Log in

View Full Version : 146 ТД въпроси

hunter1989
09-11-2010, 01:47
Колеги хвърлил съм око на една 146 ТД. Искам да попитам , като цяло здрав ли е мотора , дава ли проблеми , какви са най-често срещаните дефекти на автомобила . Цена на обслужване , разод на гориво с две думи ако може дами обясните характерното за този автомобил. Търсачката не отговори на въпросите ми :S

thecleaner
09-11-2010, 02:10
2.0тд или 1,9тд често имат драми с главите, това се сещам на първо четене. А такава глава струва 400-450лв. втора употреба:) Това се сещам веднага като чуя този мотор :)

kolev
09-11-2010, 10:59
всеобщото мнение е че е много здрав и надежден мотор. особено че почти няма електроника по мотора. въпроса е как е гледана колата.
а за главата, нали не говорим за гоуф пд :whistle:

salih84
09-11-2010, 20:33
Здравей колега,от 10 месеца карам 146 1.9тд(фен съм на дизела).Навил съм и около 3500-4000км.,засега съм много доволен.Не е перфектна ,но работи добре и има доста добра динамика,като се има предвид,че е дизел.За разхода съм я смъквал и под 5 на извънградско но само с скорост до 100км.,за градско различно 7-9 на 100.Откакто съм я купил съм сменил само термостат и първоначалното обслужване(ремък,ролки и филтри).Това е което мога да кажа,дано съм ти помогнал с нещо! Поздрави!!!

sisoko
21-02-2011, 18:14
дизела е добър....карай с хубави масла...и не прави ремонти ако не е нещо фатално,и неможеш да караш ако не го отремонтираш!!!върви не лошо... и вози твърдо по завоите...друго к'во ти трябва..?:devil:

reptli
24-02-2011, 10:51
5 години никакви ядове ;) това мисля е достатъчно.В началото се наложи смяна на турбото и това е...

hunter1989
25-02-2011, 08:03
Колеги вече 8000+ км карам въпросната кола. Доста съм доволен . Върви прилично ( до 4та държа на пастора 155цата ама после падам :D) Разхода ми е коло 6 +- зависи каде карам . Доста е тихо в купето , не е като боксера , на 110 и ти надува главата ( е поне имаше хубав глас) . Лошото е че почва малко да ми капризничи при палене , но до няколко дни ще получи нови свещи и почистване на дюзи. Тук там сълзи масълце , ама аз си го следя редовно . На пролет ще гледам да почистя и турбината , маслените пътища . Има какво дасе прави по нея , но малко по малко ще я оправям .

П.С.
Това е първата ми алфа издържала повече от 2 месеца :firstprize:

patrona
27-02-2011, 10:31
Аз съм със 1.9 Тди и да ти кажа честно започва 4-та год. как е у мен и не съм имал проблеми с мотора.Сменял съм само гарнитура на капака.А по ходовата част ремонта-той е неизбежен по нашите пътища.Разход малък 8 градско,5 и надолу извън градско и от миналата година карам с масло 5/40 и пак не го бута(макар да ми казаха че щяла да го изгори понеже е дърта)Но има значение наистина как е гледана и карана колата,защото съм виждал в страшно окаяно състояние такива коли.

hunter1989
27-02-2011, 19:31
Вчера малко ме филмираха . Имам леко стържене когато колата е на празен ход , а като натисна съединителя спира да стърже. Мислих че е лагер на съединител , но вчера ми казаха че било луфт на колянов вал :shock: . Казаха ми да си карам така нямало смисал да се прави.

Pinky
27-02-2011, 21:36
На вал, ама не колянов, а в скоростите, по-вероятно.
Пък и колянов да е, ти не свикна ли вече? :hehe:

hunter1989
01-03-2011, 14:40
Вече не може да ме трогне нищо , какво ли не се чупи мо количките ми . Не е болка за умиране но стърженето е леко досадно.

infernus
01-03-2011, 15:53
Вчера малко ме филмираха . Имам леко стържене когато колата е на празен ход , а като натисна съединителя спира да стърже. Мислих че е лагер на съединител , но вчера ми казаха че било луфт на колянов вал :shock: . Казаха ми да си карам така нямало смисал да се прави.

луфт на коляновия вал??? :stumm: Това как става ако не е тайна, а и ако го имаш, ще ти затваря дупките за мазане на основните и билените лагери и вала ще е чао за нула време. Тия неща докато станат и си чао, по скоро е нещо по трансмисията или лагер, съединител ала бала. Тия са се оляли... луфт на стартера още малко или на предното стъкло....

hunter1989
02-03-2011, 01:03
Хаха на предното стъкло имам луфт, тропа отвратително .
Не знам какво е, но има нещо. Ще я карам така , като му дойде времето тогава ще му мисля ( на части)...
А да попитам каде се намира този аксиален лагер , защото онзи ден от него ми казаха че е бил проблема (аксиален луфт или нещо такова )

thecleaner
02-03-2011, 01:12
Хаха на предното стъкло имам луфт, тропа отвратително .
Не знам какво е, но има нещо. Ще я карам така , като му дойде времето тогава ще му мисля ( на части)...
А да попитам каде се намира този аксиален лагер , защото онзи ден от него ми казаха че е бил проблема (аксиален луфт или нещо такова )

Аксиален луфт се получава от аксиални пластини, например при много убит съединител това рефлектира точно върху аксиалните пластини и ебават точно коляновия вал;) Скоро на една бензинка бяха в картера пластините:) Аксиалния лагер ти се намира на съединителя. Докато не се разглоби колата няма как да се диагностицира проблема принципно ;)

IKL
12-01-2012, 20:19
2.0тд или 1,9тд често имат драми с главите, това се сещам на първо четене. А такава глава струва 400-450лв. втора употреба:) Това се сещам веднага като чуя този мотор :)

Дали е 2 или 1,9 не е ли едно и също - 1929

---------- Post added at 18:19 ---------- Previous post was at 18:18 ----------

Здравей колега,от 10 месеца карам 146 1.9тд(фен съм на дизела).Навил съм и около 3500-4000км.,засега съм много доволен.Не е перфектна ,но работи добре и има доста добра динамика,като се има предвид,че е дизел.За разхода съм я смъквал и под 5 на извънградско но само с скорост до 100км.,за градско различно 7-9 на 100.Откакто съм я купил съм сменил само термостат и първоначалното обслужване(ремък,ролки и филтри).Това е което мога да кажа,дано съм ти помогнал с нещо! Поздрави!!!

Баце, за 4000 км/10 мес. нищо не си видял, карай по 2-3000 на месец и после пиши тук.

thecleaner
12-01-2012, 20:53
Дали е 2 или 1,9 не е ли едно и също - 1929

---------- Post added at 18:19 ---------- Previous post was at 18:18 ----------

Баце, за 4000 км/10 мес. нищо не си видял, карай по 2-3000 на месец и после пиши тук.

Същото е затова съм го написал така.

ivozl
13-01-2012, 16:48
Здравейте, нов съм в този форум. Карам Алфа 146 2,0 ТД /така се води мотора - 1926 м3/Карам въпросния автомобил от почти 5 години. Навъртял съм около 130000 км с нея. По двигателя забележки нямам никакви, дори съм го държал на 30000 км без сменено масло. С две думи - "куче марка". Направих ремонт на предницата на около 110000 км/отлично в сравнение с немските машини/. Но винаги има едно но 2 пъти вече сменям задните лагери/заедно с главините са в комплект/, а за чистачките съм сал около 500 лв само за ремонт, като в последствие се оказа, че една платка, а именно тази на релетата под волана в ляво се наводнява и окислява. Няма да се впускам в подробности относно ремонтите. Като цяло и съобразно темата мога да кажа, че лекия автомобил ми се е изплатил до сега. КУПУВАЙ!!! Между другото и в момента за да си отстраня проблема с чистачките се налага да сменя платката на релетата. Искаха ми 160 лв в авто - морга "Ричи" - Стара Загора. Не ги дадох но Ви моля ако имате някаква идея от къде мога да закупя такава на разумна цена ще съм Ви много благодарен.

kolev
13-01-2012, 17:07
Здравейте, нов съм в този форум. Карам Алфа 146 2,0 ТД /така се води мотора - 1926 м3/Карам въпросния автомобил от почти 5 години. Навъртял съм около 130000 км с нея. По двигателя забележки нямам никакви, дори съм го държал на 30000 км без сменено масло. С две думи - "куче марка". Направих ремонт на предницата на около 110000 км/отлично в сравнение с немските машини/. Но винаги има едно но 2 пъти вече сменям задните лагери/заедно с главините са в комплект/, а за чистачките съм сал около 500 лв само за ремонт, като в последствие се оказа, че една платка, а именно тази на релетата под волана в ляво се наводнява и окислява. Няма да се впускам в подробности относно ремонтите. Като цяло и съобразно темата мога да кажа, че лекия автомобил ми се е изплатил до сега. КУПУВАЙ!!! Между другото и в момента за да си отстраня проблема с чистачките се налага да сменя платката на релетата. Искаха ми 160 лв в авто - морга "Ричи" - Стара Загора. Не ги дадох но Ви моля ако имате някаква идея от къде мога да закупя такава на разумна цена ще съм Ви много благодарен.

таблото с бушоните и релетата ли търсиш. виж в раздел "продава" от някой колега. иначе свали двете черни пластмаси под чистачките и почисти дренажните отвори в двата края.

ivozl
14-01-2012, 09:20
Благодаря още днес ще почистя отворите, но така или иначе трябва да закупя съответното табло за бушоните и релетата. Веднага отиван на "продава".