайма, смляна от избрано от теб месо, от вносни немски или френски салами, от сирене крема Philadelphia (май беше немски), както и от прясно разфасовани меса, които са на килограм - най-често филе, свински или пилешко, й няма нищо. И всичко това са факти, изпробвано и ефекта е видян... така че - който търси, намира. Останалите се успокояват, че квото и да ядат е боклук така или иначе. ;)
А не. Аз лично знам какво е качествено месо щото съм го виждал на живо още при соца, ма тва е една друга тема.
За съжаление по магазините се продват редимно и най-вече боклуци. Каймата например е рококо - рога косми и копита. В саламите иа сол, соя, жили и боя.
Новия стандарт стара планина е пълнен смях, щото кебапче от 100% месо НЕ може да се направи.
Та така. Дали ще си купиш нещо от магазина или от МкД - истиот кур получаваш.
Та така. Дали ще си купиш нещо от магазина или от МкД - истиот кур получаваш.
А де, ама и аз тва се опитвам да кажа, ядем си "мляко с ориз", па те не "ориз със мляко" било....:smoke:
А де, ама и аз тва се опитвам да кажа, ядем си "мляко с ориз", па те не "ориз със мляко" било....:smoke:
Проблемът всъщност е още по-дълбок. Дори да имаш булка от село и баща й да гледа животни, шансът той да знае как правилно да ги храни клони към нула. И до тук със здравословните буркани с мИсо от тъста.
Виж, понеже се стискат за ваксини, вероятността да хванеш трихинелоза е много висока.
Ядем, пием и дишаме точно това, което сами си създаваме...и което заслужаваме, между впрочем!
Технологиите не са само там и такива, каквито на нас ни се иска.
Един бургер и някакви си картофки, били стояли четири месеца без да се развалят, е и?
Какво ново в това? Не в бургера и картофките, а в идеята за технологиите, които се прилагат! Във всяка област!
Някои му казват "еволюция" и развитие, а резултатите от тях не винаги са това, което очакваме всички.
Примери много...
Ми кво да кажат космонафтите като трябва няколко месеца да се тъпчат с некви лиофилизирани, дехидратирани,вакумирани и дълбоко замразени храни няколко месеца !!! :sad: Дали не си мечтаят за некой мутирал чизбургер с картофки и голяма тъпкана с кофеин и захар (аспартам или накратко Е951) кола с лед ? :tooth:
Stoyan Georgiev
14-09-2010, 19:37
ае не малко хора могат да потвърдят, че гръдната ми обиколка е по-голяма от талията ми, ама тва не ме прави по-малко леко мазен :D
иначе, макдоналдс е вредно като цяло, ама вкусничко понякога (както казах)
но нека са да погледнем и... биричката
тя е очень полезна и диетична, нали ? :bounce8:
човешкият организъм от хилядолетия се приспособява към мазни и високовъглехидратни храни, еволюцията си върши работата, спокойно :)
за сметка на това, виждали ли сте разрез на бял дроб на активен пушач (със стаж около 15 години в пушенето) ;)
ако сте виждали, знаете, че в горната част на белите дробове на такъв можеш да си пъхнеш палеца в дегенериралата белодробна тъкан, която не се възстановява никога...
късно лягане, стрес и т.н. и те не са много полезни...
абе като цяло май бая неща има, та тези мазнотии са капка в морето :)
Ма то дали е чисто и там пък е друга работа :)Аз лично бих живял, ама на, жена, деца и прочее, черен ром те заколи за да ти вземе лопатата и кокошките...,
пък и това е живота, едно време пък да не са живели до 100 години, като е било чисто.Я те тръшне туберколоза, я нещо друго, общо взето който е бил здрав и с ген е живял и по дълго, ама бая народ е умирал млад и зелен. Сега и продължителността на живота е по голяма, както и смъртността респективно по ниска.
за сметка на това, виждали ли сте разрез на бял дроб на активен пушач (със стаж около 15 години в пушенето) ;)
ако сте виждали, знаете, че в горната част на белите дробове на такъв можеш да си пъхнеш палеца в дегенериралата белодробна тъкан, която не се възстановява никога...
:)
То па сякаш на пасивния пушач дробът ще е по-убафф !!! ;-)
Stoyan Georgiev
14-09-2010, 19:45
То сякаш на пасивния пушач дробът ще е по-убафф !!! ;-)
там само кутренце можеш да пънеш ! :D:blah:
Този Мак Доналдс никога не съм го харесвал. Ял съм го точно 3 пъти в живота ми и то защото нямаше друг вариант. Виж, KFC ми е любимо макар, че и то е същата помия сигурно но си го хапвам доста често.
Виж, KFC ми е любимо макар, че и то е същата помия сигурно но си го хапвам доста често.
Ммммм пилешки крилца .. леко пикантни ...
Добра идея за обяда днес - пък нека да е вредно , няма да живеем с орлите .
Ramsezsh
15-09-2010, 11:09
Да. Както се казва - яж, пий и си носи новите дрехи.