PDA

View Full Version : Selenia - мнения, ментета, хубаво масло ли e и масло ли е въобще

pininfarina
30-09-2010, 19:25
Селянията не държи на напън и губи налягане. Тя и попринцип не е мн качествено масло. За Енеоса направих бързо търсене в нета и се оказа, че по японските форуми го боготворят. Май просто на нас не ни е познато. Вижте какво клипче намерих...

http://www.youtube.com/watch?v=2eDc3msmXDo

Има и друг майтап в ютуб като напишеш Selenia излизат някакви феички и пеят песнички :hitbycupid:

Колега, май жестоката истина е че бензиновите Алфа мотори не държат на напън а не маслото ;-)
При дизелите защо няма никакви ядове със Селенията :oops:

badmadafaka
30-09-2010, 22:33
Oil is the lifeblood of every car, and Selenia is the lifeblood of every Alfa. (http://www.alfaromeo.com.au/default.asp?action=article&ID=21720) :grandpa:

yovi
01-10-2010, 08:39
Никога повече няма да налея Селения, даже и на сенокосачка! Последното го купих преди две години от "сигурен" магазин, препоръчван в тоя форум. Резултатът беше биела, показваща се през блока и двигателя на боклука. Две седмици след смяната на маслото.

BO
01-10-2010, 12:01
Никога повече няма да налея Селения, даже и на сенокосачка! Последното го купих преди две години от "сигурен" магазин, препоръчван в тоя форум. Резултатът беше биела, показваща се през блока и двигателя на боклука. Две седмици след смяната на маслото.

Значи навсякъде по света където не слагат Селеня никога не изкачат биели ;-)
Това е извода за мен.

търтей
01-10-2010, 12:06
Значи навсякъде по света където не слагат Селеня никога не изкачат биели ;-)
Това е извода за мен.

В маслото преди селенията е имало три тона добавки :static:

ne0
01-10-2010, 12:12
Селянията не държи на напън и губи налягане. Тя и попринцип не е мн качествено масло.

чакай тука да те нахраня...

10w-60 на селения или 5w-40 мислиш ли, че са калпави масла и не държат на напън... визирам Racing, Sport и Star ????

Max
01-10-2010, 12:30
освен ако не говориш за "голд" серията де... аз доколкото съм дълбал в темата съм намерил инфо за обратното по-скоро...

Gold не съм слагал никога в колата си! На бензинката съм наливал 20К веднъж и веднъж Racing, след което просто се отказах от техните продукти...
После съм ползвал MOTUL 4100 Turbolight 10W-40, и Morris Multivis 10W/40 Semi-Synthetic и съм с отлични впечатления и от двете.
На дизела от Италия като дойде лепенките също не бяхa на Selenia... може би са наливали такова само докато е била гаранционна някога колата. :-)

Nikiboy
01-10-2010, 12:49
10/40 Селения ми се е случвало на напън по магистралата да падне налягането на 2 бара:hi_temerature: Умрях от ужас! С друго масло не ми се случвало такова нещо. Под 4 бара не съм падал и то при масло над 100 градуса.

Нео, за пълните синтетики не мога да говоря. Много се наплаших от това масло и повече не посмях.

Bobo
01-10-2010, 13:37
10/40 Селения ми се е случвало на напън по магистралата да падне налягането на 2 бара:hi_temerature: Умрях от ужас! С друго масло не ми се случвало такова нещо. Под 4 бара не съм падал и то при масло над 100 градуса.

Нео, за пълните синтетики не мога да говоря. Много се наплаших от това масло и повече не посмях.

Така е като караш с голд което не го дават за тая кола ;-) И което по принцип си е менте :pokey: Иначе Нено е много прав за останалото ;)

Kuker
01-10-2010, 13:40
Последно, темата е за SELENIA или е за ENEOS!?Защото за Selenia има над 20 теми!

pininfarina
01-10-2010, 13:50
Последно, темата е за SELENIA или е за ENEOS!?Защото за Selenia има над 20 теми!

Темата я пише в заглавието колега, крайно време беше да се направи нещо по въпроса ;-)

Kuker
01-10-2010, 14:18
Ще оставя темата отворена!Утре някой друг ще прочете в нета че има такова масло, и ще отвори нова тема.
Надявам се, че от тук нататък, темата ще отговаря на заглавието!

ne0
01-10-2010, 15:22

темата е във форум на алфа ромео.... демек ПОЛЕЗНО Е НАЙ-НАКРАЯ хората да се научат какви масла да използват... а не после мотора ми роди и Селения е скапано масло....

Под капаците на алфите след модел 75.... пише СЕЛЕНИЯ... и това което пише като клас е компромисният вариант.... демек всичко тънко като цена ти изтънява мотора.... а понякога и със скоростта на светлината

Bobo
01-10-2010, 19:29
темата е във форум на алфа ромео.... демек ПОЛЕЗНО Е НАЙ-НАКРАЯ хората да се научат какви масла да използват... а не после мотора ми роди и Селения е скапано масло....

Под капаците на алфите след модел 75.... пише СЕЛЕНИЯ... и това което пише като клас е компромисният вариант.... демек всичко тънко като цена ти изтънява мотора.... а понякога и със скоростта на светлината

Което си е така така си е ;)

Nikiboy
01-10-2010, 20:01
Така е като караш с голд което не го дават за тая кола ;-) И което по принцип си е менте :pokey: Иначе Нено е много прав за останалото ;)

А вие какво наливате в сервиза?

Добре знаеш, че става дума за 20К:big_wink:

Bobo
02-10-2010, 18:45
А вие какво наливате в сервиза?

Добре знаеш, че става дума за 20К:big_wink:

Цялата гама на Селения без Голд ;) Оплаквания нямам :-D

yovi
04-10-2010, 08:07

Проблемът не е, че Селения по принцип е лошо масло. Проблемът идва от това, че тук, в България се продават гаражни изработки на Селения и нямаш никаква гаранция, че си купил това, което пише под капака.

ne0
04-10-2010, 09:34
Проблемът не е, че Селения по принцип е лошо масло. Проблемът идва от това, че тук, в България се продават гаражни изработки на Селения и нямаш никаква гаранция, че си купил това, което пише под капака.

Вие менте на Селения виждал ли сте?

Speeder
04-10-2010, 09:43

Да, и на мен ми е интересно!
Как се разбира дали Селенията е фалшива и как изглежда тя?

badmadafaka
04-10-2010, 09:46
това за ментетата е валидно за абсолютно всички марки масла... дори съм чел почти навсякъде, че селения са оригинални заради опаковката (явно е по-сложно да се направи метална боядисана кутия, не знам) - писаното от колегите по-горе потвърждава това май...
друг е въпроса ако сипваш масло от някой сервиз от варел в който са ти казали, че има "селения"... това аз никога не бих го направил;

а пък за чупене на двигателя заради масло... сигурно е възможно, ама при наличието на 2635423872370 части в двигателя, навъртяните 834637845635 километри на колите и още 893748394693786 възможни причини, за които не се сещам, да си сигурен, че заради масло двигателя е строшен, поне на мен не ми се струва съвсем сериозно...
или поне не мисля, че може ей така да си работи перфектно и изведнъж да даде фира без преди това да е минал през няколко различни фази на чукане, тропане, дрънчене, скърцане, загуба на мощност и т.н., след които ако собственика не е взел никакви мерки, не бих казал, че причината е масло, а по-скоро мърлящина при поддръжката...
може и да бъркам за последното де, не съм мастър като някои от пишещите в темата (:respect:), просто си казвам непрофесионалното мнение :comphits:

yovi
04-10-2010, 10:49

Да, виждал съм. След случката с моя двигател се позаинтересувах по-сериозно и даже разбрах къде го опаковат. Опаковката е перфектна, с всички атрибути на оригиналната, съдържанието е евтин ерзац.

pininfarina
04-10-2010, 13:12
Да, виждал съм. След случката с моя двигател се позаинтересувах по-сериозно и даже разбрах къде го опаковат. Опаковката е перфектна, с всички атрибути на оригиналната, съдържанието е евтин ерзац.

И къде го опаковат бе колега?
Я преди това напиши на какъв мотор какво масло на Сления си налял че така и не стана ясно.

MUROMAN
04-10-2010, 13:19

В Младост.:devil:

undy
04-10-2010, 19:53
немога да кажа дали има ментета или не,но сипах селения турбо дизел(10в-40),и на 3000км,маслото беше на вода и почна да ми намалява,и директно го махнах....не ми се хвърляха пари на вятъра и взех друго и вече 7000км не е мръднало....ще ми се да сипвам такова масло каквото препоръчва производителя,но като гледам тва на какво приличаше.........

MaVrUt
04-10-2010, 21:48
от както имам колата от 2 години и половина слагам само СЕЛЕНИА ГОЛД 10W40 ТУРБО ДИЗЕЛ и нито ми е излизала биела нито ми е падало налягането, двигателя си работи много тихо и равномерно и като извадя щеката маслото до последните си километри си е бистро, и въпреки че ми тече от картера семеринги гарнитури на капака маслото беше доста под чертата на минимума и си карах 1000км без проблем, аз не знам кво не му харесвате, за мене си е перфектно, само 1 път направих грешката да сложа МОБИЛ и карах с него 200км и не издържах на ужасния шум на мотора и сложих пак селенииката , така че не обвинявайте маслото щотото то не е определящия фактор дали ще ти се покаже бутало или биела, то е 1 от определящите но не е единствен !!!

rossenvn
04-10-2010, 22:24
Колега, особено, ако става дума за дизела, ми е малко странно какво имаш предвид с "бистро". Маслото трябва да е черно. Освен да смазва, то трябва и да мие.

Nimi
05-10-2010, 10:02
Бензин или дизел няма значение... маслото трябва да има миещи свойства независимо от типа на двигателя... ако е бистро на 9к или 10к километри значи такива му липсват!

Mury
05-10-2010, 11:04
немога да кажа дали има ментета или не,но сипах селения турбо дизел(10в-40),и на 3000км,маслото беше на вода и почна да ми намалява,и директно го махнах....не ми се хвърляха пари на вятъра и взех друго и вече 7000км не е мръднало....ще ми се да сипвам такова масло каквото препоръчва производителя,но като гледам тва на какво приличаше.........

Приятелю,само да ти вметна,че това масло НЕ Е за твоя мотор,за него е Селения ВР 5 в 40:mobile::mobile::mobile:Аз вече 8 години карам всичките си Алфи само със Селения,и нямам никакви оплаквания.Оплакванията на 90% от хората в тоя форум са че го харчи,ами те не се замислят че харча идва в повечето случаи от сустоянието на двг.

---------- Post added at 11:04 ---------- Previous post was at 11:03 ----------

Бензин или дизел няма значение... маслото трябва да има миещи свойства независимо от типа на двигателя... ако е бистро на 9к или 10к километри значи такива му липсват!

Повярвай ми че ТС-а ако е в добро техническо състояние,си вади маслото бистро като сълза.Имам личен опит с това,старата ми кола 146 ТИ след основния ремонт,се караше само със Рейсинг и източвах колкото съм налял и бистро.:mobile::mobile::mobile:

cyberhill
05-10-2010, 11:46
Аз първо на първо... не съм, ама въобще убеден, че кой знае колко хора използват Selenia, така че е мнооого по на далавера, да правят менте на Castrol ( както и е всъщност).
То по магазините почти няма 20K, пък менте.. знам ли...

Аз карах моята вече бивша Lancia Delta 1.9TD, само с Selenia TubroDiesel и за близо 4-5 смени на масло, вичко си е било 6.

За момента, само едно знам за себе си - VALVOLINE DURABLEND - никога повече! ( консистенция - ВОДА , Мазително свойства - ВОДА , цвят - катранено черен - за около 7000км)
Нямах под ръка друго и след ужасяващия Valvoline - минах на Motul ( вече към 6000км цвят, състояние всичко си е 6 ), който след има няма 4000хил км , ще махна и ще си сложа 20К.

И пак казвам - не смятам, че в BG има кой знае колко ментета на Selenia , сравнено примерно с Castrol.

ФЕРАРИСТ
05-10-2010, 11:59
Абсолютно, в една "мини рафинерия" в Истамбулско предградие, от единия край на "цеха" има щтранг за вкарване на отработено масло което цистерната изсипва, през всякакви серпентини, дестилатори, филтрони или каквото и да е там минава всичкото тва масло, и в момента в който бях там, пълнеха към 40 варела Шел Хеликс, имаше към 50-60 варела пълни кастролче и Ку8, в нещо като склад дремеха селениевите варелчета с още какви ли не марки, готови да бъдат обезвъздушени......на това съм очевидец от преди 4 години, предполагам не мислите че много сее променило......
Селенията може да е арно масло, но когато е истинско.......

oem
05-10-2010, 12:25
И аз си карам с Рейсинг и нямам никакви оплаквания. Мотора работи много тихо. По-тихо от 20к.

Max
05-10-2010, 13:06
Абсолютно, в една "мини рафинерия" в Истамбулско предградие, от единия край на "цеха" има щтранг за вкарване на отработено масло което цистерната изсипва, през всякакви серпентини, дестилатори, филтрони или каквото и да е там минава всичкото тва масло, и в момента в който бях там, пълнеха към 40 варела Шел Хеликс, имаше към 50-60 варела пълни кастролче и Ку8, в нещо като склад дремеха селениевите варелчета с още какви ли не марки, готови да бъдат обезвъздушени......на това съм очевидец от преди 4 години, предполагам не мислите че много сее променило......

Много точно казано! :-)

dimo
05-10-2010, 13:19
Достатъчно е да си купувате маслото от сигурно място в оригинална опаковка и да не ползвате наливни масла и можете да сте спокойни .
Последното 20 к го хвърлих на 18 000 защото ми беше стигнало до минимума и не ми се доливаше маслото си държеше налягане до последно сутрин над 6 бара по показания на таблото .

Dodo 155
05-10-2010, 21:05
Достатъчно е да си купувате маслото от сигурно място в оригинална опаковка и да не ползвате наливни масла и можете да сте спокойни .
Последното 20 к го хвърлих на 18 000 защото ми беше стигнало до минимума и не ми се доливаше маслото си държеше налягане до последно сутрин над 6 бара по показания на таблото .
В БГ няма сигурни неща, а колкото до наливните масла - на тях по-бих се доверил ;)

tre
05-10-2010, 21:40
пичове преди карах с selenia и колата ми харчеше масло
после минах agip common real и спрях даже да го проверявам.От София до несебър съм каръл с 120-180км
и неми мръдна грам маслото

156--1.9jtd

ken400
05-10-2010, 21:55
Не разбирам нещо защо всички само за селениа говорят. Volvoline Castrol те несали по добри ? Има много по скъпи масла от селенията , Няма ли да са по хубави ?

---------- Post added at 20:55 ---------- Previous post was at 20:52 ----------

после минах agip common real и спрях даже да го проверявам.От София до несебър съм каръл с 120-180км

156--1.9jtd
То пък оставаше и да харчи . Моята 164 с приста ГАЗ 15-40 от Пловдив до сл.бряг . Нямам никъв спад пък на таблото ми пише 365 хиляди км.

Bobi_33
05-10-2010, 21:59

156--1.9jtd

Колега, Selenia не е модел, а марка масло. Когато ползваш неправилната формула за даден агрегат, винаги ще оставаш недоволен.
Аз на едната ми 33-ка сложих Selenia Racing. Преди това беше със Selenia 20К. Сега с новото масло, пак Selenia, но друга формула, нещата са коренно различни според уреда за налягане (за щастие колата си го има фабрично). Във всички температурни режими налягането отиде нагоре. При студен мотор на празен ход (който при мен е около 600 об./мин.) имам 6.5 бара налягане. Когато загрее на почти 100 градуса налягането пада до 2 бара. От тия по-добри показатели здраве му кажи.

pininfarina
05-10-2010, 22:04
Като гледам някои хора какви "компетентни" мнения дават за маслата, ми става по-интересо да влизам в тая тема отколкото в сеир.бг :punk:

tre
05-10-2010, 22:05
то може да нямаш спад ама с колко си карал
щото аз я карам как си требва

Furious 155
05-10-2010, 22:09
то може да нямаш спад ама с колко си карал
щото аз я карам как си требва
еми помисли че 100 градуса на маслото не се стигат с 2000 оборота на 5-та... :-D

ken400
05-10-2010, 22:23
колко 150-160 то нерви нямам , 1000 киометра сам му навартял за ся и нямам капка спад . Ама много трака нз какво , маи е веригата . Дали ако сложа хубаво масло ще се оправи ?

Nikiboy
05-10-2010, 22:57
еми помисли че 100 градуса на маслото не се стигат с 2000 оборота на 5-та... :-D

Трудно се качва температурата на маслото. За да я докараш до 100-110 си иска бая натискане. Много хора си мислят, че могат да цедят колите, но в действителност са мн далече от истината.

tre
06-10-2010, 00:36
а бе незнам дали карам с 2000 оборота ама моита е 1.9jtd 105 и с 5тима човека подържам 190 едвали могат да се похвалят много хора с тоя мотор без да е правен.
А до колкото маслото от agip съм доволен и не мисля да го сменям.

Jivko7777
06-10-2010, 01:09
а бе незнам дали карам с 2000 оборота ама моита е 1.9jtd 105 и с 5тима човека подържам 190 едвали могат да се похвалят много хора с тоя мотор без да е правен.
А до колкото маслото от agip съм доволен и не мисля да го сменям.

Само от Agip Common Rail мини на Agip EVOLUTION и ще ме споменаваш цял живот с добро :) Пробвал съм и двете и ти казвам че ако това с което си в момента ти харесва, то Еволюшъна направо незнам как ще ти се струва :)
Относно Селенията бих за дизел бих сложил WR 5W40, aко си карах бензинка без да се замисля Racing 10W60, тея двете масла на Селения са си добри определено ;) Естествено не забравям и Selenia STAR 5W40 ;) Това са 3-те масла от тая марка, всичко друго е компромис! Нека някой ме поправи ако греша ;)

mordohy
06-10-2010, 01:50
Вегнага ще те поправя!
Старата ми алфа изкара 430 000 км и е отварян морота само един път за клапани, повдигачи, сегменти и лагери, за смеринги и гарнитури не говоря.
Има четири смени на маслото със Селения Райсинг, тоест около 200 000 км с това масло, а всичко останало е минато със Селения Голд. Сменявал съм го между 18-20 000 км. Тънкия момент е смяната на маслен филтър на всеки 10 000 км.
Факт е и, че колата е карана главно на дълги пътища и колкото и Бобо да се бъзика с 1.4 боксера, все пак не съм го галил. Движил се е на дългите дистанции със 140-160 км/ч постоянна скорост.Тоест на границата му.
Мотора и сега е перфектен.
Другото ми наблюдение е над една 146 със същия мотор.
Тя обаче е със Аджип 10-50.
На 270 000 км не беше пипано нищо по мотора, а имаше ряз и вървеше много прилично.
Как да различиме Голда от ментетата!?
Като го сипваме има лек бисерен оттенък. Сякаш има течен парафин в него.
Райсинга е същия, но има подчертано една идея черен цвят.
Всъщност и Шел и другите марки Райсинг имат тоя черен цвят!
А на колегата по-горе, веригата не тропа от маслото, а от обтегача или си е заминала. Тоест разтегната.
Ако е така, сменявай веригата, щото после ще сменяваш и ангренажните колела!

V_A_N_K_A_T_A
06-10-2010, 02:12
Аз,Туин спарка си го карах с Мобил 5/40 от варел(бях невежа още) и то,както си му е реда и пак не съм имал никакви проблеми.Да,харчеше по малко и потракваше сутрин,но биели не са ми излизали.Така че са прави тези,които казаха,че много зависи от състоянието на мотора...
Сега Фиатския мотор е само на Рейсинг,на 220 000км,не сме го отваряли...еми,проблеми нямам!Кара се,както трябва да се кара и никога не ми е падало налягането под 2,5 бара и то при 100 градуса на маслото!А и си го харчи съвсем в границите на нормалното...перфектно масло...

thecleaner
06-10-2010, 02:22
Аз,Туин спарка си го карах с Мобил 5/40 от варел(бях невежа още) и то,както си му е реда и пак не съм имал никакви проблеми.Да,харчеше по малко и потракваше сутрин,но биели не са ми излизали.Така че са прави тези,които казаха,че много зависи от състоянието на мотора...
Сега Фиатския мотор е само на Рейсинг,на 220 000км,не сме го отваряли...еми,проблеми нямам!Кара се,както трябва да се кара и никога не ми е падало налягането под 2,5 бара и то при 100 градуса на маслото!А и си го харчи съвсем в границите на нормалното...перфектно масло...

Перфектен мотор ще кажа аз ;) Не съм фен на селенията и тва е( говорим за топ маслото 10в60)

V_A_N_K_A_T_A
06-10-2010, 02:40
И защо?Имал си проблеми ли?
Принципно 20В Турбо е доста капризен откъм масло.Изчетох доста по тоя въпрос в английския форум.И там Рейсинга си е в препоръчителния списък.
Заводски му дават на топъл мотор,на празен ход,каквото и да е над 1 бар,при 100 градуса,а при мен е 2,5 бара на 100 градуса с Рейсинг на 8000км.
Естествено,нямам нищо против и Льо Ман-а :D

thecleaner
06-10-2010, 02:59
И защо?Имал си проблеми ли?
Принципно 20В Турбо е доста капризен откъм масло.Изчетох доста по тоя въпрос в английския форум.И там Рейсинга си е в препоръчителния списък.
Заводски му дават на топъл мотор,на празен ход,каквото и да е над 1 бар,при 100 градуса,а при мен е 2,5 бара на 100 градуса с Рейсинг на 8000км.
Естествено,нямам нищо против и Льо Ман-а :D

Имал съм Ваньо проблеми, като цяло 16в. ТС е големо лайно маааааааааа кво да ти кажа ти си на турбо мотор, само безаварийни ти пожелавам и тва е ;) Купувате си 3x2литра Селения да речем и винаги едното е омазнено що ли се пита в задачата ;)

yovi
06-10-2010, 09:13

Не само варелчета, и кутийки, и бутилки и тубички пълнят комшиите. А и не са само тия комшии. При това са се снабдили с много добра техника и ги правят с всички атрибути на истинските опаковки. Па който е сигурен, нека се кръсти, че в България търговците предлагат само оригинална Селения.

Nikiboy
06-10-2010, 09:23
Май пак стигнахме до това, че каквото и да пише на кутията като показатели е добре да е истина...

Bobo
06-10-2010, 10:55
Имал съм Ваньо проблеми, като цяло 16в. ТС е големо лайно маааааааааа кво да ти кажа ти си на турбо мотор, само безаварийни ти пожелавам и тва е ;) Купувате си 3x2литра Селения да речем и винаги едното е омазнено що ли се пита в задачата ;)

Аре сега големо лайно и ква е разликата м/у 20в турбо и ТС като система на мазане и хлабини ??? Щото според мене и сервизната документация моторите са едно към едно!:idea: А за омазаните туби смени дилъра ;) Ела да ти покажа от 20х2 как няма нито една мазна :busted_cop:

Mury
06-10-2010, 12:52
В крайна сметка,всека сам решава с какво да си строши мотора.На единия тва му било менте,не другия друго,нема угодия.Пак ви казвам замислете се,в какво състояние са ви моторите,после ревете че маслото е менте.Слухове много,доказателства малко.Аз единственото ситинско менте което съм виждал през живота си,беше преди 7 г.,купих си свещи Голден Лодж за 33-ката,и колата въобще не запали с тях,е тва е истинско менте за мен.Тва че тубите били мазни,ала бала-ами я се замислете колко неща които се предлагат нямат транспортни дефекти а/технополис даже имат цел склад с такива/.

thecleaner
06-10-2010, 13:26
Аре сега големо лайно и ква е разликата м/у 20в турбо и ТС като система на мазане и хлабини ??? Щото според мене и сервизната документация моторите са едно към едно!:idea: А за омазаните туби смени дилъра ;) Ела да ти покажа от 20х2 как няма нито една мазна :busted_cop:

Ти на QV то кво масло му слагаш като е турбо ;-) Ем свинспарк ем турбо.

Bobo
06-10-2010, 13:40
Ти на QV то кво масло му слагаш като е турбо ;-) Ем свинспарк ем турбо.

Само 300V Lemans 20-60 - само дето тва масло е двойно естерно струва колкото твоя мотор и се кара 4000км ;) И е "само за състезателни цели" :hump: Освен всичко друго недей ми сравнява QV-то щото тоя мотор вече е длеч като хлабини и карантии от стоковия - Питай ме как ГТВ-то се кара само на цялата газ и се кара САМО със Селения Рейсинг ;)
Ясно ми е че котка по гръб не пада ма не си прав8-)

vankata_ll
06-10-2010, 16:02
Не знам каква му е цената в България, но в UK е доста прилична.

http://www.opieoils.co.uk/p-866-motul-300v-le-mans-20w-60-racing-lubricant-for-racing-cars.aspx

SGB
06-10-2010, 17:02
Аз лично съм адски доволен от Selenia Racing. За 11 000 км. колата е изхарчила не повече 100-150 грама (около 1-2мм под максимума на пръчката). Колата преди Racing-а беше с 20к купувано в Германия и с него мога да кажа, че разхода на масло беше определено по-голям и мотора беше по-шумен. Мотора е 2.0t.s на 140 000 км.

митака-пловдив
06-10-2010, 17:15
В Пловдив в магазина за IVECO PTS,може да си поръчаш Selenia 20k,идва за до2 дни ако имат поръчка от София.НЕЗНАМ от къде го взимат (според приемчика в сервиза който е МНОГО мой човек,сa ОФИЦИАЛНИ ДИСТРИБУТОРИ.На мен това ми стига за да си го поръчвам от тях) Алфата ми е на почти 240к,взех я от Падова преди 2 години от първия и собственик (дърводелец) Тогава беше на 200к без малко.Още там човека ме закара в сервиза в който е ходила от нова до момента в който я продаде.Там и смениха цялата генерация балабар с нов катализатор,всички филтри и масло Селения 20к!!!Хората от сервиза ми казаха да го сменям НЕ-ПОРАНО ОТ 20К И НЕ-ПО КЪСНО ОТ 25К!Колата си я докарах на ход през Гърция,маслото го проверих чак на другата сутрин когато се прибрах пред нас!Интересното в случая е че там ми го сипаха от 5литрова метална кутия с дръжка отгоре.А същата опаковка има и в IVECO ptS.(това го разбрах преди 5 дни,защото сега е пак за смяна и бях да си поръчвам масло)
Мисълта ми от цялото това писане е че Селения-та е маслото което ще продължа да слагам докато карам АЛФА.Аз съм, от хората които си купуват батерий панасоник за дистанционното,защото и климатика ми е такава марка.Антифриза е Парафлу,спирачната течност Тутела дот4.Това е,всичко останало е компромис който няма да направя защото си обичам колата.Дори сега когато е почти на 22к маслото сутрин държи малко над 6 налягане,не го гори,черно е като катран и въпреки всичко си стои мазно когато си капна на пръста.

pininfarina
06-10-2010, 18:09
В Пловдив в магазина за IVECO PTS,може да си поръчаш Selenia 20k,идва за до2 дни ако имат поръчка от София.НЕЗНАМ от къде го взимат (според приемчика в сервиза който е МНОГО мой човек,сa ОФИЦИАЛНИ ДИСТРИБУТОРИ.На мен това ми стига за да си го поръчвам от тях) Алфата ми е на почти 240к,взех я от Падова преди 2 години от първия и собственик (дърводелец) Тогава беше на 200к без малко.Още там човека ме закара в сервиза в който е ходила от нова до момента в който я продаде.Там и смениха цялата генерация балабар с нов катализатор,всички филтри и масло Селения 20к!!!Хората от сервиза ми казаха да го сменям НЕ-ПОРАНО ОТ 20К И НЕ-ПО КЪСНО ОТ 25К!Колата си я докарах на ход през Гърция,маслото го проверих чак на другата сутрин когато се прибрах пред нас!Интересното в случая е че там ми го сипаха от 5литрова метална кутия с дръжка отгоре.А същата опаковка има и в IVECO ptS.(това го разбрах преди 5 дни,защото сега е пак за смяна и бях да си поръчвам масло)
Мисълта ми от цялото това писане е че Селения-та е маслото което ще продължа да слагам докато карам АЛФА.Аз съм, от хората които си купуват батерий панасоник за дистанционното,защото и климатика ми е такава марка.Антифриза е Парафлу,спирачната течност Тутела дот4.Това е,всичко останало е компромис който няма да направя защото си обичам колата.Дори сега когато е почти на 22к маслото сутрин държи малко над 6 налягане,не го гори,черно е като катран и въпреки всичко си стои мазно когато си капна на пръста.

PTS го взимат от Чефин ако не се лъжа а те незнам откъде го взимат.

melenikos
06-10-2010, 18:35
Хората от сервиза ми казаха да го сменям НЕ-ПОРАНО ОТ 20К И НЕ-ПО КЪСНО ОТ 25К!Това е,всичко останало е компромис който няма да направя защото си обичам колата.Дори сега когато е почти на 22к маслото сутрин държи малко над 6 налягане,не го гори,черно е като катран и въпреки всичко си стои мазно когато си капна на пръста.
Прощавай батка, ама като чуя някой да си кара колата с масло на 20000км., направо ми идва да се разстрелям. МАКСИМУМ 10000км. и смяна, какви са тези душмански изпълнения с масла на по 20000км.(скъп на триците-евтин на брашното).
Аз си слагам пълна синтетика (не СЕЛЕНИЯ) и на всеки 8000км., ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СМЯНА на масло и всички възможни филтри (въздушен, маслен, горивен и купе).

митака-пловдив
06-10-2010, 18:52
БАТКА,ако щеш го сменяй на всяко палене!!
На кутия пише 20000 км,гарантиран пробег.Имам Волво FH12,там маслото се сменя на 50 000км и не защото се цаня за парите а защото плащам повече пари за качество което производителя ми гарантира с пробег.Извинявай БАТКА,ако щеш и мега синтетика си слагай,аз не съм го написал за да агитирам някой.

thecleaner
06-10-2010, 18:54
На кутия пише 20000 км,гарантиран пробег.Имам Волво FH12,там маслото се сменя на 50 000км и не защото се цаня за парите а защото плащам повече пари за качество което производителя ми гарантира с пробег.Извинявай БАТКА,ако щеш и мега синтетика си слагай,аз не съм го написал за да агитирам някой.

Ухаааааааааа а за годишна смяна на масло чувал ли си батка ;)

митака-пловдив
06-10-2010, 19:04
М,дам :) Нее годишна.Масло имало "допир" с кислород му се дава до 2 години живот.Само дето това важи БАТКА за хора които си карат колите от вкъщи до работа и обратно :) и немогат да навъртят километри до допустимите за едно масло :)

V_A_N_K_A_T_A
06-10-2010, 19:15
Като гледам,как вървят нещата,пак ще стане една дъъълга тема с 90% безполезна информация и 10% полезна.
Естествено,никой няма да си направи труда да изчете 20 страници,за да намери 2 мнения,които отговарят на въпросите му....
А и колегата pinifarina беше много прав в един по-горен пост.
Състоянието на колите ви зависи,главно от това,как ги поддържате,включително и смяна на масло!

pininfarina
06-10-2010, 19:17

Колега, или Батка ( както ти е удобно ) случайно да си чувал за повишено съдържание на сяра в нашите горива и по бързото окисляване на маслата вследствие на това??? Работил съм в системта на Ивеко около 10 години. От Ивеко - Италия ( демек отзавода производител ) специално получихме указания в писмен вид за експлоатацията на техните автомобили в България, интервала за смяна на маслата, с които те препоръчват да се карат техните камиони и бусове да бъде намален с 20 до 30%!!!
Предполагам вече се досещаш защо "Батка"
То няма да ти се счупи веднага машинката ама на милион и половина два ще му направиш оцновен ремонт най вероятно точно по тази причина - защото слушаш производителя - как карат по Немски стандарти ;-)

митака-пловдив
06-10-2010, 19:30
По-удобно е на колега."Батка" ми е много селско :) Да,това за сярата е вярно.Ако става въпрос за дизел,въпреки всичко си оставям една идея надежда че на колонката пише евро дизел.Когато си купуваш ангренажен ремък,прозиводителя му дава 50к гаранция (примерно) но доколкото аз знам са тествани на много по-голям такъв.Просто ти дават гаранция за тези 50к.За мен е същото и за маслото,за тази цена аз го слагам защото мога да го карам повече,ако пишеше Селениа 10к,щях да го сменям на толкова.Не мога да разбера защо трябва някой да натрапва че Селениата нее хубаво масло.Ами който не го харесва - да си кара с каквото иска.И да,Pts си доставят маслото от Чефин.

pininfarina
06-10-2010, 19:35
По-удобно е на колега."Батка" ми е много селско :) Да,това за сярата е вярно.Ако става въпрос за дизел,въпреки всичко си оставям една идея надежда че на колонката пише евро дизел.Когато си купуваш ангренажен ремък,прозиводителя му дава 50к гаранция (примерно) но доколкото аз знам са тествани на много по-голям такъв.Просто ти дават гаранция за тези 50к.За мен е същото и за маслото,за тази цена аз го слагам защото мога да го карам повече,ако пишеше Селениа 10к,щях да го сменям на толкова.Не мога да разбера защо трябва някой да натрапва че Селениата нее хубаво масло.Ами който не го харесва - да си кара с каквото иска.И да,Pts си доставят маслото от Чефин.

Е да но за съжаление сме още много далеч от Европейските стандарти за качество - не само в горивата. За ангренажите общо взето всеки производител си дава пробег на автомобила според съответния мотор - скоро например останах много изненадан от едно Волво S60 дизелак 2007-ма година. Колата беше на 70 хиляди и клиента дойде да пита за смяна на ангренаж - след една кратка справка се оказа че на тая кола с тоя мотор, производителя дава смяна на 130 000 мили или на 10 години!!! Тия хора направо ме изумяват :-)
Селенията не искам да я плюя, тъй като вече 12 години си карам колите ( само италианки и досега 7 на брой ) само с масло Селения. НИКОГА не съм имал проблем с мотор на някоя от тях - заюо да го плюя - въпросът се си подбереш правилно според мотора и състоянието му ;-)

thecleaner
06-10-2010, 19:48
В България "совите не са това което са". Слагаш 20к ма незнаеш дали вътре е истинска Селения, тоест варианта 20к километра моментално отпада. Слагаш филтър някакъв за 7-8лв. технеко или клин и можеш да разчиташ на него колкото и на Селенията.

митака-пловдив
06-10-2010, 19:50
Ами аз това се опитах да обясня;знам си колата,виждам в какво състояние е мотора,знам и как я карам (много но кротко) След като 17 години е била карана със Селениа 20к,защо трябва да си правя експерименти и да доказвам (на кого) че това масло е гадно и нее за нея?!?!?!?Ако двигателя ми беше трошляк който гори по литър до морето бих се замисли за алтернатива (основен ремонт) а не да наливам нещо за което гледам по клипчета в youtube и си мисля че е най-доброто.По същата причина очаквам някой утре да ме убеждава да пия газ (защото е по-лека от водата) и няма да ми се надува корема от нея) :)

pininfarina
06-10-2010, 19:53
В България "совите не са това което са". Слагаш 20к ма незнаеш дали вътре е истинска Селения, тоест варианта 20к километра моментално отпада. Слагаш филтър някакъв за 7-8лв. технеко или клин и можеш да разчиташ на него колкото и на Селенията.

Защо, ти с какви филтри работиш колега? Досега за 4 години и ако говорим само за маслени филтри, имаме монтирани над 3000 - предимно Clean, Tecneco, Bosch, Filtron. Досега имам само 3 дефектни филтъра, два откоито на Бош, третият мисля че беше Филтрон. Смятам че е нормално да има такъв брак за такова количество монтирани филтри. Не съм имал проблеми досега със споменатите от теб филтри :-)

pe60
06-10-2010, 19:54
PTS го взимат от Чефин ако не се лъжа а те незнам откъде го взимат.
Чефин имат вече магазин в Пловдив,намира се на бул.Княгиня (http://cefin.bg/page.php?key=news&id=36]бул.Княгиня) Мария Луйза срещу цен.гробища. Имат всичките продукти на Селениа. Цените са много добри. Аз от там си взимам Рейсинга и съм доволен,мотора работи много по-тихо при тръгнал вече вариатор. Също така постепено чисти мръсния италиански мотор,който сигурно е каран над 20к с една смяна.

pininfarina
06-10-2010, 19:59
Чефин имат вече магазин в Пловдив,намира се на бул.Княгиня (http://cefin.bg/page.php?key=news&id=36]бул.Княгиня) Мария Луйза срещу цен.гробища. Имат всичките продукти на Селениа. Цените са много добри. Аз от там си взимам Рейсинга и съм доволен,мотора работи много по-тихо при тръгнал вече вариатор. Също така постепено чисти мръсния италиански мотор,който сигурно е каран над 20к с една смяна.

Чефин са от много години в бранша и продават Селения от около 4-5 години доколкото знам. Сериозна фирма са и не мисля че биха рискували да продават ментета.

thecleaner
06-10-2010, 20:01
Защо, ти с какви филтри работиш колега? Досега за 4 години и ако говорим само за маслени филтри, имаме монтирани над 3000 - предимно Clean, Tecneco, Bosch, Filtron. Досега имам само 3 дефектни филтъра, два откоито на Бош, третият мисля че беше Филтрон. Смятам че е нормално да има такъв брак за такова количество монтирани филтри. Не съм имал проблеми досега със споменатите от теб филтри :-)

На мене лично най ми допада и си карам колата с Мале (единствения които не прокапва грам), Кнехт, Ман. Ментекото (технекото) съм го виждал на 4-5 дизелови Алфи как се е саморазвил ;) и течат като лейка. Като за евтин филтър Фиама не е лош.

pininfarina
06-10-2010, 20:05
На мене лично най ми допада и си карам колата с Мале (единствения които не прокапва грам), Кнехт, Ман. Ментекото (технекото) съм го виждал на 4-5 дизелови алфи
как се е саморазвил ;) и течат като лейка.

Малето са добри - спор няма, но идват скъпички за масовия потребител и от тях взимам само за определени клиенти, които искат да им сложим такива. Може да са се развили, ако всичките които си видял ги е стягал един и същ майстор ;-)

ne0
06-10-2010, 20:12
до колегата ТРЕ..... отностно Аджипа

знаеш ли каква е разликата от ОМВ Масло, Лукойл Масло, Шел Масло и Аджип Масло....... ами просто в България няма бензиностанция, на която продават Ажип.....

Сега не ми давайте за пример Ламборгини и Ферари... щото ако са ваши едва ли ще си купите маслото от тамм..
Та всичко е субективно и зависи от много неща. Тука Ажипа се хвали щото е рядкост, в Италия е като Лукойлското масло....

..... просто наблюдения

митака-пловдив
06-10-2010, 20:12
Заради вас ходих до колата да видя какъв ми беше филтъра
:) Tecnocar R125.Сутрин като съм я палел студена и със скъсън вакум на регулатора за бензина,веднага гасне но ми прави впечатление че стрелката остава на 4 атмосфери и мнооого бавно почва да пада.

ne0
06-10-2010, 20:15
Малето са добри - спор няма, но идват скъпички за масовия потребител и от тях взимам само за определени клиенти, които искат да им сложим такива. Може да са се развили, ако всичките които си видял ги е стягал един и същ майстор ;-)

напоследък оригиналните филтри за Алфа Ромео са Клийн и си го пише. А също така оригинални филтри идват от Южна Африка ;)......и България за Мерцедес ;).....

pininfarina
06-10-2010, 20:17
:) Tecnocar R125.Сутрин като съм я палел студена и със скъсън вакум на регулатора за бензина,веднага гасне но ми прави впечатление че стрелката остава на 4 атмосфери и мнооого бавно почва да пада.

Много добри Италиански филтри. През 1999-2002-ра си ги внасяхме директно от Италия ама след това се порзвалиха малко нещата с доставките.

ne0
06-10-2010, 20:18

е хубо ма на мен с Рейсинг стрелката ми сочи повече, не е проблема в стрелката ;)

Kuker
06-10-2010, 20:19
Да отделим ли теми за останалите марки масла!?
Заключвам