PDA

View Full Version : Съвет за дограма?

SwappeR
29-10-2010, 12:19
Здравейте,
Искам да се допитам до препатилите с дограми, за да знам към какво да се ориентирам. Засега съм се спрял на PVC Rehau, 5-камерна със 70 мм стъклопакет. Също така обмислям варианта да взема KMG 6-камерна, пак със 70 мм стъклопакет. KMG-то е по-евтино, но се предполага, че Rehau ще е с по-високо качество. Както се казва "получаваш това, за което плащаш". Очаквам мнения за марка профил и препоръки за какво да внимавам преди да я взема :)
P.S. Дограмата ми ще представлява прозорец с 2 крила с размери 170 см (в) на 210 см (ш), само едно крило ще се отваря - 70 см широко. Вратата - 225 на 60, ще е с комарник.

-Bobby-
29-10-2010, 12:36
Рехау е една от най-добрите на пазара, две мнения няма. Имам преки впечатления и сравнение между Вайс Профил и Рехау, втората определено е по-добра. Не че и първата не върши работа, дори напротив, върши си доста добра работа, но именно при детайлите и дреболиите се вижда, че Рехау просто си е класа. Но и разликата в цената е сериозна.
Ако имаш финансите и можеш да си позволиш Рехау, хич не го и мисли.

stelt
29-10-2010, 13:48
Милене, според мен е по важно изработката на дограмата да е кадърна, а не марката. Защото може и РЕХАУ да ти сложат и да ти подухва през него. Така че, ориентирай се да търсиш фирми, които имат добра слава.

MUROMAN
29-10-2010, 15:09
Опала ето тема като за мен. Като човек, който се занимава с дограма ще ти кажа Миленка.
Стилян е много прав прочети ,информирай се и избери добра фирма ,която ще ти изпълни добре поръчката и ще останав накрая доволен.
Спрял си се на добър профил,но от мен да знаеш профила е 20-25% от дограмата,всичко друго е в Стъклопакета и пълнежа/за вратата става въпрос ,ако не е пакет,а пълнеж с термопанел,пдч или хънтър / и Обкова.
Хвърли едно око на Rehau Briliant.
Профила е добър ще ти свърши работа,подбери си по-добър стъклопакет и хубав обков/Siegenia,Roto,Maco,комппромис е GU и Vorne/.
Аз продавам Viva Plast /български/какъвто е и KMG.
KMG-то не ти трябва ,ако търсиш цена ще свърши работа ,ако имаш повечко парички си вземи друг.
Ако нещо друго те интересув знаеш ми скайпа или пиши ЛС.:respect:

fiore
29-10-2010, 15:55
Кажи къвм коя фирма си се насочил. Рехау се прави и в румъния и въобще не е с качеството което търсиш. Основното е изработката. За стъклопакета вероятно не си разбрал но 70 мм стъклопакет ?!?. 70 мм е дебелината на профила. Мариан е прав за KMG- Вива Пласт е същата история. Можеш да си потърсиш ШУКО. Профила е много добър. Ако имаш пари, аз съм привърженик на дървена дограма от слепен профил със стъклопакет- Това е най доброто.
Питах те за фирмата защото съм работил с много фирми и някой от тях въобще не са коректни като начин на изпълнение, срокове, качество и т.н.

kolev
29-10-2010, 16:08
рехау изглежда доста добре, а вайс профил са по ръбати. ако ще е бяло пвц обаче май няма смисъл да гледаш дизайна. като съвет- направи прозореца да се отваря и вертикално и на него сложи комарника щото комарник на врата е доста паянтово нещо.
няма смисъл да се хвърляш и на хиляда камерни профили и незнам какви си стъклопакети щото при всички положения те чака борба с влагата /особено ако ги слагаш сега преди зимата/.

MUROMAN
29-10-2010, 16:21
рехау изглежда доста добре, а вайс профил са по ръбати. ако ще е бяло пвц обаче май няма смисъл да гледаш дизайна. като съвет- направи прозореца да се отваря и вертикално и на него сложи комарника щото комарник на врата е доста паянтово нещо.
няма смисъл да се хвърляш и на хиляда камерни профили и незнам какви си стъклопакети щото при всички положения те чака борба с влагата /особено ако ги слагаш сега преди зимата/.

Колега коментара ти е доста неточен, и говориш малко наизуст,но както и да е.
Иначе за вертикалното/двуплоскостно отваряне /си прав.
Винаги има смисъл от повечето камери,нищо че после ги разпробиват при монтажа.Това за влагате не е точно така.
Фиорето е прав за Шукото,но то влиза във високо ценовия клас където са и Salamander ,Brugman.
Разгледай и Kommerling.:respect:

Ichkin
29-10-2010, 16:47
Както каза Muroman ... ето тема като за мен :D
С много неща не съм съгласен, и с много съм съгласен.
Определено НЕ съм съгласен, че рехау докарват добро съотношение качество/цена.
Определено обаче съм съгласен, че профила ти е 20 % от дограмата ...
От твоите варианти KMG-то ако е с обков сигения е идеално ...
Ако търсиш Шуко, търси произведено в Румъния, в Букурещ. Това вече мога да гарантирам за истинско качество ... дори три камерно да сложиш ...
Аз лично, от скромният си опит ти препоръчвам да се свържеш с Ролпласт в Русе /предполагам имат офиси/ и да ги питаш дали е възможно да ти продадат трокал, но без монтаж ! Монтажистите са от бездарник нагоре, а изработката на дограмата е определено добро. Не перфектно но добро ! После намираш някой да ти я монтира читаво и работата заспива ...
Когато навлизаше още Трокала, му бях най-големият противник, защото пантите не се държат в армировката. Точно поради тази причина си сложих в нас трокал :D
Еми ... 5 години вече дограмата е както когато беше сложена ...
Виждал съм и Шуко в същото състояние след 13 години де, но ... то е вече друго :D
П.С. : Ще следя темата ;)
И ... Мъромане ... Да не чувам лоши думи за G-U, че на времето те показаха на света кво е т'ва регулируем обков :D

SwappeR
29-10-2010, 17:30
Мда, знаех си, че съм бос в тая тема. Честно казано тепърва ще трябва да проверя коя фирма предлага добро качество на монтажа в Русе и ще се задълбоча повечко в тея стъклопакети и обкови. А аз си мислех, че каквато марка е профила - такава е и стъклопакета и си вървят заедно... Един вид, че са като купе и двигател - не можеш да ги менкаш лесно! Че и отделна марка обков имало даже... :upsidedwnsmiley: Сега сядам да попитам чичко google за подробностите, мерси за съветите за отварянето на прозореца - виждал съм двуплоскостно отваряне и е доста удобно!

renyx
29-10-2010, 17:33
Колега , най-важно е кой ще ти направи дограмата.При големите фирми всичко е на конвейр и качеството е добро.В едната стая съм сложил КМG 6 камерно със троен стъклопакет и обков сигения.В другата стая е алупласт 3 камерен и той е със сигения.Каемджито неотстъпва по нищо на алупласта(мое мнение).При каемджито има два вида профили , едните са еко , а другите обикновенни.При екото захващенето на касата с кемфера е по устойчиво отколкото при обикновенната серия
Аз също съм на едно мнение с Фиорето за дървена дограма със стъклопакет.Там единствено трябва да се внимава да не ти пробутат чам ,защото и това го правят.
П.П. За да бъде всичко наред монтажа трябва да се направи от кадърни хора , защото колкото и да е направена качествено една дограма не се ли монтира правилно(да се сложат дюбели, да се разпънат крилата правилно и отвесирана) все едно нищо не е направено.

GALIN4O
29-10-2010, 17:39
имам приятел който има фирма за производство и монтаж на дограма и мненито му за П.В.Ц. е че това е селскостопански найлон обаче хората го харесват защото е евтинко и върши работа, а70мм. стъклопакет даже и по фасадите тука в България едва ли има:smile:

MUROMAN
29-10-2010, 18:38
От твоите варианти KMG-то ако е с обков сигения е идеално ...

- Кое му е доброто на KMG?

Да се свържеш с Ролпласт в Русе /предполагам имат офиси/ и да ги питаш дали е възможно да ти продадат трокал, но без монтаж ! Монтажистите са от бездарник нагоре, а изработката на дограмата е определено добро. Не перфектно но добро ! После намираш някой да ти я монтира читаво и работата заспива ...
-За Ролпласт има изписани много неща и все Лоши/справка Google/.

И ... Мъромане ... Да не чувам лоши думи за G-U, че на времето те показаха на света кво е т'ва регулируем обков
-GU не е лош обков ,но тозе дето се продава тук е менте и не струва.

Колега , най-важно е кой ще ти направи дограмата.При големите фирми всичко е на конвейр и качеството е добро.

-Голяма Грешка.Повечето пъти се бърза и не се доизпипват изобщо нещата.

В едната стая съм сложил КМG 6 камерно със троен стъклопакет и обков сигения.В другата стая е алупласт 3 камерен и той е със сигения.Каемджито неотстъпва по нищо на алупласта(мое мнение).
- Сравняваш 2 различни по камери и цени профили,не е редно така.
При каемджито има два вида профили , едните са еко , а другите обикновенни.При екото захващенето на касата с кемфера е по устойчиво отколкото при обикновенната серия
-Какво общо има захващанета на касата и делителя/кемфера/ и Еко серията и обикновенната на KMG?
Сглобката и фрезоването е едно и също.
Той не разбира и няма да му направи никакво впечатление.
А и щом е Еко серия значи има спестено Нещо.

П.П. За да бъде всичко наред монтажа трябва да се направи от кадърни хора , защото колкото и да е направена качествено една дограма не се ли монтира правилно(да се сложат дюбели, да се разпънат крилата правилно и отвесирана) все едно нищо не е направено.

- Да се сложат дюбели - Пак основна Масово Практикувана грешка в България.
За какво са ви всичкиет тези камери като ви ги надупчат после колеги?

Ichkin
29-10-2010, 19:09
Е ... ти ми кажи кое е лошото на KMG-то ... ?
Като е български профил и всички веднага решиха, че е боклук ...
Наистина не е кой знае какво, но за цената си е повече от перфектно ...
А за ролпласт ... хммм ... за ролпласт ... познавам Светлин Николчев отпреди да вкара първата машина, работил съм дълго време с ролпласт, Познавам Лично бившият търговски директор, познавам и около 15 фирми, взимащи дограма от тях. Какво се е изписало ... по интернет ?!??!?!
Доста истинско мерило ... ;)

MUROMAN
29-10-2010, 19:41
Е ... ти ми кажи кое е лошото на KMG-то ... ?
Като е български профил и всички веднага решиха, че е боклук ...
Наистина не е кой знае какво, но за цената си е повече от перфектно ...
А за ролпласт ... хммм ... за ролпласт ... познавам Светлин Николчев отпреди да вкара първата машина, работил съм дълго време с ролпласт, Познавам Лично бившият търговски директор, познавам и около 15 фирми, взимащи дограма от тях. Какво се е изписало ... по интернет ?!??!?!
Доста истинско мерило ... ;)

КMG найстина не е кой знае какво,ходил съм им в завода имам други критерии по който съдя за тях. ;)
За цената си VIVA Plast e по-евтина и добра.
Това,че познаваш Светлин не означава ,че не спестяват в доста случай армировката,че работят с кофти евтиин стъкла и много други неща.
Милен сам да си реши какво да прави,това не е тема за нас да си бъбрим. :respect:

VAN
29-10-2010, 20:21
Ще използвам темата да попитам и аз нещо за дограмата.
Възможно ли е да се монтира ПВЦ дограма без да се сваля "старата" дървена каса? Имам в предвид да се изрежат пантите да се сложи профл и върху него да се монтира прозорец или врата.

ves_v8
29-10-2010, 20:45
Моето мнение колега е да не си слагаш PVC дограма. Напатил съм се, а и дори ми влезнаха в апартамента през прозореца, който уж е с много добро заключване! Както стана ясно при заключено положение се отваря с една щанга от външната страна точно за 3 секунди! Алуминиевата дограма е в пъти по-добра, по надеждна, по-сигурна, да по-скъпа е, но не сменяш дограма всеки месец! Много съм против PVC-то. Беше 5-камерно, но като си отварях и затварях прозорците и постоянно ми се гърчи, дръжките са гадни и ми се струва че ще ми остане в ръката....:screwy::screwy: Иначе знам че на Rehau не са лоши, на фона на другите, а и ако сложиш PVC гледаи да ти дават гаранция за увисване на прозореца. Отварящите се прозорци увисват след време :(

MUROMAN
29-10-2010, 21:02
Възможно ли е да се монтира ПВЦ дограма без да се сваля "старата" дървена каса? Имам в предвид да се изрежат пантите да се сложи профл и върху него да се монтира прозорец или врата.

Възможно е.:upsidedwnsmiley:

---------- Post added at 19:02 ---------- Previous post was at 19:00 ----------

Моето мнение колега е да не си слагаш PVC дограма. Напатил съм се, а и дори ми влезнаха в апартамента през прозореца, който уж е с много добро заключване! Както стана ясно при заключено положение се отваря с една щанга от външната страна точно за 3 секунди! Алуминиевата дограма е в пъти по-добра, по надеждна, по-сигурна, да по-скъпа е, но не сменяш дограма всеки месец! Много съм против PVC-то. Беше 5-камерно, но като си отварях и затварях прозорците и постоянно ми се гърчи, дръжките са гадни и ми се струва че ще ми остане в ръката....:screwy::screwy: Иначе знам че на Rehau не са лоши, на фона на другите, а и ако сложиш PVC гледаи да ти дават гаранция за увисване на прозореца. Отварящите се прозорци увисват след време :(

Увисват крилата от липсващо или по-малко желязо/масово се слага вместо на 1,5 мм на 1,2 даже и на-долу, а някой и не слагат за икономия/,от не добре разпънато крило и от кофти обков.:screwy:

kiko73
29-10-2010, 21:16
`Щото от няколко години произвеждам дограма... бих могъл да ти кажа някой нещица
1. 95% от съветите по-горе изобщо се направи, че не си ги чел;
2. Прави разлика между немските системи - произведени в Германия, българските системи и австрийските (Рехау), която вече не се внася от австрия.
3. Разликите между немските и българските системи са толкова много, че ще заспиш докато четеш, но основната - швабите в повечето случай не използват рециклирана суровина, или ако това е така - то е указано от производителя; Нашенеца си слага к`вото си иска в профилите и различните партиди Бг профили са с различно качество и след това като започнем да пищим - "о-о-о-о много Ви благодарим г-н Х, че ни обърнахте внимание за проблема - той е отстранен... и така до следващия проблем"
4. Германците дават 50 год. трайност на материала и го произвеждат от 50 год., българските производители дават 15-20 год. ама го правят от 4-5 и съм 100% сигурен, че не спазват на 100% рецептата за производство, дадена им от европейската лаборатория разработила системата им.
Т.е. имаш 4 избора:
1. Избираш евтина система - изработена добре и снабдена с качествен обков - върши работа;
2. Избираш немска система
3. Избираш алуминий с термомост и Ка стъкло - най-доброто
4. Дървения стъклопакет си е класа, ама цените на истинските продукти започват от 300 лв/м2

MUROMAN
29-10-2010, 22:04
`Щото от няколко години произвеждам дограма... бих могъл да ти кажа някой нещица
1. 95% от съветите по-горе изобщо се направи, че не си ги чел;
2. Прави разлика между немските системи - произведени в Германия, българските системи и австрийските (Рехау), която вече не се внася от австрия.
3. Разликите между немските и българските системи са толкова много, че ще заспиш докато четеш, но основната - швабите в повечето случай не използват рециклирана суровина, или ако това е така - то е указано от производителя; Нашенеца си слага к`вото си иска в профилите и различните партиди Бг профили са с различно качество и след това като започнем да пищим - "о-о-о-о много Ви благодарим г-н Х, че ни обърнахте внимание за проблема - той е отстранен... и така до следващия проблем"
4. Германците дават 50 год. трайност на материала и го произвеждат от 50 год., българските производители дават 15-20 год. ама го правят от 4-5 и съм 100% сигурен, че не спазват на 100% рецептата за производство, дадена им от европейската лаборатория разработила системата им.
Т.е. имаш 4 избора:
1. Избираш евтина система - изработена добре и снабдена с качествен обков - върши работа;
2. Избираш немска система
3. Избираш алуминий с термомост и Ка стъкло - най-доброто
4. Дървения стъклопакет си е класа, ама цените на истинските продукти започват от 300 лв/м2

Всичките тези неща са така,много си прав колега.
Само да доуточня за Швабите,от 2 години при тях заради Еко норми ,а и за да намалят цената си спрямо другите им конкурентни профили се използват т.н Коекструдирани профили. С други думи сърцевината на профила е от старо рециклирано PVC*сива на цвят*/поли -винил-хлорид/а стените са си от нормален профил-бели. Има го при KBE има го и при Шуко.

kiko73
29-10-2010, 22:19
Ахъ, мисля, че съм го споменал КВЕ е една от системите, които работя

fred
29-10-2010, 22:24
ПВС, трокар, от Ролпласт, нямаш проблем, ако си на нисък етаж, си има системи против крадене и отваряне.Това рехау и тн, е от значение, но стига и фирмата, която извършва "разкрояването" и монтажа да е читава, даже сертифицирана по ISO.

AlfaMan
29-10-2010, 22:39
Можеш да си потърсиш ШУКО. Профила е много добър.
Само че в никакъв случай от АЛУ ПЛАСТ, защото те са ярък пример на това как и най-хубавата дограма може да се съсипе от абсолютно некадърна изработка + некадърен монтаж.

iee
29-10-2010, 22:58
Да си кажа и аз мнението. Четох доста глупости и доста истини, няма да коментирам нищо.
1. Забравяш за KMG! Не си струва за разликата в цената да слагаш пълен боклук, който след 2-3 години ще е нацепен навсякъде.
2. Намираш фирма с добра репутация, която няма да се опита да ти рпобута нещо само, щото е дистрибутор;)
3.Няма такова нещо, квото и PVC да сложиш с какъвто и да е стъклопакет, все ще се бориш с конденз. Който желае да заповяда в кухнята ми с 5 камерно KBE и троен стъклопакет на неотваряемото и нарочно сложен двоен стъклопакет за отваряемото;)
4. Един съвет.....отиваш в Русе в някой от фирмите официални вносители на хубави немски профили(пробвай в Булко Комерс) и питай за добра и сериозна фирма, която работи с тях. Сигурен съм, че така ще попаднеш на доста добър избор:)
Между другото никой не спомена Thyssen. Оригиналният произведен в Германия е в първата 3-ка по качество.Thyssen са го въвели тоя стандарт за сива вътрешност и бяла външност преди доста повече от 2 години още, когато аз работих с тоя профил;)

old alfist
29-10-2010, 23:13
Дървена дограма със стъклопакет за мен е най -доброто решение- по всички фасади вкъщи, както и на вилата съм с такава и не бих могъл да кажа нищо лошо за нея.

SwappeR
30-10-2010, 01:30
Ами свързах се с един бивш колега от университета, който се занимава с монтаж и изработка на дограма, работи за E-Plast. Имам и + отзиви за него от монтирана дограма, която не е мръднала 4 години. Той ми препоръча следната конфигурация:
-Профил на Trocal, 5-камерен, 70 мм
-Стъклопакет Guardian Clima Guard Solar, двоен със стъкла 4 и 6 мм. Обясни ми, че бил по-ефективен от К-стъклата, а и аз прочетох подобни отзиви из нета.
-Обков Maco. Той спомена, че и Winkhouse бил добър обков за Trocal, но мисля да се придържам към изпитана и по-известна марка.

Ichkin
30-10-2010, 01:53
Ето за т'ва говорех ... напълно те удовлетворява това ... дограмата ще е произведена от ролпласт явно, а той ще ти я монтира ! В нас в едната стая съм с Масо, в другата с Уинкхаус /както се разбра, обичам да експериментирам :D /, като и от 2та, не мога да кажа лоша дума до момента. За макото, обаче плюса е по-голям, тъй като вратата с шнапера е с мако и не е мръднала, само от време на време реглаж на шнаперчето ;)
Вече мога да си лягам и да заспя спокойно :D

kolev
30-10-2010, 09:54
абе аз не се занимавам с това обаче от опит говоря. стъклопакет не се препоръчва просто така. трябва да се вземе в предвид изложението на стаята , тя какво е - хол,спалня,кухня и дали има някакви други изисквания. най-важно от всичко е да ти вземат размерите и после прецизно да изрежат профилите щото съм виждал такива изпълнения. дограма за една бала пари с 5 санта фуга пълнена с пяна. сега като си вземеш скъпата дограма, сам ще разбереш че е нямало смисъл и следващия път ще знаеш. не забравяй също да си монтираш и вътрешен перваз, че е по-добре да се сложи преди дограмата.

MUROMAN
30-10-2010, 09:56
Само че в никакъв случай от АЛУ ПЛАСТ, защото те са ярък пример на това как и най-хубавата дограма може да се съсипе от абсолютно некадърна изработка + некадърен монтаж.

Първо Алу Пласт не съществуват около година вече.
2-ро имаха една от най-модерните и добре оборудвани пройзводствени бази в България/лично съм ходил няколко пъти/,за монтажа не мога да взема отношение.
3-то момчето е от РУСЕ,не че нямаха диструбутори във всеки по-голям град де,но сега не работят.:???:

Колегата - iee е прав за Тисен,много сериозен и доказъл се многократно профил.Който си сложи Тисен няма да съжалява.
Това което си избрал Миленски звучи доста прилично ,ако цената те удовлетворяв взимай и това е. :)

rusiq86
30-10-2010, 10:51
Използвам Дограма на КМГ ЕКО клас, стъклопакета ми е 24мм К стъкло, обкова ми е на сигениа, мн съм доволен.
В стая с мн влага, преди да реша и този проблем :) и се държеше прекрасно. ДОбра цена с не лошо качество!

alfamicin
31-10-2010, 23:32
Занимавам се с дограма.
Няколко полезни съвета от мен.
Както написаха по-горе колегите,може би най-важното нещо е фирмата която ти прави дограмата.
И с най-скъпите профили и обков да работят,ако я осерат(с извинение),все едно нищо не си направил.
За KMG,с хубав обков става,ако искаш да минеш по-евтино.
Това което обикновените клиенти,няма как да знаят е,че в някои по-евтини марки се слага и по-тънкостенен усилващ метален профил.При KMG съм сигурен че е така.

Пример:Няма да стане по-топло в жилището ви ако изберете 5 камерна дограма пред 3 камерната или поне вие няма да забележите разликата,защото площта на профила е около 10-12% от цялата площ на готовата вече дограма а и PVC е лош проводник на топлина.Разликата която може да видите е че 5 и 6 камерните профили са по-широки и самата дограма е по-масивна,предполага се и по здрава.

Относно стъклопакетите.
Стъклото е добър проводник на топлина и стъклопакетите,заемащи почти цялата площ,са най-студената част от дограмата.
Ако по принцип жилището ви е топло,с изолация,южно изложение,то най-обикновен стъклопакет върши добра работа.
Ако искате по-добра топлоизолация КА стъклото е добър избор и по-добрия вариант,според мен,двукамерен или така наречения троен стъклопакет.
Недостатъците на КА стъклото са че лятото при пряка слънчева светлина,стъклопакетите много се нагряват и в помещението става доста топло.
Недостатъците на тройния стъклопакет са в голямото му тегло,което с по-широка дограма,качествен обков и качествена изработка може да се компенсира.
Има и разни нови видове енергоспестяващи стъкла,но там цената вече е по-висока и информацията за по-оскъдна.
За обкова разчитай на марките:Сигения,Рото,Мако,GU.
Най-добрата система,която съм виждал,като замисъл и качество е KÖMMERLING.
P.S. Не си правя реклама,работя с други марки профили.
Успех в избора!

fiore
01-11-2010, 07:54

Нарочно не цинирам фирми, защото на повечето им знам дережето. Иначе мога да изредя няколко които не препоръчвам. Следенето на фирми обаче е много сложно , защото едни и същи хора се подвизават под десетина имена например.
Но до сега можеше вече, колегата да е монтирал прозореца. За един прозорец разликата в цената не се усеща, така че препоръчвам по качественото.
Рехау както вече казах- не е между качествените, а между най масовите и рекламираните

546
01-11-2010, 11:02
От 3 години съм със Саламандър в хола със стъклопакет с две стъкла ,преди няма и месец сложих и в спалнята такъв ,но с троен стъклопакет,и двата са с К-стъкла и аргон.В къщи боядисах стените на спалнята и е доста влажно ,та забелязах тези дни когато е студено сутрин ,че при двойния има 1-2 см конденз по стъклата в долния край,а при тройния няма такъв въобще,освен това е чуствително по-добра звукоизолацията.В Ролпласт ми направиха калкулация за двоен стъклопакет с профил Трокал за почти същите пари каквито ми излезе тройния в МиГ маркет,не ползвам никакви отстъпки като клиент и прочие.Разправят ,че на Саламандър профилите са турски ,не знам дали е така,може би защото ги произвеждат в Тюркхайм някой си мисли, че означава Турция на немски,но според мен са си доволно качествени и не съм видял сред парчетиите в двора на фирмата някое да е със сив цвят вътре,а за белия им цвят мога да кажа ,че за три години на слънце не съм видял да се промени ни най-малко.

kolev
01-11-2010, 11:23
слушайте колегата alfamicin.

От 3 години съм със Саламандър в хола със стъклопакет с две стъкла ,преди няма и месец сложих и в спалнята такъв ,но с троен стъклопакет,и двата са с К-стъкла и аргон.В къщи боядисвах стените на спалнята и е доста влажно ,та забелязах тези дни когато е студено сутрин ,че при двойния има 1-2 см конденз по стъклата в долния край,а при тройния няма такъв въобще,освен това е чуствително по-добра звукоизолацията.В Ролпласт ми направиха калкулация за двоен стъклопакет с профил Трокал за почти същите пари каквито ми излезе тройния в МиГ маркет,не ползвам никакви отстъпки като клиент и прочие.Разправят ,че на Саламандър профилите са турски ,не знам дали е така,може би защото ги произвеждат в Тюркхайм някой си мисли че означава Турция на немски,но според мен са си доволно качествени и не съм видял сред парчетиите в двора на фирмата някое да е със сив цвят вътре,а за белия им цвят мога да кажа ,че за три години на слънце не съм видял да се промени ни най-малко.

колега, когато влажността в помещението стигне 70% започва кондензиране на вода по най-студените части. обикновено това е стъклото на дограмата. когато стъклопакета е със сериозна изолация, конденза просто се измества вече и то обикновено по ъглите на помещението, зад гардероба над вратата и т.н.т . те тука е женския фактор. една жена би предпочела да бърше дограмата всяка сутрин отколкото дрехите и да миришат на влага и да гледа мухала в ъгъла. интелигентното решение на проблема е микровентилация която обаче е скъпа, малко се ползва и обезсмисля яката изолация на пвц дограмата и стъклопакетите.

