PDA

View Full Version : Бре колко строго е станало...

156 m-jet
29-06-2006, 20:18
Един приятел, се върна днес от БГ и ми раЗправи следното

На влиЗане в БГ на Калотина, го питали има ли нещо За деклариране, т.е. вещи над 200 еуро, и той каЗал , да , нося Лаптоп.........и оня митничар , веднаго го накарал да го иЗвади и да го покаже. Проверили са дали софтуера е легален, т.е. лепенките, и са му го върнали. Той питал, а какво щеше да стане ако Уиндоуса например няма лепенката, и митничара му каЗал, че директно му прибират Лаптопа :shock:

На Летище София на иЗлиЗане същата процедура...

Още нещо по темата

Депутатите предвиждат завишаване на санкциите за търговията с пиратска продукция. Досегашните - до 3 години затвор и глоба от 1000 до 3000 лв., се качват на до 5 години и глоба от 1000 до 5000 лв. При рецидив нарушителите рискуват от 5 до 8 години затвор. Отменена е възможността при маловажни случаи наказанието да се замени с административно по Закона за авторското право. Предметът на престъплението вече задължително ще се отнема в полза на държавата и ще се унищожава. Досега това се правеше само ако той принадлежи на виновния.

roussinov
29-06-2006, 21:44
на летище София минах преди 15 дни с 2 лаптопа, и освен че ги декларирах, не гледаха никакви лепенки, това като заминавах, на връщане никога не са ми искали да видят нещо, сигурно не изглеждам достатъчно подозрителен

KGB
29-06-2006, 22:03
Аз в събота или неделя ще минавам през калотина ще видиме как е...

wasp
30-06-2006, 08:18
И кво става ако лаптопа/pda-то ми не е с windows? Ще ми го вземат щото нямам лепенки ли :lol:

BatVas
30-06-2006, 09:10
И кво става ако лаптопа/pda-то ми не е с windows? Ще ми го вземат щото нямам лепенки ли :lol:

Тъкмо това щях да питам - ако нямам лепенка и кажа че е с Линукс, а в същото време лаптопа не може да се включи - щото например съм му извадил нещо :wink: :D - дали ще ме задържат- май тия дето са гледали за уйндоуса - са искали да си изкарат нещо за почерпка.

Представяш ли си - спират те на митницата - включват лаптопа ти и започват да проверяват дали случайно нямаш и друг нелегален софтуер - ако имаш още 20 програми за всяка ли трябва да носи лиценз или оригиналния диск - даже с ключа да го нося
Абе митничарите май са искали нещо за почерпка - щото ако не е така и проверяват само за уйндоус - проблема е по голям -

Откъде - накъде МИТНИЦИТЕ ще обслужват интересите на ЕДНА ЧАСТНА ФИРМА - Майкрософт - ако искат уйндоуса да проверяват - трябва да проверят и всички други програми :!: :!: :!:

Yon
30-06-2006, 09:22

Откъде - накъде МИТНИЦИТЕ ще обслужват интересите на ЕДНА ЧАСТНА ФИРМА - Майкрософт - ако искат уйндоуса да проверяват - трябва да проверят и всички други програми :!: :!: :!:

Най-вероятно ще е по чл. 78 от ЗМГО но след молба платена такса и т.н.

pent
30-06-2006, 09:44
искали са му пари то е ясно... нещо са се заяли кучетата... аз досега никога не съм си декларирал лаптопа или друга скъпа вещ, не само на БГ а и на чуждите граници...

факт е обаче че на нашта граница, митниците са най-калпави... случвало ми се е в страни с принципно строг контрол по летищата дори да не разбера кога минавам митницата...

