PDA

View Full Version : Вървят ли продажбите на Алфите

aav
06-11-2010, 11:37
Явно да, защото като гледам темата на колегата и небивалия интерес и най-вече светкавичната продажба, стигам до извода че пазара на Алфи е жив. Отдруга страна има и едни многогодишни "продажби", които край със сигурност скоро няма да имат. Та основния извод е коригирайте си цените.

П.С. Преди година продадох 156 2.0тс за 4000лв. Тогава беше много ниска цена, но по-добре 4 бона в джоба, отколкото вечна продажба.
П.С. Честито на колегата, който ме изпревари за 166-цата. Правих сметка въпросната 166 тази вечер да спи в гаража ми. Още веднъж честито новия собственик и естествено на продавача

robygas
06-11-2010, 11:48
Колега, всеки има право да иска -каквото си поиска за колата си. Друг е въпроса дали някой ще ги даде, но както е известно -"Всеки влак си има пътници". Повечето коли за продажба във форума имат някаква история и зад тях стоят имената на хора познати тук а не незнайни продавачи известни само до нотариуса.

code
06-11-2010, 12:35
Има хора, които търсят за колите си сумата, която са набили преди х години + всички разходи по поддръжката и ремонта, включително на КОНСУМАТИВИ :new_Eyecrazy: Ясно е, че няма как да стане ... :laughing1: Все едно аз да тръгна да си продавам 166-цата за 17 000лв - смях. Като ти се свидят парите дето си ги набутал, дръж си я и тва е, не може да продаваш 156-ца на цената на фейслифта, 166-ца също, пък и каквато и да е кола . .
поправка - след няколко събрани поста в раздел ремонти 166, се оказа, че моята ми е седнала вече 21 000 + лв.

robygas
06-11-2010, 12:57
Не ми се спори за глупости. Според мен тази тема е безмислена както и препоръките в нея. За това живеем в "Пазарна икономика".

code
06-11-2010, 12:59
Не ми се спори за глупости. Според мен тази тема е безмислена както и препоръките в нея. За това живеем в "Пазарна икономика".
Така е, говорим си, нали сме в общи приказки . .

rusiq86
06-11-2010, 13:26
Една кола от един модел може да струва 5к лв, но може и 7-8 да струва. Всичко е до състояние, екстри, излъчване и така мога да продължавам цял ден.
Имам пр който има 156, но като спре до мен мога да изброя поне разлики за над 3к лв. Боли ме фикуса някой ще ги оцени ли. Знам колко струва една кола и колко трябват после за да се преведе в перфектно визуално и техническо състояние.
Наясно съм че някой ден като продавам няма да си избия парите и няма да целя това...но няма и подаръци да правя...нищо че има екземпляри за 5к лв. Аз имам какво да предложа насреща и ако ще е за 5к лв по-добре в гаража и да стой там. Където с 5к лв там и без тях :)
Като си вземеш кола освен масла, масла скорости, ремъци, ролки, водни помни, дискове, накладки, гуми, антифриз, да се пооправи жулнато нещо, регестрации са най малко едно 1500лв! И ако излезе нещо още като някой лагер, става си ебало мамата.
Да не говорим ако решиш да слагаш още екстри + джанти например, музичка (не говоря за некакъв бокс да думти, а за качествени колони с филтър към тях с качествено сд), интериорно да се подобри салона, табло, и още куп неща са още едно 500лв.
И само можеш да се надяваш че ходовата част е ок, и че ще издържи поне година а не 2-3 месеца!

Хубавото с пари, ефтиното излиза по-скъпо доказан факт!!!! Като се купува ефтино си приготви още няколко хилки за всеки случай. Единственият начин да си намериш читав екземпляр да изглежда добре е човека да е мн на зор за парите!!
Това е мое мнение, не ангажирам никого.
Аз лично знам какво съм дал за моята каляска и ако реша да я продавам за 5к лв по-добре да я дам на моята девойка да я кара.

thecleaner
06-11-2010, 16:39
По темата и аз да си кажа мнението:) Новият внос определя цените на нашите коли, това е факт които няма как да пренебрегнем. За някои продавани коли тук които ще се продават дълго още ще кажа: колеги бъдете по отзивчиви и е хубаво да имате някакъв макар и минимален коментар по цената. Преди няколко месеца бяхме на зор да вземем на един приятел 166 и избрахме 2те най-скъпи коли. Ми мога да кажа че първия колега изпусна да получи цена която никога повече няма да може да вземе, защото на въпроса коментар каза о неееееееееееееееееееее..... Естествено купихме другата. На доста коли тук във форума цената е такава като за тия коли както са се продавали миналата година, тоест са позакъсняли ;) Но всичко както батко ви Роби ви каза е пазарна икономика. Всеки си има глава на раменете и си определя кое и как да купува и продава.

Доко
06-11-2010, 18:52
Една кола от един модел може да струва 5к лв, но може и 7-8 да струва. .

Аз мисля, че една кола (стока) струва толкова, колкото някой плати за нея. ;-)

BaiJedi
06-11-2010, 21:25

Е това е истината! :handshake:

spe4elist
06-11-2010, 21:34

Освен ако нямат нумизматична или сантиментална стойност за продавача!!! Всъщност, каквито са болшинството тук :grandpa:

soldier
06-11-2010, 21:42
Съжалявам, че не мога да намеря нещо в нета на тази тема на български език, но за тези, които знаят английски може да им е интересно:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Market_for_Lemons
Не съм сигурен, че това е най-добрата статия на тази тема.

П.П. на български се казва "Пазар на лимони", а авторът е Акерлоф

RPWWD
07-11-2010, 13:53
Вървят...като паднат под 5000 лв и навършат 10 години ;-) Относно новият внос, гледам и там има едни дългогодишни обяви на малко по-новички 156-ци да кажем, ама нито те, нито моята се продават нищо, че са на идентични цени ;-)

mirchozo
07-11-2010, 15:22
Моето наблюдение е че италианските автомобили не се търсят много. Досега на който съм предложил бартер, щом чуе алфа и "ооо не, не, алфа не искам". Не че съм на зор да махам колата си, викам да взема нещо на жената че алфата не е за нея, пък и като знам колко може да кара най-много да се утрепе някъде. Та така, явно хората нямат пари в момента.

santo_traficante
07-11-2010, 16:52
Самите търговци избягват да ги внасят защото трудно се продават и нямат цена:)В бартер трудно ще влезе някой освен ако не му я "подариш":priest:Щом на търговци като Злия им е писнало а той е фен:)смятайте сами:)

thecleaner
07-11-2010, 16:59
Сещам се и още един смешен факт за продавачите, цитирам: ''Продава се спешно'', а цената е космическа :)

morfius
07-11-2010, 18:34
Моето наблюдение е че италианските автомобили не се търсят много. Досега на който съм предложил бартер, щом чуе алфа и "ооо не, не, алфа не искам". Не че съм на зор да махам колата си, викам да взема нещо на жената че алфата не е за нея, пък и като знам колко може да кара най-много да се утрепе някъде. Та така, явно хората нямат пари в момента.

Какво и е на алфата ти бре... малко ще и е странно в началото като паркира заради по-късата рейка, ама инак що да не я кара?
Ако мислиш, че "дамските" автомобили дето можеш да ги получиш на сходна цена/бартер, са много по-сигурни или читави, лъжеш се :)

mirchozo
07-11-2010, 19:16
Бе на алфата нищо и няма, ама шоферката е много зле, никакъв опит, подценяване на ситуациите (което най-много ме дразни), насъпва я извън града и не се усеща, и освен всичко друго вече имаме и едно пасажерче на 1г, .....абе не е за нея, пък аз ще се върна догодина чак. Добре че само 2месеца бях без книжка, ама вярвайте ми скъсих си живота поне с 1-2години. Предпочитам някое тракторче като А3, Голф4, или някоя корсичка, нещо от този сорт

morfius
07-11-2010, 21:09
Само ще се вкараш в разходи вервай ми... и с тях ще е същата като шофьор.
Що пъти Корсички или Поло та по 1.2 са ми събирали очите с шофьорки вътре... все е тая колата.
По-добре 1 GPS с настроена мрънкалка ... да не прекалява с педала :)

mirchozo
07-11-2010, 21:54
Малко се отклонихме от темата ама пропуснах да кажа че ще е добре и да ми остане някой лев, та затова си мисля за корсичка или нещо от този сорт, ся ясно ми е че А3 далеч няма да съм на далавера и ще трябва да доплащам, но все пак го слагам като вариант понеже съм и обещал такова и рано или късно ще трябва да си спазя обещанието (та ако излезе на бартерче нещо такова ще скачам)

Абе както и да е, всеки има право да иска това което сметне, както и всеки има право да плати това което смята за необходимо, въпрос на личен избор и възможности, съвпаднат ли тия неща всичко се продава/купува.

rusiq86
08-11-2010, 12:17
За мен цената се определя от състоянието.
Сега гледам бмв Х5 и мерцедес S320, и има екземпляри, като цените варират + - 8000 лв.
Тоест един предмет може да струва 5лв, но може да струва и 10!!

п.с. За колегата оставил мнение в репутацията ми:
Тъй като се оглеждам за машина от гореспоменатите, съм намерил една за 25к лв, моята плюс доплащане от 17.5к лв. Но засега няма да я сменям тъй като ще инвестирам в имоти и новата кола остава занапред във времето. За 5 к лв по-добре да я кара моята девойка. хем ще и се радвам и аз отвреме на време!!!
Нормалното за една стока (автомобил) е около 15% спад на цената за година!

danchev63
08-11-2010, 16:52
Колеги всички сте прави - логически. Едно нещо струва толкова колкото дават за него. В този ред намисли ако един автомобил се изхабява по 15% на година то на 10г. той следва да е на -50% от продажната. Това няма как да стане. Найвярно е че когато търсене и предлагане се пресекат там е и съответната стойност. Търсещите много(тоест продавачите) с времето се охлаждат и разбират че тази сума трябва да се коригира. Малко са, обаче ги има, хората които искат да запазят съотношението "аз я купих за толкова значи ще я продам най малко за толкова", тогава стоката им става непродаваема.
Всеки по някакъв начин си глези колата и за него тези разходи са нормални. За друг обаче тези разходи са излишни - за сметка обаче на други да ги нарека глезотийки - и те ги дават за друго. Най вярно е че хората останаха без финанси и затова свиха потреблението, което от своя страна сви производство и внос и кръга се затвори. Така, че мое мнение основно трябва с приоритет да се наблегне на приходите на населението(електората)-да се направят европейски(като цените)- за да се отпуши и тръгне всичко. Всичко друго е блъф и мижи да те лажем.

RPWWD
08-11-2010, 21:36
Тва за липсата на финанси и свитото потребление е най-вярното. Миналата седмица купих едно Пунто на баща ми да се вози из града (1200 кинта, 98 набор) и джамбазина обясняваше, че вече му вървели само такива коли за по 1000 - 1500 лв. По-читавите, нови и по-скъпи коли само си стоели. Затова ако ви слушат колите изобщо не ги продавайте, докато не дойдат по-добри времена, ако не ви слушат пак така ;-)

aav
08-11-2010, 23:16
Колеги всички сте прави - логически. Едно нещо струва толкова колкото дават за него. В този ред намисли ако един автомобил се изхабява по 15% на година то на 10г. той следва да е на -50% от продажната. Това няма как да стане. тогава стоката им става непродаваема.
....
Правилната сметка е всяка кола средно се обезценява на 3 години, а не на 10г. Представа си нямам как го смяташ.

Може някой със сигурна и пазена Алфа да реши да я продава с гаранция. Тогава по-може някой да се реши да я купи. Иначе "влакът" на купувачите на скъпи, но пазени Алфи от форума си пътува празен