-Bobby-
01-11-2010, 11:32

Може, особено ако монтажистите са грамотни, става много добре.

546
01-11-2010, 11:34
Така си е микро вентилацията и мен не ме радва,досега не съм имал конденз защото спалнята си имаше макро вентилация със старата соц. дограма.Сега съм като в херметична кутия и съм решил днес да похарча още някой лев и за влагоуловител,навсякъде съм с ламинат и женския фактор ежедневно прави физ-зарядка със стирката ,та да поддържа влажноста максимално висока.

Max
01-11-2010, 17:47
Дотук не видях никой да е споменал бившите Thyssen, сега Inoutic, мисля че и те си заслужават парите.

546
02-11-2010, 10:54
Малко спам щото с PVC дограмата идва и конденза поради доброто уплътняване-купих и влагоуловител марка Мидея ,пише ,че извлича 10 л на ден, а за 12 часа се събра едва 1,5л .Нивото на шум е като на стар компресорен хладилник и е абсурд да стои включен когато спя.Има индикатор който показва влажността и успя от 70% да я свали на 58% за помещение 12 кв.м. без хора вътре,като ми се струва ,че има и леко затопляне на помещението температурата е около 23 градуса.Според мен качествен климатик в режим DRY е по ефективен и това са кофти похарчени 200 кинта, ако ще стои само в една стая без да се мести.

kolev
02-11-2010, 11:01
така е, с климатик е по-добре. не се лъжете и по НЕелектрическите влагоуловители, нищо не става от тях.

546
02-11-2010, 11:10
Този е електрически и компресорен,може би некомпресорните са за предпочитане заради по-ниското ниво на шум.Не електрическите са оправдани , ако има откъде да се взима силикагел без да се плаща.

kolev
02-11-2010, 11:23
абе решението май е само микровентилация, другото е заобикаляне на проблема.
а тия влагоуловители с гела имат много ниска ефективност.

old alfist
02-11-2010, 21:00
Е, ми поотваряйте си отвреме навреме прозорците вместо тия машини дето ги споменавате, а другият вариант както споменах преди, дограма от естествени материали, която "диша" - боята на дървената дограма е на водна основа

BLUE1
02-11-2010, 21:10
dry режима при 99% от продаваните модели климатици, работи само при охлаждане, на отопление по принцип изсушават въздуха, но не достатъчно ефективно. Както казаха и другите колеги, проветряването е най-добрият вариант. Аз бих отбелязал един недостатък на PVC дограмата- прозорците и вратите от стандартно изпълнените се отварят лесно отвън.

kiko73
02-11-2010, 21:22
Колеги, не се заблуждавайте с ел. уредите - кондензите при РVС дограмите се получават от липсваща или неефективна топлоизолация на помещението, а също така и от непостоянно или неправилно отопление. Също така "добавката" за микровентилация на "Сигения" оскъпява прозореца с около 6 лв. на брой!

kolev
03-11-2010, 12:02
dry режима при 99% от продаваните модели климатици, работи само при охлаждане, на отопление по принцип изсушават въздуха, но не достатъчно ефективно. Както казаха и другите колеги, проветряването е най-добрият вариант. Аз бих отбелязал един недостатък на PVC дограмата- прозорците и вратите от стандартно изпълнените се отварят лесно отвън.

абе с климатика се поддържа по-постоянна температура в помещението и частично отнема влагата. за отварянето- така е когато се ползва обков с ниско ниво на сигурността. иначе за дървената дограма със стъклопакет, наистина е най-доброто, но знам че почти всичката която се предлага в българия е с ниско качество на дървесината.

ПП
да попитам дограмаджиите, предлагате ли системи за пасивна микровентилация за монтиране на вече поставена дограма и какви парички.