с други думи, welcome to bulgaristan ;)

търтей
30-06-2006, 10:13
споко
мое си ползвате кото сакате:
http://mediapool.bg/show/?storyid=118908&srcpos=2

Kuku
30-06-2006, 10:58
Как па умозаключихте, че са искали пари :?: :!: :roll:
Дали, ако са искали пари, щяха да го пуснат толкова лесно, без да им ги даде :?: :idea:
Освен това, не от вчера е толкова стриктна проверката - преди две години, лятото, мой приятел пътува за Дания и му правиха проверка (на лепенките) на лап-топа :!: даже са му казали, че ако е по-скъпа вещ трябва да носи и документ за покупка или гаранционна карта, или нещо с което да докаже, че не го е гепил от паркинга пред летището :idea:
Митничарите не обслужват частни фирми (Microsoft), а си вършат работата, която е точно това - да следят за закононарушения и редовността на влизащите/излизащите в/от страната български и чуждестранни граждани :idea:
А и много си зависи от външния вид на преминаващите, тъй като за митничарите това е първосигналния източник на оценка за един човек (кой, как гледа, как се оглежда, как говори, как ходи, как си държи багажа и т.н...) - аз ако тръгна да минавам митницата на летището, сигурно ще ми извършат и "проверка на телесни кухини" :lol: - факта, че ме арестуваха в Германия, поради ред причини, но без вина, е достатъчно показателен :roll: :twisted: а на нашите граници излизат от кабинките да ме оглеждат от близо, щото имало разминаване с личната карта :!: (аз в огледалото като се погледна и имам разминаване - те искат с личната карта да си приличам :lol: )
Все тая, колега "156...", не се очудвай толкова на думите на твоя приятел - все някога ще започнем да правим всичко както трябва :idea:

BatVas
30-06-2006, 11:06
Кики - ти с тая физиономия - напрово ти дават 1 година - много криминално изглеждаш, а как ли ще се опулят като разберат че си счетоводител :D :D :D :D

На Италфеста 2005 Светльо като ме избъзика и каза "Ти ще си в една стая с това момче" - посочи тебе и добави "Наше момче - скоро излезе от затвора" дори за миг не се усъмних, че си пандизчия- поварвах му :D :D Е, кажи как да не те проверяват :wink: :D

pent
30-06-2006, 11:09
естествено че са пробвали за пари... нещо да се заядат... имам познати на летището и от тях знам ефтините им трикове....

я те вкарат в стайчаката и без да се осъзнаеш си бръкнал в джоба за 50

прав си, кики.... че гледат и външния вид... ако си тарикат можеш и през випа да минеш :) аз веднъж минах от там с краси балъков и тия едва пътека не ни постлаха :)

Kuku
30-06-2006, 12:03
естествено че са пробвали за пари... нещо да се заядат... имам познати на летището и от тях знам ефтините им трикове....

прав си, кики.... че гледат и външния вид... ако си тарикат можеш и през випа да минеш :) аз веднъж минах от там с краси балъков и тия едва пътека не ни постлаха :)
Аз не казвам, че не правят номерца за да искарат някой лев, но в конкретния случай изглежда несериозно :roll: знам ли...

Васе, ако на митницата/границата ме разберат какво работя, директно ще ме разследват по Закона за финансиране на тероризма, Закон за пране на пари, за източване на ДДС и поне още дузина позиций от НПК-то :innocent:

Naso
30-06-2006, 15:56

Аз не казвам, че не правят номерца за да искарат някой лев, но в конкретния случай изглежда несериозно :roll: знам ли...

Васе, ако на митницата/границата ме разберат какво работя, директно ще ме разследват по Закона за финансиране на тероризма, Закон за пране на пари, за източване на ДДС и поне още дузина позиций от НПК-то :innocent:

И за ония 40 000 в касата :roll:

Kuku
30-06-2006, 15:59
Бяха в касата... :lol:

Naso
30-06-2006, 16:26

Е не знам... ние си имаме касиер ! Да се оправя :wink:

BatVas
30-06-2006, 16:44

Ще се опитаме да направин нещо да влязат - ама не в сметка каса , а в банковата сметка :wink:

Kuku
30-06-2006, 16:54

Ще се опитаме да направин нещо да влязат - ама не в сметка каса , а в банковата сметка :wink:
Все на едно и също място ще попаднат :pimp:

BatVas
30-06-2006, 16:58
Аз съм спокоен - ти приличаш на криминален тип - първо тебе ще заподозрат :D

Kuku
30-06-2006, 16:59
Аз съм спокоен - ти приличаш на криминален тип - първо тебе ще заподозрат :D
И с право :lol: :lol: :lol: