PDA

View Full Version : На пътя има място за всички!!!

Galof
21-10-2010, 13:59
Здрасти. Кой съм аз питаш загледан в шофьорското огледало? Аз съм невидимият Немо, яхнал “совалката на донорите”. Имам лице като теб, душа като твоята и ходя всеки ден на работа…също като теб. Дишам, смея се и се радвам на живота си, също като теб. Мразя да ме класифицират под общ знаменател и да бъда жертва на стереотипи също като теб. С една дума, под шлема и екипировката ми се крие едно съвсем обикновено човешко същество като теб. Уважавам те, колата ти и нейните габарити…и те моля да отвърнеш със същото към мен, защото от твоето зачитане зависи живота ми. Кой съм аз за да ме уважаваш питаш? Аз съм този, който се подготвя постоянно за да може да компенсира на улицата за грешките на другите участници в движението…за тяхната липса на уважение…за тяхното пренебрежение...затова, че рядко осъзнават че всяка грешка било моя или чужда винаги се вписва в моята графа и после боли…мнoгo боли…понякога боли завинаги, пък често няма дори после. Вгледай се за миг отново в огледалото… Запитай се как се казвам. Дали моето име е отпечатано с пламтящи букви на предната ти или задната ти броня? На вратата на колата ти? Дали имам майка, баща…съпруга или деца…които ще целуват безжизненото ми лице…ще потърсят да стиснат прясно зашитата ми в моргата ръка или да докоснат смачканите ми от гумите на колата, гърди? Аз не мразя никого, както съм сигурен, че ти не ме мразиш мен. Всички сме хора и като такива често грешим. Ако съм сгрешил пред теб, не е нарочно. Затова извини ме…както бих те извинил и аз, когато си ме засякъл неволно, защото съм убеден че ще се постараеш да не го правиш отново. Знам, че бързаш. Знам, че си раздразнен. Знам, че имаш проблеми. Откъде знам? Ами и аз съм човек и имам същите. Но, не бих искал да се превръщам в проблем за теб, както съм убеден че и ти не би желал обратното. Затова ще се постарая да спазвам правилата на движението, също като теб. Клатиш глава. Не вярваш на мотоциклетисти? Аз първи? Добре. Съгласен съм... ще намаля скоростта си в знак на добра воля, за да не ти се бутам в бронята. Ще се въоръжа с малко търпение. Даваш ми път вече? Благодаря за разбирането и поздрав за теб от невидимият Немо. Радвам се, че и двамата продължаваме невредими…всеки за където е тръгнал без да разменим дори дума гласно. Все пак, когато хората имат желание да се разберат…начина е без значение. Важна е единствено наличността на добрата воля. Леко и безаварийно.
Автор: Red Raven

ПАЗАТЕ МОТОРИСТИТЕ!!!

badmadafaka
21-10-2010, 15:00
Именно нетолерантността на шофьорите към мотористите е причината аз (и сигурно още n на брой хора) да не карам мотор :sickness:
Малко късно в края на сезона на моторите, но все пак важно...:respect:

Kuku
21-10-2010, 15:08
Ще стане интересно.... :upsidedwnsmiley:

JAMAL
21-10-2010, 15:19
Доста силно обръщение, от което те побиват тръпки. Обръщение, което подкрепям с две ръце. Факт, е че то не е достатъчно! Както във всяко начинание, където ти си един от многото, където зависи от теб и всички около тебе, е възможно да се получат недоразумения, дори и да е направено всичко възможно това да не се случи. А когато ТИ, с твоето поведение предизвикваш тези събития, шанса се увеличава многократно. Обръщението е много вярно, когато обаче ситуациите с по-агресивното поведение се предизвикват, аз ще бъда човека, за който ще остане черен спомен в съзнанието. Когато се качиш на 4, на 2 колела, трябва първо ти дадеш необходимото от себе си, за да се предпазиш и после да очакваш това от останалите!

pr_00f
21-10-2010, 15:43

Ще стане интересно я.
Автора леко е забравил примерно да спомене, че като равноправни участници в движението водачите на двуколесни МПС следва да спазват правилника.
Например да не се кара със 100+ в града ( да не казвам 140 и нагоре).
Или пък след като са равноправни участници в движението, същите тези водачи би следвало да си изчакват реда в задръстванията, да не изпреварват на забранено и прочие...
Аз през живота си не съм виждал водач с мотор да седи и да си чака реда в задръстването. Точно наобратнто - всички се ръгат между колите като побъркани.
За изпреварванията на двулентов двупосочен път с плътни колони от коли.... ( всеки ден по околовръстното ) - защо ли да говоря , ми то нали има място да се мушне моториста между 2 камиона. Къде е проблема не мога да разбера? И без това на камиона даже няма да му се изкривят ламарините , най - много да се надере боята.

А карането на задна по същото околовръстно със 100+. Ааа не не съм виждал такива простотии.
А най-якото е каране на задна на тъмно, даже няма да разбереш кога си ударил кретена.

Когато видя един единствен да кара като хората - тогава може и да проявя някакво съчувствие.
Ама нямаааа, няма такива субекти.

п.с И за да не каже някой че съм изрод някакъв - очите ми са на 4 за мотористи и винаги гледам да им дам път че да ми се разкарат от главата.
Като искат да мрат - поне не в моята кола.

Old Fox
21-10-2010, 15:49
A защо трябва да има деление на мотористи колоездачи, шофьори и т.н. Защо трябва да се пази една определена група? Другите да не ги пазя така ли? Не може ли просто всички да карат нормално?
Писна ми да съм по толерантент към гейовете, да ме призовават към по специално отношение към някой -съвсем обикновен човек - ей така за каузата.

Пазя ги, ей богу пазя ги или по скоро пазя себе си от тях, важното е че винаги им давам път. Обаче следващия път когато бесмъртен тръгне да ме изпреварва на задна гума в завой със 140 мога да кривна случайно, а може и да не е случайно...

Dodo 155
21-10-2010, 15:56
Ще стане интересно я.
Автора леко е забравил примерно да спомене, че като равноправни участници в движението водачите на двуколесни МПС следва да спазват правилника.
Например да не се кара със 100+ в града ( да не казвам 140 и нагоре).
Или пък след като са равноправни участници в движението, същите тези водачи би следвало да си изчакват реда в задръстванията, да не изпреварват на забранено и прочие...
Аз през живота си не съм виждал водач с мотор да седи и да си чака реда в задръстването. Точно наобратнто - всички се ръгат между колите като побъркани.
За изпреварванията на двулентов двупосочен път с плътни колони от коли.... ( всеки ден по околовръстното ) - защо ли да говоря , ми то нали има място да се мушне моториста между 2 камиона. Къде е проблема не мога да разбера? И без това на камиона даже няма да му се изкривят ламарините , най - много да се надере боята.

А карането на задна по същото околовръстно със 100+. Ааа не не съм виждал такива простотии.
А най-якото е каране на задна на тъмно, даже няма да разбереш кога си ударил кретена.

Когато видя един единствен да кара като хората - тогава може и да проявя някакво съчувствие.
Ама нямаааа, няма такива субекти.

п.с И за да не каже някой че съм изрод някакъв - очите ми са на 4 за мотористи и винаги гледам да им дам път че да ми се разкарат от главата.
Като искат да мрат - поне не в моята кола.
Напълно те подкрепям!
Скорост на моторист от 100 км/ч е нищо за София! Винаги минават над 150-200 км/ч по околовръстното или Цариградско.
Уважавам много мотористите, защото не знаят как да се пазят и затова винаги им правя път :pokey:

---------- Post added at 12:56 ---------- Previous post was at 12:55 ----------

A защо трябва да има деление на мотористи колоездачи, шофьори и т.н. Защо трябва да се пази една определена група? Другите да не ги пазя така ли? Не може ли просто всички да карат нормално?
Писна ми да съм по толерантент към гейовете, да ме призовават към по специално отношение към някой -съвсем обикновен човек - ей така за каузата.

Пазя ги, ей богу пазя ги или по скоро пазя себе си от тях, важното е че винаги им давам път. Обаче следващия път когато бесмъртен тръгне да ме изпреварва на задна гума в завой със 140 мога да кривна случайно, а може и да не е случайно...
Ще утрепеш гей или боклук, а ще лежиш човек...не си заслужава ;)

bager
21-10-2010, 16:04
Всичко това е много добре написано(на първия пост имам предвид), но това е само едната гледна точка!
Другата я защитиха добре pr_00f и Old Fox, а и всички много добре я знаем!
Обаче, не вярвам да е приятно за когото и да било, ако някой идиот самоубиец се претрепе в неговата кола. И то при условие че е могъл да го избегне! Аз поне не искам това да се случва на мене!

Затова, правилният извод не е "Пазете моториста", а "ПАЗЕТЕ СЕ ОТ МОТОРИСТА"!

soldier
21-10-2010, 16:11
Мисля, че висчки нормални хора не подкепят начина, по който карат мотористите. Но въпреки това ги е страх да не участват в катастрофи и се пазят. Аз също като видя моторист в ляво огледало, се дърпам максимално в дясно или обратното, като през това време следя моториста, за да не си смени посоката на движение. Никъде в правилника не пише, че съм задължен да го правя това, ами даже правилникът е на моя страна, но ако стане катастрофа, дори и да съм невинен, няма да мога да заспа след това.

pr_00f
21-10-2010, 16:11
Затова, правилният извод не е "Пазете моториста", а "ПАЗЕТЕ СЕ ОТ МОТОРИСТА"!

Това е.

Иначе ако всички мотористи бяха като автора на първото мнение ... просто нямаше да има нужда от подобни теми.

bouncer
21-10-2010, 16:27
и за да е в същия тон:

Здравей, Немо. Не се оглеждай стреснато. Това съм аз – шофьорът на онази малка точица в далечината. Да, това е автомобил. Нищо, че ти изглежда малко и далечно, това съм аз и моето семейство, моят живот, към който ти летиш с огромна скорост.. Радвам се да се запознаем. Радостен съм и от факта, че под каската, екипировката и тоновете косми и тестостерон има човешко същество с душа, което ходи на работа. Съжалявам, че поставям теб и всички мотористи под общ знаменател, но за съжаление ние, шофьорите, виждаме от вас, мотористите, много малко. За още по-голямо съжаление това е или защото много малко е останало от вас по шосето, или защото прелитате с безумна скорост покрай нас. Повярвай ми, Немо, аз още повече уважавам твоите габарити и смелостта ти да излезеш на шосето на две гуми. Даже благородно ти завиждам и винаги ще ти дам път. Извинявам се от името на нетолерантните ми колеги и за това, че всяка грешка между нас е в твоята графа. Но аз също се подготвям всеки път, когато покрай мен мине моторист. Подготвям се да бъда втрещен от скоростта му, от безразсъдното му шофиране, от глупавите маневри на задна, предна или на никаква гума. Подготвям се да успея да спра, ако паднеш пред мен или да успея да запазя живота си ако се врежеш в моята кола. Извинявай, че не те виждам в огледалото, но до преди секунда ти беше една много малка точка в далечината. Извинявай, че не се дърпам веднага от пътя ти, но ти често пъти изникваш за миг, а и не забравяй, че не гледам непрекъснато в огледалото си – все пак се движа напред. И моля те, когато искаш да впечатлиш дъщеря ми или нечия друга дъщеря не забравяй за мен, за семейството й. Ти имаш каска и екип, но тя няма, и когато я возиш се съобразявай с това. Заповядай, мини. Карай на воля и се радвай и за мен на усещането. За сега аз ще остана на четири колела, защото твърде много нетолерантни и безразсъдни мотористи виждам всеки ден, за да се престраша да рискувам и аз. Разбирам те и винаги ще те пазя, но постарай се да ме пазиш и ти, защото не забравяй, че пред моя и твоя живот аз винаги ще избера моя и този на семейството ми.

badmadafaka
21-10-2010, 16:41
Перфектно представена "другата" страна :thumbup:
Извода според мен е (съвсем изненадващо), че всяко стадо си има мърша и ако не друго, поне от темата може да се позамисли човек над описаните неща...

ПС: за статистиката, аз съм виждал моторист, който си чака реда на светофара, както и такъв, който спира на пешеходна пътека за да пропусне пешеходците (не, че е нещо много, но от изказванията на някои от вас, въпреки очевидните твърдения за обратното, изглежда, че все пак поставяте абсолютно всички мотористи под общ знаменател)...

bouncer
21-10-2010, 16:47
Перфектно представена "другата" страна :thumbup:
Извода според мен е (съвсем изненадващо), че всяко стадо си има мърша и ако не друго, поне от темата може да се позамисли човек над описаните неща...

ПС: за статистиката, аз съм виждал моторист, който си чака реда на светофара, както и такъв, който спира на пешеходна пътека за да пропусне пешеходците (не, че е нещо много, но от изказванията на някои от вас, въпреки очевидните твърдения за обратното, изглежда, че все пак поставяте абсолютно всички мотористи под общ знаменател)...

само се замисли, че помниш как си виждал моторист да кара както би трябвало да го правят всички. Щом ти е направило впечатление и си го запомнил колко ли често го виждаш. Аз също имам приятели мотористи, които карат много културно. Аз самият се приемам за бъдещ моторист, но въпреки това не мога да не изтъкна, че 99% от мотористите по пътя правят ужасни кретении. Само ще ти кажа, че аз самият съм фен на скоростта и силните усещания. Също така ще споделя, че ме е изпреварвам моторист на околвръстното, който дори не успях да видя....а се движех с 100 км/ч. Не го видях!!! чух го, усетих как нещо минава покрай мен, но не успях да видя какво!!!! смятай!!! преместих се две ленти в страни - толкова се стреснах! Дадох всико от себе си да го настигна на следващия светофар и да му нахакам каската в задника, но просто е невъзможно.

pr_00f
21-10-2010, 17:13
Боунсър каза каквото имаше да се казва по тази тема :clapping:

old alfist
21-10-2010, 17:20
Тия с моторите са пълни откачалки - и аз като ги видя бягам от тях. Тези хора има адреналин в излишък и им замъглява мозъка.

Sm0k
21-10-2010, 17:42

Мотористите трябва да се пазят повече, дори и да карат нормално, просто защото са по-уязвими и се виждат по-трудно :) Мотора е по-малък, ако спреш да изчакаш понеже си без предимство, колите винаги ще ги видиш, но мотора може и да го пропуснеш, ако не се огледаш внимателно. Същото важи и за огледалата - колата зад теб ти напълва лесно огледалата и виждаш, че там има нещо дори и с периферното си зрение, докато мотора по-трудно се вижда в тях, а и по-лесно се скрива в сляпата зона :) За това трябва да се внимава повече с тях :)

Но иначе е факт, че повечето мотористи просто прекаляват, съгласен съм с колегите, които са против поведението им :) Няма нищо лошо в адреналина като цяло, по принцип карането на мотор не е просто начин на придвижване, а начин на живот. Така че като искат да си настъпват моторите, да не спират на полицаите, но поне да не стават опасни за останалите участници в движението :)

Alexanderbb
21-10-2010, 18:47
Аз на мотор не съм се качвал няма и да се кача но никога няма да забравя един италианец с огромна Хонда който караше по околовръстното (преди да го разширят) с разрешената скорост, на ограничение 50 намаляваше и той и чинно пъплеше в колоната от коли без да мисли да изпреварва. Явно може ама не и у нас. Веднъж по една от телевизиите бяха хванали едни "рокери" да ги питат защо карат така лудо и те обясняваха че не можело да спазват ограничения щото им кипяла кръвта. Не вярвам да има някой шофьор дето да си умира от желание да си въвлече неприятности с пребиването на поредния двуколесен безумец. Просто наистина тяхната наглост и безпардонност довежда до инциденти. Виждал съм ги размазани в стени, влезли до половината в коли или само краката им под някой самосвал. Но пък и не е само вината в тях. Просто тях никой не ги контролира и това постепенно се изражда в свободия. Само да попитам някой да е виждал спрян за проверка моторист или пък мощен мотор на който номера не е от странно място и заврян невидим някъде под калника.

Kuku
21-10-2010, 18:55
http://www.sanfranciscosentinel.com/wp-content/uploads/2009/04/movie-popcorn-2.jpg

Galof
21-10-2010, 19:34
Обаче следващия път когато бесмъртен тръгне да ме изпреварва на задна гума в завой със 140 мога да кривна случайно, а може и да не е случайно...
Душа сърце ... имаш ли? ами ако на твоето дете някой реши така да му кривне? или на твой приятел пак ли така ще мислиш .... хареса ми поста на bouncer, а доста от постовете няма да ги коментирам ... да не отричам, че има доста мотористи дето карат меко казано малумно ... факт но няма ли да е по добре същия този да го пазиш отколкото да "кривнеш" и след това да не можеш да спиш ...

JAMAL
21-10-2010, 19:42
факт но няма ли да е по добре същия този да го пазиш отколкото да "кривнеш" и след това да не можеш да спиш ...

Въпреки изказването на стария алфист, не вярвам някой умишлено да си криволичи с цел да убие човек! Дано не се бъркам.

Доко
21-10-2010, 19:54

Стана, ама много ме мързи да пиша :drinking:

п.с. И само моторджия може да знае двте гледни точки, другото са празни приказки ;-)

Оги
21-10-2010, 19:57
Преди 2 години на магистралата изпредварвам 2 тира , преди това съм погледнал огледалото и нямаше нищо.
Към края на изпредварването между мен и тира минаха 3 или 4 ма донори.Скороста ми беше 120-130 с повече от 100 не карам , ако не изпредварвам.Та кретените се шмугнаха меду мен и тира , аз се прибирам в лява ента ,тогава донорите намаляват и карат на 5-10 метра пред мене , тогава единия решава да вдигне предна гума и не знам поднесе ли му мотора но за 1 бройка да падне под гумите ми , аз се набрах на спирачките защото скороста му падна доста ,тира зад мене също натресе спирачки за другия тир не знам , до мен имаше едно момче което пребледня от страх , а аз поне 10мин. не можах да обела и дума исамо си мислех какво можеше да се случи , заради един гомнар.
Донорите след това ускориха доста и изчезнаха в далечината и сигурно ,ако колата ми беше бърза колкото моторите им щях да ги настигна и да ги попритеснявам малко да гърча.

tanatos
21-10-2010, 19:57
Аааааа те водачите на 4 колесни пс не натискат газта в града или където и да е било. Средностатистическите автомобили вдигат 160-180 и 80 процента от тях си се движат с толкова по магистралата, от друга страна - моторите вдигат маааалко повече и се движат както могат. Аз немга да разбера каква е разликата да ме изпревари кола с 200 или мотор с 260 примерно...Можем ли да спрем гората да се разлиства, отговора е не.
Затова най-добре да има толерантност между водачите на автомобили и мотористите, нека се пазим взаимно.

Galof
21-10-2010, 20:10
Аааааа те водачите на 4 колесни пс не натискат газта в града или където и да е било. Средностатистическите автомобили вдигат 160-180 и 80 процента от тях си се движат с толкова по магистралата, от друга страна - моторите вдигат маааалко повече и се движат както могат. Аз немга да разбера каква е разликата да ме изпревари кола с 200 или мотор с 260 примерно...Можем ли да спрем гората да се разлиства, отговора е не.
Затова най-добре да има толерантност между водачите на автомобили и мотористите, нека се пазим взаимно.
Напълно съм съгласен с теб колега!!!

Доко
21-10-2010, 20:20
Докато на улицата важат неофициалните закони за движение по пътищата, трябва да се справяме някак си - http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=41870 , най-ме кефи точка 7 :pokey::crazy::lol:

Old Fox
21-10-2010, 20:29
Мотористите трябва да се пазят повече, дори и да карат нормално, просто защото са по-уязвими и се виждат по-трудно
:)
Виж сега ако не мога да забележа цял моторист то аз нямам място на пътя. А темата беше не дали да внимаваш повече за мотористи, а дали да ги "пазиш повече

Душа сърце ... имаш ли? ами ако на твоето дете някой реши така да му кривне? или на твой приятел пак ли така ще мислиш .... хареса ми поста на bouncer, а доста от постовете няма да ги коментирам ... да не отричам, че има доста мотористи дето карат меко казано малумно ... факт но няма ли да е по добре същия този да го пазиш отколкото да "кривнеш" и след това да не можеш да спиш ...
Пробвай да четеш между редовете;-) Едва ли някой друг е решил че умишлено, ще тръгна да убивам когото и да било.

@Танатос така е. Само дето колко теми озаглавени "пазете автомобилистите моля" си срещал досега? Щото поне една такава тема като тая цъфва във всеки автофорум поне два пъти годишно.
Темата си беше пирфе до след мнението на баунсър.

Galeano
21-10-2010, 20:29
То, в Бг правилата никой не ги спазва та искате мтористите ли? На един простак с мотор се падат хиляда такива с леки коли. Ама хайде пак да се подразним кой с кола кой с мотор ,кой с дизел кой с бензин.

Доко
21-10-2010, 20:34
На един простак с мотор се падат хиляда такива с леки коли.

:cheers:

Galof
21-10-2010, 20:40
напълно съм съгласен с Galeano

Old Fox мога да чета между редовете ... но го написах, защото съм виждал хора който Умишлено "криват" и засичат мотористи ... и след като съм виждал такива случай няма да се учудя да си някой от тези безчуствени малумници (с извинение)

tanatos
21-10-2010, 20:41
@Танатос така е. Само дето колко теми озаглавени "пазете автомобилистите моля" си срещал досега? Щото поне една такава тема като тая цъфва във всеки автофорум поне два пъти годишно.
Темата си беше пирфе до след мнението на баунсър.

За темите си прав. Аз не искам да ме пазят на пътя, искам да не ми пречат.Всеки разумно мислещ може да се пази сам, проблема е в манталитета
Като ме видиш, че се приближавам с висока скорост зад теб, не искам да даваш газ, а искам да се отдъпнеш и да ми дадеш път. Това важи и когато съм зад волана. Аз не се състезавам, карам с толкова с колкото ми стиска и 200-300 това си е мой проблем. Ти водача дето си в платното в което се движа трябва да ми направиш път, а не да натиснеш газта и да ми се правиш на модерен. (това в стилистиката на темата)

tre
21-10-2010, 20:43
Как може да пазиш моторист като той не се пази.Изпреварва както си иска кара с колкото си иска няма платна няма мигачи да дава нищо фърчиси при ограничение 50 с 100 и така нататака.То за мене не са мотористи а хора търсещи адреналин.То е се едно да караш ски по лавината и да се сърдиш на спасителите като те затрупа.

Galof
21-10-2010, 20:50
Как може да пазиш моторист като той не се пази.Изпреварва както си иска кара с колкото си иска няма платна няма мигачи да дава нищо фърчиси при ограничение 50 с 100 и така нататака.То за мене не са мотористи а хора търсещи адреналин.То е се едно да караш ски по лавината и да се сърдиш на спасителите като те затрупа.колеги стига с тези ограничения ... кой ги спазва освен учебните автомобили, когато има камери, полицаи или задръстване ... стига ограничение 50 моториста се движи с 100 ... да не се заблуждаваме средната скорост на колите в софия и не само е 80км/ч

Sm0k
21-10-2010, 20:56
Виж сега ако не мога да забележа цял моторист то аз нямам място на пътя. А темата беше не дали да внимаваш повече за мотористи, а дали да ги "пазиш повече

Е аз казах, че се вижда по-трудно а не че са невидими :) Все пак колата се вижда дори и с периферното зрение, докато гледаш в друга посока, а с мотора не е сигурно. Когато се оглеждаш, разликата между това да забележиш кола и мотор е части от секундата и това не е въпрос на шофьорски умения - просто така работят човешкото зрение и мозък - по големия обект се регистрира по-бързо :) А като знам как някой "примерни" водачи на автомобили бързат да прелетят покрай знаци Б1 и Б2 и се оглеждат с 50 км/ч в движние, тия части от секундата могат да се окажат решаващи :)

И сега по темата ;) Трябва да се пазят повече защото са по-уязвими. Дори в закона пише, че при изпреварване на мотор или велосипед, трябва да оставиш повече място между него и колата. Иначе в случай, че човека взема да падне може да му минеш през главата или през краката. Не трябва да забравяме, че мотора може да падне дори и без моториста да се прави на мъж - едно петно пясък или вода на пътя може да се окаже достатъчно да падне, дори и при адекватно поведение на човека, пък нашите пътища не са от най-чистите :) Така че според мен да - трябва да ги пазим повече. И в края на краищата какво е разликата между това да внимаваш повече и да ги пазиш повече :)

Не ме разбирайте погрешно, пак казвам, не подкрепям опасното поведение на повечето мотористи, но аз лично имам познати които карат мотор и се държат съвсем нормално на пътя. Това че повечето са такива не значи че трябва да сме нетолерантни към всички...

---------- Post added at 20:56 ---------- Previous post was at 20:51 ----------

колеги стига с тези ограничения ... кой ги спазва освен учебните автомобили, когато има камери, полицаи или задръстване ... стига ограничение 50 моториста се движи с 100 ... да не се заблуждаваме средната скорост на колите в софия и не само е 80км/ч

И как я измери? Чак пък 80 не е :) Според мен на повечето големи булеварди (изключваме тия с ограничения на 50) по-голямата част от трафика се движи с около 60 км/ч. Това по мои наблюдения :)

Доко
21-10-2010, 20:58
Не ме разбирайте погрешно, пак казвам, не подкрепям опасното поведение на повечето мотористи, но аз лично имам познати които карат мотор и се държат съвсем нормално на пътя. Това че повечето са такива не значи че трябва да сме нетолерантни към всички...

Все едно да кажеш, че повечето автомобилисти са такива ;-) А тази статистика как ще я коментирате http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/10/21/vseki-peti-bylgarin-karam-pil.101806 ???

п.с. Пиян моторист няма да видите ;-)

old alfist
21-10-2010, 21:02
Моторите са много бързи и непредвидими в посоката на движението си при изпреварване и когато ги забележа в огледалото съм нащрек - аз лично ги пропускам, а ако случайно се движат с моята скорост ги следвам на по-голяма дистанция отколкото колите, за да мога да реагирам, ако нещо се случи с тях.
Когато се налага да пресичам главен път, по който се движат предпочитам да изчакам повече от съображение за сигурност, заради съмнение в преценката за скоростта им.
За съжаление създават напрежение у участниците в движението, но те като няма акъл в главата ти трябва да го пазиш - иначе ще го лежиш за свестен.

Доко
21-10-2010, 21:07
На мен повече напрежение би ми създала мисълта, че всеки пети кара пиян, а не когато два пъти седмично лятото се разминавам с моторист ;-)

Galof
21-10-2010, 21:07
И как я измери? Чак пък 80 не е :) Според мен на повечето големи булеварди (изключваме тия с ограничения на 50) по-голямата част от трафика се движи с около 60 км/ч. Това по мои наблюдения :)
с радар не съм засичал но като гледам километража на колите в който съм ... айде да не кажем 80 но 70 ...

viki
21-10-2010, 21:08
Темата ми звучи като "Пазете блондинките за волана",защото "бла-бла-бла от десет кладенеца вода".:afro:
Нелепо,несериозно и абсурдно.
Правилата са за всички!
Дебилизмът не е "екстра" само за определена прослойка,а не подбира:tongue:Мотористи,тираджии,бакшиши - все са пълноправни участници в движението ;)Някой ако си въобразява,че е център на вселената(независимо какво управлява) и следователно решава,че останалите са длъжни да се съобразяват с него,моля да си запише час за психоаналитик:gives[1]:

Old Fox
21-10-2010, 21:11
Като ме видиш, че се приближавам с висока скорост зад теб, не искам да даваш газ, а искам да се отдъпнеш и да ми дадеш път. Това важи и когато съм зад волана. Аз не се състезавам, карам с толкова с колкото ми стиска и 200-300 това си е мой проблем. Ти водача дето си в платното в което се движа трябва да ми направиш път, а не да натиснеш газта и да ми се правиш на модерен. (това в стилистиката на темата)
Значи горе долу нямаме проблем. Аз така или иначе гледам да се дръпна.
В твоя ред на мисли обаче е нагло да искаш да се съобразяват с теб. Аз съм ти бил в платното или ти си в моето.... Хич не ми пукa с колко ти се кара. Що аз да се съобразявам че на теб ти се кара с 200 а не ти с мен че ми се кара с 90? Това ако успеете да ми обясните логично, евала

bager
21-10-2010, 21:13
За темите си прав. Аз не искам да ме пазят на пътя, искам да не ми пречат.Всеки разумно мислещ може да се пази сам, проблема е в манталитета

От твоето изказване съдя, че мотористите са с някакъв специален режим на каране!
Да се отдръпна и да ти направя път!?! Трябва!!! И къде го пише това?
Нещо малко нагло ми се струва да ми казват"- Не ми казвай как да си карам мотора, обаче аз ще ти казвам как да си караш колата"!
Умишлено никога няма да засека моторист, но ако някой малоумник се набие в колата ми защото е карал с 200, докато си возя семейството и после оцелее, ще го съдя ако ще и сакат да е! Ако и аз оцелея, де...защото съм попречил без да искам на някого да лети там, където другите карат.

old alfist
21-10-2010, 21:14
Темата ми звучи като "Пазете блондинките за волана",защото "бла-бла-бла от десет кладенеца вода".:afro:
Нелепо,несериозно и абсурдно.
Правилата са за всички!
Дебилизмът не е "екстра" само за определена прослойка,а не подбира:tongue:Мотористи,тираджии,бакшиши - все са пълноправни участници в движението ;)Някой ако си въобразява,че е център на вселената(независимо какво управлява) и следователно решава,че останалите са длъжни да се съобразяват с него,моля да си запише час за психоаналитик:gives[1]:
Да, Вики, така е, но в крайна сметка като моториста няма инстикти за самосъхранение трябва другите водачи да се самосъхранят, предпазвайки живота му.

tanatos
21-10-2010, 21:17
Значи горе долу нямаме проблем. Аз така или иначе гледам да се дръпна.
В твоя ред на мисли обаче е нагло да искаш да се съобразяват с теб. Аз съм ти бил в платното или ти си в моето.... Хич не ми пукa с колко ти се кара. Що аз да се съобразявам че на теб ти се кара с 200 а не ти с мен че ми се кара с 90? Това ако успеете да ми обясните логично, евала

Не, но е хубаво да се замислиш дали няма прична човека зад теб да кара с 200 и ти да се влачиш в лявата лента с 90.. Аз не правя това което не искам да ми направят. Колкото ти имаш право да си на пътя, толкова и аз.Както Вики каза правилата са за всички, но не се спазват от никой. Когато има бързак зад мен го пускам, по нормално нещо от това няма.

Доко
21-10-2010, 21:19
А бе аз никъде в пъвия пост не видях да пише призив да давате предимство на моториста когато го няма. Човека иска да ви каже да давате предимство на моториста когато е с предимство, но ми е ясно, че това никога няма да го разберете от колата, трябва да се качите на мотор, но се иска и ду..нце. Не интерпретирайте първия пост както ви е изгодно, моля... :please:

viki
21-10-2010, 21:21
Да, Вики, така е, но в крайна сметка като моториста няма инстикти за самосъхранение трябва другите водачи да се самосъхранят, предпазвайки живота му.
Да де,на мястото на думичката "моторист" сложи - "блондинка","бакшиш","тираждия","голфаджия","алфист" и ще видиш че казваме едно и също:):):):)
Просто не е хубаво да се обобщава и да се слагат всички под един знаменател:):):):)Има хора и хора навсякъде :):):)
Да ни пази Господ:)

tanatos
21-10-2010, 21:27
От твоето изказване съдя, че мотористите са с някакъв специален режим на каране!
Да се отдръпна и да ти направя път!?! Трябва!!! И къде го пише това?
Нещо малко нагло ми се струва да ми казват"- Не ми казвай как да си карам мотора, обаче аз ще ти казвам как да си караш колата"!
Умишлено никога няма да засека моторист, но ако някой малоумник се набие в колата ми защото е карал с 200, докато си возя семейството и после оцелее, ще го съдя ако ще и сакат да е! Ако и аз оцелея, де...защото съм попречил без да искам на някого да лети там, където другите карат.

А ти не караш с 200 примерно никога и не са те засичали? Дали с кола или с мотор няма разлика. Пак казвам манталитет. "Къв си ти, че да те пускам" това е мотото на повечето водачи. Трябва да се пазим един друг, нищо повче. Ти като се влачиш в лявата лента с 90 пречиш на другите дето се движат с 95....

old alfist
21-10-2010, 21:33
Да де,на мястото на думичката "моторист" сложи - "блондинка","бакшиш","тираждия","голфаджия","алфист" и ще видиш че казваме едно и също:):):):)
Просто не е хубаво да се обобщава и да се слагат всички под един знаменател:):):):)Има хора и хора навсякъде :):):)
Да ни пази Господ:)
Естествено, че всеки си е една индивидуалност, но като цяло оставили са такива впечетления у повечето хора - а върви го разбери виждайки го в далечината в огледалото какъв е и докато се усетиш той те изпреварва вече. А, за толкова години зад волана забелязвам, че нещата отиват все по-на зле.

