PDA

View Full Version : Добавка Дизелово гориво

jumbo797
27-10-2010, 11:03
Здравейте Колеги, всички знаем че скоро ще започнат студувете и искам да попитам дали някой от вас използва някакви добавки за горивото! Какви марки и какви отзиви имате за тях! Благодаря предварително за мненията ви!

val_mcrae
27-10-2010, 11:12
От приятели съм чувал че добавката на Кастрол ТДИ била много добра за зимния и летния период като понижавала температурата на "сгъстяване", ако мога така да се изразя на нафтата и от друга страна повишавала цетановото число.
До тук добре но ето едни отзиви във Офроуд форума където човека прави доста добри експерименти с нафтата и добавката ( браво за което) : ето темата тук -

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=46576&page=33

S_G_M
27-10-2010, 11:26
To ясно и браво за теста.... аз миналата година наливах и бензинец и нафтата... искаше ми се да видим какво ще стане и при този буламач след експеримента.

vnimavai
27-10-2010, 14:24
Освен по малко бензин - 1 към 20, слагам и добавките на Lucas, не само към горивото, а и към двигател, скоростна кутия.

Jivko7777
27-10-2010, 15:21
Да и аз съм с Кастрол ТДИ, но може да ползвате и на Лики Моли ;) но ги ползвайте когато наистина е студено иначе не си тъпчете колите с глупости ;) Отделно на което като стане Ноември месец, всички бензиностанции сами подготвят нафтата да не замръзва до -10 ;)

pr_00f
27-10-2010, 15:27
-15 ?

r0sk0
27-10-2010, 16:40
Аз карам с REDEX и съм много доволен

vnimavai
27-10-2010, 16:54
Поне от 3 големи вериги бензиностанции, нафтата ми е замръзвала - има една малка подробност, доколкото знам, те гарантират НЕзамръзване до -15 градуса, от там нататък - "оправяй се" !

---------- Post added at 16:54 ---------- Previous post was at 16:53 ----------

Може и -10 да е, моята информация е -15 ;-)

pr_00f
27-10-2010, 17:18
Ако бяхте изчели цялата тема в офроуд форума, щяхте да знаете отговор на въпроса.

Jivko7777
27-10-2010, 18:09
-15 ?

Лукойл бяха на -10...Сега тия Алпин дизел на ОМВ или другите "специални" горива може и да са до -15 :) но общо взето без добавка не става...
Освен Кастола, се препоръчва и това според чужди форуми...лично аз съм я пробвал в големите студове миналата година и нямах никакви проблеми
http://photo-zona.net/images/user64199/album24675/large/1288192466_qich1979_a029498ced84aa46b683fa67b71718 789d5406ad.jpg

rusiq86
27-10-2010, 19:48
Кастрола тди е густо, лошото, че вече немога да я намеря никъде, има спиране на доставките от доста места са изчезнали. Ако някой има инфо от Русе да каже къде да си намеря!

vladev
27-10-2010, 22:48
Лукойл бяха на -10...Сега тия Алпин дизел на ОМВ или другите "специални" горива може и да са до -15 :) но общо взето без добавка не става...

Ето ви полезно четиво на колко и защо замръзва нафтата в България: Защо замръзва нафтата? (http://www.dieselbg.com/forum/viewtopic.php?p=521#p521)

Jivko7777
27-10-2010, 23:41
Кастрола тди е густо, лошото, че вече немога да я намеря никъде, има спиране на доставките от доста места са изчезнали. Ако някой има инфо от Русе да каже къде да си намеря!

По нашите бензиностанции мисля че видях да има :)
Тей че ако не намериш пиши на лични, ще ти пратя :)

ПП: Какво стана с нашата работа :)

pr_00f
28-10-2010, 00:39
Абе не знам ама от тестовете на колегите от офроуд форума излезе най-читаво RS-Antigel - ако не се бъркам.

Другите добавки бяха малко безсмислени.

rusiq86
28-10-2010, 01:10
Нз за мен хубавото на Кастролчето е, че се използва за още две - три цели. Иначе вече две зими не съм замръзвал. Мин зима един авер с нафта от Еко замръзна, е само горивният филтър, требеше да му прави топло :)
Аз със същото гориво ми беше густо. Като колата ми стоеше на открито място, на което духаше и така. Е нека е боклук :)

jumbo797
28-10-2010, 15:09
Благодаря на колегите за изчерпателните мнения! Съответно това означава ли че при добавяне на добавка за дизелово гориво се подобрява и старта при палене през студените дни?

myato
28-10-2010, 16:21
Благодаря на колегите за изчерпателните мнения! Съответно това означава ли че при добавяне на добавка за дизелово гориво се подобрява и старта при палене през студените дни?

Да.Аз почнах да черпя глезана с кастролчето.

jumbo797
28-10-2010, 18:41
А някой от колегите да е срещал скоро по магазините или бензиностанците Кастрол ТДИ?

rusiq86
28-10-2010, 19:04
Някой от Русе ако знае от къде мога да си набавя?!

BO
28-10-2010, 22:41

А защо да не става?

pr_00f
29-10-2010, 00:03
Освен Кастола, се препоръчва и това според чужди форуми...лично аз съм я пробвал в големите студове миналата година и нямах никакви проблеми

А на теста на офроуд форума само Алпин дизела на ОМВ нямаше проблем без добавки и на -25.
Или се бъркам ?
Утре ще проверя за да не пиша наизуст.

Jivko7777
29-10-2010, 01:55
А на теста на офроуд форума само Алпин дизела на ОМВ нямаше проблем без добавки и на -25.
Или се бъркам ?
Утре ще проверя за да не пиша наизуст.

Ами пише на -21 е била по течлива от другите :)

Но както и да е не ми се спори Кастрола си стои от миналата зима и тази пак ще слагам, няма как...поне ще ми е една идея по сигурно!

gjulizar83
29-10-2010, 02:17
миналата зима най студеното беше -15 и точно тогава карах през ноща. замръзна ми само течноста за чистачките. добавки не слагам. тва са някви глупости. в завода слагаха на мазута адезол уж за по добро горене ама после спряха да слагат и пак си гори.

Linkestis
03-11-2010, 15:04
Някъде назад от миналата година има моя тема за това как да запалим при -17 с Алпин Дизела на ОМВ.
Не помня дали има и снимки на добавката против "замръзването" на нафтата.Беше на камък.

Mury
03-11-2010, 15:10
А какво ще кажете за тази идея http://www.dieselbg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=875,аз лично още се кумя,но клоня към тестване.Иначе миналата зима,карах само с ЕКО/сега също,но от време на време Лукойл/и не съм имал проблеми,без никакви добавки,и съм палил на -15 без ядове:book::book::book:

AlfaMan
05-11-2010, 23:22
Абе тя идеята е интересна и отдавна мисля да пробвам, двутактово масло (имам познати, които го ползват и са много доволни) но то не е свързано със зимния сезон си мисля. Иначе използвах castrol tdi, докато не ме светна един познат занимаващ се именно с добавки и пробвах масло за автоматични трансмисии (ATF) и останах доволен.

kiko73
06-11-2010, 10:51
Прочети за 2-тактовото синтетично и ще се убедиш. Създадено е за да смазва, почиства нагара, намалява пушенето. Едно приятелче - монтьор довлече 200 л. варел и от време на време когато се сетя си сипвам - дюзите направо се успиват.

Mury
08-11-2010, 12:10
Прочети за 2-тактовото синтетично и ще се убедиш. Създадено е за да смазва, почиства нагара, намалява пушенето. Едно приятелче - монтьор довлече 200 л. варел и от време на време когато се сетя си сипвам - дюзите направо се успиват.

Аз съм го решил вече,само трябва да си взема някое Мотулче:razz::razz::razz:

vnimavai
08-11-2010, 13:06
И аз мисля скоро да го пробвам - дайте предложения за хубаво двутактово - Мотул, ОМВ, Мобил 1, Приста, Шел, Кастрол......по около литър за един наш (72 л) резервоар ?

Mury
08-11-2010, 16:42
И аз мисля скоро да го пробвам - дайте предложения за хубаво двутактово - Мотул, ОМВ, Мобил 1, Приста, Шел, Кастрол......по около литър за един наш (72 л) резервоар ?

Казват че Мотула е най-добро,ето ти няколко предложения

http://www.prospeed.bg/bg/product/4188 - за зимата.
http://www.prospeed.bg/bg/product/4465 - за лятото.
http://www.prospeed.bg/bg/product/4465 - всесезонно.
http://www.prospeed.bg/bg/product/4146 - когато другите ги няма.
http://www.prospeed.bg/bg/product/4147 - когато другите ги няма.

endeavour
08-11-2010, 20:28
Пробвай с червеното (фирменото) масло за моторните триони Щил - според мен ефектът е същия,както и с други маркови двутактови масла.Но мисля ,че литър на резервоар е множко.Това,което знам е 50 мл на 10 л гориво или 350 мл на резервоар.

vnimavai
08-11-2010, 20:35
Благодаря и на двама Ви, между другото Мотул и Щил са най-често срещани и в други форуми!

ReLeFNIQ
08-11-2010, 20:59
Освен добавките според мен е и добра идея да държите резервоара си поне над половината, защото колкото повече нафта в резервоара по-трудно ще се вледени ;)

kiko73
08-11-2010, 21:09
нЕма ядове с вледеняването колега - зависи к`ви бльоди са ни сипвали през времето и ако се е събрало достатъчно да се вледени - то ще се вледени. Миналата зима свалиха едно Паджеро с фул резервоар - от него изчегъртаха поне 10 кг лед - видях го с очите си - да не говорим` че всички горивопроводи бяха камък. Човекът каза, че освен на Лук... не е слагал грам от друго място.

rusiq86
09-11-2010, 17:25
На приятел миналата зима му замръзна гориво, и се оказа, че е замръзнало в горивният филтър!!

gjulizar83
09-11-2010, 22:25
една зима купувах нафта на черно и по дъното на шишетата и тубите имаше бяла утайка. не я сипах утайката в резервоара.

vnimavai
10-11-2010, 09:02
Тези дни се консултирах с още няколко познати, със сервизи в Плевен, те пък напълно отричат слагането на каквото и да е, различно от добавка Кастрол ТДИ (ако съм решил да слагам нещо) ???

danchev63
14-11-2010, 08:18
Аз пък карам само със Redex и съм доволен от него. И тази зима ще сипвам от него. Голямата разфасовка (четири резервоара - по 50литра) е 17.55лв ако не се лъжа в стотинките.

balev64
14-11-2010, 16:04
Някой пробва ли вече да сипе двутактово масло в нафтата.Пишете какви са впечатленията относно работата на двигателя.

Jivko7777
14-11-2010, 17:43
Някой пробва ли вече да сипе двутактово масло в нафтата.Пишете какви са впечатленията относно работата на двигателя.

Ми в дизел форума има едно момче което е сложил на 1.9JTD и е доволен!

VIHHRONNY
09-02-2012, 23:55
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=46576&page=11 - #213
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=46576&page=15 - #295

Mury
10-02-2012, 08:15
Аз се каня от доста време,и май се наканих,само трябва да ми донесът малсото и ще сипя да видя ефекта,мен ме интересува най-вече сутрин студения старт,че такива звуци издава направо ме боли сърцето.Правилната пропорция е 1:200 демек на 1л нафта 5 мл. масло,или на 70 л. 300-350 мл.

Linkestis
10-02-2012, 08:21
Мъри,аз слагам масло ама да ти кажа звука сутрин на студено си е същия като без масло

митака-пловдив
10-02-2012, 09:12
Елдонс,гръцко масло 9.80 му е литъра.Полусинтетично,за мотоциклети и скутери с разделно мазане.Тъмно синьо-зелен цвят.Между 5 и 10 мл на литър се смесва,като аз лично гледам да го до карам до горната граница.
При първото сипване,задължително по 10мл на литър,като се опитва да се предвиди и количеството налична нафта.

lordliness
10-02-2012, 09:15
За мен това масло е като хомеопатичните лекарства,не вредят ,но и не помагат кой знае колоко,но със сигурност вдигат и без това високата цена на горивото

lordliness
10-02-2012, 11:30
Да, но колата е проектирана да работи с тези горива(и по лоши) много километри,с колко мислите ,че и удължите пробега,просто е безмислено,а и едва ли ще караме тези коли до пенсия,след няколко години или утре ще си купим други,не си струват усилията,дори не си струва да мисля за това.:handshake:Конкретен въпрос към всички вещи по темата-с колко ще удължите пробега на колата наливайки масло или добавки?

Mury
10-02-2012, 12:23
Вчера инвестирах половин час (а може и повече) на едно "ЕКО" да чета какво пише на етикетите различните добавки за дизел, които продават (защото в нета обикновено пише две-три стандартни неща колко велика е добавката и как повишава мощността, почти еднакво за всички)... Там между другото се продават доста от добавките, които се смятат за по-качествени (лики-моли, редекс, и т.н.)...
Та това, което ми направи впечатление беше, че на повечето от тях (особено лики-моли-тата) пишеше нещо в смисъл, че подобряват смазването на помпите на комонрейлите и компенсират липсата на смазващи свойства на нафтата (или нещо в сходен смисъл)...
След дълго ровене и четене за ползите от 2Т маслото, видяното ме навежда на мисълта, че това, което хората казват за "сухата" нафта явно е вярно, за да рекламират добавките като "смазващи" и "компенсиращи липсата на смазване от горивото" (да, знам ,че ниското съдържание на сяра според нормите на ЕС влошава мазилните свойства на горивото, няма нужда някой да изнася лекция по темата след поста ми)...

Все пак, както казах по-горе, аз не бих експериментирал с нищо под пълната синтетика, покриваща най-високите норми за сажди и дим... Едно такова масло е към 30 лева литъра, като сметнеш, че ще го сипеш на 4-5 пълни резервоара (на тотална стойност много-стотин лева), мисля, че наистина трябва да разцепиш стотинката на повече от две части за да откриеш "файдата" от това дето струва 10 лева... :Lkingsmiley:

Тва за цената не е вярно,има синтетични бездимни масла по макс 18-20 лв л.http://www.prospeed.bg/bg/products/1767/0

myato
10-02-2012, 21:43
Да ви кажа,издухал съм вече и литър 2Т масло Приста,пълна синтетика го водят и е червено на цвят.
Чудеса не съм забелязъл, но и проблеми никакви нямам.
Слагал съм по около 60мл на 10л.
Цена - грубо 14лв.

alfa156jtd
11-02-2012, 20:29
наистина Кастрол е най добрата,но също и Хелиос също е добра това е хубавото при нея,че може постоянно да се употребява без да има проблем ,аз я ползвам вече няколко години и съм доволен и при тези студове нямах никакви проблеми.

Boby
11-02-2012, 23:12
Аз само се чудя Трабант ли карате, Вартбург ли или някой двутактов мотор.:gruebel: Едно време на Ханса му зареждах 50:1 - бензин:масло, ама мисля, че не карате Вартбург.На 164-та никога не съм сипвал добавки още по-малко 2Т масло и не съм имал проблем с ГНП-то и до ден днешен вече 180'000км.До сега не съм видял и тираджия да налива с кофата 2Т масло в резервоара от 800л.Някои сипват нафта от много мизерни бензиностанции, където е и съмнително дали въобще е нафта и карат по 500'000-1000'000км без проблеми по горивната с-ма.Замисляли ли сте се как се отразява това масло на катализаторите(които имат)?

rusiq86
12-02-2012, 10:03
Маслото се очаква, че изгаря преди стигането на катализатора. За ползата му има в Рс мн добар майстор на ГНП и дюзи. Известен е с прякора Цанко помпата. Вс го знаят, ако някой не се справи с помпа му я пращат на него. Работи съвместно с Бош. Бях го питал за почистващи добавки на ПроТек и той ми каза: Не ги ползвай да не зацапаш нещата още повече. Каза да слагам масло. Още не съм пробвал, но се замислям вече ей така.
Никой не иска да удължава живота на двг, а просто да работи по-добре и динамично!

