PDA

View Full Version : Химиотерапия на куче



Gligan
14-11-2010, 21:52
Колеги имаме ли ветеринар сред нас. Предполагам, че и обикновен лекар може да помогне. Проблема, е че на кучето на приятелката ми поставиха диагноза рак на лимфните възли. Лекарите в частната клиника настояват за химиотерапия. Не става въпрос за парите, а за това, че за химиотерапията не съм чувал нищо добро и не знам някой да се е оправил при хората, камо ли при кучетата. Кучето е възрастно - на 9г. Какво бихте ме посъветвали. То е като дете, не искаме да го загубим, но и не искаме да го мъчим.

CHILIEV
14-11-2010, 21:56
Аз съм доволен от клиника "син кръст"... всъщност съм ходил само за един инжекция, която ме беше шубе да оставя, но се отнесоха с доста внимание. Не е лошо като за второ мнение. (ако не сте били там естествено)

Ramsezsh
14-11-2010, 22:14
Колега, аз бих ви посъветвал наистина да отидете някъде за второ мнение. Аз лично бих ти препоръчал клиниката на зоопарка. Преди години се наложи там да оперират моя "дядо", който тогава беше на 13 и поживя още 6 години. Кучето си е член на семейството!

stelt
14-11-2010, 22:43
Имам приятели, които подложиха кучето си на такава терапия и според мен беше успешна. Процедурите бяха в клиника в Стара Загора. Ако искаш да питам за подробности или направо да те свържа с тях - пиши ми едно лично.

Gligan
14-11-2010, 23:16
Благодаря за бързите отговори.

В клиниката на зоопарка - централна ветеринарна клиника (или нещо подобно) поставиха диагнозата и искат да правим химиотерапията.

За сега решението е утре да направим първия курс, но въпроса е дали има смисъл изобщо да мъчим животинката.

Колега stelt ако може наистина да ме свържеш с тези хора или с клиниката, където са правили манипулациите ще съм благодарен. Ако трябва ще се вдигнем до Стара Загора.

VET
15-11-2010, 07:49
Здрасти колега, ако погледнеш ника ми ще видиш че не е случаен - ветеринарен лекар съм. Какво е кучето? Знам в какво състояние сте след тази диагноза. И аз съм преживявал многократно раздяла с любимо, космато същество и знам какво Ви е. За съжаление ще трябва да те разочаровам. В 90% от случаите се удължава агонията на животинката и в крайна сметка пак се стига до евтаназия. Ракът на лимфните възли е може би най-коварниния и най-нелечимия, защото срива цялата имунна защита на организма. Може и да има временно подобрение, но след това става ужасно. Животното изведнъж рухва започват кръвотечения откъдето се сетиш и преживяването не го пожелавам на никой. Знам че сте готови да направите всичко за приятелчето си, но като оставим на страна финансовия въпрос/който всъщност е доста значителен/, ефекта според мен ще е нулев. Общо взето ще гледат да Ви вземат парите. Не знам кой работи вече в тази клиника, защото спомените ми са отпреди 11 години когато се дипломирах, но потърси и друго мнение. Пак питам какво е кучето и какви са признаците?

fred
15-11-2010, 08:52
Препоръчвам ти консултация с още лекари-аз ползвам един много добър-д-р Влади Кирлов, на ул. Борис, срещу Католическата църква, ветеринарна клиника "Добро хрумване".Страхотен лекар и специалист.
За тая клиника която си посетил, до Зоопарак имам противоречиви мнения, добра техника и не много добри лекари..Там е събор от разни лекари, които дават дежурства, няма добра екипност, малко сбирщайн.
Зависи на кой ще попаднеш.Доста е и комерсиална тая клиника до зоопарка.
На мен също искаха да ми оперират кучето заради кост, препоръчаха едва ли не веднага, после се оказа излишно.
Наистина, ако е рак, тая химотерапия едва ли ще го излекува, но иди и там, събери няколко мнения.

Gligan
15-11-2010, 09:57
Кучето е женски ротвайлер на 9г. Симптомите са бучки по шията, а вчера като се прибрах (нямаше ме три дни) напипах и по врата и по тялото назад. Правиха и снимки, ехография и не знам още какво и казаха, че има топчета на много места. В момента бучките на шията и пречат да се храни и да диша. Докато ме е нямало май не е спала изобщо.

santo_traficante
15-11-2010, 10:09
Моето беше на 10год. когато заболя.Доктори...всякви мнения един вика операция другия не....накрая реших да го оперирам и стана още по зле много расейки и т.н.В деня който бях решил вече да го водя на ефтаназия си беше починал сам....:(
Съвет от моя опит е нищо да не правиш защото няма да му помогнеш.Гледаш докато живее и така:(

marian
15-11-2010, 10:16
Моето беше на 10год. когато заболя.Доктори...всякви мнения един вика операция другия не....накрая реших да го оперирам и стана още по зле много расейки и т.н.В деня който бях решил вече да го водя на ефтаназия си беше починал сам....:(
Съвет от моя опит е нищо да не правиш защото няма да му помогнеш.Гледаш докато живее и така:(
Напълно съм съгласен с мнението.Операции,ала бала и всякакви други намеси на тия години води до по-бърза смърт.

Gligan
15-11-2010, 11:27
Операция за сега никой не препоръчва.

Колега VET ако си от София и работиш по специалността можеш ли да прегледаш кученцето и да чуем твойто мнение. Ако не ще се консултираме с клиниката препоръчана от колегата fred за там виждам добри отзиви.

Сега взех изследванията, диагнозата е поставена възоснова на следните изследвания: протокол от патохистологично изследване и ехографско изследване на коремни органи. Мога да ги пусна на лични, да не затормозяваме форума с неприятни термини.

VET
15-11-2010, 22:14
Здрасти, операция е невъзможна, ракът се разпространява в лимфната система и от там в кръвта и така до всички органи. На прост език, няма как да се отстранят оперативно всички лимфни възли. Нямам кабинет и не практикувам от няколко години именно заради такива случаи - прекалено тежко ги преживявам. Ако искаш отиди при Влади, много читав човек е. Кажи че те изпраща Стоил Харизанов/ който му е забил нож в гърба - в буквалния смисъл/. Така ще ти обърне необходимото внимание. Моят съвет е, ако и Влади, и Мила Бобадова, която работи с него, потвърдят диагнозата, не мъчете животинката.

Лека вечер

BatVas
15-11-2010, 22:21
Както казваш , че са се разпространили на доста места - значи вече е в доста напреднала фаза - послушай VET, направи още някоя консултация и ако се потвърди диагнозата - не мъчи кученцето с химиотерапии, ще е по зле и за теб да го гледаш така , а и животинчето ще се мъчи.

Ранобудниче
15-11-2010, 22:28
Много мъчна тема.
Много.

Радо, каквото и да решиш, вярвам, че ще е за добро.

ФЕРАРИСТ
15-11-2010, 22:32
Баси кирливата работа.....от 7-8 години съм човек водач на почти сляпо 50 килограмово куче, което вече е и почти глухо и нямам избор освен да го водя на каишка, щото и командите ми вече не чува.......ако това което колегите вет-ове коментират е вярно, си изправен пред много гадин избор - ефтаназия, или естествения природен развой......докато за хората имам мнение за ефтаназията, при животните все още не мога да приема че ефтаназията е удачна за същества който ние искаме да живеят по наше подобие, съобразявайки се с нашия начин на битуване, съществуване, желания и капризи......но за себе си съм решил че сляп, глух, куц или сакат, ще си го гледам докато диша, независимо какво ми коства......

VET
16-11-2010, 09:45
Фераристе, съгласен съм с теб, но двата случая са коренно различни. И при хората, когато са глухи, слепи и сакати никой не говори за евтаназия. Но ракът е гадна работа. Аз бих посъветвал колегата да приспят кученцето, за да му спестят мъките, а и своите.

Съжалявам

ФЕРАРИСТ
16-11-2010, 11:44
Въпрос на гледна точка.....аз не правя разлика между случайте.....животните имат същото право на живот, каквото и ние, за тяхна жалост ние сме на върха на пирамидата......аз не мисля че някое животно би се самоубило за да си спести мъките, природата така ги е създала......човек може....на своя отговорност.........а и има една друга подробност която също е въпрос на гледна точка....не съм особенно вярващ или религиозен, но някаква си заповед гласяла "Не убивай"......някъде да е уточнено че това не трябва да се прилага само срещу хомо сапиенс.......въпрос на гледна точка.......

Galeano
16-11-2010, 11:59
Преди година евтаназирах котката си която имах от 14години. Беше много тежко за всички ни. Причината беше същата!

VET
16-11-2010, 13:36
Отклоняваме се от темата, но при болни от рак хора, също е имало много дискусии относно за и против евтаназия. А относно: "но някаква си заповед гласяла "Не убивай"......някъде да е уточнено че това не трябва да се прилага само срещу хомо сапиенс......." тук имам особено мнение. Никога не бих наранил умишлено животно, но някои хомо сапиенси бих отстрелял с удоволствие.

Gligan
18-11-2010, 13:23
Благодаря на всички за подкрепата!

Консултирахме се с когото можахме преди да предприемем каквото и да е. Лекарката препоръчана от stelt много подробно ми обясни за химиотерапията при хората и животните. Загубих и доста време по телефона и изчетох всички изследвания и тя препоръча да започнем. Вечрта отидохме с кучето и до клиниката "Добро хрумване", където попаднахме точно при д-р Мила Бобадова (невероятно отношение и към кучето и към нас), прегледаха кучето, изчетоха цялата документация и също казаха, че състоянието е толкова тежко, че нямаме какво да губим и, че не можем да и причиним повече страдания от сегашните, но имаме минимален шанс да успеем и започнахме с химиотерапията. За два дни кучето си върна апетита (от 60кг. е станала 35) и вече яде по малко, може да спи и като цяло е живнала. За сега няма странични ефекти. Всички казаха, че кучетата като цяло по-добре понасят процедурата от хората. Като направим контролната кръвна картина ще споделя резултатите.

fred
18-11-2010, 16:10
E дано се пооправи животинката, поне да и е по-леко

Ramsezsh
18-11-2010, 19:31
Успех!