ФЕРАРИСТ
21-10-2010, 21:34
Аз не искам да ме пазят на пътя, искам да не ми пречат.Всеки разумно мислещ може да се пази сам, проблема е в манталитета
Абсолютно......

soldier81
21-10-2010, 21:36
А ти не караш с 200 примерно никога и не са те засичали? Дали с кола или с мотор няма разлика.[/QUOTE]

Има разлика колега,викат му спирачен път,мен един лумпен с пасат щеше да ме отнесе докато си мислеше че може да ме гони и притиска,докато не се наложи да спра рязко заради друг който се движеше с 70 в лява лента на магистрала.

tre
21-10-2010, 21:40
да ама е едно с кола да караш по бързо дрyго е с мотор
Колата се вижда много по ясно по плавниса маневрите
и при лек идар не са такива последствията като от мотор.
А за ограниченията съм съгласен трябва да се направят нови. Просто гледам и от страна на шофьорите с коли караш си с 30 40 над ограничението и изведнъж някакъв ти минава с 120 130 на сънтиметри.И недаиси боже стане нещо отиваж в затвора заради някакъв дет немисли.

old alfist
21-10-2010, 22:05
Не знам защо, но иимам усещането, че пичовете с големите мотори, може би поради голямите скорости и ускорение не могат да преценят, че другите участници в движението не са спрели, а са движещи обекти с променлива скорост, взависимост от тяхната им ситуацията - изглежда ми, като че ли я карат малко като на нескопосани електронни игри. Така поне на мен ми струва - не съм карал такъв мотор.

soldier81
21-10-2010, 22:19
Аз мисля че тези с темите за наказани голфаджии,ферарита,Sкласи и тем подобни дето се вземат насериозно като най-големите рацери(и си вярват) са много по опасни от мотористите.

Не казвам че мотористите са перфектните шофьори,съгласен съм напълно с постовете и на Слави и на Боян,но във всяко стадо си има мърша,просто там е в повече.

Galof
21-10-2010, 22:28
Пак казвам манталитет. "Къв си ти, че да те пускам" това е мотото на повечето водачи. Трябва да се пазим един друг, нищо повче. Ти като се влачиш в лявата лента с 90 пречиш на другите дето се движат с 95.... защото съм сигурен, че всеки от вас когато застане зад някой тир или камион бърза да го изпревари, защото той се движи с 80, а ти можеш с 90-100 ...

---------- Post added at 22:28 ---------- Previous post was at 22:26 ----------

На един простак с мотор се падат хиляда такива с леки коли. Ама хайде пак да се подразним кой с кола кой с мотор ,кой с дизел кой с бензин.
с това мнение съм НАЙ ама НАЙ съгласен!

morfius
21-10-2010, 22:33
Щом темата е - има място за всички... нека и тия всички да правят мястото.
Не един път съм го казвал, пазете себе си и другите... пак важи за всичките дето има място за тях.
А за общите знаменатели вече са ме изпреварили...

Изобщо... толерантността не пада от небето... колкото на някои малцинствени групи да им се иска. :)

---------- Post added at 22:33 ---------- Previous post was at 22:31 ----------

защото съм сигурен, че всеки от вас когато застане зад някой тир или камион бърза да го изпревари, защото той се движи с 80, а ти можеш с 90-100 ...

Камиона/ТИРа и сие пречат на видимостта, движат се неравномерно според наклона и кадят... нормално е да искаш да ги изпревариш.
Нормално движеща се лека кола или мотор са в пъти по-малка пречка и дразнител.

ФЕРАРИСТ
21-10-2010, 22:58
Хубу е че постигате такова единодушие, и е удивително как все още никой не е подфанал песента че за да са едните такива, а другите още по такива, може би една от главните причини е че някой ги е наблъскал на тесни, мръсни, вълнообразни и надупчени пътища, нафъчкани с безмислени знаци и още много фактори затрудняващи и изнервящи придвижването им от точка А до Б......

pr_00f
21-10-2010, 23:02
Правилно.
Сите са маскари.
И това е :)

BO
21-10-2010, 23:22
За да имаш и двете гледи точки, то трябва да си бил и от двете страни.
Това е като колегата, аз карах със сто ама той караше с двеста.
Нали, аз крада ама той краде повече от мен.

Единствено лошото е в случая, че в огромна част от проишествията между кола и мотор, то графата на мотора е попълнена изцяло.

В този ред на мисли аз ще кажа, че и двете страни са прави изцяло.

Да, моторите минават по светофарите, да карат по-бързо, неразумно. Но колко пъти ви се е случвало мотор да ви засече и колко пъти кола ви отнема предимството?

Другото, което ми прави впечатление е това с изпреварването. Да, вярно е, че като изпреварваш трябва да гледаш в огледалото. Но това гледане в огледалото е да прецените, дали да се изнесете или да си стоите. Не преценявайте, че виждаш ли онзи бил далече. Да, той кара бързо, нарушава правилата. Но същевременно и вие нарушавате правилата, като не изчквате задминаващият ви да премине и след него да се изнесете.

Не гледайте само от своята градинка.

Ранобудниче
21-10-2010, 23:40
На мен повече напрежение би ми създала мисълта, че всеки пети кара пиян, а не когато два пъти седмично лятото се разминавам с моторист ;-)

Преди няколко месеца пътувах на изток към Нови пазар и тръгването от Сф беше в ранни зори (около 5ч.) - гонеше се час за преговори някакви. На няколко пъти се догонвахме с едно сребристо халуди, като при поредното разминаване (след В.Търново) въпросното беше в покой на една отбивка, а съдържанието му, състоящо се от 4 броя тъмен мачо, дружно пикаеше, държащо по бутилка в лявата (по обясними причини) ръка. Часът беше около 8:00 (то бива, бива мъка, ама..), видимостта тъкмо беше започнала да заприличва на нормална. Има и продължение, но ще го спестя, защото е свързано с родната милиция, а аз (въпреки всички "въпреки"-та) все така предпочитам да продъллжа да уважавам институцията (колкото е да ме е яд на моменти на конкретни елементи, но една приказка за стадото видях по-горе, та..)

Мислата ми беше - тези дали са по-безопасни от човека на 2/3 колела?

п.п. Кириле, дай е`ни пуканки насам, бре.

Alfa User
21-10-2010, 23:57
Другото, което ми прави впечатление е това с изпреварването. Да, вярно е, че като изпреварваш трябва да гледаш в огледалото. Но това гледане в огледалото е да прецените, дали да се изнесете или да си стоите. Не преценявайте, че виждаш ли онзи бил далече. Да, той кара бързо, нарушава правилата. Но същевременно и вие нарушавате правилата, като не изчквате задминаващият ви да премине и след него да се изнесете.

Не гледайте само от своята градинка.

Ша ма извиняваш колега, ама ако на кръшен междуградски път изпреварвам бавноподвижната Лада на някой дядо - като преди това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съм погледнал в огледалото и е нямало никой - изведнъж отзаде ми се вреже малоумник с мощен мотор, кво пра'им ??? Питам, щото идиота (без извинения) минава разстоянието между двата завоя, обуславящи видимостта ми, за около 5 пъти по-кратко време, отколкото би го минала и най-бързата кола ... Тая гледна точка премислихте ли я ???
Уважавам мотористите, правя им път, но честно - всеки път избеснявам, когато някой се мисли за безсмъртен само защото си е изоставил акъла (колкото го има) в къщи, щото явно му стяга каската на пълна глава...
Сърдете ми се колкото искате, но почти не пътувам сам в колата вече, и не мога да поемам чужда отговорност за живота на човека до себе си. Аз знам какво да правя в повечето случаи, но лошото е, че не всички случаи ни сварват подготвени и понякога имат летален изход.
Така че - идиоти има и на 4 и на две колела. Само че напук на някои горни мнения, най-често съм виждал толерантност на пътя от автомобилисти, и даже не помня да съм виждал подобно колегиално отношение от мотористи ... А недай Боже да попаднете на цяла група такива индивиди - тогава поведението им е направо подсъдимо и малоумно, щото явно се надъхват един друг с простотии ...
За мен по-скоро темата се изразява в това да предпазя себе си и човека до мен в колата, и чак после - тоя, дето се опитва да ни убие и тримата !

JAMAL
22-10-2010, 01:17
Знаааааааааааачи, аз съм сигурен, че има какво още да се каже по темата......

http://www.fitceleb.com/files/images/popcorn.jpg

Човече, само с пуканки да не приседне:tongue:. Има какво още да се каже, да..колкото и иронично да звучи от твоя страна! Когато става въпрос за човешки животи и човешки съдби, има какво още.

Моторът позволява по-големи скорости...след като си се качил на такава машина, нормално е да не очакваш да спазваш ограничения. Ако ги спазваш, по-добре не се качвай на мотор. За съжаление нямаме подходящите условия да правим това, което ни се иска. И с това трябва да се съобразява всеки водач на МПС. Не веднъж ми се е случвало да стисна зъби и волана и да мина през връхлитащото ме препятствие, защото по осовота линия моторджийте имат "право" да си хвърчат с 50-70-80-130-180км/ч. Или?

Kuku
22-10-2010, 01:29
Темата за човешкия живот е сложна и безкрайна, и винаги ще си остане такава.
Темата за човешкия живот на мотоциклет НЕ е сложна, НО е непонятна и винаги ще си остане такава.

DJ Vladic
22-10-2010, 01:42
И аз изключително се възхищавам на хората сложили пластмасови каски и качили се на 2 колела, каращи със 100-300 км/ч. И за да съм един от малкото по-различно мислещи, винаги давам път вдигам палец през прозореца и той отлита. Винаги съм искал да карам мотор 1000 сс Засега не мога. Надявам се занапред да имам това удоволствие и го препоръчвам на всеки.

Galeano
22-10-2010, 09:27
И аз изключително се възхищавам на хората сложили пластмасови каски и качили се на 2 колела, каращи със 100-300 км/ч. И за да съм един от малкото по-различно мислещи, винаги давам път вдигам палец през прозореца и той отлита. Винаги съм искал да карам мотор 1000 сс Засега не мога. Надявам се занапред да имам това удоволствие и го препоръчвам на всеки.

Колега пожелавам ти скоро да се качиш на две колела, тогава ще откриеш нов свят, по истински хора, и свободата която може да ти даде единствено мотоциклета. :th_up: :)

BO
22-10-2010, 11:13
@Alfa User
Я ми кажи колко пъти си принуждаван да излизаш в банкета от лятящ срещу тебе моторист и колко пъти си излизал в банкета заради летяща С-класа срещу теб?

Alfa User
22-10-2010, 11:35
Не съм си правил белязки по таблото на колата, но и от двата варианта имам по няколко случая ... Затова и ги изписах ония неща по-горе !
Но смисъла на темата май не е да се заяждаме ...

Sm0k
22-10-2010, 14:52
...

Е да ама май повечето колеги не разбират, че блондинката и бакшиша няма да паднат на асфалта при дребна грешка. За това за тях не пише нищо в закона, а за моториста и за колоездача пише :)

Не трябва да забравяме, че мотора иска по-голяма прецизност и концентрация. Само не ми казвайте, че на никой от вас никога не му се е случвало без да иска да да блокира гумите при при спиране или да ги превърти при ускорение - грешка, която при повечето ситуации зад волана е малка, при мотора често може да свърши с близка среща с асфалта, особено при мръсна или мокра настилка :) Освен това двете гуми имат по-малко сцепление и по-дълъг спирачен път. Просто е различно :) А блондинката и бакшиша не са на две гуми :)

И още нещо. Миналта година пътувах през Унгария. Магистралата там беше една от "най-цивилизованите", които някога съм виждал - всичко беше изпълнено перфектно - пътните възли, мантинелите, светлоотразителните колчета, а знаците и маркировката само слепец би ги пропуснал. На изхода на всяка отбивка за почивка или бензиностанция имаше пътен знак, който ти напомня да си сложиш колана ;)
По тая магистрала нямаше рекламни билборди. Единствените билборди бяха сложени да напомнят на шофьорите да внимават - единия беше с жена която си слага колана, дргуия с кратинка която напомняше да спазваш дистанция и да не притискаш другите отзад. На третия имаше нарисувано табло от гледната точка на водача и в лявото огледало се виждаше мотор ;) След като там са се сетили да нарисуват мотор в огледалото, а не блондинка, според мене има защо - тия дето я бяха правили тая магистрала, ако съдя по резултата не изглеждаха глупави и май поназнайваха нещо за безопасността на движението ;) А можете да бъдете сигурни, че и там не всички мотористи спазват ограниченията ;)

Пак казвам - не оправдавам поведението на много от мотористите, но все пак нормалния човек, който има обществена отговорност, трябва да се съгласи че има защо да внимаваме повече с тях. Те са по-уязвими, дори и когато спазват закона, също като колоездача и пешеходеца :)
И наистина в края на краищата по нашите пътища има толкова гамени, че мотористите далеч не са най-големия проблем :) Дори малко ме дразнят като като вземат, като ущипани госпожици да се оплакват, че мотористите не спирали на палките - те всички други проблеми решиха и всички нарушители с коли глобиха, че сега с мотористите се захванаха ;) Аз лично в моя опит съм брал повече ядове от нарушители с коли отколкото от мотористи.

soldier81
22-10-2010, 16:18
Освен това двете гуми имат по-малко сцепление и по-дълъг спирачен път. Просто е различно :)

Много различно бих казал,ама е точно обратното.Спирачния път на автомобила е много по-голям от този на мотора(ако не вярваш може да пробваме,ти с колата аз с мотора от 200км/ч до 0 )

pr_00f
22-10-2010, 16:21
И наистина в края на краищата по нашите пътища има толкова гамени, че мотористите далеч не са най-големия проблем :) Дори малко ме дразнят като като вземат, като ущипани госпожици да се оплакват, че мотористите не спирали на палките - те всички други проблеми решиха и всички нарушители с коли глобиха, че сега с мотористите се захванаха ;) Аз лично в моя опит съм брал повече ядове от нарушители с коли отколкото от мотористи.

Ами нормално е идиотите с коли да са повече.
Колко мотора се падат на 1000 коли ?

Те са по-уязвими, дори и когато спазват закона, също като колоездача и пешеходеца

Безспорен факт.
Само че както казах в началото на темата не съм виждал до сега моторист да спазва правилата.
И за да не става прекалено отвлечено - конкретно визирам силно превишената скорост и неправилни изпреварвания.

Всъщност виждал съм мотористи да карат съобразно ограниченията - основно възрастни гора със симсонче...

Доко
22-10-2010, 16:23
Много различно бих казал,ама е точно обратното.Спирачния път на автомобила е много по-голям от този на мотора(ако не вярваш може да пробваме,ти с колата аз с мотора от 200км/ч до 0 )

Мдаа, по-рано писах, че само моторджия знае двете гледни точки. ;-) :thumbup:

Kuku
22-10-2010, 16:37
Много различно бих казал,ама е точно обратното.Спирачния път на автомобила е много по-голям от този на мотора(ако не вярваш може да пробваме,ти с колата аз с мотора от 200км/ч до 0 )Спорно.... и то точно от високи скорости ;)

Доко
22-10-2010, 16:56
Всичко е манталитет, все пак сме на балканите и думичката "толерантност" е все още непонятна на булшенството. А що се касае до поведението на мотористите, ами бих казал, че е в синхрон с толерантноста. ;-)

Walker
22-10-2010, 17:02
Само не разбрах какво ви пречи "предреждането" на мотористите по светофарите?
Забавят ли ви с нещо или какво?!
Че то и този който се намира зад вас може да ви одере бронята.

Това дали е в нарушение или не - не ме вълнува.
Защо след като имам възможност да му направя път да не го правя?
Защо след като кара двуколесно да не си спести чакането на светофара?
Аз ако съм с колело също ще мина м/у колите ако имам тази възможност.

Доко
22-10-2010, 17:10
Само не разбрах какво ви пречи "предреждането" на мотористите по светофарите?
Забавят ли ви с нещо или какво?!
Че то и този който се намира зад вас може да ви одере бронята.

Това дали е в нарушение или не - не ме вълнува.
Защо след като имам възможност да му направя път да не го правя?
Защо след като кара двуколесно да не си спести чакането на светофара?
Аз ако съм с колело също ще мина м/у колите ако имам тази възможност.

Приказката за "Нане и Вуте" я знаеш, там е корена на проблема.

pr_00f
22-10-2010, 17:19
Аааа,
Ама темата почна с това че мотористите и те са хора, и те са нормални участници в движението.
А сега се оказва че понеже са на 2 колела и могат да се мушнат навсякъде изведнъж правилата спират да важат за тях.
И що да не го правят след като могат... и така нататък.
И после пак за Нане и Вуте ли ще говорим или за правилника и закона
?
И за "толерантността"

Alfa User
22-10-2010, 17:20
... Не трябва да забравяме, че мотора иска по-голяма прецизност и концентрация. Само не ми казвайте, че на никой от вас никога не му се е случвало без да иска да да блокира гумите при при спиране или да ги превърти при ускорение - грешка, която при повечето ситуации зад волана е малка, при мотора често може да свърши с близка среща с асфалта, особено при мръсна или мокра настилка :) Освен това двете гуми имат по-малко сцепление и по-дълъг спирачен път. Просто е различно :) ...

А аз защо ли си мисля, че тия 100% верни факти ги забравят именно мотористите, и по този начин застрашават собствения си живот и този на другите около тях ???
Познавам доста хора, които само след няколко часа на гърба на мотора вече си мислят, че са по-добри от Валентино Роси - не искам да ви описвам за какви идиотски изпълнения става дума ...
Но ще замълча вече, че ще ме изкарате че мразя мотористите - което хич даже не е така! Просто апелирам за разум към всички - и на 2, и на 4 колела !

Furious 155
22-10-2010, 17:20
Приказката за "Нане и Вуте" я знаеш, там е корена на проблема.
Това е и така и не е така. Като му дадеш път - супер много добре. Обаче българина като мине по този начин и си вика: брее, как минах, яяяя то можело да не се спазва маркировката и знаците! Тази тенденция вижда ли се?

morfius
22-10-2010, 17:21
Самото предреждане не пречи изобщо, понякога малоумното предреждане просто е стряскащо и опасно... като например да се шмугне в крайно дясно до тротоара и да отцепи рязко направо... м/у коли завиващи с мигач на дясно.
Просто да гледат лентите и какво става около тях... нищо повече.

fiore
22-10-2010, 17:23
Чета, чета и се чудя всъщност темата каква е? "Пази моториста" е просто едно послание към толерантност според мен. Моториста се движи на 2 колела и е нормално да е доста по нестабилен. Също като надписите" Пази детето" Децата не правят ли също необмислени неща.
Да вярно е че повечето мотористи обичат да карат доста на ръба на възможното, но само този който не се е качвал на мотор няма да разбере причината. Карането на мотор наистина е начин на живот. Звукът и вибрациите те предразполагат към "адреналинова терапия". Същото го има и в автомобилите но в доста по слаб вариант тъй като там тези две неща не ги усещаш толкова силно. Не знам дали някой е забелязал че ако има два еднакви като камества и мощност автомобила но с различни генерации, водачът на по шумния автомобил обикновенно кара по агресивно.
Примерите за нужда от толерантност от подобен род са и на много други места. Аз например мога да го сравня и с надпис " Пази сноубордиста". но такъв не съм виждал макар хората с една дъска на краката да са подобни по държание на мотористите.( сега очаквам обилен душ:))

Наистина има място за всички на пътя и съм против тази поредна война автомобили срещу мотоциклети.

bouncer
22-10-2010, 18:12
Война няма. Има джентълменско споразумение - те карат що годе нормално и безопасно, ние се опитваме да не ги сгазим всеки ден и не ги засичаме просташки. Това е.

Аз обичам моторите и уважавам мотористите, но мразя пишлетата и перченето, което завършва тежко, болезнено и понякога фатално. Същото важи и за автомобилите.

Old Fox
22-10-2010, 19:51
Децата не могат да съобразяват, не са достиганли максимума на умствения си капацитет, не преценяват добре разстоянията, още по-малко скоростта с която се движат.
Другите са просто идиоти. Има разлика.

tanatos
22-10-2010, 20:52
Няма значение дали има или няма разлика, ефекта е един и същ. Има ли значение дали ще ти забия нож в сърцето или ще те застрелям? Резултата ще е идентичен.Ние не пазим моториста, тираджията, детето, не пазим себе си. И донт гиве а фък за участниците в движението в прекия смисъл на това, аз пазя преди всичко себе си.Може да звучи гадно и грубо ама си е така и при всеки е така.

Возите децата си, изниква ситуация в която или блъскаш пешеходец примерно или трябва да се нацепиш я в мантинела, я в дърво..Кое ще направите??

old alfist
22-10-2010, 21:43
Ами да си се самоубиват тези с моторите, но покрай тях ще изгори някой невинен - съжавалявам, че пак повтарям, но реакциите им са непредсказуеми и създават дискомфорт в останалите водачи, но в крайна сметка това са те.
Шатнтави са си и щем, не щем, ги пазим.

tanatos
22-10-2010, 21:50
А как се пази моторист? Какво е по-специалното отношение към този вид участник в движението? На мен това не ми е ясно.

old alfist
22-10-2010, 21:59
А как се пази моторист? Какво е по-специалното отношение към този вид участник в движението? На мен това не ми е ясно.
А, специално съм нащрек когато ги забележа, защото могат примерно да ме изпреварят по осовата линия минавайки ми отдясно докато в момента аз изпреварвам, да ми направят тройно изпреварване на 50см. от мантинелата със скорости над 120км./ч и какви ли не други други глупости, за които не мога да се сетя в момента.

Alexanderbb
22-10-2010, 22:19
Аз май пак нещо съм пропуснал в развитието си. Едно време ни учеха че всички без значение дали сме с кола, камион, мотор, колело каруца или пеша сме участници в движението и това се прави според правилата за движение по пътищата написани като закон. Обаче после дойде "демокрацията" и правилата изведнъж не са това което бяха, тоест не са задължителни за този дето му се кара с 200, за този дето му се спира на средата на кръстовището, за този дето му се изпреварва щот другите не бързат колкото него и трябва да му дават път. Не важат за циганина дето не му се работи, за мутрата дето му се шмърка белия прах, за онзи дето не му се плащат данъци и му се краде и така нататък и така нататък. Ще кажете не е същото, ами защо да не е. Защо у нас никой не иска да спазва правилата и си намира оправдание за това. Глупави били ограниченията. Ми добре съберете се хората от квартала и се обърнете към кмета да ги махне. Така е в белите страни. В Швейцария бабите звънят в полицията като паркираш неправилно. Обществото някак си не понася анархията. А у нас точно обратното. Водим 6 страници диалог какво може да се наруши и защо.
Свестните у нас считат за луди, това да ви е познато от някъде. Защото българина смята че закона е врата в полето. Ей за това и от никъде взорът надежда не види ....

viki
22-10-2010, 22:22
Е да ама май повечето колеги не разбират, че блондинката и бакшиша няма да паднат на асфалта при дребна грешка.

Да влезна в тона на колегите "трябва да си бил и от другата страна,за да знаеш какво е":evil:
БлондорЪ не прощава:mrgreen:

Все пак, когато хората имат желание да се разберат…начина е без значение. Важна е единствено наличността на добрата воля. Леко и безаварийно.

:static:

Perdaha
22-10-2010, 23:01
Нека и аз малко да се ключа че нещо ме дразни тая тема и мнението на там както си се наричат за мен самоубийци,аз нямам нищо против тях,ма кат не им е мил живота да ходят се трепят другаде не по улиците,другото откъде на къде ще мисля само за тях ми да си спазват ограниченията и при мотористите не говорим за нарушения на скороста с 10-15км както по принцип е за колите в града има ограничение 50,аз си карам с 60км и лявата лента ми е удобна за движение предвид маневрата която искам да направя,откъде на къде ще правя път на някакъв келеш дет е решил да ми се прави на мъж или другото на магистрала е 120км аз изпреварвам тир със 130км примерно и къде на майка си да се навра като съм на средата на тира примерно щот важния искал да кара с 250 ми келеш има писти...повечето мотористи са......и после другите им виновни врът се да не казвам къде супер не се съобразяват с останалите,сега видиш ли излязоха невинните и вечно набедени-аре ще ви замоля...ако говорим за колоездачи да съгласен ма за тея подвижни трупове в 99% са си виновни!тъй че според мен призванието трябва да е айде моторисчетата да се съобразяват малко,добре че им мина сезона!!

Galof
22-10-2010, 23:30
темата стана пълна боза ... нямаше такава цел ... но няма значение ще помоля някой колеги да си мерят поне малко от малко приказките и някой така добър модератор да я заключи... и нека ни крепи главно едно правило НА ПЪТЯ ИМА МЯСТО ЗА ВСИЧКИ!!!

Perdaha
22-10-2010, 23:48
Колега ако визираш мене говори мъжки аз така харесвам и ако имаш мен впредвид стоя на 200% зад думите си и няма да си меря приказките щото както съм упоменал 99% от каращите мотори са точно такива каквито описвам както и още доста колего но всеки по свой стил и тва си е истината,ако и ти влизаш в тези 99% споменати ,еми обиждай се щото е и за теб ако ли не невиждам причина да се обиждаш,ама да пазим нещо което ни пречи и всеки момент е съпоставка да навреди на още много невинни хора....ще ме извиняваш..немога да ги извиня щото има ли невиждаш ли някакъв адреналин и незнам си кво,че то по тая логика..... и аз от 15 години тренирам муай-тай и се състезавам и знам какво е адреналин ма невидиш ли не ходя по улиците и да раздавам шутове и тупаници ако ме разбираш какво искам да кажа!!!!
Всяко нещо си има предназначение и като искат да са пилоти има писти,като искат да са равноправни в движението ще спазват и уважават останалите участници в него и проблемите им ще изчезнат щото преди всичко и което е най-важно първо те ще се пазят!!

Galof
23-10-2010, 00:07
Колега ако визираш мене говори мъжки аз така харесвам и ако имаш мен впредвид стоя на 200% зад думите си и няма да си меря приказките щото както съм упоменал 99% от каращите мотори са точно такива каквито описвам както и още доста колего но всеки по свой стил и тва си е истината,ако и ти влизаш в тези 99% споменати ,еми обиждай се щото е и за теб ако ли не невиждам причина да се обиждаш,ама да пазим нещо което ни пречи и всеки момент е съпоставка да навреди на още много невинни хора....ще ме извиняваш..немога да ги извиня щото има ли невиждаш ли някакъв адреналин и незнам си кво,че то по тая логика..... и аз от 15 години тренирам муай-тай и се състезавам и знам какво е адреналин ма невидиш ли не ходя по улиците и да раздавам шутове и тупаници ако ме разбираш какво искам да кажа!!!!
Всяко нещо си има предназначение и като искат да са пилоти има писти,като искат да са равноправни в движението ще спазват и уважават останалите участници в него и проблемите им ще изчезнат щото преди всичко и което е най-важно първо те ще се пазят!!
Да! теб и още няколко човека! да и съм от тези 99% донори, движещи се трупове, идиоти, кретени, малумници, безмозъчни малумно движещи се олигофрени и т.н. за съжаление пак ще се повтора нямах намерение да направа тема в която да се ядем .. но няма значение ...

Perdaha
23-10-2010, 00:13
еми пожелавам ти успех и дано умреш от старост а не от глупост и тва искрено и без присмивка!
и като направи тази тема трябваше да очакваш такива коментари щото в много голяма степен от ситуациите не сте жертвите а опасните може да се замислиш дали щеше да е така ако се движеше със скоростта на останалите!

pr_00f
23-10-2010, 00:24
Да! теб и още няколко човека! да и съм от тези 99% донори, движещи се трупове, идиоти, кретени, малумници, безмозъчни малумно движещи се олигофрени и т.н. за съжаление пак ще се повтора нямах намерение да направа тема в която да се ядем .. но няма значение ...

Т.е.
Ти като водач на двуколесно МПС изцяло заставаш зад позицията изповядана от твой колега ( цитат - първият пост по темата) и обещаваш че от днес на татък това ще е е твое мото докато караш ?
СУПЕР.
Ако и 10 % от "водачите" на двуколесни машини изповядват тази религия... Ще бъде супер.

Доко
23-10-2010, 00:34
еми пожелавам ти успех и дано умреш от старост а не от глупост и тва искрено и без присмивка!
и като направи тази тема трябваше да очакваш такива коментари щото в много голяма степен от ситуациите не сте жертвите а опасните може да се замислиш дали щеше да е така ако се движеше със скоростта на останалите!

А бе и брат ми си караше със скоростта на останалите когато един му отне предимство, нали се сещаш полет със 50км/ч и падане на асвалт. Спаси го това, че от първи клас тренира спортна гимнастика, въпреки това не му остана кожа по раменете. На улицата едва може би 10% от автомобилистите признават предимството на моториста, имам чувството, че ни имат за колоездачи или пешеходци. Хайде да престанеш с хейтърските си коментари. А дали е с мотор или с кола, келеша си е келеш, мързи ме да пиша аз какви случки съм имал. ;-)

Perdaha
23-10-2010, 00:50
то е ясно че келеша си е келеш ма келеш с мотор е хиляди пъти по опасен или искаш да сравняваш как ускорява един мотор и една кола и от там време за реакции и т.н и врене къде ли не .(смелчаги) пък после реват и така незнам кво имаш предвид там с хейтърски ли кви ? Коментарите са ми тва което мисля и не е нужно да ти харесват изказвам си наблюденията и мнението,нали затва е пусната ако искате само такива да ви разбират си я направете помежду ви,затва се прави да се чуят различните мнения и тук се говори за някакви предимства на моторите ? Малко не съм ги чувал ако тва че повечето пускат и спират като видят мотор е защото както други колеги споделиха просто сте непредвидими и опасни и ако към предимствата влизат минаване между две коли минаване като колоездач в най-дясно до тротоара или каране с двеста в града НЯМАТЕ ГО И НЕ ГО ТЪРСЕТЕ!за всичко нормално много ясно че го имате както и всички участници ма не разбирам кви и защо трябва да сте специални след като за вас няма правила въобще ?
Вие не се пазите а претендирате другите да го правят,харесвам една поговорка "тва което сам си направи човек никой неможе да му го направи"
Съжелявам за брат ти кофти наистина ма според мен вие трябва да сте още по внимателни щото сте по уязвими а то точно обратното тва вече не разбирам,ако аз бях моторист най-много аз сам щях да се пазя а не да разчитам на другите..

old alfist
23-10-2010, 00:50
А бе и брат ми си караше със скоростта на останалите когато един му отне предимство, нали се сещаш полет със 50км/ч и падане на асвалт. Спаси го това, че от първи клас тренира спортна гимнастика, въпреки това не му остана кожа по раменете. На улицата едва може би 10% от автомобилистите признават предимството на моториста, имам чувството, че ни имат за колоездачи или пешеходци. Хайде да престанеш с хейтърските си коментари. А дали е с мотор или с кола, келеша си е келеш. ;-)
Коментарите не са му изцяло хейтърски - просто трябва уважение един към друг.
Мнението на феновете на моторите, че усещат свободата като се качат на тях е добре да се коригира, защото свободата на пътя си има граници, а впредвид преобладаващата им възраст ще е малко трудно.

Доко
23-10-2010, 01:31
Добре де ето случка от лятото. На Т-образно кръстовище съм първи, и изчаквам движещите се по пътя с предимство автомобили. От дясно бавно се влачи валяк, от ляво в далечината се виждат засилени коли. Тъй-като от моята позиция имам по-голяма видимост забелязвам едно БМВ зад валяка леко се изнася явно иска да изпревари , преценям, че рискувам да тръгна рязко в ляв завой на полулипсваща асвалтова настилка когато зад мен се чува мощен клаксон и як селски вик "АРИ ТРЪГВАЙ ВЕ КЕЛЕЕШШШ". Небрежно махам с ръка и не обръщам внимание, обаче тоя отзад грешно ме е преценил и продължава да вика излязъл до половината от прозореца на колата си. Махнах му с ръка още един път и се обърнах напред да видя валяка подмина ли и в този момент мотора ми рязко потегля напред, трябваше ми части от секундата да разбера, че идиота зад мен ме изтиква с бронята си напред. Такааа, няма да пиша какво им се случи и на двамата в колата зад мен, както споменах явно грешно ме прецениха... Това което разказах е върха на сладоледа, по-горе споменавам отнемане на предимство, което означава отнемане на предимство. Но я вно ще трябва и това да ви разясня. Значи отнемане на предимство е когато се движиш по път с предимство и някой галфон с кола оглеждащ се от пресечката за минаващи автомобили, тръгва непосредственно пред теб все едно си невидим. Това се случва постоянно, но пак да се повторя, няма как да разберете автора в първия пост, та колкото и да си спазваш ограниченията винаги ще има някой китук който ще реши да се престрои в твоята лента оглежкайки се за кола без да се сеща за пълното право на моториста да кара с ограничението от 50км/ч до него в съседното платно, ама вие, автомобилистите няма как да го разберете, затова ние мотористите се пререждаме първи на светофарите, да можем бързо да избягаме от някоя говореща по телефона кака, или от някой пъпчив младеж с Хонда, Голф-молф ли квото е там със спортен филтър искащ да се пробва колко му е бърз таралясника. Няма как да разберете какво се случва зад шлема на един моторист без да сте моторист. Вероятно автора на първия пост не е келеш, ама все ще се намери някой да му каже, че е. Така, че пазете мотористите означава да се оглеждате не само за автомобили, и когато излизате от пресечка и се включвате по-главен път ,а по-него кара мотор знайте, че той е с предимство, като се престроявате се оглеждайте докато си бъркате в носа, и т.н. Моториста е пълноправен участник в движението по улиците, запомнете това. Темата не засяга изпълненията на моториста, а неговите права ;-)

pr_00f
23-10-2010, 01:42
Евала за горният пост - изчетох го с удоволствие.
И все пак :

Моториста е пълноправен участник в движението по улиците, запомнете това. Темата не засяга изпълненията на моториста, а неговите права

Правата вървят със задълженията.
Едностранно погледнато... да си говорим за правата без задълженията... за какво изобщо си губим времето и хабим клавиатурите ?

Или бъркам. Като пълноправен участник ,субекта длъжен ли ли или не да спазва ЗдВП
Т.е не можем да уважаваме нечии права , без субекта да е изпълнил задълженията си?

За съжаление личната ми статистика, не е в полза на водачите на 2-колесни машини ( все пак не съм НСИ затова казвам лична).

п.с можеш да споделиш за 2-мата в колата.
За да не нарушаваме правилата на форума може и на лс :evil:

Доко
23-10-2010, 01:54
Евала за горният пост - изчетох го с удоволствие.
И все пак :
Правата вървят със задълженията. Или бъркам.
Т.е не можем да уважаваме нечии права , без субекта да е изпълнил задълженията си.

За съжаление личната ми статистика, не е в полза на водачите на 2-колесни машини ( все пак не съм НСИ затова казвам лична).:evil:[/COLOR][/SIZE]

Права и задължения, ами да се пробвам да разтълкувам. "Аз имам право" го разбирам буквално,тоест мога спокойно да се движа по път с предимство с мотора си, без да се притеснявам, че това ми право ще бъде отнето, като имам задължението да карам с ограничение. Какво правим когато аз си изпълнявам задължението, а правото ми редовно е отнемано. Веднага ще ти отговоря - спирам да си изпълнявам задълженията. Нещо такова се случва, нали споменах за манталитета, неизбежно е с наличния по-улиците, за съжаление. Говоря риторично, и тъй-като съм бивш колоездач, и от малък се движа основно на двуколесни превозни средства, било то със или без ДВГ, смея да твърдя, че правата на един моторист се зачитат малко повече от на колоездача защото моториста се движи по-бързо и е по-шумен.

п.с. За статистиката мога да кажа само, че не познавам моторист който да кара бърз (пистов) мотор и да спазва стриктно правилата, за съжаление някои преминават границата на разумното, управдавам го с възраста и хормоните. ;-)

и така незнам кво имаш предвид там с хейтърски ли кви ? ........
Хейтър - http://www.fashion-lifestyle.net/subculture_broi22 ;-)

sp_romeo1
23-10-2010, 10:39
Добре де ето случка от лятото. На Т-образно кръстовище съм първи, и изчаквам движещите се по пътя с предимство автомобили. От дясно бавно се влачи валяк, от ляво в далечината се виждат засилени коли. Тъй-като от моята позиция имам по-голяма видимост забелязвам едно БМВ зад валяка леко се изнася явно иска да изпревари , преценям, че рискувам да тръгна рязко в ляв завой на полулипсваща асвалтова настилка когато зад мен се чува мощен клаксон и як селски вик "АРИ ТРЪГВАЙ ВЕ КЕЛЕЕШШШ". Небрежно махам с ръка и не обръщам внимание, обаче тоя отзад грешно ме е преценил и продължава да вика излязъл до половината от прозореца на колата си. Махнах му с ръка още един път и се обърнах напред да видя валяка подмина ли и в този момент мотора ми рязко потегля напред, трябваше ми части от секундата да разбера, че идиота зад мен ме изтиква с бронята си напред. Такааа, няма да пиша какво им се случи и на двамата в колата зад мен, както споменах явно грешно ме прецениха... Това което разказах е върха на сладоледа, по-горе споменавам отнемане на предимство, което означава отнемане на предимство. Но я вно ще трябва и това да ви разясня. Значи отнемане на предимство е когато се движиш по път с предимство и някой галфон с кола оглеждащ се от пресечката за минаващи автомобили, тръгва непосредственно пред теб все едно си невидим. Това се случва постоянно, но пак да се повторя, няма как да разберете автора в първия пост, та колкото и да си спазваш ограниченията винаги ще има някой китук който ще реши да се престрои в твоята лента оглежкайки се за кола без да се сеща за пълното право на моториста да кара с ограничението от 50км/ч до него в съседното платно, ама вие, автомобилистите няма как да го разберете, затова ние мотористите се пререждаме първи на светофарите, да можем бързо да избягаме от някоя говореща по телефона кака, или от някой пъпчив младеж с Хонда, Голф-молф ли квото е там със спортен филтър искащ да се пробва колко му е бърз таралясника. Няма как да разберете какво се случва зад шлема на един моторист без да сте моторист. Вероятно автора на първия пост не е келеш, ама все ще се намери някой да му каже, че е. Така, че пазете мотористите означава да се оглеждате не само за автомобили, и когато излизате от пресечка и се включвате по-главен път ,а по-него кара мотор знайте, че той е с предимство, като се престроявате се оглеждайте докато си бъркате в носа, и т.н. Моториста е пълноправен участник в движението по улиците, запомнете това. Темата не засяга изпълненията на моториста, а неговите права ;-)
Абсолютно подкрепям....,че сме безрасъдни на моменти е вярно обаче все ще се намери някойда те засече на пътя.Мен никога,ама наистина никога не ми се е случвало някой с автомобил да ме изпревари с необходимата дистанция,все на една боя .....
Не очаквам аз и другите колеги мотористи да бъдем разбрани от хора никога не слагали каска на главата си.

Galeano
23-10-2010, 10:47
Да мотора ти дава свобода, дори когато караш и с 20км спазвайки ограниченията.
Но това няма как да го разберат хора които не са карали и никога няма да карат.
Аз например мотора на задна гума не карам и не съм се опитвал никога,не си ме влече.
Мотора ми е 130коня но се старая да спазвам ограничения и карам съобразно с правилата.
Винаги спирам на пешеходни пътеки, и използвам мигачите за всяка маневра.
Да питам сега, колко от вас ползват мигачи ВИНАГИ, особенно от по ВЪЗРАСТНИТЕ шофьори, когато сменят лентите на околовръсното ,когато изпреварват друга кола или когато се включват в основно движение. Не ми отговаряйте ,просто се качете в колата и покарайте малко...
Да се поставят всички под един знаменател е проява на ограничено мислене,осъзнайте се.
Темата беше просто един апел, нищо повече.
Не разбирам негативната ви нагласа. Кой позволява да се кара безрасъдно в България ???
В Германия няма ли младежи с мотори ? Темата си е за заключване отвсякъде.
Да се дърлим това го можем,доказвали сме го не веднъж!

Perdaha
23-10-2010, 11:18
мм на тази тема може да се спори с години това е ясно..
Понякога може и да са ви засичали,но мислите ли че тва не винаги е нарочно бях споменал по-горе мотора не е кола ускорението също е различно и както го няма просто в един момент го чуваш,за правата на улицата то е ясно,че сме всички с еднакви няма спор за това,затва съвета ми е пазете се сами за да ви пазят и другите определено трябва да сте доста по внимателни!

Ранобудниче
23-10-2010, 23:01
...
А сега се оказва че понеже са на 2 колела и могат да се мушнат навсякъде изведнъж правилата спират да важат за тях.
И що да не го правят след като могат...
...
И за "толерантността"

Представи си 40 градуса на сянка.. и задръстване.. на слънце, щото дърветата стават все по-голяма рядкост.. и кожа.. и ти в ланчата - набримчил климатика на минус 10.. а тоя, опакованият с предпазни дрехи и каска (по правилата) до тебе.. Просто практически некси.. щото съм го гледала тоя филм.. С джинси, гамаши, вермахт, кожено яке (всичкото черно) и черна каска за разкош.. Просто практически въпрос. И да питам, мислиш ли, че само у нас (по балкански) се подреждат по този начин? :kiss:

old alfist
23-10-2010, 23:47
Представи си 40 градуса на сянка.. и задръстване.. на слънце, щото дърветата стават все по-голяма рядкост.. и кожа.. и ти в ланчата - набримчил климатика на минус 10.. а тоя, опакованият с предпазни дрехи и каска (по правилата) до тебе.. Просто практически некси.. щото съм го гледала тоя филм.. С джинси, гамаши, вермахт, кожено яке (всичкото черно) и черна каска за разкош.. Просто практически въпрос. И да питам, мислиш ли, че само у нас (по балкански) се подреждат по този начин? :kiss:
Това с подреждането на светофарите е най-малкия проблем - при големите скорости става шоуто.

Ранобудниче
24-10-2010, 00:11
Това с подреждането на светофарите е най-малкия проблем - при големите скорости става шоуто.

Така е, младежо. А всички автомобилисти карат само пенсионерската :tooth:

Sm0k
24-10-2010, 01:29
...незнам кво имаш предвид там с хейтърски ли кви ?...

Хейтърски или не, поставяш хората под общ знаменател. Това, че си видял келеши с мотори, не означава че мотористите с които спориш в тая тема са такива и си карат моторите с 200 км/ч в града ;) А пък на мен ми се струва, че си го изкарваш на тях за грешките на "неизвестен извършител" ;)

Правата вървят със задълженията.
Едностранно погледнато... да си говорим за правата без задълженията... за какво изобщо си губим времето и хабим клавиатурите ?

Е да де ама Доко е прав. Дори и да си спазваш задълженията като мотоциклетист, повечето автомобилисти масово крадат предимство на мотоциклетите. Това е от край време и според мен, ако някой го отрича или не е стъпвал на пътя или просто си затваря очите пред тоя факт, понеже е предубеден към мотористите :)
Едностранно погледнато е точно това, че ние говорим без да знаем какво се случва под шлема :)

А аз подкрепям мотористите, щото имам приятели които карат. И тия хора мога да ви гарантирам, че никога не са карали с 200 в града и не са минавали на задна гума покрай колата в която се возите вие. Единия ме е возил доста пъти и си караше съвсвем правилно, спираше и на всички пешеходни пътеки. Другия напоследък се отказа да кара мотор, щото е зъболекар и се притесняваше, че при евентуално падане може да си контузи ръцете, а те са му хляба. И не се притесняваше, че ше падне щото е келеш който кара с 200 на задна в града. Най-високата скорост която ми е казвал, че е вдигал с мотора си е 120-130... на автомагистрала ;) Караше си съвсем адекватно мотора. Просто е опасно и причините колегите ги казаха :)

И накрая, темата беше "На пътя има място за всички". Не знам защо искате да отречете мястото на моториста на пътя след като то му е осигурено от закона, на който всички сте такива поддръжници :) И на мен не ми харесва, че по първокласните пътища има каруци, които създават по-голяма опасност от мотор, ама по закон те имат право да са там :) И не ми излизайте с номера че те и каруцарите не трябва да имат права, щото не си спазват задълженията за светлоотразители по каруците. Когато излезеш от завой със 90 км/ч (да приемем че си спазил закона, което като гледам малко хора с коли правят) и на 100 метра пред теб има каруца, която се движи с 5 км/ч и триста светлоотразителя не ти решават проблема. И ако я натресеш отзад вината е твоя. Защото на пътя има място за всички ;) Поне така е според закона ;)

old alfist
24-10-2010, 02:59
Така е, младежо. А всички автомобилисти карат само пенсионерската :tooth:
Не само автомобилистите, ами и колоездачите карат пенсионерската - като ми профучи някой такъв покрай колелото и ме блъсне въздушната струя после 5мин. карам на зиг-заг и хората си мислят, че подгрявам гуми.

BiTurbo
24-10-2010, 17:17
Хора, говорете каквото си искате... Както и да го погледнете почти всички мотористи карат с превишена скорост, изпреварват си откъдето решат и както решат. Искат да ги пазим, но те не се пазят сами. Това е. Да, и аз си карам алфата винаги с превишена скорост, например по цариградско с 100. И в този хубав момент в бус лентата профучава моторист без фар (беше тъмно) все едно бях спрял. Едно е 20 над нормата, друго е 100 над нормата. И не, кола никога не ме е изпреварвала от дясно, между мен и паркиралите коли на 3 педи празно място. И никога не съобразяват примерно, че пътя е осеян с кратери и ти аджеба трябва да ги заобикаляш и е желателно да не те минават в малкото място между теб и бордюра. Това да си моторист и вечерно време да спреш на червен светофар е не знам... Просто не съм виждал такъв моторист, че да го питам. Явно е някаква обида да спрат и да чакат на червено, при положение, че има 2 коли наоколо. И така, колкото и да говорите, почти всички мотористи изобщо не карат безопасно и уважавайки останалите участници в движението. До колкото четох мненията, колегите от форума с мотори са изключение от масата мотористи. Дано да е така наистина, а не само на думи. Поздрави!

soldier81
24-10-2010, 20:20
Никой не иска да пазите мотористите(това си го можем сами),просто искам да ме имат за пълноправен участник в движението,нищо повече.Като настигна някой автомобил да спре да заобикаля дупките,а да се държи все едно го изпреварва четириколесно.
За светофарите можеш да питаш,аз не минавам никога на червено(защото на кръстовището свети зелено на някой друг,и не е здравословно).
Да минавам между колите да мина най-отпред(не е обида,просто за това карам мотор-да не стоя в задръстванията),когато имам възможност(няма да обяснявам защо,сигурно повечето няма да разберат докато не се качат те на мотор).
Не спирам и на полиция(пак няма да обяснявам защо).
Никой не е казал че хората от форума сме цвете за мирисане,всеки си има глава на раменете да си носи последствията.

Поздрави!

Доко
24-10-2010, 22:04
Хора, говорете каквото си искате... Както и да го погледнете почти всички мотористи карат с превишена скорост, изпреварват си откъдето решат и както решат. Искат да ги пазим, но те не се пазят сами. Това е. Да, и аз си карам алфата винаги с превишена скорост, например по цариградско с 100. И в този хубав момент в бус лентата профучава моторист без фар (беше тъмно) все едно бях спрял. Едно е 20 над нормата, друго е 100 над нормата. И не, кола никога не ме е изпреварвала от дясно, между мен и паркиралите коли на 3 педи празно място. И никога не съобразяват примерно, че пътя е осеян с кратери и ти аджеба трябва да ги заобикаляш и е желателно да не те минават в малкото място между теб и бордюра. Това да си моторист и вечерно време да спреш на червен светофар е не знам... Просто не съм виждал такъв моторист, че да го питам. Явно е някаква обида да спрат и да чакат на червено, при положение, че има 2 коли наоколо. И така, колкото и да говорите, почти всички мотористи изобщо не карат безопасно и уважавайки останалите участници в движението. До колкото четох мненията, колегите от форума с мотори са изключение от масата мотористи. Дано да е така наистина, а не само на думи. Поздрави!

Ей т'ва са празни приказки. :sex:

Alexandrov70
25-10-2010, 00:12
Да , наистина темата беше апел...Апел с който съм съгласен.Моториста е пълноправен участникв движението....Усещането от мотора е такова (не може да се определи с думи),че много , ама много често моториста забравя , че за разлика от колата той няма ербег , няма врати и тенекии , които да поемат енергията от евентуален удар...Забравят че са като голи охлюви по пътя(толкова уязвими , не толкова противни)Забравят , че преди време (аз го помня) на изхода на София в началото на магистралата имаше знак - камиони макс 80,мотоциклети 100, коли 120...Да това са стари и овехтели правила , но идеята е защо са били такива ...Ами просто е - за безопасност.
Ето ви и на вас един апел :Мотористи ,на забравяйте ,че ако сами не се пазите ,ние с колите си дори и да не се движим пак можете да се нараните.Пазете се вие , за да можем да ви пазим и ние.Постарайте се да не създавате ситуации ,от кито можете да пострадате и съответно и автомобилистите да правят същото.И ако това се получи съм сигурен , че като бонус ще намалеят и произшествията с деца и пешеходци.Обобщено апелът е не само към мотористите ,а към всички участници в движението - използвайте си главите ,когато сте на пътя и всичко ще е наред.
И заключете най-накрая тая тема , че като гледам нещата отиват на изплесок!

Old Fox
25-10-2010, 09:34
Никой не иска да пазите мотористите(това си го можем сами),просто искам да ме имат за пълноправен участник .................................................Н е спирам и на полиция(пак няма да обяснявам защо).

Поздрави!
Как точно първата част от поста ти се свързва с втората?
Щото той пълноправния участник спира на полиция. Затвърждава се впечатлението, че искате всички права, но задължения - не мерси. Е не става така.

Kuku
25-10-2010, 11:52
Пишете нек'ви глупости....

Мотористите НЕ падат от своите нарушения :idea:

bager
25-10-2010, 12:15

Мдаааа, оградата е засякла поредния, нали?
http://www.dnes.bg/crime/2010/10/25/motocikletist-zagina-v-plovdivsko-selo.102051

Kuku
25-10-2010, 12:21
Ники, това е малоумник, не мотоциклетист :? Нека все пак разграничим тъпите копелета от стадото!
Освен това аз говорех за катастрофите с коли.
Как и да е....

bager
25-10-2010, 12:26
Ники, това е малоумник, не мотоциклетист :? Нека все пак разграничим тъпите копелета от стадото!
Как и да е....

Не се ядосвай, знам за какво иде реч! Имам доста приятели с мотори и като видя на пътя моторист си представям, че е някой от тях ;) . Това ми помага да съм по-снизходителен към глупостите дето творят по шосето:).

Old Fox
25-10-2010, 12:28
[QUOTE=Kuku;785020]Ники, това е малоумник, не мотоциклетист :? Нека все пак разграничим тъпите копелета от стадото!
[QUOTE]

В този ред на мисли аз мотоциклетист до сега не съм виждал. Се мотористи. А имаше един дядка с МЗ.

pr_00f
25-10-2010, 12:51

Съгласен съм с теб.
Най-често се пребиват поради своите грешки.

Ники, това е малоумник, не мотоциклетист :???: Нека все пак разграничим тъпите копелета от стадото!
Как и да е....

Как да го направим баце, кажи ми как да ги разграничим.
Гледаш го - мотор и човек с каска, табела "аз съм тъпо копеле"няма.
Явно нямам късмет като цяло - все на тъпи копелета попадам...
Лошо - явно стадото е малко.
Всеки си има приятели моторджии, аз моите колко ги псувам , наливам в кратуните... ама полза не бих казал, че има голяма.
Да са живи и здрави всичките.

п.с Да вземем да и ударим един катанец на темата преди да сте се избили ?

Ранобудниче
25-10-2010, 13:02
...
Явно нямам късмет като цяло - все на тъпи копелета попадам...
...

Интересното е, че ако се качиш на мотор, ще мислиш точно по същия начин за другото стадо и липсата на собствен късмет :)

Като че ли извират тъпите копелета на 4 колела, когато самият си върху 2.

Голяма част от управляващите 4-колесни возила, които (в общия случай) се държат на пътя нормално, когато се движат сред поток от себеподобни, изтрещяват, когато видят край себе си мотор. Трябва да го изпиташ - колкото и да ти го преразказвам, не е същото.

п.п. Няма да се бием, бре.

Galof
25-10-2010, 13:05
КРАЙНО ВРЕМЕ Е !!!

viki
25-10-2010, 13:10
Аз пък не мога да разбера,защото колегите мотористи приемат всичко лично?:oops:
Отдавна казах,че темата е безумна.
Свестните и толерантни хора нямат нужда някой да им напомня да бъдат добри ;):):):)
За останалите просто няма смисъл да се хабите.http://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/566524.gif

Ранобудниче
25-10-2010, 13:13
Аз пък не мога да разбера,защото колегите мотористи приемат всичко лично?:oops:
Отдавна казах,че темата е безумна.
Свестните и толерантни хора нямат нужда някой да им напомня да бъдат добри ;):):):)
За останалите просто няма смисъл да се хабите.http://r25.imgfast.net/users/2515/84/14/08/smiles/566524.gif

Няма лично, Викенце :)

Когато няма обобщения, няма лично ;)

tanatos
25-10-2010, 13:24
Ралика между идиот управляващ автомобил и идиот управляващ мотор няма.Колкото е опасен единия, толко и другия.Ако ще да караш каруца, колело, рикша, совалка, скейтборд, ролкови кънки, лагерна количка, тротинетка, това няма да промени поведението ти на пътя. Какво управляваш нема значение. Колкото малоумника има на 2 колела, 10 пъти повече са на 4..но какво от това.

Ранобудниче
25-10-2010, 13:27
Ралика между идиот управляващ автомобил и идиот управляващ мотор няма.Колкото е опасен единия, толко и другия.Ако ще да караш каруца, колело, рикша, совалка, скейтборд, ролкови кънки, лагерна количка, тротинетка, това няма да промени поведението ти на пътя. Какво управляваш нема значение. Колкото малоумника има на 2 колела, 10 пъти повече са на 4..но какво от това.

Те това е.

Двете поговорки, залегнали смислово в цялата дискусия, са:

"Всяко стадо си има мърша"
и
"Всяка коза - за свой крак".