п.с. Виждал съм на доста ново ауди на една бензиностанция, човека му сложи масло преди да зареди!

kiko73
12-02-2012, 10:28
Аз само се чудя Трабант ли карате, Вартбург ли или някой двутактов мотор.:gruebel: Едно време на Ханса му зареждах 50:1 - бензин:масло, ама мисля, че не карате Вартбург.На 164-та никога не съм сипвал добавки още по-малко 2Т масло и не съм имал проблем с ГНП-то и до ден днешен вече 180'000км.До сега не съм видял и тираджия да налива с кофата 2Т масло в резервоара от 800л.Някои сипват нафта от много мизерни бензиностанции, където е и съмнително дали въобще е нафта и карат по 500'000-1000'000км без проблеми по горивната с-ма.Замисляли ли сте се как се отразява това масло на катализаторите(които имат)?

Никак не се отразява на катализаторите. Синтетичното масло е бездимно, освен че смазва и почиства саждите от клапани, бутала и т.н. Никога не съм имал проблем с отвиване на свещи. Аз слагам масло когато се сетя, примерно на 2 месеца веднъж. Ако не ви се вярва за миещия ефект пробвайте - омажете се със сажди от ауспуха и втрийте след това масло на ръцете си - тогава кажете, че добавянето му няма ефект.

Jivko7777
12-02-2012, 15:53
Маслото се очаква, че изгаря преди стигането на катализатора. За ползата му има в Рс мн добар майстор на ГНП и дюзи. Известен е с прякора Цанко помпата. Вс го знаят, ако някой не се справи с помпа му я пращат на него. Работи съвместно с Бош. Бях го питал за почистващи добавки на ПроТек и той ми каза: Не ги ползвай да не зацапаш нещата още повече. Каза да слагам масло. Още не съм пробвал, но се замислям вече ей така.
Никой не иска да удължава живота на двг, а просто да работи по-добре и динамично!

п.с. Виждал съм на доста ново ауди на една бензиностанция, човека му сложи масло преди да зареди!

още ли не си сложил :)

Chimev
12-02-2012, 17:47
Никак не се отразява на катализаторите. Синтетичното масло е бездимно, освен че смазва и почиства саждите от клапани, бутала и т.н. Никога не съм имал проблем с отвиване на свещи. Аз слагам масло когато се сетя, примерно на 2 месеца веднъж. Ако не ви се вярва за миещия ефект пробвайте - омажете се със сажди от ауспуха и втрийте след това масло на ръцете си - тогава кажете, че добавянето му няма ефект.

Кико ти за какво масло сега говориш, за двутактово, или за нормално некакво (М10Д :Tease:) ?

Mury
12-02-2012, 20:04
Кико ти за какво масло сега говориш, за двутактово, или за нормално некакво (М10Д :Tease:) ?

Бездимни масла са само Цвайн тактовите...........
Тук в този форум прекалено късно се разрази тази дискусия,по другите форуми си има теми отпреди 4 години,няма какво някои да се правят на философи,даже един във Фиат форума,беше написал,че 2Т масло в нафтата намалявало компресията на ДВГ :wierdo::wierdo::wierdo::wierdo::wierdo:

Искам да ви разкажа една история,на Ендуранс трофи на първия кръг,една от Алфите-156 1.9 ЖТД 105 коня,на отбора Сажди рейсинг,колата им гаснеше на пълна газ,защото беше сипал евро 5 нафта,и регулатора изтърваше налягането,сипахме някаква масло каквото и да е,и колата до края окол час и половина каране,не изгасна нито веднъж......................:???::???::???::???:

П.С.Аз отдавна съм решил,но все не се наканвам да си поръчам и аз една бутилка Приста.

kiko73
13-02-2012, 09:08

М10Д също става ама малко люти на очите от него :haha:
При моя майстор се мъдри един варел "Циклон" 2Т от някакъв фалирал магазин и си точа от него, даже разнасям и на дружки щото цената е истинска резачка, а маслото със сигурност не е "кръщавано"

Chimev
13-02-2012, 11:23
Не знам за добавки, ама аз изхарчих лятото около 200 литра биодизел собствено производство и двигатела ми взе да работи доста тихо и мазно едно такова. Освен това скоро смених поплавъка и по него и по помпата цареше изключителна чистота :native:

Linkestis
13-02-2012, 22:07
А плати ли си акциза за производството му ?
:haha::lol:

Chimev
14-02-2012, 08:41
:thumbup:
А плати ли си акциза за производството му ?
:haha::lol: