View Full Version : Зимни гуми сезон 2010/2011
Кой с какво ще кара тази зима?
Кой от коя марка и модел е доволен?
Кой какво смята да купува?
Изобщо давайте всякакви мнения и съвети относно зимното придвижване с нашия модел.
Две зими карах с Avon Ice touring, 205/55/16 и изобщо не останах доволен, а тази година засега съм се спрял на Hankook Icebar W440, първо заради цената от около 150 лева, и второ заради петото място в класацията на ADAC за 2009/2010 в гореспоменатият размер.
starata alfa
23-10-2010, 22:10
аз 2 години карах ласса 195/65/15 сега ще им е трета и съм много доволен бяха по 120 лв/бр ,даже им правих тест в сравнение на брат ми с фулдата мойте са по добри
Аз миналата зима карах с Debica 205/55-16, нови си ги взех и съм доволен!
Колега не ми казвай,че с тази ласа си доволен.Това е най-дарвената гума,аз съм гумаджия и мога да кажа от моя скромен стаж от 3 год.че е голям боклук.Първо мн са корави,шумят,сцеплението е ужас,мн от клиенти те ми се оплакват и проклинат деня в които са ги взели.А от моя опит смея да твъря,че кумхо,континентал,фулда,дебица и сава са мн по-добри и поне 3 класи над ЛАСА.Аз съм в момента със кумхо от пред и фулда отзад и мога да кажа че при нашата лута зима се държът мн добре и съм мн доволен.
Колега не ми казвай,че с тази ласа си доволен.Това е най-дарвената гума,аз съм гумаджия и мога да кажа от моя скромен стаж от 3 год.че е голям боклук.Първо мн са корави,шумят,сцеплението е ужас,мн от клиенти те ми се оплакват и проклинат деня в които са ги взели.А от моя опит смея да твъря,че кумхо,континентал,фулда,дебица и сава са мн по-добри и поне 3 класи над ЛАСА.Аз съм в момента със кумхо от пред и фулда отзад и мога да кажа че при нашата лута зима се държът мн добре и съм мн доволен.
Предните ми зимни бяха Кумхо 4-те и бяха страшни!
starata alfa
23-10-2010, 23:29
лассата ми ги препоръча гумаджия който караше същите,незнам за другите видове но от фулда със сигурност са по добри,за мен критерий за зимна гумае да нете остави на пътя и да не слизаш да буташ,а ако искаш тест на зимни гуми качи някой балкан ама не по главния път и когато са изчистили снегорините,ако успееш тогава имаш ХУБАВИ И ДОБРИ зимни гуми
Pepko-Bepko
24-10-2010, 02:12
Това понятие зимна гума в българия е много объркано.Ама наистина много!!!Първо защото в правилника на за движение по пътища не е задължаващо да се кара със зимни гуми.Важен е дълбочината на протектора.Второто е че в някои градове /визирам наи-хубавия за живеене/почти няма сняг които да те накара да обуеш колата си с зимни гуми.Има само дупки пълни с локви вода.А до тях шахти дълбоки минимум 4 пръста.Третото е че по принцип зимната гума трябва да е мека с меки бордове ,като я смачкаш отсрани едвали не да се разтяга ама в тази мила наша родина как може човек да си поволи да кара с такава гума,след като първата по нормална дупка за нас хубавата зимна гума е ЧАО.Хубавата зимна гума е проектирана да се търкаля...повтарям търкаля по хубав пухкав сняг а не да се блъска по изровени асвалтови дупки,причинени от замръзнали локви вода.Хубава гума сега на промоция има в кауфланд НОКИАН нашия стандартен размер 205/55/16 струва 153 лева.Ама малко ме е страх да я сложа щот я виждам още от сега спраскана в някоя дупка.По се замислям за някоя твърдичка от китаиските варианти хем на по-ниска цена.Хем ми се струва че ще издържи повече.Имам си едни старички вече Марангони твърдички ама доста подходящи за нашите чудни пътища!
Каръл съм със Семперит, и съ очарован от тях. Каръл съм съз летни кумхо и няма такова дърво, бяха мн зле, но това за летните.
На мнение съм, че зимната гума трябва да си има грайферче, това е важното и да не е по стара от три години!
Каквато и гума, каквато и марка, какъвто и да е размер, дали зимна или лятна аз обещавам че до месец съм и .... мамата !!!
Повярвайте ми пробвал съм какви ли не гуми, марки, размери и тн.
Аз ще карам със SAVA просто защото като взех колата беше обута с 4 бр. нови такива. Февруари 2010 г. като я взех се прибрах до село и там имаше около 40 см сняг. На село снегорини няма ама аз не останах никъде. Според мен е добра гума. Другата ми кола е с LASSA и съм страшно доволен. Когато беше затворена ПЕТОЛЪЧКАТА аз трябваше да се прибирам с малкият /на 1 месец беше/ за Бургас. Не закъсах никъде, а СИЕРАТА е със задно и и е лека задницата.
Това е.
Поздрави
Kormoran Snowpro 205/55/16 трета зима ще им бъде почти не са мръднали, не са най-добрите гуми с който съм карал но са доста приемлив вариянт за цената и класът си.
Съжалявам, но не споделям и не приемам гръмкото твърдението "боклук" за LASSA-та и това, че не стават. Мога ди ти кажа, че Фиата го карам 5-та година с тях и до сега не съм имал никакви проблеми . Тествал съм ги не един път и също като колегата mian4o ми бяха препоръчани от гумаджия по времето когато не отбирах грам. Ако сега трябваше да взимам - пак бих ги избрал не съжалявам. Далеч сигурно не са най-добрите, но за цената си и факта, че не са ме оставяли на пътя до сега. Шумни били...така е прав си за това ;)
Иначе за Алфата съм се спрял на Nokian Wr g2 205/55 R16 91H - цената е ок ~ 155лв. , а щом ги има и в Кауфланд както каза колегата Pepko-Bepko ще си пазарувам другата седмица. Не виждам абсолютно никакъв смисъл да инвестирам в скъпа зимна гума 200-300лв. при положение, че с нашите зими се износват и съсипват доста бързо и след 2г. трябват нови. (оставете, че Фиата го карам 5г с Ласа ;) там друга песен) btw и аз си мислех за Hankook W440 205/55 R16T 91T PRC, но не знам защо си мисля, че Нокиан ще е по-добре...ще прочета тези дни малко.
endeavour
25-10-2010, 10:16
Kormoran Snowpro 205/55/16 трета зима ще им бъде почти не са мръднали, не са най-добрите гуми с който съм карал но са доста приемлив вариянт за цената и класът си.
Подкрепям абсолютно!
ContiWinterContact™ TS 810 (http://www.conti-online.com/generator/www/de/en/continental/automobile/themes/car-tires/winter-tires/contiwintercontact-ts-810/contiwintercontact-ts-810,tabNr=3.html):drive:
За втора година ще карам с Дебица Фриго 2 (195/65 15), купих ги чисто нови и първата зима нямам забележки, особено на сняг. Мисля, че само в София съм ги карал, но има доста не почистени места, така, че за сега за цената ~82лв. си съм доволен, иначе алтернативата ми беше Гудиър Ултра греп за ~130лв., и Дънлоп 3Д.
Това понятие зимна гума в българия е много объркано.Ама наистина много!!!Първо защото в правилника на за движение по пътища не е задължаващо да се кара със зимни гуми.Важен е дълбочината на протектора.Второто е че в някои градове /визирам наи-хубавия за живеене/почти няма сняг които да те накара да обуеш колата си с зимни гуми.Има само дупки пълни с локви вода.А до тях шахти дълбоки минимум 4 пръста.Третото е че по принцип зимната гума трябва да е мека с меки бордове ,като я смачкаш отсрани едвали не да се разтяга ама в тази мила наша родина как може човек да си поволи да кара с такава гума,след като първата по нормална дупка за нас хубавата зимна гума е ЧАО.Хубавата зимна гума е проектирана да се търкаля...повтарям търкаля по хубав пухкав сняг а не да се блъска по изровени асвалтови дупки,причинени от замръзнали локви вода.Хубава гума сега на промоция има в кауфланд НОКИАН нашия стандартен размер 205/55/16 струва 153 лева.Ама малко ме е страх да я сложа щот я виждам още от сега спраскана в някоя дупка.По се замислям за някоя твърдичка от китаиските варианти хем на по-ниска цена.Хем ми се струва че ще издържи повече.Имам си едни старички вече Марангони твърдички ама доста подходящи за нашите чудни пътища!
Това понятие зимна гума изобщо не е объркано, ама изобщо не е объркано. Представата на бг шофера за гуми обаче е тотално сбъркана. Има грайфер- пушка си е гумата. Аз не мога да схвана ти гумите заради правилник
ли ги слагаш/не слагаш или за собствената си безопасност и увереност в автомобила.
По темата, втора зима ще съм с Гиславед еврофрос 3 май бяха, нито съм очарован, нито разочарован кой знае колко.
Значи за Гиславд съм доволен от старият им модел ICE GRIP 3.Сега Семперит са купили лизенза за същата гума.
Не съм ги карал на Алфата тези гуми гилсавед ice grip 3 ,а на кола със задно предаване(мерцедес190),уникални поне за мен точно този модел.Това е мое лично мнение.Сега ако си купя ще са същите за лфата но вече семперит ice grip 3
Колеги,а някой карал ли е с по широки от 205-и / 16 цолови?
На мене ми изпадат едни много изгодни,ама са 225/55/16 мислите ли,че ще са големи?
vnimavai
25-10-2010, 21:09
Аз съм карал с 245/50/17,Континентал, и на всичкото отгоре бях със спортни пружини - неприятна работа, особено зимата, но само една зима, после на 205/55/16 - и зиме и лете, този размер.
Pepko-Bepko
25-10-2010, 21:26
искам да поясня че магазина е КАРФУР а не Кауфланд!
Колеги,а някой карал ли е с по широки от 205-и / 16 цолови?
На мене ми изпадат едни много изгодни,ама са 225/55/16 мислите ли,че ще са големи?
Моите предни зимни гуми са 215/55/16... Перфектно.:kicking:
Аз не мога да схвана ти гумите заради правилник ли ги слагаш/не слагаш или за собствената си безопасност и увереност в автомобила.
Абсолютно подкрепям колегата.В Ст.Загора сняг не се задържа,ама баш в най-големите снегове и поледици ми се налагаше да ходя и се връщам от Габрово.Предните са ласса задните забравих и са чисто нови,но летни.Един път минах като на пързалка през кръговото в Казанлък хем само с 20 км/ч,ами ако трябваше да спра???пътя чернееше но имаше 10мм лед отгоре.Другиа път по завой надолу с 30км не сви,добре че дръпнах ръчната та си изправи траекторията колата.Определено лятни гуми не стават за зимата.В Австрия хем ми бяха на 6г гумите никога не съм карал така на тръни.
В началото на миналата зима се оказах в неудобното положение със срязана лятна гума. Зимата чукаше на вратата и за това се отказах от подмяна на летните (пък и съм с 16ки алуминиеви джанти). Колега ме спаси с 4ри броя стоманени 15ки джанти и остана само да си взема пълен комплект зимни гуми. Нямах проблема да избирам между десетки марки и модели гуми, по простата причина, че бях останал без пари и единственото, което можех да си позволя на този етап е нисък клас гуми. За n-употреба гуми не съм и помислял, знаейки къде пътувам през зимния сезон. Като краен вариант си закупих 4бр зимни гуми 195/65 R15 Tigar ( :notify: ). Марката била дъщерна на Мишелин (дрън-дрън). Заради пренебрежителното ми мнение или неочаквайки кой знае колко от тази гума, тя ме изненада с нисък шум при висока скорост на суха настилка и адекватно поведение на автомобила на сняг. Предстои ми втори сезон с нея и за сега съм доволен от покупката си. Препоръчвам я на колеги, търсещи гуми в ниския клас ;)
Абе за хора които пътуват доста мисля зимната гума си е задължителна.
Инак аз вече втора година съм с Мишелин Алпин и се държи ок,няма и балони.И това на служебна кола.:unsure:
vredestein-от преде а от заде fulda -6.7години са задните.Зимата ходя на витоша и никакви проблеми
И аз обух зимните джанти с Вредещайн. Ще ги видим как са на сняг януари!
Ноември го дават средна темп. от 20 градуса, честито на печелившите нашарили зимни гуми от сега, нека се търка грайфер по асфалта :)
leketo84
30-10-2010, 17:34
Да попитам който е наясно , дали от 01 ноември е задължително зимните гуми или не защото така чух по новините , а не ми се ще да ги слагам още ?!? :machinegunner:
Да попитам който е наясно , дали от 01 ноември е задължително зимните гуми или не защото така чух по новините , а не ми се ще да ги слагам още ?!? :machinegunner:
Изчакай януари... февруари... работата е на :choice:
Няма такова нещо като устав да слагаш зимни гуми. Ще проверяват за грайфер уж...зимни гуми ако решиш не си слагай, никой не може да ти каже нищо!
infernus
31-10-2010, 00:06
GoodYear UltraGrip7 един сезон с тях съм карал къртят, в най големия сняг карам съвсем спокойно и изпреварвам всякякви румънски калинки по междуградските пътища, сега мисля да си взема още и тези от миналата година да минат отзад. А в теста на Адак няма нищо за 14 тествано тази година, моля не гледайте тестовете от миналата нямат нищо общо с тази година.
GoodYear UltraGrip7 един сезон с тях съм карал къртят, в най големия сняг карам съвсем спокойно и изпреварвам всякякви румънски калинки по междуградските пътища, сега мисля да си взема още и тези от миналата година да минат отзад. А в теста на Адак няма нищо за 14 тествано тази година, моля не гледайте тестовете от миналата нямат нищо общо с тази година.
И аз миналата купих 4 чисто нови от същия тип. На сняг са перфектни, драпал съм до Банско, Добринище, Пампорово в най-големите снегове. Но на сухо и на мокро хич ги няма. Сега ако избирах, щях да си взема Дънлоп.
old alfist
31-10-2010, 12:24
Миналата седмица оправих дупето на колата и очаквам да паднат достатъчно температурите за да сложа Michelin Alpin А4 - ще ги видим как се държат, защото няма информация за този нов модел.
И аз миналата купих 4 чисто нови от същия тип. На сняг са перфектни, драпал съм до Банско, Добринище, Пампорово в най-големите снегове. Но на сухо и на мокро хич ги няма. Сега ако избирах, щях да си взема Дънлоп.
Аз пък се метнах на Гудиър Ултра грип Пърформънс 225/50/17-засега на топлото време се държат много прилично,ша видиме като падне снега:crazy::crazy::crazy::crazy:
old alfist
03-11-2010, 21:25
Аз пък се метнах на Гудиър Ултра грип Пърформънс 225/50/17-засега на топлото време се държат много прилично,ша видиме като падне снега:crazy::crazy::crazy::crazy:
Държат си се много прилично и по другите показатели, но все пак само прилично - една от служебните е с такива и си е доста балансирана гума. Да не забравяме, че идеална гума няма.
Аз бих препоръчал Dunlop SP Winter Sport 3D
http://www.kamortires.com/tires.php?sap=515633&lang=bg#
Страхотно поведение при всякакви условия,дори и на сухо!
Имам впечатления и от Michelin Alpin A3 ,понеже другата ми кола е стакива,но дънлопа се представя по-добре.
JOVANI_1974
08-11-2010, 15:52
Аз ще съм с 235/50/17 НОКИАН. май малко са широки, но по-тесни не влизат на джантите:Lkingsmiley:
Здравейте колеги, аз ще съм с ПИРЕЛИ 205/55/16
Michelin Pilot x4 (winter) 215/55/17. Ще ви кажа дали са доби :)
Поздрави ;)
Миналата година купих нови TOYO
Много съм доволен...
Умишлено се врях по стръмни нечистени улици, като падна снега и при внимателно каране никъде не спрях ...
205/55/16
tokata_pz_flex
11-11-2010, 22:18
Vredestein wintrack 205/55/16 на Пежото ... обух го с 4 . Шумни са ... но ми допадат :) Ще ги видим на снега как ще са :)
От миналата година карам с БФ Гуудрич 195/65/15. На сняг се държат добре , но на сух асфалт се парзалят доста.
Linkestis
17-11-2010, 18:02
Аз пък се плеснах с GOOD YEAR Eagle Ultra Grip Run flat 225 45 17
60782
Мислим че е убава гума поне за тая цена :shutup:
anton.mudev
19-11-2010, 19:22
аз сум с мишелин 205/55/16 много са добри
Dayton DW 510 - това е моя избор за тази зима.
Пробвал съм ги като летни - супер са! :notworthy:
Дано и като зимни са така!
Имам познат, който 3-та зима кара с такива - няма ядове. А и да не забравяме, че сме доста по-на север от вас... В "Южна Румъния" демек Козлодуй. На 1-2 км от Дунав.
lordliness
23-11-2010, 15:46
Две години карам с нокиан - на сняг дори не се е случвало да пробоксуват-но пък се завъртях с тях на киша -но оценката ми е че са много добри .
jumbo797
24-11-2010, 16:40
Здравейте Колеги,моят избор за тази зима е Гиславд,карал съм с такива и съм доволен! Успех и хиляди километри на всички!
Така вчера на заледено от -1 пробвах как се държи колата, с летни гуми 17' на един месец са...еми няма такова поведение, нито подхлъзва нито поднася!!!
Следобеда се хванах и сложих зимните джанти с зимните гуменки, който са доста арни като марка, грайфер и си държат супер, но голяма разлика не усетих в летните и зимните....
Имам аверче, което мин. зима кара с нови летни и нямаше проблеми...
ИЗВОД: гумите да са нови с добър дот и грайфер и си чук!
danchev63
14-12-2010, 13:39
Аз съм със Pireli P6000 и на четирите. Нямам оплаквания така че продължавам със тях 205/55/16.
Linkestis
15-12-2010, 09:54
Така вчера на заледено от -1 пробвах как се държи колата, с летни гуми 17' на един месец са...еми няма такова поведение, нито подхлъзва нито поднася!!!
Следобеда се хванах и сложих зимните джанти с зимните гуменки, който са доста арни като марка, грайфер и си държат супер, но голяма разлика не усетих в летните и зимните....
Ти поднасяш ли ни или ни лъзгаш????
Що не ходиш тогава в планината зимно време с кецове??
А ако на пешеходната пътека ти изкочи едно детенце ко ще чиниш с "уетните" си перфектни кецове????
Или се позоваваш на закона че е нужно да имаш само грайфер?????
Еххх деца,деца....
--------------------
Или викаш тия Алфи са толкова арни,че са пълни с всякакви системи за контрол на пътя.
Щото и по жанти да я лъзгаш пак нема да има проблемация.
Опитах се малко да докарам начина ти на изказване,ама дали е толкова арно ти ше каеш!
Ама да се чудиш тия полу-кръгли идеотИ,що ни лъзгат с тия зимни гуми?Все пак ти не си единствения които не вижда разлика между ботуша и гуменката!
Техната м..а печелбарска!!!!!
Давам обективни данни:
- летни гуми на 1000км, дот 2009, 215/45/17
- зимни гуми дот 2008, 195/65/15
Темп. на въздуха -1, настилка леко влажна, скреж малко, сняг нямаше, час 07:45 сутринта!
Действието се развива в гр. Русе, не в планина!!
Разлика в поведението освен ако не съм идиот, не съм усетил. Стаж зад волана 6 години, над 100к км!
На лед нито зимна и лятна няма ефект. Зимните гуми са добри на сняг, но до там за мен!
При тези условия, такива бяха резултатите, ако решите колега, заповядайте в Русе, ще сложим летните и демонстрирам. После след теста ще одарим по някоя биричка с кебабчИта :)
Стила на писане, не сте го докарали!
За да се засегнете така, явно работите с гуми. Няма да цитирам марки, за да не правим реклама!
Извод за мен: Важно е какъв е дот-а на гумите, за мен гума след три сезона, вече не е същата. Имам аверче което караше миналата зима с летни континентал, 15' и нямаше грижи..нови. факт!
Никой не споменава системи, и глупости. Приятел с Q7 с вс системи и зимни гуми на мокро се подхлъзна и одари стълб!
Давам обективни данни:
Темп. на въздуха -1, настилка леко влажна, скреж малко, сняг нямаше, час 07:45 сутринта!
Разлика в поведението освен ако не съм идиот, не съм усетил. Стаж зад волана 6 години, над 100к км!
На лед нито зимна и лятна няма ефект. Зимните гуми са добри на сняг, но до там за мен!
При тези условия, такива бяха резултатите, ако решите колега, заповядайте в Русе, ще сложим летните и демонстрирам. После след теста ще одарим по някоя биричка с кебабчИта :)
За да се засегнете така, явно работите с гуми. Няма да цитирам марки, за да не правим реклама!
Извод за мен: Важно е какъв е дот-а на гумите, за мен гума след три сезона, вече не е същата. Имам аверче което караше миналата зима с летни континентал, 15' и нямаше грижи..нови. факт!
Никой не споменава системи, и глупости. Приятел с Q7 с вс системи и зимни гуми на мокро се подхлъзна и одари стълб!
Днес се нагледах на такива ербап шофери като теб по пътя за Варна, добре че нямаще жертви. Не са глупави производителите да произвеждат летни и зимни гуми. Иначе днес алфа 166 ме изненада много приятно. Сутринта тръгнах от Бургас за Варна и след обяд обратно, с нови зимни гуми вериги не ми се наложи да слагам.
Поздрави
Дамян
trustworthy
17-12-2010, 20:53
Аз съм карал за кратко 10-годишни зимни гуми и мога да се подпиша с двете ръце, че на сняг са около 700-800 пъти по-добри от най-скъпата лятна гума.
При тези метео условия да караш с летни гуми е престъпление.
Стаж зад волана 18 години и някой друг километър пробег.
Jivko7777
17-12-2010, 21:52
Сега само не скачайте над колегата от Русе!
Защото той ви е казал мокро време, пак повтарям мокро, не сняг, не лед!
Изследвания на Аутобилд, и асоцияцията на производителите сочи че зимно време когато е сухо или мокро лятната гума спира много по бързо от зиманата, зиманата е добра само и единствено при наличие на сняг!!!
Т.е. приложение на този вид гума имате една 10 най-много 15 дни в годината ;)
Така че друг път не се изказвайте неподготвени...
Satanism
17-12-2010, 21:55
Аз съм със Pireli P6000 и на четирите. Нямам оплаквания така че продължавам със тях 205/55/16.
последния път като гледах тва си бяха БАШ летни гуми?
Иначе аз вече втора зима карам с Wredestein Wintrac Xtreme 16ки и съм адски доволен...
Linkestis
17-12-2010, 22:31
Давам обективни данни:
Сега само не скачайте над колегата от Русе!
Защото той ви е казал мокро време, пак повтарям мокро, не сняг, не лед!
Изследвания на Аутобилд, и асоцияцията на производителите сочи че зимно време когато е сухо или мокро лятната гума спира много по бързо от зиманата, зиманата е добра само и единствено при наличие на сняг!!!
Т.е. приложение на този вид гума имате една 10 най-много 15 дни в годината ;)
Така че друг път не се изказвайте неподготвени...
РОБИН ХУД,в кои ред или диагонал виждаш/намираш думата "мокро"?
Или "мокрото" от лугата по асфалта на -1 за теб и шофера от Русе е мокро?
slik4eto
17-12-2010, 22:46
В тази тема стана ясно че всички гуми са невероятни....всеки защитава неговото :)
Jivko7777
17-12-2010, 23:04
РОБИН ХУД,в кои ред или диагонал виждаш/намираш думата "мокро"?
Или "мокрото" от лугата по асфалта на -1 за теб и шофера от Русе е мокро?
Почни да четеш има хубави 18 стр ;)
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=52803&page=2
Днес се нагледах на такива ербап шофери като теб по пътя за Варна, добре че нямаще жертви. Не са глупави производителите да произвеждат летни и зимни гуми. Иначе днес алфа 166 ме изненада много приятно. Сутринта тръгнах от Бургас за Варна и след обяд обратно, с нови зимни гуми вериги не ми се наложи да слагам.
Поздрави
Дамян
Ербап шофера е с зимни, на един сезон, Вредещайн !!! Колега ербап значи оправен, самоуверен, нз защо го използваш това!
Както споменах -1, няма сняг, а слана, и обичайните условия за тази темп. сутрин рано в началото на декември.
Чета и се питам абе хората четат ли какво съм писал!!!
Говорим за студено време, със слана, дори и на мокро си бяха чук. Написах това, защото всеки разправя да се слагат, мн било опасно като падне под 7 градуса. Имам голям паркинг, засилвах и натисках спирачка за да видя дали ще се включи абс, еми не се!!
Ако бях на сняг с летни, дори няма да направя усилие да мръдна, знам резултата :)
Мин зима карах с гуми с мн грайфер, добра марка, но на 9 години бяха, като нз човек какво да гледа и какво е дот е кофти, и бяха ок, но на доста места преплъзваха, не държаха добре, след като разбрах с какво съм карал, веднага ги махнах.
Не ангажирам никого с мнението си! Мокро от луга?!! На -1 и щипка сол или каквото и да е било няма!
Колега сликчето, казвам само че зимни гуми на сняг! Но при описаните условия и нови летни няма да мръднат.
Написал съм извода за мен: Нови гуми с добър дот, или поне не на мн годинки, и грайфер да имат!
Следващата седмица се очаква затопляне около 0, ако има желаещи да направим тест, специално ще сложа др. комплект обувки, и после ще обсъдим резултатите на бира с кебабчета :)
С Pirelli Soto Zero w210 съм и за сега се държат доста добре. 205/55/16
MICHELIN ALPIN A4 195/55/15
Alpin 4, как се държи това животно на снежец!?
Satanism
18-12-2010, 09:52
аз май карам едно ситроенче с такова...има и по-добри, честно казано
Жалко, чух мн хубави неща, но май си остават само реклами!
Satanism
18-12-2010, 10:14
Жалко, чух мн хубави неща, но май си остават само реклами!
Като слезна до колата ще ги погледна Алпинки са със сигурност, ама не знам, дали са 4
danchev63
18-12-2010, 15:07
последния път като гледах тва си бяха БАШ летни гуми?
Иначе аз вече втора зима карам с Wredestein Wintrac Xtreme 16ки и съм адски доволен...
Колега има и летни и зимни. Летните са прибрани и са пак Pireli P6000. На едните си има снежинки и то цели 3, а на другите няма. Може да има и друг надпис по тях - допълнително ама не съм ги заглеждал.
ами колега доста добре не поднасяла изобщо а я карах доста агресивно и спира много добре
---------- Post added at 18:19 ---------- Previous post was at 18:17 ----------
Като слезна до колата ще ги погледна Алпинки са със сигурност, ама не знам, дали са 4
колега 4 са от тази зима старите са 3 нямат нищо общо двете гуми
old alfist
18-12-2010, 17:21
Туй животно се държи доста животински - правих си всякакви експерименти с тях и засега са просто пърфект.
аз карам 4та зима с Dunlop WinterSport 3D 215/55 R16
и нямам забележки, освен може би цената :)
Ахахах тия Мишелинки са много смешни гуми, които си купих. Незнам от буста ли е от какво е, но трябва да превключвам на по горна предавка на 1400-1500 оборота, до 3-та, после нямам проблем. Иначе се получава следното: по километраж трябва да съм изминал 80 метра а съм изминал само 25 :) :) :) Егати и 17"ските наакани. Ей тва JTD много вървяло бре :)
Поздрави :)
аз карам 4та зима с Dunlop WinterSport 3D 215/55 R16
и нямам забележки, освен може би цената :)
Кач пара са? Аз миналата година за малко да взема такива, само че 185/60/14 - по 125 лева бяха.
Кач пара са? Аз миналата година за малко да взема такива, само че 185/60/14 - по 125 лева бяха.
ми те http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/dunlop/winter-21555-p-9925.html според тез е 265лв.
а от барзгумве са много по скъпи, което е странно ....
ми те http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/dunlop/winter-21555-p-9925.html според тез е 265лв.
а от барзгумве са много по скъпи, което е странно ....
Горе-долу нормална цена за читави 16-ки, въпреки че аз гледах и за такива от любопитство и беше около 220 цената.
Как са на сухо, на мокро, на сняг? Аз взех на легендата Гудиър Ултрагрип 7+, на сняг нямат грешка, но на сухо и мокро издишат.
Горе-долу нормална цена за читави 16-ки, въпреки че аз гледах и за такива от любопитство и беше около 220 цената.
Как са на сухо, на мокро, на сняг? Аз взех на легендата Гудиър Ултрагрип 7+, на сняг нямат грешка, но на сухо и мокро издишат.
са, аз съм малко консуматорче-тип човек:) и ще ти кажа как си ги избрах точно тия:) Петко беше направил цяло изследване преди години, а той си ги може тия неща, и беше излязло че гумата на гумите за наште условия е Дънлоп М3 - което е предния модел. аз просто проверих в ADAC тестовете дали 3Д е запазила добрите страни на М3-ката и от тогава само си ползвам;)
иначе на мокро и на сухо никога съм нямал ядове, просто са скоростен индекс H - което ме притеснява при скорости над 200, и затова зимата карам малко по-бавно:)
са, аз съм малко консуматорче-тип човек:) и ще ти кажа как си ги избрах точно тия:) Петко беше направил цяло изследване преди години, а той си ги може тия неща, и беше излязло че гумата на гумите за наште условия е Дънлоп М3 - което е предния модел. аз просто проверих в ADAC тестовете дали 3Д е запазила добрите страни на М3-ката и от тогава само си ползвам;)
иначе на мокро и на сухо никога съм нямал ядове, просто са скоростен индекс H - което ме притеснява при скорости над 200, и затова зимата карам малко по-бавно:)
Е то зимата така или ианче се кара по-бавно, особено по любимата "магистрала" Хемус.
Иначе аз миналата година се бях насочил точно към такива Дънлоп-и (но 14-ки). Но понеже ги купувах от Плевен с отстъпка като отидох нямаше Дънлоп моя размер и взех Гудиър. Не съжалявам, особено миналата зима като ходих по Банско, Пампорово, Добринище по непочистени пътища и сокаци се представиха перфектно. Но факт е, че шофиране по такива места е изключение и поведението на мокро и сухо и студено е по-важно.
Аз също съм с въпросните Dunlop вече втора зима.
Ами няма таква гума!На всякакви настилки се държи добре.На Skoda -та съм с мишилени Алпин A3 и смея да твърдя,че Dunlop-а е в пъти по-добра.
old alfist
29-12-2010, 09:35
Снощи си направих експеримент с новите Мiichelin A4 към 19ч. при -7 на паркинга на един хипермаркет върху заледен скреж.Едва, едва се врътка, човек не може да изкефи като хората - прекалено стабилна беше колата.
ми колеги аз вчера сложих континентал 225/45/17 модела им е 2009 година и за момемента сам страшно доволен, вчера ръчках на сняг газ спирачки набира се спира страхотно пробвах се за да занесе малко трудно става но се получава :) за тези 24 часа който сам вече със зимни страшно доволен сам и има огромна разлика между летните и зимните. ТУк имаше някакъв спор за тях ми аз по добре човек да си сложи зимняка, че не се знае какво го чака отпред...../.
Аз съм карал за кратко 10-годишни зимни гуми и мога да се подпиша с двете ръце, че на сняг са около 700-800 пъти по-добри от най-скъпата лятна гума.
При тези метео условия да караш с летни гуми е престъпление.
Стаж зад волана 18 години и някой друг километър пробег.
прав си колега!
с летни може да се кара,но внимателно,а ако е пълна с багаж и пътници колата и закъсаш щото е непочистен баира,слизаш и вадиш веригите,никога не съм закъсвал,щото съм подготвен.ама е гадно градския снегорин да те чака 10мин,докато сложиш синджирите.