PDA

View Full Version : В спора се ражда....

JAMAL
27-10-2010, 22:04
....истината!
Народна поговорка, която е изпитана във времето и на която имаме възможността да се насладим на готово. Какво по-лесно от това, в момент, в който ние сами не можем да намерим разрешение на ситуацията, да използваме...поговорка. Изпитана е и звучи логично...да и на която ще разчитаме, без да се опитаме сами за себе си да напишем поговорките си:sheep:.
Определено поговорките звучат логично, но ни лишават от възможността сами за себе си да стигнем до отговора....ако евентуално някога стигнем:).
Интересното, е че започнах да разказвам нещо съвсем друго и се отклоних:kicking:. Темата е "В спора се ражда истината". Аз си признавам, че не съм виждал истина да се роди в спор. За мен спорът е различно виждане на едно и също събитие, или от лична гледна точка, или от неинформираност. В повечето ситуации е доста трудно да убедиш събеседника, който има своето мнение, като не му го обясняваш, а се опитваш да му го втълпиш......натрапвайки своето мнение....В спора ражда ли се истината?

nightroller
27-10-2010, 22:06
....истината!
Народна поговорка, която е изпитана във времето и на която имаме възможността да се насладим на готово. Какво по-лесно от това, в момент, в който ние сами не можем да намерим разрешение на ситуацията, да използваме...поговорка. Изпитана е и звучи логично...да и на която ще разчитаме, без да се опитаме сами за себе си да напишем поговорките си:sheep:.
Определено поговорките звучат логично, но ни лишават от възможността сами за себе си да стигнем до отговора....ако евентуално някога стигнем:).
Интересното, е че започнах да разказвам нещо съвсем друго и се отклоних:kicking:. Темата е "В спора се ражда истината". Аз си признавам, че не съм виждал истина да се роди в спор. За мен спорът е различно виждане на едно и също събитие, или от лична гледна точка, или от неинформираност. В повечето ситуации е доста трудно да убедиш събеседника, който има своето мнение, като не му го обясняваш, а се опитваш да му го втълпиш......натрапвайки своето мнение....В спора ражда ли се истината?

в културата на спора се ражда истината ;) в спора истина нема ;)

morfius
27-10-2010, 22:22
Замести спор с дискусия и може да роди нещо...
Спора е спорт за ченетата и гънките, не уточняване.
Е дискусиите често отиват в 3 та глуха, но поне не страдат от преднамерен пишкомер :)

JAMAL
27-10-2010, 22:37
Нямам силата да го заместя. Казано е много преди аз да го спомена в темата. Опитвам се да си го изясня:-)

badmadafaka
27-10-2010, 22:57
Да, това е - толкова одавна е казано, че са имали предвид "спор" в смисъла в който са спорели примерно древните философи, а не в смисъла, който познаваме ние... :paddle:

morfius
27-10-2010, 22:58
И аз това щях да кажа... че поговорката има предвид по-скоро обсъждане от колкото спорене.

Sm0k
28-10-2010, 03:00
Според мен много зависи с кого спориш или водиш дискусия. Ако спориш с човек, който може интелигентно да води спор той ще има нагласата поне да излуша аргументите и да се замисли над тях, а ако не е такъв просто ще ги пропусне покрай ушите си :) А пък успее ли да ги чуе и да се замисли... много е вероятно да се съгласи с теб, в случай че си прав и че аргументите ти са по-логични и убедителни от неговите :) Прости рядко се случва другия да те слуша, а тогава няма никакъв смисъл от спора :)

Както е казано от някой мъдър: "Ако спориш с глупак, много е вероятно същото да прави и той" ;)

MUROMAN
28-10-2010, 09:02
След изясняването на тази тема,колегата JAMAL предполагам,че ни е подготвил последваща тема.
А именно. "Дали по-умния отстъпва в спора? " :grandpa:
И като се изнищи и тя следва Класическото -
"Кое е първо кокошчицата или яйчицето ? :respect:
Jamalе мале ,мале ти си човека.:static:

fred
28-10-2010, 09:21
В спора, има се предвид, че когато има хора на различни мнения и спорят по дадени тези, може да се стигне до истината, да се договорят или изгладят различия.Това е вярно, но не значи, че винаги се стига до нея, истината.А и стигането до е разтегливо във времето, не се знае кога ще се достигне и т.н
По принцип във философията има различни пониятия, чрез които се обслужва някаква теза.Истината, като категория философска е недостижима в ежедненивието.Няма абсолютна истина.От тази гледна точка, изведено в реалния живот, се предполага, че при спор, двете страни може да изяснят различията и постигнат да речем съгласие, което пък може да се нарече и субективно -истина.
А може да се роди и боя :)
/Малко го изредактирах, понеже пиша с 10 те пръста и като се разбързам, става мазило/