View Full Version : Намалява ми маслото
gkolarov
27-09-2010, 15:10
Прави ми впечатление, че за около 200км. градско каране маслото ми намалява по щеката от средата до минимума - 500мл. Няма видими течове под капака, не съм гледал от долу под колата, но ако течеше яко щеше да има локви масло, а не съм забелязал. Някакви идеи от къде тече? Знам, че трябва да се кара на сервиз, ама поне да имам някаква ориентация какъв е проблемът и колко би ми струвало отстраняването.
това на какъв двигател и с какво масло колега. по принцип ако караш само на къси разстояния по 10-на км и колата не загрява, а и ако маслото е поостаряло и/или повечко , е нормално да изгори толкова. ако при загряла кола нямаш дим от ауспуха и саждите по него не са мазни, няма от какво да се притесняваш.
gkolarov
27-09-2010, 15:56
извинявам се, двигателят е 1.6twinspark, кара се до работа и после наобратно само делнични дни, дистанцията в едната посока е поне 15км., маслото е някакво японско, сменяха го преди месец и нещо (когато я купих колата), не си спомням марката, но видът му е 10W40. А и да попитам, понеже го налях цялото масло и ми свърши, но имам един литър на ELF Competition 10W40, проблем ли ще е да наливам от него? Поне ще закърпя за месец нещата докато се реша да я закарам на ремонт.
hunter1989
27-09-2010, 16:08
Колега ако маслото е било по тънко може да е поизгоряло , пробвай с по гъсто масалце. А иначе не битрябвало да има проблеми ако смесиш маслата .
gkolarov
27-09-2010, 16:14
мерси колеги ;-)
извинявам се, двигателят е 1.6twinspark, кара се до работа и после наобратно само делнични дни, дистанцията в едната посока е поне 15км., маслото е някакво японско, сменяха го преди месец и нещо (когато я купих колата), не си спомням марката, но видът му е 10W40. А и да попитам, понеже го налях цялото масло и ми свърши, но имам един литър на ELF Competition 10W40, проблем ли ще е да наливам от него? Поне ще закърпя за месец нещата докато се реша да я закарам на ремонт.
а пуши ли ти през ауспуха на масло. ако поизпушва, търси темите за масления сепаратор. иначе маже да са ти сипали и някаква фалшивка, тия двигатели си искат добро масло, за него също има теми. води я на майстори които познават тоя двигател че голяма беля може да си докараш иначе.
А как изглежда маслото? Щото на един колега уж му сменили маслото и филтрите, а като погледнах после, маслото с консистенцията на боза и въздушния филтър мръсен.
gkolarov
27-09-2010, 16:43
добре изглежда маслото, нормално е, не е черно или гъсто
Моята кола свикна със Еsso 15w40 и не гори много масло ,около стотина грама на 9000к-10000к.Което не е нищо.;-)
Да не ти припушва на моменти колата, така заради запушен сепаратор ми гълташе бая масълце преди време, виж като я изрежеш в по-високи обороти какви облаци излизат, също така какви са на цвят :)
Прави ми впечатление, че за около 200км. градско каране маслото ми намалява по щеката от средата до минимума - 500мл. Няма видими течове под капака, не съм гледал от долу под колата, но ако течеше яко щеше да има локви масло, а не съм забелязал. Някакви идеи от къде тече? Знам, че трябва да се кара на сервиз, ама поне да имам някаква ориентация какъв е проблемът и колко би ми струвало отстраняването.
Колега преди да сложиш по-гъсто масло опитай с друга марка но да не е ЕЛФ или СЕЛЕНИА успех.
digitalundgrd
27-09-2010, 23:07
За Селенията ясно Що, ама кво му е на ЕЛФ-а?
Кво да му е? Аз на GSI-ката само ЕЛФ и наливам.
hunter1989
27-09-2010, 23:20
Аз на моята и сипвам Мобил наливно 15w40 7лв литъра и не съм имал проблеми . Тези двигатели бързо износват и няма смисал от скъпи малса , поне според мен . Даже си намерих едно руско масло 4.40лв ама ме е страх да го сипя ,че да не роди боксиорчето от него :crazy:
Не си прав. При правилната грижа, си карат достатъчно боксерите. Сипвай му правилното масло и не го ръчкай студен и този мотор ще ти се отплати с дълги години хубав звук и приятно вървене.
Не ти цъкам минус на коментара, защото виждам, че си ентусиаст и една грешка е простима :)
hunter1989
27-09-2010, 23:53
Не си прав. При правилната грижа, си карат достатъчно боксерите. Сипвай му правилното масло и не го ръчкай студен и този мотор ще ти се отплати с дълги години хубав звук и приятно вървене.
Не ти цъкам минус на коментара, защото виждам, че си ентусиаст и една грешка е простима :)
При мен проблема е че колата я взех на много километри . Занапред искам да и направя основен ремонт и след това , ще си я глезя с хубави консумативи . Btw и аз съм с 1.7 16в боксерче , ти какво и сипваш на твоята , че ми идва време за смяна
Със смотано масло ще си докараш не основен, а дупка в блока, гледай да си спестиш, все пак издирване на блок, бутала и т.н. То и моята е на много километри, ма к'во от това ? Караш ли на заварка = хубаво масло. Пък и вече предобри един боксер, мисля знаеш какво се прави :)
gkolarov
28-09-2010, 09:43
какво масло препоръчвате да и взема и да и слагам, за сега мисля да е само 15В40, ама първо ще я закарам да я погледнат от къде тече и после ще видя да го сменя пак цялото за да няма останали примеси.
Ако тече, и М10Д да сложиш, пак ще тече. Най-напред изолирай проблема - тече ли, гори ли го. Задачка 1, още от тази вечер: огледай добре за стари петна от масло, след като паркираш и утре сутринта виж има ли нови петна под колата. Гледай, също така, дали колата пуши, особено при по-високи обороти и какъв цвят пуши, евентуално.
Колега, изчетох всички коментари по твоя въпрос и един не съвпадна с моето мнение, което е че 0,5л за 200км е много и никакво масло няма да ти реши проблема. Това са 2,5л на 1000км и ако нямаш някакъв супер теч, то двигателя е с много голям проблем и 10W90 да сложиш няма да стане.
не че има такова . .
Има, но е трансмисионно.
Всъщност, я допълни до малко над средата и виж какво ще е положението. Да не би да не си сметнал поемането на масления филтър просто?
Има, но е трансмисионно.
:rolleyes: снимай едно такова . . .:rolleyes:
При мен проблема е че колата я взех на много километри . Занапред искам да и направя основен ремонт и след това , ще си я глезя с хубави консумативи . Btw и аз съм с 1.7 16в боксерче , ти какво и сипваш на твоята , че ми идва време за смяна
А, сега чак виждам въпроса. Сори. Принципно съм на селениа 10в60, но за тази смяна съм сложил 20к за Алфа Ромео. Не гори нито един от двата вида (на 10к след основен ремонт :))
---------- Post added at 16:40 ---------- Previous post was at 16:38 ----------
:rolleyes: снимай едно такова . . .:rolleyes:
Нямам в джоба, но имам някакъв спомен, че съм чувал/виждал. Тъй като нещо не намирам и в гугъл, много е вероятно и да се бъркам. Ако е така - сори.
Но така или иначе, няма пряко отношение към темата, за да си заслужава дълбаенето.
Числата на двигателното и транмисионното масло показват различни неща, не се бъркайте.
gkolarov
30-09-2010, 09:57
да ви питам още нещо - за моята кола акумулатор 60Аh със стартов ток 500A достатъчен ли е?
Да, става.
Иначе, има ли раздвижване по проблема с маслото?
gkolarov
30-09-2010, 10:27
утре тръгвам на екскурзия и като се върна ще я закарам да видят да го оправят този теч и да ми сменят антифриза, че не мога да бръкна с уреда за мерене на колко градуса замръзва. Хубавото е , че поне антифриз не губи. Иначе много ме кефи колата :smoke:
JORDANGT
30-09-2010, 18:58
От къде видя че ти тече.Според мен мотора е тотално издухал или най-малкото е за сегменти и гумички на клапаните,но като се отвори ще излязат и още сто неща.Дано не съм прав,но съм го преживявал.25л. масло от смяна до смяна са ужасно много дори и да я караш само по 1км. на час на ден.
Темата е за смотаните мотори ТS и не е коректно хора с боксери да се намесват.
gkolarov
01-10-2010, 09:16
звъннах на майстора дето ми я прави и го питах дали не е забелязал нещо като му бях закарал да я обслужва и какво е имал в предвид като ми каза да си следя маслото и той вика, че течало от долу, ама не можах да разбера от къде точно и че при смяна на съединител щяло де се достигне до мястото и да се оправи теча. Честно казано не ми е понятно защо още сега да не се оправи. Нали си плащам за труд, кво им става на тези хора, едва ли мислят за мен да ми спестят някой излишен лев, явно има нещо мътно в цялата история. Тази вечер ще проверя пак маслото ( днес реших да съм с градския транспорт), дано да съм объркал нещо (малко вероятно), че и аз се плаша като калкулирам количеството.
digitalundgrd
01-10-2010, 11:22
той вика, че течало от долу, ама не можах да разбера от къде точно и че при смяна на съединител щяло де се достигне до мястото и да се оправи теча. Честно казано не ми е понятно защо още сега да не се оправи. Нали си плащам за труд, кво им става на тези хора, едва ли мислят за мен да ми спестят някой излишен лев, явно има нещо мътно в цялата история..
Най-вероятно ти изпуска от семеринга на коляновия вал...
Най-вероятно ти изпуска от семеринга на коляновия вал...
Дам, парите за труд ще са същите, като за смяна на съединител, иначе ако имаш мерак, не вярвам да не иска да ти вземе 150 кинта за смяна.