Log in

View Full Version : Купуваш кола и се оказва...крадена!!!

bager
20-10-2010, 12:29
Имам едно такова питане: има ли начин в България да провериш колата, която купуваш дали е крадена? Имам предвид преди да я купиш, т.е. да си дадеш парите.
И как така се получава, че вече регистрирана в България кола, при пререгистрация ( смяна на собственика), се оказва че колата е крадена?
Има ли служба, която да отговаря на такива запитвания за собственост на даден автомобил?

п.п. Питам чисто информативно, не е по конкретен случай!

Mury
20-10-2010, 12:32
Имам едно такова питане: има ли начин в България да провериш колата, която купуваш дали е крадена? Имам предвид преди да я купиш, т.е. да си дадеш парите.
И как така се получава, че вече регистрирана в България кола, при пререгистрация ( смяна на собственика), се оказва че колата е крадена?
Има ли служба, която да отговаря на такива запитвания за собственост на даден автомобил?

Много просто Ники,просто предишния път е регистрирана по втория начин,носят ти номерата и талона в къщи.Аз има приятел,който изгоря такя,единствения законен път е да съдиш продавача,и накрая само може да се набуташ още повече.В неговия случай го осъдиха продавача да му върне парите,разноските по делото,и някаквя друга присъда/за която не се сещам/,ма кво от това,5 години ходене по мъките,и парите още ги няма,става въпрос за 5000 лв. за Пежо 306,преди 5-6 години:dunno::dunno::dunno::dunno:

Иначе проверка можеш да направиш,ако имаш твои хора в КАТ,иначе е дълга процедура

marian
20-10-2010, 12:39
Срещу 50лв.в КАТ ти проверяват автомобила.Това напълно законно.

MainaCore
20-10-2010, 12:41
Миналата година ги питах в КАТ и те казаха: Идвате с колата и плащате 50 лева :)

-Bobby-
20-10-2010, 12:44
Ако си регистрираш колата по законния начин, чакаш си чинно в КАТ на опашката, докато чакаш да ти дадат талона, с който да отидеш при БМВ-джиите с табелите, те си я проверяват в Интерпол дали е крадена. Ама както каза колегата - ако е регистрирана по втория начин...

Аз затова кола, карана в БГ, освен ако не е на мой близък, да знам как е карана и откъде и как я е купувал - никога. Само нов внос, точно поради такива и ред други причини...

Pinky
20-10-2010, 12:45
Не е _точно_ по темата, но да обърна внимание, че в началото на Малинов, в автокъщата продават една съмнителна черна 147-ца дизел. Силно препоръчвам детайлно да се провери, ако някой реши да я купува.

cyberhill
20-10-2010, 13:15
Аз затова кола, карана в БГ, освен ако не е на мой близък, да знам как е карана и откъде и как я е купувал - никога. Само нов внос, точно поради такива и ред други причини...

И там какво е различното? Щото точно "нов внос" ги проверяват доста по стриктно....

-Bobby-
20-10-2010, 13:22
По принцип, не точно това е водещата за мен причина да предпочитам новия внос, а по-скоро факта, че ако екземпляра е хубав и нормално поддържан, което винаги може да се види, със сигурност по него няма да е имало интервенции тип "ремонт по български, за по еФтинко". Там на запад, повечето културни потребители оставят колата в сервиза, а и в самия сервиз майсторите не са ментарджии и лентяи като тия нашите по официалните сервизи.

Както и да е, темата е за друго... покрай тези причини, включвам и тази с Интерпол и сверката дали е крадена.

cyberhill
20-10-2010, 13:27
Това няма нищо общо....

bouncer
20-10-2010, 13:28
много просто - парите се дават на продавача след като колата мине канала на КАТ.

-Bobby-
20-10-2010, 13:37
Така е най-добре, особено ако продавача не е автосалон или автокъща...

marian
20-10-2010, 13:38
Ако е крадена,продавача няма да се навие на този вариант.

Jivko7777
20-10-2010, 15:53
И следователно я подминаваш и си търсиш друга ;)

Guzzi
20-10-2010, 15:56

.

Mury
20-10-2010, 15:58

Дори и да не е крадена,аз ако съм търгаш,пак няма да се навия,защото фактически като е минала КАТ,колата вече е на друг,и мое и да не видя пари:furious::furious::furious::furious:

bager
20-10-2010, 16:10
Дори и да не е крадена,аз ако съм търгаш,пак няма да се навия,защото фактически като е минала КАТ,колата вече е на друг,и мое и да не видя пари:furious::furious::furious::furious:

Точно! Не всеки би се навил да смени регистрацията на колата, която продава, без да е взел парите за нея, защото после със съд трябва да доказва, че е негова!
Затова питах дали има процедура, при която с номер на колата(номер на рамата), може да се провери чия собственост е?

75TwinSpark
20-10-2010, 18:22
Срещу 50лв.в КАТ ти проверяват автомобила.Това напълно законно.
Аз от това разбирам, че колата се проверява ,а не се пререгистрира или каквото и да било,за което вие говорите.

PEPI-2ALFA
20-10-2010, 18:28
Ето предаването на про бг по темата.
http://probg.bg/statija/kod_kriminalno/dalaverite-s-vneseni-ot-chuzhbina-koli.html

търтей
20-10-2010, 18:44
Затова питах дали има процедура, при която с номер на колата(номер на рамата), може да се провери чия собственост е?

Има. Както казаха вече, отиваш в КАТ, снасяш 50 лв (това е държавната такса) и ти вадят досието на колата.

Освен това собствеността се определя от договора за покупко-продажба или фактурата. Талонът в КАТ е формалност. Това че не си минал през кат не те прави несобственик. Е дължиш там един 50 кинта глоба за забавяне.

koolio
20-10-2010, 19:18
Има. Както казаха вече, отиваш в КАТ, снасяш 50 лв (това е държавната такса) и ти вадят досието на колата.

Освен това собствеността се определя от договора за покупко-продажба или фактурата. Талонът в КАТ е формалност. Това че не си минал през кат не те прави несобственик. Е дължиш там един 50 кинта глоба за забавяне.

Пак излиза след дъжд качулка цялата работа.

nhg
20-10-2010, 19:21
Точно по такава схема на едни приятели Полото стоя година-две 'запряно'...

tokata_pz_flex
20-10-2010, 20:14
Аз имах подобен проблем с Пежото .
Взех го от автокъща ... в последствие се оказа , че последните цифри в италианския талон са попълнени на ръка . Отказаха ми регистрация и ме караха да чакам техно тест .
Добре , че жената на шефа на КАТ Пазарджик работи за мен , та технотеста ми го направиха още същия ден пред къщата ... и срещу 50 лева провериха някакво досие .
Та въпросния '' шеф '' ме посъветва , като купувам кола ... преди да я платя и да си я взема с договора за покупко - продажба , да прежаля 50-те лева и с номера на рамата и на двигателя да отида в КАТ да си я проверя .

gigi
20-10-2010, 20:37
Абе всичко до тук хубаво, ама вие да сте чували номера купуваш си кола нов внос собственика в другата държава я обявява за открадната след време и го пушиш ти с покупката щото и да си я проверил преди това ти я конфискуват на тебе. Случай такива много най често както си хараш по "жълтите" например и те отбива патрулката, после ходи доказвай че нямаш сестра.......

badmadafaka
20-10-2010, 20:46
ами при положение, че едно от задължителните неща, които се правят при регистрация на колата е точно такава проверка, имаш две опции: 1) ако вече е обявена за открадната ти го разбираш веднага и не можеш да си я регистрираш... и 2) ако към този момент не е обявена за открадната, колата става твоя пък оня ако ще да се оплаче на дъ президент ъф ди юнайтед стейтс.. тоест според мен има контрол който да предотврати една такава "схема"

голямата риба
20-10-2010, 22:11
Аз имах подобен проблем с Пежото .
....
и ти една услуга му върна на тоя шеф:bangin: